Zobacz pełną wersję : Esy- floresy, fantasmagorie w multicolorze ;)
lisiajamka1
11.10.19, 19:08
Kolejne widowiskowe i bardzo dynamiczne zdjęcie - podoba się :)
Zajebiste - inaczej tego nie można nazwać :)
149 - zdjęcie super, ale w ramach poprawiania natury, wykopałabym ten badyl w ldr.
150 - wszystkie zdjęcia z tej serii są rewelacyjne.
Miło mi czytać te komentarze, dziękuję Wam bardzo!
151. Bezwietrzna pogoda oraz podnosząca się wczesnoporanna mgła stworzyły minimalistyczne tło dla samotnie brodzącego w wodach jeziora Kerkini w Grecji flaminga różowego (Phoenicopterus roseus), który odłączył się od większego stada.
215459
151 - cudny minimalizm :)
151 - cudny minimalizm :)
Dziękuję :)
152. Zachodzące słońce muska ostatnimi promieniami najwyższe szczyty kanionu Bryce w stanie Utah w USA.
215472
lisiajamka1
14.10.19, 18:30
152. Zachodzące słońce muska ostatnimi promieniami najwyższe szczyty kanionu Bryce w stanie Utah w USA.
Spektakularny widok - super zdjęcie. Samotny flaming też się podoba :)
Flaming super, pewnie jakiś "celebryta", wyrwał się z tłumu. :mrgreen:
Panorama kanionu bardzo ciekawa. :roll:
Kanion robi wrażenie, super :)
Dzięki za odwiedziny i pozostawienie swojego śladu :)
153. Sęp plamisty (Gyps rueppelli) chwilkę po zakończeniu posiłku.
215525
Flaming i sęp co za kontrast w przyrodzie. :eek:
majeczek78
18.10.19, 21:18
Flaming miażdży ! Gratuluję !
Flaming = WOW:)
Kanion = WOW:).
lisiajamka1
20.10.19, 16:47
153. Sęp plamisty (Gyps rueppelli) chwilkę po zakończeniu posiłku.
Głęboko sięga po smakołyki, super :)
Dzięki za budujące komentarze.
154. Młody gepard leniwie wylegujący się w trawie równin Serengeti.
215639
lisiajamka1
20.10.19, 16:58
Piękny portret!
Może i leniwie leży , ale po jego minie mam wrażenie że mu przerwałeś sjestę :-P .
Same wspaniałości dla oczu.
Dziękować!!!
155. Orzeł wylądował.... tzn. nie orzeł a Pelikan kędzierzawy.
215695
no więc odświeżam sobie ciekawe wątki. skłamałbym gdybym powiedział, że przejrzałem cały wątek. z ostatnich stron oczywiście nie ma zdjęcia, które nie jest ciekawe. Te z Hameryki są wspaniałe, ten kraj dużo dostał od natury w gratisie.
Aaaaaaale afrykańskie kadry zwierząt są hipnotyzujące. wielkie gratulacje za zdjęcie nr 143 - słoń, 145 - migracja i moja faworyta 154 - gepard. ręce same składają się do braw:)
wyszomir, abir Miło czytać, dziękuję!
156. Kotawiec sawannowy vel koczkodan tumbili vel werweta (Chlorocebus pygerythrus rufoviridis) czyli małpa o wielu twarzach tfu.... imionach.
215744
Genialny ten "Orzeł" :wink::grin:.
koczkodan - wiele razy słyszałem to słowo kierowane w moją stronę od małżonki. "Ty koczkodanie,,,,to i tamto....jeszcze tego nie zrobiłeś.....":roll:
teraz wiem co widzi małżonka gdy na mnie patrzy:mrgreen:
lisiajamka1
24.10.19, 18:49
Orzeł, koczkodan - kapitalne zdjęcia :)
Dzięki Pany!
koczkodan - wiele razy słyszałem to słowo kierowane w moją stronę od małżonki. "Ty koczkodanie,,,,to i tamto....jeszcze tego nie zrobiłeś.....":roll:
teraz wiem co widzi małżonka gdy na mnie patrzy:mrgreen:
Na pewno mówiła to wyłącznie z sympatii, bo ten akurat koczkodan wielce sympatyczny jest :D
157. Potężny słoń afrykański próbuje nas przestraszyć, co poniekąd mu się udało...
215774
mocarny, i po przejściach.
poniekąd powiadasz. mnie przestraszył na monitorze. gdybym był na miejscu chyba potrzebowałbym zmiany bielizny:grin:
ale przygoda w tej Fafryce
Nie dziwię się, że mu się udało. Też by mi się adrenalina w takiej sytuacji podniosła:-)
Piękny kadr.
Jak zwykle piękne ujęcia . Podoba mi się zwłaszcza koczkodan , te kolory nieba , zieleń .
Dziękuję za odwiedziny :)
mocarny, i po przejściach.
poniekąd powiadasz. mnie przestraszył na monitorze. gdybym był na miejscu chyba potrzebowałbym zmiany bielizny:grin:
ale przygoda w tej Fafryce
Dlatego zawsze wożę ze sobą kilka par na takie przypadki :lol:
158. Toko plamoskrzydły (Tockus monteiri)
215793
lisiajamka1
25.10.19, 18:58
Pełna egzotyka w najlepszym wydaniu :)
Że też przyroda potrafi takie cudeńko zrobić :shock: no no no :)
Ależ dziwoląg, może to "dziabąg" :shock::eek::mrgreen:.
Tadeusz Jankowski
27.10.19, 19:58
158 trafione potrójnie - w pozycję ptaka - ujęcie od ogona i rozwarty dziób, w tło - naturalne otoczenie, fantastyczny splot kształtów i światło penetrujące listowie oraz trafione kompozycyjnie.
Pzdr, TJ
123. Podejście do lądowania w wykonaniu Pelikana kędzierzawego (Pelecanus crispus) na lotni... tzn. na jeziorze Kerkini w Grecji.
209557
Moje gratulacje :)
https://www.national-geographic.pl/galeria/znamy-zwyciezcow-wielkiego-konkursu-fotograficznego-national-geographic/lewitujacy-pelikan
Ojej nie byłem tu gdzieś od zdjęcia z kanionem.
Oglądam z przyjemnością.
Bardzo dziękuje wszystkim za miłe słowa.
Moje gratulacje :)
https://www.national-geographic.pl/galeria/znamy-zwyciezcow-wielkiego-konkursu-fotograficznego-national-geographic/lewitujacy-pelikan
Dzięki Muminek!
Jestem niezmiernie zadowolony, że jury WKF NatGeo zauważyło moją fotkę. Jaram się jak małe dziecko bo to moje pierwsze pierwsze miejsce w większym konkursie :)
Jurorom spodobała się poniższa fotografia, już publikowana na tym forum:
215904
Ode mnie również gratulacje zwycięstwa w konkursie NG.
Lilen – serdeczne gratulacje! Bardzo się cieszę z Twojego sukcesu :):):)
Pierwsze miejsce w konkursie NG, na który w sumie nadesłano ponad 13 tys zdjęć to powód do dużej satysfakcji. Mam nadzieję, że wygrana zachęci Cię do wysyłania swoich pięknych zdjęć na inne konkursy foto w przyszłości. Twoje egzotyczne podróże na pewno stworzą Ci taką możliwość jeszcze nie jeden raz.
