Co do filtrów UV to są dwie szkoły.
Ja jestem za nie nakładaniem żadnych niepotrzebnych filtrów, które tylko pogarszają transmisję światła.
Taki UV nie daje nic pozytywnego jeśli chodzi o jakość, a wręcz przeciwnie przy zastosowaniu tanich filtrów.
Wersja do druku
Co do filtrów UV to są dwie szkoły.
Ja jestem za nie nakładaniem żadnych niepotrzebnych filtrów, które tylko pogarszają transmisję światła.
Taki UV nie daje nic pozytywnego jeśli chodzi o jakość, a wręcz przeciwnie przy zastosowaniu tanich filtrów.
Raczej nie wierzę ale to było tylko dla przykładu, są też zamienniki o tej samej pojemnośći (ale czy jest taka?). Chodzilo mi głównie o ładowanie, czy jakikolwiek zamiennik mogę ładować oryginalną ładowarką. Przy okazji jaką kartę? W FJ powiedział, że max. class6 bo większej i tak nie wykorzysta?
Kupiłem w styczniu zamiennik do G3 na pewnym portalu aukcyjnym. Ładuje się w firmowej ładowarce, wskażnik rozładowania w aparacie działa. Trzyma chyba nieco krócej niż oryginał, ale ujdzie. Napisali na nim fotoenergia.pl, 2900mAh. W opisie podali, że ma chip i jest to odpowiednik DMW-BLD10E, a przyszedł bez E. Działa ok, to nie protestowałem z powodu braku jednej literki :)
Cena też atrakcyjna. Chyba się skuszę. A formatowałeś ją?
Po prostu naładowałem do pełna i zacząłem używać, tzn. wsadziłem do aparatu, gdy oryginalny się wyładował. Potem zamiana w drugą stronę i tak minęło już parę cykli, więc jak miał się uformować, to już chyba zdążył :)
Swoją kupiłem na identycznej aukcji tego samego sprzedawcy. Napisał że ma "nowy chip", cokolwiek miałoby to znaczyć w kontekście G3, w każdym razie stopień rozładowania pokazuje (aczkolwiek, jak pisałem, dostałem aku inny niż na zdjęciu i bez E w nazwie, więc może być tak, że sprzedają jakieś przypadkowe egzemplarze, co tak im się akurat trafi).
adambieg,
a powiedz mi drogi przyjacielu co tam ergonomicznie wysiada w tym g3, bo na moje wszystko jest pod reka...
co do filtrow UV, to fajne zatyczki do obiektywow, co by sie nie porysowaly, kiedys na jakims walecznym evencie taka zatyczka koledze uratowala obiektyw przed szpikulcem parasola:)
pozdrowionka
Już mówię:
- brak możliwości przypisania funkcji pod przycisk filmowania - nie używam ruchomych obrazków a podpiął bym coś sensownego np. MF,
- plaski przycisk DISP./Fn1 - mam grube paluchy i kiepsko mi się go wciska,
- o rolce pisałem, tycia, trochę za mała,
- menu, brakuje takiego jak w Olympusie, gdzie pod OK mogę mieć tabelkę ze wszystkim, co potrzebne w jednym miejscu,
Poza tym fajny aparat a zalety górują nad wadami.
a to az tyle potrzebujesz pod knyflami? pytam z ciekawosci, bo ja mam MF, iso, wb, af, pomiar, sterowanie pod jednym guzikiem, moze malo wybredny jestem...
ale fakt te guziczki sa male jak ktos ma bochenki, to deczko gorzej, no i ta nieszczesna rolka, choc w g2/g3 jest z tylu i jakby jest solidniejsza, to ta z g1 pomimo, ze z przodu i w kolko sie wciskajaca, odpowiada mi lepiej, nie wiem, moze sie od 2008 przyzwyczailem:)
pozdrowionka