Zobacz pełną wersję : lisiajamka przedstawia
Strony :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
lisiajamka1
1.02.13, 11:35
:wink:
lisiajamka1
1.02.13, 11:50
To wszystko przez Bodzipa :grin:
Lankijskie śluby
O... czyżbyśmy po kilku latach mieli doczekać się Twojego wątku? :D Nie wierzę!
lisiajamka1
1.02.13, 11:57
Uwierz mi... on jest mój, naprawdę :grin:
lisiajamka1
1.02.13, 12:42
Bladolice śluby mają też miejsce :grin:
To wszystko przez bodzipa :grin:
Lankijskie śluby
Odpowiem po kolei. Najpierw po samczemu :mrgreen: - te panie towarzyszące młodej są od niej ładniejsze. No nic na to nie poradzę że moje ego wskazuje na pierwszą z prawej :D
O... czyżbyśmy po kilku latach mieli doczekać się Twojego wątku? :D Nie wierzę!
No ba, ma się tę siłę przebicia :D
Bladolice śluby mają też miejsce :grin:
A t mi się z mety skojarzyło z reklamą "El-korkociąg" :mrgreen:
lisiajamka1
1.02.13, 13:21
Hinduskie zaślubiny.
Uuuuuuu, lisiajamka wypełzła z jamki... w końcu :wink::mrgreen:
Lankijska Panna Młoda cudnej urody. Przepiękna kobieta :roll: No i tak jak mówi RC: Że by było jasne! Jestem hetero aż do bólu ;)
lisiajamka1
1.02.13, 14:11
Mamy ten sam gust :grin: Lankijka śliczna jest, zauroczyła mnie - starego piernika :roll:
A stroje to mają zarąbiste :)
Na co dzień to chyba tak nie chodzą :-P
fajny egzotyczny wątek, Lankijka faktycznie śliczna :)
Lubie takie egzotyczne watki.
Hm... czyli po prostu założyłeś wątek ze ślubniakami? Myślałam że będą podróże... :D
Ślubniaki czy nie, zdjęcia, stroje, kolory - piękne. Będę zaglądał.
takie ślubianki to mogę oglądać :)
Na razie jest super. Będę tu z przyjemnością zaglądał. Pozdrawiam
Świetne fotki.
Oj - będę TU zaglądał.
Pozdrawiam.
ale wysyp egzotycznych wątków, najpierw klikacz, potem muminem, teraz lisiajamka. no, no. będę oglądał z przyjemnością. Liczę, że zobaczymy tu też widoczki z ostatniej wyprawy:grin:
lisiajamka1
2.02.13, 11:25
Żeby dopełnić obraz lankijskich ślubów, jeszcze klika fotek :)
wow...robi wrazenie...te kolory,stroje,klimat....super !!!
Kurcze, kapitalne. Lankijskie super. To musiał być chyba jakiś bogatszy ślub, bo stroje i ozdoby robią naprawdę wrażenie, no i po stronie pana młodego i panny młodej drużby, starości czy co tam mają też w jednakowych strojach.
lisiajamka1
3.02.13, 14:59
Durutu Poya - buddyjskie święto pełni księżyca - przygotowania.
to się nazywa rozmach w świętowaniu. Słonie, lampiony, pochody, coś nieznanego w kształcie palmy doczepione do rowerów. Kultura zupełnie nie znana, a jaka ciekawa
Rzeczywiście kultura nieznana. nawet nie wiem jak zapytać :roll: - na trzecim to lina, liana, kij i ... po co ?
Na ostatnim to dym czy mgła ? - chyba zadymę robią :mrgreen:
I mała prośba - numeruj zdjęcia to łatwiej się będzie odnieść do konkretnego.
Fajne zdjęcia, przyjemnie się ogląda :mrgreen:
Fajne foto i fajna relacja.
Gratuluję i pozdrawiam.
lisiajamka1
3.02.13, 17:10
Rzeczywiście kultura nieznana. nawet nie wiem jak zapytać :roll: - na trzecim to lina, liana, kij i ... po co ?
Na ostatnim to dym czy mgła ? - chyba zadymę robią :mrgreen:
I mała prośba - numeruj zdjęcia to łatwiej się będzie odnieść do konkretnego.
Fajne zdjęcia, przyjemnie się ogląda :mrgreen:
Dzięki. Dym, jak mówią nie ma dymu bez ognia :)
Ani lina , ani kij - bat, fajnie z bata trzaskają.
lisiajamka1
4.02.13, 12:38
Dziękuję serdecznie za wizyty :grin:
Poya - Święto - dzień wolny od pracy i ...alkoholu.
Poya - Święto - dzień wolny od pracy i ...alkoholu.
No jakżesz to tak? :shock: To ci dopiero egzotyka...
9-te z kolei to coś a'la nasz Lajkonik :D
lisiajamka1
4.02.13, 13:05
9-te z kolei to coś a'la nasz Lajkonik :D
Ciiii, co będzie jak Krakman się obudzi :grin:
lisiajamka1
5.02.13, 17:42
Równina Hortona. Sprawdzanie biletów, toaleta i jazda.
fajne relacje, troszkę mało opisane ale spoko...zdjęcia za to super a sprawdzanie biletów to jest superhit:)
mają niezrozumiałe dla mnie przepisy sanitarno - budowlane. Pisuar na balkonie:grin: To jest dopiero ekstrawagancja
Brawo lisi, dajesz czadu :mrgreen:
Świat Tysiąca i Jednej Nocy :-)
Fajnie się ogląda.
