Zobacz pełną wersję : Esy- floresy, fantasmagorie w multicolorze ;)
Piękny krajobraz. Połyskujące dno jest słone tamże?
Dzięki.
Dna nie lizałem ;) ale nie sadze żeby było słone. Na solniskach nie rosną chyba drzewa ale tego nie jestem pewien. Ok. 1000 lat temu wylała tam lokalna rzeka i na powstałym tak bagnie wyrosły akacje. Bagno przez lata wysychało, uschły i akacje tworząc ten niesamowity krajobraz.
Dzięki.
Dna nie lizałem ;) ale nie sadze żeby było słone. Na solniskach nie rosną chyba drzewa ale tego nie jestem pewien. Ok. 1000 lat temu wylała tam lokalna rzeka i na powstałym tak bagnie wyrosły akacje. Bagno przez lata wysychało, uschły i akacje tworząc ten niesamowity krajobraz.
A jednak - sól i glina jak piszą w necie, zapytałem z powodu połysku podłoża.
Pozdrawiam.
A jednak - sól i glina jak piszą w necie, zapytałem z powodu połysku podłoża.
Pozdrawiam.
No widzisz, mogłem jednak polizać :)
95. Podróżując przez Etoshę trafiliśmy na bardzo gorące i suche powietrze. Nawet ptaki, tu Błyszczak lśniący (Lamprotornis nitens) odczuwały uciążliwy upał. Ta pozycja nie była chwilowa - te ptaki przez klika minut siedziały na gałęziach z otwartym dziobem, ewidentnie próbując się schłodzić.
207772
Ile razy zaglądam w ten wątek to otwieram foty 14 i 15 . Te efekty Twojej nudy bardzo podobają się się mojej piękniejszej połowie :wink:
Dla mnie 94 jest super.
Ile razy zaglądam w ten wątek to otwieram foty 14 i 15 . Te efekty Twojej nudy bardzo podobają się się mojej piękniejszej połowie :wink:
Dla mnie 94 jest super.
To miłe, dzięki :)
96. Chwilowa zmiana klimatu a raczej kontynentu bo klimat mają podobny.
Indie to kraj w którym bieda, wszechobecny rozkład i tradycja miesza się z nowoczesnością i pogonią za zachodnim stylem życia. Zdjęcie wykonane w twierdzy Mehrangarh w Jodhpur w Indiach.
207841
Nie da się ukryć - świetne.
Drzewa to niemal księżycowy krajobraz. Ptaszek widać, że spragniony. Pan przeglądający telefon świetny jak i poprzednie zdjęcia.
jurec, Wiejo - dzięki wielkie!
97. Dalej w indyjskim klimacie. Na zdjęciu Hawa Mahal (Pałac Wiatrów) w Jaipur. To również pokaz mocy stabilizacji w EM1II - czas ekspozycji 2sek z aparatem w wyciągniętych dłoniach ponad głową.
207862
wszystkie fotki super , klimatyczne . 96 najlepsze
94 jest genialna. To wzniesienie w tle wygląda jak olbrzymia planeta wznosząca się znad horyzontu. Nieziemski klimat.
Dziękuję. :)
98. I powracamy do świata zwierząt. Na poniższym zdjęciu sieweczka mongolska (Charadrius mongolus), których pełno było na plaży w rejonie Goa w Indiach.
208041
99. Kubański rewolucjonista
Kuba to piękny kraj, ze wspaniałymi i przyjacielskimi mieszkańcami. Niestety jest to również kraj zniewolony, gdzie spętana jest przedsiębiorczość i swoboda. Kraj w rozkładzie, w którym nikogo nie obchodzi rozpadająca się stolica i inne piękne miejsca. Jeżeli ktoś tęskni za komuną to powinien się tam przeprowadzić - jestem przekonany, że szybko z tej tęsknoty się wyleczy. Kolejki po podstawowe produkty, kartki nawet na bułki - wszyscy są równie biedni i bezradni...
208159
98. --> Wow!!! Po długiej przerwie, wróciłem na forum - jeszcze mało przejrzałem, ale Twoje zdjęcia robią na mnie wrażenie ! Pozdrawiam :)
Co ten pan z 99 ma w ustach? Cygaro? Z deka dziwnie wygląda i zabawnie :). Kiedy Ci się znudzi robienie fajnych zdjęć? ;)
98. --> Wow!!! Po długiej przerwie, wróciłem na forum - jeszcze mało przejrzałem, ale Twoje zdjęcia robią na mnie wrażenie ! Pozdrawiam :)
Dzięki :)
Co ten pan z 99 ma w ustach? Cygaro? Z deka dziwnie wygląda i zabawnie :). Kiedy Ci się znudzi robienie fajnych zdjęć? ;)
Taka wielka imitacja cygara (chyba).
Znudzi mi się jak zacznę robić naprawdę fajne ;)
100. Z afrykańskich podróży póki co największe wrażenie zrobiła na mnie Namibia. To przepiękny kraj zarówno przyrodniczo jak i krajobrazowo. Poniżej widok na niemal marsjański krajobraz z lotu "ptaka".
208188
Taka wielka imitacja cygara (chyba).
Znudzi mi się jak zacznę robić naprawdę fajne ;)
Zawsze możesz przezrzucić się na RC hihi ;). Dobra czeka na te super dobre, tylko jak je odróżnić od tych obecnych? :)
100. Z afrykańskich podróży póki co największe wrażenie zrobiła na mnie Namibia. To przepiękny kraj zarówno przyrodniczo jak i krajobrazowo. Poniżej widok na niemal marsjański krajobraz z lotu "ptaka".
Z czego ta fota jest robiona? Znaczy z jakiego pojazdu a nie puszki :)
Rewolucjonista świetny !!
Rewolucjonista świetny !!
[QUOTE=CzaRmaX;1355525
Z czego ta fota jest robiona? Znaczy z jakiego pojazdu a nie puszki :)[/QUOTE]
Z innego balona :)
101. W Afryce nawet gołębie są bardziej kolorowe od naszych ;). Na poniższej fotce Gołąb okularowy (Columba guinea)
208225
Piękna poza i piękne zdjęcie.
Jakiś pozer się trafił. :grin:
Bardzo ładny kadr. Ślicznie się skomponował kolorystycznie z tłem.
Na 101 ciekawy okaz. Żabocik pod szyją i te okulary ...
Piękna ptaszyna , fajnie zapozowala
Miło mi, że zaglądacie i się podoba.
102. W styczniu bylem na fotowyprawie z Marcinem Dobasem. 3 dni fotografowania podczas a selekcji trwa dłużej niż fotowyprawa :D
Przed Państwem portret Pelikan kędzierzawego (Pelecanus crispus)
208282
102 Rzeczywiście taki kędzierzawy - nie uczesał się do zdjęcia :)
Super !!
I całkiem blisko robione bo widzę w exif że 100mm (obiektyw 12-100).
W styczniu bylem na fotowyprawie z Marcinem Dobasem.
Czekam na relację i więcej zdjęć.
Bardzo pomysłowy ten portret, podoba się.
Dzięki! Co by nie zanudzać kolejne pelikany umieszczę za kilka innych zdjęć :)
103. Etosha to przepiękne miejsce, bardzo bogate w niesamowite okazy afrykańskiej fauny. To tam zobaczyłem z bliska swojego pierwszego nosorożca. Przeszedł nam przez drogę kilka metrów od samochodu. I co najlepsze mieliśmy ten widok na wyłączność!