Dziękować!!!
155. Orzeł wylądował.... tzn. nie orzeł a Pelikan kędzierzawy.
Świetne.
czapki z głów
szczęki na ziemię
ręce do oklasków
brawo:)
lisiajamka1
30.10.19, 20:47
Lilen - Gratulacje! :)
Dziękuję wszystkim za miłe słowa. To między innym dzięki Wam dalej chce mi się robić zdjęcia i podnosić swoje umiejętności - dziękuję jeszcze raz!
159. Zimorodek malachitowy (Corythornis cristatus), Nkhotakota Wildlife Reserve, Malawi.
216488
lisiajamka1
17.11.19, 18:48
159. Zimorodek malachitowy (Corythornis cristatus), Nkhotakota Wildlife Reserve, Malawi.
Prawdziwy klejnocik :)
Faktycznie zimek pierwsza klasa :)
Gratulacje, WIELKIE:grin: gratulacje.:!::!::!:
Byłem na NG i widziałem.
Gratuluje zdjęcie mega a i Zimek pięknie za pozował
Zimorodek cudny, nie bez powodu w nazwie ma malachitowy :)
Gdzie są takie ptaki ??? :shock:
U mnie tylko te, co balkony "przyozdabiają", pozbyć się ich nie można, namolne potwory. :evil:
Nawet wróble i sikorki zniknęły, nieraz te duże czarne co skrzeczą się pojawią i tyle. :cry:
A Twój zimorodek super, gratulacje ! :mrgreen:
Dziękować, dziękować... jesteście bardzo mili :)
Gratulacje, WIELKIE:grin: gratulacje.:!::!::!:
Byłem na NG i widziałem.
Dzięki, byłeś na gali? Nagrodę też odbierałeś?
160. I kolejne zdjęcie z migracją tym razem pod nadzorem samej Jej Wysokości Królowej Sawanny.
216534
Tadeusz Jankowski
18.11.19, 22:13
Super foteczka! Zbłądzona żyrafa oczekuje na okazję, a tam tłok, przepychanki, kurz, tętent i dudnienie.
Pzdr, TJ
160. I kolejne zdjęcie z migracją tym razem pod nadzorem samej Jej Wysokości Królowej Sawanny.
Kolejna wspaniała fota. Kapitalna!
Niesamowite zdjęcie. Rewelacja.
Klejnocik też piękny.
Nie da się ukryć, fota wyborna.
Przeprawa z żyrafą świetna.
I zimorodek i żyrafa śliczne, ze wskazaniem na żyrafę :)
Jak już pisałam w innym serwisie - ostatnia fota z żyrafą miazga totalna!!! Mega mi się podoba :)
i słusznie została zgłoszona do konkursu FM Listopada
Piękna scena i piękne światło, efekt - genialna fota :) - proste c'nie
ale słodzicie..... Dziękuję!
161. Tym razem mały kiczek z USA czyli: Zachód słońca nad Yosemite. Widok z punktu widokowego Tunnel View. Z lewej strony widoczna jest słynna skała wspinaczkowa El Capitan a z prawej wodospad Bridalveil.
216556
162. W rezerwacie Lesio Louna w Kongo-Brazzaville istnieje niewielki sierociniec dla małych goryli, które z jakiegoś powodu nie miały szczęścia wychowywać się na pełnej wolności.
Młodszy poniższej dwójki (2lata) został znaleziony w pobliskiej wiosce i przyniesiony do sierocińca przez jej mieszkańca. Starszy (4 lata), o imieniu Dominik został zabrany z domu prywatnego, gdzie był przetrzymywany jako zwierzątko domowe. W sierocińcu goryle przebywają przez około 7 – 9 lat i potem są przenoszone do miejsca gdzie mogą żyć na wolności.
216590
163. Drozd wędrowny (Turdus migratorius), Yosemite, USA
216618
Dziękować, dziękować... jesteście bardzo mili :)
Dzięki, byłeś na gali? Nagrodę też odbierałeś?
Piękna fota.
162.... można by rzec... dwa goryle wzięły się za łby :).
majeczek78
24.11.19, 13:57
Fajne strzały.
Świetne kadry to mało nazwane ale dobrze, że je zamieszczasz bo przypominają od czego jest aparat.
164. Na niskim pułapie
Wyłaniający się z mgły i nieruszający skrzydłami pelikan sprawiał wrażenie jakby był zawieszony w powietrzu. Ten nieco surrealistyczny widok sprawił, że omal nie zapomniałem, że mam aparat w ręku. :wink:
Pelikan kędzierzawy (Pelecanus crispus), jezioro Kerkini, Grecja.
216828
Świetne, a punkta dać nie mogę. :evil:
Jak byś ni to z ust wyjął :cry:
Jak byś mi to z ust wyjął :cry:
A co na to Corega ??? :mrgreen:
Tak się zastanawiam... ile takich kadrów-perełek chomikujesz jeszcze na dysku? :)
też chciałem przywalić i nic, ale Bodzio kiedyś pisał że system jest gupi a ja myślałem że o linuxie mówił..:???:
Fajnie, że się pelikan spodobał. :grin:
Co do pytania czy coś jeszcze mam w szufladzie z tej wyprawy: kilka fotek się jeszcze znajdzie - jeżeli perełki to obawiam się, że raczej takie bardziej odpustowe niż prawdziwe :D
Przepraszam, też za swoją słabą aktywność na forum ale nie udaje mi się ostatnio znaleźć wystarczającą ilość czasu :cry:
165. Czułe spojrzenie małego kotawca sawannego (Chlorocebus pygerythrus) na matkę, czujnie wypatrującą ewentualnych zagrożeń. Park Narodowy Liwonde w Malawi.
216846
166. Dwugłowa bestia
Gepard grzywiasty, (Acinonyx jubatus), Masai Mara, Kenia
216972
jak zwykle świetnie uchwycone. 162 wymiata
Ale się pięknie ustawiły:-)
Dzięki panowie!
167. Portret goryla nizinnego o imieniu Kangu, który żyje w rezerwacie Lesio Luna (Kongo-Brazzaville) w warunkach półwolności. Kangu ma obecnie 20 lat a przez większość swojego życia był mieszkańcem londyńskiego zoo. Do rezerwatu trafił dzięki działaniom Aspinall Foundation, której celem jest przywracanie zniewolonych goryli naturze.
217009
Dzięki panowie!
167. Portret goryla nizinnego o imieniu Kangu, który żyje w rezerwacie Lesio Luna (Kongo-Brazzaville) w warunkach półwolności. Kangu ma obecnie 20 lat a przez większość swojego życia był mieszkańcem londyńskiego zoo. Do rezerwatu trafił dzięki działaniom Aspinall Foundation, której celem jest przywracanie zniewolonych goryli naturze.