Następny Olytalib zdobywca i świetny reporter. Piekne te stroje.:grin:.
Gratulacje za fantastyczna podróż.
Bez biletu to raczej sie nie oplaca...:-) Podoba sie :-)
Fajnie się to ogląda i czyta.
Lajkoniki "gościnnie" na obczyźnie - też fajne :)
Gratulacje i pozdrowienia.
Zdjęcia robią wrażenie - ciekawe kadry, jest klimacik, ogląda się z przyjemnością.
Korci żeby kiedyś zobaczyć to na własne oczy, a na razie chętnie zobaczę kolejne fotografie.
lisiajamka1
6.02.13, 12:22
Dzięki, że chce się Wam zaglądać :) Zapraszam.
Równina Hortona 2000 z kawałkiem n.p.m. Dziewięciokilometrowy spacerek dla zdrowia i oczu - uczta, zobaczcie.
Wiesz co ? - zabić to mało, że tak późno wątek autorski założyłeś.
Piękne zdjęcia.
Ze wstydem przyznaję, że ja też późno :oops:
Wiesz co ? - zabić to mało, że tak późno wątek autorski założyłeś.
Dokładnie tak jak Bodzio piszę. Strzelić Ci takim batem jak ze Świętowaniu trza ;)
P.S. Nie wydaję mi się by dział dla początkujących był odpowiedni dla Twojego wątku :roll:
No i masz - tyleś się napracował a taka stanie i język Ci pokaże. Wymagająca jakaś"modelka" :)
Fajnefoto i fajna relacja.
Gratulacje i pozdrowienia.
Zazdroszczę ci tych Lankijskich i Hinduskich zaślubin.
lisiajamka1
7.02.13, 16:28
Słoniki i małpki, też można od czasu do czasu pooglądać :grin:
Słoniki i małpki, też można od czasu do czasu pooglądać :grin:
Piękne kły na tym ostatnim :)
To są te makaki co ludziom czasami kuku robią ?
lisiajamka1
7.02.13, 16:56
[QUOTE=Bodzip;920265]Piękne kły na tym ostatnim :)
To są te makaki co ludziom czasami kuku robią ?[/QUOTE
Makaki, a te srebrzyste z czarną mordką hulmany.
Bardzo ciekawe zdjęcia, niektóre nawet zaskakujące jak ten z pisuarem :-).
Myślę, że te wcześniejsze zdjęcia, niektóre ze ślubu i z ulicy dużo by zyskały gdybyś przykucnął z aparatem.
Poza tym mam wrażenie, że duża część zdjęć jest przeostrzona.
Co nie zmienia oczywiście faktu, że bardzo mi się tu podoba.
Pozdrawiam
Świetny ten portrecik (7).
Pozdrawiam.
lisiajamka1
7.02.13, 20:45
Serdeczne dzięki za wizyty.
Tłusty Czwartek, nie wiem czemu zainspirował mnie do pokazania Wam
lankijskiego mrożącego krew w żyłach :wink: przedstawienia - połykania ognia z... wyzionięciem ducha :grin:
Fajny watek i swietne foty.
Fajny watek i swietne foty.
Popieram :)
Fajnie tu. zadomowię się trochę.
Zaczęłam po porządku, od ślubniaków i... na ślubniakach skończyłam, bo tak ciekawią egzotyką i pawimi barwami, że na pierwszy raz dość ;) Ładnie u Ciebie i przygodą pachnie.
Słyszałem, że te małpy to złodzieje ogromne
Wysłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk
Fajnie tu. zadomowię się trochę.
Popieram
ten pomarańczowy posąg z małpą fajnie wyszedł
Ciekawy wątek, interesujące zdjęcia. C.d.n? ;-)
lisiajamka1
8.02.13, 21:04
Jestem, jestem, bez Was już żyć nie mogę - kolejny nałóg :)
Dondra najdalej wysunięty na południe port Sri Lanki, miejsce wypadów na delfiny i wieloryby.
Jestem, jestem, bez Was już żyć nie mogę - kolejny nałóg :)
Dondra najdalej wysunięty na południe port Sri Lanki, miejsce wypadów na delfiny i wieloryby.
Wyobrażam sobie, jak emocjonujące musi być spotkanie z tymi stworami na żywo :)
Chyba nigdy nie spełnie tego marzenia, mieć własne zdjęcie wieloryba, jego charakterystycznego ogona wystającego z wody (i to z małą rybką przyczepioną do skóry). Delfin i wielkiryb - świetne.
Choć na jednym zdjęciu (4) widać że słońce też potrafiło zawieźć w tamtym rejonie.
lisiajamka1
9.02.13, 10:54
Wieloryba.... chyba za dużo powiedziane - jego ogonek. Dodam jeszcze, że na ostatnim zdjęciu, najzwyczajniej w świecie zrobił piękną kupę - widać że lubi kryla:grin:
Za to kwiatki , jest ich mnóstwo.
"Wierybole" fajne :D To ostatnie czerwonawe to ja myślałem że krew jakaś, a tu popatrz - takie prozaiczne "coś" :mrgreen:
Kwiatki miodzio - takie nie "nasze" :)
Lisiajamka nam tu egzotykę przybliża. Płetwa wieloryba super - uchwycił świetnie jak woda z niej spływa. A kwiatki ..cóż - zawsze wspaniałe! Pozdrawiam
Mirek54 od razu czarne deski by dookoła kwiatka ustawił i oświetlenie:mrgreen:
Mirek54 od razu czarne deski by dookoła kwiatka ustawił i oświetlenie:mrgreen:
Tak myslisz??A moze mirek na urlop bez aparatu jezdzi?-jak myslisz?
