PDA

Zobacz pełną wersję : Esy- floresy, fantasmagorie w multicolorze ;)

Strony : 1 2 3 4 [5] 6

gulasz
11.04.21, 00:59
ostatnie kupuje mnie kolorystycznie - bardzo sie podoba :)
i nie moge sie przestac zastanawiac co u tej najbardziej z prawej str zebry - czy ten uniesiony ogon - to takie publiczne przygotowanie do zwrocenia pozywienia ;) ??

Lilen
12.04.21, 18:55
ostatnie kupuje mnie kolorystycznie - bardzo sie podoba :)
i nie moge sie przestac zastanawiac co u tej najbardziej z prawej str zebry - czy ten uniesiony ogon - to takie publiczne przygotowanie do zwrocenia pozywienia ;) ??
Kolory to zasługa późnego wieczoru i burzowego nieba a podniesiony ogon to oznaka oddawania moczu co też ta zebra czyni na tym zdjęciu :oops:

281. Resztki hipopotama, które pozostały po uczcie lwów, przyciągają padlinożerców. Sępy afrykańskie choć liczniejsze muszą zwolnić lepsze miejsce przy stole większej od siebie krokucie cętkowanej. Rzadko kiedy odbywa się to w pokojowej atmosferze.Maasai Mara National Reserve, Kenia
232624

wyszomir
12.04.21, 19:06
Po raz kolejny opad szczęki. Rewelacyjny moment.

lisiajamka1
13.04.21, 09:35
To się ogląda, to się czyta - rewelacja! :)

paparapa
13.04.21, 09:49
Kolory to zasługa późnego wieczoru i burzowego nieba a podniesiony ogon to oznaka oddawania moczu co też ta zebra czyni na tym zdjęciu :oops:

281. Resztki hipopotama, które pozostały po uczcie lwów, przyciągają padlinożerców. Sępy afrykańskie choć liczniejsze muszą zwolnić lepsze miejsce przy stole większej od siebie krokucie cętkowanej. Rzadko kiedy odbywa się to w pokojowej atmosferze.Maasai Mara National Reserve, Kenia

Jadłem właśnie śniadanie..... z naciskiem na jadłem :mrgreen:.
Ile tej przemocy w internecie......
:)

Tadeusz Jankowski
13.04.21, 11:02
Niezła zacięta utarczka psowatych i sępów nad padliną z hipopotama. Scena zawiera kłótnię, agresję, obronę, powietrzny atak, nękanie i naziemny opór psów opędzających się od nachalnych sępów kłapiących skrzydłami nad nimi. Super trudna fotka.
TJ

Lilen
13.04.21, 16:56
Dzięki Panowie za komentarze.
\

Jadłem właśnie śniadanie..... z naciskiem na jadłem :mrgreen:.
Ile tej przemocy w internecie......
:)

Ups... przepraszam... :wink:

Niezła zacięta utarczka psowatych i sępów nad padliną z hipopotama. Scena zawiera kłótnię, agresję, obronę, powietrzny atak, nękanie i naziemny opór psów opędzających się od nachalnych sępów kłapiących skrzydłami nad nimi. Super trudna fotka.
TJ

Dziękuję za komentarz. Mała korekta: hienom bliżej do kotów niż psów, należą do nadrodziny kotokształtne :)

282. Romi, samica lamparta, wypoczywa wieczorową porą na drzewie należącym do jej terytorium, które rozciąga się wzdłuż rzeki Mara. W ten sposób zbiera siły przed czekającym ją polowaniem, na które wybierze się zaraz po zapadnięciu zmroku. Rezerwat Masai Mara, Kenia

232660

Wiejo
13.04.21, 22:22
Świetne kadry zatrzymujące istotne momenty świata afrykańskiej fauny.

Lilen
14.04.21, 17:33
Dzięki za komentarz :)

283. Żuraw koroniasty (Balearica regulorum), zwany również Koronnikiem szarym, to jeden z najbardziej charakterystycznych ptaków Afryki, który zawsze wzbudza duże zainteresowanie. Jego cechą wyróżniającą jest nietypowa korona z cienkich żółtych piór, z których każde jest zakończone na czarno. Taką ozdobę głowy posiada zarówno samiec jak i samica. Rezerwat Masai Mara, Kenia
232689

jck
14.04.21, 17:56
Jak najbardziej nie mam, jeżeli tylko Ci się chce to będę wdzięczny.
(...)

232691

Ciekaw jestem jak to widzisz?

Czas chyba odpocząć na chwilę od dyskusji na temat odcienia/obróbki zdjęcia lub dać kolejny powód do wymiany poglądów na ten temat (...)

Mam parę spostrzeżeń podczas tej obróbki. Niewielkich.
W wątku czy na priv.?

PS Jak na moje oczy Twój ostatni kot (#1007) jest jak trzeba.

Lilen
14.04.21, 18:40
Ciekaw jestem jak to widzisz?

Bez porównywania do innych wersji tego zdjęcia - Podoba się. Dobrze zbalansowana jasność tła do kota a sam kot ma taką jasność jak powinien.
Jedynie co bym poprawił to zmniejszył jasność tła po bokach - może dodał winietę.

Mam parę spostrzeżeń podczas tej obróbki. Niewielkich.
W wątku czy na priv.?
Jak wolisz, mi to obojętne. Może lepiej tutaj bo ktoś może na tym jeszcze skorzystać.

PS Jak na moje oczy Twój ostatni kot (#1007) jest jak trzeba.
Profil kolorystyczny Adobe Color - może to dlatego?

gulasz
14.04.21, 18:55
281 - robi ogromne wrazenie
zarloczne bestie

jck
14.04.21, 20:55
(...)
Jedynie co bym poprawił to zmniejszył jasność tła po bokach - może dodał winietę.

To chyba dobry pomysł. Na zrzucie "Lens" to widać. Tu były to domyślne ustawienia.

(...)
Profil kolorystyczny Adobe Color - może to dlatego?(...)

Empiria potwierdziła założenia w tym przypadku.

(...)
Jak wolisz, mi to obojętne. Może lepiej tutaj bo ktoś może na tym jeszcze skorzystać.
(...)

Zrzuty z Develop Persona:

232705 232706 232707 232713

RAW w Develop Persona jest zawsze obrabiany w trybie 32 bitowym. Niewiele tu zmieniałem, co widać na zrzutach. Na pierwszym zrzucie mamy balans bieli w Auto, na drugim skorygowany. Zdjęcie było wykonane w auto balansie. Tu mogła być część problemu. Tak sądzę.

Potem obrabiałem w trybie 32bit. HDR w Photo Persona. Następnie przekonwertowałem do 16bit. i zmniejszyłem do jpg'a, używając Lanczos 3 Separable.

Lilen
15.04.21, 17:25
Dzięki jck za podzielenie się ze swoją postprodukcją. Każda rada jest mile widziana :)

284. Dlaczego sęp ma długą i łysą szyję? Dobrze to widać na tym zdjęciu, na którym sęp włożył głowę i niemal całą szyję głęboko w szyję padniętej zebry w poszukiwaniu smakowitych kąsków. Taka pośmiertna gastroskopia. Ndutu, Tanzania

232727

Lilen
17.04.21, 17:52
285. Gepardy są skuteczne w polowaniu, ale wielokrotnie zdobycz jest im odbierana przez inne drapieżniki. Wymusza to na gepardach nieustającą czujność, czyli częste podnoszenie głowy i sprawdzanie czy nie zbliża się jakieś zagrożenie. Rezerwat Masai Mara, Kenia

232773

gulasz
17.04.21, 18:52
drastyczne obrazki
ciesze sie ze pokazujesz te fotografie tutaj
nieustająca walka zwierzaków o przetrwanie

lisiajamka1
17.04.21, 19:23
Cóż mogę napisać, super foty, ciekawe sytuacje, informacje, czekam na ciąg dalszy :)

wyszomir
17.04.21, 20:28
Drastyczne, bo taka jest dzika przyroda - każdy drapieżca musi coś zjeść - a aby zjeść musi albo sam zabić albo odebrać zdobycz innemu drapieżcy. A często na dodatek sam musi pilnować się by nie paść ofiarą większego drapieżcy... A zdjęcie - jak zwykle w tym wątku - znakomite.

Lilen
18.04.21, 17:13
Widoki może drastyczne ale jakże emocjonujące, kiedy można to obserwować na żywo. Dziękuję za komentarze.

286. Charakterystyczne gruchanie gołębi jest nieodzownym towarzyszem podczas podróży po Afryce. Niektórym kojarzy się to z pozytywnymi wrażeniami, ale niektórzy nie potrafią znieść bezustannego, monotonnego gołębiego "śpiewu" ;).
Turkaweczka zielonoplamkowa (Turtur chalcospilos), Malawi

232841

CzaRmaX
18.04.21, 17:56
Zawsze podziwiałem Twoją umiejętność łapania zwierzaków w kadry :)

Lilen
19.04.21, 17:49
Zawsze podziwiałem Twoją umiejętność łapania zwierzaków w kadry :)
Zawsze byłeś miły :D

287. Serwal, z racji tego, że jest kotem średniej wielkości a jego naturalnym środowiskiem są wysokie traw, jest bardzo trudny do zaobserwowania. Budowa jego długich kończyn ułatwia mu skakanie, co jest bardzo przydatne w takim środowisku podczas polowania na drobne kręgowce i duże owady. Na zdjęciu trzymiesięczne kocię zaobserwowane na równinach Masai Mary w Keni.

232875

gulasz
19.04.21, 18:14
serwal - kurcze myslalam ze w miare ogarniam gatunki zwierzaków a przynajmniej kotowane
ale o serwalu pierwsze słyszę :)

ciekawy osobnik :) i to spojrzenie ;)

wyszomir
19.04.21, 20:30
Jak zwykle zdjęcie super!

Krakman
19.04.21, 22:11
serwal - kurcze myslalam ze w miare ogarniam gatunki zwierzaków a przynajmniej kotowane
ale o serwalu pierwsze słyszę :)

ciekawy osobnik :) i to spojrzenie ;)
Bo młoda jesteś....
Żart :wink: Choć prawdziwe stwierdzenie.

Lilen
20.04.21, 18:06
Rodzina kotów nie jest zbyt liczna ale to nie tylko kot domowy i wielkie koty. Jest w niej jeszcze kilka ciekawych gatunków.
... a skoro o kotach mowa...

288. Grzywa lwa, mimo że wydaje się miękka i puszysta faktycznie składa się ze sztywnych i grubych włosów. Ta piękna i nietypowa w rodzinie kotów ozdoba ma znaczenie podczas zalotów - samice wolą samce z bujniejszą i ciemniejszą grzywą. Rezerwat Masai Mara, Kenia

232915

wyszomir
20.04.21, 23:09
Piękny portret. Widać, że muchy respektu przed królem zwierząt nie mają.

gulasz
21.04.21, 02:08
Rodzina kotów nie jest zbyt liczna ale to nie tylko kot domowy i wielkie koty. Jest w niej jeszcze kilka ciekawych gatunków.
... a skoro o kotach mowa..
tego kociaka nawet kojarzę ;)
piękny

Lilen
22.04.21, 18:18
tego kociaka nawet kojarzę ;)
piękny

Cieszę się, dzięki :D

Piękny portret. Widać, że muchy respektu przed królem zwierząt nie mają.
Dzięki a jeżeli chodzi o muchy to i tak jest ich mało na tym lwie. Przeważnie jest ich zdecydowanie więcej.

289. Każdy wie, że żyrafa ze wzrostem do 6m to najwyższe żyjące zwierzę. Tylko niektórzy wiedza, że jej szyja posiada 7 kręgów szyjnych - tyle samo co każdy ssak, czyli np. człowiek lub mysz. Ale czy wiesz, że żyrafa jak każdy przeżuwacz, wycofuje z żołądka przez tą swoją długą szyję zjedzony wcześniej pokarm, aby go jeszcze raz przeżuć?
Serengeti, Tanzania
232990

lisiajamka1
22.04.21, 18:35
Serwal słodziak, lew dostojny, żyrafa dumna bardzo, a zdjęcia jak zawsze znakomite :)

Lilen
23.04.21, 16:08
Dzięki :)

290. Gepardy polują przeważnie na niewielkie antylopy ważące do 40kg. Antylopa Sasebi, której uczepił się gepard na zdjęciu, waży sporo ponad 100kg. Dlaczego się na to odważył? Ano dlatego, że ma za sobą wsparcie 4 gepardów, które za moment dołączą do niego i po wspólnej ciężkiej walce powalą dzielnie broniącą się antylopę. Rezerwat Masai Mara, Kenia

233030

Tadeusz Jankowski
23.04.21, 17:52
Portret lwa bardzo zajmujący, żyrafa kapitalna, takie samo ujęcie jak u Salvadora Dali, polowanie geparda na antylopę ekstra super hiper. Coś takiego uchwycić, to trzeba mieć refleks strzelca wyborowego lub aparat z długością serii jakieś 100 klatek oraz ręce bez odrobiny drżączki.
O statywie nie wspominam, bo na statywie nie jest możliwe śledzeni, chyba, ze jakiś porządny gimbal.
TJ

wyszomir
23.04.21, 19:42
Kolejny raz wyrazy podziwu. Kapitalny moment. Masz może zdjęcia z dalszych chwil gdy reszta gepardów dołączyła?