217009
Ciekawe jaką mógłby nam historię opowiedzieć....
bardzo duże wrażenie robią na mnie wszystkie zwierzęta chodzące po ziemi na Twoich zdjęciach. Żyrafa w oszałamiającej scenerii, gepardy i gorylowy porteret. Te zdjęcia wywołują u mnie emocje
o plusie zapomnij. mam blokadę na wszystkich zasługujących na plusa. nie mam komu dać :cry:
bardzo duże wrażenie robią na mnie wszystkie zwierzęta chodzące po ziemi na Twoich zdjęciach. Żyrafa w oszałamiającej scenerii, gepardy i gorylowy porteret. Te zdjęcia wywołują u mnie emocje
o plusie zapomnij. mam blokadę na wszystkich zasługujących na plusa. nie mam komu dać :cry:
Dziękuję! Nie dla plusów umieszczam tu zdjęcia :) ale swoją drogą system jest bezużyteczny. Też nie mogą rozdawać tym, którym bym chciał...
no jest lipa z plusami
ale portret przecudny :)
i miło mi poinformować że zostało zgłoszone do konkursu na najlepsze foto grudnia
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=217009&d=1575449389
a poniższe zdjęcie zostało zgłoszone do (https://forum.olympusclub.pl/threads/120195-Fotografia-Grudnia-2019r-w%C4%85tek-do-zg%C5%82aszania-fotografii?p=1371769#post1371769) konkursu na najlepsze foto listopada (https://forum.olympusclub.pl/threads/120104-Fotografia-Listopada-2019r-w%C4%85tek-do-zg%C5%82aszania-fotografii)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=216534&d=1574105363
(https://forum.olympusclub.pl/threads/120195-Fotografia-Grudnia-2019r-w%C4%85tek-do-zg%C5%82aszania-fotografii?p=1371769#post1371769)
no jest lipa z plusami
ale portret przecudny :)
i miło mi poinformować że zostało zgłoszone do konkursu na najlepsze foto grudnia
a poniższe zdjęcie zostało zgłoszone do (https://forum.olympusclub.pl/threads/120195-Fotografia-Grudnia-2019r-w%C4%85tek-do-zg%C5%82aszania-fotografii?p=1371769#post1371769) konkursu na najlepsze foto listopada (https://forum.olympusclub.pl/threads/120104-Fotografia-Listopada-2019r-w%C4%85tek-do-zg%C5%82aszania-fotografii)
(https://forum.olympusclub.pl/threads/120195-Fotografia-Grudnia-2019r-w%C4%85tek-do-zg%C5%82aszania-fotografii?p=1371769#post1371769)
Dziękuje za nominacje. Zawsze to miło otrzymywać takie informacje :)
168. Pasące się stado Gnu na tanzańskiej sawannie na tle pomarańczowego wieczornego nieba.
217068
169. W oczekiwaniu na kolejną przeprawę Gnu przez rzekę nie dawałem odpocząć Olkowi. Nawet zwykły motyl nie mógł sobie spokojnie posiedzieć na kwiatku, żeby nie poczuć na swoim "karku" mojego spojrzenia przez obiektyw... (Czarne tło to opona stojącego nieopodal nas jeepa)
Popularny w tej części afryki Pioneer white (Belenois aurota), nie doczekał się jeszcze polskiej nazwy.
217099
Czarne tło i wyszło rewelacyjnie. Brawo :)
Tadeusz Jankowski
7.12.19, 23:03
169 trafiła w mój gust, w samo centrum. Fotka dzięki czarnemu tłu i ograniczeniu do dwóch obiektów stała się emblematyczna, uporządkowana, wyrazista w przekazie jak tarcza herbowa, a jednocześnie przestrzenna, świetlista i kolorowa. Oceniam ją bardzo wysoko.
Pzdr, TJ
Pięknie w locie uchwycony:-) Gdybyś nie napisał o tej oponie pomyślałbym, że to nocne zdjęcie bardzo zręcznie oświetlone lampą błyskowa.
przedostatnie z Gnu nie do końca mnie kupuje - ale ten motyl świetnie wyszedł na tle opony
czarne tło idealnie tu zagrało :)
Motyl rewelacja... Opona też nieźle :wink:
Co do pochodzenia to jego pradziadowie musieli mieć do czynienia z naszym Bielinkiem od kapusty.
lisiajamka1
8.12.19, 19:02
Sztos!!! Jestem pod wrażeniem!! Piękne zdjęcia! :)
Kapitalne kadry, zwłaszcza portret goryla.
Miło, że motylek wam przypadł do gustu ;)
Co do pochodzenia to jego pradziadowie musieli mieć do czynienia z naszym Bielinkiem od kapusty.
Musieli, to ta sama rodzina :)
170. Na owadach się nie znam ale to na górze to chyba osa a to na dole to raczej na pewno pająk. Waleczna i sprytna osa pokonała pająka, potem pozbawiła go nóg dla ułatwienia sobie transportu i zaciągnęła tak przygotowanego pająka do swojego gniazda.
(jeżeli ktoś może poprawnie zidentyfikować "osę" to byłoby super, dla ułatwienia podam, że to okaz kongijski... :)
217193
to Ci sprytna bestia
robactwa nie lubię ale osy w takiej walce całkiem spoko się ogląda ;)
Piękna akcja w kadrze! A i sam kadr zarówno technicznie jak i estetycznie bardzo przyjemny.
THX! :mrgreen:
171. Kilka zdjęć temu pokazywałem portret Kangu, teraz przedstawiam Fubu, przyjaciela Kangu. Mają podobną historię i razem mieszkają na jednej wyspie. Fubu jest młodszy od Kangu, ma 16 lat.
217210
przyjemny pyszczek ;)
choć wolałam starszego kolegę :)
przyjemny pyszczek ;)
choć wolałam starszego kolegę :)
No cóż, dzisiaj młode kobiety wolą starszych. Ja jednak jestem dużo starszy, więc choć jestem prawie tak uroczy jak rzeczony pyszczek - to nie mam szans.:wink:
Pozdrawiam Ulka
lisiajamka1
10.12.19, 21:14
Normalnie jak w sklepie kolonialnym, same cuda pięknie wyeksponowane :)
Fota 171 jest bardzo fajna, ale 167 jest the best :). Bardzo ładnie pokazujesz zwierzęta.
Miło, że zaglądacie, komentujecie... Dziękuję!
172. Jedna z wielu ważek w Malawi. Nie podjąłem się próby identyfikacji - nie jestem w tym zakresie specjalistą :/
217403
Poza kolorem. wypisz wymaluj nasza rodzima :)
Dokładnie. Ale kolor piękny. Nasz szablak krwisty też niby czerwony, ale nie aż tak.
lisiajamka1
19.12.19, 16:52
Podobna całkiem, a te cudne kolory, jak przystało na tak egzotyczne miejsce :)
Oj tak, ciężko było przeoczyć tą ważkę a jeszcze ciężęj przejśc obok nie i nie spróbować zrobić jej zdjecia :D
Dzięki za komentarze :)
173. Mam nadzieję, ze nie macie dość pelikanów bo po raz kolejny przedstawiam Wam Pelikana kędzierzawego w jego próbie wylądowania na jeziorze Kerkini w Grecji.
