Chwalą, bo tam to już przepaść cenowa jak chcesz kupić dobre szkło Nikona albo biały obiektyw Canona :)
Cieszą się już z tego co daje Sigma...
Wersja do druku
Chwalą, bo tam to już przepaść cenowa jak chcesz kupić dobre szkło Nikona albo biały obiektyw Canona :)
Cieszą się już z tego co daje Sigma...
Tak, tak... szczególnie eLki z f/4,0 dzieli przepaść cenowa. Czasami nim się coś napisze lepiej sprawdzić czy ma to pokrycie w rzeczywistości ;-)
Chwalą? Ja nader często widzę tematy w których autorzy zanoszą się płaczem nad jakością produktów SIGMA. Tamron jest równie solidny ;-) Popytaj Fatmana co myśli o produktach SIGMA. Ile obiektywów testował nim wybrał w miarę dobrą sztukę 70-200. Możesz go zapytać jak się sprawuje jego obecna SIGMA 70-200 ;-)
Kurczę, czasem się zastanawiam jak to jest, że ta cała Sigma nie zbankrutuje robiąc takie dziadowskie obiektywy, których i tak nikt nie kupuje... (oprócz masochistów) :twisted:
PS. Ciekawe ile zdjęć, które was zachwyciły było robione Sigmą :-P
Mam tą swobodną możliwość macania szkieł jakie tylko chcę. Pstryknąłem parę fotek tym szkłem na mojej 330 i nie powiem - jest naprawdę dobra... Niestety, nie mogę się nimi pochwalić (przypadkiem sformatowana xD...), ale mam wrażenie, że większość ludzi marudząca na jakość tego szkła, po prostu chyba go nie macała a "swoją" opinię opiera na forach technicznych. Jakoś nie widać tych kiepskich fot u Dzemskiego - bo u niego to to szkło jest tak kiepskie, ze fotograf wyciąga z niego co się da... ;-) :-P
Cena. Mimo wszystko cena. Czasami kilka stów to mieć lub nie mieć. I to dotyczy wszystkich systemów.
Jeden z moich ulubionych fotografów gadów Austin Stevens wielokrotnie fotografował obiektywem SIGMA.
Chyba nikt w tym wątku nie stwierdził, że kundle są WSZYSTKIE złe. Jednak, by dostać obiektyw zadowalającej jakości trzeba często (nie zawsze) przejść przez selekcję czy też serwis i kalibrację.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
O czym Wy ludzie piszecie? Nikt przecież nie pisał, że to szkło źle rysuje. Problem był inny. Czasami padał AF. willow chwali sobie to szkiełko, a miał przejścia z serwisem. Na innych forach również to sygnalizowano. Nie odnotowano chyba jednak tylu przypadków, by powstrzymało to kolejnych kupujących przed jego nabyciem.
Tak się rodzi plota. Ktoś stworzy temat, ktoś nie do końca w sprawie się orientując doda coś od siebie i mit zaczyna żyć swoim życiem ;-)
Tylko willow na forum miał problem z AF. Na początku sprzedaży dużo więcej ludzi miało problem z 12-60 prawo serii zawsze się coś może sp...(w nagrodę Sigma daje 3 lata gwarancji) . 4/3 to otwarty system więc Sigma mająca potężne doświadczenie w produkcji obiektywów może robić lepiej dopracowany obiektyw do olka niż do C lub N. Panowie takie kundle jak Toyota czy Samsung dzisiaj są liderami w swoich branżach. BenQ przejmuje Simensa a Tata Jaguara i Land Rovera świat się zmienia
th3big zanim zaczniesz krytykować to sie zastanów, co chcesz napisać.
A tak naprawdę, przeczytaj dwa razy. Nie Ty potrzebujesz trzy razy. Postaraj sie zrozumieć co jest napisane. Rozmawiamy tu o dobrych szkłach
jak Nikon AF-S VR 70-200mm F2.8 G, albo Canon 70-200mm F2.8 L IS USM te swoje F4.0 to se zabierz
W przeciwieństwie do Ciebie wiem o czym piszę ponieważ przerabiałem temat szkieł SIGMA i Tamron na długo przed tym jak zacząłeś się udzielać na tym forum. Może jednak mnie zaskoczysz i pokażesz mi obiektywy SIGMA, których nie trzeba przymykać? Jedyna korzyść z kupna kundla f/2,8 to fakt, że AF będzie miał więcej światła. Przeczytaj to co napisałem tyle razy ile uznasz za stosowne.
Tak na marginesie... jeśli dla Ciebie obiektywy EF klasy L z f/4,0 nie są dobrymi obiektywami to dyskusja jest tym bardziej bezcelowa. Jestem przekonany, że nie miałeś z nimi doczynienia, bo byś głupot nie wypisywał.
Pozdrawiam...
skoro ta sigma taka fajna, proponuję zapytać sprzedawców o 24mm 1.8 do 4/3
macałem kilka egzemplarzy 30stki. miałem pecha, bo żaden nie działał tak, jak sobie tego życzyłem. może to kwestia przyzwyczajenia i obycia z tym szkiełkiem, ale ostatni z tych egzemplarzy miałem przez tydzień i też się jakoś nie mogłem przyzwyczaić. zwłaszcza do mydła, nietrafionych zdjęć, słabych brzegów i pyrkającego silniczka. moje zażalenia pan zza lady podsumował słowami "człowieku, a kto robi zdjęcia na 1.4?".
pięknie toto rysuje, to fakt. zakres i światło mniam. jeśli kiedyś trafię egzemplarz który będzie działał tak jak należy to go kupię. pod warunkiem, że zuiko nie zrobi w międzyczasie czegoś podobnego.
a porównanie "zujko" do sigmy to kiepski żart, póki co.