Ja czekam na DE/UK - z Amazona ściągnę jak się u nich pojawi w ofercie. Nie lubię kupować w PL, bo tu zwykle robią człowieka jak chcą... A tam lepsza obsługa gwarancyjna, szybciej i taniej...
Wersja do druku
Wygląda na to, że to jest to dokładnie taki sam obiektyw, w nowej błyszczącej obudowie.
Ta sama konstrukcja optyczna, czyli nadal AF będzie musiał ruszać całym układem soczewek.
Może udało im się zmienić silnik tak aby było nieco ciszej i szybciej, aczkolwiek wątpię.
Panasonic jest ostatnio jakiś dziwny. Wypuszczają najlepsze body (G6) w systemie i pakują do tego przeterminowaną matrycę. Jakby tam była matryca z GH3 to byłoby pozamiatane.
Mają świetny 20/1.7, którego największą wadą jest wolny i głośny AF i wypuszczają nową wersję z dokładnie taką samą wadą.
Panas skumał, że naleśnik pod kolor srebrnego korpusu wygląda słitaśnie, więc przy okazji był pretekst do odświeżenia designu.
z ciekawosci: czy jak jest taki sam uklad soczewek to nie ma opcji zeby to dzialalo lepiej?
moze chociaz sprezynke wywalą :D
edit:
http://panasonic.net/avc/lumix/systemcamera/gms/lens/g_20_a.html
jesli to nie jest tylko kopiuj-wklej to faktycznie bez zmian:
"utilizes a lens drive system to realize a compact and bright F1.7 lens. As a result, sound and vibration may occur during focus operation, but this is not a malfunction."
"Operating sounds will be recorded when auto focus is performed during motion image recording. It is recommended to record with Continuous AF set to OFF, if the sound of operation bothers you. Also, it is not possible to set the focus mode to AFC."
Co za czasy nastały, że się teraz robi "podrasowanie" wizualne obiektywów, żeby się ładnie z body komponowały! :) Kto by jeszcze parę lat temu zwrócił na to uwagę. A tu proszę super szkiełko będzie jeszcze bardziej super, bo ładniejsze. Ciekawe kiedy zaczną produkować różowe.... :D
Złe info dla osób chcących kupić odświeżony design: znowu banding (z PL5).
Stara dwudziestka
Nowa dwudziestka
http://www.dpreview.com/forums/post/51938489
Ale pierwsza dwudziestka robi sobie jaja również z GH3.
Mi na GF1 nie przeszkadzał ten wolny (w świecie m43) AF, jak zmieniam 12/2 i 25/1.4 to klnę jak szewc na Lajkę ;)
Prawdziwą opcją jest "dziwnie dziwne" szkło - mZD 17/1.8; patrzę na optyczne wykresy i myślę coś nie halo. Patrzę na fotki... i szukam szczęki.
Ale zaraz zjawią się malkontenci i stwierdzą , że 17 mm f/1.8 to nie naleśnik i "strasznie duże"
Dla każdego coś miłego. Dobrze, że moja stara 20 jest ciągle dobra ;)
ja do dzis nie moge zrobumiec jaki jest powód tego bandingu... zeby szkło wytwarzalo tak silne ładunki, wpływajace na obraz z matrycy... jaja.
Niby matryca - prawda??
Powiem Wam ciekawostkę, że ja zaobserwowałem po przesiadce z K-7 na K-5 większą aberrację z limitedem 21mm a to przecież wada szkła:wink:
Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że taki banding to ja uzyskuję dopiero na ISO 6400. Pewnie teraz bym kupił 17/1.8 ale w terenie nie pamiętam bym musiał aż dojść do ISO 3200 a rozmiar do dźwigania się liczy. Czy są też przykłady bandingu dla ISO 3200, 1600 dla tego szkła?
Redaktor dp review oświadcza koniec problemów z bandingiem w nowej matrycy Olympusa!
W E-M1, np. jest niewidoczny nawet na najwyższym iso w najgorszym świetle
http://www.dpreview.com/forums/post/52184609
fajnie. to za jakis czas ten mankament bedzie rozwiazany we wszystkich nowych modelach
Witam wszystkich.
Czy ktoś z forumowiczów miał już może okazję porównać starą i nową wersję
tego obiektywu? Noszę się z zamiarem zakupu i nie wiem czy warto poczekać
na nowy (i pewnie dorzucić parę stówek) czy brać starą wersję.