217440
Takich fajnych pelikanów nigdy dość! :-)
Oj tak, ciężko było przeoczyć tą ważkę a jeszcze ciężęj przejśc obok nie i nie spróbować zrobić jej zdjecia :D
Dzięki za komentarze :)
173. Mam nadzieję, ze nie macie dość pelikanów bo po raz kolejny przedstawiam Wam Pelikana kędzierzawego w jego próbie wylądowania na jeziorze Kerkini w Grecji.
Pięknie,,,,
Lądowanie jakby w ostatniej chwili przed przyziemieniem , bo chyba nie przywodzeniem :mrgreen: ) zdechł boczny wiatr ....Albo gdzieś wychłeptał resztki ouzo po turystach.
miło mi poinformować że poniższe zdjęcia zostały zgłoszone do konkursu na najlepsze foto grudnia (https://forum.olympusclub.pl/threads/120195-Fotografia-Grudnia-2019r-w%C4%85tek-do-zg%C5%82aszania-fotografii?p=1371769#post1371769)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=217440&d=1576869594
Dziękuję za nominację :)
174. Sympatyczna kobieta sprzedająca warzywa ze swojego ogródka na lokalnym targu w miejscowości Mzuzu w Malawi.
217531
Wampir jej nie dopadnie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
lisiajamka1
27.12.19, 18:50
Nie mamy dosyć... pelikan wita Cię z otwartymi ramionami - super ujęcie :grin: Pani z Mzuzu bardzo sympatyczna :)
Ziom dawaj więcej Pelikanów i wszystkiego innego :).
pozdrro
irass
Dzięki, daję więc wszystko inne :)
175a. Kuouyou to dziewiętnastoletni goryl nizinny przywieziony do rezerwatu Lesio-Louna w Kongo Brazzaville z londyńskiego zoo. Ten rezerwat prowadzi program przystosowywania goryli, takich jak Kouyou, do życia na wolności. Są trzymane w warunkach półwolności na dużych wyspach rzecznych, gdzie można je obserwować z łodzi podczas karmienia.
http://opioom.com/fauna/mammals/Kouyou_002.jpg
175b. A to jego portrecik...
http://opioom.com/fauna/mammals/Kouyou_001.jpg
176. Znany Wam już zimorodek malachitowy tym razem prezentuje się od strony grzbietowej :)
http://opioom.com/fauna/mammals/Malachite_kingfisher_002.jpg
lisiajamka1
10.01.20, 18:29
King Kong i zimek, wzorowe zdjęcia, szczególnie portrecik :)
Młodzieżowe THX!
177. Ridbok południowy (Redunca arundinum), Nyika National Park, Malawi
Antylopa jak antylopa ale krajobrazy w Parku Narodowym Nykia były mocno nieafrykańskie. Dużo kwiatów, pagórków, nam się kojarzyły raczej z Islandią, może niektórymi rejonami Polski (niektórym ze świętokrzyskim) ale nie z Afryką. Jeżeli znajdę jeszcze jakieś zdjęcie z tego parku nadające się do publikacji to może sami się przekonacie :)
http://opioom.com/fauna/mammals/Southern_reedbuck.jpg
178a. Dziewczynka z zapałkami... wróć! - Dziewczynka z lizakiem, którą spotkałem w wiosce Bandawe nad brzegiem jeziora Malawi.
http://opioom.com/people/Girl_Bandawe_001.jpg
178b.
http://opioom.com/people/Girl_Bandawe_002.jpg
Portrecik Kuouyou mega. Akurat oglądałem "Instynkt" z Hopkinsem - polecam, świetny film. Coś o gorylach. Dorwałem wczoraj w koszyku z przecenami w MM DVD za 9 zł. Dziewczynka z ufnym wzrokiem też pięknie uchwycona.
zaległości nadrobione, wszystkie zdjęcia pierwsza klasa, każde warte wyróżnienia, przyciągają kolorami, perfekcyjnie dobranymi kadrami. Zaglądanie do Twojego wątku to sama przyjemność :grin::grin::grin:
lisiajamka1
16.01.20, 21:24
Rogaś z Parku Nyika pięknie zapozował i słodziak z lizakiem zachwyca :)
Tadeusz Jankowski
17.01.20, 17:38
Foteczki dziewczynki z lizakiem cud piękności, na drugim troszkę symetrii zbrakło w tle, jeśli już mam się czepiać.
Pzdr, TJ
miło mi poinformować że poniższa fota została zgłoszona do konkursu na najlepsze foto stycznia :)
gratulacje
http://opioom.com/people/Girl_Bandawe_001.jpg
Dzięki za komentarze, odwiedzin no i nominację :)
179a. Kolejny kadr z migracji, przybliżenie na walkę o przetrwanie w ujęciu jednostek...
218440
179b. A ten kadr obrazuje (mam taką nadzieję) jak wielkie jest to widowisko. Dziesiątki tysięcy a może setki tysięcy, antylop Gnu, jedna za drugą kierowana wewnętrznym instynktem, nie bacząc na niebezpieczeństwa podejmuje próbę przekroczenia rzeki Mary. Nie wszystkim się udaje. Niektóre padają łupem krokodyli (baczne oko wypatrzy jednego w tym kadrze) lub łamią sobie nogi skacząc z wysokiej skarpy co skazuje je na powolną śmierć w męczarniach lub stając się łatwym łupem dla lwów. Uporczywe, monotonne odgłosy słychać godzinami, stado nadciągające z oddali wydaje się nie mieć końca - najdłuższą przeprawę oglądaliśmy ponad 3 godziny i nie doczekaliśmy się jej końca bo ze względu na zbliżający się zmrok musieliśmy wracać do kampu.
218441
lisiajamka1
30.01.20, 19:31
Niesamowicie widowiskowe zdjęcia! To jak to musi wyglądać w realu, niezapomniane wrażenia :)
jestem w raju:shock::shock:
niech to się nie kończy...
Kadry wspaniałe, ale pewnie i tak nie umywają się do wrażeń podczas obserwacji na żywo takiego widowiska...
A gdzie byłeś robiąc zdjęcia - jestem ciekawa jakie to są odległości - i jak widziałes przez wizjer jakies większe ruchy to czy serducho nie zabiło mocniej ;) ??
zdjęcia robią ogromne wrażenie
A gdzie byłeś robiąc zdjęcia - jestem ciekawa jakie to są odległości - i jak widziałes przez wizjer jakies większe ruchy to czy serducho nie zabiło mocniej ;) ??
zdjęcia robią ogromne wrażenie
Byłem na brzegu po drugiej stronie rzeki, trudno mi teraz ocenić ale mogło to być 30m do 50m. Obydwa zdjęcia zostały zrobione z tego samego miejsca. Przybliżenie przedstawia akcję, która działa się w miejscu widocznym po prawej stronie szerszego ujęcia.
Akcja dzieje się cały czas, adrenalina podczas oglądania/robienia zdjęć jest "non stop" na bardzo wysokim poziomie. Nigdy nie wiesz w którym miejscu będzie najciekawsza akcja więc aparat jest cały czas przy oku i wyszukuje najciekawsze miejsca do sfotografowania.
