Zobacz pełną wersję : Moje "EKSZETY"
cd.
Dolina Pięciu Stawów, Wielki Staw(głębokość prawie 80 m!!):
129. 127427 130. 127428 131. 127429 132.127430
Dałbyś 129 do kalendarza co ?
Dałbyś 129 do kalendarza co ?
Cieszę się, że coś się spodobało:) Wrzucę jeszcze kilka z tej "wyprawy" i pomyślę, bo mam chyba lepsze:wink:
Ostatnia kaczka moim zdaniem najlepsza, pozostałe również mi się podobają, niezła wrzuta :)
Ostatnia kaczka moim zdaniem najlepsza, pozostałe również mi się podobają, niezła wrzuta :)
Sprytnie schował tą kaczkę fotograficzną :)
Ładna wrzutka ze stawami :grin:. Mam nadzieję, że uda mi się je jeszcze w tym roku odwiedzić.
Ładna wrzutka ze stawami :grin:. Mam nadzieję, że uda mi się je jeszcze w tym roku odwiedzić.
Mnie też :D
Sprytnie schował tą kaczkę fotograficzną :)
Te kaczki to chyba stały element krajobrazu. Widziałem je ostatnio także na fotce u Tokin-y
---------- Post dodany o 07:22 ---------- Poprzedni post był o 07:20 ----------
Mnie też :D
Prawdę mówiąc chętnie i ja bym to zrobił, ale już całkowicie sam(z wiadomych powodów):)
góry u kolegów w modzie widzę.te wasze stawy fotogeniczne som i to w każdej porze roku
góry u kolegów w modzie widzę.te wasze stawy fotogeniczne som i to w każdej porze roku
Urodziłem się i całe dzieciństwo spędziłem w górach, co prawda tylko beskidzkich, ale sentyment pozostał na całe życie.
Kocham góry, choć wszystko zasłaniają:)
Urodziłem się i całe dzieciństwo spędziłem w górach, co prawda tylko beskidzkich, ale sentyment pozostał na całe życie.
Kocham góry, choć wszystko zasłaniają:)
Tak kiedyś z Marysią rozmawialiśmy - nie wyobrażamy sobie obydwoje mieszkania na płaskim.
Tak kiedyś z Marysią rozmawialiśmy - nie wyobrażamy sobie obydwoje mieszkania na płaskim.
Zazdroszczę. Życie tak się ułożyło, że muszą wystarczać mi pagórki.
cd. z Doliny Pięciu Stawów:
Przedni Staw, 134. 127567
Mała panoramka bez stawów, 135.
127568
Kozi Wierch, 135. 127566
Kozi Wierch, Granaty, Wielka Buczynowa Turnia. Przełęcz Krzyżne, Wołoszyn
136. 127569
Przełęcz Krzyżne, 137.127570
Ładna wrzutka :grin:, na 136 dołu mi brakuje, jakoś tak dziwnie to wygląda.
Ładna wrzutka :grin:, na 136 dołu mi brakuje, jakoś tak dziwnie to wygląda.
Chodziło mi o przybliżenie trochę tych szczytów, ale sumie masz rację. Mogłem to zrobić na 6 mm. Wyglądałoby to tak:
Przełęcz Krzyżne(mniej więcej pośrodku): 138. 127581
Chodziło mi o przybliżenie trochę tych szczytów, ale sumie masz rację. Mogłem to zrobić na 6 mm. Wyglądałoby to tak:
Przełęcz Krzyżne(mniej więcej pośrodku): 138. 127581
Mi chodziło szczególnie o tą ładną panoramę 136. Ale rozumiem też, że dając więcej dołu trzeba iść na jakiś kompromis typu zmniejszyć rozdzielczość lub pogodzić się, że wysokość nie zmieści się na mniejszym monitorze. Zawsze coś za coś niestety.
Mi chodziło szczególnie o tą ładną panoramę 136. Ale rozumiem też, że dając więcej dołu trzeba iść na jakiś kompromis typu zmniejszyć rozdzielczość lub pogodzić się, że wysokość nie zmieści się na mniejszym monitorze. Zawsze coś za coś niestety.
Tak, wiem. Chodzi mi o to, że niepotrzebnie zrobiłem minimalne "zbliżenie" przy foceniu tej panoramy. Gdybym to zrobił, jak 138, to zmieściłby się i dół.
W przypadku 136 to ja bym panoramę w dwóch rzędach robił. 6 zdjęć po 3 w rzędzie. Każde na 9 mm. Zrobiło by się baaardzo szeroko.
ps. połowa tutka do Hugina już napisana :)
W przypadku 136 to ja bym panoramę w dwóch rzędach robił. 6 zdjęć po 3 w rzędzie. Każde na 9 mm. Zrobiło by się baaardzo szeroko.
ps. połowa tutka do Hugina już napisana :)
Tak byłoby najlepiej, ale nie wiem czy dałbym sobie z tym radę, tak z ręki. Tutka pisz, bo napewno się przyda:)
Wczoraj ściągnąłem tego Hugina i nie bardzo mi się udało z panoramą.
wszelkie górskie panoramki bardzo lubię
Zazdroszczę. Życie tak się ułożyło, że muszą wystarczać mi pagórki.
ja mam podobnie, tylko w drugą stronę, .....więc chyba nie podobnie lecz odwrotnie:roll::mrgreen:
bez morza ciężko by było, szczególnie lato i jesień, choć zimą też bywam. żal mi tych co tyle kasy wydają żeby jechać nad morze
ja mam podobnie, tylko w drugą stronę, .....więc chyba nie podobnie lecz odwrotnie:roll::mrgreen:
bez morza ciężko by było, szczególnie lato i jesień, choć zimą też bywam.