Tak myslisz??A moze mirek na urlop bez aparatu jezdzi?-jak myslisz?
nie wiem, to wie tylko Mirek, trzeba by jego zapytać:grin:
lisiajamka1
10.02.13, 12:13
Kwiatek ten chciałbym szczególnie wyróżnić - plumeria - flower temple. Już blisko 1500 lat temu nałożnice króla Kassapy nęciły kwiatkami swymi... i plumeri, widać to na przepięknych freskach w Sigiriji.
Kwiatek ten chciałbym szczególnie wyróżnić - plumeria - flower temple. Już blisko 1500 lat temu nałożnice króla Kassapy nęciły kwiatkami swymi... i plumeri, widać to na przepięknych freskach w Sigiriji.
Fajne :)
że tak powiem, moja Marysia mnie nie kusi . Tym nie kusi :mrgreen:
Fajne :)
że tak powiem, moja Marysia mnie nie kusi . Tym nie kusi :mrgreen:
Taaaaak...... A czym?
lisiajamka1
10.02.13, 13:25
Nałożnice Kassapy wciąż kuszą - Sigirija - magiczne miejsce.
Ja muszę ochłonąć, potem napiszę.
Fajnyyy wątek... i won do "oceny zdjęć"
Świetne !!!
"Rybki", kwiatki (szczególnie ta - prawie salamandra) no i dziewczyny "jak malowane".
Świetne foto i narracja.
Pozdrawiam.
lisiajamka1
11.02.13, 20:07
Kwiatków mnóstwa c.d. Kwiatki dzielimy na: nawodne, naziemne i nadrzewne :grin:
Oto nawodne.
Kwiatków mnóstwa c.d. Kwiatki dzielimy na: nawodne, naziemne i nadrzewne :grin:
Oto nawodne.
Grzybienie perfekcyjne.
lisiajamka1
12.02.13, 19:30
Kwiatki ... podziwiamy je , zachwycamy się ich zapachem, są w zasięgu wzroku, na wyciągnięcie ręki.
Są takie, które przyjemność obcowania, jak mogą utrudniają :) Kwitnie toto na wysokim drzewie - bladym świtem, kwiat przy każdym podmuchu porannej bryzy Oceanu Indyjskiego opada :cry: Pachną niesamowicie.
lisiajamka1
14.02.13, 13:57
Pomęczę jeszcze kwiatkami... o ile Ktoś będzie chciał zajrzeć :grin:
Ładne kurcze są :)[COLOR="Silver"]
Wolę takie niż kwiatki :mrgreen:
Dawaj dalej :)
Wolę takie niż kwiatki :mrgreen:
Dawaj dalej :)
ja też...
lisiajamka1
14.02.13, 18:10
To już wszystko, co zostało ze ślubniaków :grin:
Super, że zdecydowałeś się na wątek autorski. Cały obejrzałem i podoba mi się wszystko co pokazujesz. Jak starczy czasu, to też tam w końcu pojadę. Piękna kraina, ludzie, fauna i flora. Czekam na kolejne zdjęcia i kolejne relacje. Pozdrawiam
Walenie to bardzo wdzięczny temat. Te czerwone ekskrementa też mają swój urok ;-).
Piękne Lankijki na serwujesz.
Trochę odpuściłeś sobie temat portu Dondra z kolorowymi łodziami i czuję niedosyt. Bardzo lubię porty.
Pozdrawiam
lisiajamka1
14.02.13, 20:25
Drobne cwaniaczki, wszędzie ich nie brakuje :grin: Lanka południowa znana jest z charakterystycznych wędkarzy przyczepionych do pala i łowiących rybki, zajęcie ciężkie, bo słońce wiatr a i rybka nie zawsze bierze. Cwaniaczki biorą bladolicych, jak tylko zatrzyma się na zdjęcia machają zawzięcie kijeczkami... bez żyłki, betelousty (to taki pan który betel żuje) natomiast kasuje.
Też chyba wolę takie z ludzikami. Ci panowie na palach to pewnie wdzięczny temat :)
Trzeba będzie kiedyś ten betel wziąć do ust, chociaż podobno jest rakotwórczy, ale chyba od dłuższego żucia.
Kwitnie toto na wysokim drzewie - bladym świtem, kwiat przy każdym podmuchu porannej bryzy Oceanu Indyjskiego opada :cry: Pachną niesamowicie.
To faktycznie piękny kwiat, nazywa się Barringtonia racemosa, z jej kory lub korzeni po roztarciu robi się truciznę, która po wrzuceniu do wody ogłusza ryby, tubylcy to wykorzystują do połowów w rzekach i jeziorach. Jadłem młode liście tej rośliny, bo tylko te są jadalne, smakują jak liście szczawiu, podobno najlepsze są maczane w mleku.
To już wszystko, co zostało ze ślubniaków :grin:
Fajny temat do focenia i piekne stroje.
Fajnie się TO ogląda i czyta.