Wiejo
23.04.21, 22:04
Zamieszczone fotografie wiele emocji wywołały podczas przeglądania. Gratki za już i następnych udanych foto łowów życzę.

Lilen
24.04.21, 18:55
Portret lwa bardzo zajmujący, żyrafa kapitalna, takie samo ujęcie jak u Salvadora Dali, polowanie geparda na antylopę ekstra super hiper. Coś takiego uchwycić, to trzeba mieć refleks strzelca wyborowego lub aparat z długością serii jakieś 100 klatek oraz ręce bez odrobiny drżączki.
O statywie nie wspominam, bo na statywie nie jest możliwe śledzeni, chyba, ze jakiś porządny gimbal.
TJ
Dziękuję za wylewny komentarz :)
Żeby coś takiego uchwycić trzeba mieć przede wszystkim cierpliwości i szczęście. Cierpliwość, bo za tą grupką gepardów jeździliśmy około 6h, zanim zdecydowały się na polowanie a szczęście, bo zobaczyć w ogóle polowanie to nie jest prosta sprawa. Szczęściu można pomóc ale to już inna historia.

Kolejny raz wyrazy podziwu. Kapitalny moment. Masz może zdjęcia z dalszych chwil gdy reszta gepardów dołączyła?
Dzięki. Pewnie, że mam - pierwszy raz zapchałem bufor w aparacie, bo z emocji przestałem to kontrolować. Zdjęć z tej jednej akcji miałem kilkaset :D. Jedno ze zdjęć już tu publikowałem, widać na nim 5 gepardów "wiszących" na tej antylopie :)

Zamieszczone fotografie wiele emocji wywołały podczas przeglądania. Gratki za już i następnych udanych foto łowów życzę.
Dziękuję :)

291. Po co zebrom paski? Jedni twierdzą, że takie umaszczenie odstrasza insekty. Inni utrzymują, że każda zebra ma indywidualny wzór co pozwala rozpoznawać się osobnikom w stadzie a jeszcze inni, że paski dezorientują drapieżnika i utrudniają wybór ze stada pojedynczej zebry, na której skupi swój atak. Ja skłaniam się ku ostatniej teorii ;)

233066

wyszomir
24.04.21, 22:49
Faktycznie można być zdezorientowanym:-) Przez chwilę podejrzewałem Cię o fotomontaż:-)

Lilen
25.04.21, 18:22
:D

292. Gepardy pomimo swojej szybkości i niesamowitej zwrotności osiągają "tylko" 30% skuteczność polowania. Gepard ze zdjęcia to młody samiec, którego skuteczność była jeszcze niższa, dlatego mógł się tylko oblizać, po kolejnym nieudanym polowaniu, na widok uciekających antylop. Ndutu, Tanzania

233094

lisiajamka1
25.04.21, 19:30
Co do zebr, to ostatnia teoria bardzo prawdopodobna, a zdjęcia pierwsza klasa :)

Lilen
26.04.21, 18:23
Dzięki...

293. Gnu pręgowane potrafią wyczuć zapach wilgotniej ziemi oraz usłyszeć odgłosy burzy nawet z odległości kilkudziesięciu kilometrów. Te sygnały napędzają wielkie stada gnu do poszukiwania lepszych pastwisk. Potrafią podczas Wielkiej Migracji przebyć rocznie nawet 3000 km, dwukrotnie pokonując na swej drodze rzekę Marę.Rezerwat Masai Mara, Kenia
233148

Krakman
26.04.21, 18:40
Lezom na żer krokodyli.....:)
Afryka, Afryka dzika jest.
Tam drzewa bambusowe,
orzechy kokosowe.
Gdzie ci będzie lepiej,
tam gdzie dzikie stepy.
A ja jaj,
ja lubię dziki kraj...
Jakoś tak to leciało ale pewnie pokręciłem...:wink:

Chyba nie mam co robić....

Wiejo
26.04.21, 23:13
Zebry po uszach odszyfrowałem od razu. Zgrzany i oblizujący się gepard nie dał rady coś zjeść bo posiłek był szybszy. Przeprawa przez rzekę tek kadr aż poraża dynamiką sceny.

Lilen
1.05.21, 13:40
Dzięki Panom za ciekawe komentarze :)

294. Dwie zakochane żyrafy wymieniają czułości? Nic bardziej mylnego. To dwa samce w walce o nazwie "necking", walczące o dominację i prawo do reprodukcji. Walka ta polega na uderzaniu głową w szyję lub nogi przeciwnika. A może jednak chodzi o czułości? Często po takiej walce dochodzi do szczytowania pomiędzy niedawnymi przeciwnikami. Trudno to zrozumieć, prawda?
Region Ndutu, Tanzania

233267

wyszomir
2.05.21, 00:09
Kolejna bardzo ciekawa sytuacja. zaglądam z przyjemnością i jestem wdzięczny za tak ciekawe i świetnie opisane zdjęcia.

lisiajamka1
2.05.21, 10:09
Relacja rewelacja! :)

Tadeusz Jankowski
2.05.21, 12:33
Żyrafy ujęte ładnie, bardzo ładnie. Ułożenie szyj, stulenie uszu, rozstawienie nóg, ogony, plamy na kolanach, wzorki z sierści, wszystko bierze udział w kompozycji, zbłąkany ptaszek w tle ją urozmaica.

Na którymś kanale przyrodniczym TV oglądałem film z walki dwóch samców żyraf - miejscowego i przybyłego z zewnątrz na terytorium miejscowego samca. Walka był niezwykle zacięta, ale wyglądała jak na spowolnionym filmie. Zajmowanie pozycji, ustawianie się, zamach szyją i buch w szyję drugiego. Taka wymiana ciosów, to kilkanaście buchnięć zdawałoby się miękkich, nieszkodliwych, lecz w końcu jeden z zawodników padł znokautowany, a komentator z filmu oznajmił, ze stracił przytomność, ale bywa że w takich przypadkach traci życie.
TJ

Lilen
5.05.21, 17:34
Dziękuję, miło mi czytać takie kometarze.

Na którymś kanale przyrodniczym TV oglądałem film z walki dwóch samców żyraf - miejscowego i przybyłego z zewnątrz na terytorium miejscowego samca. Walka był niezwykle zacięta, ale wyglądała jak na spowolnionym filmie. Zajmowanie pozycji, ustawianie się, zamach szyją i buch w szyję drugiego. Taka wymiana ciosów, to kilkanaście buchnięć zdawałoby się miękkich, nieszkodliwych, lecz w końcu jeden z zawodników padł znokautowany, a komentator z filmu oznajmił, ze stracił przytomność, ale bywa że w takich przypadkach traci życie.
TJ
Tadeuszu, ta walka wygląda dokładnie tak jak ją opisałeś.

295. Namibia obfituje w nieziemskie krajobrazy. Rozległe kamieniste lub piaszczyste pustynie bez śladu życia są piękne i jednocześnie nierealne. Największe zdumienie budzi stosunkowo niewielka, otoczona wysokimi wydmami dolina, w której królują martwe kikuty drzew. Przy odpowiednim oświetleniu można odnieść wrażenie, że jest się na księżycu jakiejś wielkiej czerwono-fioletowej planety. Tą doliną jest Deadvlei w Parku Narodowym Namib-Naukluft.

233372

lisiajamka1
5.05.21, 17:39
Niesamowity krajobraz, choć już wcześniej kilka razy oglądałem podobne zdjęcia, to za każdym razem robi wielkie wrażenie.

August68
5.05.21, 20:19
Lezom na żer krokodyli.....:)
Afryka, Afryka dzika jest.
Tam drzewa bambusowe,
orzechy kokosowe.
Gdzie ci będzie lepiej,
tam gdzie dzikie stepy.
A ja jaj,
ja lubię dziki kraj...
Jakoś tak to leciało ale pewnie pokręciłem...:wink:

Chyba nie mam co robić....

oj pokręciłeś :-)

Ajajaj Madagaskar
Kraina czarna, skwarna
Na wpół dzika jest Afryka
Tam drzewa bambusowe
Orzechy Kokosowe
tam są dzikie stepy
Tam mi będzie lepiej
Ajajaj ja lubię dziki kraj.

:-)

wyszomir
5.05.21, 20:55
Faktycznie ten krajobraz z martwymi drzewami wygląda jak z innej planety.

Lilen
6.05.21, 18:19
Dziękować :)

296. Lew to największy z afrykańskich kotów. Samiec może ważyć nawet ponad 200kg i w kłębie mierzyć ok. 120 centymetrów. Pomimo tego w wysokich trawach, które porastają sawannę w Rezerwacie Masai Mara podczas deszczowych miesięcy, nawet on musi się wysilić, aby sprawdzić najbliższą okolicę.
233415

DeWuTe
6.05.21, 20:46
Świetny ten lew, z rozwianą czupryna, trochę przesłonięty trawami ale nie za bardzo, węszący z nosem do góry i bystro patrzący w dal.

... a system jest gupi...

Krakman
7.05.21, 09:27
... a system jest gupi...

beznadziejny.

paparapa
7.05.21, 10:42
beznadziejny.

A może skrojony dokładnie na miarę. :mrgreen:

A jeśli o fotki chodzi, to 295 mi się podoba.

Wiejo
7.05.21, 21:16
Żyrafy, nieziemski krajobraz i lew czuwający w trawie wspaniałe kadry.

Lilen
8.05.21, 18:27
Dzięki Panowie!

297. Pelikany kędzierzawe oprócz tego, że są bardzo wdzięcznymi obiektami do fotografii, to są również (wg niektórych źródeł) największymi latającymi ptakami. Wspaniale potrafią szybować a ich lądowanie na wodzie, szczególnie tak gładkiej jak na zdjęciu jest niczym lądowanie hydroplanu.

233442

lisiajamka1
8.05.21, 19:05
Kapitalne zdjęcia!

Bodzip
8.05.21, 20:53
Oj, pięty go piekł od tarcia :mrgreen:
A zdjęcie rewelacja.

August68
8.05.21, 21:02
Niesamowite zdjęcie

wyszomir
8.05.21, 22:17
Coś pięknego. Gratulacje!

Krakman
9.05.21, 20:04
Szczęka opada..... :grin:

Wiejo
10.05.21, 23:04
Niesamowicie piękne zdjęcie a warunki jego wykonania jak na zamówienie.

majeczek78
12.05.21, 17:37
Piękne obrazy. Gratki !

Lilen
16.05.21, 18:16
Dziękować, dziękować....

278. Lampart, choć jest stosunkowo licznym afrykańskim kotem, np. w porównaniu do gepardów, to najtrudniej go zaobserwować. W środku dnia ukrywa się najczęściej w koronach drzew a wczesnym rankiem lub późnym wieczorem porusza się wśród wysokiej trawy. To sprawia, że dla wielu podróżników, pomimo wielokrotnego odwiedzania afrykańskich parków narodowych, zobaczenie lamparta jest niezrealizowanym marzeniem.
Na zdjęci samica o imieniu Kaboso z Rezerwatu Masia Mara.
233793

wyszomir
16.05.21, 20:55
Skryta w porannej rosie?;-)

Lilen
17.05.21, 18:00
279. Goryle to największe małpy człekokształtne, o wysokiej inteligencji. Przetrzymywanie ich w niewoli to dla tych zwierząt ogromne cierpienie, ale dzięki Fundacji Aspinall coraz więcej goryli odzyskuje wolność. Na zdjęciu goryl nizinny, jeden z podopiecznych fundacji, który przyzwyczaja się do nowego życia w warunkach półwolności, na wyspie rzecznej w rezerwacie Lesio-Louna w Kongo.

233811

waruga
17.05.21, 18:03
Pelikany super.

