Zobacz pełną wersję : Moje "EKSZETY"
Krzyżtopór cd.(ostatni):
231.133060
232.133061
233.133062
234.133063
235.133064
Ładne miejsce, ładne foty. Ostatnie zdjęcie jest super. Panorama pionowa też bardzo fajna.
Wydaje mi się że to najlepsza wrzuta z serii "Krzyżtopór", 232 i 233 mnie się najbardziej podoba :)
Wstyd, ale tam nie byłem. Brawo za zdjęcia :)
Cała wrzutka świetna, szczególnie mi się podobają pierwsze trzy.
234,patrzac lekko sie robi "zakrecone"
Jeszcze niedawno było tak:
236.133434
a teraz:
237.133435
238.133436
239.133437
Fajny obiekt na 237, ale można by chyba jeszcze pokombinować z perspektywą i kadrem, z różnych stron/odległości do niego podejść :).
Fajny obiekt na 237, ale można by chyba jeszcze pokombinować z perspektywą i kadrem, z różnych stron/odległości do niego podejść :).
Kombinowałem:) Zrobiłem ok. 20 fotek i wszystko poszło do kosza, bo nic mi się ostatecznie nie spodobało. Może jeszcze tam podjadę i nie będzie tyle zaparkowanych samochodów, lepsze światło itp. Przydałoby się też szersze szkło itd.
Dzięki za wizytę:)
świetna ta pionowa panorama
też tak uważam, zresztą całą wrzutka mi się podoba :grin:
Piękne kolory na 239. Te z archi też ładnie poukładane. Podoba mi się.
Na ostatnim prawie niczym Batman :lol:
237, fajny - ale znowu mi śwatełka brakuje :)
Zdjecia sa dowodem na to,ze zmieniaja sie pory roku.Dla mnie 238.
też tak uważam, zresztą całą wrzutka mi się podoba :grin:
Zdjecia sa dowodem na to,ze zmieniaja sie pory roku.Dla mnie 238.
Piękne kolory na 239. Te z archi też ładnie poukładane. Podoba mi się.
Słońce, zanim zaszło za horyzont, na chwilę znalazło lukę między chmurami i pięknie oświetliło niektóre miejsca na buskiej promenadzie:)
Na ostatnim prawie niczym Batman :lol:
Toż to cień samego Leszka Czarnego (1240-1288), a raczej jego pomnika :)
237, fajny - ale znowu mi śwatełka brakuje :)
Pisałem wcześniej, że niestety ale trafiłem na kiepska pogodę.
.................................................. .................................................. .................................
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za to że wpadacie i co nieco skomentujecie:)
Wąwóz królowej Jadwigi - Queen Jadwiga Ravine(to dla tej całej masy obcokrajowców, odwiedzających mój wątek:mrgreen:)
240.133603
241.133604
242.133605
243.133606
244.133607
Ciekawe jakby te zdjęcia wyszły, gdyby je rybką robić ?
Ciekawe jakby te zdjęcia wyszły, gdyby je rybką robić ?
Niestety nie miałem i na razie nie mam możliwości sprawdzić, ale myślę, że byłoby ciekawie.
Wąwóz królowej Jadwigi - Queen Jadwiga Ravine(to dla tej całej masy obcokrajowców, odwiedzających mój wątek:mrgreen:)
240.
241.
242.
243.
244.
Ja, ja... gut! ;) :lol:
Ja, ja... gut! ;) :lol:
Ja, ja. Das ist Königin Jadwiga Schlucht:)
Niestety nie miałem i na razie nie mam możliwości sprawdzić, ale myślę, że byłoby ciekawie.
Tak sobie pomyślałem, czy by zakrzywiło do pełnego tunelu :)
Tak sobie pomyślałem, czy by zakrzywiło do pełnego tunelu :)
Zawsze można spychem cyknąć.. :wink:
A zdjęcia fajne... Skąd się biorą takie wąwozy.... woda ?
Zawsze można spychem cyknąć.. :wink:
A zdjęcia fajne... Skąd się biorą takie wąwozy.... woda ?
Z tego co wyczytałem to efekt zwykłej deszczówki:)(erozja spowodowana wodami opadowymi)
Zazdroszczę tym, którzy mają długie lufy.
245.
133910
Brzezina.(dwa dni temu, jeszcze w miarę słonecznie)
246. 133986
Brzezina.Coś mi nie gra z ostrością.
Na pierwszym, mała GO z ostrą trawą na pierwszym planie i brzozą na prawej krawędzi kadru.
Na drugim nie bardzo wiem co, nie mogę znaleźć ostrości. Może poruszone (i/8sek)?
Coś mi nie gra z ostrością.
Na pierwszym, mała GO z ostrą trawą na pierwszym planie i brzozą na prawej krawędzi kadru.
Na drugim nie bardzo wiem co, nie mogę znaleźć ostrości. Może poruszone (i/8sek)?
Na drugim łapałem ostrość na brzózkę po lewej. Może faktycznie coś jest nie tak.
Dzięki za uwagi:)
Ps. Usunąłem.
Ostatnie trzy wyrzuty bardzo dobre. Myślę, że rybka dal aby ciekawy efekt w zdjęciach o których wspomniał bodzip.
242 - świetne.
Pozdrawiam.
242 - świetne.
Pozdrawiam.
Dzięki
Ostatnie trzy wyrzuty bardzo dobre. Myślę, że rybka dal aby ciekawy efekt w zdjęciach o których wspomniał bodzip.
Nigdy nie miałem z "rybką" do czynienia(niestety cały czas tylko kity).