Fotki świetne - te z kwiatkami też :)
Pozdrawiam.
lisiajamka1
16.02.13, 16:51
Kandy urocze lankijskie miasto z słynną buddyjską świątynią Dalada Maligawa - Świątynią Zęba ( Zęba Buddy)
Pielgrzymi z wyspy i z całego świata ściągają, by oddać hołd relikwii - symbolu syngaleskiej dumy narodowej.
lisiajamka1
17.02.13, 12:39
Lankijczycy dbają o higienę.
Fajne foto - szczególnie te "pod prysznicem" :)
Pozdrawiam.
Dobre serie, obie ostatnie :)
Ja bym się tam wolał z "kimś" myć. Miałby mi kto plecki namydlić :-P
lisiajamka1
17.02.13, 12:48
Ja blisko byłem, ale nie śmiałem zaproponować :mrgreen:
Ciekawe i fajne te wrzutki Lisiajamk1 - Faktycznie pierwsza klasa! Odwiedzam z ciekawością i oglądam z przyjemnością:-). Szacunek i pozdrowienia!
lisiajamka1
17.02.13, 21:08
Walenie to bardzo wdzięczny temat. Te czerwone ekskrementa też mają swój urok ;-).
Piękne Lankijki na serwujesz.
Trochę odpuściłeś sobie temat portu Dondra z kolorowymi łodziami i czuję niedosyt. Bardzo lubię porty.
Pozdrawiam
Nie odpuściłem, do Dondry przyjechaliśmy mocno spóźnieni - kapitan obruszony - walenie niecierpliwie waliły ogonami, musieliśmy śpieszyć się :grin:
Piękne zdjęcia, fantastyczne miejsca zwiedziłeś, aż zatęskniłam za urlopem a do niego dalej niż na Gwadelupę:cry:
Egzotyka w świetnej wersji wzmocniona pieknymi fotami. Gratuluję tak ciekawej eskapady:grin:
Barwnie i ciekawie - w sam raz na niedzielny wieczór. Będę czekał na kolejne wrzutki.
jak to mówi Pani Basia z internetu GIT MAJONEZ.:grin:
Podobaja sie wrzutki z tak odleglego swiata :-)
fajne foty, lubię tu zaglądać :)
zaraportowałem o przeniesienie wątku do Ocen lub fotografii podróżniczej bo dla początkujących to zdecydowanie nie jego miejsce :)
lisiajamka1
22.02.13, 19:06
Cieszę się, że moje wakacyjne fotki podobają :)
yamada dzięki za Twoją inicjatywę, wątek mój (mam nadzieję) nie będzie monotematyczny, co do awansu, to chyba muszę jeszcze poterminować :)
Ogród botaniczny Peradeniya w Kandy, miejsce do odpoczynku, spacerów i podziwiania wspaniałych okazów flory cejlońskiej.
Widzę, że zauważyłeś naszego I Sekretarza :D
Fajne nietoperze
lisiajamka1
22.02.13, 19:20
Nietoperze to rudawki wielkie zwane lisami lub psami latającymi, są naprawdę wielkie rozpiętość skrzydeł może przekraczać 1m.
Odpoczywają sobie w parku, wieczorem majestatycznie lecą w poszukiwaniu ulubionych owoców.
Właśnie chciałem zapytać czy to te od owadów czy od owoców :)
dzięki :mrgreen:
Widzę, że zauważyłeś naszego I Sekretarza :D
Fajne nietoperze
Bodzio - Józew Cyrankiewicz nie był "pierwszym".
Był a i owszem premierem.
Pozdraawiam.
A fotki zacne.
Nietoperki fajne. Takich wielkich to i u nas nie ma :)
Bodzio - Józew Cyrankiewicz nie był "pierwszym".
Był a i owszem premierem.
Pozdraawiam.
A fotki zacne.
Nietoperki fajne. Takich wielkich to i u nas nie ma :)
Racja :)
lisiajamka1
27.02.13, 15:09
Jeszcze kilka zdjęć z Równiny Hortona. Krajobrazy spowitego chmurami, chłodnego płaskowyżu są raczej odmienne od naszych typowych wyobrażeń o Sri Lance.
Bardzo przyjemnie jest w Twoim wątku (jamki ;)). :grin:
Ech te drzewa, widać że nie "nasze" :)
Fajna morda na podsumowanie wrzutki
ten jeleń prawie jak fotografia listopada muminka:wink:
Z chmurkami bardzo mi sie podoba...przedostatnia wrzutka taka fajna, lubie bardzo taka pore roku.
A ten uśmiech na końcu - bezcenny.
Pozdrawiam.
lisiajamka1
4.03.13, 20:30
Serdecznie wszystkim dziękuję za miłe słowo :)
Park Narodowy Yala najbardziej znany na Sri Lance leży w płd - wsch części wyspy. Wycieczka terenówkami po udostępnionym dla turystów fragmencie daje pobieżny ogląd lankijskiej przyrody. Yala szczyci się największym skupiskiem lampartów na świecie.
Jestem pełen podziwu. A wiesz czego ? Zaglądnąłem sobie w exify. E-510 i E-3
Poradziłeś sobie doskonale, a zdjęcia świetne :grin:
Prawdziwa egzotyka, zdjecia obejrzałem z przyjemnością.