Lilen
18.05.21, 17:58
Pełna zgoda, pelikany to super ptaki :)

300. Populacja lwów w kraterze Ngorongoro drastycznie spadła na początku lat 60-tych. Tym razem nie z winy człowieka a z powodu niewielkich owadów. W wyniku ulewnych deszczy, wzrosła ilość wody w kraterze a to spowodowało pojawienie się plagi krwiopijczych much, które doprowadziły do wycieńczenia i zdziesiątkowania zamieszkujących tam lwów. Przeżyło tylko 9 samic i jeden samiec. Obecnie krater zamieszkuje około 70ciu lwów, jednak ich problemem jest wąska pula genetyczna, która może doprowadzić do pojawienia się licznych wad wrodzonych. Rezerwat Ngorongoro, Tanzania
233842

Bodzip
18.05.21, 18:28
@300 - fajny chłopak :mrgreen:

wyszomir
18.05.21, 21:06
Much nawet i teraz jak widać całkiem sporo się kręci...
A zdjęcie jak i inne w tym wątku na wysokim poziomie.

gulasz
21.05.21, 22:56
hehehe - czego po 279 jest 300 :roll: :mrgreen:

piekne kadry
te trawiaste - troche mi nie leżą kolorystycznie - ciut za jasno mi sie wydaje (nie dotyczy ostatniego lwa) bo to spoko :)

Lilen
21.07.21, 19:26
Niestety, ostatnio natłok pracy i wyjazdów spowodował, że musiałem zminimalizować swój kontakt z Internetem. W najbliższym czasie nie wygląda, żeby sytuacja się poprawiła ale mam nadzieję, że na jesień wrócę z większą aktywnością.

301. Wieczorny chill
Niewielkie stado zebr gasi pragnienie w rzece Boteti w Botswanie, ciesząc się chłodem i wodą po dniu spędzonym w suchym buszu.
235733

Bodzip
21.07.21, 19:30
O ja piernicze, bomba :)

jck
21.07.21, 21:02
Niesamowicie piękne.
I światło, i ujęcie i zebry!

Tadeusz Jankowski
21.07.21, 21:23
Zebry u wodopoju - fajne, światło z kontry na sylwetkach zwierząt, ich grzywach, rozświetlające brzeg za nimi, wzmacniające kontekst, atmosferę, wodopój staje się tajemnicą, spełnieniem, afirmacją.
Czujnie wypatrzone.

wyszomir
21.07.21, 21:52
Temat ciekawy a światło genialne.

Roberto73
21.07.21, 22:23
Zdjęcia robisz genialne :). Ale od razu widać , które są z Sony , a które z Olympusa. Niestety widać , że zieleń ciągle w Sony wychodzi jakaś nienaturalna, miałem kilka ich korpusów , i w każdym to samo . W takim G9 , którego na przemian używam z Sony , nie muszę nic właściwie poprawiać , kolory są bajeczne , w M1 II też mi się podobają.

Lilen
22.07.21, 21:06
Oj, miło czytać takie komentarze. Z rozpędu zapodam jeszcze jedno zdjęcie z ostatniego wyjazdu.

302. Kiedy ogromny lew spogląda Ci prosto w oczy to szybko zapominasz, że siedzisz bezpiecznie w samochodzie. Odruchowo zaczynasz się kulić i delikatnie wycofywać w głąb samochodu, aby nie prowokować drapieżnika. Na szczęście ten, wraz z swoimi braćmi, był zajęty konsumowaniem młodego bawołu, który został upolowany kilkanaście minut wcześniej.
235756

lisiajamka1
23.07.21, 16:11
Super foty, jestem pod wielkim wrażeniem!

Lilen
24.07.21, 18:11
Dzięki!

303. Goniąc własny ogon...
Wiecznie gdzieś spieszące się zebry, przebiegające po zachodzie słońca, wzdłuż jednej z licznych sadzawek na terenie Delty Okawango w Botswanie
235800

Rabbit
26.07.21, 20:29
Zebry czaderskie, spojrzenie lwa budzi strach. Super zdjęcia :grin:

paparapa
28.07.21, 11:42
Niestety, ostatnio natłok pracy i wyjazdów spowodował, że musiałem zminimalizować swój kontakt z Internetem. W najbliższym czasie nie wygląda, żeby sytuacja się poprawiła ale mam nadzieję, że na jesień wrócę z większą aktywnością.

301. Wieczorny chill
Niewielkie stado zebr gasi pragnienie w rzece Boteti w Botswanie, ciesząc się chłodem i wodą po dniu spędzonym w suchym buszu.
235733

Dobre zdjęcie.:)

Lilen
4.08.21, 18:03
Dziękuję Panowie!

304. Walczące wczesnym rankiem dwa samce żyrafy w pojedynku zwanym "necking". W ten sposób ustalają pomiędzy sobą hierarchię oraz prawo do pokrycia samicy. Leśne otoczenie, w którym unosiła się delikatna poranna mgła oraz synchroniczne ruchy, wykonywane przez walczących sprawiały wrażenie raczej tańca niż walki. Rezerwat Masai Mara, Kenia.
236019

Bodzip
4.08.21, 19:44
Cóż powiedzieć, zbieram szczękę z ziemi.

Lilen
5.08.21, 18:59
Dziękuję!

305. Wodospad bogów - Godafoss - ta nazwa dokładnie oddaje potęgę i urok tego niesamowitego wodospadu. Jest uważany za jeden z najpiękniejszych a nie jest łatwo o taką opinię, kiedy konkuruje się z prawie tysiącem innych wodospadów na Islandii. Istnieje legenda, że w ok. 1000 roku pogański kapłan zrzucił do tego wodospadu posągi ówczesnych bożków, co miało symbolizować przejście Islandii na chrześcijaństwo i dało nazwę samemu wodospadowi.
236045

Roberto73
5.08.21, 20:34
żyrafy rewelacja, i ta głębia jak 3D

Lilen
6.08.21, 15:32

306. Około trzymiesięczny kociak, w przerwie pomiędzy kolejnymi kęsami, przez kilka sekund wpatrywał się w niebo. Wyglądał wtedy jakby rozmyślał na jakimś większym kocim problemem.
236070

apz
6.08.21, 18:03
Lubię to!

Chwila przerwy na oddech i do jedzenia zanim ktoś zechce kęs ukraść lub inaczej przeszkodzić...

Lilen
9.08.21, 18:56
307. Maskonur zwyczajny (Fratercula arctica) to ptak o bardzo sympatycznym wyglądzie, do czego nawiązuje jego łacińska nazwa, która po przetłumaczeniu brzmi "arktyczny braciszek". Niewątpliwego uroku dodaje mu nietypowy jak dla ptaków morskich dziób, który dodatkowo z niewiadomych przyczyn jest fluorescencyjny.
236128

Rabbit
9.08.21, 22:19
Mały lwi kociak, a już wywołuje dreszcze. Świetne zdjęcia.

Lilen
19.08.21, 18:18
308. Martwa natura
Pozostałość po akacji, która uschła ponad 600 lat temu, kiedy to otaczające dolinę wydmy odcięły dopływ wody. Obecnie, wyschnięte białe solnisko, z którego sterczą kikuty drzew, otaczają wysokie na kilkaset metrów pomarańczowe wydmy. Całość tworzy niesamowity i nierealny widok.
Deadvlei, Namib-Naukluft Park, Namibia
236361

Lilen
23.08.21, 17:46
309. Lwy jak wszystkie koty mają bardzo szorstki język. Taki język to duże ułatwienie podczas posiłku, bo lew może nim nawet zedrzeć skórę z ofiary lub wylizać kości z resztek mięsa. Ułatwia też zachowanie czystości, bo szorstkim językiem łatwej pozbyć się brudu i pasożytów z sierści. Na zdjęciu jeden z pięciu samców tworzących koalicję na terenie koncesji Kwara w Botswanie.
236492

Tadeusz Jankowski
23.08.21, 19:15
Fajny portret lwa zdynamizowany przez rozczochranie i czynność oblizywania się. Wygląda jak tuż po polowaniu i nażarciu się. Kolczaste krzaczki dodają ostrości w sensie przekazu.
TJ

Lilen
24.08.21, 17:53
Dziękuje Tadeuszu za wnikliwy komentarz.

310. Lipiec w Botswanie to miesiąc zimowy, co oznacza zimnie noce i poranki - termometry wskazują wtedy zaledwie kilka kresek powyżej zera. Surykatki, po nocy w chłodnych norach, stają na dwóch nogach by lepiej wykorzystać promienie niskiego, porannego słońca. Ten codzienny rytuał zajmuje im kilkadziesiąt minut, tyle potrzeba aby dobrze rozgrzać zmarznięte ciałka. Podczas tego procesu bez przerwy rozglądają się na boki wypatrując potencjalnego zagrożenia.
236521

wyszomir
24.08.21, 19:15
Piękna sytuacja. Pozwoliłem sobie zgłosić do konkursu na fotografię miesiąca.

Lilen
25.08.21, 20:53
Dziękuję Wyszomirze, Bardzo mi miło :)

311. Jest wiele teorii po co zebrom paski. Jedna z nich przekonuje, że to w celu zdezorientowania drapieżnika. Dzięki paskom drapieżnik ma mieć trudnej wyodrębnić w stadzie zebr konkretnego osobnika, a to jest niezbędne do skutecznego polowania. A Ty jesteś w stanie policzyć wszystkie zebry na tym zdjęciu?
236550

Bodzip
25.08.21, 20:57
Chyba 47 ale.... [emoji848]. [emoji38]

Krakman
26.08.21, 20:03
Mnie wyszło ok.58:grin:

Lilen
27.08.21, 18:05
Wydaje mi się, że Krakman jest bliżej ale to zależy od wybranej metody liczenia :-P

312. Te eleganckie, czarno białe ptaki o długim ogonie to Dzierzbale srokate (Urolestes melanoleucus). Upatrzyły sobie ten patyk jako wieżę obserwacyjną, z której wypatrywały ukrywające się wśród uschniętej trawy owady. Raz za razem zlatywały po wypatrzoną ofiarę, by po chwili znów wzlecieć na niego i rozpocząć obserwację na nowo.
236582

Lilen
30.08.21, 16:53
313. Bawół jest bardzo trudnym przeciwnikiem dla pojedynczego lwa, jednocześnie dzięki swojej wadze jest atrakcyjnym celem polowania dla stada lwów, które współpracując mogą obalić nawet dorosłe bawoły. Widoczny na zdjęciu bawół stał się ofiarą niewielkiego stada lwów. Samiec, który ma pierwszeństwo przy "stole", rozpoczyna ucztę od rozerwania cieńszej skóry na brzuchu bawoła.
236676

Tadeusz Jankowski
30.08.21, 22:17
Ptaszki bardzo zmyślne.
Lew wgryzający się w brzuch bawoła jakby pozował do zdjęcia, pazurzasta łapa i sterczące kopyta dopełniają wymowę sceny. A król zwierząt jest sam gryziony przez setki much. Te czarne kropki, to muchi?
Zdjęcie unikalne, wymowne, wzorowo pokazujące drapieżcę.
TJ

Lilen
31.08.21, 18:57
Dziękuję Tadeuszu, miło czytać takie komentarze. A te kropki to oczywiście wszędobylskie muchy.

314. W stadzie lwów to samice odpowiadają za 90% polowań. To na nich spoczywa odpowiedzialność za wykarmienie stada. Samce lwów włączają się w polowania tylko wtedy, kiedy samice nie mogą sobie poradzić lub z innych powodów nie mogą polować (np. są chore). Wydaje się to niesprawiedliwe. Z drugiej strony samce są odpowiedzialne za bezpieczeństwo stada. Może więc samce nie są leniwe tylko oszczędzają siły, aby być gotowym do walki?
236697

Bodzip
31.08.21, 21:06
Kapitalne :)

wyszomir
31.08.21, 21:11
Pięknie pokazujesz brutalność przyrody.

Lilen
2.09.21, 09:31
Dziękuję Panowie za dobre słowo.

315. Nawet zebry, które potrafią spędzić wiele godzin w suchym buszu muszą od czasu do czasu się napić. Nad rzeką Boteti w Botswanie niewielkie stadko przyszło ugasić pragnienie oraz skorzystać z możliwości kąpieli w ożywczej wodzie oraz złotych promieniach zachodzącego słońca.
236735
.

Wiejo
3.09.21, 17:36
Wspaniałe zdjęcia niekiedy zapierające dech okrucieństwem przyrody.

Lilen
4.10.21, 16:14
Po dłuższej przerwie, w której zbierałem fotograficzny materiał, wznawiam publikację swoich zdjęć.