Ostatnio rybkę spotkałem na pomoście. Nie wiem skąd się tam wzięła. Myślałem, że nieżywa, ale jeszcze klapnęła ogonem, więc powędrowała do wody:)
Od niedzieli ponuro i mgła. Te fotki robione w samo południe:(
247.134089
248.134090
249.134091
251.134092
252.134093
247, 248, 249 - mnie sie podobają,
Ostatnio rybkę spotkałem na pomoście. Nie wiem skąd się tam wzięła.Podoba mi się :)
Dałbym plusa za rybkę (Krakman pewnie by zeżarł :evil:) ale nie mogę :grin:
Pamiętasz moją mgłę z Pienin ? podobna.
Brawo za fotę z rybką, brawo za rybkę do wody... Krakman je słodkowodne :mrgreen:
Z plusem mam podobnie.
Dałbym plusa za rybkę (Krakman pewnie by zeżarł :evil:) ale nie mogę :grin:
Dałem, pomimo, że nie zeżarłem.......
Ale, żeby Was wkurzyć to właśnie konsumuję dzwonko złowionego w niedzielę sandacza... :mrgreen: mniam!
Dałem, pomimo, że nie zeżarłem.......
Ale, żeby Was wkurzyć to właśnie konsumuję dzwonko złowionego w niedzielę sandacza... :mrgreen: mniam!Kolejne piętro drapieżnika...
Kombinowałem:) Zrobiłem ok. 20 fotek i wszystko poszło do kosza, bo nic mi się ostatecznie nie spodobało. Może jeszcze tam podjadę i nie będzie tyle zaparkowanych samochodów, lepsze światło itp. Przydałoby się też szersze szkło itd.
Panorame zrob-Cztery w poziomie i trzy w pionie.To i szerszy nie bedzie potzrebny
Kolejne piętro drapieżnika...
Ależ skądże, Homo wywodzi się z łowców a nie drapieżników...
Cieszę się, że rybka Wam w miarę zasmakowała:)
Jeżeli chodzi o łowienie ryb, to w dzieciństwie złapałem jednego pstrąga i na tym się skończyło, bo brzydziłem się robactwa, które miałem nabijać na haczyk. W związku z tym, spróbowałem z patyczkiem na haczyku, ale ryby się na to nie kusiły:)
Miałem później natomiast kolegę, który świetnie radził sobie z łapaniem pstrągów rękoma.
Panorame zrob-Cztery w poziomie i trzy w pionie.To i szerszy nie bedzie potzrebny
Czy jest jakaś metoda na robienie takiej panoramy? Tzn, czy najpierw najniższa warstwa(4 fotki), wracamy do początku i pięterko wyżej znowu 4 fotki i tak samo trzecia warstwa? Jak to później składamy?
Na razie bawiłem się panoramami, ale tylko jedno warstwowymi, które sklejałem w OV2, a teraz korzystam z Microsoft ICE
Cieszę się, że rybka Wam w miarę zasmakowała:)
Jeżeli chodzi o łowienie ryb, to w dzieciństwie złapałem jednego pstrąga i na tym się skończyło, bo brzydziłem się robactwa, które miałem nabijać na haczyk. W związku z tym, spróbowałem z patyczkiem na haczyku, ale ryby się na to nie kusiły:)
Miałem później natomiast kolegę, który świetnie radził sobie z łapaniem pstrągów rękoma.
Czy jest jakaś metoda na robienie takiej panoramy? Tzn, czy najpierw najniższa warstwa(4 fotki), wracamy do początku i pięterko wyżej znowu 4 fotki i tak samo trzecia warstwa? Jak to później składamy?
Na razie bawiłem się panoramami, ale tylko jedno warstwowymi, które sklejałem w OV2, a teraz korzystam z Microsoft ICE
To po kolei:
Jedziesz w Bieszczady. A że sam tam łapałem pół wieku temu, więc przypuszczam że dziś będzie podobnie. Szukasz dobrego miejsca na rzece - ja łapałem na Osławie i Osławicy.
Wsadzasz delikatnie łapy pod kamień (pod prąd, nie z prądem). Jak wyczujesz miękkie i śliskie to łapiesz i sru na brzeg. Nie staraj się utrzymać bo Ci się wyśliźnie.
Masz pstrąga :mrgreen: nie dotykając oblechów.
Pamiętaj - robale dla Saboora :mrgreen:
Panoramy to w zależności:
jak daleko stoisz
ile obiektu mieści się w kadrze
jaki masz obiektyw
...to robisz albo w jednym rzędzie, albo wielopoziomowe.
Możesz robić ze statywu lub z łapy. Programy są dość elastyczne i sobie poradzą. (kiedyś zrobiłem bardzo gęstą siatkę zdjęć i Hugin mi część odrzucił jak zbędne - nadmiarowe).
ICE jest fajnym programem i Ci je połączy sam. Pozostaje Ci tylko wybrać rzut panoramy - prostoliniowy, cylindryczny, Merkatora.
Możesz też użyć Hugina (jest na Windows)
To po kolei:
...
Wsadzasz delikatnie łapy pod kamień (pod prąd, nie z prądem). Jak wyczujesz miękkie i śliskie to łapiesz i sru na brzeg...
a tam g...o :mrgreen:
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty alnico.
:mrgreen:
To po kolei:
...(jest na Windows)
Dzieki za rady. Jak zniknie mgła, a z tego co widzę na razie się na to nie zanosi, spróbuję z tą panoramą.
G...o, jak g...o, ale na żabę zdarzało się trafić:)
...G...o, jak g...o, ale na żabę zdarzało się trafić:)
I przycisnąć płaza... :lol:
Wsadzasz delikatnie łapy pod kamień (pod prąd, nie z prądem). Jak wyczujesz miękkie i śliskie to łapiesz i sru na brzeg. Nie staraj się utrzymać bo Ci się wyśliźnie.
Masz pstrąga :mrgreen: nie dotykając oblechów.
Kłusole jedne..... I jeszcze instruktaż kłusowniczy... Trzeba odpowiednie służby tym zainteresować w odpowiednich okręgach. :wink:
A poza tym pstrągi na robaki łowi się już tylko w stawach komercyjnych. W rzekach przede wszystkim na sztuczne przynęty.