Kocham te klimaty, bardzo ciekawe ostatnie zdjęcia. Mi zawsze brakuje czasu na zdjęcia zwierząt i roślin. Z przyjemnością tu zaglądam. Pozdrawiam
Super klimat na tych zdjęciach z safari, tutaj koza jakaś, a w oddali słoń :D Zupełnie nie realne dla mnie widoki. Chciałbym kiedyś te rejony świata nawiedzić. Na razie zwiedzam je z Tobą i super mi się podobają.
lisiajamka1
7.03.13, 18:54
Jednym z ostatnich miejsc na Sri Lance, gdzie rosną lasy namorzynowe, jest rzeka Madu Ganga. Rejs łódeczką był bardzo przyjemny w trakcie przejażdżki była też możliwość zrobienia rybnego peelingu stóp :grin:
Jak poczytałem i zobaczyłem to stado, to oglądanie zacząłem od ostatniego :D
To jakieś karasiowate ?
Bardzo sympatycznie zwiedza się Sri Lankę z Tobą w osobie przewodnika. W poprzednich wrzutkach pokazywałeś sawannowy krajobraz. W Afryce w koronach analogicznych drzew panoszą się węże i przewodnicy ostrzegają przed zbytnim zbliżaniem - a jak jest na Sri Lance ?
pozdrawiam
Rybki to u nas jak pijawki...:-)
Cumulus fajny.
lisiajamka1
8.03.13, 19:55
Jak poczytałem i zobaczyłem to stado, to oglądanie zacząłem od ostatniego :D
To jakieś karasiowate ?
Te rybki to odmiana tilapii pochodzących z... Mozambiku :grin:
W Afryce w koronach analogicznych drzew panoszą się węże i przewodnicy ostrzegają przed zbytnim zbliżaniem - a jak jest na Sri Lance ?
pozdrawiam
Na Sri Lance ostrzega się przed wężami ukrytymi w trawie, zaroślach. Jest pięć i to pospolitych jadowitych gatunków w tym kobra natomiast z drzew w wilgotnych lasach mogą spadać krwiożercze pijawki :grin:
Przy okazji parę zdjęć z ulicy :)
Świetne foto i świetnie się TO czyta :)
Pozdrawiam.
Świetne kadry, jak zwykle czekam na kolejne.
lisiajamka1
10.03.13, 21:40
Hinduizm nie jest tak rozpowszechniony na Cejlonie jak buddyzm. Wyznawany jest głównie przez Tamilów przybyłych na wyspę z indyjskiego stanu Tamilnad. Świątynie zazwyczaj niewielkie, ale atrakcyjnie wyglądające.
lisiajamka1
17.03.13, 19:04
Trudno nie wspomnieć o buddyzmie na Sri Lance z ponad 2000 letnią historią. Syngalezi na przestrzeni wieków wybudowali wiele świątyń, postawili wiele posągów na chwałę swego Mistrza. Wielkie stupy w Anuradhapurze, kompleksy świątynne w Polonnaruwie i Mihintale, jaskiniowe świątynie w Dambulli czy kilkunastometrowe posągi Buddy wykute w skale robią duże wrażenie. Leżący Budda wihara Gal pogrążony jest w nirwanie, świadczą o tym nierówno ułożone stopy. Dodam jeszcze, że w obrębie świętych miejsc poruszać się można tylko boso lub w skarpetkach, należy też unikać stawania tyłem do Nauczyciela :)
Piękne miejsca, świetne opisy i kadry świetne.
Pozdrawiam.
Fajne zdjęcia pokazujesz.
Swietna relacja z bylego Cejlonu.
Przejrzałem cały watek z zaciekawieniem. Bardzo fajne zdjęcia i ciekawe miejsca. Z mojego punktu widzenia ogladało by się jeszcze lepiej gdyby zdjęcia od razu się wyświetlały. Z miniaturkami jest ten problem, że jak ktoś ma słabszy Internet to potrafią się wgrywac minutami ale i tak warto poczekać :-)
Farensbach
19.03.13, 09:28
Bardzo fajne zdjęcia i ciekawe miejsca.
Ładnie tam i ładne fotki. :)
Bardzo fajna ta Twoja fotogaleria i ciekawostki które przedstawiłeś.:grin:
Przepiękne ostatnie kadry. Stupa ma bardzo ciekawy kształt, takiej jeszcze nie spotkałem.
Czekam z niecierpliwością na kolejne odsłony tego kraju.
Pozdrawiam
fajne fotki i miejsca lisia !! jak mógłbym też prosić o duże zdjęcia....byłoby wygodniej :-)
Ziootek1971
21.03.13, 13:09
Ostatnie mniej więcej półtorej godziny spędziłem delektując się widokami ze Sri Lanki. Piękne zdjęcia i ciekawe opisy. Takie fotki bardzo sympatycznie się ogląda kiedy za oknem jest taka pogoda, jaka jest.
marekb1410
24.03.13, 15:36
fajne fotki :shock:. Pozdr.
lisiajamka1
26.03.13, 21:24
Dziękuję wszystkim zaglądającym :grin: Fotki póki co będą małe, taki układ najlepiej mi pasuje :)
Sigirija ( Lwia Skała) magmowy ostaniec wyniosły na 370m, gdzie Król Kassapa 1500 lat temu wybudował pałac - twierdzę. Ruiny, przepiękne freski, baseny na szczycie góry połączone podziemnymi korytarzami z fontannami na dole (w latach świetności woda wyrzucana była na wysokość czterech dorosłych mężczyzn - różnica poziomów) miejsce to robi ogromne wrażenie.
Reedmooley
26.03.13, 21:29
Niesamowicie wygląda to miejsce:)Daj więcej fotek:)
Bardzo ciekawe miejsce, faktycznie musi robić wrażenie.