I b. dobrze. Wyobrażasz sobie co by to było, gdyby wszyscy walili do Zakopanego.:mrgreen:
I b. dobrze. Wyobrażasz sobie co by to było, gdyby wszyscy walili do Zakopanego.:mrgreen:
Po tym jak byłem ostatnio w Kościeliskiej to sobie wyobrażam, więcej trudno już ich tam by było zmieścić :mrgreen:
Po tym jak byłem ostatnio w Kościeliskiej to sobie wyobrażam, więcej trudno już ich tam by było zmieścić :mrgreen:
Zmieszcza sie zmieszcza.
Ostatnie rzuty okiem spod Świstówki:
na Dolinę Roztoki
139.127644
i Dolinę Pięciu Stawów
140. 127645
141.127646
Teraz szybko w dół bo towarzystwo odskoczyło daleko, więc po drodze tylko jedna fotka na Morskie Oko:
142.127647
Na koniec mam pytanie do tych którzy dobrnęli do tego momentu(może tacy się znajdą?:)).
Jak jest lepiej umieszczać foty w wątku, w miniaturach, czy tak jak te ostatnie?
Ostatnie rzuty okiem spod Świstówki:
Jeszcze mnie tam nie było i jak widzę najwyższy czas to naprawić, rzucić własnym okiem :grin: gdyż widoki piękne.
Co do pytania o miniatury to też się nad tym zastanawiałem wrzucając raz tak, raz siak. Jak na razie zdecydowałem się wrzucać tak jak masz ostatnie, wydaje mi się, że tak jest najlepiej.
Jeszcze mnie tam nie było i jak widzę najwyższy czas to naprawić, rzucić własnym okiem :grin: gdyż widoki piękne.
Co do pytania o miniatury to też się nad tym zastanawiałem wrzucając raz tak, raz siak. Jak na razie zdecydowałem się wrzucać tak jak masz ostatnie, wydaje mi się, że tak jest najlepiej.
Dzięki za radę.
Co do Tatr, nie byłem tu już trzy lata i gdy jechaliśmy i stanęliśmy na chwilę obok drogi(polana Głodówka) i zobaczyłem te szczyty... . Szkoda, że odpuściłem aż trzy lata:(
Dzięki za radę.
Co do Tatr, nie byłem tu już trzy lata i gdy jechaliśmy i stanęliśmy na chwilę obok drogi(polana Głodówka) i zobaczyłem te szczyty... . Szkoda, że odpuściłem aż trzy lata:(
W Dolinie Pięciu Stawów byłem ponad 20 lat temu, a Świstówce jeszcze nigdy. Mam nadzieję, że jesienią da się to naprawić, alternatywą jest Szpiglasowa Przełęcz.
W Dolinie Pięciu Stawów byłem ponad 20 lat temu, a Świstówce jeszcze nigdy. Mam nadzieję, że jesienią da się to naprawić, alternatywą jest Szpiglasowa Przełęcz.
Też się nad nią zastanawialiśmy, bo widoki piękne. Oglądałem fotki. Ponieważ mieliśmy trochę mało czasu, a Sziglasowa to większe wyzwanie, wybraliśmy przejście przez Świstówkę.
Szpiglasową polecał bym wiosną, szególnie jak leżą jeszcze resztki śniegu a do okoła robi się powoli zielono, dolina pięciu stawów wygląda wtedy pięknie, a jeszcze jak przyświeci słoneczko i jest trochę chmurek... to wręcz cudnie.
Te kaczki to chyba stały element krajobrazu. Widziałem je ostatnio także na fotce u Tokin-y
Sprostowanie
Pomyliłem Tokin z ronin75. Te kaczki widziałem u niego. (roninowe fotki, post 244)
Ze spacerów:
143.127885
144.127886
145.127887
Ten lasek z 143 chyba juz kiedys u Ciebie widzialem...
Fajnie uchwycony kwiatek na 144, tak monumentalnie troche wyglada:)
Ładne, staranne, cieszące oko kadry. Przyjemnie się ogląda. Na ostatnim efekt trochę psuje budynek.
Na koniec mam pytanie do tych którzy dobrnęli do tego momentu(może tacy się znajdą?:)).
Jak jest lepiej umieszczać foty w wątku, w miniaturach, czy tak jak te ostatnie?
Moim skromnym zdaniem to obojętnie jak, tak dobrze i tak dobrze.
Lubie posiedzieć i popodziwiać okolice z mniej więcej tego miejsca, gdzie zrobiłeś fotkę 142.
Przegapiłem wcześniej. Ja wolę oglądać foty zamieszczone jak ostatnio, niż klikać w miniatury.
Ładne, staranne, cieszące oko kadry. Przyjemnie się ogląda. Na ostatnim efekt trochę psuje budynek.
Niestety, nie umiałem wybrać kadru, żeby coś nie przeszkadzało:)
Przegapiłem wcześniej. Ja wolę oglądać foty zamieszczone jak ostatnio, niż klikać w miniatury.
Ja też. Nie trzeba klikać na miniaturki.
Moim skromnym zdaniem to obojętnie jak, tak dobrze i tak dobrze.
Lubie posiedzieć i popodziwiać okolice z mniej więcej tego miejsca, gdzie zrobiłeś fotkę 142.
Chyba dobrze określiłeś miejsce:), bo jest tam trochę trawki by usiąść i kontemplować:)
---------- Post dodany o 10:37 ---------- Poprzedni post był o 10:35 ----------
Ja też. Nie trzeba klikać na miniaturki.
Skończę więc z miniaturkami:)
Dzięki za rady.
Ja tam wole miniaturki...zwlaszcza jak jest wiecej zdjec wrzuconych, kilkam jedna i tam sobie mozna miedzy kolejnymi zdjeciami przegladac.
A jak chce tylko jedno obejrzec to latwiej mi je odszukac.