W rzekach przede wszystkim na sztuczne przynęty.
A co z mucha..
...A poza tym pstrągi na robaki łowi się już tylko w stawach komercyjnych. W rzekach przede wszystkim na sztuczne przynęty.
To były stare czasy, z czterdzieści lat wstecz i trzeba było robala wyciągnąć z ziemi:). Miejsce połowu mojego jedynego pstrąga(fot. nr 161): https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=128295&d=1409388401
U mnie dalej mgliście, zarówno w dzień, jak i w nocy. Czwarty dzień mgła. Fotki z niedzieli i poniedziałku, ale i dzisiaj było tak samo.
252.134218
253.134219
A co z mucha..
No przecież to też sztuczna przynęta.....:grin:
Ucho igielne(Sandomierz):
254.134244
Szydłów:
255.134242
256.134243
Byłem, wspominam :)
Fajne :)
256. Pobawiłem się w takie "cuś"
134275
Pobawiłem się w takie "cuś"
134275
Zostawiłem swoje nieprostowane, bo wydawało mi się, że po wyprostowaniu zrobiła mi się jakaś niższa i bardziej przysadzista niż w rzeczywistości.
Zostawiłem swoje nieprostowane, bo wydawało mi się, że po wyprostowaniu zrobiła mi się jakaś niższa i bardziej przysadzista niż w rzeczywistości. Można by to jeszcze wyciągnąć bardziej :wink::grin:
134284134282134283
Można by to jeszcze wyciągnąć bardziej :wink::grin:
134284134282134283
Środkowe chyba lepsze. Muszę poćwiczyć, bo u mnie zawsze pękate:)
... u mnie zawsze pękate:)Skoro zauważyłeś, że pękate, to znaczy, że powinieneś przy prostowaniu zwrócić uwagę na pierwotne proporcje.
Proponuję Ci zajrzeć w mój post (https://forum.olympusclub.pl/threads/87779-tutorial-Prostowanie-zdjęć-i-poprawa-perspektywy-gimp-i-nie-tylko-(po-raz-kolejny)?p=965149&viewfull=1#post965149) w wątku Bodzipa o prostowaniu.
...Proponuję Ci zajrzeć w mój post (https://forum.olympusclub.pl/threads/87779-tutorial-Prostowanie-zdjęć-i-poprawa-perspektywy-gimp-i-nie-tylko-(po-raz-kolejny)?p=965149&viewfull=1#post965149) w wątku Bodzipa o prostowaniu.
Dzięki za link. Postaram się to wszystko przestudiować i popróbować.
No przecież to też sztuczna przynęta.....:grin:
No tak,pytanie bylo dyletanta.
Skoro zauważyłeś, że pękate, to znaczy, że powinieneś przy prostowaniu zwrócić uwagę na pierwotne proporcje.
Proponuję Ci zajrzeć w mój post (https://forum.olympusclub.pl/threads/87779-tutorial-Prostowanie-zdjęć-i-poprawa-perspektywy-gimp-i-nie-tylko-(po-raz-kolejny)?p=965149&viewfull=1#post965149) w wątku Bodzipa o prostowaniu.
helmuth, jeżeli masz trochę czasu, czy mógłbyś spróbować to zdjęcie jakoś po swojemu(tzn. dobrze) wyprostować. Chciałbym zobaczyć jak to zrobi fachowiec. Jaki będzie efekt? Dla Ciebie to chyba chwilka?
Dla Ciebie to chyba chwilka?Proszę bardzo:
134293
Dzięki. Faktycznie, chyba tak ta brama wygląda w rzeczywistości:) Trzeba się podszkolić.
Dostałem też wskazówki od robtora, więc mam nadzieję, że juz takich "pękatych" nie będę tworzył.
Lubię zaglądać i oglądać Twoje zdjęcia, Jaclasie :)
BTW Wydaje mi się, że pierwsze zdjęce z wąwozu zdaje się być lekko poruszonym ;)
Lubię zaglądać i oglądać Twoje zdjęcia, Jaclasie :)
BTW Wydaje mi się, że pierwsze zdjęce z wąwozu zdaje się być lekko poruszonym ;)
I Ty, Strzelcze, przeciwko mnie?:cry:
(Chyba masz rację, jakoś to przeoczyłem. No cóż, wzrok już nie ten, co dawniej)
Czyli co ? z Olkiem dziadki zostały, a młodzi w Nikonie siedzą :mrgreen:
Czyli co ? z Olkiem dziadki zostały, a młodzi w Nikonie siedzą :mrgreen:
Chyba nie jest aż tak źle:) Ja na Olympusa trafiłem dzięki siostrzeńcowi, który kupił sobie E-510. Gdyby nie to, nie byłoby(chyba) Olympusa u mnie i nie trafiłbym na Olympusclub:) w internecie.
Składanka z 12 kadrów(3 w poziomie x 4 w pionie) - pierwsza w życiu:)
257. Platan z Chrobrza
134610
Ależ gdzież tam... wcale nie przeciwko :-P
---------- Post dodany o 11:34 ---------- Poprzedni post był o 11:32 ----------
257. Platan z Chrobrza
"... w parku pod platanem,
pani siądzie z panem..."
Tak mi się skojarzyło :)
Mglisto w Beskidzie Małym:
- Początek szlaku na Magurkę z Przegibka (po prawej stara trasa, po lewej nowa "szerokopasmówka")
258.135311
259.135312
260.135313
mglisto i ponuro, pierwsze dobre
Wszystkie trzy mi podchodzą :) , chyba trzecie najbardziej.
Mnie się najbardziej podoba 260.
Mnie też mgliste się podobają.
