hehehe sądząc po zainteresowaniu to będą problemy z dostępnością tak jak to było z 12-40/2,8...
... i powiem że wcale się temu nie dziwię :)
Wersja do druku
hehehe sądząc po zainteresowaniu to będą problemy z dostępnością tak jak to było z 12-40/2,8...
... i powiem że wcale się temu nie dziwię :)
1600€ z konwerterem,1400€ samo szklo.Zastrzegaja,ze moze wzrosnac.
Znam cenę. Będzie za drogi...
Cena sugerowana to i tak bardzo droga :-)
Jak wole wydac kase na M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm 1:1.8 :-)
Przecież w sklepie Olympusa jest podana cena sugerowana. Tanio nie jest.
Gdzie jest podana, bo nie widze :-)
Szesc klockow za szkiełko M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 PRO i wage 880 to naprawde sporo :-)
Dokładnie, czekałem bardzo długo na 12-40mm, ale się doczekałem i za cenę, którą zapłaciłem jest super. Miałem nadzieję, że kupię też 40-150, przeszło mi:)
---------- Post dodany o 19:49 ---------- Poprzedni post był o 19:48 ----------
Adam,
zdaje się, że OJ nie powinni podawać cen...
Ja tez nie kupie ED 40-150 mm f/2.8 PRO :-)
Jak pisałem mogę wydac kase na 75mm f/1.8 :-)
O co chodzi? Cyfrowe.pl ma cenę 6300 pln, ma być jeszcze wyższa (przy panasowych ~$900-950 za "jak nowy, w pudełku")?
Panasowy ma 150 mm na dłuższym końcu? W polskich sklepach kupujesz w dolarach??
A czy ktoś może orientuje się jak wygląda współpraca nowego TC 1.4 z innymi obiektywami? Olympus podaje tylko że jest kompatybilny z nowymi obiektywami PRO, a co np. z 75/1.8 ? Czy działa AF, a może nie da się w ogóle założyć innych obiektywów? Ciekawi mnie też współpraca z manualnymi obiektywami z dużego 4/3 np. z Samyangiem 85/1.4 - jeśli ktoś posiada jakieś sprawdzone informacje to będę wdzięczny za podzielenie się nimi.
Zauważ że TC14 wchodzi sporo w obiektyw, przypuszczalnie może wystąpić kolizja z tylką soczewką obiektywu w przypadku innych konstrukcji.
Tak, widziałem na zdjęciach że wystają z niego soczewki, z drugiej strony w MMF-3 jest dużo miejsca i może by to weszło, pytanie tylko czy optycznie wszystko się zgra. Dlatego pytam o to czy ktoś to może sprawdzał. Z obiektywami m43 faktycznie może być gorzej.
MC14 jest kompatybilny tylko z 40-150. To coś się aplikuje jak czopek, a pozostałe szkła mają na końcu soczewkę.
Na testy z mmfem i dużymi szkłami nie miałem czasu, więc nie wiem jakie efekty optyczne daje. Zamontować się da.
była też podawana w odpowiednim wątku, w odpowiednim pliku w wątku OJ :)
---------- Post dodany o 12:49 ---------- Poprzedni post był o 12:41 ----------
byłem raz na spotkaniu organizowanym przez firmę C i jakież było poruszenie na sali gdy prelegent omawiając ten temat powiedział, że obiektywy nie są transgeniczne i nie zmieniają swoich cech fizycznych w zależności od tego do jakiego aparatu czy stoły podepniemy :)
to jaki obrazek uzyskamy z tego podłączenia to jest inna sprawa.
test na fotopolis:
http://www.fotopolis.pl/n/19881/olym...-f28-pro-test/
miłej lektury.
---------- Post dodany o 09:46 ---------- Poprzedni post był o 09:38 ----------
Rozdzielczość na najdłuższej ogniskowej jest wyraźnie słabsza niż na krótszych ogniskowych. Odblaski chyba też bez szału.
Dziwna jest ta duża aberracja chromatyczna... procesor powinien to skorygować.
Tak cz siak - dostał "Wzorcowy":)
Testowali na E-M5 który nie koryguje aberracji. Co innego, gdyby obiektyw podpiąć do E-M1.
Takie coś by się przydało: http://digitalcamerapolska.pl/strefa...zoomy-od-sigmy
Kurcze duże to szkło...
A tutaj kolejny test szkła...
http://www.bestmirrorlesscamerarevie...mplete-review/
Porównuję do em1
Mnie test na e-m5 nie martwi sam mam ten korpus i mnie akurat interesuje jak to szkło pracuje z tym body.
A jak ma pracować? Można z bardzo dużym prawdopodobieństwem zgadywać że obrazek świetny, AF-S błyskawiczny, AF-C kiepski.
Na wady detekcji kontrastu żaden obiektyw nie pomoże. E-M1 to co innego, ten korpus będzie robił różnicę, i dopóki hybrydowy (czyli detekcja fazy i kontrastu) sposób ustawiania ostrości nie będzie też w niższych modelach nic się moim zdaniem nie będzie dało na to poradzić (choć chciałbym się mylić)
mi się wydaje że niżej nie będzie detekcji kontrastu... ba! uważam że może go nawet nie być w następcy EM1, bo polityka jest taka by posiadacze dużych szkieł jednak kupili te małe... EM1 to model przejściowy...
chciałbym wierzyć że się mylę... ale ostatnio gdzieś czytałem że nawet nie planują następcy EM1... :-(
Podobno się kiepsko sprzedaje. Tyle że nie ma się co dziwić jeśli kosztuje tyle samo co Canon 6D, Nikon D610 czy Sony A7.
Sam bym się poważnie zastanowił nad zakupem.
Nie zmienia to faktu że szkiełko bardzo fajne i jeśli tylko posiadany korpus pozwoli na pewno "pokaże pazur".
W sumie nikt się chyba nie spodziewa matrycy innej niż 4/3 w korpusie m43. Mogliby co prawda dołożyć multiaspect, ale nic poza to przecież nie będzie. To nie Canon który "cuduje" z wielkościami matryc(APS-C, APS-H, FF).
Niestety w tej chwili - mimo całej mojej sympatii do m43 - przy obecnych cenach musiałbym bardzo potrzebować małych wymiarów i pozostałych cech E-M1 żeby się zdecydować na zakup. Koszt wejścia do systemu w postaci kompletu 40-150 2.8 + E-M1 jest dla mnie zaporowy, a niestety nie bardzo widzę sens (w moim przypadku!) używania 40-150 2.8 z innym korpusem niż E-M1. Dlatego między innymi niestety zdecydowałem się odkupić Canona 70-200 4.0 :-(