Ja tam wole miniaturki...zwlaszcza jak jest wiecej zdjec wrzuconych, kilkam jedna i tam sobie mozna miedzy kolejnymi zdjeciami przegladac.
A więc to przez takich, jak Ty mam później jedno zdjęcie obejrzane 20 razy, a drugie tylko raz:)
Ups... nie mialem pojecia ze to tak dziala :)
Po prostu tak jest wygodnie... nic na to nie poradze :)
Ale jak przestaniesz wklejac miniaturki to problem sie rozawiaze sam :)
faktycznie 144 ciekawie wyszło :)
Wg mnie miniaturki lepiej sie sprawdzaja przy fotorelacjach gdzie jest duzo opisu, komentarzy. Przy pojedynczych zdjeciach to latwiej sie wieksze oglada.
Liny dla odwaznych,brzozowy lase ponoc najlepiej wychodzi we mgle.Co do wstawiania fotek:jak komus zalezy na ogladaniu to nie ma znaczenia.Troszke"trudu"czy to problem.
Polecam trase przez Szpiglasowa...i zaliczyc szczyt,ktory jest czesto pomijany.
Lasek ze zdjęcia zachęca do spacerowania :) Liny pewnie też, ale to nie dla mnie :wink:
Polecam trase przez Szpiglasowa...i zaliczyc szczyt,ktory jest czesto pomijany.
Muszę popracować nad kondycją. Dzisiaj zrobiłem mały spacer, 14 km(oczywiście z XZ-2), obok B-Z.
---------- Post dodany o 15:42 ---------- Poprzedni post był o 15:40 ----------
Lasek ze zdjęcia zachęca do spacerowania :) Liny pewnie też, ale to nie dla mnie :wink:
Nie wiem jakby było z Tobą, ale ja nie ryzykowałbym wejścia na te liny(plac zabaw dla dzieci:))
Muszę popracować nad kondycją. Dzisiaj zrobiłem mały spacer, 14 km(oczywiście z XZ-2), obok B-Z.
Obok czy wokol?
Cos jest na matrycy?
Obok czy wokol?
Cos jest na matrycy?
Wokół, ale obok:) Wykorzystałem duży fragment ścieżki rowerowej.
Popracuję nad tym, może coś z tego będzie:)
Z dzisiejszego spaceru:
146.127940
Cd. spaceru ścieżką rowerową(wg mnie najlepsza rzecz, jaką pozostawiła po sobie lokalna władza poprzedniej kadencji):
147.127965
148.127966
149.127967
150.127968
Czy po takiej ścieżce, ja - jako ludź pieszy, mogę chodzić ?
Bo w Sopocie kiedyś dostałem zrypkę od baby na rowerze, że łażę po ścieżce rowerowej. Fakt, poczułem się jak wsiowy głupek :roll:
Myślę, że nie ma z tym problemu:) Na znacznym odcinku tej ścieżki jest nawet dodatkowy pas, po którym i samochodem można jechać.
Tych ścieżek jest więcej tam w okolicy?
Tych ścieżek jest więcej tam w okolicy?
Temat jest rozwojowy:), ale jest wiele bocznych dróg, na których można się czuć dość bezpiecznie.
Kolejne dobre foty, łącznie z 146. Gdzie to droga dla rowerów jest? - dobrze wygląda, aż chciałoby się tam pojeździć.
Kolejne dobre foty, łącznie z 146. Gdzie to droga dla rowerów jest? - dobrze wygląda, aż chciałoby się tam pojeździć.
Ścieżka rowerowa Busko-Wełecz-Kameduły
127983127984
Dzięki! Brawo dla lokalnych władz!
Dobrze ci w sosnowych lasach.
Dobrze ci w sosnowych lasach.
Na 150 po lewej sosny, po prawej dęby:)
po prawej dęby:)
Ze dwa rosna w cieniu sosny.
Uf! Zdążyłem.(scenka z pobocza ścieżki rowerowej)
151.128073
152.128074
Uf! Zdążyłem.(scenka z pobocza ścieżki rowerowej)
151.
Ślimor gites, dla bezpieczeństwa trzeba mu było zostawić jakiś odblask ;) :)
Ślimor gites, dla bezpieczeństwa trzeba mu było zostawić jakiś odblask ;) :)
Za to, że mi pozował, zafundowałem mu przeniesienie na trawkę:)
Na właściwą stronę drogi... :grin:
Na właściwą stronę drogi... :grin:
Mam nadzieję:)
Prosze sie ze slimaka nie nasmiewac.Ostatnio mialem wiecej czesu i poswiecilem na obserwacje slimakow:jak na slimaki to pomykaly.
Prosze sie ze slimaka nie nasmiewac.Ostatnio mialem wiecej czesu i poswiecilem na obserwacje slimakow:jak na slimaki to pomykaly.
Dzięki szybkości AF w XZ-2 i wyjątkowemu refleksowi:), udało mi się złapać go jak pędził przez ścieżkę.
Dzięki szybkości AF w XZ-2 i wyjątkowemu refleksowi:), udało mi się złapać go jak pędził przez ścieżkę.
I tylko dzieki zaawansowanej technic.....zdjecie godne slimaka.A teraz prosze zrobic:slimak w ruch,czy jak to zwa-panoramowanie.
I tylko dzieki zaawansowanej technic.....zdjecie godne slimaka.A teraz prosze zrobic:slimak w ruch,czy jak to zwa-panoramowanie.
Problem w tym, że jeszcze nigdy nie robiłem tego rodzaju zdjęć:oops:
Problem w tym, że jeszcze nigdy nie robiłem tego rodzaju zdjęć:oops:
Czy to jest usprawiedliwieni....
Czy to jest usprawiedliwieni....
Może ktoś mnie nauczy?