Przed Państwem Nosorożec czarny (Diceros bicornis)
208427
lisiajamka1
12.02.19, 20:16
Tu zawsze zaglądam z wielką przyjemnością :)
Tu zawsze zaglądam z wielką przyjemnością :)
Ech, też tu siedzę wytrwale :)
Nie lubię "siedzieć" wolę pozaglądać. :mrgreen:
Foty świetne, 102. - "myśli nieuczesane". :mrgreen:
Piękny ten nosorożec, aczkolwiek jego kolor bliższy jest białego niż czarnego:-) One takie są, czy ucharakteryzował się w błocku przed zdjęciem?
Nosorożec fajny, ale pelikan ze 102 - cudo :lol:
Fajnie, że zaglądacie :)
Piękny ten nosorożec, aczkolwiek jego kolor bliższy jest białego niż czarnego:-) One takie są, czy ucharakteryzował się w błocku przed zdjęciem?
Nosorożec biały nie jest biały a czarny nie jest czarny. Nosorożec biały ma szeroką dolną wargę/szczękę z afrykanerskiego bodajże szeroki=wyd i był nazywany wyd rhino. Zostało to źle przetłumaczone na white rhino i tak już zostało. Gatunek nosorożca ze spiczastą wargą/szczęką dla odmiany został nazwany czarnym :D
Afrykański przewodnik opowiedział nam jeszcze inny powód takiej nazwy :). Podobno młode białego nosorożca zawsze idą przed matką a czarnego za - to analogia do tego, że białe kobiety pchają swoje dzieci w wózkach a afrykańskie noszą na plecach :)
104. Z innej beczki:) - Zupełnie nie rozumiem dlaczego w języku polskim nie wszystkie gatunki z rodziny zimorodkowatych nazywają się właśnie zimorodkami tylko raz zimorodek, raz rybaczek a jeszcze w innym przypadku łowiec. Po angielsku każdy jest kingfisher - prosto i łatwo :)
Poniżej taki przykład właśnie: Rybaczek srokaty (Ceryle rudis) czyż nie mógł nazywać się zimorodkiem srokatym?
208469
Nosorożec biały nie jest biały a czarny nie jest czarny. Nosorożec biały ma szeroką dolną wargę/szczękę z afrykanerskiego bodajże szeroki=wyd i był nazywany wyd rhino. Zostało to źle przetłumaczone na white rhino i tak już zostało. Gatunek nosorożca ze spiczastą wargą/szczęką dla odmiany został nazwany czarnym :D
Afrykański przewodnik opowiedział nam jeszcze inny powód takiej nazwy :). Podobno młode białego nosorożca zawsze idą przed matką a czarnego za - to analogia do tego, że białe kobiety pchają swoje dzieci w wózkach a afrykańskie noszą na plecach :)
Dzięki za wyjaśnienie!
104. Z innej beczki:) - Zupełnie nie rozumiem dlaczego w języku polskim nie wszystkie gatunki z rodziny zimorodkowatych nazywają się właśnie zimorodkami tylko raz zimorodek, raz rybaczek a jeszcze w innym przypadku łowiec. Po angielsku każdy jest kingfisher - prosto i łatwo :)
Poniżej taki przykład właśnie: Rybaczek srokaty (Ceryle rudis) czyż nie mógł nazywać się zimorodkiem srokatym?
Wydaje mi się, ze polskie nazewnictwo jest w tym przypadku bardziej konsekwentne od anglosaskiego. Zimorodek zwyczajny to po łacinie Alcedo atthis - a więc przedstawiciel rodzaju Alcedo i człon 'zimorodek' w nazwie oznacza jednoznacznie przedstawiciela właśnie tego rodzaju. Rybaczek srokaty to z kolei Ceryle rudis - a więc przedstawiciel innego rodzaju - Cerule. Angielskie oznaczenie obu tych ptaków tą samą nazwą kingfisher sugeruje błędnie ze należą one do jednego rodzaju.
Dodam jeszcze, ze nasze polskie nazewnictwo też często jest niekonsekwentne - bardzo często spotykam się z tym, że pierwszy człon polskiej nazwy owada jest identyczny dla gatunków należących do kilku pokrewnych rodzajów.
A co do samego zdjęcia rybaczka - bardzo przyjemne - podziwiam i z niecierpliwością czekam na dalsze.
Dzięki za wyjaśnienie!
Wydaje mi się, ze polskie nazewnictwo jest w tym przypadku bardziej konsekwentne od anglosaskiego. Zimorodek zwyczajny to po łacinie Alcedo atthis - a więc przedstawiciel rodzaju Alcedo i człon 'zimorodek' w nazwie oznacza jednoznacznie przedstawiciela właśnie tego rodzaju. Rybaczek srokaty to z kolei Ceryle rudis - a więc przedstawiciel innego rodzaju - Cerule. Angielskie oznaczenie obu tych ptaków tą samą nazwą kingfisher sugeruje błędnie ze należą one do jednego rodzaju.
Dodam jeszcze, ze nasze polskie nazewnictwo też często jest niekonsekwentne - bardzo często spotykam się z tym, że pierwszy człon polskiej nazwy owada jest identyczny dla gatunków należących do kilku pokrewnych rodzajów.
A co do samego zdjęcia rybaczka - bardzo przyjemne - podziwiam i z niecierpliwością czekam na dalsze.
Trafne spostrzeżenie, trudno nie zgodzić się z taką argumentacją :)
105. Podczas wypraw do Afryki uwielbiam wstawać przed wschodem słońca. Co dziwnie nie sprawia mi to żadnego problemu w odróżnieniu do wstawania w domu, kiedy to zdarza mi się zwlec z łóżka nawet po 9.00 :oops:. W Afryce jakoś śpi/funkcjonuje się zgodnie z naturą. Nie ma TV, które można by oglądać do późna w nocy, nie przegląda się w łóżku IG na telefonie itp. Wcześniej idzie się spać, wcześniej się wstaje będąc budzonym przez pierwsze poranne śpiewy ptaków. Poniższe zdjęcie tak właśnie powstało, kiedy wyjrzałem z namiotu o świcie i zobaczyłem Białorzytkę rdzawosterną (Cercomela familiaris) siedzącą na pobliskim krzaku.
208584
Taaa, no to dałem się nabrać :D
Dzięki wszystkim za dobre słowa.
84. Drzewo walczące o przetrwanianie w dolinie Sossusvlei, która jest częścią pustyni Namib oczywiście w Namibii. :)
206687
Ta fotografia została Fotografią Grudnia 2018
Ta fotografia została Fotografią Grudnia 2018
Dziękuje za wyróżnienie :)
106. Wiele zwierząt poza granicami naszego kraju wydaje się atrakcyjniejsze. Wiem, że tak nie jest ale często to co inne człowiekowi wydaje się ciekawsze. Na pewno nie ma tak jednak z wiewiórkami, które np. w Afryce wyglądają nieco jak trochę podrasowane szczury lub jak ubogie krewne naszych europejskich. :) Poniżej przedstawiam Afrowiórkę namibijską (Xerus inauris).
208636
107. Z ptakami jest podobnie, podczas zagranicznych wypraw nawet szary nieciekawy ptak wydaje mi się atrakcyjny (ale to tylko moje odczucie). Zdaję sobie sprawę z tego, że w Polsce mamy wiele bardzo ładnych przedstawicieli latających przyjaciół ale w kraju wolę je obserwować niż fotografować ;) stąd w moim wątku głównie egzotyczni przedstawiciele aviofauny.
