-
Odp: M.Zuiko Digital 12mm F2.0
oj krótko, używam jeszcze obiektywów z epoki F4, i to moich obiektywów, którymi wtedy robiłem, a musisz mi uwierzyć na słowo, że wiele robię, do tej pory zajechałem już ich kilka , właśnie zoomów, jakoś stałek mi się nie udało :), dlatego piszę, że krótko jest na rynku
-
Jeżeli wierzysz, ze współczesne stalki wytrzymają tyle ile analogowe to na pewno się prze-liczysz ;)
-
no nie do końca 50/1,8 działa :) - 35/1,8 też, a to są nowsze wypusty (choć 50 to też już stare czasy i nawiązanie do serii E, 18-200 już niestety mechanika słabiutka (mimo słusznej ceny)
-
W kwestii wytrzymałości zoomów. Mój ZD14-54 ma ponad 7 lat, przejechał niejedną pustynię (przypięty do E1, cały czas na karku, jedynie zabezpieczony UV), zaliczył tropikalną wilgotność, 20 st. mrozy oraz upadek z 2 metrów soczewką prosto w skały (błogosłwieństwo, że miałem założony polar). Działa bez najmniejszego problemu, w środku nie ma ani jednego pyłku, choć guma do zmiany ostrości się trochę wykruszyła, a uszczelka wewnątrz dziwnie przeskakuje przy zoomowaniu. Piszę to ponieważ wiem, że gdybym chciał go sprzedać, może dostałbym za niego z 500 zł w takim stanie, dlatego postanowiłem, że ma z E1 u mnie dożywocie, bo wiem, że jeszcze długo da radę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Odpowiem Ci inaczej.Sztanga fajek kosztuje 50€.Jak palilem to 5-6 sztang miesiecznie to nie byl dla mnie zaden problem.W dwa miesiace przepalalem taki obiektyw.Czesto bylo tak,ze kupowalem dwie trzy sztangi,zeby nie zabraklo o 2-giej w nocy na dymka.Teraz nie pale.Obiektyw ten nie jest mi do niczego potrzebny,jednak gdybym go potrzebowal to bym go kupil.Kupil tak jak kupowalem te sztangi fajek,i nie myslalem wtedy,ze sa drogie.Teraz nie dam za paczke 5€.szkoda kasy i zdrowia.Czy mam pisac ze fajki maja cene z kosmosu,bo nie pale.
Tak, fajki maja cenę z kosmosu. Jak paliłeś, to byłeś po prostu za bardzo ogłupiony dymkiem, żeby to zauważyć :)
-
Mam ten obiektyw od kilku dni. Niestety nie było czasu, aby go dokładnie przetestować, ale muszę napisać o nim kilka słów. Cena to jedno. Zawsze będzie za drogo. Jeśli zaś chodzi o jakość wykonania to muszę przyznać, że robi wrażenie. Co do jakości optyczno-mechanicznych: ostry i szybki. Tak jak tego oczekiwałem. Napisać o nim 'Kawał dobrego szkła' to zabrzmi ironicznie, bo jest to niewielki kawałek dobrego szkła :D mały, cichy i dyskretny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Mam ten obiektyw od kilku dni. Niestety nie było czasu, aby go dokładnie przetestować, ale muszę napisać o nim kilka słów. Cena to jedno. Zawsze będzie za drogo. Jeśli zaś chodzi o jakość wykonania to muszę przyznać, że robi wrażenie. Co do jakości optyczno-mechanicznych: ostry i szybki. Tak jak tego oczekiwałem. Napisać o nim 'Kawał dobrego szkła' to zabrzmi ironicznie, bo jest to niewielki kawałek dobrego szkła :D mały, cichy i dyskretny.
Jak nie było czasu na testy to po co się wypowiadać?
-
Chłopak chciał się tylko pochwalić, że se kupił... :)
-
Napisałem o swoim pierwszym wrażeniu, ot tyle. Popracuję tym obiektywem to zrecenzuję pewnie coś więcej. Sam wiele razy szukałem opini zwykłych użytkowników, testy na blogach, portalach generalnie nie różnią się od siebie za wiele; Suche informacje nt budowy, ostrości podanej w liczbach itp. To wazne, ale wg mnie ważniejsze są opinie ogółu.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Chłopak chciał się tylko pochwalić, że se kupił... :)
Nie potrzebuję się chwalić, aby zaspokoić swoją próżność :D
-
Przeglądnij moje wątki, tam jest dużo zdjęć z 12-ki.
