Strona 12 z 41 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 408

Wątek: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)

Jesteście przecudowni! Serio, sam nie wiem czy łapać się za głowę, śmiać się, ręce załamywać, czy też tylko obserwować z tchem zapartym gdzieś pomiędzy płucami.
    Zdjęcia na poprzedniej stronie wyraźnie pokazują o czym pisze _tymczasowy, bardzo wyraźnie. Tak bardzo wyraźnie, że bardziej się nie da. I żeby było śmieszniej, widać też gołym okiem,
    że pisze on o perspektywie w tym najbardziej klasycznym wydaniu, której definicję linkowałem kilka stron temu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Perspektywa

Po prostu cudownie jest obserwować jak pokazujecie sobie przedmiot, rozmawiacie o nim, ale nikomu nie chce się go dostrzec

Oczywiście wciąż aktualne jest to, że każdy z Was ma tutaj trochę racji, tylko jesteście tak zacietrzewieni, macie tak wielkie klapy na oczach,
    że nie chce się Wam tego dostrzec.
    Lepsze niż Dynastia, słowo daję...
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Zgadzasz sie z odpowiedziami freta? Dla przypomnienia brzmią one:
    1. TAK
    2. TAK
    3. NIE
    4. NIE
    Jakie to ma znaczenie co ja myślę. Zadałeś pytania, dostałeś już odpowiedzi więc wypadałoby przedstawić swoją opinię.

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

te pytania przypominają mi scęnę w pewnym klasyku filmowym w której rycerze okrągłego stołu w celu przejścia przez most wiszący nad odchłanią muszą odpowiedzieć na 3 i tylko 3 pytania
    Nie 2 nie 5 ale właśnie 3.
    Oczywiście mają łatwiej bo tu mamy pytań 4 a już w trzecie dotyczy jaskółki i orzecha kokosowego.

Więc spadam.
    aaaaAAAAAaaaaaaaaa...

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Z punktu widzenia optyki i perspektywy: TAK (wykadruję sobie 400mm z 24mm)
    A cóż to za bzdura?
    Z czymś takim nie da się dyskutować

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret
    w necie pełno jest tutoriali dotyczących kadrowania w komputerze. Nawet darmowy Irfan to potrafi
    Cytat Zamieszczone przez yendash
    Miałeś ten przepis w źródłach do których Ciebie odesłałem na forum żółtych. Masz tam nawet przykład, w którym ktoś wysilił się na tyle, żeby to zadanie odrobić za wszystkich niedowiarków. Może zanim zarzucisz nieumiejętność czytania i rozumienia tekstu komukolwiek, postaraj się tę zasadę odnieść do siebie.
    Dalej nie rozumiecie o co chodzi, albo udajecie ze nie wiecie o co chodzi ...
    Więc zapytam jeszcze raz z ilustracjami jako przykładem, jak dla dzieci z przedszkola.
    Jak takie zdjęcie zrobić
    1.

używając teleobiektywu i kadrowania w komputerze?

Dla porównania tak wygląda to zdjęcie w rzeczywistości zrobione teleobiektywem.
    2.

---------- Post dodany o 14:19 ---------- Poprzedni post był o 14:16 ----------

PS
    Moje odpowiedzi:
    nie (czyli jest inna perspektywa)
    tak (zmienia się kadr)
    tak (trzeba użyć innego obiektywu)
    nie (odległość jest inna)
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 8.12.11 o 15:29

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Nie zrozumiałeś pytania.
    No to wykadruj fotkę z podpisem 24mm, tak aby wyglądała jak ta z podpisem 400mm.
    I dokladnie o to chodzi! wykadruję z fotki 24mm, jeśli zrobię ją z tego miejsca, z którego była robiona fotka 400mm, czyli: MUSZĘ RUSZYĆ D, ŻEBY ZMIENIĆ PERSPEKTYWĘ Chyba w końcu zrozumiałeś, że nie ma zmiany perspektywy bez zmiany położenia fotografa. Zoomowanie, to rzecz wtórna, taki ułatwiacz życia

No właśnie nie trzeba użyć innego obiektywu. Wystarczy odejść od obiektu i wykadrować fragment obrazka

Tu masz przykład w drugą stronę, identyczny kadr z jednego miejsca uzyskam niezależnie od ogniskowej, mogę ją zmieniać ile chcę, a perspektywa nie drgnie:

Ostatnio edytowane przez fret ; 8.12.11 o 15:30

yendash
    Gość

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    A cóż to za bzdura?
    Z czymś takim nie da się dyskutować

A z czym kolego, chciałbyś dyskutować? Z zasadami optyki czy swoim wyobrażeniem na ich temat?
    Cytat i przykład z listy nikona.
    ...Oba zdjęcia zostały zrobione z tego samego miejsca, ale pierwsze obiektywem o ogniskowej 17mm, a drugie standardową 50mm. Zdjęcie z 17mm zostało następnie powiększone i poddane kadrowaniu, a oto wyniki:"

Proszę, znajdź różnicę.

Poproszę tymczasowego również o wypowiedź, w końcu powyższy przykład powinien zachwiać przekonanie, że się nie da, przy zachowaniu tej samej odległości od obiektu, uzyskać dokładnie tych samych kadrów z różnych ogniskowych obiektywów. Mimo że kilka osób DOKŁADNIE wyjaśniło zależności pomiędzy odległością, perspektywą i (tak, tak kolego Eddie, nawet definicją z cytowanego źródła) wielkością w kadrze fotografowanego obiektu.
    Wiem, nudne, ale też przejrzałem cały wątek.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dwaszkla.jpg
Wyświetleń:	64
Rozmiar:	157,2 KB
ID:	57773  
    Ostatnio edytowane przez yendash ; 8.12.11 o 15:43

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    I dokladnie o to chodzi! wykadruję z fotki 24mm, jeśli zrobię ją z tego miejsca, z którego była robiona fotka 400mm, czyli: MUSZĘ RUSZYĆ D, ŻEBY ZMIENIĆ PERSPEKTYWĘ Chyba w końcu zrozumiałeś, że nie ma zmiany perspektywy bez zmiany położenia fotografa. Zoomowanie, to rzecz wtórna, taki ułatwiacz życia

No właśnie nie trzeba użyć innego obiektywu. Wystarczy odejść od obiektu i wykadrować fragment obrazka
    fret, zaręczam Ci, że nie zrobisz zdjęcia (1) (robionego szerokim obiektywem) za pomocą teleobiektywu i kadrowania na komputerze. I nie pomoże Ci w tym, żadna zmiana odległości.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

tymczasowy_, zrobię jak się pogoda poprawi i wyjdę na spacer już balkonowe pstryki wykazują, że spokojnie wykadruję co tylko będę chciał. Z tym, że ograniczę się do 200mm jako punktu odniesienia, bo dłuższego szkła nie mam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    A z czym kolego, chciałbyś dyskutować? Z zasadami optyki czy swoim wyobrażeniem na ich temat?
    Cytat i przykład z listy nikona.
    ...Oba zdjęcia zostały zrobione z tego samego miejsca, ale pierwsze obiektywem o ogniskowej 17mm, a drugie standardową 50mm. Zdjęcie z 17mm zostało następnie powiększone i poddane kadrowaniu, a oto wyniki:"

Proszę, znajdź różnicę.
    Różnice widać gołym okiem - porównaj proporcje "twarzy" ze strukturą tynku na drugim planie.