Mgliso,mglisto....tak lubie.
yamada, robtor, kolba, Bodzip, andtor2, kon - dzięki, że wpadacie i chociaż krótko skomentujecie:) (bo po co byłoby to wrzucanie zdjęć?).
szlabanowe całkiem fajne, te mgliste są ok, ale czegoś mi w nich brakuje, jakiegoś detalu, na którym mógłbym zawiesić oko. A tak oko niezawieszone opada :)
A z tą składanką drzewną - fajnie wyszło, nie widać efektów składania. Ale jak na taką rozdzielczość (12x16MP) to trochę mało ostre (pień drzewa), chociaż detali na zdjęciu bardzo dużo.
szlabanowe całkiem fajne, te mgliste są ok, ale czegoś mi w nich brakuje, jakiegoś detalu, na którym mógłbym zawiesić oko. A tak oko niezawieszone opada :)...
Było mglisto, mokro i lekka mżawka. W pewnym momencie pojawiło się coś, na czym można byłoby zawiesić oko, ale cały czas otoczone grupką ludzi. Mam na myśli tą parasolkę:):
261.135326
Było mglisto, mokro i lekka mżawka. W pewnym momencie pojawiło się coś, na czym można byłoby zawiesić oko, ale cały czas otoczone grupką ludzi. Mam na myśli tą parasolkę:):
261.135326
Bo niecierpliwy jesteś. A trzeba było chwilkę poczekać. Eeeech nerwusie :mrgreen:
135327
Bo niecierpliwy jesteś. A trzeba było chwilkę poczekać. Eeeech nerwusie :mrgreen:
135327
Ech, człowiek taki postrzelony:mrgreen: No, mogłem chwilkę poczekać. Gdzie wygoniłeś pozostałych? Pewnie do "Gawry" na piwko?(https://ssl.panoramio.com/photo/31461326)
No za drzewem stałem. Zrobiłem hu hu i spadli tam na dół. Wtedy już spokojnie można było focić :mrgreen:
Następnym razem będę wiedział co robić:)
Powiedz coś o tej knajpce. Bo wiesz - człek się pląta w różnych regionach, więc wszystko możliwe :)
Wstyd się przyznać, ale w środku nie byłem już kilka lat. Za blisko do rodziny, żeby próbować coś jeść, a piwko to raczej w schronisku na Magurce.
Z Przegibka (przełęcz na trasie z Bielska-Białej do Międzybrodzia Bialskiego) można najszybciej dojść na Magurkę(około 1h), a później spokojnie na Czupel 0,5h(najwyższy szczyt Beskidu Małego).
Mogłeś przepędzić turystów za pomocą pałki, siekiery itp. Odbić parasolkę i tylko ją zostawić na ścieżce i cyknąć fote. Potem wszystkich przeprosić i już. Tak poważnie radny klimat jest na zdjęciu.
... Tak poważnie radny klimat jest na zdjęciu.
To już chyba efekt zbliżających się wyborów? :)
Mogłeś przepędzić turystów za pomocą pałki, siekiery
To juz chyba bedzie KK?
Ta parasolka i te mgły i kolory...
Mogłeś mieć cudne fotę. Widziałabym z racji mego zboczenia tą kobitkę z parasolki od tyłu, idącą przed siebie, tym samym oddalając się od fotografa.
Mniód by był. Mgliste z przedostatniej wrzuty też i mnie się podobają
Ta parasolka i te mgły i kolory...
Mogłeś mieć cudne fotę. ...
Wiedziałem to już tam na miejscu. Niestety dziewczyna była nie ze mną:) i co dziwne wcale nie wyrażała zainteresowania, choć dumnie wypinałem pierś z Olkiem:mrgreen:
Czytałem kiedyś, że jakiś fotograf(nazwiska nie pamiętam) woził(nosił) ze sobą zestaw sztafaży, które miały za zadanie "polepszać" jego zdjęcia.
... wcale nie wyrażała zainteresowania, choć dumnie wypinałem pierś z Olkiem...
widać za krótka lufę miałeś :mrgreen:
widać za krótka lufę miałeś :mrgreen:
Maksymalnie wysunąłem mojego "Ekszeta".
Koronkowa "Korona" w Kielcach:
262.135656
Przyjemna budowla zdjęcia też niczego sobie.
Koronkowa "Korona" w Kielcach:
262.
Co za paskudztwo budowlane, no ale ładnie zdjęte.
Co za paskudztwo budowlane, no ale ładnie zdjęte.
Nie ma tam robala to co Ci się nie podoba. ? :-P
Nie ma tam robala to co Ci się nie podoba. ? :-P
Jestem Córcia przed drugim śniadaniem, a to jak ser wygląda. ;-)
Nie bywszy w Kielcach(zgubiłem scyzoryk)od 22 lat. Myślawszy, że to samo jedno taki stoi i straszy...
Paczę a to cały kompleks, no myślę: w porządku. A co myślę czasem mówię, więc: w porządku.
Przyjemna budowla zdjęcia też niczego sobie.
...Paczę a to cały kompleks, no myślę: w porządku. A co myślę czasem mówię, więc: w porządku.
Wg mnie budynek z zewnątrz wygląda naprawdę ładnie:)
Ciekawa budowla jak i zdjęcie. Ciekawie pokazana.
Wg mnie budynek z zewnątrz wygląda naprawdę ładnie:)
Jak zobaczyłem całość, faktycznie przyjemna. Myślałem, że postawiono takiego potworka singla, bo
teraz taka moda... gdzie się da stawiają takie nie wiadomo co, i straszy. Kompleks przyjemny.
Za oknem ponuro, więc bez kolorów:
263.135752
264.135753
To 262 fajnie Ci wyszło :)
263 podoba mi się, ładna kompozycja.
To 262 fajnie Ci wyszło :)
263 podoba mi się, ładna kompozycja.
264,w splatanym gaju..
