-
Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ziemia01
Wygląda jak art filtr "dramatyczna tonacja"
-
A, EM-10 ma jeden problem, o którym mi się ostatnio przypomniało - wymaga Photoshop CC - CS6 go już nie obsługuje. Tak samo, na tą chwilę, nie wiadomo co z Lightroomem.
I to dla wielu osób będzie bardzo in minus...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Ten HDR to jakaś rozbudowana funkcja??
Pytam się bo mam już drugą puszkę z taką możliwością ale zawsze HDRy składam na kompie.
Moim zdaniem lepiej składać na kompie bo nad wszystkim jesteś stanie panować. aparat oferuje hdr 1 oraz hdr 2. Mi osobiście ich wygląd nie podoba się. natomiast to co jest rewelacyjny to możliwość wykonania serii zdjęć w aparacie. Plusem hdr1 i hdr2 jest to że radzą sobie z ruchem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Moim zdaniem lepiej składać na kompie bo nad wszystkim jesteś stanie panować. aparat oferuje hdr 1 oraz hdr 2. Mi osobiście ich wygląd nie podoba się. natomiast to co jest rewelacyjny to możliwość wykonania serii zdjęć w aparacie. Plusem hdr1 i hdr2 jest to że radzą sobie z ruchem
A co tak właściwie aparat robi w opcjach hdr 1 oraz hdr 2? O ile dobrze rozumiem instrukcję w tych opcjach aparat daje tylko jeden RAW - ten z prawidłową ekspozycją. Jest też opcja "bracketing HDR" - czymś się różni od pojechania serią na bracketingu ekspozycji w trybie A?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
A, EM-10 ma jeden problem, o którym mi się ostatnio przypomniało - wymaga Photoshop CC - CS6 go już nie obsługuje. Tak samo, na tą chwilę, nie wiadomo co z Lightroomem.
I to dla wielu osób będzie bardzo in minus...
Jaki minus? Przecież te orf'y z E-M10 otwiera niemal dowolny program opensource do obróbki rawów - sprawdziłem Darktable, Rawtherapee, Lightzone - żaden nie miał zastrzeżeń. Do tych rawów nie trzeba jakichś dedykowanych programów, na dodatek płatnych. No chyba, że ktoś tylko takimi potrafi się posługiwać.
-
Czy te opensorcowe programy robią korekcję geometryczną obiektywów? Raz wywoływałem zdjęcia z 17 RAWtherapee i nie korygował softwareowo obiektywu.
-
Moje 5 groszy do M10 na szybko. W mojej duzej dloni lezy calkiem przyjemnie. Pokrętła wydaja sie wygodniejsze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Czy te opensorcowe programy robią korekcję geometryczną obiektywów? Raz wywoływałem zdjęcia z 17 RAWtherapee i nie korygował softwareowo obiektywu.
Z korektą chyba faktycznie jest kicha - DT nie ma szkieł/aparatu w bazie, RT i LZ jeszcze nie korzystają z Lensfun.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Cytat:
Zamieszczone przez
salvadhor
Z korektą chyba faktycznie jest kicha - DT nie ma szkieł/aparatu w bazie, RT i LZ jeszcze nie korzystają z Lensfun.
Robi, robi. RT od E-PL3 i kolejne, Darktable spokojnie sobie radzi. Było to już na forum poruszane. O LZ nie wiem. A i Ufraw też koryguje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
frost
Moje 5 groszy do M10 na szybko. W mojej duzej dloni lezy calkiem przyjemnie. Pokrętła wydaja sie wygodniejsze.
Dzisiaj widziałem go po raz pierwszy "na żywo"(Kraków, Fotojoker w Galerii Krakowskiej). Nie przypuszczałem, że to takie maleństwo. Ale piękne maleństwo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
Dzisiaj widziałem go po raz pierwszy "na żywo"(Kraków, Fotojoker w Galerii Krakowskiej). Nie przypuszczałem, że to takie maleństwo. Ale piękne maleństwo.
A to nie Ty przede mną go macałeś ? :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Robi, robi. RT od E-PL3 i kolejne, Darktable spokojnie sobie radzi. Było to już na forum poruszane. O LZ nie wiem. A i Ufraw też koryguje
Ja pisałem o E-M10 - tego modelu nie ma jeszcze w bazie lenfsun (przynajmniej DT mi nie rozpoznał), E-PL3 - z tym nie ma problemu, korekcja działa jak należy.
-
Mea culpa - źle doczytałem. Dajcie jakiego RAW-a z M10 - sobie dłubnę.
-
Zaraz zaraz, to korekcja nie jest przypisana do danego szkła?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Zaraz zaraz, to korekcja nie jest przypisana do danego szkła?
Body + szkło.
-
Pisałem na pewniaka, bo w Chełmnie miałem testowo M1 i ładnie korygowało obiektyw. W każdym razie moją 12-kę i 14-150. Piszę o DT.
Może jak będzie nowe 12-40 to mi program środkowy palec do góry pokaże.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Pisałem na pewniaka, bo w Chełmnie miałem testowo M1 i ładnie korygowało obiektyw. W każdym razie moją 12-kę i 14-150. Piszę o DT.