Tradycyjnie czekam na kolejną część.
Wejście do pałacu musi przyprawiać o zawrót głowy, gdy się stoi na tej kładce. Super!
lisiajamka1
27.03.13, 11:15
Wejście do pałacu musi przyprawiać o zawrót głowy, gdy się stoi na tej kładce. Super!
A co mają powiedzieć meksykańscy Voladores ( prekolumbijscy latacze) :grin: Piątka zuchów wdrapuje się na maszt, jeden pogrywa na fleciku i bębenku, reszta majestatycznie... spuszcza się na dół. Ilość uczestników, obrotów nie jest przypadkowa, wszystko jest zgodne z kalendarzem Majów.
reszta majestatycznie... spuszcza się na dół.
Opuszcza !!! Opuszcza !!! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
głodnemu chleb na myśli :mrgreen:
lisiajamka1
29.03.13, 12:52
Jako że jesteśmy w Meksyku, parę pocztówek z stolicy. Budynek Akademii Sztuk Pięknych, Zocalo , Poczta Główna, widok na Sanktuarium Matki Boskiej z Guadelupe.
Jako że jesteśmy w Meksyku, parę pocztówek z stolicy. Budynek Akademii Sztuk Pięknych, Zocalo , Poczta Główna, widok na Sanktuarium Matki Boskiej z Guadelupe.
Ale Ty masz fajnie - ciepło, zero śniegu, lasencję w mini hehe ;)
lisiajamka1
29.03.13, 12:58
To powtórka z rozrywki :) Nadrabiam zaległości w wątku swym :grin:
To powtórka z rozrywki :) Nadrabiam zaległości w wątku swym :grin:
Czyli jesteś tam jeszcze czy nie. Bo jak jesteś to Ci zazdroszczę jak nie wiem co tego ciepełka i słoneczka a jak jesteś u nas to................to na pohybel tej zimie, qur......, ZNOWU PADA ŚNIEG, chyba zaraz się powieszę :)
lisiajamka1
29.03.13, 13:07
Jestem tu, ale jakby mnie nie było :grin: myśli moje szykują się do kolejnej wycieczki :grin:
No to tylko życzyć udanej wycieczki pełnej pozytywnych wrażeń :)
lisiajamka1
31.03.13, 18:47
Plac Garibaldi :grin:
Cały czas jestem pod wrażeniem. Piękne masz wspomnienia :)
Cieple klimaty... fajnie sie oglada.
Pozdrawiam
Jak mnie to cieszy, że postanowiłeś nadrobić zaległości i wszystko będzie w jednym miejscu. Super:grin:
Kadry z Meksyku bardzo przyjemne.
Pozdrawiam
lisiajamka1
2.04.13, 14:11
Teotihuacan - Piramida Slońca, Piramida Księżyca, pomiędzy Aleja Zmarłych. To tu podobno ustalono kalendarz :grin: Tu rodzili się Bogowie.
Zdjęcie 4 i 5 - te kamienie wystające co kawałek to oryginalnie, czy po renowacji ? - i dlaczego ?
...jeśli wiesz oczywiście :)
lisiajamka1
2.04.13, 14:45
Oryginalne , ale po renowacji :grin: Tereny są nękane przez drgania :)
Swiat z bliska...fajnie sie tu zaglada.
Pozdrawiam
lisiajamka1
2.04.13, 20:20
Acapulco, La Quebrada - Clavadistas - mali - śmiali skaczący....
To trzecie, w tym ujęciu wygląda jakby to było popiaskowane sztabki złota :D
Skaczący oczywiście super :mrgreen:
Trojeczka daje wrazenie sztabek... :-)
lisiajamka1
2.04.13, 20:46
Bodzip Waruga ... co Wam z tymi sztabkami... nie pomyślałem.Trzy razy dwadzieścia i 747 pomknął do Polski :mrgreen:
Fajne zdjecia, zwłaszcza pierwsza seria na tej stronie z Teotihuacan.
Meksyk, super, zero nudy u Ciebie :)
lisiajamka1
3.04.13, 19:38
Za oknem delikatnie mówiąc ponuro... trochę ciepełka :grin: Hilton czeka...widać ma wolne miejsca :mrgreen:
lisiajamka1
3.04.13, 20:26
Wszystkich pod i oglądających zapraszam... na mole poblano... mexicana się kłania :wink:
Za oknem delikatnie mówiąc ponuro... trochę ciepełka :grin: Hilton czeka...widać ma wolne miejsca :mrgreen:
Ech... pojechałbym, ale nie chce mi się z nory wyjść. Zimmmno.
Wszystkich pod i oglądających zapraszam... na mole poblano... mexicana się kłania :wink:
Sosik wygląda bardzo apetycznie:mrgreen:
---------- Post dodany o 20:32 ---------- Poprzedni post był o 20:30 ----------
A odnośnie Teotihuacan, piramidy robią niesamowite wrażenie.
A odnośnie Teotihuacan, piramidy robią niesamowite wrażenie.
Piramidy, to robią wrażenie "na żywo"... Foty to tylko namiastka. Szkoda, że na księżyca samą górę wleźć nie można (nie można było przynajmniej - przez kości). Widok na aleję zmarłych rewelacyjny...
Lisiajamka1, Ty jesteś jeszcze tam czy juz Cię nie ma?
Ale się u Ciebie dzieje!
Piękne miejsca, świetne fotki i konkretna narracja.