Nie będę oryginalny, bo taką odp. dostałem w swoim wątku:
Coś niecoś o panoramowaniu, :
http://www.fotografuj.pl/Article/Panoramowanie/id/30
Nie będę oryginalny, bo taką odp. dostałem w swoim wątku:
Dzięki:) Może w końcu spróbuję. Poproszę żonę o współpracę:mrgreen:
Najprościej to ślimaka na kostkę brukową, kostkę na wrotkę, sznurek i możemy ćwiczyć... ;) :)
Najprościej to ślimaka na kostkę brukową, kostkę na wrotkę, sznurek i możemy ćwiczyć... ;) :)
Przyznam, że pomysł jest świetny, tylko żeby on chciał na tej kostce siedzieć. "Kropelka" odpada, bo zwierzaka dręczyć nie wolno.
Za ten pomysl nalezy ci sie nagroda.
Beskid Mały(Międzybrodzie Bialskie, widoki z balkonu)w dramatycznej tonacji:
153. Czupel
128145
154. Magurka
128146
155. Czupel
128147
156. Magurka (po środku, nie z prawej:))128148
Ty masz takie coś z balkonu ? :shock: - zazdroszczę
Pozazdroscic widokow z balkonu... zdjecia fajne, dramatyczna tonacja generalnie mi sie podoba jako efekt na zdjeciach.
Najabrdziej mi sie podoba 154
Miałem:( , a teraz to już tylko jak przyjadę do rodzinki.
To tylko widok na południe i zachód, a jeszcze ze wschodu jezioro i Żar, a z północy Nowy Świat, Chrobacza Łąka.
Widok z balkonu wspaniały. Ja mam widok na śmietnik :wink:
Ja mam widok na śmietnik :wink:
Witam w klubie, mam to samo ;)
Widok z balkonu wspaniały. Ja mam widok na śmietnik :wink:
Witam w klubie, mam to samo ;)
Ja , co prawda, nie mam widoku na śmietnik, ale do tego ze zdjęć dalekoooooo.:)
Ja , co prawda, nie mam widoku na śmietnik, ale do tego ze zdjęć dalekoooooo.:)
Ja mam ladne wschody..
Beskid Mały/Międzybrodzie Bialskie/Potoki:
157.128291
158.128292
159.128293
160.128294
161.128295
Potoczki się podobają, mnie :)
Beskid Mały(Międzybrodzie Bialskie, widoki z balkonu)w dramatycznej tonacji:
Świetne i aż dziwne, że "drama" nie razi.
Ładniutkie te wodospadziki :grin: Bardzo ładnie je pokazałeś
Świetne i aż dziwne, że "drama" nie razi.
Tak też mi się wydawało, że jest możliwa do akceptacji. Dzięki za wizytę:)
---------- Post dodany o 11:05 ---------- Poprzedni post był o 11:04 ----------
Ładniutkie te wodospadziki :grin: Bardzo ładnie je pokazałeś
Dzięki:)
---------- Post dodany o 11:05 ---------- Poprzedni post był o 11:05 ----------
Bardzo fajna wrzutka!
Dzięki:)
Tak też mi się wydawało, że jest możliwa do akceptacji. Dzięki za wizytę:)
A proszę, fajne fotki można tu wypatrzeć to i zajrzeć warto. :)
Bardzo fajne te potoki, gdybym mial jedno wyroznic, stawialbym na 160
Potoki bardzo ładnie pokazane, lubię ten sposób :), Foty z Doliny Pięciu Stawów super.
160 i 161 to tak zwana(przez miejscowych z jej okolic) Bania(potok Ponikiewka). Potok można zwykle przejść nawet nie mocząc nóg, ale w tym miejscu jest ok. 2 m głębokości.
Jest na czym z przyjemnością oko zawiesić :grin:
coś niecoś nadrobiłam
powiem tylko że te z Doliny 5 Stawów fajowe :)
Beskid Mały/Międzybrodzie Bialskie/Potoki
Fajna wrzutka, pięknie woda pokazana. :-)
alnico, gulasz, Rysiek_O - dzięki za wizytę i przychylne słowa:)
Piękne te szumy pokazałeś :)
159-161 takie zdjęcia bardzo lubię. świetna miejscówka
159-161 takie zdjęcia bardzo lubię. świetna miejscówka
Te miejscówki to moje dzieciństwo :)
Z wycieczki do Krynicy:
162.128595
163.128596
164.128597
165.128598
166.128599
167.128600
164,167 świetne moim zdaniem :) , 166 też fajne
Wszystkie przyjemne dla oka, pierwsze dwa szczególnie.
Nie znam się, zarobina jestem i.t.d., czyli ogólnie foto-fachowcem nie jestem, ale na moim amatorskim oku duże wrażenie robi fotografia nr 166. Może i ona nie jest idealna, gdyby oceniać ją fachowym okiem, ale mnie te prześwietlenia na intrygującej formie drzewa podobają się bardzo :).
Z wczorajszej przechadzki:
168.
128755
169.128754
Ciekawa obrobka, mi takze 168 sie bardziej podoba
Kasztanowa alejka:
170.128787
170. Ach, tam człek na dole jest! Po dłuższej chwili go zauważyłem, dobre zaskoczenie i daje do myślenia, jacy malutcy jesteśmy...
chwilkę mnie nie było.
ale 162 spodobało mi się. 168 i 169 też. dobre pomysły na zdjęcie
Mam nadzieję, że autor wybaczy samowolkę, przeniosłem wątek do oceny zdjęć.
Mam nadzieję, że autor wybaczy samowolkę, przeniosłem wątek do oceny zdjęć.