Może jak będzie nowe 12-40 to mi program środkowy palec do góry pokaże.
Fakt, masz rację, to zależy od aparatu/szkła jaki jest w bazie. Na chwilę obecną DT nie zna E-M10 (ale E-M1, E-M5 i inne już tak), podobnie, jak nie wszystkie obiektywy m4/3 są w bazie (a już na pewno m.Zuiko 25mm).
-
Przecież baza lensfun jest edytowa lna. Nie wiedziałem że przypisana jest jako pary aparat plus szkło. Trochę to dziwne. Bo w mojej jest po prostu ciag korekcji dla szkla. Ale nie widzę problemu z zamiana E-M5 na 10.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoBo
Przecież baza lensfun jest edytowa lna. Nie wiedziałem że przypisana jest jako pary aparat plus szkło. Trochę to dziwne. Bo w mojej jest po prostu ciag korekcji dla szkla. Ale nie widzę problemu z zamiana E-M5 na 10.
I ktoś to na pewno zrobi. I to szybko. Tu widać siłę open source
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Dlatego wolę je składać na kompie - dobry program do HDRów posiada często korekcje "ducha" i radzi sobie z tym problemem.
Odkąd mam K-5 to mniej wykonuję zdjęć HDR ale nadal je lubię za efekt.
Cytat:
Zamieszczone przez
salvadhor
Jaki minus? Przecież te orf'y z E-M10 otwiera niemal dowolny program opensource do obróbki rawów - sprawdziłem Darktable, Rawtherapee, Lightzone - żaden nie miał zastrzeżeń. Do tych rawów nie trzeba jakichś dedykowanych programów, na dodatek płatnych. No chyba, że ktoś tylko takimi potrafi się posługiwać.
Darmowe tak - ja posiadam LR4 i wątpię aby otrzymał support do obsługi E-M10.
-
Sprawdziłem przed chwilą.
Miałem dzisiaj 1,5 godz. zabawy z E-M10 w klubie tanecznym.
Otwarłem ORF w Darktable - sekcja korekcja - opis E-M10 oraz szkło poprwnie ale komunikat "aparat/obiektyw nie rozpoznany" .
Ale wystarczyo z listy wybrać E-M5 i gra i trąbi - korekcja winietowania i geometrii obu szkieł którymi się bawiłem tj mZD45 i mZD14-150 działa.
Pewnie niebawem wyjdzie update.
BTW E-M1 - też nie mam na liście w DT.
Moja wersja Lensfun 0.2.7.2 + ręcznie wprowadzone korekcje moich szkieł z nowszych baz lensfun.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salvadhor
Nie trzeba, ale można. Każdy użytkownik ma swój wybrany workflow. Jest wiele osób, które mają LR5 i nie chcą zmieniać na inne.
RAWtherapee próbowałem kiedyś używać, ale eksportował rawy tak koszmarnie wolno, że się poddałem...
-
4 załącznik(ów)
Udało mi się zrobić parę fotek z E-M10 - niestety tylko w salonie FJ. Chciałbym podzielić się spostrzeżeniami.
Na początek fotka z mZD 14-42ED z ogniskową 14 mm
Załącznik 113385
Dla porównania fotka wykonana z tego samego miejsca, ale z użyciem mZD 12-50 na ogniskowej 12 mm.
Załącznik 113386
Dalej chciałbym pochwalić działanie stabilizacji. Na dowód fotka z czasem ekspozycji 1/4 sekundy, gdzie nie zauważam żadnego poruszenia.
Załącznik 113387
Body ma możliwość ustawienia ISO do poziomu aż 25600. Fotka jaką uzyskałem jest poniżej. Pytanie - czy warto udostępniać w menu aż takie wysokie poziomy czułości, skoro materiał uzyskany przy ich pomocy jest delikatnie mówiąc mizerny?
Załącznik 113388
Zdjęcia zrobione na szybko, tylko JPG i prosto z puszki - jedynie wyostrzone w LR.
A Maleństwo się podoba i kusi. Napiszę do Pani Joanny zamówienie :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Body ma możliwość ustawienia ISO do poziomu aż 25600. Fotka jaką uzyskałem jest poniżej. Pytanie - czy warto udostępniać w menu aż takie wysokie poziomy czułości, skoro materiał uzyskany przy ich pomocy jest delikatnie mówiąc mizerny?
Mnie wystarcza ISO 1600 i nigdy nie wychodzę na wyższe, ISO 3200 powinno Tobie wystarczyć nawet z ciemnym kitem do zwykłych zastosowań.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Body ma możliwość ustawienia ISO do poziomu aż 25600. Fotka jaką uzyskałem jest poniżej. Pytanie - czy warto udostępniać w menu aż takie wysokie poziomy czułości
Tak, bo można to wpisać do materiałów promocyjnych. Nie oddasz po zakupie do sklepu aparatu z powodu, że ISO25600 Cię nie zadowala, bo Cię wyśmieją. Chociaż Nikon D4s ma takie użyteczne ;)
Zawsze 2-3 ostatnie działki są wyssane z palca. W GX7 też jest 25600 (o czym dowiedziałem się przed chwilą, bo tak daleko po skali wcześniej nie spacerowałem), ale poza 2500-3200 nie wychodzę.
