Fakt, że ja zacząłem wstawiać te żółte buźki bo zauważyłem, że prawie wszystko jest rozumiane w skali 1 do 1.
Wersja do druku
Kolejne porownanie/bitwa na iso E-M5 vs reszta świata:
http://tinyurl.com/7dpsmcn
Plus linki do orf.
pozdr
Taką bitwę, to można sobie... Odszumiarki wykładają się na takich elementach ja włosy, trawa itp. Porównywanie szumów na gładkich powierzchniach, to tylko bełkot.
UWAGA ŻART!
Czyżby samospełniająca się przepowiednia?
Trzeba się cieszyć bo mogło być gorzej a szum jest mniejszy na czułościach których się nie używa.
KONIEC ŻARTU
użyłem...aaaach! -niesamowite uczucie -normalnie popłynąłem
myślę teraz nad (czułości nigdy nie za wiele!) czułością 25600! -będę mógł robić zdjęcia wnętrza torby bez wyciągania aparatu!
Olympus daje każdemu tą możliwość (isosto to przeżytek!).
Naprawdę uważasz, że wyższe Iso nie jest przydatne? Mając dobre ISO 800, stabilizację i jasne szkło możesz łazić nocą po mieście i robić spokojnie zdjęcia. Że nie wspomnę o fotografii sportowej.
Wiadomo, ale przyznasz, że to nie to samo? Statyw do architektury, jak chcesz utrwalić wieczorne życie miasta to raczej statyw staje się kulą u nogi. E-pl2 z 20/1,7 też daje rade ale lepsze ISO 800-1600 by się przydało. Więcej nie potrzebuję. Na co dzień 100-400 wystarcza.
Robię zdjęcia to nie wychodząc powyżej 400 -WSZYSTKOJEDNOJAKIMSYSTEMEM.
Pozostałe 90% zdjęć to iso100 -a 50 by się przydało.
"Więcej nie potrzebuję" -Twoje słowa, ale ja nie mogę niepotrzebować 1600 bo żyję w błędzie... -ehhh
Naprawdę uważasz że potrzeba mi iso 12800 kosztem 100?
I że olympus zrobił mi dobrze?
Olympus nie zna twych upodobań i nic go to nie obchodzi... i to jest prawidłowo. Kieruje się zupełnie innymi tabelkami
:). Dość wyraźnie powiedzieli że teraz wysokie ma priorytet. Mam nadzieję, że teraz jak już to osiągneli, zajmą się niższym, bo też by sie nieco dało polepszyć
:]
Wy tu pitupitu o pierdołach, a w sieci od paru dni krążą rawy, na podstawie których można ocenić jakość informacji w cieniach:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=40838320
Jest poprawa. Przejrzyjcie cały wątek, bo w kolejnych postach jest więcej porównań.
Olympus nie zna upodobań mynameisnobody:twisted:, robią gruby błąd... Na ich miejscu już bym się zaczął bać.
Gdzie ja napisałem, że potrzebne jest ISO 12800? Przecież to iso to jest sztucznie wyciągane, z każdej matrycy można zrobić dowolne iso tylko w pewnym momencie osiągamy dno. Ale uważam, że zakres 100-1600 jest jak najbardziej przydatny, często wręcz potrzebny a dla niektórych zastosowań niezbędny.
Poniższy tekst nie jest przeznaczony dla osobników niezrównoważonych emocjonalnie, tudzież podtatusiałych panienek z kompleksem oblężonej twierdzy.
Jeśli go czytasz to robisz to wyłącznie na własne życzenie i odpowiedzialność.
Znają moje upodobania -wiedzą że kupiłem u nich E-1, e-300 i e-400 -kupiłem na pniu i nie żałowałem bo spełniały moje oczekiwania.
Niestety e-300 i e-400 nie należą do mnie a E-1 woła o godnego następcę -choć dzielnie wykonuje swoje obowiązki.
Olzmpus nie potrafi już moim upodobaniom sprostać więc już nie zobaczą moich pieniędzy -mniej do defraudacji.
Mogą się bać bo w miejsce lojalnych klientów wybrali podtatusiałe dziewczynki zmieniające zabawki-systemy (ze szczególnym pdkreśleniem słowa zabawki) raz na 2 sezony którym się w blond perukach nie mieści że za obiektyw można zapłacić 2000€ i więcej.
Ale od lojalnych klientów się odcinają -nie oferując ABSOLUTNIE NIC DO CZEGO WARTO BY BYŁO TAKIE OBIEKTYWY PRZYKRĘCIĆ.
adambieg/
a dlaczego 1600 jest lepszy od 100?
Dlaczego 200 z panasonikowej matrycy jest gorsze niż 800 z sony?