Palmodrozd żółtogardły (Cichladusa ruficauda)
208637
Świetne strzały, a "hydraulik" ze 106 cudny :mrgreen:
Lilen, potrafisz wykorzystać możliwości posiadanego sprzętu. Zazdroszczę tej cechy i delektuję się wrzucanymi kadrami.
Bardzo piękne kadry, rybaczek rewelacyjny :)
Cieszę się, że się podoba.
108. W styczniu byłem z Marcinem Dobasem na fotowyprawie fotografować pelikany kędzierzawe. To bardzo intensywna fotowyprawa podczas której migawka w moim aparacie była rozgrzana do czerwoności ;). Gdybym miał powiedzieć co w takiej wyprawie jest najtrudniejsze to na pewno wskazałbym późniejszą selekcję zdjęć. Jedno zdjęcie z tej wyprawy już wcześniej prezentowałem, tym razem nie będą to pelikany a Flaming różowy (Phoenicopterus roseus) z nostalgią patrzący za odlatującym stadem ptaków ;)
208665
109. Ponownie Pelikan kędzierzawy (Pelecanus crispus) tym razem w ołowiano-mrocznej odsłonie.
208699
109 - fantastyczne !!! przepięknie uchwycony, gratulacje.
lisiajamka1
23.02.19, 18:58
Rewelacyjne zdjęcia :)
Dzięki Panowie :)
110. Niby pustynia, niby życia nie ma a jednak nawet wśród wydm i piasków można uchwycić na zdjęciu jakieś żywe organizmy ;). Na zdjęciu dumnie wypina pierś Szareczka blada (Emarginata tractrac) w namibijskiej wersji upierzenia :)
208713
11. Szary ptaszek ma szarym płocie, podobny do naszego wróbla Skowroniec białogardły (Mirafra passerina)
208802
lisiajamka1
26.02.19, 19:12
Super ujęcia, bardzo mi się podobają :)
Dzięki za komentarz :)
112a. Starszy człowiek uważnie obserwujący turystów na ulicy w Trinidadzie (Kuba). Tak szybko kręcił głową raz w jedną raz w drugą stronę, że można było odnieść wrażenie, że wraz z kolegą obserwuje mecz tenisa ziemnego ;)
208815
122b. Zerknijmy co się dzieje z prawej strony...
208814
112c. ... i szybki rzut oka na lewą stronę ;)
208813
Rewelacja panie, rewelacja - proszę o więcej (może ktoś da plusa w moim imieniu - w swoim również :wink:).
Rewelacja panie, rewelacja - proszę o więcej (może ktoś da plusa w moim imieniu - w swoim również :wink:).
Też nie mogę ale będę agitował
"Dajcie tu ludziska plusa albo dwa !! "
Też nie mogę - Lilen za dużo dobrych zdjęć daje :)
Panowie, Panowie - przecież nie o punkty tu chodzi a o to, żeby się podobało. Jeżeli tak jest to żadne punkty nie są potrzebne. Dziękuję więc za komentarze i odwiedziny :)
Swoją drogą warto by system dopasować do obecnych realiów forum bo sam też nie mogę nikomu rozdać punktów, no chyba że rozdam komu popadnie aby tylko odblokować możliwość punktowania wartościowych wpisów - ale jaki to wtedy miałoby sens?
Też nie mogę - Lilen za dużo dobrych zdjęć daje :)
A ja mogę, tylko nie wiem, czy to powód do dumy :roll:
A ja mogę... :roll:
Zobaczymy, jak będziesz w moim wieku :-P.
Super.
Każda z ostatnich wrzut świetna. Jest na czym oko zawiesić.
A ci dziadziusiowie wspaniali.
Gratuluję.
Fajnie, że ostatnia wrzutka się spodobała. Obiecuje wrzucić jeszcze kilka zdjęć z Kuby.
Podczas pobytu w Namibii jedną z atrakcji było poszukiwanie Małej Pustynnej Piątki. Jeden z tej piątki to ten przesympatyczny mały gekon ze zdjęć poniżej. Sam nie byłbym w stanie go znaleźć ale nasz przewodnik rozpoznał miejsce jego schronienia czyli małą świeżą dziurkę w wydmie. Po kilku machnięciach ręką wydobył na powierzchnię to kolorowe cudo.
113a. Gekon palmato (Pachydactylus rangei), Dorob National Park, Namibia.
208926
113b. Widok z góry. Na zdjęciu widać jego odrastający ogon oderwany najpewniej przez drapieżnika.
208927
Starszy człowiek ...
Kapitalna seria :)
...Gekon palmato (Pachydactylus rangei), Dorob National Park, Namibia.
Uroczy "zwierzak", wygląda kosmicznie i te kolory...
Świetne pstryki ! Należycie wykorzystany sprzęt !! :grin:
Przeglądam zamieszczone zdjęcia i wracam do przeglądania i nasycić się nie mogę. Upojne, fenomenalne wręcz nazwałbym esensją fotografii.
Dodać na razie nie mogę.
Warto było tego gekkona szukać - barwy kosmiczne!
sporo mam do nadrobienia w tym wątku
oj sporoooo
piękne ujęcia nam serwujesz :)a tryptyk (https://forum.olympusclub.pl/threads/87350-Esy-floresy-fantasmagorie-w-multicolorze-)/page16?p=1357097&viewfull=1#post1357097)idealny
lisiajamka1
4.03.19, 11:33
Piękne żywe kolory, ciekawe ujęcia, oglądam z niesłabnącym podziwem :)
Ehh ślicznoty, dopiero zauważyłem :) . Masz oko
Superowo, że tylu z Was odwiedziło mój wątek :) Dziękuję.
114. Wiosna nadchodzi więc dla przypomnienia jak może być zielono nasz rodzimy szpak na tle zieleni z czerwca ubiegłego roku.
208961
208927[/ATTACH]
Fajny stworek, a co ON ma napisane na plecach ? nie mogę odczytać.... tam też moda na tatuaże.....
Szpaczek śliczny wyszedł - w niczym ptactwu egzotycznemu nie ustępuje.
Dziękuję za komentarze.
115a.Samotny Kruk srokaty (Corvus albus) w dolinie Deadvlei w Namibii.
209006
115b.
209007
No nie mówiłem, że ten człowiek za dużo dobrych zdjęć wrzuca ?
Brawo !!!
Tadeusz Jankowski
5.03.19, 22:53
Nr 115 szczególnie mi się spodobał. Ptaszysko nadaje, a słoje w drewnie falują.
Pzdr, TJ
Kolejna uczta dla oczu. Oba ostatnie budzą we mnie zachwyt.https://forum.olympusclub.pl/clear.gif (https://forum.olympusclub.pl/newreply.php?do=newreply&p=1357482&noquote=1)
Też mnie zatrzymały na dłużej te ostatnie zdjęcia, baaardzo się podobają.
Bardzo ładne oba kadry z krukiem, szpak też super zapozował, mało kiedy potrafi się ustawić do światła tak, by pokazać taką gamę kolorów na piórach.
Dziękuję za komentarze.
115a.Samotny Kruk srokaty (Corvus albus) w dolinie Deadvlei w Namibii.
Doskonałe !!