316. Nosorożec biały nie jest biały tak samo jak nosorożec czarny nie jest czarny. Skąd więc wzięły się takie nazwy? Otóż przez błąd w tłumaczeniu. Afrykanerzy rozróżniali nosorożce po kształcie pyska: biały ma szeroką a czarny szpiczastą. "Szeroki" to po afrykanersku "wyd" co zostało źle przetłumaczone przez pierwszych osadników angielskich na "white". W konsekwencji tego tłumaczenia drugi gatunek afrykańskiego nosorożca dla odmiany nazwali czarny. Czy po tym wyjaśnieniu rozpoznacie gatunek nosorożca na zdjęciu? ;)
237599

wyszomir
4.10.21, 18:02
Szczęka wygląda na szeroką. A moja opadła z wrażenia:-)

lisiajamka1
4.10.21, 18:27
Robi wrażenie! :)

Bodzip
4.10.21, 19:31
To ten trzeci - szary :mrgreen:

edorka
4.10.21, 20:03
:shock:
ożesz... w jakiej odległości od niego byłeś?

Bodzip
4.10.21, 20:33
:shock:
ożesz... w jakiej odległości od niego byłeś?
Ogniskowa jest 24 mm - więc blisko, bardzo blisko

Lilen
5.10.21, 17:13
Ogniskowa jest 24 mm - więc blisko, bardzo blisko
Dokładnie i dosłownie miałem go na wyciagnięcie ręki... :)

Dziękuje wszystkim za miłe komentarze.

317. Szareczka blada (Emarginata tractrac) jak sama nazwa wskazuje to szary, niewielki ptaszek, który w każdym innym habitacie byłby praktycznie niezauważalny, na pustyni Namib jest wyjątkową perełką i miłym ożywieniem pustynnego krajobrazu. Towarzyski i ciekawy, umila chwile spędzone na pustyni, licząc na okruchy, które zostawiają po sobie turyści. Park Narodowy Dorob, Namibia
237615

Bodzip
5.10.21, 18:53
Tomek - dawaj wolniej te zdjęcia, bo mi siniaki ze szczęki nie schodzą po poprzednich upadkach szczeny na podłogę :mrgreen:

wyszomir
5.10.21, 20:21
Świetnie uchwycona. Piękne światło. Gratulacje!

Lilen
6.10.21, 17:12
Tomek - dawaj wolniej te zdjęcia, bo mi siniaki ze szczęki nie schodzą po poprzednich upadkach szczeny na podłogę :mrgreen:
O, w mordę! Zaczynam się bać, że zgłosisz niebieskim, że te siniaki to przeze mnie i będę miał kłopoty... :eek::lol:

Świetnie uchwycona. Piękne światło. Gratulacje!
Dziękuję Panowie!

318. Lew jest zwierzęciem nocnym, jego piękno można docenić dopiero późnym wieczorem lub wczesnym rankiem, kiedy jest aktywny a jego oczy robią się wyjątkowo duże. W ciągu dnia to "tylko" leniwy kociak, przeważnie śpiący w cieniu a jego oczy stają się praktycznie niewidoczne o ile w ogóle łaskawie zdecyduje się je otworzyć :)
Park Narodowy Hwange, Zimbabwe

237632

Tadeusz Jankowski
6.10.21, 23:15
Portret lwa zdecydowanie nakreślony, analityczny, mimetyczny, z widoczną butą i królewskim spojrzeniem.
TJ

Lilen
7.10.21, 15:40
Tadeuszu, dziękuję za jak zwykle wyjątkowy komentarz :)

319. Żmija karłowata (Bitis Perinqueyi) to najmniejsza żmija Afryki, dorasta przeciętnie do 25cm. Jej środowiskiem są tereny pustynne, do których jest świetnie przystosowana. Jej jad nie jest śmiertelny dla człowieka, lecz i tak lepiej uważać, bo ukąszenie powoduje bolesne stany zapalne.Park Narodowy Dorob, Namibia
237647

gulasz
7.10.21, 16:15
portret lwa - przecudny - taki dostojny
ostatnie - istny kameleon z tej żmiji ;) ;) ;)
zazdraszczam wypraw - mój 2021 gorzej niż 2020 jeśli chodzi o podróże - więc napawam się obrazami innych

edorka
7.10.21, 16:33
No gdybyś nie napisał, że tam żmija jest to bym liczyła ziarenka piasku :mrgreen: genialnie wkomponowana w otoczenie.

Bodzip
7.10.21, 17:20
Wygląda jak mozaika Egipcjan :)

August68
7.10.21, 21:12
Jako zodiakalny lew chętnie bym portrecik z 318 umieścił na koszulce...
Przepiękne zdjęcie.

wyszomir
7.10.21, 22:45
Ta żmija to już prawie podchodzi pod kategorię makro:-). Podziwiam zdolność kamuflowania się tego gada.

lisiajamka1
8.10.21, 10:00
Lew piękny i dostojny, jak na króla zwierząt przystało, pogłaskać by się chciało :grin: Żmija też super!!!

Lilen
9.10.21, 12:56
Żmija niby złośliwa a jednak zyskała uznanie :wink:

320. Kilkukrotnie już publikowałem zdjęcia z doliny Deadvlei. Niby te same uschnięte drzewa, otoczone tymi samymi pomarańczowymi wydmami powinny tworzyć te same widoki. Jednak za sprawą słońca, które inaczej oświetla dolinę z każdą godziną, widoki zmieniają się niczym w kalejdoskopie. Jeszcze Was kilka razy będę męczył tymi widokami, nawet jeżeli nie będziecie chcieli ;)
237682

Lilen
9.10.21, 16:18
321. Ten uroczo wyglądający psiak nie jest psem a hieną brunatną. To mniejsza kuzynka popularnej hieny cętkowanej. Jest również mniej agresywna co łącznie powoduje, że musi zajmować mniej gościnne tereny, którymi większa kuzynka nie jest zainteresowana.
Makgadikgadi Pans, Botswana
237684

gulasz
9.10.21, 16:28
a skąd czerpiesz wiedzę na temat tych zwierzaków ?
na foto wyprawach o tym mówią czy doczytujesz przed/po ? czy po prostu to wiesz :mrgreen:

ciekawi mnie to :)
zdjęcia oczywiście w punkt - choc jesli chodzi o drzewa to tak jak pisałam wolę szerszą perspektywę z tego miejsca :)

Lilen
10.10.21, 14:49
a skąd czerpiesz wiedzę na temat tych zwierzaków ?
na foto wyprawach o tym mówią czy doczytujesz przed/po ? czy po prostu to wiesz :mrgreen:

ciekawi mnie to :)
zdjęcia oczywiście w punkt - choc jesli chodzi o drzewa to tak jak pisałam wolę szerszą perspektywę z tego miejsca :)

Wszystko łącznie. Przewodnicy mają masę ciekawostek, o których nie można przeczytać, a które wynikają z wieloletniej obserwacji lokalnej przyrody. Posiłkuję się też często wiedzą dostępną w Internecie.

322. Pelikan różowy (Pelecanus onocrotalus) w okresie lęgowym z mało kolorowego ptaka staje się zdecydowanie bardziej atrakcyjny. Pióra nabierają różowego odcienia a skóra wokół oczu z bladoróżowej staje się intensywnie pomarańczowa co malowniczo komponuje się z jaskrawo żółtą torbą. Uroku dodają mu dłuższe piórka na głowie, które tworzą zawadiacką fryzurę.
237712

lisiajamka1
10.10.21, 17:26
Gratuluję pięknych zdjęć, rozległej wiedzy z życia zwierząt, widać pasję w tym co robisz, jeszcze raz gratki Lilen :)

wyszomir
10.10.21, 22:00
322 - nie da się ukryć, że świetny portret!

Lilen
13.10.21, 17:38
Miło czytać, dziękuję.

323. Do obowiązków samca lwa m.in. należy obrona terytorium zajmowanego przez stado przed innymi samcami. Regularnie przemierza swój rewir, zaznaczając swoją obecność moczem i głośnym rykiem. Jest przy tym oportunistą więc porusza się wydeptanymi ścieżkami lub samochodowymi koleinami.
Delta Okawango, Botswana
237808

Lilen
14.10.21, 17:51
324. Kotik afrykański (Arctocephalus pusillus) żyjący wzdłuż południowych wybrzeży Afryki niejednokrotnie jest traktowany jako atrakcja turystyczna. Osobnik ze zdjęcia wyskakuje spomiędzy fal próbując złapać martwe ryby rzucane mu z łodzi ku uciesze turystów. Uwagę przyciąga również rana wokół szyi, która powstała prawdopodobnie wskutek zaplątania się kotika w śmieci pływające w morzu.
Walvis Bay, Namibia
237845

Lilen
18.10.21, 14:50
325. Żyrafa, pomimo tego, że jej naturalnym środowiskiem jest sawanna nie je traw a liście z drzew do czego jest doskonale przystosowana. Jest najwyższym zwierzęciem na ziemi (ponad 5m wzrostu) co samo w sobie jest już dużym ułatwieniem przy takim menu, ale ma też giętki, półmetrowy język, którym zręcznie zrywa liście np. z kolczastej akacji.
237986

gulasz
18.10.21, 15:23
piękne trio
lew - cudny majestatyczny - i nie ma tych zieleni które występowały wcześniej - bardzo mi się podoba
to stworzenie z324 długo mnie zastanawiało - celowo nie czytałam na IG opisu by pokombinowac co tam sie wyprawia
tu juz przeczytałam i opis odpowiedzial na wszystkie moje pytania
mega dynamiczne - fajne

3 żyrafy - bardzo przyjemne :) cudnie te trawy grają

wyszomir
18.10.21, 15:34
Bardzo ładny kadr i piękna kolorystyka.

Lilen
20.10.21, 17:04
Ulo, Mirku - dziękuję za waszą obecność

326. W Namibii znajduje się wyjątkowy Park Narodowy o nazwie Etosha. Jego wyjątkowość to m.in. wielkie solnisko (zajmujące około 25% parku), z którego biały pył pokrywa niemal całą okolicę. To bardzo suche miejsce, w którym zwierzęta tłumnie zbierają się przy nielicznych wodopojach. Przez większość czasu, poszczególne stada cierpliwie czekają na swoją kolej, aby zaspokoić pragnienie. Czasami jednak dochodzi do spięć, tak jak w przypadku widocznych na zdjęciu zebr. Na zdjęciu, oprócz wspomnianych zebr, z przodu widoczne są skoczniki antylopie a w tyle można zauważyć stado oryksów.

238020

gulasz
21.10.21, 13:33
no dzieje się - dynamiczne ujęcia - to lubie - powiększalam żeby jak najwięcej z tej foty wyciągnąć
tu dwa łby, tu sam zadek z nogami w powietrzu ;)
i nieskończona ilość kończyn ;)
fajna sceneria

Lilen
21.10.21, 16:52
Dzięki za wnikliwą obserwację zdjęcia :D

327. Samce lwów tworzą sprzymierzoną grupę, która ma na celu przejęcie stada samic i terytorium innych samców. Widoczne na zdjęciu lwy to bracia, wchodzący w skład grupy składającej się z 4 samców, która kontrolowała znaczne terytorium Parku Narodowego Hwange w Zimbabwe. Schowane za leżącymi kłodami bacznie obserwowały zbliżające się liczne stado bawołów.
238041

lisiajamka1
21.10.21, 18:13
Jeden braci lwów spogląda na mnie, a nie na stado bawołów :wink: Fajne zdjęcia.

Lilen
22.10.21, 18:40
Jeden braci lwów spogląda na mnie, a nie na stado bawołów :wink: Fajne zdjęcia.
Tak właściwie to na mnie, być może pomyliły mnie z bawołem? :wink:
Dziękuję za odwiedziny.

328. Młode potomstwo, nie ważne czy dużych, czy małych zwierząt, uwielbia zabawę. Wykorzystują ku temu każdą możliwą chwilę i okazję. Zabawa może polegać na zaczepianiu rodzeństwa, pogoni za innym zwierzęciem lub taplaniu się wodzie czy błocie. Tak jak ten młodziutki słoń z Parku Narodowego Hwange w Zimbabwe, który z impetem wpadł w płytką sadzawkę rozpryskując wokół fontannę wody.

238059

Lilen
24.10.21, 16:04
329. Gekon Palmato to niewielki gekon występujący endemicznie na terenie pustyni Namib. Prowadzi nocny tryb życia, dzień przeważnie spędzając zakopany głęboko w piasku. Wykopywanie nor i poruszanie się po sypkim podłożu ułatwiają mu stopy z błoną pomiędzy palcami, przypominające płetwy.
238132

cobra
24.10.21, 17:27
Uśmiechnięty jaszczur :grin:

wyszomir
24.10.21, 20:46
Fajny kadr i wspaniała kolorystyka.

Lilen
26.10.21, 16:05
330. Surykatki nie lubią nudy. Po przespanej nocy i porannym ładowaniu "akumulatorów" ciepłem słonecznym, mają nadmiar energii, którą próbują wyładować na różne sposoby. Jeżeli akurat nie szukają pożywania lub ewentualnie nie kopią kolejnej nory to zaczepiają innych członków stada i walczą ze sobą, chyba tylko po to, żeby nie siedzieć bezczynnie.