Czy Sony jest taka cudowna? -powiem na opak -ta z panasa jest taka słaba.
Powiesz -"że nie da się robić zdjęć!?" -odpowiem >" a po co się męczyć -zdjęcia robię też komórką i da się" -ale komórkę już mam i kosztowała 50 a nie 1200€.
Możemy się przegadywać bo 12800 czy 6400 lyb 3200 jest z tego punktu widzenia równie często potrzebny a dla niektórych zastosowań niezbędny.
Olympus sprzedaje smutne gadki bo co ma powiedzieć -że leżą i kwiczą bo im prezesi-defraudatorzy zafundowali trashdeal z panasonikiem?
Olympus wypuszcza od roku 2008 (?) puszki z beznadziejną matrycą -więc pytam >>> co do tej pory miało priorytet jeśli nagle stało się nim "wysokie iso"?
OM-D E-M5 w jakiś sposób wybija się tą cechą ponad konkurencję?
Nie ma szans -i to wie każdy kto się trochę z tematem polizał.
Dlaczego nie ma niskich czułości?
Bo nie mają sensora.
I nie dostaną go gdzie indziej - wpuścili się w maliny.
Ale tego żaden Toranaga z Tokyo powiedzieć nie może...
maminebody:-P jestes modem tutaj?????????????
Tfu!-siło nieczysta! -prędzej bym się dał wykastrować.
THX.
To mi wygląda na jakąś ostrą depresję. Ale ja nie lekarz. :-(
masz zadatki > depresję olympusowcy która obudziła się w samym środku wypełnionego po brzegi stada baranów?
mnib - ja nie czytam, nie śledzę, ale przeczytałem ostatnie parę stron i z racji, że uśmiałem się, to bardzo serdecznie Cię pozdrawiam.
mynameisnobody,
a ja cie doskonale rozumiem...
Po analogu moj fotograficzny swiat zatrzymal sie na S3pro, potem jedynym co mnie cieszylo to tylko Sigma.
Niestety od lat niewaznym jest obrazek i dobre bazowe iso, a mistrzowie czarnej magii w swoich fabrykach skupili sie nad odplastikowianiem iso tryliard, dlaczego?
ano licza na zwyklego uzytkownika, ktory kupujac zestaw w kicie bedzie nim mogl zrobic wszystko, czy to bedzie wycieczka, czy piwnica pod baranami.
Niestety rozmowa staje sie jalowa, bo uzytkownicy powoluja sie na fotograficzne voo doo czyli obrazek to obrazek, mistrzowie ciagna na swych zdjeciach rozpietosc tonalna do granic mozliwosci i jeszcze dalej, w efekcie ich fotki sa zalosne, pytanie czy tak postrzegamy...
Tak jak z audioholikami, po co kupowac magiczne kable jak ktos nie slyszy roznicy?
Nasze foto w obecnych czasach to marketingowe pranie glowy, swiat zatrzymal sie juz dawno temu na takich puszkach jak E1, L1, S3pro, DCS (iso 6!), Sigma czy ew pierwsza 5 od Canona.
Reszta moze gnac dalej szczesliwej drogi z OMD! beda czuli sie lepiej majac pseudo profi puszke....
pozdrowionka
O tym czy puszka jest "profi" decyduje człowiek naciskajacy spust migawki. W tej kwestii, zmiana kliszy na matrycę nie zmieniła NIC.
Jestem jeleniem, bo czaję się na OM-D lub EP-3.
Zakup D3x nie zrobi ze mnie profi... I nie zamierzam nim być.
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
Bo w większości porządnych aparatów bazowe iso już jest dobre - możliwościami dalece wybiega ponad marzenia o jakości obrazu, jakie mieli ludzie w czasach analogowych na szczęście już minionych. A to, że taki czy inny producent sobie z tym nie radzi i zostaje w ogonie, to jego problem.
No i bardzo dobrze. W czym problem?
Jeśli możliwości są małe i szybko dochodzimy do ich granic, to skutki faktycznie są opłakane. Rzeczywistość jednak pokazuje, że fotografia ma się dobrze jak nigdy i powstają zdjęcia tak dobre, jak nigdy dotąd. Wystarczy umieć korzystać z dobrodziejstw techniki.
A swoją drogą najciekawsze w fotografii jest właśnie to, że pokazuje świat właśnie nie tak, jak go postrzegamy.
Ooo .. wygląda na to że ktoś wczoraj zorzy nie zobaczył i stwierdził że jest niewidomy :P
Współczuję frustracji.... ale nie podzielam ani nazywania innych baranami ani przerzucania na innych wyimaginowanych win. Zadziwiające jest to, że brak kreatywności, brak postępów w rozwoju lub zwyczajne wypalenie większość przerzuca na sprzęt. Na firmę która go "zmusiła" a na koniec na kolegów i wszystkich innych.
mynameisnobody nie wiem jakiego lekarstwa potrzebujesz, ale proponuję pół litra i więcej witaminy D.
