Czyja to stopa? :-D
Wersja do druku
Czyja to stopa? :-D
Zaskoczyłeś mnie Kamil tym batalionem, bo już w zasadzie grzywkę ma - wcześnie; fotki piękne (jak wszystkie z nad Narwi :wink:). Juras49 na bataliony będzie w sam raz. A to najfajniejszy ptak do fotografowania, podobno nie ma dwóch tak samo upierzonych kogutów i faktycznie w miejscu gdzie tokują jest pełen przegląd kolorów od białych po czarne.
pozdrawiam
W kwestii stopy - w załaczniku :-D
Co do batalionów - standard. Pierwsze są już w marcu co roku. Samce ubarwione też są jak trzeba. Ino wykryzują się dopiero pod koniec kwietnia, a najlepsze będą w maju. Przweażnie jednak nie w Polsce, bo u nas prawdziwych tokowisk nie ma. Ja znam jedno, 100%, gdzie szaleją około 10 maja 2-3 samce. także chopaki spokojnie, jeszcze duuużo czasu a cudów specjalnych i tak nie będzie :-)
co do pytanie o stopę
z miniaturki myślałam że to w ogóle jakiś ptak
po otworzeniu nie powiem co mi przyszło pierwsze na myśl - ale bardziej mi to wyglądało na efekt końcowy trawienia niż na stopę ;) :mrgreen:
a cały wątek kapitalny
przepiękne te rejony i jakieś 2 strony wstecz ogromnie podobało mi się środkowe zdjęcie z serii z żurawiami :)
W zeszłym tygodniu odwiedziłem Carską Drogę.
Przy siedzibie BPN widziałem Suzuki Moose'a, Piotrze popraw mnie jeśli to nie była Twoja furka ;-) Na dzień dobry przywitał mnie Bielik przelatujący nad Carką. Na Zajkach sucho, przynajmniej w moim odczuciu. Jadąc dalej w stronę Bagna Ławki trzy łoszaki. Jednego pofociłem, ale bardziej ze względu na przewietrzenie migawki niż jako taką wartość zdjęć. Poza tym trochę drobnicy się kręciło. W porównaniu z tym, co się dzieje w okolicach Wawy, to Biebrza jeszcze śpi.
Jadąc do Jedwabnego, w miejscowości Męczki, mijałem pole pełne Gęsi. Świetny widok przy zachodzącym słońcu. Zdjęciowo nie mam nic do pokazania, ale dla oka Biebrza jest zawsze dla mnie atrakcyjna.
Pozdrawiam
bardzo prawdopodobne :-D
Nad Biebrzą faktycznie dosyć sennie. owszem trochę ptaków jest, ale przedwiośnie dłuży się juz niemiłosiernie. zimy nie ma od miesiąca, a jeszcze lód pod wodą na olsach stoi.
Moose piękna ta Twoja Biebrza, a i fotki kolegów świetne. Mam nadzieję że i ja coś zobaczę jak tam zajadę rowerkiem.
Pozdrowerki
O matko, BIKER, zapomniałem o Tobie. Jak mówił Czerwony Kapturek ,,O ja gupa ****.." Jeżeli planowanie trasdy jeszcze aktualne to wieczorem Ci prześlę możliwe punkty.
Niemal cały dzisiejszy dzień spędziłem nad Narwią i Biebrzą :) Okropnie dziś wiało, ale słońce przyjemnie świeciło, ptaki dopisały, więc ogólnie było fajnie ;)
Na rozlewiskach jest już sporo batalionów, zostało jeszcze trochę kaczek i gęsi, wśród których trafiają się mniej pospolite bielaczki i bernikle białolice (dzisiaj miałem ich aż 10 na raz w Rusi!). Są też rycyki, krwawodzioby, bociany, czaple, bieliki, siewki złote, kuliki, żurawie i pełno rudzików ;)
krwawodziób
czajka
rudzik
żuraw - zdjęcie zrobione pod oknem moose'a ;)
kulik wielki
bernikle
Pierwsze trzy (z naciskiem na 2 i 3) bardzo mi się podobają
Czajka i kulik dla mnie naj:)
pozdro
Fajnie Kamil. światło jednakowoż ostre okrutnie. Świtem go, świtem :-)
no też i to światło ciut przeszkadza no ale nie zawsze można idealnie ze światłem trafić
dla mnie najlepsze - 2 i 3 z tej wrzutki :)
Jak dla mnie czajka, rudzik oraz kulik wielki :-)
Wczoraj wieczorem wybrałem się nad Narew w okolice Wizny. W porównaniu z innymi latami wody jest mało, ale ogólnie jest już całkiem przyjemnie: są rybitwy czarne i białowąse, bataliony, łęczaki, zauszniki, perkozki, kilka gatunków kaczek, pliszki żółte, łabędzie nieme i sporo innych pospolitych. Z ciekawostek trafił mi się nur czarnoszyi :-)
Taki ciekawy okres, a w temacie cisza:roll: Kilka zdjęć z moich majowych i czerwcowych wypadów nad Biebrzę i Narew:
Piknie tam u Was bez dwoch zdan:)
Czasami zazdroszcze, ze tam nie mieszkam:)
pozdro
Ciekawy bardzo, ale i okrutnie pracowity. Poza tym był jak dotąd wiosenny standard biebrzański i nic szczególnego się nie działo. cały maj spędziłem w trzcinach i nawet carską widziałem może ze dwa razy :-) Aktualnie - krowy piknie przez rzekę pływają, aczkolwiek sam tego jeszcze nie widziałem, tyle co miejscowi zapraszają.