238153

wyszomir
26.10.21, 18:21
Wyglądają na słodkie niewiniątka, ale pazurki już do tego niewinnego wyglądu nie pasują:-)

Lilen
27.10.21, 16:12
Wyglądają na słodkie niewiniątka, ale pazurki już do tego niewinnego wyglądu nie pasują:-)
Nie tylko pazurki, ząbki również nie mają jak niewiniątka ;). Dziękuję za komentarz.

331. Lwy jak większość kotów to leniwe zwierzęta. Większość dnia przesypiają, aktywne stając się dopiero po zmierzchu, kiedy temperatura znacznie spada. Przeważnie pierwszą rzeczą, którą wtedy robią, po upalnym dniu, to gaszenie pragnienia w najbliższej sadzawce.
238226

edorka
27.10.21, 19:14
łoooopaaanieee zacne zdjęcie!

Lilen
28.10.21, 16:59
łoooopani, dziękuję! :wink:

332. Ciosy słonia (niewłaściwe nazywane kłami) są piękną ozdobą tych największych ssaków lądowych, ale są też ich przekleństwem. Wartość rynku kości słoniowej ocenia się na ok. 10 mld dolarów rocznie. To ogromna kwota nie dziwi więc, że kusi kłusowników, którzy w ten sposób próbują zarobić na utrzymanie swoich rodzin. Kłusownictwo obok kurczących się siedlisk to główna przyczyna systematycznego zmniejszania się populacji tych niesamowitych zwierząt.
238281

Lilen
29.10.21, 16:23
333. Sóweczka plamobrzucha (Glaucidium capense) to dość popularna afrykańska sowa jednak ze względu na niewielki rozmiar oraz to, że jest aktywna wczesnym rankiem i o zmierzchu powoduje, że trudno ją zaobserwować. W Botswanie udało się ją złapać podczas porannego polowania, siedzącą na uschniętym drzewie w otwartym terenie.
238300

tropic
29.10.21, 18:01
Słonie są genialne!!

Lilen
2.11.21, 17:14
Miło, dziękuję...

334. Na pierwszy rzut oka wydawać się może, że wszystkie zebry są identyczne. Tak jednak nie jest, bo każda ma swój indywidualny układ pasków, po którym może być rozpoznawana w stadzie. Takie linie papilarne tylko w większej skali...
238468

wyszomir
2.11.21, 17:33
Świetnie się ustawiły:-)

zigger
3.11.21, 02:19
334. Super, pełna współpraca - gratuluję :-)

Lilen
4.11.21, 12:09
Dziękuje Wam za odwiedziny i komentarze!

335. Tereny Makgadigadi, otoczone pustynią Kalaharii to jedno z największych solnisk na świecie. Nie ma tam wody, panują wysokie temperatury i wydawać by się mogło, że w takim środowisku mogą przetrwać tylko wyspecjalizowane zwierzęta. To jednak błędne założenie, bo można na tym terenie spotkać chociażby antylopy Gnu, tak jak to widać na załączonym zdjęciu :)

238510

edorka
4.11.21, 17:42
Dziękuje Wam za odwiedziny i komentarze!

335. Tereny Makgadigadi, otoczone pustynią Kalaharii to jedno z największych solnisk na świecie. Nie ma tam wody, panują wysokie temperatury i wydawać by się mogło, że w takim środowisku mogą przetrwać tylko wyspecjalizowane zwierzęta. To jednak błędne założenie, bo można na tym terenie spotkać chociażby antylopy Gnu, tak jak to widać na załączonym zdjęciu :)

Matkoicórko! leżałeś zakopany po uszy w piasku? :shock: Super!

wyszomir
4.11.21, 18:57
Sądząc po kolorze to w soli a nie piasku:-) A że zdjęcie super to masz rację.

Lilen
5.11.21, 19:23
Matkoicórko! leżałeś zakopany po uszy w piasku? :shock: Super!
Ani nie zakopany, ani nie w piasku... ;)

Sądząc po kolorze to w soli a nie piasku:-) A że zdjęcie super to masz rację.
...tak to sól. Niska perspektywa bo leżałem na niej plackiem i smażyłem się w upalnym słońcu niczym naleśnik...
Dziękuję za dobre słowo :)

336. Lwica pomimo tego, że jest mniejsza od samca (160 kg vs 250 kg) to jednak na jej barkach spoczywa wyżywienie stada. To głównie one polują i są w tym bardzo skuteczne. Żadne afrykańskie zwierzę nie chce wpaść w oko tej umalowanej damy.
Delta Okawango, Botswana

238545

edorka
5.11.21, 19:37
336. Lwica pomimo tego, że jest mniejsza od samca (160 kg vs 250 kg) to jednak na jej barkach spoczywa wyżywienie stada. To głównie one polują i są w tym bardzo skuteczne. Żadne afrykańskie zwierzę nie chce wpaść w oko tej umalowanej damy.
Delta Okawango, Botswana

Wiadomo... kobieca siła :cool: czasem żałuję, że nie mogę tak jak lwice...

Bodzip
5.11.21, 20:04
Ale ładny kolor szminki :mrgreen:

wyszomir
5.11.21, 20:37
I wykrzywiona prawie jak nasz premier:-) Świetne zdjęcie.

gulasz
6.11.21, 11:55
lwica - rewelacyjna
moment miażdży :mrgreen:

edit - w porównaniu z lwem z kilku kadrów wyżej pijącym wodę (trochę wystrachanym ze go przyłapaleś) wychodzi jeszcze lepiej
siła bab :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Lilen
7.11.21, 16:35
Wiadomo... kobieca siła :cool: czasem żałuję, że nie mogę tak jak lwice...
A kto Ci zabrania umalować się jak ona? :wink:

lwica - rewelacyjna
moment miażdży :mrgreen:

edit - w porównaniu z lwem z kilku kadrów wyżej pijącym wodę (trochę wystrachanym ze go przyłapaleś) wychodzi jeszcze lepiej
siła bab :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No cóż... co kobieta to kobieta - nie odważę się z tym dyskutować :lol:

Dziękuje za opinie!

337. Kob moczarowy to stosunkowo nieczęsto spotykana afrykańska antylopa jednak licznie występując na terenach Delty Okawango. To nie zaskakuje, bo jest świetnie przystosowana do tego podmokłego środowiska. Ma dłuższe i masywnie zbudowane tylne kończyny, dzięki czemu może wykonywać potężne skoki przez wodę oraz szeroko rozstawione kopyta, dzięki którym nie zapada się w bagniste podłoże. To łącznie sprawia, że w przypadku ataku drapieżnika potrafi szybko i skutecznie uciec w głąb zalanych terenów.

238604

Lilen
8.11.21, 17:21
338. Słonie nie są wyjątkowymi czyścioszkami, bo przeważnie można je zobaczyć ubabrane błotem, pyłem itp. ale uwielbiają kąpiele. I nie zawsze musi to być kąpiel w wodzie. Wystarczy im błoto, ziemia lub sam pył, tak jak w przypadku tej samicy z młodym. Zresztą dla rzadkich słoni pustynnych z Damaralandu w Namibii kąpiel wodna to niezbyt częsta przyjemność. Obsypywanie się pyłem ma poza tym inny cel niż moczenie się w wodzie - w tym przypadku chodzi o pozbycie się pasożytów.

238641

koronax
8.11.21, 17:27
Świetne zdjęcie. Super te słonie.
Inne też. :grin:

cobra
8.11.21, 17:57
Super! Zawsze czekam na nowe zdjęcia w Twoim wątku. No i komentarze do nich!

Roberto73
8.11.21, 19:03
Rewelka, ten kurz zrobił piękne tło

Bodzip
8.11.21, 20:05
Cóż można dodać - piękne :)
Kurcze piszę jak głupek na facebuku :roll:

edorka
8.11.21, 20:17
A kto Ci zabrania umalować się jak ona? :wink:

No nie do końca o to mi chodziło...:wink:
Antylopy genialne, słoń tysz ujdzie :-P

wyszomir
8.11.21, 20:56
Przyłączam się do zachwytów. Świetne!

gulasz
9.11.21, 00:47
slonie miażdża system - no wsyzystko tam gra - WSZYSTKO :shock: :mrgreen:

lisiajamka1
9.11.21, 10:16
Egzotyka w najlepszym wydaniu! :)

Lilen
9.11.21, 18:46
Oj, widzę że słonie zawładnęły waszymi sercami :wink:. Bardzo się cieszę bo to niesamowite zwierzęta. Ich zachowanie w naturze można obserwować godzinami, są bardzo społeczne, ich relacje pomiędzy poszczególnymi osobnikami wydają się niemal ludzkie.

339. Płytkie sadzawki to naturalne środowisko flamingów. Pobierają z nich pokarm, który w większości składa się z glonów, odcedzając je specjalnie do tego celu przystosowanym dziobem. Flamingi naturalnie są białe lub szare a różowego koloru nabierają w wyniku przyjmowania bogatego w czerwony barwnik pokarmu. Na zdjęciu flamingi małe (Phoeniconaias minor) z terenu solniska Makgadikgadi w Botswanie.

238671

gulasz
9.11.21, 19:19
kurde też świetne :mrgreen:
długo czekałeś żeby pierwszy front zrobił nura przy tym mistrzu drugiego planu ?

zigger
10.11.21, 02:15
Właśnie też się zastanawiam jaki plan ma ten na drugim planie? Coś wykonał chwilę potem?
Niemniej, wcześniejsze słonie - klasa sama w sobie :-)

Lilen
10.11.21, 17:16
kurde też świetne :mrgreen:
długo czekałeś żeby pierwszy front zrobił nura przy tym mistrzu drugiego planu ?

Właśnie też się zastanawiam jaki plan ma ten na drugim planie? Coś wykonał chwilę potem?
Niemniej, wcześniejsze słonie - klasa sama w sobie :-)
Dzięki. Spędziłem z nimi wiele godzin ale to raczej nie wyczekamy moment a szczęście. To była spora sadzawka a w niej setki jak nie tysiące flamingów. Problemem było raczej wypatrzeć i zdążyć uchwycić interesujący moment.

340. Skocznik antylopi to pospolita antylopa w Parku Narodowym Etosha w Namibii. Tworzą stosunkowo liczne stada (do 200 osobników) a pomiędzy płciami nie ma istotnych różnic. Zarówno samce jak i samice posiadają charakterystyczne lirowato wygięte rogi. W takim towarzystwie ciężko się wyróżnić.... chyba, że jako jedyny idziesz pod prąd :)

238684

lisiajamka1
11.11.21, 10:39
Oj! Fajnie się ogląda :) Flamingi kapitalne!

Lilen
15.11.21, 17:36
Oj! Fajnie się ogląda :) Flamingi kapitalne!

Dziękuję w imieniu flamingów :)

341. Hipopotamy to bardzo agresywne osobniki. Dzień spędzają w wodzie, chroniąc się przed palącym słońcem oraz strasząc wszystkich wokół. Walczą z innymi hipopotamami o miejsce wokół siebie lub grożą zbliżającym się do wody drapieżnikom - nikt nie może się czuć pewnie w ich towarzystwie. Nie bez powodu są uznawane za jedne z najbardziej niebezpiecznych zwierząt Afryki.

238871

342. Jeżeli jesteś surykatką to nie ważne czy jesteś dorosłą czy masz dopiero jeden miesiąc - musisz być ostrożna i bacznie rozglądać się na boki. Niebezpieczeństwo może czaić się wszędzie. Może to być ptak drapieżny atakujący z powietrza lub szakal czający się w trawie. Nigdy nie wiadomo więc lepiej od czasu do czasu sprawdzać najbliższe otoczenie.

238870

Bodzip
15.11.21, 19:13
Podoba mi się, jak surykatki całą rodziną walczą z wężem, ucząc przy tym młode refleksu, i jak atakować aby przegonić napastnika.

Lilen
16.11.21, 17:51
Podoba mi się, jak surykatki całą rodziną walczą z wężem, ucząc przy tym młode refleksu, i jak atakować aby przegonić napastnika.
Tak, zachowania społeczne tych niedużych zwierzątek są bardzo interesujące.

343. Życie antylopy gnu to wieczna tułaczka. Pory roku w Afryce powodują, że jedne pastwiska wysychają a inne po świeżych opadach porastają świeżą i soczystą trawą. Jedyny problem jest taki, że te tereny potrafią być oddalone od siebie o setki kilometrów. To dlatego, dzień i noc, wielkie stada gnu przemierzają bezkresne tereny Afryki w poszukiwaniu lepszych pastwisk.