Autor wybacza:grin:
MB kolejne foty:
Żar wieczorową, pochmurną porą,
171.128876
Czupel,
172.128877
173.128878
174.128879
Po lewej(płaska) Magurka,
175.128880
ta alejka super, świetny kadr i jeszcze 171 fajne :)
171,175 bardzo fajne i alejka z duchem :)
Gdzie ten Twój wątek przepadł ;) :) , teraz trzeba go szukać, a przedtem był na wierzchu.
Na 171 myślałem, że Ci się żyrandol odbił w szybie, dopiero za moment złapałem :D
ta alejka super, świetny kadr i jeszcze 171 fajne :)
171,175 bardzo fajne i alejka z duchem :)...
Na 171 myślałem, że Ci się żyrandol odbił w szybie, dopiero za moment złapałem :D
Jakie to wszystko dziwne. Prawdę mówiąc(pisząc) 171 w ostatniej chwili uratowałem przed koszem.
175 to już normalka dla mnie, widok z balkonu do którego przywykłem. Najbardziej podobają mi się te trzy środkowe, o których nikt nie wspomniał:mrgreen: Alejkę też lubię:grin:
...Gdzie ten Twój wątek przepadł ;) :) , teraz trzeba go szukać, a przedtem był na wierzchu.
Karol przestawił. Mam nadzieję, że nie zapomnicie o mnie:wink:
Żar ma coś w sobie (szczególnie 171) :grin:, zresztą tam nawet butelki i samochody same toczą się pod górę :shock:
Żar ma coś w sobie (szczególnie 171) :grin:, zresztą tam nawet butelki i samochody same toczą się pod górę :shock:
U nas na Foluszu jest podobnie
Za bardzo w to nie wierzcie, ale nie zdradzajcie tego sekretu. Niech cepry przyjeżdżają i sprawdzają:)
Zdecydowanie jak dla mnie 171. Trochę jakby unidentified flying object. :wink:
Zdecydowanie jak dla mnie 171. Trochę jakby unidentified flying object. :wink:
Żona też powiedziała, że wygląda jak "juefo":)
Żona też powiedziała, że wygląda jak "juefo":)
A widzisz, coś w tym jednak musi być. Może to rzeczywiście NOL :)
Wieczorny widok z Kiczery(Beskid Mały):
176.129269
177.129270
Wieczorny widok z Kiczery(Beskid Mały):
176.
177.
177 prawie jak krater na marsie :) , gdzieś Ty wylądował po tym weselu ;) :grin:
177 fajne, ciekawie prezentuje się ten zbiornik :)
nieprawdaż:)
177 podoba mi sie bardzo.
177 prawie jak krater na marsie :) , gdzieś Ty wylądował po tym weselu ;) :grin:
W ramach dochodzenia do siebie wybrałem się na małą wieczorną wycieczkę:). Na Żar kolejką, później Kiczera i później prawie godzinka asfaltem na dół. Było za ciemno na zejście szlakiem.
---------- Post dodany o 19:18 ---------- Poprzedni post był o 19:16 ----------
nieprawdaż:)
177 podoba mi sie bardzo.
Dzięki, ten widok jest piękny, ale chyba najlepiej trafić tam ranem przy pięknej "chmurkowej" pogodzie.
WB i w kolorze(łączy je tylko to, że oba z buskiego parku:)):
178.129423
179.129424
rurki mnie rozstroiły:mrgreen:
178-jest super!
rurki mnie rozstroiły:mrgreen:
oczopląs :mrgreen:
Specjalnie przygotowany dla kuracjuszy wjazd do knajpki. Gdy zaliczą to w prawo, w lewo, w prawo..... w lewo, to już właściwym, rozkołysanym krokiem wkraczają na salę dancingową:)
Znowu WB i kolor:
180.129605
181.129606
180 za ostre mi się widzi, rurki fajne :)
180 za ostre mi się widzi, rurki fajne :)
Wyostrzyłem po zmniejszeniu. Może faktycznie lepiej było nie ostrzyć.
Fotki zamieściłem, bo Pieniny mają swoją sosnę, a Busko nie gorsze i swoją sosnę też ma:)
Wyostrzyłem po zmniejszeniu. Może faktycznie lepiej było nie ostrzyć.
Wyostrzyles prawidlowo.Tylko czernie zbyt nasycone.W naturze w tym kadrze nie ma czarnego koloru.Zmien czernie na ciemno szary i bedzie calkiem inaczej.Tak po prostu jest zbyt kontrastowe.
O moze tak w tym kierunku129616
Wyostrzyłem po zmniejszeniu. Może faktycznie lepiej było nie ostrzyć...
Może :grin: , każdy ma swoje preferencje, ja wolę mniej ostry efekt końcowy, dla innych będzie dobrze :)
Wyostrzyles prawidlowo.Tylko czernie zbyt nasycone.W naturze w tym kadrze nie ma czarnego koloru.Zmien czernie na ciemno szary i bedzie calkiem inaczej.Tak po prostu jest zbyt kontrastowe.
O moze tak w tym kierunku129616
Dzieki za radę. Spróbuję następnym razem tak zrobić.
---------- Post dodany o 08:17 ---------- Poprzedni post był o 08:06 ----------
Może :grin: , każdy ma swoje preferencje, ja wolę mniej ostry efekt końcowy, dla innych będzie dobrze :)
Coś w tym jest:) Prawdę mówiąc po zmniejszeniu zapisałem raz z wyostrzeniem, a drugi raz bez i do wrzutki wybrałem ten ostrzejszy. Zmniejszanie i ewentualne ostrzenie robie za pomocą IrfanView i nie mam wpływu na jego poziom.
oczopląs :mrgreen:
To samo pomyslalem.
Zdjecie zupelnie nie w Twoim stylu bym rzekl, ale cos w sobie ma (poza ladnymi kolorkami;)).
Ja osobiscie pwycial bym z kadru czesc gapiow (przesunal dol zdjecia w gore)
Zdjecie zupelnie nie w Twoim stylu bym rzekl, ale cos w sobie ma (poza ladnymi kolorkami;)).