Cudna ta nadbiebrzańska kraina, swietne fotki szczególnie te swiatła mi się podobają. Ależ Ty masz zwierzynę i krajobrazy moose do podziwiania. Oj cięźko mi będzie doczekać się sierpnia, kiedy tam rowerkiem dojadę.
Pozdrowerki
Kiczyk ze słoneczkiem - genialny. I młody dudek drący ryja jest fantastyczny.
Piękne - pozdrawiam B.
kiczyk trafił się przypadkiem koło knajpy w Dobarzu :-) Dudki pewnie już wyleciały, a nie miałem czasu posiedzić :-( Mam na szczęście jeszcze jedną dziuplę, do której parę dni temu dorosłe jeszcze wchodziły do środka nakarmić młode. Mam jeszcze dwie pikne nory borsucze i jedną lisią i ....ni diabła czasu by je fotografować. :-(
Pikne foty moose, Dudki poezja:)
pozdro
Właśnie, moose, jak tam się mają teraz krzykliwce :?: Ostatnio nie było ich widać...
Ta para z Zajek w tym roku miała mały lęg, 1/3 poprzedniego. Nie widać ich, bo pływają rowami, a trawska wysokie :-) Te gniazdo, które fotografowałem jest innej pary, też niedaleko mnie.
Co tam słychać w biebrzańskiej krainie, jak się mają łosie i inne skrzydlate?
Pozdrawiam.
Też jestem ciekawy bo za kilka dni ruszam w tamte strony bikiem.
Hej.
Ot, co tu pisać...Brak czasu jak nigdy dotąd. Cytując - ,,to za dużo jak na jeden człowiek, w jeden dzień.." W ptasim świecie już cisza się robi. Część ptaków odleciała, reszta karmi młode, albo już opiekuje się nimi po wylocie. Już czaple białe i siwe opuściły w większości kolonię pod Okrasinem. Żurawie krzyczą na rżyskach - jesień idzie. Fotografia leży i kwiczy...Jedynie raz w tygodniu wpadnę do bocianów czarnych. Para w połowie kwietnia zaczęła budowę gniazda i cały rozród ma około miesiąca później niż inne. Młode ,,marabuty" posiedzą jeszcze ze dwa - trzy tygodnie zanim opuszczą domowe pielesze. Ale dzielnie dorosłe czwórkę karmią. W linku próbka filmu z PENa
http://youtu.be/yZfJEu58qNk
Witaj moose :)
widzę, że wchodzisz do branży filmowej:wink: Bardzo fajny filmik, poproszę o więcej. Nie chcę nawet myśleć ile tam teraz u Ciebie komarów:mrgreen:
Oj wyskoczyło by się znów na łosie, może jesienią się uda.
Film jest ciekawy, ale musiałbym kręcić tylko nieme kino. Mikrofon w PENie jest słaby, a zewnętrznego nie mam. Komarów nie ma zbyt wiele, natomiast gzy okrutnie dokuczają.
Witaj moose, fajnie że fajnie nadajesz ;)
Wspaniałe te młode "marabuty":grin:, brakuje tylko odrobiny dzwięku. Zazdroszczę tak bliskiego spotkania z tym gatunkiem. Czekam z niecierpliwością na kolejne relacje z terenu. Pozdrawiam
Okazało się, że film z ujęciami znad Biebrzy jest już dawno gotowy i był nadawany na początku lipca :
http://programm.ard.de/TV/arte/wilde...t=main&first=1
Bukowisko się zaczyna rozkręcać. Może będzie tak przyjemnie jak rok temu, gdy byki podchodziły do samej szosy na Bagnie Ławki?
Jelenie zajmują stałe miejsca rykowiskowe, ale jeszcze cisza.