Skąd takie info?
Wersja do druku
ale ten nowy kodak to chyba mały obrazek jest. W dodatku mówią, że do nieaparatów. Może więc w Olympusowych gastroskopach, mikroskopach albo w innych takich będzie a nie w E7
43rumors.com
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
FF Kodak to 28 MPx i M10, njius jest o testowanych prototypach z sensorem m/43 16 MPx. Dostali figę od Panasa a pro korpus chcą pokazać.
Sensor tam pewnie trafi.
Fajnie że jest Sony - mam nadzieję że nex wymusi jeszcze większe cięcia cenowe PENów/Lumix'ów. Margines jest jeszcze całkiem spory, wg bythom koszt sensora 2.7 crop dla N****a to ~$10.
Mówią, że nowa matryca ma w pełni elektroniczną migawkę. Jest się z czego cieszyć? Może już jest lepiej, ale wiem, że elektroniczne miały uciążliwe wady, z których sam wiem tylko o tzw. bloomingu.
W Nokii też mam głośny dźwięk podczas robienia zdjęcia i nie da się go wyłączyć.
W temacie, to pomijając, czy komuś się podoba, nie podoba, czy nie przeszkadza, bezgłośny aparat jest niewątpliwie lepszy, bo przez dyskrecję zyskuje na użyteczności w niektórych sytuacjach.
Dlatego właśnie nie daje się dźwięku wyłączyć, by jacyś ludzie nie mogli robić zdjęć nie zauważeni.
Przynajmniej w przypadku telefonów tak jest, bo są małe.
W kompaktach zaś można przecież wyłączyć przeważnie dźwięk.
Wydaje mi się, że nie o rozmiar chodzi, a o zastosowanie. Jak ktoś celuje w Ciebie telefonem, to nie wiesz, czy pyka w gierkę, czy filmuje jak dłubiesz w nosie. Do tego jesteśmy znieczuleni na wszechobecne telefony i nie zwracamy uwagi. Jak ktoś celuje aparatem, to wiadomo po co.
Nie ciągnąć offtopu, ponowię pytanie: jakie są wady elektronicznej migawki oprócz wspomnianego bloomingu?
W każdej posiadanej dotąd przeze mnie komórce można było wyłączyć "dźwięk migawki" (np. Nokia E51, SonyEricsson C902) -- wystarczy po prostu wyciszyć telefon przed włączeniem aparatu.
Praktycznie bezgłośnym aparatem jest np. Sigma DP1, dobywa się z niej takie bardzo ale to bardzo ciche syknięcie (aczkolwiek faktem jest, że aparat ten ma migawko-przysłonę, coś na wzór migawki centralnej).
Jeszcze nie zdążyłem się nacieszyć E-PL1 a już 16 listopada br. mamy zobaczyć E-PL1s.
Różnica w stosunku do classica to... nowy kit lens - BRAVO Oly, jeśli to będzie szaleć tak jak 14-150 to jest szansa na utarcie/pstryczek w nosa "wszystkim obserwującym" m/43; patrz np. canon-board.
B. dobry ruch.
Źródło?
Przecież to info z 4/3rumors i to jeszcze FT2. Plotka dość bezsensowna. Nowy obiektyw, a zmiana nazwy korpusu?
Wg tej plotki obiektyw moglby byc mniejszy. Byle nie kosztem jakosci...
16'ty niedlugo, zobaczymy co bedzie.
Pożyjemy, zobaczymy, jak to mówią.
Jakby dodali ruchomy ekranik nie byłbym zły.
Panas szykuje (2011) grip do GH2.
Niech zrobią kwadratową matrycę, z której będzie można wyciąć obszar odpowiadający matrycy 4/3 zarówno w pionie, jak i w poziomie, a żaden grip nie będzie już potrzebny ;)
Widze, ze juz pewnie i bez wahan:
" The most requested lens was the 25mm f/1.4 and that lens is now coming from Panasonic"
http://www.43rumors.com/lens-poll-reloaded/
Kolejna jasna stalka. Oby wiecej, szybciej :-)
Ciekawym na ile pewne to info jest.