238917

344. Lwy mają wiele form komunikacji pomiędzy poszczególnymi osobnikami w stadzie. Jedną z nich jest ocieranie się głowami na powitanie, nawet po krótkiej nieobecności członka stada. Na załączonym zdjęciu trójka rodzeństwa czeka na swoją kolej, aby powitać powracającą matkę, której nieobecność nie była dłuższa niż kilkanaście minut.

238916

Wiejo
16.11.21, 18:32
Nie chcę słodzić, ale w Twoim wątku całkowicie sprawdza się powiedzenie że jedna fotografia zastępuje tysiąc słów.

wyszomir
16.11.21, 20:30
Zgadza się - nie tylko można się napatrzyć ale i dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy.

cobra
16.11.21, 20:36
jedna fotografia zastępuje tysiąc słów
Tak, ale w tym wątku komentarze autora są równie ciekawe!

Tadeusz Jankowski
16.11.21, 23:39
344 - bardzo ładne rodzinne zdjęcie. Komentarz pozwala na pełniejszy odbiór fotki. Machająca ogonem lwica wyraża duże emocje, ogon dodaje do kompozycji i wymowy zdjęcia wartość.
Ciekawe, że u dalekich krewnych lwów - kotów domowych występuje to samo. Gdy wracałem do domu, to witały się ze mną tak samo jak te lewki, a kocica wywijała ogonem, co u kotów oznacza nie tylko zdenerwowanie, ale także silne emocje pozytywne.
TJ

gulasz
16.11.21, 23:54
ostatnia lwia rodzina - cudna :) :) :)

Lilen
17.11.21, 17:34
Dziękuję wszystkim za komentarze i miłe słowa. Cieszę się, że czytacie opisy bo czasami mam wątpliwości czy ktokolwiek je czyta i czy tracić na nie czas...

345. To nie jest chęć przyjrzenia się koledze z bliska czy nie ma pryszczy a poważna walka, która może zakończyć się nawet śmiercią jednego z przeciwników. Zadając kolejne ciosy głową w szyję lub tułów swojego rywala żyrafy ustalają, który z nich zajmie wyższą pozycję w stadzie i będzie miał prawo do randki z samicą. Mam nadzieję, że nie byliście świadkami podobnej sytuacji wśród swoich znajomych... ;)

238944

346. Czy to potwór z Loch Ness? A może inny nieznany stwór? Nic z tych rzeczy... To tylko nastoletni słoń, zażywający wieczorową porą odświeżającej kąpieli w sadzawce na terenie Parku Narodowego Hwange w Zimbabwe.
238945

Wiejo
17.11.21, 23:25
Żyrafy przesympatyczne ale kąpiący się słoń swym czerwonym oczkiem budzi lekką grozę. Świetne ujęcia.

gulasz
18.11.21, 15:30
dopiero tutaj przeczytałam opis do słonia - nie wpadłam oczywiście na to co to za potwór
ciekawa perspektywa

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

a żyrafie tańce szyjami uwielbiam

apz
18.11.21, 15:34
Opowieści o temacie fotografii są potrzebne by zrozumieć sama fotografię, jak w przypadku słonika.... Dlatego popieram pisanie słów kilka poza samym pokazywaniem obrazu.

Lilen
18.11.21, 18:21
Dziękuję za komentarze, odwiedziny no i nominacje. Jest mi bardzo miło :)

347. Surykatki ważą ok 700g a struś nawet 150kg więc jest od surykatek większy ponad 200 razy. Dla tych małych sympatycznych zwierzątek to prawdziwy gigant. Nie dziwi więc, że z taką uwagą i wydawałoby się zdziwieniem wpatrują się w ptasiego olbrzyma - największego żyjącego ptaka. Mimo różnicy wielkości, struś nie stanowi żadnego zagrożenia dla dzielnych surykatek i przeszedł obok nich zupełnie obojętnie, sprawiając wrażenie jakby ich w ogóle nie zauważył.

238994

348. "W czasie deszczu koty się nudzą..." no chyba, że chwilę wcześniej upolowały coś do przekąszenia. Widoczny na zdjęciu gepard należy do koalicji pięciu samców o nazwie Tano Bora. Tak liczna grupa gepardów to swego rodzaju ewenement w świecie tych kotów, ponieważ jeżeli już tworzą koalicje to są to grupy składające się przeważnie z dwóch lub trzech spokrewnionych samców.

238993

gulasz
18.11.21, 18:59
ale nam serwujesz rarytasy - ciekawa jestem który z nich okaże się najlepszy w FM Listopada :mrgreen:

podejście do strusio-surykatkowego kadru - rewelacyjne - jedyne czego bym się czepiła - to kilku milimetrów więcej z prawej - i byłoby dla mnie absolutnie idealne
kociak - też w punkt - te krwawe ślady na pyskach są przerażające - ale pewnie bardzo naturalne dla ich środowiska

lisiajamka1
18.11.21, 20:37
Czytam i podziwiam -> prawdziwa afrykańska uczta :)

Wiejo
19.11.21, 22:53
Wspaniały moment zachowania surykatek przed defilującym strusiem. Kąpiel geparda to także unikatowa chwila. Będąc fanem tego wątku to zamieszczone w nim fotografie mówią bardzo wyraźnie do odbiorcy. Jedynie informacja gdzie zdjęcie zostało zrobione dopełnia całości przekazu.

Lilen
20.11.21, 16:31
ale nam serwujesz rarytasy - ciekawa jestem który z nich okaże się najlepszy w FM Listopada

podejście do strusio-surykatkowego kadru - rewelacyjne - jedyne czego bym się czepiła - to kilku milimetrów więcej z prawej - i byłoby dla mnie absolutnie idealne
kociak - też w punkt - te krwawe ślady na pyskach są przerażające - ale pewnie bardzo naturalne dla ich środowiska
Dzięki a co do kadru ze strusiem to też bym chciał mieć nieco szerzej ale optyka nie puściła...:cry:

Wspaniały moment zachowania surykatek przed defilującym strusiem. Kąpiel geparda to także unikatowa chwila. Będąc fanem tego wątku to zamieszczone w nim fotografie mówią bardzo wyraźnie do odbiorcy. Jedynie informacja gdzie zdjęcie zostało zrobione dopełnia całości przekazu.
Super, dziękuję za komentarz :)

349. Przez większość roku Pelikan różowy, jest tak naprawdę biały i ogólnie niczym szczególnym się nie wyróżnia. Sytuacja zmienia się znacznie w okresie godowym, kiedy pióra nabierają różowego odcienia a kolory głowy i skóry stają się dużo bardziej intensywne. Wtedy samce przyciągają uwagę nie tylko samic, ale i fotografów, którzy próbują uchwycić interesujące szczegóły. Jestem ciekawy waszej opinii czy udała mi się ta sztuka?

239029

350. Wielka Migracja Zwierząt nie bez powodu nazywana jest wielką. Tą, uwiecznioną na zdjęciu, przeprawę przez rzekę Marę obserwowaliśmy 3 godziny a nie wiem jak długo trwała, bo ani nie widzieliśmy jej początku ani końca. Niezliczone tysiące antylop Gnu, jedna za drugą, przeprawiały się przez rzekę a w oddali było widać kolejne nadciągające stada. Wydawało się, że to się nigdy nie skończy...

239030

Wiejo
20.11.21, 18:34
Ten dziób z wolem to jak luksusowa spinka do krawata. Niesamowite barwy a i dla mnie zupełna nowość gdyż tu bez opisu ani rusz. Przeprawa robi przeogromne wrażenie.

Lilen
21.11.21, 17:51

351. Strusie mają wiele sposobów na radzenie sobie z wysokimi temperaturami. Jednym z nich jest stroszenie piór i odsłanianie nagiej skóry, aby zwiększyć powierzchnię ciała przez którą nadmiar ciepła jest odprowadzany do otoczenia. Być może pomaga też zbicie się w ciasną grupę co może ograniczać powierzchnię, na którą padają promienie słoneczne. To już jednak tylko moja teoria... ;)

239079

koronax
21.11.21, 17:56
A co one tak wszystkie tyłkiem obrócone do ciebie ? :shock:
Chyba nie lubią być fotografowane :mrgreen:

gulasz
21.11.21, 19:03
A co one tak wszystkie tyłkiem obrócone do ciebie ? :shock:
Chyba nie lubią być fotografowane :mrgreen:

nie dostały nic w zamian to gwiazdeczki obróciły się zadem
w ramach TFP nie będa współpracować ;)

Wiejo
21.11.21, 19:18
Myślę, że zrobiły sobie forum tematyczne i są zwrócone ku sobie a że temat interesujący to nie zwracają uwagi na otoczenie.

Lilen
22.11.21, 17:48
Zapewne wszyscy macie rację :wink:. Dzięki za komentarze :)

352. Choć obecnie trudno to uwierzyć to były czasy, kiedy lwy były najbardziej rozprzestrzenionym dużym ssakiem lądowym. Jeszcze ok. 2000 lat temu można je było spotkać na Bałkanach a w X w. n.e. ostatnie lwy spacerowały po Kaukazie. Teraz to gatunek reliktowy, którego zasięg występowania został ograniczony do Afryki subsaharyjskiej. Ten dumny i piękny kot został wyparty przez największego drapieżnika w historii Ziemi...
239131

lisiajamka1
22.11.21, 18:10
Mocne, dumne spojrzenie - król jest tylko jeden :) Są jeszcze lwy azjatyckie, które wiele, wiele wieków temu oddzieliły się od afrykańskich. Kilkaset sztuk żyje jeszcze w Parku Narodowym Gir Forest w Indiach.

Lilen
22.11.21, 20:55
Mocne, dumne spojrzenie - król jest tylko jeden :) Są jeszcze lwy azjatyckie, które wiele, wiele wieków temu oddzieliły się od afrykańskich. Kilkaset sztuk żyje jeszcze w Parku Narodowym Gir Forest w Indiach.
Oczywiście masz racje, tworząc opis zwyczajnie zapomniałem o azjatyckiej populacji. :(

edorka
23.11.21, 09:23
Lilen Twoje zdjęcia są przepyszne :-)

Lilen
23.11.21, 18:23
@Lilen (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15688) Twoje zdjęcia są przepyszne :-)
Może powinienem robić sesje kulinarne :lol:

353. Jakiego właściwie koloru są słonie? Można spotkać czerwone słonie w Kenii, białe w Etoshy w Namibii lub mieniące się niczym złoto tak jak słoń z Zimbabwe na załączonym zdjęciu ;). Tak naprawdę słonie są szare, ale często przybierają kolor ziemi, którą się posypują: w Kenii jest czerwona, w Etoshy biała a w Zimbabwe jest..., nie - nie jest złota ;D. To tylko promienie zachodzącego słońca ozłociły kąpiącego się młodego słonia.

239179

Wiejo
23.11.21, 19:00
Zdjęcie lwa doskonale obrazuje jego niezachwianą pewność siebie i emanuje mocą. Słoń w tych promieniach jest jak złoty posąg. Niesamowite wprost mówiąc foty.

gulasz
24.11.21, 00:23
coż za złoty bronzer użył ów osobnik ;)
no światełko magia :)

aaa zapomniałam - już przy plywającym osobniku z LochNess miałam pisać
że przeciekawe te oczyska mają - muszę bacznie prześledzić pozostałe foty żeby zobaczyć czy to ustawienie soczewek to norma czy dzieło przypadku ;)

Lilen
25.11.21, 17:54
aaa zapomniałam - już przy plywającym osobniku z LochNess miałam pisać
że przeciekawe te oczyska mają - muszę bacznie prześledzić pozostałe foty żeby zobaczyć czy to ustawienie soczewek to norma czy dzieło przypadku ;)
To raczej efekt emocji...

354. Goryle to, po szympansach, najbliżsi nasi krewni. Co prawda naukowcy stwierdzili to na podstawie badań DNA ale może poparte jest to też obserwacją ich zachowania? Szympansy to głośni, kłótliwi i agresywni wszystkożercy natomiast goryle to łagodni i opiekuńczy roślinożercy. Które zachowanie jest bliższe gatunkowi ludzkiemu?

239240

Tadeusz Jankowski
25.11.21, 20:25
Bardzo ładny portret-kompozycja.
TJ

August68
25.11.21, 21:36
Portrety zwierząt w Twoim wydaniu podziwiam z rozdziawioną buzią ...
I w głowę zachodzę jak Ci się udaje złapać te zwierzaki w takim pięknym świetle?
Zdarza mi się spotkać łosia czy sarnę, czasem jelenia, ale nigdy w takich warunkach.
Chociaż fakt, faktem że to zazwyczaj spotkania przypadkowe, a nie zaplanowane.