No, to teraz już wiem, które z tych ostatnich jest tym najbardziej naj... :):)
Ją las takie życie nikt nie mówi, że jest łatwo. Doszedł es do poziomu w którym nie schodzisz poniżej dobrego poziomu więc ciężko niekiedy wskazać jednoznacznie faworyta. Pozdrawiam.
No, to teraz już wiem, które z tych ostatnich jest tym najbardziej naj... :):)
Tak sobie myślę że 263, a może 264, może jednak 262 :mrgreen:
Tak sobie myślę że 263, a może 264, może jednak 262 :mrgreen:
Chyba raczej na pewno oceniam podobnie tzn. całkiem inaczej:):)
Ambulans?
265.
Ambulans dla zwłok ;) :)
Karawan jak nic :mrgreen:
Ostatnia przejazdzka..:roll:
Jesienny sad(jeszcze nie tak dawno temu):
266.136001
267.136002
268.136003
"Twardziele":
269.136634
270.136635
Fajne :) to jakieś żeliwne odlewy ?
Co to za dziwolągi ? :grin:
Ja bym to 270 z winietką widział :)
Stoi takich dziewięciu na stropie pomieszczenia przy "Bristol**** ART&SPA Sanatorium" w Busku-Zdroju.
136659
Z tyłu za nimi znajdują się pokazane przeze mnie w Ditl 22.11.14 figury:136660
271. 136661
Stoi takich dziewięciu na stropie pomieszczenia przy "Bristol**** ART&SPA Sanatorium" w Busku-Zdroju.
Z tyłu za nimi znajdują się pokazane przeze mnie w Ditl 22.11.14 figury
I po co takie paskudy postawili, jakiś zamysł był tfórcy był rano z kacem wziął się i zmył:mrgreen:
Jakichś "purytaninów" jeszcze te figury nie oburzyły :grin: ?
Jakichś "purytaninów" jeszcze te figury nie oburzyły :grin: ?
Zamysł robtorku jaka myśl zacna temu zdziełu przyświecała??? Ciekawi nie oburza, oburza jak kto mi z talerza steka rąbnie.:mrgreen:
I po co takie paskudy postawili, jakiś zamysł był tfórcy był rano z kacem wziął się i zmył:mrgreen:
Widzisz, to tak jak z fotami do naszej galerii ...jednym się podoba, innym nie, a twórcy zawsze :wink:
...oburza jak kto mi z talerza steka rąbnie.:mrgreen:
Albo naleśniki ;) :mrgreen:
Albo naleśniki ;) :mrgreen:
Albo...:mrgreen:
Myślę, że to wszystko skutkiem tych trzech liter: ART w nazwie:)
Myślę, że to wszystko skutkiem tych trzech liter: ART w nazwie:)
lub/i też skutkiem picia lub/i palenia czegoś tam :mrgreen:
lisiajamka1
30.11.14, 17:02
Mnie żeliwne Twardziele trochę z terakotową armią się kojarzą :)
Mnie żeliwne Twardziele trochę z terakotową armią się kojarzą :)
Mam podobne skojarzenia:)
Pryszczaty platan:
272.136892
273.136891
Ładne kadry posągów. Platan fajnie wypatrzony.
Spacerowe.
274.136931
275.136932
276.136933
Ostatnio naszło mnie na długie spacery(minimum 10 km). Może uda mi się pozbyć trochę zbędnego balastu:), a więc aparacik do kieszeni i w drogę.
277.136961
278.136962
279.136963
Wszystko staranie przegladam.Ostatnia wrzutka:taki byl dzisiejszy dzien.
Przeszedles 10km,ale w jakim tempie...
Ostatnio naszło mnie na długie spacery(minimum 10 km). Może uda mi się pozbyć trochę zbędnego balastu:), a więc aparacik do kieszeni i w drogę.
277.136961
278.136962
279.136963
Popieram, wielu z nas tak łazi :D
Albo...:mrgreen:
Albo Ci kurierzy słoik z kwaśnicą po drodze rozbiją..... :evil:
Wszystko staranie przegladam.Ostatnia wrzutka:taki byl dzisiejszy dzien.
Przeszedles 10km,ale w jakim tempie...
Akurat ten spacerek miał ok. 16 km. Jeżeli chodzi o tempo, to wiem, że aby skutkowało traceniem kilogramów, powinno być intensywniejsze, ale chyba lepsze to niż siedzenie w fotelu.
Taki dzień był u nas wczoraj. Dzisiaj do mgły doszedł jeszcze lekki mróz, co dało fajną szadź na drzewach. Szkoda tylko, że trochę brakowało światła.
---------- Post dodany o 21:40 ---------- Poprzedni post był o 21:18 ----------
Popieram, wielu z nas tak łazi :D
Oby tylko nie był to słomiany zapał:)
Takie spacerki to dobra rzecz, człowiek się trochę rozrusza, fotkę jakąś przy okazji można zrobić :)
XZ-2 jest dobry na takie spacery. Wrzucam w kieszeń i nie ma potrzeby dodatkowego futerału.
Spacerowe cd. (Ładną mamy ścieżkę rowerową?:))
280.137001
281.137002
282.137003
A żebyś wiedział. Bardzo ładna ścieżka :) Z przyjemnością zaglądam do Twojego wątku.
A żebyś wiedział. Bardzo ładna ścieżka :) Z przyjemnością zaglądam do Twojego wątku.
Dzięki za wizyty:)
Ścieżka wg mnie najlepsza rzecz, jaka przytrafiła się poprzedniemu burmistrzowi.
Urocze te strzałi przzypominające o ruchu prawostronnym…
Wąska ta ścieżka rowerowa. Myślę że przy odrobinie pomysłu mógł burmistrz wymyślić coś jednak lepszego ( praktyczniejszego ) :wink:
Ej, bez przesady. po co przez las szersza?
W ogóle po co przez las asfalt?
ja tam wolę w lesie szuter albo dobrze ubitą ziemię. A zdjęcia ładne.