Ja osobiscie pwycial bym z kadru czesc gapiow (przesunal dol zdjecia w gore)
Też najchętniej pozbyłbym się tych gapiów, ale nie mogłem. Kadrowałem tak aby ta wirująca ława znalazła się w mocnym punkcie. Może jednak ten centymetr mniej z dołu usunąłby te ucięte głowy:)
"Chodzenie po wodzie"
183.129746
Przeglądam obydwa Twoje wątki :) , fajnie że wstawiasz fotki, po Bieszczadach się przyjemnie z Tobą wędruje. Mnie jakiś kryzys fotograficzny ogarnął ostatnio zupełny :lol: .
Mnie jakiś kryzys fotograficzny ogarnął ostatnio zupełny :lol: .
Miałem coś takiego prawie dwa lata. Właściwie nie tykałem wcale aparatu. Jedynie podczas wyjazdów. Dopiero z nadejściem tegorocznej wiosny powróciła mi ochota na "focenie", a XZ-2 mam prawie zawsze przy sobie.
Nie wiem czy pamiętacie zadania z matematyki o ślimaku, który wchodził na drzewo. Posuwał się za dnia ileś tam centymetrów do góry, a w nocy schodził znowu jakąś ilość centymetrów. Należało obliczyć po ilu dniach wejdzie np. na wierzchołek.
Po wczorajszej wizycie w parku stwierdziłem, że jakiś sens w tym był:)
184.129810
185.129811
186.129812
187.129813
Krzyżak 188.
129829
Zaplatal sie.
Zaplatal sie.
Chyba panuje nad sytuacją:)(pająk):)
Maskalis.
189.129951
190.129952
Zrobiłem panoramkę i dopiero po sklejeniu zauważyłem zabawna sytuację, a Wy?
130034
Hehe - samochody się rozmnożyły. Szydłów. Jedno z tych miejsc, gzie jak się człowiek zapuści przypadkiem, zalicza opad szczeny ;-). Ja wracając z Mazowsza, tak sobie swego czasu skróciłem drogę, że zostałem tam na noc ;-)
Hehe - samochody się rozmnożyły. Szydłów. Jedno z tych miejsc, gzie jak się człowiek zapuści przypadkiem, zalicza opad szczeny ;-). Ja wracając z Mazowsza, tak sobie swego czasu skróciłem drogę, że zostałem tam na noc ;-)
Za spostrzegawczość należy się nagroda:) (biała półciężarówka trafiona aż cztery razy)
Od ostatniego razu(2009) wiele się zmieniło. Odrestaurowano znaczną część murów. Pozdrawiam:)
Za spostrzegawczość należy się nagroda:) (biała półciężarówka trafiona aż cztery razy)
Od ostatniego razu(2009) wiele się zmieniło. Odrestaurowano znaczną część murów. Pozdrawiam:)
Nowa sposób "panoramowania" :) , fajna.
Troszkę mnie nie było ale już powracam. Zdjęcia przednie a w szczególności:
177 - uwielbiam takir klimaty,
178 - super fotka,
184 - bardzo ładna kompozycja i GO.
Pozdrawiam.
Nowa sposób "panoramowania" :) , fajna.
Znowu byłaby dyskusja w OlyRulez!:mrgreen:
Obiektyw aparatu podążał za obiektem(biała ciężarówka), ale nie nadążał:), no i ten palec na spuście taki nerwowy, naciskał i naciskał.
Znowu byłaby dyskusja w OlyRulez!:mrgreen:
Obiektyw aparatu podążał za obiektem(biała ciężarówka), ale nie nadążał:), no i ten palec na spuście taki nerwowy, naciskał i naciskał.
Jest fajnie: ...jadą wozy kororowe...
mam gdzieś tak dwa śmigłowce w czasie akcji w Tatrach, :)
Jest fajnie: ...jadą wozy kororowe...
mam gdzieś tak dwa śmigłowce w czasie akcji w Tatrach, :)
Myślę, że ten samochód przyczynił się do poprawy tej panoramy. Kompozycyjnie stanowi przeciwwagę dla murów.
Myślę, że ten samochód przyczynił się do poprawy tej panoramy. Kompozycyjnie stanowi przeciwwagę dla murów.
Niby tak, ale i tak się wygły.:wink:
Niby tak, ale i tak się wygły.:wink:
Ziemia jest okrągła:)
BTW - będzie więcej fot z Szydłowa? Są tam fajne motywy.
Ziemia jest okrągła:)
A bramki są dwie... no jakoś tak, kcesz prościejszą?
A bramki są dwie... no jakoś tak, kcesz prościejszą?
Jak dasz radę wyprostać, to kce:)
BTW - będzie więcej fot z Szydłowa? Są tam fajne motywy.
Miejsca fajne są, ale byłem tylko przejazdem. Wszystko na szybko i nie jestem za bardzo zadowolony z efektów, ale coś jeszcze wrzucę:)
Coś, co można na szybko stwierdzić w Szydłowie, to fakt że nie brakuje tutaj murów i drewnianych rzeźb.
W krótką chwile, jaką tam spędziłem zobaczyłem ich około 30 sztuk. Najwięcej przy kościółku Wszystkich Świętych oraz przy synagodze.
192.130131
193.130132
194.130133
195.130134
196.130135
197.130136
197 jest fajne, a bez lampy znakomite!
194-bardzo polubilem.:idea:
Jak dasz radę wyprostać, to kce:)
A tomasz:
130216
A tomasz:
130216
Faktycznie wyprostły:) Należy się plus, ale wiadomo:(
Kasztanowo:
198.130412199.130413200.130414
Ale super, i to wszystkie trzy :)
Kasztanowo i niestety jesiennie...