Normalnie się zarumieniłem czytając Wasze komentarze - dziękuję! :)
116. Tym razem zawsze wdzięczna do fotografii ważka. Niestety tej nie udało mi się zidentyfikować - sfotografowana w rejonie Goa w Indiach.
209037
108 i 109 świetne. Gratuluję :)
Dziękuję.
117. Spotkanie na szczycie, wymiana poglądów a może przyjacielska pogawędka?
209065
lisiajamka1
7.03.19, 20:55
Dziękuję.
Cokolwiek by to nie było, moment i zdjęcie super!
Też tu byłem, oczy nasyciłem. :mrgreen:
Moi przedpiścy już wszystko powiedzieli, mieli rację. :mrgreen:
A plusa dałem, bo mogłem. :mrgreen:
Też tu byłem, oczy nasyciłem. :mrgreen:
Moi przedpiścy już wszystko powiedzieli, mieli rację. :mrgreen:
A plusa dałem, bo mogłem. :mrgreen:
z wszystkim się zgadzam poza ostatnim - bo ja nie mogłam dać plusa :(
kapitalne widoki miałeś , ptaszory pięknie uchwycone
ostatnie też super uchwycone :)
Wszystkie Twoje zdjęcia "dla mnie" się bardzo podobają :grin:.
Dziękuję.
Super ! Nawet nie pytam ile podejść było do tego ujęcia :grin:
Ptaszencje rewelacyjne, milo jakieś zwykle popatrzeć :)
To miłe, że się podoba i że chce Wam się coś napisać - dziękuję.
118. Czarnobłysk palmowy (Dives atroviolaceus) to taki gołąb Havany - wszędzie go pełno. Ten ptak od dłuższego czasu musi żyć bez jednej nogi, ponieważ jego dolna kończyna jest zdecydowanie masywniejsza niż u pełnosprawnych osobników. 209096
118. Czarnobłysk palmowy (Dives atroviolaceus)...
Ciekawy osobnik, noga mocno przerośnięta...:shock:
Muminek, dzięki mistrzu :)
119. Klasyczne ptasie ujęcie a na nim Białorzytka białoskrzydła (Oenanthe monticola lub Myrmecocichla monticola) w srokatej wersji upierzenia. Twyfelfontein, Namibia.
209343
120. Zwiedzając Kubę najczęściej jako bazę noclegową wykorzystuje się z tzw. casa particular czyli cześć mieszkań zwykłych Kubańczyków, która jest udostępniana dla turystów. To bardzo specyficzny i przyjemny sposób mieszkania w obcym kraju. Właściciele mieszkania serwują turystom śniadania, starając się ponad miarę swoich możliwości o odpowiednie ugoszczenie "gości". Oczywiście nie robią tego za darmo ale zdobycie wszystkich artykułów, które trafiają na stół wymaga od nich wiele wysiłku.
Sami turyści często wzbudzają ciekawość. Na poniższym zdjęciu przechodząca ulicą dziewczynka zatrzymała się na chwilę przy oknie i zaczęła nas obserwować właśnie podczas posiłku. Nie wiadomo czy się do nas uśmiechała czy pokazywała nam język :) ;)
Trinidad na Kubie.
209406
Ciekawy ptaszek, no i jak zwykle ładnie złapany.
@Muminek (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8507), dzięki mistrzu :)
Tylko nie mistrzu :)
119. Klasyczne ptasie ujęcie a na nim Białorzytka białoskrzydła (Oenanthe monticola...
Kolejny interesujący gatunek.
... przechodząca ulicą dziewczynka...
Lubię takie wyjazdowe portrety, ten bardzo mi się podoba.
Dziękuję Panom za komentarze.
121. Drzewa umierają stojąc...
209508
wyszomir dziękuję
122. Wszyscy ostatnio wróblami watki spamują to i ja pogrzebałem w szufladzie i jednego zakurzonego wygrzebałem.
Młody Wróbel domowy (Passer domesticus)
209542
123. Podejście do lądowania w wykonaniu Pelikana kędzierzawego (Pelecanus crispus) na lotni... tzn. na jeziorze Kerkini w Grecji.
209557
Świetne. :roll::mrgreen:
Grzywa nastroszona, podwozie wysunięte, pas startowy gładki. Będzie dobrze. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
lisiajamka1
22.03.19, 21:19
Piękne kadry rozmaite :)
Lilen Twoje zdjęcie są niesamowite :shock:
Ciąg dalszy uczty duchowej - kolejny piękny kadr.
123. Podejście do lądowania w wykonaniu Pelikana kędzierzawego (Pelecanus crispus) na lotni... tzn. na jeziorze Kerkini w Grecji.
:shock:...jakie wielkie lustro !! :mrgreen:
Doskonałe !!
Ptaki widowiskowe. Do pelikana dodałbym lądowanie z ABS. Urzekło mnie zdjęcie "drzewa umierają stojąc". Niesamowity kadr i za podzielenie się nim nie mogę dodać - w tej chwili.
Świetne. :roll::mrgreen:
Grzywa nastroszona, podwozie wysunięte, pas startowy gładki. Będzie dobrze. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Dzięki. Lądowanie było mniej eleganckie :)
@Lilen (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15688) Twoje zdjęcie są niesamowite :shock:
Ciąg dalszy uczty duchowej - kolejny piękny kadr.
:shock:...jakie wielkie lustro !! :mrgreen:
Doskonałe !!
Ptaki widowiskowe. Do pelikana dodałbym lądowanie z ABS. Urzekło mnie zdjęcie "drzewa umierają stojąc". Niesamowity kadr i za podzielenie się nim nie mogę dodać - w tej chwili.
To bardzo miłe - Rumienię się :)
Dziękuję Wam bardzo.
124. Pomęczę Was jeszcze pelikanami. Na fotowyprawie mieliśmy wiele różnych możliwości tworzenia różnorakich kadrów z pelikanami. Fotografowaliśmy z łódki (zdjęcie poprzednie) lub z brzegu (zdjęcie poniższe). Przydatny był zarówno teleobiektyw jak i szeroki kąt. Poniższe zdjęcie zostało wykonane obiektywem 7-14mm F2.8 na najszerszej ogniskowej. Było naprawdę blisko :)
209623
Dobrze że sami nie wpadliście w te dzioby. :mrgreen:
Rewelacja! Podkarmialiście, czy same tak podlatywały?
Rewelacja! Podkarmialiście, czy same tak podlatywały?
Dzięki. Wolę określenie "wabiliśmy" :)
125. Kontynuując temat pelikanów to teraz "nalot bombowy" w ich wykonaniu ;)
209665
Super ! :shock: :mrgreen:
Lilen to nie męczenie to uczta dla oczu.
lisiajamka1
27.03.19, 15:11
Pelikany rewelacja! :)
Niezła eskadra na 125 !!
Dowódca klucza i skrzydłowi. :roll: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Zostawiam tymczasowo pelikany w spokoju ale jeszcze do nich wrócę.