No szersza gdyż dwóch rowerzystów może mieć kłopot z minięciem się. Tak na zdjęcia jak patrzę, tak się wydaje.
A asfalt jakiś fakt mało pasujący tutaj.
Albo Ci kurierzy słoik z kwaśnicą po drodze rozbiją..... :evil:
JA myślę Krzychu, że oni zeżarli kwaśnicę, nie wylizany słoik stłukli.:evil:
---------- Post dodany o 13:06 ---------- Poprzedni post był o 13:05 ----------
Spacerowe cd. (Ładną mamy ścieżkę rowerową?:))
280.
282.
Lajcik, fajna.
Wąska ta ścieżka rowerowa. Myślę że przy odrobinie pomysłu mógł burmistrz wymyślić coś jednak lepszego ( praktyczniejszego ) :wink:
Na przykład co? Wiem, że to nie tylko zasługa tej ścieżki, ale także i mody na rower, jednak myślę, że ilośc osób korzystająca z niej świadczy, że pieniądze nie poszły w błoto.
ja tam wolę w lesie szuter albo dobrze ubitą ziemię. A zdjęcia ładne.
Wystarczy zboczyć z trasy, a i dla takich jak ty znajdzie się coś odpowiedniego.
No szersza gdyż dwóch rowerzystów może mieć kłopot z minięciem się. Tak na zdjęcia jak patrzę, tak się wydaje.
A asfalt jakiś fakt mało pasujący tutaj.
Kilka lat użytkowania, a nie słyszałem o jakimś wypadku. Zgodnie z normą, minimum jest 2 m dla ścieżki dwukierunkowej.
Ścieżka fajna, potwierdzam bo też czasem korzystam :). Przy zachowaniu minimum ostrożności można się spokojnie wymijać i wyprzedzać.
Ścieżka fajna, potwierdzam bo też czasem korzystam :). Przy zachowaniu minimum ostrożności można się spokojnie wymijać i wyprzedzać.
Dzięki dla ziomala za potwierdzenie:)
Ze zmrożonego sadu:
283.137055
284.137056
285.137057
286.137058
Sad mroźny fajny, 286 najlepszy moim zdanie :)
lisiajamka1
7.12.14, 23:15
Mrożonki ciekawe, najbardziej dwie ostatnie :)
Mrozny nie mrozny,dobrze,ze jest.
Dorzucam jeszcze dwie "mrożonki".
287.137114
288.137115
Aż zimno mi się zrobiło, ciary na plecach :???:
283 bardzo, bardzo mi się podoba.
Rażenie takie, że jakby w to wlazł, to by pocięło :D
Z okresu mrożenia dwa kolejne:
289.137158
290.137159
Maja sie ku sobie na mrozie.
Maja sie ku sobie na mrozie.
289. fajne :)
278 i 283 super :)
THX:):grin::mrgreen:
Ostatnia mgielnosadowa mrożonka. Dla wzdychających: "nareszcie", powiem krótko: jeszcze będą mrozy:)
291.137203
289 ładne, zastanawia się, czy lepiej nie wyglądało z u cięty dołem aby pozostawić jedynie czarne pnie i białe z szadź i gałęzie.
291 bardzo mi się podoba.
Fajnie Ci te "mrożonki" wychodzą :)
Wy tu o mrozonkach a dzisiaj takie ladne slonce bylo.Niskie jak na polnocy.
Wy tu o mrożonkach a dzisiaj takie ładne słońce było. Niskie jak na północy.
Zgadza się. Rano słoneczko zaświeciło, Pomyślałem, ze przejadę się nad stawy, może złapię jakiś fajny kadr. Niestety czekała mnie przykra(a może nie) niespodzianka:)
292.137239
293.137240
294.137241
295.137242
Zgadza się. Rano słoneczko zaświeciło, Pomyślałem, ze przejadę się nad stawy, może złapię jakiś fajny kadr. Niestety czekała mnie przykra(a może nie) niespodzianka:)
skąd ja to znam :???:, cóż trzeba czekać do wiosny :| aż czapelki przylecą.
292 i 294 bardzo mi się podobają, ogólnie to wszystkie zdjęcia są dobre i masz ciekawe spojrzenie na świat. Gratuluję! :)
skąd ja to znam :???:, cóż trzeba czekać do wiosny :| aż czapelki przylecą.
Hmm, do czapelek wypadałoby mieć jakieś fajne szkiełko. Na mój widok ptaki już ze stu metrów dają dyla, chociaż raz jedna kawka pozwoliła mi się sfocić z ok. 0,5 m(https://forum.olympusclub.pl/threads/91357-Moje-EKSZETY). Wydaje mi się, że jednak miała uszkodzone skrzydło:(.
292 i 294 bardzo mi się podobają, ogólnie to wszystkie zdjęcia są dobre i masz ciekawe spojrzenie na świat. Gratuluję! :)
ostatnia wrzutka fajna, wybrałem 293, ostatnie z fajnymi planami jest.
ostatnia wrzutka fajna, wybrałem 293, ostatnie z fajnymi planami jest.
Tupot małych stópek? :) Dzięki;)
Ze zmrożonego sadu:
Fajna mrożonka a jak by ja tak wyciągnąć z tła:
137264
Fajna mrożonka a jak by ja tak wyciągnąć z tła:
137264
Tyz piknie:)
Staw Niemiecki(raczej na Stawie Niemieckim?)
296.137351
296. świetne :grin: , zgubiła mi się orientacja przestrzenna.
Staw Niemiecki(raczej na Stawie Niemieckim?)
296.
Fikuśnie. :mrgreen:
294 i 295 bardzo fajne zdjęcia.
Staw Niemiecki
Blednik dziala....jeszcze?
296. świetne :grin: , zgubiła mi się orientacja przestrzenna.
