To wiem. Ale ponieważ stoję jeszcze przed wyborem konkretnego aparatu, chętnie usłyszę wszystkie za ale przede wszystkim także wszystkie argumenty przeciw.
Wersja do druku
To wiem. Ale ponieważ stoję jeszcze przed wyborem konkretnego aparatu, chętnie usłyszę wszystkie za ale przede wszystkim także wszystkie argumenty przeciw.
Antares to ma być sprzęt dla Ciebie i Tobie będzie służył. Masz być pewny co jest dla Ciebie najlepsze. Czekanie na wciąż nową krytykę danego sprzętu nie ma sensu, bo każdy model ma swoje wady. Ideałów nie ma i każdy patrzy na to samo zupełnie inaczej. Życzę udanego zakupu :)
Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk
U mnie za G3 przemawialby evf, po prostu inaczej juz sobie tego nie wyobrazam, no i w ogole, jakos rozumem za Panasem jestem, a serce niewazne:)
pozdrowionka
Masz rację ale nie do końca. Chcę mieć świadomy wybór aby potem nie narzekać - szkoda, że o tym nie wiedziałem przed zakupem. Gdybym miał wiecej doświadczenia wiedzialbym czego dokladnie potrzebuję a na co można przymknąć oko. To, że nie ma idealnego sprzętu bez wad zdążyłem się już dowiedzieć po przejrzeniu sporej ilości postów i to nie tylko na tym forum. Na razie wiem o sobie tyle, że: jestem amatorem i tak będę wykorzystywał aparat, co będzie priorytetem w fotografowaniu zbadam empirycznie za pomocą różnych obiektywów, wolę sprzęt mały zamiast lustra ale z jako takim trzymaniem, z uchylnym lcd i wizjerem, z dostępem do niezbyt drogich szkieł i puszka też przystępna cenowo (to, że takiego nie ma też już wiem). Większość zdjęć chyba w jpeg ale część też w rawach coby nabrać wprawy w obróbce. Kiedyś celowałem w Cannon 600D i jak najbardziej mi odpowiadał ale mniejszy G3 jest bardziej mobilny. Ale się rozpisałem. Ale się rozpisałem :grin:.
Jeżeli chodzi o obrazki, to jestem zadowolony z G3, jeżeli chodzi o ergonomię to średnio ale coś za coś. Za taką kasę jest to dobry aparat, z którego można dużo wycisnąć ale trzeba się trochę nawkurzać grzebiąc w menu. Ma lepsze ISO 800 ale brak stabilizacji.
Olympusy mają lepsze menu - wszystkie podstawowe ustawienie w jednej tabelce - menu podręczne czy jak mu tam do panasowego trudno mi się przyzwyczaić.
No i Olki mają ładne jpgi a z panasa trzeba wywoływać rawy bo jpg jest jakiś dziwny. Z olka nawet szumu są ładne :mrgreen:
Sam musisz wybrać.
Jeszcze jedno mi się przypomniało, kółko zmiany ekspozycji to chyba dla dzieci zrobili, mogło by ze 2 mm bardziej wystawać i być nieco szersze, maluchne strasznie.
Jak macałem w Miejskiej Macalni G3 nie przypadł mi do gustu.Taka plastikowa zabawka co nie oznacza że funkcyjnie może być dobry.
@Antares - przejdź się do Fotojokera w okolicy, albo jakiegoś MM, powinni mieć tam te aparaty. Sprawdź jak w ręku leży.
Jeśli koniecznie Panas, to bym się decydował między G3, G2 i GX1 w tym momencie, ale to ja :)
Filmowanie jest dla Ciebie ważne? Wtedy GH2 i wgranie odpowiedniego hacka, podobno najlepszy do tego sprzęt.
Macanie mam już za sobą. Z kitem obleci, z naleśnikami powinno być ok` a z tele trzeba przyjąć, że tak musi być. Czy zalecacie dokupić filtr UV dla ochrony obiektywu? Akumulatory dedykowane o innej pojemności np. taki http://193.23.48.133/bateria-dmw-bld...238691352.html załaduję oryginalną ładowarką czy do nich też trzeba dokupić?
Filmowanie dobrze jak jest znośne ale to nie priorytet.
Nie wiem jak w G3 ale jak miałem jeszcze GF2 to taka zastepcza bateria zasilała co prawda aparat ale nie była rozpoznawalna i nie sygnalizowała , że jest na wyczerpaniu. Po prostu nie było na LCD znaczka baterii.