-
Odp: u43 - co robi konkurencja?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
epicure, ze zrozumieniem tego tekstu masz problem ?
Żartujesz, czy mówisz serio?
Obawiam się, że rozumiem, ale jednak mam nadzieję, że się przejęzyczyłeś i chciałem Ci dać szansę na sprostowanie swojej pomyłki.
Ja nie uważam, aby osoby, dla których ważne są osiągi aparatu decydujące o jakości generowanego obrazu byli idiotami. Nie sądzę też, aby "jechały na tym takie firmy jak Sony" (ten fragment swojej wypowiedzi jakoś tak sprytnie pominąłeś), bo one jadą na masówce, której 90% odbiorców to ludzie nie mający zielonego pojęcia o właściwościach matryc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
A Olympus zarabia na produkcji frytek i aparaty produkuje dla idei :)
Olek zarabia na sprzecie w medycynie.Aparaty dla ludu to produkcja uboczna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Ale przy okazji daje użytkownikowi (myślącemu) sensowne zabawki.
Zabawki Olympusa bywają różne: jedne mniej sensowne, inne bardziej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
, której 90% odbiorców to ludzie nie mający zielonego pojęcia o właściwościach matryc.
Dodam od siebie jeszcze 9,99 %, to Ci co znaja temat na tyle na ile wyczytali na forach wrzucajac w szukajke "matryca":wink::wink::wink:
-
Plus wszedobylska reklama Sony: kina, markety, nawet place zabaw i festyny wakacyjne.
To robi swoje.
* * *
Ale jedno, zapewne jeszcze nie dostrzegane tu na forum napisze:
- czytajac pierwsze wrazenia uzytkownikow NEX drugiej generacji, ale nie tych na forach Sony, ale dalmierzowych - wyglada na to, ze Sony lepiej odrobilo lekcje matryc - niz Panasonic od calego poczatku u43.
Tzn. jest duzy krok na plus jakosciowy wzgledem pierwszej generacji, a dokladnie poprawia sie to, na co m.in. ja narzekalem:
- kolory (byly slabe i wyblakle, nieakceptowalne dla uzytkownikow CCD, czy FOVEON'a)
- ilosc detali na wyzszym ISO (bylo malo szumu, ale i malo detali)
Do tego dowalaja 24 Mpix w NEX-7, pewnie z malym filtrem AA. Czyli po downsizie do 16 Mpix bedzie duzo ostrzej, niz z jakiejkolwiek matrycy u43.
To jeszcze nie koniec - wszystko wskazuje na to, ze na brzegach dali mikrosoczewki, czyli umozliwili sensowne dzialanie szerokokatnych szkiel dalmierzowych.
PS: zaznaczam - nie wypowiadam sie o systemie jako calosci, jedynie o matrycach!
-
Chcieliście (chcieliśmy), to macie: Sigma 30/1.4 dla m4/3. <http://www.43rumors.com/>
Pozdrawiam. romeq
Ps. Podobno z GF , AF działa fine szybko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romeq
Ps. Podobno z GF , AF działa fine szybko.
Na razie to jest FT2, czyli plotka prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, a tu już wiadomo, jak działa AF. Niebywałe...
-
Niedowiarku, w każdej plotce jest trochę prawdy.
Więcej wiary w ludzi.
Pozdrawiam. romeq
-
Człowieku małej wiary :wink:
Też nie do końca wierzę w tą plotkę. To takie raczej pobożne życzenia.
Choć chętnie zobaczę Sigmę 150/2.8 oraz 50-150/2.8 w wersji dla mikro 4/3
-
Znaczy sie Sigma realizuje to, co ustalilem w rozmowach z Wielkim Szefem w Japonii, nastepnym krokiem po mikro bedzie korpus nastepca DP z wymienna optyka, znajac jednak Sigme zabija cena.
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
Niektóre obiektywy Sigma ma świetnie wycenione, więc może nie będzie źle.
Jednak ich kompaktom z wymienną matrycą nie wróżę sukcesu.
-
E tam przesadzasz, nisza kupi:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Sigma puszki wypuszcza tak dla jaj, takie odnosze wrazenie, bo na pewno na tym nie zarabiaja...
-
-
-
No to mamy odpowiedz CANON'a na bezlustrowce.
Super kompakt: http://www.mirrorlessrumors.com/canon-wants-to-counteraatack-the-mirrorless-competition-with-a-super-compact-camera/
Matryca 1.5", 14.3 Mpix, 28-112mm, ponoc jasne szklo, 799 USD.