Wiejo
25.11.21, 23:17
Portret goryla jest niesamowicie piękny.

Lilen
26.11.21, 19:13
Portrety zwierząt w Twoim wydaniu podziwiam z rozdziawioną buzią ...
I w głowę zachodzę jak Ci się udaje złapać te zwierzaki w takim pięknym świetle?
Zdarza mi się spotkać łosia czy sarnę, czasem jelenia, ale nigdy w takich warunkach.
Chociaż fakt, faktem że to zazwyczaj spotkania przypadkowe, a nie zaplanowane.

Dziękuję za miłą opinie a odpowiadając na Twoje pytanie: Hmmm może dlatego, że zwierzęta na moich zdjęciach nie są przypadkowo spotkane. To efekt wielogodzinnych poszukiwań, oczekiwań na właściwą pozę, odpowiedniego ustawieniem siebie wobec obiektu, wstawania przed świtem i powrotu po zmierzchu itp. Może z boku wydaje się to proste ale tak nie jest - przynajmniej dla mnie. Nie chcę żeby zabrzmiało to górnolotnie, starałem się szczerze odpowiedzieć na pytanie.

Dziękuję też pozostałym kolegom za pozytywne komentarze :)

355. Romi, samica lamparta, wypoczywa na drzewie należącym do jej terytorium, które rozciąga się wzdłuż rzeki Mara. W ten sposób zbiera siły przed czekającym ją polowaniem, na które wybierze się zaraz po zapadnięciu zmroku.Masai Mara, Kenia

239262

356. Muchy to nieodłączne towarzyszki lwów. Trudno jest zrobić zdjęcie lwa bez much siedzących mu na nosie - to chyba ulubione miejsce spotkań tych natrętnych owadów. Niewielką ilością much lwy wydają się nie przejmować natomiast duża ich ilość potrafi wyprowadzić z równowagi przeważnie dostojnego króla zwierząt. Park Narodowy Hwange, Zimbabwe

239263

apz
26.11.21, 19:30
Piękne afrykańskie obrazki, Gratuluję.

cobra
26.11.21, 20:33
Zazdroszczę takich warunków i możliwości.
To nie to samo, co na safari z jeepa lub ciężarówki, gdy fotografuje się to, co się "nawinie" (coprawda dobrzy przewodnicy nawet wtedy starają się dobrze ustawić do robienia zdjęć).
Byłem na kilku takich krótkich safari i nawet to bardzo chciałbym powtórzyć!

Rysiek_O
26.11.21, 20:42
Lilen Przyłączam się do pochwał. Świetne ujęcia.
Zastanawiam się, na ile bezpieczne są takie sesje. Trzeba się dość znacznie zbliżyć do "modela", a to jednak dzikie bestie.

August68
26.11.21, 20:58
Dziękuję za miłą opinie a odpowiadając na Twoje pytanie: Hmmm może dlatego, że zwierzęta na moich zdjęciach nie są przypadkowo spotkane. To efekt wielogodzinnych poszukiwań, oczekiwań na właściwą pozę, odpowiedniego ustawieniem siebie wobec obiektu, wstawania przed świtem i powrotu po zmierzchu itp. Może z boku wydaje się to proste ale tak nie jest - przynajmniej dla mnie. Nie chcę żeby zabrzmiało to górnolotnie, starałem się szczerze odpowiedzieć na pytanie.

Dzięki piękne za wyjaśnienia. Nigdy nie nazwałbym fotografowania zwierząt prostym - a już szczególnie dzikich. Zresztą - fotografia to sztuka cierpliwości. Krajobraz przecież "jest zawsze" i "nie ucieka" - ale zrobienie dobrego zdjęcia jakiegoś miejsca nie oznacza, że pojadę, pstryknę i już mam. Też trzeba poznać teren, poznać kierunki padania światła i doczekać tych optymalnych warunków. Mam miejsca w Kampinosie, w których byłem pewnie i setki razy a zdjęcia które mogę nazwać ciekawymi raptem kilka.

Zdjęcie lamparcicy - niesamowite.

Lilen
26.11.21, 21:19
Piękne afrykańskie obrazki, Gratuluję.
Dziękuję :)

Zazdroszczę takich warunków i możliwości.
To nie to samo, co na safari z jeepa lub ciężarówki, gdy fotografuje się to, co się "nawinie" (coprawda dobrzy przewodnicy nawet wtedy starają się dobrze ustawić do robienia zdjęć).
Byłem na kilku takich krótkich safari i nawet to bardzo chciałbym powtórzyć!
Większość zdjęć jest robionych z jeepa, ciężarówką nigdy nie jeździłem. Ostatnio staramy się aby mieć jeepa prywatnego czyli przeznaczonego na naszą niewielką grupę (2-4osób). Wtedy samochód jeździ tak jak chcemy, ustawia się obok zwierzyny jak chcemy (oczywiście z zachowaniem zasad) itp. Z podchodu nie mam dużego doświadczenia, w ten sposób robiłem tylko zdjęcia słoniom i hienom. Lwy z podchodu jeszcze przede mną.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

@Lilen (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15688) Przyłączam się do pochwał. Świetne ujęcia.
Zastanawiam się, na ile bezpieczne są takie sesje. Trzeba się dość znacznie zbliżyć do "modela", a to jednak dzikie bestie.
Wypadki się zdarzają ale to głównie z winy turystów. Jeżeli słuchasz przewodnika, przestrzegasz zasad to jest ok. Oczywiście dreszczyk emocji towarzyszy cały czas :)

Dzięki piękne za wyjaśnienia. Nigdy nie nazwałbym fotografowania zwierząt prostym - a już szczególnie dzikich. Zresztą - fotografia to sztuka cierpliwości. Krajobraz przecież "jest zawsze" i "nie ucieka" - ale zrobienie dobrego zdjęcia jakiegoś miejsca nie oznacza, że pojadę, pstryknę i już mam. Też trzeba poznać teren, poznać kierunki padania światła i doczekać tych optymalnych warunków. Mam miejsca w Kampinosie, w których byłem pewnie i setki razy a zdjęcia które mogę nazwać ciekawymi raptem kilka.

Zdjęcie lamparcicy - niesamowite.
Każdy rodzaj fotografii jest jednocześnie łatwy i trudny. Łatwiejszy jest jeżeli go lubisz, rozumiesz, możesz poświęcić mu czas żeby zdobyć doświadczenie. Ja np. nie umiem w krajobrazy, potrety itp. Dla mnie to sztuka tajemna.

Tadeusz Jankowski
26.11.21, 21:49
Lilien, z twoich fotek widać, ze to nie jest takie proste, jak ktoś mógłby ocenić - ot, podszedł bliżej i strzelił fotkę. Że nie jest proste, to widać po kadrowaniu i po świetle.
Aby uzyskać właściwe rozłożenie akcentów (czy to jest zbliżenie głowy zwierzęcia, czy fragment stada, trzeba nagłówkować, naczekać się na odpowiednie światło, pozycje zwierząt, zająć odpowiednią pozycje jako fotograf, dobrać ogniskową, itd.
Przedtem należy zdobyć jakieś doświadczenie, co również nie jest proste.
Po twoich zdjęciach widać, że to się opłaciło.
TJ

Wiejo
26.11.21, 23:16
Klasa zdjęć lamparcicy i lwa obserwującego lecącą do niego muchę to prawdziwy majsterszyk. Zdaję sobie sprawę, że okupiony niemal nadludzką cierpliwością i doskonałą znajomością warsztatu fotograficznego.

wyszomir
27.11.21, 00:29
Czytam regularnie nowe wpisy w tym wątku, oglądam zdjęcia, ale... ostatnio rzadziej komentuję bo ile razy można pisać ze zdjęcie wywołuje opad szczęki z podziwu. A niemal wszystkie wywołują.

edorka
27.11.21, 10:27
Borze szumiący!!! 355 jest piękne!!! Znaczy Ona jest piękna, zwłaszcza jej oczy mnie zahipnotyzowały.

Lilen
13.12.21, 15:56
Wracam po krótkiej nieobecności spowodowanej wyjazdem. Dzięki za wszystkie miłe słowa.

357. Młode gepardy są najbardziej narażone na atak innych drapieżników w porównaniu do potomstwa innych dużych kotów. Na terenie Parku Narodowego Serengeti tylko jeden na pięć kociaków dożywa 14stego miesiąca życia. To dlatego młode gepardy preferują miejsca w których mogą się łatwo schować jak np. wysoka trawa lub krzaki. Nie jest łatwo być młodym gepardem…

239724

358. Kotawce sawannowe to bardzo popularne afrykańskie małpy. Różowy pyszczek, tego sympatycznego kilkumiesięcznego malca, z biegiem czasu ściemnieje i stanie się czarny jak u każdego dorosłego przedstawiciela tego gatunku.

239725

wyszomir
13.12.21, 17:46
Zastanawiałem się które z ostatniej wstawki lepsze... i w końcu oba poszły do zgłoszenia na fotografię miesiąca.

gulasz
13.12.21, 19:36
bardzo podobny kadr do tego drugiego już był - ale aż sprawdziłam - i jednak jest inny :)
cieplejszy, inaczej skadrowany - kolory wolę te ale kadr chyba tamten wolałam :mrgreen:

niemniej uwielbiam zzwierzaki Lilena z tego wątku :)

Lilen
14.12.21, 14:23
Zastanawiałem się które z ostatniej wstawki lepsze... i w końcu oba poszły do zgłoszenia na fotografię miesiąca.
Dziękuję! :oops:

bardzo podobny kadr do tego drugiego już był - ale aż sprawdziłam - i jednak jest inny :)
cieplejszy, inaczej skadrowany - kolory wolę te ale kadr chyba tamten wolałam :mrgreen:

niemniej uwielbiam zzwierzaki Lilena z tego wątku :)
Co za pamięć! :) Dziękuję też za dobre słowo.

359. Mimo, że na tym zdjęciu niewiele widać :D to można zauważyć, jak słonie chronią młodszych członków stada. Staliśmy pod wiatr schowani za samochodem i stado wyczuło nas dopiero jak podeszło na niewielką odległość. Od razu na przód i boki wysunęły się największe osobniki a młodzież zatrzymała się w środku. Kiedy słonie zorientowały się, że nie stanowimy dla nich zagrożenia spokojnie, ale i ostrożnie, poszły dalej swoją ścieżką.

239749

360. Wielokrotnie wspominałem już o leniwej lwiej naturze, ale trudno tego nie robić, kiedy na safari ogląda się głównie śpiących królewiczów. Kiedy znajdą sobie wygodne miejsce, z którego mogą półotwartym okiem doglądać okolice, to mogą się z niego nie ruszać cały dzień. I nawet dziesiątki much nie są wystarczającym powodem by się ruszyć ;)

239750

Bodzip
14.12.21, 14:34
Much to u niego dostatek :)

cobra
14.12.21, 15:37
ogląda się głównie śpiących królewiczów
Mieliśmy taką akcję na nocnym safari: duży samiec lwa szedł niespiesznie skrajem drogi, nic sobie nie robiąc z towarzyszących mu w odległości ok. 4 metrów dwóch dżipów. Nagle tak jak stał, przewrócił się na bok i zasnął :-). Przewodnicy skwitowali, że to normalne - za 10 min otworzył jedno oko i... znowu zasnął. Mam gdzieś zdjęcie, ale słabe bo w świetle latarek.
Sorry za wtręt.

gulasz
14.12.21, 16:17
Co za pamięć! :) Dziękuję też za dobre słowo.

nie wiem czy sama go zgłaszałam do FM
ale wiem ze bardzo sie dziwilam ze wtedy nie zajął 1 miejsca
ten kadr był przecudny i wrył mi się w pamięć chyba na zawsze

wiec jak kiedys bedziesz sie wystawiał na wielkich galeriach albo konkursach - to od razu będę wiedzieć kto jest autorem ;)

a co do powyzszych - lew mnie zaczarował absolutnie
takie rozmarzone tudziez nostalgiczne oczy
cóż leń , lenia zrozumie - może dlatego tak mi bliski ten rozleniwiony zwierzz ;)

Wiejo
14.12.21, 17:13
Świetne zdjęcia.

wyszomir
14.12.21, 22:26
Oba świetne ze wskazaniem na lwa. Gdyby mnie Gulasz nie ubiegła sam bym go zgłosił do fotografii miesiąca.

