Odp: M.Zuiko Digital 12-50 mm f/3.5-6.3 ED EZ
A twierdzisz, ze jest inaczej?
Już wcześniej w recenzjach pisali, że zmiana ogniskowej nie zmienia długości obiektywu. To bardzo fajna cecha.
Mam pytanie, jak wygląda zmiana ogniskowej? Tylko poprzez ruch pokrętła zoomu, tak?
Nie ma jakiegoś suwaka regulującego to?
Z drugiej strony, jest opcja w pełni mechanicznego zoomu? Czy tylko taki poprzez silnik?
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Już wcześniej w recenzjach pisali, że zmiana ogniskowej nie zmienia długości obiektywu. To bardzo fajna cecha.
Mam pytanie, jak wygląda zmiana ogniskowej? Tylko poprzez ruch pokrętła zoomu, tak?
Nie ma jakiegoś suwaka regulującego to?
Z drugiej strony, jest opcja w pełni mechanicznego zoomu? Czy tylko taki poprzez silnik?
3 prędkości elektrycznego zoom'a
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
3 prędkości elektrycznego zoom'a
Do ustalenia tego jest jakiś suwak/joystick? Czy po prostu kręcę wolniej/szybciej pierścieniem?
Cytat:
Zamieszczone przez
psl
Tamron nie jest szkłem makro, a mZD 12-50 tak. Kit z makro. Tego jeszcze nie było. Mi się podoba. Tak wiem. Może mieć milion rzeczy, które sprawią, że będzie fajniejszy. Ja nie kupię, bo nic nie wskazuje na to, że jest równie ostry w całym kadrze jak 35/3.5.
Może i nie jest, ale jak założysz mu pierścień pośredni makro z AF,
to będzie miał pewnie podobne światło ale i także duże odwzorowanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Tak, za te pieniądze. Tamron potrafi za 1500 zł zrobić zooma ze stałym światłem f/2,8. Wielkiej łaski by Olek nie zrobił, gdyby w podobnej cenie wypuścił chociaż f/4.
ano
Cytat:
Zamieszczone przez
Weasly
no i to 2.8 tamorona niczym nie zachwyca, brak macro, większy, brzydki
Inny przykład: Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro łapiąca ostrość także od 0,2 metra od około 1700zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
Weasly
nie po filmujesz sobie nim tak jak 12-50 - prócz tego światła 2.8 (które na puszkach C lub N na całej długości wali po oczach aberacjami i innymi dolegliwościami) to wszystko ma na nie w stosunku do 12-50 jak dla mnie.
Nie wiem jak można wywyższać ciemne szkła do filmówki nad jasne.
Ustaw sobie tryb M i:
- 6,3 światło i
- 42mm lub 50mm i
- 30 klatek na sekundę (E-pl1 tylko takie daje, ale możesz i 60klatek jak masz)
- w słabo oświetlonym pokoju
Zobacz jakie ISO byś potrzebował, by ekspozycja była właściwie naświetlona,
a obraz nieporuszony (odpowiednio krótka migawka) i nie pisz już bzdur proszę.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Do ustalenia tego jest jakiś suwak/joystick? Czy po prostu kręcę wolniej/szybciej pierścieniem?
Postanowiłem dołączyć małą ilustrację dotyczącą zooma. Używa się pierścienia, który elastycznie pracuje w trybie elektrycznym (obracasz, a on powraca). Po przesunięciu pierścienia w stronę korpusu, przechodzi w tryb "normalnej" mechanicznej pracy.
P.S. przy zmianie ogniskowej i nastawianiu ostrości pracują wyłącznie elementy wewnątrz obiektywu (czyli nic się nie wysuwa)
hmmmm... chodzi mi o jakoś obrazka, o szybkość AF ( bo nie wiem jak manuałem nawet z f1.4 ukręcisz dynamicząj akcje hmmm...),, wszechstronność szkiełka 12-50, jego gabaryty... w ogóle nie wiem po co porównywać takie szkiełka bo to nie ma najmniejszego sensu :), i tak sobie nie podepnę tamrona czy tej sigmy do swego penika bo to traci sens tego systemu nawet gdyby była taka możliwość...
Cytat:
Zamieszczone przez
Weasly
hmmmm... ...
To się da ustalić wyłącznie empirycznie...