Bardzo ladne zdjecia, swietne kolorki... wyroznilbym 200.
Kasztanowe świetne, 198 dla mnie najlepsze :),
umkły mi wcześniejsze :) 192 mi się podoba.
Kasztanowo:
Piekna jesien zapowiadasz.
Piekna jesien zapowiadasz.
Podobno dzisiaj o 4.29 nadeszła już ta astronomiczna.
Podobno dzisiaj o 4.29 nadeszła już ta astronomiczna.
Skoro nadeszla to czekamy na pastele,....
Ładna kasztanowa wrzutka :grin:. Teraz tylko czekać na jesienne, kolorowe liście.
"Kraków deszczowy" bez nutki słońca:(:
201.130490
202.130491
Teraz słonecznko świeci :)
Teraz słonecznko świeci :)
U mnie też, nawet chmurki żadnej nie ma:)
Ladne te deszczowe fotki, 201 mi sie podoba.
We Wroclawiu narazie tez sloneczko, ale rano byly tylko 3 stopnie....
Pomyslalem-niemozliwe ale w dalszych postach wyczytalem,ze juz swieci.
201.
202.
Ja tam widzę wylane piwo... :mrgreen:
Kasztanowo:
200.130414
...aż po horyzontu kres...
---------- Post dodany o 19:54 ---------- Poprzedni post był o 19:53 ----------
Wyrzutek:
A co to za chatka, Kubusia puchatka?
199 kasztanowe bardzo fajne, jesienne . podoba mi się ta seria
A co to za chatka, Kubusia puchatka?
Komuś tam jednak przyszło żyć, bo pranie wisiało na sznurku. Nie dla każdego zamek:(
---------- Post dodany o 19:26 ---------- Poprzedni post był o 19:16 ----------
199 kasztanowe bardzo fajne, jesienne . podoba mi się ta seria
Tak, kasztany maja swój urok(nie chodzi mi tylko o moje fotki:)). Dzięki!
Podobają mi się kolory i ogólnie obróbka zdjęć z kasztanami.
Coś, co można na szybko stwierdzić w Szydłowie, to fakt że nie brakuje tutaj murów i drewnianych rzeźb.
W krótką chwile, jaką tam spędziłem zobaczyłem ich około 30 sztuk. Najwięcej przy kościółku Wszystkich Świętych oraz przy synagodze.
Parę lat temu będąc w Szydłowie przypadkiem, trafiłam na pana rzeźbiarza. Okazało się, że odbywają się tam warsztaty rzeźbiarskie rzeźbienia w drewnie.
>>> http://www.szydlow.pl/imprezy
Parę lat temu będąc w Szydłowie przypadkiem, trafiłam na pana rzeźbiarza. Okazało się, że odbywają się tam warsztaty rzeźbiarskie rzeźbienia w drewnie.
>>> http://www.szydlow.pl/imprezy
Wyjaśnia to całą sytuację, bo faktycznie tych rzeź jest sporo:)
204-bardzo mi sie podobaja odcienie na lisciach.
Ze spaceru po Małpim Gaju(jest takie coś w Busku-Zdroju:)):
206.131343
207.131344
208.131345
I takie graffiti też tutaj spotkamy:)
209.131346
204. za bardzo te liście wyciągnięte moim zdaniem :)
209. fajne
204 i 207 najbardziej z ostatnich mi się podobają.
206 i 207 - miodzio
204 i 207 najbardziej z ostatnich mi się podobają.
Czy ktoś napisał 207?:)
Dzięki, bo też mi się najbardziej podoba z ostatniej wrzutki:)(szczególnie na dużym ekranie). To taka moja subiektywna uwaga:lol:
Następne fajne miejsce z Małpiego Gaju:
210.131415
211.131416
212.131417
Następne fajne miejsce z Małpiego Gaju:
W nocy to by tam daleko nie zaszedł ...:grin: , ciekawe miejsce.
Małpi Gaj cd.:
213.131440
214.131441
213. Przypomina mi to "jamę" w sieci pająka :) , groźne miejsca u Ciebie, strach chodzić i po nocach i za dnia ;) :)
213. Przypomina mi to "jamę" w sieci pająka :) , groźne miejsca u Ciebie, strach chodzić i po nocach i za dnia ;) :)
Kuracjusze dają radę:)
Kuracjusze dają radę:)
Wejść i tak zwalniają się miejsca w sanatoriach...:twisted:
Wejść i tak zwalniają się miejsca w sanatoriach...:twisted:
Miejsca zwalniają raczej ci, którzy nie wytrzymują trudów codziennych dancingów:)
Miejsca zwalniają raczej ci, którzy nie wytrzymują trudów codziennych dancingów:)To prawda!
Po kilku dancingach pod rząd, człowiek nie ma siły i zdrowia na zabiegi :|
Wiem, bo byłem kilka razy :-P
To prawda!
Po kilku dancingach pod rząd, człowiek nie ma siły i zdrowia na zabiegi :|
Wiem, bo byłem kilka razy :-P
Żona ostatnio wykupiła sobie pakiet zabiegów(prywatnie, bo ze skierowaniem z NFZ kazali jej czekać do września w 2015) i dochodziła na nie codziennie z domu.
Opowiadała mi, że kobiety faktycznie korzystają z tych zabiegów, ćwiczą na rowerkach itp., a faceci tylko się szwendają. Zaraz padają pytania: "Czy chodzi pani na tańce?"
Następne dwa miejsca z Małpiego Gaju:
215.131651
216.131652
217.131653
218. 131654
i wychodzimy
219.131655
220. Nowa część parku zdrojowego
131918
221. Staw Niemiecki
131919
Taaak, chodzą takie ludziowie na tańce, a potem się dziwują, że im ZUS cofnął rentę.
Niezłe miejsce, klimatyczne - dobrze uchwycone.