Fikuśnie. :mrgreen:
Blednik dziala....jeszcze?
Aparat mi się przy foceniu przekręcił, a że nie ma wizjera, to nie zauważyłem;)
---------- Post dodany o 22:21 ---------- Poprzedni post był o 22:20 ----------
294 i 295 bardzo fajne zdjęcia.
Dzięki:)
25 lat już mieszkam w B-Z, a dopiero parę dni temu natknąłem się na jaskinię. Wstyd, że nie zna się najbliższych okolic. Wszedłem ok. 5 m do środka i na ślepo zrobiłem sześć zdjęć (2 razy po 3 w poziomie) tylko przy blasku z lampki aparatu i taka wyszła z tego składanka. Nie wszedłem dalej, bo było zbyt ciemno. Praktycznie to nic nie było widać.
137452
Staraj się nie wchodzić, nawet sugeruję aby zamaskować wejście. Teraz w okresie jesienno-zimowym w jaskiniach zimują (przesypiają) nietoperze. Zbudzony wyfrunie z jaskini i już nie trafi, prawie zawsze zginie. Szkoda zwierzaków.
Myślę, że piękne zdjęcia zrobisz późną wiosna, a może przyjedziesz do mnie do B.Niskiego i razem pójdziemy zdobywać Jaskinię Mroczną. :wink:
286 jest mega! przepiękne ujęcie. W szczególności drugi plan jest świetnie rozmyty.
Staraj się nie wchodzić, nawet sugeruję aby zamaskować wejście. Teraz w okresie jesienno-zimowym w jaskiniach zimują (przesypiają) nietoperze. Zbudzony wyfrunie z jaskini i już nie trafi, prawie zawsze zginie. Szkoda zwierzaków.
Myślę, że piękne zdjęcia zrobisz późną wiosna, a może przyjedziesz do mnie do B.Niskiego i razem pójdziemy zdobywać Jaskinię Mroczną. :wink:
Miejsce jest ogólnie znane i chyba tylko tacy napływowi, jak ja, o niej nie wiedzą:) Posłucham rady i na razie nie będę się tam pokazywał.
Zerknąłem na informacje o Mroźnej. No, to już inna bajka. Piękna.
286 jest mega! przepiękne ujęcie. W szczególności drugi plan jest świetnie rozmyty.
Dzięki:)
Miejsce jest ogólnie znane i chyba tylko tacy napływowi, jak ja, o niej nie wiedzą:) Posłucham rady i na razie nie będę się tam pokazywał.
Zerknąłem na informacje o Mroźnej. No, to już inna bajka. Piękna.
Nie Mroźna, MROCZNA :mrgreen:
http://www.sekowa.info/index.php?go=17&id1=18&ido=136
http://www.bdpn.pl/dokumenty/roczniki/tom20/art09.pdf
Nie Mroźna, MROCZNA :mrgreen:
http://www.sekowa.info/index.php?go=17&id1=18&ido=136
http://www.bdpn.pl/dokumenty/roczniki/tom20/art09.pdf
Mroczna, Mroczna. Patrzyłem dobrze, a napisałem źle:)
No to czekam do wiosny na zdjęcia jaskiniowców :mrgreen:
Ja mam na koncie tylko wspomnianą omyłkowo Mroźną i Mylną (więc może czas na jakąś następną), a pamiętam tylko tyle, że wyszedłem z tej ostatniej uwalony jak świnia takie błoto było :shock:. Potem kąpiel w pobliskim strumieniu :lol:
No to czekam do wiosny na zdjęcia jaskiniowców :mrgreen:
Ja mam na koncie tylko wspomnianą omyłkowo Mroźną i Mylną (więc może czas na jakąś następną), a pamiętam tylko tyle, że wyszedłem z tej ostatniej uwalony jak świnia takie błoto było :shock:. Potem kąpiel w pobliskim strumieniu :lol:
Za kilkanaście złotych można nabyć takie kombinezony z flizeliny. Ochronią przed błotem. Ważą w plecaku tyle co nic.
Za kilkanaście złotych można nabyć takie kombinezony z flizeliny. Ochronią przed błotem. Ważą w plecaku tyle co nic.
Teraz to tak, ale gdy tam byłem to w sklepie był tylko ocet i kwaśne mleko a jak się dobrze trafiło to jeszcze kefir :roll:
Bombka.
298.137661
Wszedłeś do środka?
Wszedłeś do środka?
Tylko na chwileczkę.
298-a
137674
137755
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego 2015 Roku życzę wszystkim użytkownikom tego forum, szczególnie zaś tym, którzy zaszczycają odwiedzinami moje wątki:)
Jacek
Bombka fajna.
Dzięki za życzenia.
Bombka fajna.
Dzięki za życzenia.
Między innymi dla Ciebie są te szczególne:)
Zaglądam... ;):) . Dziękuje za życzenia :)
Zaglądam, dziękuję, odwzajemniam!
Zaglądam... ;):) . Dziękuje za życzenia :)
Zaglądam, dziękuję, odwzajemniam!
Wiem, wiem:) Dziękuję.
Z "Ditl-owego" spaceru:
- taka tam panoramka
137909
Bombka z galerii kazimierz w Krakowie :)
W panoramce horyzont ciut na prawo opadł.
PS. A do wątku jak pisałem zaglądam :)
Bombka z galerii kazimierz w Krakowie :)
W panoramce horyzont ciut na prawo opadł.
PS. A do wątku jak pisałem zaglądam :)
Wszystko się zgadza. Bombka przed Galerią Kazimierz:), panorama leci na prawo(jakoś wcześniej się tego nie dopatrzyłem:oops:), PS też prawdziwy:)
Maksimum możliwości XZ-2. Dobrze, że ptaszek pozwolił mi podejść z aparatem na wyciągniętej ręce na 1,5 m:grin:
(fotka z ditlowego spaceru)
299.137978
299 - kos jak sądzę, ale pewnie eksperci od ptaków pomogą ustalić czy to samiec czy samica :) patrząc na ogniskową, to istotnie cierpliwa bestia Ci się trafiła.