126. Nasz krajowy, piękny Zimorodek zwyczajny (Alcedo atthis) w orientalnym wydaniu (Goa, Indie).
209735
Zimorodek zwyczajny - a taki uroczy, brawo.
zimorodek przyjemny - ale pelikany zwalają z nóg - miazga!!!! zwłaszcza te dynamiczne środkowe (https://forum.olympusclub.pl/threads/87350-Esy-floresy-fantasmagorie-w-multicolorze-)/page18?p=1358664&viewfull=1#post1358664)
Uprzejmie informuję że fotografia z tego wątku (https://forum.olympusclub.pl/threads/87350-Esy-floresy-fantasmagorie-w-multicolorze-)/page11?p=1351867&viewfull=1#post1351867) zyskała tytuł Fotografii Miesiąca Grudnia 2018 r
serdecznie gratuluję życząc kolejnych owocnych wyjazdów :)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=206687&d=1544548599
Uwaga Uwaga Uwaga - będą długie ogłoszenia :mrgreen:
Uprzejmie donoszę że zdjęcie z tego wątku (https://forum.olympusclub.pl/threads/87350-Esy-floresy-fantasmagorie-w-multicolorze-)/page13?p=1354183&viewfull=1#post1354183) decyzją forumowiczów otrzymało tytuł Najlepszej Fotografii Stycznia 2019
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=207749&d=1548008471
natomiat to zdjęcie (https://forum.olympusclub.pl/threads/87350-Esy-floresy-fantasmagorie-w-multicolorze-)/page13?p=1354183&viewfull=1#post1354183)z tego posta (https://forum.olympusclub.pl/threads/87350-Esy-floresy-fantasmagorie-w-multicolorze-)/page15?p=1356817&viewfull=1#post1356817)- decyzją forumowiczów otrzymało tytuł Najlepszej Fotografii Lutego 2019
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=208699&d=1550854346z kolei to zdjęcie z tego posta (https://forum.olympusclub.pl/threads/87350-Esy-floresy-fantasmagorie-w-multicolorze-)/page15?p=1356732&viewfull=1#post1356732) w miesiącu Lutym - zostało Wyróżnione ;)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=208665&d=1550676208
i na dokładkę zdjęcie z tego posta (https://forum.olympusclub.pl/threads/87350-Esy-floresy-fantasmagorie-w-multicolorze-)/page18?p=1358544&viewfull=1#post1358544) decyzją forumowiczów otrzymało tytuł Najlepszej Fotografii Marca 2019
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=209557&d=1553272489
Lilen osiągnąłeś istny monopol - GRATULACJE !!!
wysoko zawiesiłeś poprzeczkę ;) :mrgreen:
No faktycznie - udało mi się ustrzelić hattricka na początek roku. Dziękuję.
Ostatnio trochę musiałem odpuścić forum z braku czasu i niestety zapowiada się, że taka sytuacja potrwa do końca maja. Mam nadzieję, że w czerwcu wrócę do życia on-line :)
No faktycznie - udało mi się ustrzelić hattricka na początek roku. Dziękuję.
Ostatnio trochę musiałem odpuścić forum z braku czasu i niestety zapowiada się, że taka sytuacja potrwa do końca maja. Mam nadzieję, że w czerwcu wrócę do życia on-line :)
Ale wrócisz z nowym materiałem - mam nadzieję :)
Ale wrócisz z nowym materiałem - mam nadzieję :)
Taki mam zamiar :)
majeczek78
14.04.19, 20:57
Ach te drzewa .... super. gratki !
Ach te drzewa .... super. gratki !
noooo - mocno księżycowy krajobraz mi się kojarzy jak na nie patrzę ;)
Cieszę się, że głosowałem na te prace bo są wysoko nadprzeciętne. I co oczywiste gratuluję.
Ode mnie też gratulacje. Zwycięstwa w pełni zasłużone.
Dziękuję jeszcze raz na gratulacje.
Korzystając z chwili wolnego przed wyjazdem postanowiłem wrzucić tu fotografię abyście nie zapomnieli szybko o moim wątku ;)
127a. Spacerując po malowniczych uliczkach Trynidadu (Kuba) często można było spotkać ludzi, którzy odpoczywali na schodkach. Wszyscy byli bardzo mili i sympatyczni ale widać było ich zmęczenie. Ten człowiek w szczególności zrobił na mnie wrażenie bo jego smutek było widać najbardziej.
210804
127b. Próbował się do zdjęcia uśmiechnąć ale przychodziło mu to z trudem.
210805
Ciężko spracowany a w oczach jakby jakiś dystans, rezygnacja połączona ze zobojętnieniem. Wymowne zdjęcie.
Świetne ujęcie, jestem pod wrażeniem.
chciałam tylko nieśmiało powiedzieć że zdjęcie kolegi @Lilen - zostało zgłoszone do konkursu Fotografia Miesiąca Kwietnia (https://forum.olympusclub.pl/threads/118767-Fotografia-Kwietnia-2019r-w%C4%85tek-do-zg%C5%82aszania-fotografii)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=210804&d=1556120315
gratulacje :)
Pomału wracam do forumowej aktywności. Póki co nie będę tu zbyt aktywny ale idzie ku lepszemu :)
Dziękuję za głoszenie moje poprzedniej fotografii do konkursu FM :)
128. Lewitująca Orzechówka zwyczajna (Nucifraga caryocatactes), którą najłatwiej zaobserwować wokół Morskiego Oka.
211436
Piękny moment uchwyciłeś.
lisiajamka1
17.05.19, 11:19
Wcale nie taka zwyczajna ta orzechówka :grin:
Przecież to kukiełka :wink:.
dzięki Panom za odwiedziny i komentarze :)
129. Poniższy uroczy gad to Cuban Green Anole (Anolis porcatus), niestety nie znalazłem jego polskiej nazwy.
211444
WOW piękny :eek:, a zdjęcie cymesik.
Cuban w całej okazałości, piękny.
Bardzo ładny. Na czym on siedzi?
jak zwykle warsztatowo i modelowo świetnie
To chyba " indyjski" ptaszek. Mieniące się kolory jaszczura i piękne tło na którym został zatrzymany w kadrze wspaniałe.
miło mi poinformować, że poniższa fotografia została zgłoszona do konkursu Fotografia miesiąca maja (https://forum.olympusclub.pl/threads/118924-Fotografia-Maja-2019r-w%C4%85tek-do-zg%C5%82aszania-fotografii?p=1361683#post1361683)
gratulacje i powodzenia
211444
Widzę, że pomimo tego, że to gadzina to i tak wam się spodobała. Dziękuje imieniu jej i swoim ;)
Bardzo ładny. Na czym on siedzi?
To był jakiś murek o ile dobrze pamiętam.
130a. Chyba dawno nie umieszczałem zdjęcia koteczka więc nadrabiam i przedstawiam Państwu ślicznego i "miłego" kotka - Geparda grzywiastego (Acinonyx jubatus) z Namibii.
211575
130b. Tu razem ze swoją ciągnącą się rodzinką.
211574
Piękny kotek, ale na pierwszym zdjęciu w/g mnie lepiej by się prezentował w pionowym kadrze.
lisiajamka1
23.05.19, 20:22
Kubański gad piękny i jaki dostojny :) Koteczki super, szczególnie ten pierwszy i dobrze mu z oczu patrzy :grin:
Tadeusz Jankowski
26.05.19, 11:35
Obydwie fotki z kotami bardzo przypadły mi do gustu. Z kilku powodów. Najważniejszy z nich, to zrealizowanie koncepcji, w której drapieżnik jest idealnie wtopiony w otoczenie, a jednocześnie wyrysowany dla rozpoznania cienka kreską, tkwiący w środowisku i ukazujący się jak duch.
Pzdr, TJ
Duże piękne koty fajnie skomponowały się z terenem.
Dawno nic nie publikowałem...