213 dobre, fakt wygląda niesamowicie :)
---------- Post dodany o 15:11 ---------- Poprzedni post był o 15:10 ----------
215 też mi podeszło, fajny kadr, fajne miejsce.
Panorama z Rozsypańca(1280 m n.p.m.), z sobotniego wypadu.
Od lewej: Tarnica, w tle Połonina Caryńska i Przysłup, Krzemień, Bukowe Berdo, Kopa Bukowska, Halicz i Wołowy Garb.
132206
Panorama z Rozsypańca(1280 m n.p.m.), z sobotniego wypadu.
Od lewej: Tarnica, w tle Połonina Caryńska i Przysłup, Krzemień, Bukowe Berdo, Kopa Bukowska, Halicz i Wołowy Garb.
132206
Ładnie :grin:, mam nadzieję zobaczyć w przyszłym tygodniu na własne oczy :)
Ładnie :grin:, mam nadzieję zobaczyć w przyszłym tygodniu na własne oczy :)
A ja jutro :mrgreen: Podoba się :D
Ładnie panorama wyszła, chmurki robią klimat :)
Panorama przed Rozsypańcem:
132218
Panorama z Halicza:
132217
Na panoramkach pomijałem kierunek na południe ze względu na świecące mocno słońce.
Bajka :D
Kapitalne :grin:
panoramy kapitalne.
Ja tylko pstrykałem, wszystko zrobiła przyroda:)
Bardzo zabawne.Patrzac na stopy tylko muzyki nie slychac.
Swietnie.
Następne świetne panoramy, step znak fajny :)
Bardzo zabawne.Patrzac na stopy tylko muzyki nie slychac.
Swietnie.
Naprawdę dobre. I do znaku się stosują. To rzadkość.
BTW. Panoramki z ręki robione?
Naprawdę dobre. I do znaku się stosują. To rzadkość.
BTW. Panoramki z ręki robione?
Tak, wszystkie panoramki z ręki. Mam dość własnego balastu, więc muszę ograniczać dodatkowy:)
"+Γ"
223.132645
224.132646
225.132647
226.132648
Panoramy świetne, piękne widoki :)
---------- Post dodany o 12:40 ---------- Poprzedni post był o 12:38 ----------
Zamek Krzyżtopór bardzo fajnie pokazałeś, byłem tam kilka lat temu, sporo remontowali wtedy.
Chcialbym takie 224:idea:
Dużo dobrego się dzieje w tym wątku, łącznie z panoramami z poprzedniej strony i 222...
Bieszczadzkie panoramy smakowite. Spodobało mi się również 221.
bufetowa, Karol, Kolba, kon, yamada - dzięki za wizytę i miłe słowa:)
...Zamek Krzyżtopór bardzo fajnie pokazałeś, byłem tam kilka lat temu, sporo remontowali wtedy.
W tej chwili remont chyba jeszcze nie jest do końca doprowadzony.
Pionowa panorama(z czterech kadrów). Klikać do oporu:
132766
Pionowa panorama(z czterech kadrów). Klikać do oporu:
132766
No pięknie :D Czy wiesz, że nigdy nie byłem w tych słynnych wąwozach ?
No pięknie :D Czy wiesz, że nigdy nie byłem w tych słynnych wąwozach ?
Świetne miejsce na piękne foty, ale jak to zwykle ja: brak czasu, brak statywu i rodzinka, która gna do przodu i nie interesuje ją, że chciałbym się na chwile zatrzymać. Tym razem byłem nie tylko z żoną:(.
Była to w dodatku niedziela i naprawdę ciężko było wyczekać na moment, że nikt nie przechodził, co w powiązaniu z pędzącą rodzinką, praktycznie eliminowało szansę na dobre zdjęcie:)
Przykłady fotek:
https://www.google.pl/search?q=w%B1w%F3z+kr%F3lowej+jadwigi&client=opera&hs=U45&tbm=isch&imgil=Yx_7zVZff72wMM%3A%3Bfv-TcnSsn_QH1M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.national-geographic.pl%252Ffoto%252Ffotografia%252Fwawoz-krolowej-jadwigi-w-sandomierzu-90976&source=iu&pf=m&fir=Yx_7zVZff72wMM%3A%2Cfv-TcnSsn_QH1M%2C_&usg=__fBz2mesIJOpJ3v2zYqfrhTeeza0%3D&biw=1280&bih=692&ved=0CC0Qyjc&ei=lXo-VNqsMYmUaoT0ggg#imgdii=_
Panoramy z bieszczadzkiego wędrowania bardzo ładne, wąwóz w tych jesiennych kolorach również.
Interesujące miejsca pokazujesz.
Krzyżtopór cd.
228.132873
229.132874
Teraz dla odmiany wyprostowałem:
230.132946
Wyprostowane zdecydowanie lepiej. Jak nie wierzysz to Helmuta zapytaj :grin:
Krzyżtopór ma klimat, muszę go kiedyś obejrzeć, tym bardziej, że czasami bywam w okolicy.
Wyprostowane zdecydowanie lepiej. Jak nie wierzysz to Helmuta zapytaj :grin:
Nie każdą fotkę prostuje. Czasem dużo bardziej podoba mi się to nieprostowane.
Krzyżtopór ma klimat, muszę go kiedyś obejrzeć, tym bardziej, że czasami bywam w okolicy.
Wstep - 10 zł i można strzelać fotki do woli. Lepiej wybrać się w tygodniu. Ja byłem w niedziele i było sporo zwiedzających, więc bez przerwy ktoś wchodził w kadr. Przydałby się też statyw, bo wiele miejsc jest dość ciemnych.
...Czasem dużo bardziej podoba mi się to nieprostowane.
Mam podobnie, czasami zakrzywienia ładniejsze są :)