Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
A cóż to za bzdura?
Z czymś takim nie da się dyskutować :roll:
to teraz popatrz sobie jak wykadrowałem 200mm z 21mm :) Lem miał jednak rację...
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
tymczasowy_, zrobię jak się pogoda poprawi i wyjdę na spacer :) już balkonowe pstryki wykazują, że spokojnie wykadruję co tylko będę chciał. Z tym, że ograniczę się do 200mm jako punktu odniesienia, bo dłuższego szkła nie mam.
fret, abyśmy się dobrze zrozumieli. Ja mówię o takiej sytuacji:
1. Stań na swoim balkonie i zrób zdjęcie obiektywem szerokokątnym butelce stojącej na balustradzie.
2. Potem załóż teleobiektyw i zrób zdjęcie identyczne do tego pierwszego. Możesz kadrować je (te z tele) na PC do woli, tak aby było podobne do tego z obiektywu szerokokątnego.
---------- Post dodany o 14:48 ---------- Poprzedni post był o 14:47 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
to teraz popatrz sobie jak wykadrowałem 200mm z 21mm :) Lem miał jednak rację...
Lem tak, ale Ty dalej nie wiesz o co ja Ciebie proszę :wink:
Wykadruj 21mm z 200mm. Zrozumiałeś?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
...
Wykadruj 21mm z 200mm. Zrozumiałeś?
ale to kompletna bzdura i zupełnie bez związku z perspektywą :)
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
Poproszę tymczasowego również o wypowiedź, w końcu powyższy przykład powinien zachwiać przekonanie, że się nie da, przy zachowaniu tej samej odległości od obiektu, uzyskać dokładnie tych samych kadrów z różnych ogniskowych obiektywów.
Ale zdjęciem wzorcowym ma być zdjęcie z obiektywu szerokokątnego :wink: Czyli tele musimy zamienić w obiektyw szerokokątny - wycinaniem na pewno nic nie zwojujesz :wink:
---------- Post dodany o 15:00 ---------- Poprzedni post był o 15:00 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
ale to kompletna bzdura i zupełnie bez związku z perspektywą :)
Na pewno, jesteś przekonany w 100% :wink:
A jaki to ma związek z perspektywą? Ano taki abyś teleobiektywem zrobił zdjęcie z perspektywą taką jaką daje obiektyw szerokokątny. :mrgreen:
PS
Kto wie, o czym zaczniemy pisać za chwilę? Ręka do góry.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Różnice widać gołym okiem - porównaj proporcje "twarzy" ze strukturą tynku na drugim planie.
tymczasowy.. ok. Ja już rozumiem i więcej nie będę się zrozumieć starał. Zaraz obrońcy form dyskusji łagodnych oraz szamani formatu 5x4, napiszą że ziemia jest płaska, wespół z matematykami od działań 2+2 raz jest trzy a raz pięć i dla których ichnie jest 4, sprowadzą mnie na ową "płaskoziemię" z łomotem.
Więc uprzedzając, serdecznie pozdrawiam.
Nie mówcie, że to koniec serialu, dopiero chipsy otworzyłem...
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Nie mówcie, że to koniec serialu, dopiero chipsy otworzyłem...
Spoko. Fret jest twardszy. :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Jesteście przecudowni! Serio, sam nie wiem czy łapać się za głowę, śmiać się, ręce załamywać, czy też tylko obserwować z tchem zapartym gdzieś pomiędzy płucami.
Zdjęcia na poprzedniej stronie wyraźnie pokazują o czym pisze _tymczasowy, bardzo wyraźnie. Tak bardzo wyraźnie, że bardziej się nie da. I żeby było śmieszniej, widać też gołym okiem,
że pisze on o perspektywie w tym najbardziej klasycznym wydaniu, której definicję linkowałem kilka stron temu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Perspektywa
Po prostu cudownie jest obserwować jak pokazujecie sobie przedmiot, rozmawiacie o nim, ale nikomu nie chce się go dostrzec :)
Oczywiście wciąż aktualne jest to, że każdy z Was ma tutaj trochę racji, tylko jesteście tak zacietrzewieni, macie tak wielkie klapy na oczach,
że nie chce się Wam tego dostrzec.
Lepsze niż Dynastia, słowo daję... :)
No właśnie , niestety nikomu się nie chce dostrzec oczywistej oczywistości i do tego podanej klasycznie jak w podręczniku... Ech ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
No właśnie , niestety nikomu się nie chce dostrzec oczywistej oczywistości i do tego podanej klasycznie jak w podręczniku... Ech ...
Mam rozumieć, że też widzicie różnicę na zamieszczonym porównaniu kadrów, które zamieściłem kilka postów wyżej?
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
Mam rozumieć, że też widzicie różnicę na zamieszczonym porównaniu kadrów, które zamieściłem kilka postów wyżej?
Nie, na tym przykładzie nie bo on jest troszkę nie na temat.. Chodzi bardziej o przykład wieloplanowy z wykorzystaniem róznych ogniskowych , takie jakie pokazał tymczasowy..Sorry ale tam to widać to o czym pisze...