EDIT: W domu przy lampce ~60W jestem w stanie uzyskiwać czasy rzędu 1/3200s dla F1.7 :D Szkoda, że bezużytecznej jakości są pliki ;)
-
E tam bezużytecznej. Jako fotografia dokumentacyjna takie zdjęcia są całkowicie użyteczne. Nie zapominajmy, że aparaty nie tylko są używane do fotografii artystycznej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Mnie wystarcza ISO 1600 i nigdy nie wychodzę na wyższe, ISO 3200 powinno Tobie wystarczyć nawet z ciemnym kitem do zwykłych zastosowań.
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Tak, bo można to wpisać do materiałów promocyjnych. Nie oddasz po zakupie do sklepu aparatu z powodu, że ISO25600 Cię nie zadowala, bo Cię wyśmieją. Chociaż Nikon D4s ma takie użyteczne ;)
Zawsze 2-3 ostatnie działki są wyssane z palca. W GX7 też jest 25600 (o czym dowiedziałem się przed chwilą, bo tak daleko po skali wcześniej nie spacerowałem), ale poza 2500-3200 nie wychodzę.
...
Trzeba przyznać że w warunkach świetlnych jakie zastałem ( Lampy widać na fotce, tylko sztuczne światło), szkła kitowe, a ISO mieściło się w przedziale 1250-1600 i efekty są zadowalające.
-
Aparat ma takie użyteczne iso, przy jakim mogą być zapisywane rawy. W Olku jest to chyba iso 6400.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Aparat ma takie użyteczne iso, przy jakim mogą być zapisywane rawy. W Olku jest to chyba iso 6400.
Przestań fantazjować, albo zmień dilera ...
-
Epicure, wyjaśnij co miałeś na myśli. Bo to nieco enigmatyczna wypowiedź.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Epicure, wyjaśnij co miałeś na myśli. Bo to nieco enigmatyczna wypowiedź.
Zrób zdjęcia co 1/3 działki iso i obserwuj, jak zmienia się poziom szumów. Przez cały zakres zmiana jest jednostajna, a między iso 4000 a 6400 następuje gwałtowne załamanie. Od tego momentu czułość jest programowa, wzmacniana przez soft aparatu, a nie bezpośrednio na sygnale z matrycy. Tak przynajmniej jest w E-M5.
-
bo ISO 6400 w E-M5 już jest czułością rozszerzaną. Ciekawe czym tak naprawdę są RAWy z czułości rozszerzonych? Z ciekawostek - np. Fuji udostępnia RAWy tylko z czułości natywnych
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ciekawe czym tak naprawdę są RAWy z czułości rozszerzonych?
Trzeba by sprawdzić w jakiejś wołarce która nic nie koryguje. Możliwe, że iso 6400 i wyżej to jedynie niedoświetlone iso 4000.
-
wg mnie w czułościach prawdziwych (tzn wynikających z możliwości wzmacniania poziomu sygnału w matrycy) możliwe jest zachowanie pełnej informacji o obrazie z matrycy. W przypadku czułości programowych tracimy już część informacji - co widać np. w E-M5 po dodaniu trybu ISO100, że zmniejsza się DR matrycy i pojawiają się przepalenia tam, gdzie przy ISO200 i identycznej ekspozycji by ich nie było. Gdybam tylko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Zrób zdjęcia co 1/3 działki iso i obserwuj, jak zmienia się poziom szumów. Przez cały zakres zmiana jest jednostajna, a między iso 4000 a 6400 następuje gwałtowne załamanie. Od tego momentu czułość jest programowa, wzmacniana przez soft aparatu, a nie bezpośrednio na sygnale z matrycy. Tak przynajmniej jest w E-M5.
Dobrze, że doprecyzowałeś. Bo z poprzedniej wypowiedzi wynika, że powyżej ISO 6400 aparat nie zapisuje RAW.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Dobrze, że doprecyzowałeś. Bo z poprzedniej wypowiedzi wynika, że powyżej ISO 6400 aparat nie zapisuje RAW.
Akurat Fuji X nie zapisuje, Olek natomiast zapisuje (inni też zapisują). Cała reszta (granica sprzętowego/programowego ISO) jest gdybaniem z fusów ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
E tam bezużytecznej. Jako fotografia dokumentacyjna takie zdjęcia są całkowicie użyteczne. Nie zapominajmy, że aparaty nie tylko są używane do fotografii artystycznej.
No dobra, po sfotografowaniu ekranu 12" da się odczytać napisy. Ale oglądałem zdjęcia na 12800 z Nikona D4 i prawie szumu nie widać :) Ale cena...
-
Mam i ja.
Cytat:
A z ciekawości, było coś fajnego w pudełku?
no, aparat:wink:
manual w formie papierowej (skórcony) i fajnie zapakowane ściereczki od Hoya sztuk 2.