Nie za mała różnica w ogniskowych między 20 a 25 mm?
To już bym wolał Noktona kupić podejrzewam.
Na ile pewne to nie mam pojecia, ale: o tym szkle slychac na 43 rumors w zasadzie co kilka dni ostatnio regularnie. Plus ten ostatni post. Wiec wydaje sie tylko kwestia dni, tygodni oficjalniejsze ogloszenie.
Dla mnie 20 i 25 tez blisko, ale wydaje sie, ze 25mm bedzie szklem wiekszym, o rozmiarze pewnie blizej 45mm 2.8, z szybkim i bezglosnym AF oraz swiatlem 1.4. Innymi slowy nie nalesnik i bez wad 20'ki (jesli chodzi o AF). Uzywam slowa wad - nie ma tu jednak nic tragicznego, po prostu jest wolniej, niz w najszybszych szklach i tyle.
A czy ktos bedzie wolal nalesnik, czy wieksze i szybsze szklo - to juz chyba kwestia indywidualna. Wlaczajac Noktona rowniez oczywiscie.
IWO wierz mi kiedyś robiłem test sigmy 30 f1,4 i leicy 25 1,4 z paroma osobami, każda powiedziała ze dołożyła by 1000 zł do tej drugiej:D
A różnica w zakresach bardzo niewielka
Imho nie ma szans na zbliżenie się choćby do 14-45 jeśli chodzi o szybkość AF, ale chciałbym się mylić.
Poza tym nie sądzę, by to szkło kosztowało mniej niż $1k, co przy kosmicznej optyce/korekcji 20/1.7 jakby nie za bardzo ma sens dla większości a matryce za 2-3 lata (mam nadzieję) znowu skoczą o 1EV do przodu.
Jedyne co mnie martwi (sorry Janko) to kolejny wyścig MPx i jednocześnie brak w ofercie odpowiednika "D3s" pod low light. Pomijam już kłamstwa typu "ile iso jest w iso". Osobiście nie mam nic przeciwko, o ile czułość jest zawyżana ;)
Juz sie nadzwigalem L'ek, dziekuje :cool:
Co nie wyklucza, ze gdybym nagle mial zarabiac na fotografii - to bym ich nie przygarnal znowu.
Dowiedzialem sie czegos nowego. Jak wiemy aberracja chromatyczna jest usuwana na korpusie Panasonica ze szkiel Panasonica.
Na korpusie Olympusa ze szkla Olympusa nie bedzie.
Na korpusie Panasonica tez nie bedzie.
Wiecie dlaczego? Otoz nie ma metadanych w obiektywach Olympusa, ktore pozwalalyby ja usunac...
A wiemy, ze Panasonic usuwal juz aberracje ze szkiel 43, a na pewno 25mm f/1.4. Czyli firmy nie dogadaly sie, nie uzgodnily wspolnego podejscia przed ruszeniem z u43...
Ostatnio czytalismy m.in. o nowej wersji kita 14-42mm, moze on bedzie mial te metadane w pamieci ROM? Olympus jakis czas temu zapowiedzial, ze doda usuwanie aberracji chromatycznej, ale nie bylo mowy o nowych wersjach obiektywow...
Czyli ta wielka zaleta systemu µ43 pt. "kompatybilność" wcale nie jest aż wielka jak ją malują. Ja używam RAW, więc mnie to w zasadzie nie dotyczy, ale dotyczy jednak większości użytkowników. Mam nadzieję, że faktycznie coś się w tym względzie zmieni. Tylko nie widzę, żeby Oly miał jakiś biznes w korygowaniu wad optycznych szkieł Panasa...
Wielkie mi halo, redukcja ac... Kto nie używa rawa najczęściej tego nie widzi :)
Na marginesie, osobiście jakoś nie mam zaufania do automagicznej redukcji ac. Jeśli ma być to dobrze zrobione, bez destrukcji dla innych elementów ujęcia, trzeba to zrobić ręcznie, indywidualnie dla konkretnego zdjęcia.