Od tego można się uzależnić! Ogólnie fotografia natury jest mocno nieprzewidywalna, nigdy nie wiesz co się wydarzy a na zrobienie dobrego zdjęcia jest ułamek sekundy. Nie chcę nawet pamiętać ile dobrych ujęć straciłem bo akurat odłożyłem na chwilę aparat lub chciałem wymienić na inny z innym obiektywem. Czasami jeździ się godzinami szukając ciekawego tematu a jak się go znajdzie to ma się kilka sekund na zrobienie dobrego ujęcia. Jeżeli aparat nie jest przygotowany (np się uśpił, złe ustawienia z poprzedniej akcji, dekielek na obiektywie itp) to szansa przepada. Wielokrotnie jestem przez to mocno sfrustrowany i mocno się powstrzymuje aby nie rzucać "mięsem" lub aparatem ale i tak nie mogę bez tego żyć.
lisiajamka1
31.01.20, 11:43
Jakiś filmik z przeprawy nagrałeś? Też pewnie byłby ciekawy. Co do fotografowania nieprzewidywalnej przyrody, mam podobne doświadczenia i odczucia :grin:
dzięki za dogłębny opis :)
tak czułam że tam buzuje :) :) :)
i z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy
z tej akcji masz tyle dobrych ujęć że ciągle się zastanawiam które z nich najlepsze a wybrać ciężko - bo wszystkie się podobają :)
Coś z przeprawy na pewno jeszcze wrzucę ale ponieważ nie lubię eksploatować za długo jednego tematu to teraz z innej "beczki"
180a. Raz do roku w miejscowości Djanet na Saharze w Algierii obywa się tradycyjny festiwal Sebeiba zakorzeniony w naprawdę odległej historii. Podobno jego początki zrodziły się w wyniku konfliktu pomiędzy dwoma plemionami zamieszkującymi ten sam teren. Konflikt przebiegał stosunkowo łagodnie a z czasem przemienił się w konkurencję, które plemię lepiej zatańczy rytualne tańce. I tak do czasów współczesnych przetrwał w formie niemal niezmienionej. Obecnie mieszkańcy dwóch najstarszych dzielnic Djanetu kontynuują tradycję: najlepsi tancerze, w tej roli mężczyźni a nawet dzieci, tańczą do śpiewu i rytmu wybijanego przez kobiety. Wszyscy ubrani w tradycyjne stroje rywalizują w kurzu od rana do wieczora z niewielką przerwą przez południe, kiedy słońce praży najmocniej.
218490
180b.
218491
tego typu historie to kwintesencja podróżowania
lubię poznawać zwyczaje i tradycje danej społeczności do której przyjeżdżam z daleka :)
Od ważki przez zimorodka, goryla, sprzedawczyni, dziewczynek i wspaniały spektakl migracji gnu wszystko zostało zapisane w pamięci i wywołało ogromne emocje. Proszę tylko nie zapominaj o tym wątku.
Coś z przeprawy na pewno jeszcze wrzucę ale ponieważ nie lubię eksploatować za długo jednego tematu to teraz z innej "beczki"
180a. Raz do roku w miejscowości Djanet na Saharze w Algierii obywa się tradycyjny festiwal Sebeiba zakorzeniony w naprawdę odległej historii. Podobno jego początki zrodziły się w wyniku konfliktu pomiędzy dwoma plemionami zamieszkującymi ten sam teren. Konflikt przebiegał stosunkowo łagodnie a z czasem przemienił się w konkurencję, które plemię lepiej zatańczy rytualne tańce. I tak do czasów współczesnych przetrwał w formie niemal niezmienionej. Obecnie mieszkańcy dwóch najstarszych dzielnic Djanetu kontynuują tradycję: najlepsi tancerze, w tej roli mężczyźni a nawet dzieci, tańczą do śpiewu i rytmu wybijanego przez kobiety. Wszyscy ubrani w tradycyjne stroje rywalizują w kurzu od rana do wieczora z niewielką przerwą przez południe, kiedy słońce praży najmocniej.
180b.
I już wiadomo, czym inspirował się Chaczatrurian tworząc Gajane. :roll:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
181. Podobne zdjęcie już tutaj prezentowałem ale wybaczcie nie mogłem się pomimo tego powstrzymać od jego opublikowania.
218656
Oglądając ten i jemu podobne kadry jestem urzeczony jego pięknem, wspaniałe i majestatyczne.
Wspaniały wątek.
Gratulacje.
Ja się po prostu napatrzeć nie mogę. Bajka :)
...nie mogłem się pomimo tego powstrzymać od jego opublikowania.
proszę nie krępuj się przed niczym we własnym wątku. każde zdjęcie z tej jak owocnej wyprawy jest wspaniałe.
Zawieszony w nicości .... wygląda to bardzo nierealnie ... super.
Tadeusz Jankowski
3.02.20, 23:51
181 chyba lepsza od tej nagrodzonej, bowiem jest na niej niebo, chmurki i woda niewidoczna wprost, tylko przez odbicia tych chmurek. Jak napisał paparapa, ptak jest zawieszony w nicości. W realnej nicości, gdzieś pomiędzy.
Pzdr, TJ
lisiajamka1
4.02.20, 12:13
Za przedpiszcami, zdjęcia super, takich kadrów nigdy za wiele :)
Ty się nie możesz powstrzymać od opublikowania, a my - od oglądania:-) Świetne zdjęcie!
Pięknie uchwycony moment, uwielbiam Twoje zdjęcia:) Obejrzałam też Twoją nową stronę, bardzo mi się podoba :)
Piękne zdjęcia, każde kolejne jeszcze lepsze od poprzedniego, gratuluję :)
Super, że pelikany się nie znudziły :D Ola_Olga, fajnie, że byłaś na stronie, dziękuję za opinię :)
182. Młoda, jednomiesięczna surykatka stoi na czatach, próbując wyparzyć zagrożenia. Trawiaste równiny Makgadikgadi, Kalahari, Botswana
218733
słodziak :mrgreen:
PS chyba już gdzieś to pisałam ;)
To zwiastun nowej relacji z kolejnej podróży?:):):)
Fajny zwierzak i bardzo ładnie pokazany.
To zwiastun nowej relacji z kolejnej podróży?:):):)
Tak, to zdjęcie z mojej ostatniej wyprawy, zrobione już nowym sprzętem. Dziś kolejne...
183. Chrupiąca przekąska...
Mieliśmy szczęście zobaczyć tego młodego lamparta tuż po udanym polowaniu. Swój posiłek rozpoczął w bardzo elegancki sposób, liżąc delikatnie głowę, po czym... zmiażdżył, a następnie powoli wyssał cały mózg i wnętrzności. Obserwowaliśmy go przez około 1h, jak delektuje się swoim posiłkiem, dopóki nie spojrzał na nas swoimi zielonymi oczyma i nie usłyszeliśmy chrupiącego odgłosu miażdżonej w szczękach małej nóżki wraz z raciczką.