131. Dzięciur antylski (Melanerpes superciliaris), Kuba
213750
piękne ptaszysko, cudnie ubarwione :)
lisiajamka1
19.08.19, 18:07
Jak przystało na Kubę piękne kolory :) Super!
Nie będę innych powtarzał. Bajka :)
Pięknie zapozował w tym świetle, podoba się :)
Tadeusz Jankowski
19.08.19, 22:57
Ptaszek owszem, owszem. Światełko jest na główce, pstrokatość gra, ogon uczestniczy w kompozycji i ją "zakańcza" ładnie, przyciąga oko, podpiera.
Tło na prawo od ogona, gdyby tak coś zrobić z tym łukiem skierowanym do dołu. Ale to drobna rzecz,
Pzdr, TJ
No niezły okaz - mówisz Kuba - czyżby jakaś relacja się zapowiadała ?? :)
Dziękuje wszystkim za odwiedziny i komentarze.
No niezły okaz - mówisz Kuba - czyżby jakaś relacja się zapowiadała ?? :)
Niestety, z relacji na forum zrezygnowałem już jakiś czas temu. Za dużo ostatnio jeżdżę i zwyczajnie nie mam czasu na dłuższe wątki z relacjami z podróży. :???:
132. Nie wiem jak nazwać to zdjęcie ale kojarzy mi się z "Samotnością w tłumie" lub chęcią wyrwania się z ucisku :)
Na zdjęciu Słonie morskie z zachodniego wybrzeża USA.
213791
mega!!!!!!!!!!!!!!!!
i uprzejmie informuję że fota ta znalazła się w propozycjach konkursowych na najlepsze foto Sierpnia
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=213791&d=1566316676
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
aaa i to także jest w tym konkursie :)
podwójnie gratuluję
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=213750&d=1566227456
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
a co do wątków podróżniczych - to ze 3 zdania w swoich tematycznych wątkach też możesz wrzucić
a może kiedyś w długie zimowe wieczory jak nie będziesz na wyjeździe to Cię natchnie żeby jednak coś zaprezentować ;)
3mam kciuki w każdym razie i za relacje ;) i za wyjazdy skoro aż tyle ich planujesz - zazdrooo przeogromne :) :) :) (choć też do siedzących na tyłku nie należę ;) )
Ula, bo ten chłopak mega super zdjęcia robi :D
lisiajamka1
21.08.19, 11:49
Słonie są super! :)
Kapitalny ostatni kadr, fajny moment złapałeś :)
Normalnie się rumienię....
mega!!!!!!!!!!!!!!!!
a co do wątków podróżniczych - to ze 3 zdania w swoich tematycznych wątkach też możesz wrzucić
No cóż - nic nie obiecuję, pisarz czy gawędziarz ze mnie żaden. Jeżeli z jakąś fotografią będzie wiązać się ciekawa historia to postaram się ją razem ze zdjęciem umieścić.
133a. Springboki a właściwie Skoczniki antylopie (Antidorcas marsupialis), Park Narodowy Etosha, Namibia. Charakterystyczną cechą ich zachowania są wysokie podskoki na kilka metrów (do 4m). Wyginają wtedy grzbiet do góry a nogi napinają i kierują je prostopadle do ziemi. Taki skoczny taniec wygląda bardzo ciekawie :)
213828
133b. Tu szerszy kadr tej samej sceny
213827
lisiajamka1
21.08.19, 18:23
No cóż - nic nie obiecuję, pisarz czy gawędziarz ze mnie żaden. Jeżeli z jakąś fotografią będzie wiązać się ciekawa historia to postaram się ją razem ze zdjęciem umieścić.
Więc jest nadzieja... :)
Springboki, kiedyś już widziałem ich skoki, niestety w tv :grin: Bardzo wdzięcznie wyglądają i jak cienia się pilnują :)
Świetne wszystkie.
Gratuluję talentu i wyczucia dobrych momentów !
Dziękuję.
Na ostatniej mojej wyprawie miałem okazję obserwować kocią rodzinę z jednym maluszkiem. Kotek bardzo pewnie się czuł i pozwolił na dość bliskie "podejście" ale kto by się nie czuł, mając za ojca samego króla. ;)
134. Lwi ojciec i syn z Północnego Serengeti, Tanzania.
213868
Dobre :) . Jak na mój gust lekko przepalone miejsca , ale podoba się
Tadeusz Jankowski
22.08.19, 20:05
!34 s
Świetnie złapane ojcostwo, surowe, w naturalnej niszy ekologicznej, naturalne miny, gorąc i czujna opieka. Żadnych ozdóbek, kombinacji z kompozycją, a fotka mówi do mnie - fajne, co?
Pzdr, TJ
Dawno tu nie zaglądałem , foty cudo. Świetne kadry i perfekcyjnie obrobione.
Miło, że zaglądacie.
Podczas ostatniej mojej wyprawy byliśmy sfokusowani na przeprawach przez rzekę Marę antylop Gnu. Mieliśmy sporo szczęścia, ponieważ udało nam się je zaobserwować kilka razy. Proszę o wybaczenie bo będę tu spamował zdjęciami z tych przepraw... Żeby się nie nudziło, postaram się je przeplatać innymi zdjęciami.
135. Przeprawy antylop Gnu przez rzekę Marę to niesamowity spektakl przyrody. Ten zapierający dech widok trwał czasami klika godzin. Dziesiątki tysięcy gnu, w poszukiwaniu świeżej trawy, przeprawia się w amoku wbiegając do rzeki jedna za drugą.
213900
lisiajamka1
23.08.19, 19:31
Bardzo dobre zdjęcia, aż miło oglądać. Lew z małym - kapitalne zdjęcie :)
e tam gawędziarz żaden - kokietujesz normalnie :-P
te opisy się bardzo dobrze czyta
też z ostatnich fanem kotów jestem :)
135 rewelacyjne . Pierwszy jak i dalszy plan . Cudo
rodzinne kocie bardzo fajne, a przejście Gnu przez rzekę świetnie pokazane :)
Lilen - są w internecie setki zdjęć z przeprawy Gnu przez Marę, ale żadne z nich nawet nie zbliży się do Twojego - rewelacja.
Ja niestety mam konto zablokowane i plusa dać nie mogę. Ale nie zapomnę :)
Lilen spieszę donieść - że kolejne Twoje zdjęcie wskoczyło do konkursu sierpniowego - będziesz normalnie walczył między swoimi fotami ;)
gratulacje :) :) :) i liczymy na więcej
213900
Fajnie, że zdjęcia się Wam podobają.
136. Wracając z safari niebo, a zasadniczo cała natura, uraczyła nas wspaniałym spektaklem - imponującym zachodem słońca. Niestety zdjęcie nie jest wstanie przekazać tego co widzieliśmy więc na poniższej fotografii tylko namiastka tego piękna. Widoczne stado to dziesiątki tysięcy antylop Gnu, ich stada rozciągały się kilometrami...
213994
Zostałem uprzedzony, bo już dzisiaj Twoje zdjęcie trafiło do konkursu. Inaczej sam bym je zarekomendował. Tak czy owak z racji na kontakt z Twojej strony zerknąłem co słychać u Ciebie, przejrzałem galerię i pomyślałem sobie.. no tak jest się jeszcze czego i od kogo uczyć. Wgniatające zdjęcia.
135 rewelacja.?