299 - kos jak sądzę, ale pewnie eksperci od ptaków pomogą ustalić czy to samiec czy samica :) patrząc na ogniskową, to istotnie cierpliwa bestia Ci się trafiła.
Fakt. Z początku chciałem minąć to drzewko, ale zaintrygował mnie ten napuszony ptaszek(kos?), który nawet nie zwrócił na mnie uwagi, choć byłem tuż tuż.
To mój drugi przypadek tak cierpliwego ptaka, z tym ze ten pierwszy był chyba chory(fotka nr 1-3 w tym wątku)
No i fajnie wyszło :)
Dzieki:wink:
Pilnował gniazda, zasypało go śniegiem, depresji się nabawił to i nie uciekał... ;) :)
Pilnował gniazda, zasypało go śniegiem, depresji się nabawił to i nie uciekał... ;) :)
Może czekał na towarzyszkę, która za chwilę nadleciała?(Może czekała na towarzysza, który za chwilę nadleciał)?
137981
Wy tu wymyślacie teorie :shock:
Prawda jest prozaiczna - tak się nażarł tych czerwonych owoców, że ruszać się już nie umiał. Sam widziałem https://forum.olympusclub.pl/threads/10925-pokaż-swojego-ptaka?p=1156462&viewfull=1#post1156462
Wy tu wymyślacie teorie :shock:
Prawda jest prozaiczna - tak się nażarł tych czerwonych owoców, że ruszać się już nie umiał. Sam widziałem https://forum.olympusclub.pl/threads/10925-pokaż-swojego-ptaka?p=1156462&viewfull=1#post1156462
Czasem faktycznie rozwiązanie jakiejś sytuacji jest najzwyklejsze:)
299 - kos jak sądzę, ale pewnie eksperci od ptaków pomogą ustalić czy to samiec czy samica :) Nie jestem specjalistą ale wujek Google podpowiada, że to samiec kosa (http://pl.wikipedia.org/wiki/Kos_zwyczajny).
W mieście, rzeczywiście są mniej płochliwe i często można blisko podejść.
Nie jestem specjalistą ale wujek Google podpowiada, że to samiec kosa (http://pl.wikipedia.org/wiki/Kos_zwyczajny).
W mieście, rzeczywiście są mniej płochliwe i często można blisko podejść.
Czyli Careme miał rację. Dzięki za info.
"Zmuszony" Ditlem do wyjścia z domu, natknąłem się na konie:
300.138007
301.138008
W mojej ocenie to samiec kosa.
Koniki ładne. Szczególnie pierwsza fota.
i mi 300 się podoba, szkoda tylko troszkę uciętego ucha
Śliczny ten jasny konik. Dla mnie to dość rzadka maść jak u konia, przez to śliczna, ale oczywiście totalnie się nie znam żeby nie było ;)
Śliczny ten jasny konik. Dla mnie to dość rzadka maść jak u konia, przez to śliczna, ale oczywiście totalnie się nie znam żeby nie było ;)
Wiedzą na temat koni również nie błyszczę:) Z koników najbardziej podobał mi się ten z drugiej fotki.
Uszaka szkoda na pierwszej fotce, 301 podoba mi się bardziej jak 300 :)
Uszaka szkoda na pierwszej fotce, 301 podoba mi się bardziej jak 300 :)
Pod całym zdaniem mogę się podpisać.:grin:
Jeszcze raz koniki:
302.138188
Ladnie sie bockaja.
Sam sobie przetłumaczyłem przy pomocy Sienkiewicza:)
138232
Pewnie sa ku sobie.
Jednej maści, więc całkiem to możliwe:)
Grudniowe, "zimowe" kolory:
303.138651
304.138652
Grudniowe, "zimowe" kolory:
303.
304.
Ładne obrazki,miłe dla oka, wiosna idzie :) . A u mnie coś właśnie zaczęło prószyć śniegiem :)
coś właśnie zaczęło prószyć śniegiem :)
Snieg lezy caly czas.
fajne te dwa grudniowe, kolory wiosenne, teraz i u nas biało, choć za wiele śniegu nie leży
Obecnie już bardziej zimowo i mroźnie, ale śniegu dalej niewiele.
Kryterium uliczne:)
305.138760
306.138761
Co za dynamika....
Ano pędzą panowie. Z wysiłku aż pozielenieli:)
Kryterium uliczne:)
305.138760
306.138761
A podałbyś opis szerszy tego czegoś, bo nie kojarzę co to z tych ujęć.
PS. Po pierwszej fotce: strażak!
Zgodnie z tytułem - kolarze.
Dla dokładniejszego wyjaśnienia: 306-a138801
Dla dokładniejszego wyjaśnienia: 306-a
Kierownice im zajumali... ;) :)
Oszczędności materiałowe artysty, albo robota złomiarzy:)
...no dziwne te rowery, siedmiu kół się doliczyłem :shock:
Nie tylko: szprychy, pedały, łańcuchy też :grin:
...no dziwne te rowery, siedmiu kół się doliczyłem :shock:
Myślę, że to monocykle:138809
"Zimowe" z wczorajszego dnia:
362. /na stojąco/139075
363. /na leżąco/139076
lisiajamka1
16.01.15, 12:03
Na leżąco wydaje się być ciekawsze :)
Na leżąco wydaje się być ciekawsze :)
Zgodził bym się z taką opinią :)
Ale masz długie nogi... jak "laska" :mrgreen:
Ale masz długie nogi... jak "laska" :mrgreen:
Takie sobie "selfie". Bystrzak z Ciebie:) Myślałem, że będę wzięty za kolejne drzewo.
305 i ostatnie najładniejsze.