Po weekendzie odbiorę mk1 z serwisu (czyszczenie) to będę miał okazję porównać.
Jeżeli wierzyć wszystkim recenzjom porównawczym w necie(a nie ma raczej powodów by nie wierzyć) to nowa wersja różni się tylko wyglądem. Właściwości optyczne zostały te same(albo trochę gorsze) i niestety nie poprawiono AF :(.
Według wszystkich oznak na niebie i na ziemi różnią sie tylko obudową :)
Żeby nie robić bałaganu w wątku o 12-40 to tutaj napiszę, że niestety w Panasonicu 20mm f/1.7 wer. II banding nadal występuje przy wysokich czułościach, a o to przykład: 1/200s f/1.7 iso:12800
Jako ciekawostkę mogę dodać, że banding na wysokim iso jest widoczny na wyświetlaczu podczas ostrzenia obiektywu.
A jak jest na niższych czułościach? Czy rzeczywiście ktoś mając zapiętego pod body 20mm 1.7 będzie zmuszony użyć aż tak dużego iso?
Przy 6400 jest on słabo widoczny, a przy 3200 trzeba przy powiększeniu 1:1 szukać oznak bandingu. Nie wiem, może ktoś używa takich czułości przy takim szkle ja tylko miałem sprawdzić czy w nowej wersji to zjawisko występuje ; )
Co jeszcze ciekawego zauważyłem to dużo łatwiej o banding jeśli wciskamy spust migawki do końca od razu, aby aparat zrobił zdjęcie od razu po złapaniu ostrości. Jakby miało to związek z pracą obiektywu, ale prawdę mówiąc się nie znam i to tylko takie moje spostrzeżenia ; )
dzieki za info. Czy na 1600 występuje banding i jak z szybkością na wysokich iso?
Nie zauważyłem u mnie bandingu na iso 1600 żadnego, nawet po powiększeniu.
Silnik w porównaniu do szkieł Olka jest wolny, więc do szybkich ujęć słabo się sprawdzi, a w słabych warunkach jak nie trafi i przejedzie cały zakres to jeszcze dłużej się schodzi ; )
Na E-M1 banding nie występuje - sprawdzone z wersją II - nawet w ISO 25600:
Nie neguję zjawiska, ale czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest że banding jest zależny od obiektywu?
Z bandingiem to jak z mamona.Niby jest a w portfelu pusto.Zalezy jak patrzec w ten portfelZałącznik 105484
Nigdy nie widziałem bandingu na własne oczy, podobnie jak Pana Boga. W jedno i drugie nie wierzę. ;)
ps. Rzeczony obiektyw znam, mam, uży-wam. Słaby AF? Nie takimi badziewiami człek robił fotografije, które pomagały zrzucać letnie sukienki.
Mnie też zastanawia dlaczego połączenie E-M5 z panasonikową 20 powoduje banding, dlaczego akurat w tym połączeniu a nie innym.
Jakiś czas temu zastanawiałem się po co do tego obiektywu byłaby mi osłona przeciwsłoneczna. No i w sobotę boleśnie przekonałem się że jednak by się przydała i to nie na słońcu. W sumie powinno być to dla mnie oczywiste ale jednak nie było. Przy fotografowaniu z "dużą" lampą (FL360) na wprost i dyfuzorem sporo błysku wpada prosto w obiektyw czego efektem są pięknie mleczne fotki. No ale czego się spodziewać przy tak krótkim obiektywie. Mam nadzieję że ta aluminiowa osłonka zda egzamin bo inaczej będę musiał pamiętać o zdejmowaniu dyfuzora przy wypłaszczeniu lampy.
A mnie to nie denerwuje - bo osłon przeciwsłonecznych z obiektywów w ogóle nie ściągam... :mrgreen:
Polecam gumowe - tanie, miejsca nie zajmują (bo są składane), no i nieźle zabezpieczają obiektywy od przypadkowych uderzeń.
Z serii ciekawostek: testowalem sobie dzisiaj jakiegoś NX'a 20MPx@20-50 obok miałem PM2 z 20/1.7 i co ciekawe miałem af w c-af! Działał groszku szybciej od tego w NX.
jak równasz zooma do stałki to chyba nie dziwne?