Na razie nie mam na co narzekać, do tego co robię nadaje się bardzo dobrze.
Wersja do druku
Na razie nie mam na co narzekać, do tego co robię nadaje się bardzo dobrze.
Wszystko zależy... :) którego szkła głownie używasz z E-x?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Mam tylko 50tke i 85 na adapterze. Mogę udostępnić jakieś RAWy na życzenie.
To nie wiem gdzie to widziałeś, nawet używając starych tanich kitów z Minolty nie uzyskałem efektu "mydlanego". Druga sprawa, prawie nigdy nie oglądam zdjęć 24mpix 1:1 bo mi się nie chce (no chyba ze zaciekawi mnie jakiś detal). Kupując A900 nie kierowałem się "rozdzielczością matrycy", i nie po to kupiłem żeby używać jako mikroskopu ;)
Witaj !
Chetnie zobacze rawy ze stalek ktorych uzywasz.
Bylem ciekaw jak wyglada obraz z matrycy 24 Mpix i czy
mozna z tego zrobic wysokiej jakosci powiekszenie 30x45 i wiecej.
Co mozna wycisnac z 24 Mpix jak uzyje sie jasnej stalki.
Czy mozna to odniesc do sredniego formatu.
Pozdrawiam.
14-54 głównie, i taki zakres jest dla mnie prawie idealny, choć czasem trochę szerzej by się przydało...
Darek1967, wysokiej jakości powiększenie 30x45 to można zrobić z 5MPIX nie trzeba do tego aż 24 :)
A do średniego formatu to można porównywać ale raczej pod względem funkcjonalności i wygody użytkowania (bo to mniejsze poręczniejsze itp)
Witam !
Kiedys robilem powiekszenia 30x45 z 4 Mpix (C4000Z + fraktalowe powiekszanie i bylo ok... ale z bliska widac, ze miekkie to bylo.
Nie da sie az tak... dorobic brakujacych punktow.
Dla powiekszenia 30x45 cm w 300 DPI Sony ma zapas
rozdzielczosci i ciekawe ile mozna z tego wycisnac aby
uzyskac jak najwiecej detali widoczne z bliska takiej odbitki.
Zastanawiam sie, czy jest techniczna mozliwosc
wykorzystac max. mozliwosci matrycy 24 Mpix ?
Pozdrawiam
a nie zapominasz czasem o obiektywie i jego możliwościach albo ich braku? Ja robiłem z E-1 i ZD50mm powiększenia 100x70cm, nawet oglądane z 10cm wyglądaja świetnie, to portrety główki, każda rzęska na oku jest ostra i wyraźna, mydła brak. Koleś który mi wykonywał to powiększenie, nomen omen fotozakupy.pl (a dokładniej Foto-Melcer) nie mógł uwierzyć że to z 5MPIX matrycy pliki...