Power Shot G1X.
-
Matryca 1,5"? Przecie taka byłaby większa, niż 4/3" :D Do tego zoom 28-112, w dodatku jasny? I wszystko za 800$? Tiaaa... Bujda na resorach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jerry_R
Matryca 1.5", 14.3 Mpix, 28-112mm, ponoc jasne szklo, 799 USD.
Power Shot G1X.
Oby - konkurencja dobra rzecz. Swoją drogą, szkło w takim zakresie dla matrycy APS-C, startujące od F/2.5 to musi być klocek.
Historia lubi się powtarzać, pamiętacie Sony R1? Miło go wspominam, optyka wymiatała, w dodatku zakres był jeszcze lepszy niż zapowiadany, tfu plotkowany, Canon. Można o tym aparacie dużo dobrego powiedzieć, ale na pewno nie to, że był mały ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jerry_R
1,5" to więcej niż APS-C, to APS-H jak w lustrzankach Canona z kropem 1,3. Wielkie to będzie albo ta informacja to wielki bubel...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
1,5" to więcej niż APS-C, to APS-H jak w lustrzankach Canona z kropem 1,3.
Nie wiem co ma znaczyć te 1,5" ale jeżeli dobrze kombinuję z liczeniem, to mi wychodzi coś pomiędzy 4/3 a APS-C i "krop" gdzieś 1,7-1,8...
-
Stawiam raczej na 1/1,5", czyli 2/3". W sam raz dla topowego G :)
-
Ciekawa sprawa z Kanionem, wczoraj slyszalem podobne gdybania kolegi, ktory nie sledzi i nie jest zainteresowany tym co sie dzieje na rynku, za to jest pewnego rodzaju naukowcem:) mowil dokladnie to samo, wyjdzie seria G z matryca APSC albo wieksza w miare przyzwoitej cenie
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
Tu jest trochę o rozmiarach
http://fotoportal.poznan.pl/fotoportal/?p=343
1,5" to 38,1 mm czyli nawet więcej niż APS-H. Myślę, że to bzdura z rozmiarem.
Ale rozmiar podobno nie jest najważniejszy :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Stawiam raczej na 1/1,5", czyli 2/3". W sam raz dla topowego G :)
I to jest najbardziej prawdopodobne. Miało być 1/1,5", ktoś zapomniał, że to ułamek i podał tylko mianownik, następnie ktoś jeszcze powtórzył tę bzdurę i plotka się rozeszła.
---------- Post dodany o 10:57 ---------- Poprzedni post był o 10:56 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Nie, ten rozmiar to nie przekątna matrycy, tylko średnica pola obrazowego, które jest trochę większe, niż sama matryca. 1,5" to byłoby coś pomiędzy 4/3 i APS-C.
-
-
Jeśli się potwierdzi, że to będzie matryca w technologii EXR, to będzie bomba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Matryca 1,5"? Przecie taka byłaby większa, niż 4/3" :D Do tego zoom 28-112, w dodatku jasny? I wszystko za 800$? Tiaaa... Bujda na resorach.
Ale to ma byc wlasnie "a terrific high end compact camera [...] It is said to have a shallow depth of field"
1.5″ to prawie APS-C.
4/3 to 1.33″
APS-C to ok. 1.6″
http://en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format
sekcja: Table of sensor sizes
Canon przeciez odpowiada na NEX'a, u43, teraz jeszcze Fuji.
To nie jest kontynuacja tego "co bylo".
Trudno, zeby matryca byla mniejsza od 43.
-
Ale nie z jasnym zoomem 28-112 mm. Przecież to będzie kobyła wielkości 7D.
-
Nie wszystkie aparaty muszą być małe :)
Ciekaw jestem tego canona. Choć nie zamierzam kupować.
-
Oczywiście, że nie wszystkie muszą być małe. Tyle że dużych aparatów w ofercie Canona jest już dostatek i nie widzę sensu w produkowaniu równie dużego kompakta.
-
Kompakt może być tańszy, może mieć uszczelnienia, może być lepszym wyborem dla kogoś, kto nie chce inwestować w system i szkła.
Nawet jeśli nie będzie mały, myślę, że znajdzie swoich nabywców.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Kompakt (...) Nawet jeśli nie będzie mały, myślę, że znajdzie swoich nabywców.
też tak myślę, zwłaszcza że będzie miał napis "CANON" a to dla wielu synonim aparatu :/
-
-