218824
Tadeusz Jankowski
7.02.20, 21:24
Piękne spojrzenie, w przerwie na przełknięcie. Fotka bombowa.
Pzdr, TJ
Fajne ma "kłaczki" na języku :)
183 - po raz kolejny opad szczęki:-) Tylko podziwiać i gratulować.
lisiajamka1
8.02.20, 11:48
Dobra... nic nie napiszę... będę tylko podziwiać :grin:
Mi przypadła do gustu fotka 182.
Na kolejnej detal i rozmyte tło ... fajnie.
Fajnie, że tutaj zaglądacie, jeszcze fajniej, że chce się Wam zostawić jakiś ślad- Dziękuję!!!
Chyba dawno nie umieszczałem żadnego krajobrazu więc...
184. Tadrart Rouge w Algierii jest przez niektórych uważana za najpiękniejszą pustynię świata. Nie byłem (jeszcze:lol:) na wszystkich pustyniach świata ale na pewno mogę potwierdzić, że jest niesamowita.
218855
Super widok, ale i poprzednie zdjęcia z żywymi osobnikami także się podobają:)
Miejsca przepiękne, ale ja bym chciał umieć tak robić zdjęcia jak Ty :)
Pustynia robi wrażenie, piękny kadr.
zaiste piękny ten pustynny kadr
piach wygląda jak jakaś pięknego koloru ciecz - aż sie człowiek boi postawić tam stopę ;)
Bardzo ładna foteczka. :)
Tadeusz Jankowski
9.02.20, 12:21
184 podoba się bardzo. Pomarańcz piasku pasuje do błękitu nieba, Chmurki na niebie porozrzucane jak skały na dole.
Plama piasku ma łukowaty kształt ładnie wkomponowany w ramę kadru i biegnie (prowadzi oko) ku horyzontowi jak rzeka.
Pzdr, TJ
lisiajamka1
9.02.20, 19:47
Miodzio! Piękne miejsce :)
Ewidentnie miło - dziękuję :)
Miejsca przepiękne, ale ja bym chciał umieć tak robić zdjęcia jak Ty :)
Miód miodem ale teraz już chyba przesłodziłeś.... :lol:
185a. Mirungi (M. angustirostris), potocznie zwane słoniami morskimi, leżą pozornie spokojnie w dużym ścisku...
218922
185b. ..., jednak często dochodzi pomiędzy nimi do konfliktów.
218921
lisiajamka1
9.02.20, 20:05
Nawet na osobności rozmówić się nie mogą :wink: Bardzo fajne kadry.
lampart - wspaniałe zdjęcie pięknego kota. zawiesił mi się mój system operacyjny przy tym zdjęciu - mój wewnętrzny:grin:
dziękuję za opis do tego zdjęcia. emocjonująca godzina:grin:
Tadeusz Jankowski
9.02.20, 22:37
185b szczególnie mi się podoba. Da czerwone akcenty, dwa ryki pośród spokoju i odpoczynku.
Pzdr, TJ
miło mi donieść, że pustynny krajobraz znalazł się z konkursie na najlepsze FM Lutego (https://forum.olympusclub.pl/threads/120350-Fotografia-Miesi%C4%85ca-Lutego-w%C4%85tek-do-zg%C5%82aszania-fot?p=1375857#post1375857):)
gratuluję
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=218855&d=1581183953
Dzięki za nominację i kolejne odwiedziny :) Bardzo miło jest Was gościć :)
186. Ten oto miły ptaszek, swoim charakterystycznym głosem, umilał nam czas podczas lanczu w kampie, położonym w Delcie Okawango. A i mię jego to Wąsal obrożny (Lybius torquatus).
218995
lisiajamka1
10.02.20, 19:51
Ślicznota jaka z tego wąsala, kolory obłędne :) Co do zmiany sprzętu foto masz już jakieś spostrzeżenia?
Ślicznota jaka z tego wąsala, kolory obłędne :) Co do zmiany sprzętu foto masz już jakieś spostrzeżenia?
Tak na szybko to w A9 bardzo cieszy mnie możliwość pracy na wysoki ISO. Powyższe zdjęcie to ISO3200 a praktycznie nie było potrzebne odszumianie. W olku górną granicę auto iso miałem ustawione 800 a w wyjątkowych sytuacjach używałem max 1600.
Za to olkiem lepiej celowało mi się punktem AF na małe przedmioty, np. głowa ważki - soniaku w większości ostrość mam ustawioną na korpus a nie oczy :lol:. Może muszę coś przestawić lub więcej ćwiczyć nowym sprzętem.O rzeczach oczywistych typu gabaryty i waga nie muszę chyba pisać...
lisiajamka1
10.02.20, 20:04
Tak na szybko to w A9 bardzo cieszy mnie możliwość pracy na wysoki ISO. Powyższe zdjęcie to ISO3200 a praktycznie nie było potrzebne odszumianie. W olku górną granicę auto iso miałem ustawione 800 a w wyjątkowych sytuacjach używałem max 1600.
Za to olkiem lepiej celowało mi się punktem AF na małe przedmioty, np. głowa ważki - soniaku w większości ostrość mam ustawioną na korpus a nie oczy :lol:. Może muszę coś przestawić lub więcej ćwiczyć nowym sprzętem.O rzeczach oczywistych typu gabaryty i waga nie muszę chyba pisać...
Nie spojrzałem na czułość w exifie... rzeczywiście jak najbardziej użyteczna.
Pierwsze co widać to wysoki DR i detal. A wisienka na torcie to wysokie ISO ... I życie stało się prostsze :)
Tadeusz Jankowski
11.02.20, 18:20
3200 IS0 i kolorki na zdjęciu ptaszka nie zdegradowane. Co może współczesna technika.
Jeszcze raz obejrzałem zdjęcia focze. Nie było za dużo światła, a jednak kamera wychwyciła dokładnie to co było, wszystkie subtelności. Zdjęcia nie zatraciły, jak to mówią fachowcy na niektórych forach - plastyki, dają się oglądać w przód, w tył, do góry do dołu, w lewo i w prawo.
Pzdr, TJ
Dziękuję a w szczególności @Tadeusz Jankowski (https://forum.olympusclub.pl/members/562-Tadeusz-Jankowski) za jak zwykle wnikliwy komentarz :)
189. Ta urocza dziewczynka to córka górnika, który ciężko pracuje w nielegalnej kopalni złota. Kopalnia znajduje się w pobliżu wioski Dolisie, gdzie mieszkają razem rodzinami pozostałych górników.
219037
Dzieciaki są cudne i chętnie pozują
piekna fota
no i oczywiście fota została zgłoszona do konkursu na najlepsze foto lutego
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=219037&d=1581440933
No oczywiście, bo piękna jest:)
lisiajamka1
11.02.20, 19:56
Zasłużona nominacja :)
nawet jak nie wygra to u mnie wygra:grin:
.....189. Ta urocza dziewczynka to córka górnika...
nie weszła Ci w kadr żona tego górnika:lol:. jestem skłonny sądzić, że wygrałaby z córką:-P
Tadeusz Jankowski
11.02.20, 21:23
189. Dziecko jak żywe, dziewczynka jak malowana. W oczach trochę znaków zapytania, trochę ciekawości. Foteczka ładniutka, co jest zasługą modelki, która zapozowała na chwilkę i jeszcze większą fotografa, który ją w ułamku sekundy zakomponował.