No jest na co popatrzeć
137. Kolejny kadr z Wielkiej Migracji. Przy odpowiednich warunkach czyli: bezdeszczowej pogodzie od kilku dni, porannym słońcu i odpowiedniej wielkości stadzie, antylopy Gnu wzbijały wielkie tumany kurzu co wszystko razem tworzyło bardzo bardzo malowniczą scenerię.
214043
lisiajamka1
26.08.19, 19:08
Ale dawkujesz :shock: Kapitalne to mało powiedziane, dawno już nie widziałem tak dobrego zdjęcia - brawo!!!
Strach pomyśleć co jutro wstawisz :grin:
Ale dawkujesz :shock: Kapitalne to mało powiedziane, dawno już nie widziałem tak dobrego zdjęcia - brawo!!!
Spokojnie, mam sporo gniotów....
Bardzo mi miło, że zdjęcie się spodobało :)
Obraz - bo to obraz - przypomina mi malunki z XIX w. przedstawiające stempade dzikich indiańskich mustangów.
lisiajamka1
26.08.19, 19:25
Spodobało... jestem nim zachwycony, malarskie takie bardzo i tonacja kolorystyczna... całą rodzinę zebrałem żeby pokazać Twoje zdjęcie :grin:
Super, ale tam gdzie wszystkie są zebrane razem - totalny odlot.
ejjj z ust mi to wyjales - masz sporo asów w rekawie ;) co jedno to lepsze
Udowodnij ;) bo jakoś ciężko mi uwierzyć ;)
137 - to mistrzostwo fotografii. Poślij je na jakiś konkurs koniecznie. Bo przyjadę i Ci wleję.
Na dobranoc jestem uraczony porcją wyśmienitych fotografii.
Poprzednie afrykańskie budziły głęboki podziw. 137 powoduje opad szczęki z wrażenia.
Spodobało... jestem nim zachwycony, malarskie takie bardzo i tonacja kolorystyczna... całą rodzinę zebrałem żeby pokazać Twoje zdjęcie :grin:
To już chyba przesada.... ale jakże dla mnie miła :)
Obraz - bo to obraz - przypomina mi malunki z XIX w. przedstawiające stempade dzikich indiańskich mustangów.
O! Fajne skojarzenie.
ejjj z ust mi to wyjales - masz sporo asów w rekawie ;) co jedno to lepsze
Dziękuję :)
Udowodnij ;) bo jakoś ciężko mi uwierzyć ;)
... będę się bardzo starał tego nie udowodnić :lol:
137 - to mistrzostwo fotografii. Poślij je na jakiś konkurs koniecznie. Bo przyjadę i Ci wleję.
uuuu... poważna groźba. A możesz pogrozić jeszcze jurorom, że zrobisz im to samo jak nie wybiorą mojego zdjęcia??? :???::lol:
Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Dam teraz odpocząć od afrykańsko-zwierzęcych klimatów.
138. Un hombre de Trinidad
Spacerując uliczkami Trinidadu na Kubie, niekoniecznie tymi głównymi, można spotkać wielu ciekawych ludzi. Ten Pan z poniższego zdjęcia twierdził, że pali tylko najlepsze cygara na świecie. Taką dyskusję prowadził ze swoimi znajomymi o czym nie omieszkał nam powiedzieć podczas "sesji", na którą bez oporów się zgodził. Być może później żałował, bo już podczas tej "sesji" znajomi, z którymi przed chwilą dyskutował, nabijali się z jego kariery modela :)
214089
Lilen - jesteś prawdziwym mistrzem.
lisiajamka1
28.08.19, 08:49
Poznałeś szczęśliwego Kubańczyka :) Fajny portret.
mimo zmiany modela - poziom 3masz :)
fajne :)
...
Ostatni gniot wciska w fotel i unieruchamia przed monitorem, można się gapić i gapić :)
Tzn. dziadek też fajny, ale pisząc o gniocie miałem na myśli 137 :)
Był fajny dziadek to teraz czas na mniej fajną gadzinę ale też z Kuby.
139. Zaglądając śmierci w oczy a właściwie w paszczę Krokodyla kubańskiego (Crocodylus rhombifer).
214122
Brrr - chyba, że wypchany :wink:.
Te zęby to od tytoniu...
135 zatkało mnie z wrażenia ale przy 137 to gdybym nie miał swoich zębów to szuflada byłaby na podłodze.
Sorki za mój francuski - jest ZAJEBISTE
Jesteście niezawodni, dziękuję za odwiedziny i jednocześnie przepraszam za brak mojej obecności w innych wątkach. Jeżeli tylko znajdę trochę czasu to to nadrobię.
140. Portret przystojnego Pelikana kędzierzawego ;)
214189
Ale hipnotyzujące spojrzenie..można zeza dostać :wink:
lisiajamka1
30.08.19, 18:10
Przystojny i z czarującym spojrzeniem :cool: Chciałbym mieć takie gęste, kędzierzawe włosy :roll: Super fota :)
Lilen jesteś the beściak. Wysyłaj prace na konkursy, bo większość z nich ma ogromny potencjał. Patrząc na Twoje fotki uważam, że są równie dobre jak np Marcina Dobasa, więc mogłyby spokojnie trafiać na okładki gazet (chyba, że już wpadają? ) .
@Lilen (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15688) jesteś the beściak. Wysyłaj prace na konkursy, bo większość z nich ma ogromny potencjał. Patrząc na Twoje fotki uważam, że są równie dobre jak np Marcina Dobasa, więc mogłyby spokojnie trafiać na okładki gazet (chyba, że już wpadają? ) .
Dzięki, to oczywiście miłe i cieszę się, że zdjęcia się podobają ale nie przesadzajmy. Staram się jak mogę, cały czas się uczę ale jeszcze daleko mi do Marcina czy wygrywania w konkursach (co nie znaczy, że nie będę próbował swoich sił) :)
Pelikan robi wrażenie. Nie wygrał czasem jakiegoś konkursu lub nie zdobił okładki jakiegoś czasopisma? Bo wydaje mi się, że już gdzieś widziałem ten lub podobny do niego portret.
Przepiękny portret pelikana, fotografia antylop kojarzy mi się z pracami Sebastiao Salgado. Gratulacje.
cudne to ostatnie - zastanawiam się czy była szansa na cały dziób i czy wówczas nie było by lepiej
bo jakby z całą paszczą 3mało taki poziom to petarda totalna
jak daleko od niego byles ?
Prześwietne zdjęcia o imponującym oddziaływaniu.
Pelikan robi wrażenie. Nie wygrał czasem jakiegoś konkursu lub nie zdobił okładki jakiegoś czasopisma? Bo wydaje mi się, że już gdzieś widziałem ten lub podobny do niego portret.
Nie wygrał ani nie był na okładce. Inne moje zdjęcie tego ptaka zostało wydrukowane w Digital Camera :)
cudne to ostatnie - zastanawiam się czy była szansa na cały dziób i czy wówczas nie było by lepiej
bo jakby z całą paszczą 3mało taki poziom to petarda totalna
jak daleko od niego byles ?
Może i lepiej tylko wtedy głowa zajmowałaby niewielką część w kadrze i dodatkowo w kadr wszedłby tułów a wtedy nie byłby to portret a zdjęcie całego ptaka :)
Byłem kilka metrów od modela, nie pamiętam ile dokładnie :)
Dziekuję również pozostałym za komentarze.