Fajny, dobry sprzęt. Lekki, jasny i ostry od 2,0 Bardzo ładne rozmycie, szybkie ostrzenie. Niestety korekcja beczki tylko softem, szkoda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Przeglądnij moje wątki, tam jest dużo zdjęć z 12-ki.
Fajny, dobry sprzęt. Lekki, jasny i ostry od 2,0 Bardzo ładne rozmycie, szybkie ostrzenie. Niestety korekcja beczki tylko softem, szkoda.
Zdjęć się już naoglądałem z takim z skutkiem, że sobie go sprawiłem. Teraz czas samemu przetestować obiektyw w praktyce.
-
Zgodnie z m34.eu ponoć Olympus kończy sprzedaż wersji czarnej mZD 12/f2.0 limited ;-( szkoda pasuje do czarnego OM-D - tylko ta cena ;-(
http://www.m43.eu/luzne/niepewna-prz...ywow-olympusa/
-
Gdybym kupił ten obiektyw i okazałoby się, że Olympus sprzedaje go w nieskończoność, to byłbym bardzo zawiedziony. W końcu nie po to płaciłem chore pieniądze za wersję limitowaną, żeby nie była limitowana ;)
-
Najlepiej żeby zamiast wersji limitowanych Olympus wypuszczał dwie wersje kolorystyczne obiektywów - jeśli sprzedaje wersje srebrną i czarną jako podstawowe wersje kolorystyczne wszystkich swoich korpusów. Z resztą tak robi z podstawowymi obiektywami więc dlaczego nie z stałkami ? Limitowana może być z dodatkową złota kreseczką i osłoną przeciwsłoneczną ;-) lub w czerwonym kolorze ;-)
-
Zupełnie zdominowało mnie to szkło. Odczepiam je bardzo rzadko. Stało się szkiełkiem z wyboru. Ustępuje jedynie czasem 45-tce i kitowi (temu ostatniemu gdy kręcę filmy do pracy). Dobra inwestycja.
-
Z drugiej strony ciekawe jest - kończą sprzedaż bo była to limitowana seria i właśnie wszystko wyprzedali - czyli jest duży popyt na wersje czarną - czy też tak słabo schodzi że nie warto produkować ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
...nie po to płaciłem chore pieniądze za wersję limitowaną, żeby nie była limitowana
Słusznie... a teraz obiektyw będzie dostępny jedynie z drugiej ręki,
przez co jego "elitarność" a więc i wartość materialna jeszcze bardziej wzrośnie :mrgreen:
-
Kupowanie wersji limitowanych obiektywów jako nowoczesna forma lokowania kapitału :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LuiN
Zupełnie zdominowało mnie to szkło. Odczepiam je bardzo rzadko. Stało się szkiełkiem z wyboru. Ustępuje jedynie czasem 45-tce i kitowi (temu ostatniemu gdy kręcę filmy do pracy). Dobra inwestycja.
u mnie tak samo :-). Chociaż zdarza mi się,że zakładam tylko 20mm 1.7 ze względu na uniwersalność i wielkość.
-
Wiadomo coś z cenami? Jes szansa na spadek w najbliższym czasie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
artur678
Wiadomo coś z cenami? Jes szansa na spadek w najbliższym czasie?
Nie liczyłbym na spadek cen szkieł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Nie liczyłbym na spadek cen szkieł.
Zwłaszcza tego szkła. Masz rację.
-
Dla mnie, seria limitowana powinna mieć lepsze właściwości optyczne i mechaniczne, a nie tylko kolor obudowy.
Tym bardziej że są korpusy czarne i srebrne.
-
W komplecie masz tulipana, dzięki któremu możesz uzyskać lepsze właściwości optyczne :)
-
Tak z innej beczki, czy ma ktoś profil tego obiektywu do LR?
-
LR już ma wbudowany profil tego obiektywu, mimo że jest on niewidoczny w profilach. Korekcja jest jednak przeprowadzana automatycznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
LR już ma wbudowany profil tego obiektywu, mimo że jest on niewidoczny w profilach. Korekcja jest jednak przeprowadzana automatycznie.
Dzięki za informację.
-
Ej ludzie czemu to szkło półtorej roku po premierze zamiast potanieć do okolicy 2100zł zdrożało o jakieś 500zł? Jest jakaś bezpośrednia tego przyczyna? Np. zniszczone w wyniku powodzi fabryki produkcji Olka czy coś...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Ej ludzie czemu to szkło półtorej roku po premierze zamiast potanieć do okolicy 2100zł zdrożało o jakieś 500zł? Jest jakaś bezpośrednia tego przyczyna? Np. zniszczone w wyniku powodzi fabryki produkcji Olka czy coś...