Pozdrawiam.
lisiajamka1
4.04.13, 20:34
Lisiajamka się otwiera się :mrgreen:
lisiajamka1
4.04.13, 20:38
Aż się boję się, za mocno się otworzyłem się.
Spoko, juz niejeden na forum sie otworzyl :mrgreen:
W kapeluszu jak prawdziwy boss :mrgreen:
Spoko, juz niejeden na forum sie otworzyl :mrgreen:
W kapeluszu jak prawdziwy boss :mrgreen:
No co Ty... otwiera się. To jest ONA !!! A jak ładnie się otworzyła :oops:
się wydało :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
lisiajamka1
5.04.13, 19:16
Nagiego miecza nie pokażę i już
Nagiego miecza nie pokażę i już
:mrgreen:
Na płetwy rekinów w wodzie uważaj.:grin:
Fajna wyprawa, świetna relacja i zdjęcia.:grin:
Łanie, łanie !!!
:)
Pozdrawiam.
lisiajamka1
6.04.13, 10:18
Dosyć (na razie) :wink: tych świątecznych wylewności.
Chitzen Itza potężny kompleks z dominującą Piramidą Kukulkana (obiekt niedostępny - czarna turystka w klapkach...sturlała się śmiertelnie), straszny ołtarz Chac Moola, imponujące boisko do gry w pelotę, urocze cenoty, fragment drogi z piaskowca, którą poruszali się... majowi listonosze :)
Oglądam i podczytuję Twój wątek z wielką przyjemnością. Pozdrowionka
Ciekawe zdjęcia - szkoda, że nie ma wstępu na piramidę bo z niej rozciąga się pewnie swietny widok na okliczną dżunglę.
Ładnie tam, szkoda trochę przepalonych chmur na pierwszym.
lisiajamka1
7.04.13, 11:50
Oaxaca - Monte Alban pięknie położone miejsce, gdzie Olmekowie, potem Zapotekowie i Mixtekowie sympatycznie sobie pomieszkiwali :grin:
Bardzo ładne zdjęcia . Ładne miejsca pokazujesz. :)
Miodzio.
Kolejna ciekawa prezentacja
pozdrawiam
Pierwszy wątek, nawiedzony po zlocie. Świetnie :D
ja też musiałem zaległości nadrobić, fajne miejsca pokazujesz :)
lisiajamka1
8.04.13, 10:44
Dzięki, dzięki.
Króciutka przerwa od piramid i kamieni :grin:
Ładna ta ciężarówka. :grin: Ładnie się prezentuje .
Te " kolce " w przednim kole ciekawie wyglądają.
Bombowe te tablice rejestracyjne. U nich to tak normalnie, czy za taką tablicę ekstra się płaci ?
lisiajamka1
8.04.13, 12:49
Bombowe te tablice rejestracyjne. U nich to tak normalnie, czy za taką tablicę ekstra się płaci ?
Myślę, że nie. Wszyscy Ci, co mają więcej światła przez cały rok :| - Oni kochają się w kolorach :wink:
Piękne. Zrobić taką mordę z ananasa hehe :D
Te mgiełki są świetne.
Fajne foto i relacja.
Pozdrawiam.
lisiajamka1
9.04.13, 12:22
Ptactwu temu mówimy stanowcze nie :wink:... my czekamy na wiosnę i bociany.
Prawie jak u Alfreda Hitchcocka :-)
lisiajamka1
9.04.13, 18:18
[QUOTE=waruga;940851]Prawie jak u Alfreda Hitchcocka :-)[/QUOTE
Prawie ... ptaków u mnie dostatek, abyście oglądać chcieli :grin:
No nie ogladac to my zawsze :-)
lisiajamka1
9.04.13, 19:40
Malutki koliberek, sfotografowany w Choluli. (Cholula ponoć największa piramida stworzona przez człowieka)
tu tak słonecznie a u nas znów śniegiem sypnęło, dobrze że takie wątki mamy na forum :)
lisiajamka1
10.04.13, 12:18
Żeby nie było, za słonecznie.
Zamęczę :mrgreen:
lisiajamka1
10.04.13, 13:35
Tenochitlan, kiedyś Pałac Montezumy, teraz Pałac Prezydencki w nim piękne freski Diego Rivery.
lisiajamka1
10.04.13, 20:01
Historyjka.
Freski - bomba, chłopak jak syn mafiosa :mrgreen:
Ziootek1971
11.04.13, 10:01
Taki mały, a wie, do czego można zębów użyć. Faktycznie jak syn mafiosa wygląda.
Super fotorelacja. Oby wątek ciągnął się wiecznie :grin:
lisiajamka1
11.04.13, 15:22
Canyon Sumidero rzeka Grijalva. Ubieramy kaftaniki, płyniemy i podziwiamy.
Historyjka.
Świetne :)
Do dentysty nie musiał lecieć?
Te i "ostatnie" foto - świetne.
Pozdrawiam
Historyjka.
Sprobuje, da sie, udalo sie :-)
Canyon Sumidero rzeka Grijalva. Ubieramy kaftaniki, płyniemy i podziwiamy.Mglistych i kropelkowych krajobrazów zazdraszczam...
kurcze nie tylko u nas jest syf, biedny krokodylek...
kurcze nie tylko u nas jest syf, biedny krokodylek...