Może się poprawi a jak nie to kup D90 i zapisz się tam gdzie marzysz....
W wiekszosci aparatow widzimy degradacje bazowego iso w stosunku do poprzednikow, pomijam sztuczne podbijanie iso kosztem rzekomo lepszego wyzszego iso, nadal sie okazuje, ze mamy w mikro dobre iso 100-400max co jest tym samym w nowych 200-800, jeden wielki walek producentow....
Ano w tym, ze to przerost formy nad trescia, bo do ogolnego zastosowania wystarczy kompakt, mniejsze, tansze, rownie dobre...Cytat:
No i bardzo dobrze. W czym problem?
No wlasnie, jedni maja tak a drudzy inaczej, ci pierwsi sa z reguly mistrzami PP, cuda, wianki i parzenie kawy gratis.Cytat:
A swoją drogą najciekawsze w fotografii jest właśnie to, że pokazuje świat właśnie nie tak, jak go postrzegamy.
Oczywiscie kazdy ma swoja droge...
pozdrowionka
Druga część testu E-M5 u Robina
http://robinwong.blogspot.com/2012/0...t-bintang.html
FYI: ta fotka iso 4000 noise filter=off - wypisz wymaluj struktura "zniszczeń" rodem z LX3, to tak a propos kto wyprodukował ten sensor LiveMOS.
Nie zauważyłem.
Ale to nie chodzi o to, co wystarczy - kompakty są, można sobie kupić, jak ktoś chce. Chodzi o to, że ludzie chcą więcej. No i dostają to, za co płacą.
Pokazywanie świata za pomocą fotografii innego, niż go widzimy, jest akurat o jakieś 100 lat starsze od Photoshopa.
apz, z tym 100-400 chodziło o ISO a nie obiektywy ;)
Ja pierdziut, niektorzy to chyba wstaja po to aby popitolic farmazony aby sie dowartosciowac z rana.
Jeden artysta lepszy od drugiego i dywaguja o tym co komu jest potrzebne i co producenci robia zle...
Panowie to jest watek o OMDe, a nie wolne dyskusje o sensie polityki sprzetowej i tredow w fotografii.
Chcecie sie pouzewnetrzniac i pofilozofowac to zalozcie sobie watek i tam upuszczajcie do woli swoje wyuzdane poglady.
pozdro
To co pitolisz farmazony jak wyżej -dowartościowałeś się już z rana>?< -nie podoba się >nie wchodź i zajmij się czymś pożytecznym że zacytuję wielkiego guru fotografii > "...a tam czekają wartościowi ludzie".
Tu chodzi o przypadki głębokich depresji - nie mogę gwarantować że jestem bezpieczny dla otoczenia i siebie samego więc nie zaogniaj!
Pierwsze wrażenia (20/1.7 i 12-50), tym razem na
http://www.ferdzdecena.com/2012/03/o...e-philippines/
@mynameisnobody ja juz dawno temu przestalem zwracac uwage na producenta moich zabawek i ciesze sie kazda chwila jak dzieciak.
A to ze forum stracilo charakter merytoryczny a stalo sie zabawkowo-gadzetowym... nic na to nie poradzisz.
Wysłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk
Fotki przy słabym świetle na http://www.dpreview.com/news/2012/03...em5-iso-series
No roznica jest. Co prawda przy szybkich ruchach domy dalej sie krzywia ale przy tych mnie drastycznych efektu prawie nie ma, a na E-P3 byl juz widoczny. Poprawa jest. Choc mnie tam rybka - mnie filmy calkowicie nie interesuja :P
T.
Przy okazji, wczoraj przechodzą Elektoralną wstąpiłem do Sony Center, gdzie objawił się wreszcie w naturze NEX-7. Do tej pory - delikatnie mówiąc - nie należałem do zwolenników tego systemu. Teraz muszę jednak dodać: z wyjątkiem NEX-7 . Wygoda trzymania oraz ergonomia jest naprawdę super. Z kitowym zoomem wyważenie korpusu też jest OK. Olek ma szczęście, że na razie nie za bardzo jest co podpiąć to takiego body. Choć z drugiej strony - ta funkcja wspomagania ostrzenia ręcznego jest bardzo intyuicyjna i chyba nawet fajniejsza niż AF(oczywiście jej nie sprawdzałem ale widziałem fajny filmik). W Sony Center wyceniają go na 5,5 tys. ale w necie chodzi o tysiaka taniej. Wiele wskazuje na to, że jest to bardzo uczciwa cena.