Pzdr, TJ
Jak zwykle miło mi Was widzieć w tym wątku :)
nawet jak nie wygra to u mnie wygra:grin:
nie weszła Ci w kadr żona tego górnika:lol:. jestem skłonny sądzić, że wygrałaby z córką:-P
hmmm musiała być nieśmiała bo jakoś nie weszła... :-P
190. W Rezerwacie Biosfery Dimonika w Kongo było jakoś dziwnie. Przyzwyczajony jestem w takich miejscach do dużej ilości zwierzyny a tam było bardzo pusto. Piękne trawiaste tereny, wprost wymarzone dla antylop, były opuszczone... Dobrze, że przynajmniej ważki latały dokoła bo miałem co fotografować.
219060
lisiajamka1
12.02.20, 18:30
U Ciebie Lilen nudzić się nie sposób :grin: Fajnie, że znalazłeś czas na owady, ważka jest bardzo ładna :)
Tadeusz Jankowski
12.02.20, 18:44
Ważka pięknista, precyzyjna na jednolitym zielonym, troszkę zróżnicowanym tle. Kompozycja spokojna, lecz jakąś dynamikę w niej widać i czuć. Cieniutkie pędy, cieniutkie odnóża się nich chwytające i odwłok jak lanca. Zdjęcie dokładne jak do atlasu, lecz szkoda by było, bowiem w atlasie by się ustaliło, sformalizowało, zanatomizowało i estetyki by w nim nic nie zostało.
Pzdr, TJ
Zacny portret dziewczynki a i ważka oko przyciąga.
Oj kolego mijasz się z prawdą ... widzę wyraźnie, że siedziały :mrgreen:.
Ważka prawie jak nasze, tylko odwłok dłuższy i zamiast niebieskiego intensywny, ciemny granat.
kurcze, przeoczyłem tę dyskusję... a ciekawa
....W olku górną granicę auto iso miałem ustawione 800 a w wyjątkowych sytuacjach używałem max 1600.....
rzeczywiście nadal jest tak słabo z iso w olku?
odkąd wlazłem w C to ISO 2000 lub 3200 lub 4000 lub 6400 to wszystko jest użytkowe, świat stoi otworem.... gdybym miał puszkę z najwyższej półki to ISO 12000 też jest użytkowe. widziałem na własne oczy:shock:
Panie, Panowie, dziękuję!
kurcze, przeoczyłem tę dyskusję... a ciekawa
rzeczywiście nadal jest tak słabo z iso w olku?
odkąd wlazłem w C to ISO 2000 lub 3200 lub 4000 lub 6400 to wszystko jest użytkowe, świat stoi otworem.... gdybym miał puszkę z najwyższej półki to ISO 12000 też jest użytkowe. widziałem na własne oczy:shock:
No może zbyt wymagający byłem ale nie pamiętam abym opublikował jakąkolwiek fotkę zrobioną Olkiem z ISO powyżej 1600. A może odszumiać w postprodukcji nie potrafiłem...
191. Flamingi różowe (Phoenicopterus roseus) na równinach Makgadikgadi w Botswanie, korzystające z ostatnich sadzawek z wodą.
219109
lisiajamka1
13.02.20, 21:35
Lilen trochę zwolnij :wink: Co zdjęcie to Perełka :)
Oj, faktycznie perełka. Budzi zachwyt:-)
Lilen trochę zwolnij :wink: Co zdjęcie to Perełka :)
właśnie, lisiajamka powinien dostać nagrodę za Twoje zdjęcia:grin:
te flamingi to taki bauhaus w zegarkach.
róż na delikatnym niebieskim wspaniałe połączanie
:)
192. Ta biegnąca samica likaona to samica alfa, która swoim biegiem rozpoczęła polowanie. Niestety całe stado ruszyło za nią tak szybko, że nie wiem ani za czym pobiegły ani czy polowanie się udało.
219154
Tadeusz Jankowski
15.02.20, 17:38
Likaon w biegu. Najważniejsze zostało ujęte - paszcza z zębiskami, uszy oraz nogi w pędzie.
Pzdr, TJ
Bardzo ładna galeria:wink: i sprzęt a9+a7RIV+100-400/200-600 tylko pozazdrościć:oops:
Dzięki Panowie :)
193. Portret króla
219200
lisiajamka1
16.02.20, 18:46
193. Portret króla
Budzi respekt! Piękny portret :)
Na pysku szramy, pewnie "pamiątki" :)
Dzięki.
Na pysku szramy, pewnie "pamiątki" :)
Ciężko znaleźć dorosłego lwa z pyskiem bez nomen omen skazy :D, chyba jedynie w zoo.
194. Trzy i pół miesięczny otocjon wielkouchy (Otocyon megalotis) wraz z dorosłym na równinach Makgadikgadi w Botswanie.
219221
Słuszną nazwę ma ten zwierz :grin::wink: Podoba się fotka.
Przeczytałam historię o małym słoniku – strasznie to smutne. Tak jak napisałeś, nie ma chyba jednoznacznej odpowiedzi które rozwiązanie problemu byłoby lepsze. Pomyślałam jednak, że gdybyś nic nie zrobił, zamartwiałbyś się dzisiaj jeszcze bardziej. Teraz znasz zakończenie i chociaż smutne, to wiesz, że słonik już nie cierpi.
Piękny wątek - te zdjęcia to nie tylko radość dla oczu, ale i z poznawczego punktu widzenia bardzo interesujące.
myślałam że to fenki - piękne gadzinki :)
Miło, że jesteście.
Przeczytałam historię o małym słoniku – strasznie to smutne. Tak jak napisałeś, nie ma chyba jednoznacznej odpowiedzi które rozwiązanie problemu byłoby lepsze. Pomyślałam jednak, że gdybyś nic nie zrobił, zamartwiałbyś się dzisiaj jeszcze bardziej. Teraz znasz zakończenie i chociaż smutne, to wiesz, że słonik już nie cierpi.
O! Jednak ktoś to czyta :shock:...
Dzięki za pocieszenie :)
195. Kolejna dziewczyna, tym razem nastoletnia, z wioski obok nielegalnej kopalni złota w Kongo.
219358
Tadeusz Jankowski
19.02.20, 18:38
Piękna foteczka, spontaniczna, owal twarzy ładnie ujęty, światełko wykorzystane do statniego lumena, no i te oczy. Róż bluzki, trochę szyi, trochę ramienia, bardzo dobrze równoważą twarz.
Dzięki Tadeuszu za jak zwykle ciekawy komentarz :)
196. Hieny brunatne (Hyaena brunnea) są stosunkowo rzadkie i dodatkowo prowadzą nocny tryb życia więc są stosunkowo nieczęsto obserwowane podczas safari. Na zdjęciu jest widoczne pięciomiesięczne rodzeństwo, które wieczorową porą wyszło ze swojej nory na równinach Makgadikgadi w Botswanie, w oczekiwaniu na powrót matki z polowania.