"Cywilizacja" dotrze wszędzie niestety, ale zdjęcia mimo wszystko ciekawe
lisiajamka1
12.04.13, 18:16
Uxmal kolejne ciekawe miasto Majów. Świątynia Czarownika, kompleks zabudowań z misternie udekorowanymi fasadami w maski boga Chaca, węża.
Bardzo fajne.
Żałuję jednej rzeczy - Ty pewnie też. Czasami brakuje Ci szerokości. Np drugie z ostatniej serii. Tylko 14 mm, a gdyby tak pstryknąć dwa, i skleić w panoramę - to zmieści się cały obiekt, a i perspektywa się poprawi.
Taka moja sugestia na kolejne wyjazdy :mrgreen:
lisiajamka1
14.04.13, 11:46
Dzięki Bodzipie za cenne uwagi.
Zdjęcia z drogi, Sierra Madre Zachodnia.
tak w ogóle to kilka panoram mogłeś zrobić bo krajobraz jakże inny od naszego. Piramidy fajne, ech, zazdraszczam wyprawy...
Z ostatniej wrzutki to 5 i 7. Zwłaszcza na 5 ta ściana robi wrażenie.
Co do sklejania - to i ja teraz mądry jestem. Jak łaziłem po Glasgow to też mam kawałki budynków, pomimo "mienia" - tfu posiadania 9-18 :mrgreen:
Zresztą od tego czasu mocno zmienił mi się styl robienia zdjęć. Cały obiekt - i owszem, ale szczegółu też wypatruję.
Świetna ta wrzutka zdjęć.
Takie krajobrazy kojarzą mi się z filmami o dzikim zachodzie typu Western. :mrgreen:
Gdzie pod gołym niebem sobie kowboje pędzili bydło, i tak po prostu sobie żyli.
lisiajamka1
14.04.13, 23:07
Świetna ta wrzutka zdjęć.
Takie krajobrazy kojarzą mi się z filmami o dzikim zachodzie typu Western. :mrgreen:
Gdzie pod gołym niebem sobie kowboje pędzili bydło, i tak po prostu sobie żyli.
Niestety zostało nas dwóch Koyot...i ja lisiajamka :mrgreen:
Koyot na służbie ja, po.... kilku robakach popitych mezcalem.
Pragnę przypomnieć wszystkim tequila robiona jest z liści agawy niebieskiej i bez robaka, mezcal natomiast z kłącza agawy wszelakiej i z robakiem.
Fajne foty - pustynne z Nowego Świata...
Bardzo fajnie. Kurcze, żal tyłek ściska jak się patrzy na zdjęcia, a tu jutro znowu do roboty trzeba iść :)
Fotki zajefajne i co ważne o różnej tematyce. Będę wracał:grin:
Bardzo fajnie. Kurcze, żal tyłek ściska jak się patrzy na zdjęcia, a tu jutro znowu do roboty trzeba iść :)
Piszesz oczywiście o tej ambrozji z kaktusa ? :mrgreen:
Piszesz oczywiście o tej ambrozji z kaktusa ? :mrgreen:
Też :mrgreen:
lisiajamka1
15.04.13, 10:55
Idź do pracy, ciesz się.... że ją masz. Pracuj! :wink:
To wszystko co nam egzotycznie i pięknie świeci to nam ...a Im :| Wszędzie to samo :roll:
No to teraz dałeś czadu. Nr 1, 4 i 9 do galerii
Farensbach
16.04.13, 10:59
Zdjęcia z drogi, Sierra Madre Zachodnia.
Ładne widoki, używałeś polara?
Z ostatniej za Bogdanem - 1, 4, 9.
lisiajamka1
16.04.13, 18:29
Dzięki...do galerii mam blisko, kto wie :grin: Polara używam, ale czy wtedy w nim robiłem zdjęcia...nie pamiętam :wink: (ja go raz wkręcam potem wykręcam)
Chiapas
Idź do pracy, ciesz się.... że ją masz. Pracuj! :wink:
To wszystko co nam egzotycznie i pięknie świeci to nam ...a Im :| Wszędzie to samo :roll:
9-tka - świetna.
Pozdrawiam.
Z ostatniej serii zapachniało dzikością - tak przyrody jak i ludzi...
Ile przemocy można przemycić pod hasłami "libertad - wolność"
...
Nie miałeś obaw robić zdjęcia tym panom w zielonych dresach ? :mrgreen:
Świetne te ostatnie serie
pozdrawiam
lisiajamka1
18.04.13, 18:24
Ceiba święte drzewo Majów, sadzone, hołubione. Palenque.
Super sa te piramidy. Ciekawe, że ludzie na różnych kontynentach, którzy nie mieli ze soba styczności budowali podobne piramidy...
Jak ja tu lubię zaglądać :)
Ceiba święte drzewo Majów, sadzone, hołubione. Palenque.Ciekawa opowieść, interesujące zdjęcia...
lisiajamka1
18.04.13, 21:35
Super sa te piramidy. Ciekawe, że ludzie na różnych kontynentach, którzy nie mieli ze soba styczności budowali podobne piramidy...
Jest teoria o wzajemnej styczności, fascynacji, inwigilacji nacji z różnych kontynentów :grin: Palenque.
Ruiny super, ale szczegół mi się podoba. Dobrze wypatrzone.
Nadrobiłem zaległości:)
Nareszcie, bardzo przyjemne otwarcie.
Pokazałeś kolejny przepiękny kawałek Ziemi. Z przyjemnością tu zaglądam.
Zdjęcia świetne.
Pozdrawiam