Nie trać teraz pieniędzy na obiektywy, tylko opanuj podstawy podstaw fotografii. Po pierwsze zaczniesz robić lepsze zdjęcia tym, co masz, a po drugie sama będziesz wiedziała czego potrzebujesz.
Wersja do druku
Nie trać teraz pieniędzy na obiektywy, tylko opanuj podstawy podstaw fotografii. Po pierwsze zaczniesz robić lepsze zdjęcia tym, co masz, a po drugie sama będziesz wiedziała czego potrzebujesz.
Aparat kupiłam dla własnych potrzeb do amatorskiego fotografowania, nie zagłębiam się aż tak w fotografię. Pytałam po prostu o jakiś konkretny obiektyw do robienia zdjęć z zamazanym tłem przy całej postaci i tyle. Obecnie nie mam większych wymagań, gdyż poza tym aparat raczej spełnia moje oczekiwania :P
Przeglądałam tę płytę, która byłą dołączona do aparatu, ale niedużo się z niej dowiedziałam. Wolałabym zasięgać informacji od osoby, która zna się na fotografowaniu, lecz w moim najbliższym otoczeniu nie ma takich osób.
Klaudia ale polecalismy Ci dobre ksiazki, one zawsze beda lepsza od opinii ludzi z forum.
Ale zamazane tlo jak Ty to nazywasz to nie robi jakis obiektyw tylko parametry jakie ustawiasz do danego kadru.Zakladajac ze robisz zdjecie calej postaci z okolo trzech metrow na ustawieniach 1/500 2,8 i w tych samych warunkach tym samym obiektywem z parametrami 1/30 16 Otrzymasz dwa rozne obrazy z rozna glebia ostrosci.
Nie mozna fotografowac lustrzanka bez minimalnego wglebienia sie w temat.To tak jak bys pytala jaki garnek najlepszy do pomidorowej a jaki do grochowej.Kazdy Ci odpowie,ze to nie ma znaczenia procz sprzedawcy garnkow.
Klaud_2 przeczytaj dobrze instrukcję obsługi... X lat temu to był dla mnie bestseller:lol:. Olkowa instrukcja jest naprawdę fajna i posiada sporo dodatkowych informacji nie tylko o użytkowaniu aparatu ale też o zasadach tworzenia różnych zdjęć.
I czekamy na Twój watek fotograficzny - wkleisz kilka zdjęć... napiszesz czego oczekujesz i na pewno ktoś Tobie podpowie co masz robić.
a może:
http://camerasim.com/camera-simulator/
i poklikać myszką
Więc pytałam, czy da się takie coś zrobić - to podawano mi tylko kolejne rodzaje obiektywów. Czyli jeżeli ktoś zna się na tych wszystkich ustawieniach, to i tymi moimi coś takiego wyczaruje ? (14-42 i 40-150)
Ustawiałam małe liczby przysłony, ale nic nie dało..
---------- Post dodany o 22:12 ---------- Poprzedni post był o 22:10 ----------
Przepraszam, za często głupie pytania, siedzicie w tym dłużej, więc pewnie to, o co pytam, wydaje wam się śmieszne. Ale ja naprawdę od niedawna mam lustrzankę.
Postanowiłam w wolnym czasie wybrać się po jakąś książkę o fotografii. Może się czegoś nauczę :)
A odsuwalas obiekt od tla??Dlatego pisalem -bez wglebienia sie w tajniki foto nie da rady ugotowac fotograficznej zupy,i nie wiadomo jakie sloiki bys nie miala nie dasz rady.Tylko,ze trudno Ciebie przekonac do czytania i tu mamy problem.Wiec albo przeczytasz kilka ksiazek i wglebisz sie w temat albo pojdziesz do restaracji i zamowisz sobbie zupke nie gotujac jej sama.
OOO widze,ze dopisalas kilka slow-to jest naprawde dobre wyjscie.
Myślę że dobrą pozycją do czytania na początek będzie "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona. Polecam naprawdę warto.