Lilen
15.12.21, 16:56
Mieliśmy taką akcję na nocnym safari: duży samiec lwa szedł niespiesznie skrajem drogi, nic sobie nie robiąc z towarzyszących mu w odległości ok. 4 metrów dwóch dżipów. Nagle tak jak stał, przewrócił się na bok i zasnął :-). Przewodnicy skwitowali, że to normalne - za 10 min otworzył jedno oko i... znowu zasnął. Mam gdzieś zdjęcie, ale słabe bo w świetle latarek.
Sorry za wtręt.
Dokładnie tak jest z lwami. Kilka chwil aktywności i pół dnia leżenia...:grin:

nie wiem czy sama go zgłaszałam do FM
ale wiem ze bardzo sie dziwilam ze wtedy nie zajął 1 miejsca
ten kadr był przecudny i wrył mi się w pamięć chyba na zawsze

wiec jak kiedys bedziesz sie wystawiał na wielkich galeriach albo konkursach - to od razu będę wiedzieć kto jest autorem ;)

a co do powyzszych - lew mnie zaczarował absolutnie
takie rozmarzone tudziez nostalgiczne oczy
cóż leń , lenia zrozumie - może dlatego tak mi bliski ten rozleniwiony zwierzz ;)
Dzięki! A co do galerii to co najwyżej będę wystawiał towar na półkach w galeriach handlowych :-P

Dziękuję też pozostałym odwiedzającym i komentującym.

361. Zebry, podobnie jak większość roślinożerców, muszą być maksymalnie ostrożne korzystając z wodopoju. W wodzie może czaić się krokodyl a z pobliskich krzaków może wyskoczyć lew lub inny drapieżnik korzystający z tego, że zebry są pochylone i nie rozglądają się wokół. Chwila nieuwagi może ich drogo kosztować, dlatego korzystanie z wodopoju to krótka przyjemność i niewielki epizod w dziennej aktywności roślinożercy.Rzeka Boteti, Botswana

239773

362. Nosorożce to chyba jedne z najdziwniejszych zwierząt Afryki. Wielkie, wyglądają jakby były opancerzone i dodatkowo uzbrojone w dwa rogi. Wyglądają jakby dorastały razem z dinozaurami a ich wygląd został zainspirowany panującą wtedy jurajską modą ;) Oczywiście to nie mogło mieć miejsca, bo przodkowie nosorożców pojawili się ok. 50 mln lat temu, już po erze dinozaurów a gatunek nosorożca białego, którego przedstawiciele są na zdjęciu wykształcił się "zaledwie" ok. 3-4 mln lat temu.
Namibia

239774

wyszomir
15.12.21, 17:25
I co ja mogę powiedzieć... Kolejne do fotografii miesiąca!

August68
15.12.21, 17:46
Marek mnie ubiegł - nosorożce są OBŁĘDNE !!!

cobra
15.12.21, 17:55
Bardzo blisko te nosorożce. Zdjęcie z samochodu?

Wiejo
15.12.21, 21:47
Pomimo pozornego spokoju na zdjęciu z zebrami da się wyczuć napięcie. Zdjęcie nosorożców jest odlotowe.

Lilen
16.12.21, 17:02
Dziękuję ponownie za komentarze i odwiedziny.

Bardzo blisko te nosorożce. Zdjęcie z samochodu?
Tak, podeszły bardzo blisko do naszego samochodu

363. Pozostałość po akacji, która uschła ponad 600 lat temu, kiedy to otaczające dolinę wydmy odcięły dopływ wody. Obecnie, wyschnięte białe solnisko, z którego sterczą kikuty drzew, otaczają wysokie na kilkaset metrów pomarańczowe wydmy. Całość tworzy niesamowity i nierealny widok.Deadvlei, Namibia

239794

364. Zebry kojarzą się raczej z otwartymi, trawiastymi równinami. Kiedy jednak przychodzi okres, w którym młode zebry przychodzą na świat, wielkie stada zebr kierują się w stronę okolicy jeziora Ndutu w Tanzanii. Ten czas przypada w lutym, kiedy to okolica się zazielenia a porastające wokół jeziora zarośla pozwalają łatwiej się ukryć przed drapieżnikami.
Rejon Ndutu, Tanzania

239795

Camilo
16.12.21, 20:09
Jak zawsze wspaniałe kadry:wink:

Lilen
18.12.21, 19:18

365. Lipiec w Botswanie to miesiąc zimowy, co oznacza zimne noce i poranki - termometry wskazują wtedy zaledwie kilka kresek powyżej zera. Surykatki, po nocy w chłodnych norach, stają na dwóch nogach by lepiej wykorzystać promienie niskiego, porannego słońca.

239844

366. Lepiej nie bawić się w chowanego razem ze żmiją karłowatą. Nie dość, że jest naprawdę niewielka to jeszcze potrafi zakopać się tak, że wystają jej tylko same oczy. Trudno znaleźć takiego przeciwnika, ale najlepiej nie szukać i omijać ją z daleka…

239845

cobra
18.12.21, 19:28
Oczy żmii niesamowite!!!

Bodzip
18.12.21, 19:41
Przyznam, że najpierw zobaczyłem dolne, dopiero po chwili górne.

cobra
18.12.21, 20:11
Ja początkowo nie przeczytałem komentarza i myślałem, że tozdjęcie piaseku (też ładne) :-)

wyszomir
18.12.21, 23:05
żmija faktycznie niesamowicie zamaskowana. A piękne grupowe zdjęcie surokatek - wydaje mi się, że już je kiedyś pokazywałeś. Ale - jeśli nawet już było to niewątpliwie zasługuje na przypomnienie.

Lilen
19.12.21, 13:57
Fajnie, że zaglądacie - Dziękuję!

żmija faktycznie niesamowicie zamaskowana. A piękne grupowe zdjęcie surokatek - wydaje mi się, że już je kiedyś pokazywałeś. Ale - jeśli nawet już było to niewątpliwie zasługuje na przypomnienie.
Dziękuję. Podobny kadr z surykatkami faktycznie już tutaj publikowałem. Ten jest nie co inny, jest na nim o jedną więcej modelek niż na poprzednim :-P

367. Bycie w paszczy lwicy to przeważnie mało przyjemna sprawa, no chyba, że jesteś kilkutygodniowym lwim kociakiem - wtedy jest to wyraz troski i czułości. Kiedy lwica spodziewa się porodu to oddala się od stada i szuka gęstych krzaków, w których może się schować. W ten sposób zapewnia bezpieczeństwo młodziutkim kociakom, które mogłyby zostać zabite przez przewodzącego stadu samca. W takim odosobnieniu przebywają do 8 tygodni, ale już po 4 tygodniach oddalają się od matki i próbują samodzielnie eksplorować najbliższą okolicę. Lwica co bardziej odważne kociaki chwyta w pysk i ponownie chowa w krzakach.Park Narodowy Hwange, Zimbabwe

239869

368. Zebry tworzą niewielkie grupy, zwane haremami, złożone z jednego ogiera, kilku klacz i ewentualnego potomstwa. Haremy mogą się łączyć, zwłaszcza podczas migracji, tworząc duże stada składające się z kilkuset osobników. Właśnie takie duże stado zaspokaja swoje pragnienie u brzegu rzeki Boteti w Botswanie.
(podobny kadr już był, teraz nieco inne ustawienie i postprocesing)

239870

Lilen
21.12.21, 18:18
369. Młody, kilkutygodniowy szczeniak Likaona, opuszcza dziarskim krokiem swoją norę, w której spędza większość czasu ze swoim licznym rodzeństwem. Licznym, bo w miocie być nawet kilkanaście szczeniaków, co jest rekordem wśród psowatych. Tak liczny miot sprawia, że tylko samica alfa może mieć młode, ponieważ dwa tak liczne mioty nie mogłyby być wykarmione przez stado.Delta Okawango, Botswana

239914

370. Tylko w Parku Narodowym Etosha w Namibii przy wodopojach widziałem tak liczne zgromadzenie różnych gatunków zwierząt na tak niewielkiej powierzchni. Panuje tam duży tłok bo poszczególne stada czekają w kolejce aż większe od nich zwierzęta ugaszą pragnienie. Taka sytuacja najwidoczniej nie pasowała jednemu z dziesiątek skoczników antylopich, który postanowił oddalić się od swojego stada.
Park Narodowy Etosha, Namibia

239915

wyszomir
21.12.21, 20:15
369 - ciekawe, 370 - bajkowe.

Lilen
22.12.21, 18:23
Dziękuję Marku :)

371. Szczudłak zwyczajny (Himantopus himantopus) to szeroko rozpowszechnione ptaki zamieszkujące wszystkie kontynenty z wyjątkiem Antarktydy. Ta trójka została sfotografowana w płytkiej sadzawce, które jest typowym środowiskiem dla tych ptaków, na terenie solniska Makgadikgadi Pans w Botswanie.

239931

372. Kolibry to latające mini klejnociki- te bardzo ruchliwe ptaki, które wydają się mieć ADHD, mienią się wieloma kolorami. Co ciekawe, na tą feerię kolorów składa się stosunkowo niewielka ilość piór. Kolibry mają ich tylko od 1000 do 1500 sztuk i jest to najmniejsza liczba piór wśród wszystkich gatunków ptaków na świecie.
Amorek zielony (Boissonneaua flavescens)

239932

cobra
22.12.21, 18:58
Jak zwykle super!
Tak sobie myślę na kadrowaniem 371 i nawet przyciąłem po swojemu. To, że góry jest więcej niż dołu wprowadza mi jakąś dysharmonię.

m_a_g
22.12.21, 22:16
Super ten koliber. Nomen omen kolibry są i u mnie (normalnie przed domem mi latają), i od 2 lat się przymierzam aby je sfotografować i... nic. Tak ja piszesz, ADHD :-) Muszę jakieś lepsze stanowisko koło klombu z kwiatami + jakiś karmnik na nektar obczaić, może wtedy się uda.

Tadeusz Jankowski
23.12.21, 00:47
Koliber sssuper, kolory, tła, upierzenia, skrzydeł oraz sylwetka.
TJ

wyszomir
23.12.21, 09:14
Koliber - fajny detal, piękne światło i kolory.

Lilen
25.12.21, 18:18
Dziękuję Wam za miłe komentarze :)

373. Lamparty to czwarte co do wielkości koty świata po tygrysach, lwach i jaguarach. Głównie polują na niedużą zwierzynę jak np. niewielkie lub młode antylopy, zające, szakale itp. Rzadko kiedy decydują się na większe od siebie ofiary. Zdarzają się też lamparty ludojady jak np. lampart nazwany Rudraprayag, który w Indiach przez 8 lat zabił ponad 125 osób.Masai Mara, Kenia

239989

374. Na terenie rezerwatu Masai Mara nie jest łatwo znaleźć fajny koci drapak. Większość rezerwatu to otwarte trawiaste tereny więc każde drzewo, w którego cieniu można się przespać a po przebudzeniu naostrzyć pazurki i przy tym naciągnąć ciało, jest na wagę złota. Nic dziwnego, że lwica, korzystając z nadarzającej się okazji, z taką lubością poświęca się tej kociej czynności.

239990

koronax
25.12.21, 18:38
Lampart - piękne zwierzę . Ładne zdjęcie.
Wczoraj byłem u siostry . Ma takiego małego kotka, i też drapaka zrobił . Tyle że z jej kanapy w salonie :mrgreen:
Drapał jej pazurkami po kanapie.
Pewnie wszystkie koty tak lubią drapać :grin:
Ładne zdjęcia.

Lilen
27.12.21, 12:29
Dokładnie. Nie ważne czy duży czy mały kot, wszystkie zachowują się podobnie :)

375. Chyba wszyscy wiedzą, że kolibry to najmniejsze ptaki na świecie, ale czy wiecie, że kolibry mają proporcjonalnie największy mózg ze wszystkich ptaków? Mózg tych kolorowych ptaszków stanowi 4,2% masy ich ciała. Dla porównania ludzki mózg ma dwuprocentowy udział w masie naszego ciała. Elfik wstęgoszyi (Coeligena torquata), Park Narodowy Los Nevados, Kolumbia

240065

376. Ciosy słonia afrykańskiego rosną przez całe życie i mogą przyrastać nawet o 18 cm rocznie. Teoretycznie więc im starszy słoń tym dłuższe ma ciosy, jednak nie w każdym rejonie stare słonie mają je niemal do ziemi. Długość ciosów w dużej mierze zależy od tego czy dieta ich właścicieli jest bogata w mikroelementy sprzyjające wzrostowi ciosów a ta zależy od rejonu, w którym zamieszkują. Słonie z terenu Parku Narodowego Hwange niestety nie mogą pochwalić się tak długimi ciosami jak ich krewni np. z Kenii.

240066

Wiejo
27.12.21, 12:40
Bardzo spodobała mi się wyschnięta akacja i jej niesamowite otoczenie. Kolibry przepiękne. Surykatki, zebry, słoń i drapieżcy jak zawsze na Twoich zdjęciach prezentują się w niesamowicie naturalny sposób.