Kaprys Olympusa i co mu Pan zrobisz?
Dzizaz, sezon ogorkowy, dostales kare i musisz go kupic czy jak?
pozdro
-
Było / jest warte więcej niż kosztowało
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
dokładnie tak jak nyny pisze, księgowi liczą na wystąpienie efektu Veblena
-
Żadnej kary nie dostałem ale po prostu w czerwcu mam robić ślub znajomym i rozglądałem się za jakąś fajną, nową stałką...po zobaczeniu w teście na optycznych i zobaczeniu wtedy ceny detalicznej 2399 ucieszyłem się, bo pomyślałem ,że szkło musiało od tego czasu już potanieć a przy okazji jestem w OJ ;) no i się trochę za szybko ucieszyłem...
-
Jedni się smucą, inni się cieszą, samo życie, ja nabyłem 12mm za ok. 2500 i jest mi niezwykle miło, że będę mógł go zbyć za niewiele niższą cenę dokonując tym samym wymiany na 17/1.8. Nie stać mnie na obydwa, a 12mm używam dosyć okazjonalnie więc decyzja zapadła.
Oczywiście jest w tym myśleniu pewna naiwność, 17/1.8 też ma już wyższą cenę, niż gdyby to było w pamiętnym końcu 2011 r :grin:
-
Nie lubię takiego gadania. Ot marketing, that's all.
Też nie lubię, jak ktoś gada, taki kawałek plastiku, a taki drogi. W przypadku osłonek słonecznych ma w pełni rację, ale w przypadku bardziej zaawansowanych obiektywów, to się nie płaci za faktyczny koszt produkcji, bo on może żeczywiście wychodzić 1/10 kosztu sprzedaży, ale za patenty. Nie wiem dlaczego w Polsce ludzie nie mogą pojąć, że najdroższą częścią w produkcji czegokolwiek jest wiedza.
-
Wiedza, patenty, nowatorskie rozwiązania... Masz rację - należy to doceniać... ale są sytuacje gdy i wiedza i patenty i nowatorskie rozwiązania zaczynają być tylko sztuką dla sztuki... tylko dodatkiem do marketingowego słowotoku...
Nie będę narzekał - dwunastka jest bardzo fajna - mała, zgrabna i jasna... mam nadzieje że uda mi się ją kiedyś potestować :) ale czy zdecyduję się potem na zakup? tu nie mam takiej pewności... trochę zamieszał mi w głowie test panasonicowego 12-35/2,8 niby trochę ciemniej i gabaryty większe ale funkcjonalności dobrego zooma nie da się nie doceniać a jego jakość optyczna pozytywnie zaskakuje... może więc warto tego tysiaka dołożyć?
A może w drugą stronę? od jakiegoś czasu korci mnie mnie zakup któregoś z "bieda-FF" a tam z ogniskowymi 24 mm nie ma problemu - do wyboru, do koloru i w dobrych cenach... więc znów sens zakupu 12stki jest wątpliwy...
Oczywiście - cena czyni cuda - gdyby była w okolicach 1500 zł to pewnie bym nie marudził tylko poszedł do sklepu i kupił...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
żeczywiście
Ja Cię proszę, aż mnie oczy bolą jak to widzę.
Nie żebym chciał się czepiać, ale mimo wszystko warto pisać poprawnie na forum.
-
Przepraszam, że tutaj wsadzam swoje 12 groszy ale czy nikt z Was nie chce pozbyć się swojej 12/2? Z chęcią przygarnę ;) A tak w ogóle to może więcej sampli by koledzy powrzucali?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
thedoc
Przepraszam, że tutaj wsadzam swoje 12 groszy ale czy nikt z Was nie chce pozbyć się swojej 12/2? Z chęcią przygarnę ;) A tak w ogóle to może więcej sampli by koledzy powrzucali?
Przecież jesteś w OJ więc jaki problem? Za drogo? Szukaj kogoś, kto lata do USA, na FM są używki w stanie LNIB w rewelacyjnych cenach.
Po co sample :mrgreen:
-
Sample - przy okazji gostek na swojej (zalinkowanej) stronie ma fajny poradnik o kompozycji.
-
na 43rumors twierdzą że 12mm black zgubi przydomek limited i stanieje :D