Rzutem na taśmę (jestem kilka godzin przed wyjazdem) publikuję zdjęcie krajobrazowe, w której to kategorii nie czuję się zbyt mocny więc proszę o wyrozumiałość :/
141. Horseshoe Bend, zakole na rzece Kolorado, Arizona, USA. Wiem, niebo nie zagrało ale nie miałem szans na powtórkę bo byłem tam tylko jeden wieczór :/
214393
Lilen - nie bądź taki skromny - piękne zdjęcie.
@Lilen (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15688) - nie bądź taki skromny - piękne zdjęcie.
potwierdzam, potwierdzam, potwierdzam :lol:
A portret pelikana- mistrzostwo!
może i nie zagrało tak jakby mogło - ale i tak nie jest źle - coś tam na nim się dzieje :)
znane miejsce - pięknie pokazane :)
214189
Chyba tylko podobny : https://www.flickr.com/photos/69320968@N05/33352376278 :wink:.
lisiajamka1
4.09.19, 17:30
Może i lepiej tylko wtedy głowa zajmowałaby niewielką część w kadrze i dodatkowo w kadr wszedłby tułów a wtedy nie byłby to portret a zdjęcie całego ptaka :)
Byłem kilka metrów od modela, nie pamiętam ile dokładnie :)
Dziekuję również pozostałym za komentarze.
Rzutem na taśmę (jestem kilka godzin przed wyjazdem) publikuję zdjęcie krajobrazowe, w której to kategorii nie czuję się zbyt mocny więc proszę o wyrozumiałość :/
141. Horseshoe Bend, zakole na rzece Kolorado, Arizona, USA. Wiem, niebo nie zagrało ale nie miałem szans na powtórkę bo byłem tam tylko jeden wieczór :/
Co do głowy pelikana, tez uważam, że tak jak jest, jest bardzo dobrze :grin:
Horseshoe Bend robi wrażenie :)
Owocnego w kolejne widowiskowe zdjęcia wyjazdu życzę :)
Na szybko po powrocie jedna wrzutka. Jutro postaram się nadrobić ulubione wątki:)
142. Mangusta pręgowana lub Mungo pręgowany (Mungos mungo) w nietypowym dla siebie miejscu czyli na drzewie. To wyjątkowo naziemne zwierzę, żyjące w dużych grupach w wykopanych przez siebie norkach.
214922
Super zdjęcie, ale najlepszy Kaszpirowski :lol:.
Super zdjęcie, ale najlepszy Kaszpirowski :lol:.
dzięki :)
143. Portret samicy słonia afrykańskiego, która wraz z swoją rodziną podeszła pod samą kawiarenkę, w której piliśmy nie tylko kawę ;). Sama kawiarenka była w pobliżu wodospadu Wiktorii.
214938
Piękny portret. Bardzo ładna kolorystyka - niemal monochromatyczna, tylko oczy się wyróżniają.
Dziękuję Wyszomirze :)
144. To drzewo już widzieliście w moim wątku ale teraz w nieco innej odsłonie. Dalej wietrznie ale wydma już w cieniu.
214946
pięknie tu nadal u Ciebie :lol:
Portret słonia przecudny... uwielbiam te Twoje zbliżenia, bardzo kadrowo przypomina mi zebry dodane jakiś czas temu :)
piękne
lisiajamka1
22.09.19, 16:30
Wrzutki jak zwykle bardzo egzotyczne i w najlepszym wydaniu. Słoninka super :)
Dziękuje Pani i Panom :)
145. Kolejne zdjęcie z wielkiej migracji. Jak Wam się znudzi to dajcie znać bo jeszcze trochę tego na dysku mam :D
215013
Jak Wam się znudzi to dajcie znać bo jeszcze trochę tego na dysku mam :D
Możesz spokojnie wrzucić wszystkie. Są niesamowite po prostu.
[QUOTE=Lilen;1367927]
145. Kolejne zdjęcie z wielkiej migracji. Jak Wam się znudzi to dajcie znać bo jeszcze trochę tego na dysku mam :D
[QUOTE]
Tak piękne zdjęcia nieprędko się znudzą:-) Czekam na następne!
lisiajamka1
23.09.19, 15:52
Za przedpiszcami, zdjęcia widowiskowe i doskonałej jakości, nie mogą się znudzić, ale jakby co, to dam znać :wink:
Dzięki za nominacje :)
Dzięki wszystkim i trzymam za słowo :)
146. Poranna zabawa lwiątka z mamą.
215029
145 ekstra - i jeszcze się nie znudziło :lol:
Zgadzam się 145 jest świetne (i te wcześniejsze w podobnym tonie także). 146 wydaje mi się zbyt kontrastowe.
Ja też chcę rogi i ogony, mogą też być paszcze :mrgreen:
Fajnie, że zaglądacie :)
Ja też chcę rogi i ogony, mogą też być paszcze :mrgreen:
A dzioby? Mogą być też dzioby?
147. Kacykarzyk purpurowy (Euphagus cyanocephalus) "ustrzelony" w PN Yosemite. W sumie nie było problemu z upolowaniem tego ptaszka bo wszędzie go było pełno. No może tylko miał "małą" nadpobudliwość bo nie mógł usiedzieć w jednym miejscu dłużej niż kilka sekund.
215049
Świetne foty, a ptaszek ma pewnie ADHD. :mrgreen:
Mama z córka ślicznotki. :mrgreen:
cóż za cudny wytrzeszcz ma ten ptaszor :mrgreen:
a poniższe zdjęcia zostały zgłoszone do konkursu na najlepsze foto września - gratulacje i podziękowania za upiększanie forum pięknymi zdjęciami :)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=214938&d=1568994108
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=215029&d=1569253044
Dziękuję za nominacje :oops:
148. Trithemis kirbyi, Sahara, okolice Djanet w Algierii. Zdjęcie z mojej ostatniej podróży. Co prawda mało reprezentatywne ale jestem dopiero w trakcie selekcji a od piątku jestem znowu w kolejnej podróży więc dopiero końcem października będę mógł pokazać bardziej pustynne krajobrazy.
215053
Ważka a raczej ważek bardzo podekscytowany. :shock: :mrgreen:
lisiajamka1
25.09.19, 20:52
Ważka a raczej ważek bardzo podekscytowany. :shock: :mrgreen:
Dziwisz się henry... znaleźć się w towarzystwie bawołów, słoni i lwów :grin: Kacykarz też super :)
Po dłuższej przerwie powracam z kolejnym zdjęciem.
149. Tym razem to Kruk (Corvus corax) na tle Wielkiego Kanionu.
215342
lisiajamka1
10.10.19, 18:33
Po dłuższej przerwie powracam z kolejnym zdjęciem.
149. Tym razem to Kruk (Corvus corax) na tle Wielkiego Kanionu.
Piękne kolory w tle, ja też miałem okazję obserwować te dostojne ptaki w tym niesamowitym miejscu. Fajne zdjęcie :)
To tło rzeczywiście jest ciekawe. Właśnie dzięki niemu zdjęcie robi duże wrażenie.
Dziękuje Panom :)
150. W szaleńczym pędzie.
Podczas Wielkiej Migracji stada antylop gnu (Connochaetes taurinus) są wszechobecne. Pasą się leniwie, próbują przeprawić się przez rzekę, uciekają przed drapieżnikiem lub pędzą bez widocznego powodu. Łączą się w wielkie stada ale bez problemu można w nich wyodrębnić mniejsze grupki zapewne powiązane więzami rodzinnymi. Na zdjęciu taka mniejsza grupka próbująca dogonić większe stado.
215364