A jaki to ma właściwie związek z cyfryzacja radia bo jestem nie w temacie?
Wersja do druku
Bo w kinie domowym masz radio. prawda. Już powoli wchodzi cyfrowe radio, którego nie odbierają dotychczasowe odbiorniki np: http://caraudio.auto-swiat.pl/1-cyfryzacja-radia-polsce
Póki co sprzęt nie jest tani ani łatwo dostępny.
---------- Post dodany o 12:50 ---------- Poprzedni post był o 12:48 ----------
Jednym słowem lepiej kaskę którą ma wydać na sprzęt foto i cieszyć się robieniem zdjęć :)
Hm.. i to radio, będzie potrzebne, żeby filmy oglądać?
W kinie?
Znaczy w tym domowym? :roll:
Teraz bardziej poważnie :wink:
Niestety, ale dobre obiektywy w każdym systemie są drogie,
jedynym rozwiązaniem mniej dolegliwym, jest zakup używek - mniej tracisz przy odsprzedaży..
Za podaną cenę nie da się kupić wypasionego kina domowego, nawet wypasionych głośników się nie kupi. Co do radia to chyba trochę wirtualny problem bo chyba większość kablówek/nc+/Polsatów ma w pakiecie stacje radiowe.
Powiem szczerze, że ja do amplitunera nawet anteny nie podłączyłem :twisted:
Ale oczywiście, że może..
Oj tam, robisz aferę, bo jedynka mi się przemieściła :P Zresztą, pisałam, że nie znam się na Nikonach :D
---------- Post dodany o 14:31 ---------- Poprzedni post był o 14:27 ----------
Czemu tak uważasz? Osobiście oba systemy pod kątem dostępności i cen obiektywów uznaję za równorzędne - zwłaszcza na rynku wtórnym. Pentax, Sony i Olympus są pod tym względem systemami raczej niszowymi.
Na Twoim miejscu wybór systemu zaczęłabym od zorientowania się:
- jakich obiektywów będziesz potrzebował
- jakie są ich ceny - nowych i używanych
- jaka jest zbywalność - czy będzie Ci łatwo sprzedać, gdyby Ci któryś przestał być potrzebny.
Canon 40D nie wyprodukuje gorszego zdjęcia od 60D, nawet na akceptowalnym iso 1600, świetny centralny AF(reszta też działa, ale nie używałem), brak mu tylko filmów - kupisz go za 700-800zł.
może tamron 17-50 ? naprawdę fajny i ostry obiektyw produkujący niefajne kolory - 650-750zł (radzę odbierać osobiście, miałem 5szt, łącznie z 28-75, tylko jeden był CELNY i OSTRY)
Mam Canona 40D i potwierdzam - wszystkie czujniki AFa są skuteczne. Jednak trzeba pamiętać, że to tylko 10 mpx. Narzuca to żelazną dyscyplinę w kadrowaniu, bo średnio jest z czego wycinać chcąc robić duże wydruki - min. A3. Polecałabym raczej, jeśli Autor zapytania nie potrzebuje ruchomego wyświetlacza, Canona 50D. 50% rozdzielczości 40D więcej da większą swobodę. Do tego funkcja mikrokalibracji obiektywów i możliwość filmowania po wgraniu aplikacji http://www.magiclantern.fm/downloads.html
Tamrona 17-50 nie polecam - wolny i bzyczący silnik AF, do tego loteria optyczna - lubi łapać FF i BF, zdarzają się też "mydlane" egzemplarze. Już lepiej wziąć kita 18-55 IS mk I. Serio!