219405
Ładnie uchwycone.
Jak zwykle tam gdzie chcę dodać punktów to mi się nie udaje.
Sorry :cry:
lisiajamka1
21.02.20, 22:15
Oj jak ciekawie :) Hienki młode kapitalnie uchwycone, w ich oczach czai się lekki strach, niepewność przed otaczającym je nieznanym światem, no super! :)
Jak młodziutkie, to nawet hieny milusie:-) Gratuluję kolejnego świetnego zdjęcia.
U mnie w pracy też są hieny, ale żeby takie miłe były to nie :mrgreen:
Fajnie, że się podoba - wątpię aby tak było z kolejnym zdjęciem ale i tak go opublikuję bo pokazuje trochę inny obraz afrykańskich podróży...
197. To jedno z najsmutniejszych zdjęć przyrodniczych jakie kiedykolwiek zrobiłem... Żołny to piękne, kolorowe i dość powszechne ptaki w wielu krajach afrykańskich. Jednak podczas podróży po Kongo jedyne żołny, które udało mi się (nomen omen) "ustrzelić" to te na tym zdjęciu. Zostało wykonane w Dolisie, trzecim co do wielkości mieście w Kongo, na lokalnym targu. Niestety nie byłem w stanie dowiedzieć się, do czego są wykorzystywane martwe żołny, ponieważ mieszkańcy ludzie nie byli zbyt rozmowni, zwłaszcza gdy masz aparat w ręku...
219446
U mnie w pracy też są hieny, ale żeby takie miłe były to nie :mrgreen:
Czekamy na zdjęcia :mrgreen:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Fajnie, że się podoba - wątpię aby tak było z kolejnym zdjęciem ale i tak go opublikuję bo pokazuje trochę inny obraz afrykańskich podróży...
197. To jedno z najsmutniejszych zdjęć przyrodniczych jakie kiedykolwiek zrobiłem... Żołny to piękne, kolorowe i dość powszechne ptaki w wielu krajach afrykańskich. Jednak podczas podróży po Kongo jedyne żołny, które udało mi się (nomen omen) "ustrzelić" to te na tym zdjęciu. Zostało wykonane w Dolisie, trzecim co do wielkości mieście w Kongo, na lokalnym targu. Niestety nie byłem w stanie dowiedzieć się, do czego są wykorzystywane martwe żołny, ponieważ mieszkańcy ludzie nie byli zbyt rozmowni, zwłaszcza gdy masz aparat w ręku...
Łatwo nie jest. Nie dość że aparat w rękach, to jeszcze obcy i obcokrajowiec.... Masz dużo odwagi :).
Miło mi poinformować że poniższe zdjęcie zostało zgłoszone do konkursu na najlepsze Foto Lutego (https://forum.olympusclub.pl/threads/120350-Fotografia-Miesi%C4%85ca-Lutego-w%C4%85tek-do-zg%C5%82aszania-fot?p=1376907#post1376907)- gratuluję :smile:
191. Flamingi różowe (Phoenicopterus roseus) na równinach Makgadikgadi w Botswanie, korzystające z ostatnich sadzawek z wodą.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=219109&d=1581622103
Dzięki za nominację i komentarz :)
198. I kolejna ważka, tym razem z Botswany z rejonów Delty Okawango.
219538
O fajna, taka inna w kolorach od "naszych :)
Dzięki :)
199. Na lustrze :)
219632
lisiajamka1
26.02.20, 20:32
Radość dla oczu:-)
Dokładnie :)
Tadeusz Jankowski
26.02.20, 21:16
Foteczka zebr stojących w płyciźnie jest na moje oko ładna i piękna, przedstawia i opowiada. Ukazuje wyrafinowane piękno pręgowanych kopytnych, przedstawia ich myśli, ich mowę ciała - co by tu dalej.
Symetria pochodząca z odbić w wodzie jest kusząca by tam być i obejrzeć, wejść do niej i pobyć z tymi zwierzątkami. Symetria magiczna, bo wysoce geometryczna, estetycznie wyzwalająca i powalająca.
Pzdr, TJ
Nie wiem co mogłabym napisać o tym zdjęciu po takim komentarzu P. Tadeusza (uwielbiam, pisałam kiedyś).
Kolejne piękne lustrzane.:) I tyle :)
cudo Panie, cudo... uwielbiam Twe zebry - kolejne zebrowe które trafiło do Foto Miesiąca - moje gratulacje
tak tak ogłaszam uroczyście że zasiliło galerię konkursową :)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=219632&d=1582736665
Nigdzie nie jadę, wystarczy oglądać Twój wątek.
Nigdzie nie jadę, wystarczy oglądać Twój wątek.
I będzie taniej :).
nr199 cudowne zdjęcie :shock:
Jesteście bardzo mili, dziękuję :)
200. Czapla rafowa (Egretta gularis) Goa, Indie
219791
Tadeusz Jankowski
2.03.20, 00:23
200, Fotograf namalował czapelkę. Klasa sama dla siebie. Uważność, wpatrywanie się w wodę, to odbicie, stąpanie mimochodem.
Pzdr, TJa
Dzięki Tadeusz!
201. Pelikan kędzierzawy w akcji :)
219808
osz Ty Gamoniu - piękne !!!!
od razu wrzucam do Foto Miesiąca Marca (chyba że mnie Ola ubiegnie ;) )
Gratulacje !!!
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=219808&d=1583168463
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
PS - nie ubiegła ;)
No kurczę, nie zdążyłam... :roll:
Fajnie, że są takie wątki, gdzie zawsze miło się zagląda:)
lisiajamka1
2.03.20, 19:39
Piękny dynamiczny kadr! Brawo :)
Nie da się ukryć, że kadr wywołuje opad szczęki. Byłaby z niego jedna z lepszych okładek National Geographic:-)
Ten z 201 to chyba z ręki jadł. Nie dziabnął w obiektyw ?
Ten z 201 to chyba z ręki jadł. Nie dziabnął w obiektyw ?
No właśnie nie chciał, a to by dopiero było zdjęcie :wink:
Dzięki za pochlebne komentarze :)
202. W Serengeti podczas Wielkiej Migracji stada antylop gnu ciągną się po horyzont.
219878
Te dopiero wydzielają CO2:wink:
A zjęcia super.
Wygląda to niesamowicie :). Fajne zdjęcie.
Te dopiero wydzielają CO2:wink:
A zjęcia super.
Ale nie równa się do "stempade" gnu. To było zdjęcie :)
Dziękuję odwiedzającym :)
Jednak pojadę :)
Koniecznie, każdy kto tylko może powinien. Tylko ostrzegam, bardzo łatwo się uzależnić i wtedy jest przechlapane bo tyle miejsc jest na świecie a człowiek tylko na jeden kontynent chciałby wracać... :grin:
203. Wis-à-vis goryla nizinnego (Gorilla gorilla gorilla), Lesio-Louna Wildlife Reserve, Republika Konga
219902
Najpierw chciałem zapytać czy było buzi buzi. Ale jak zobaczyłem 300 mm to już wiem, że nie :mrgreen: