Zobacz pełną wersję : lisiajamka przedstawia
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
lisiajamka1
21.06.13, 14:09
7 i 8 są super dynamiczne, ale 7 kapitalne. Drzewo robi wrażenie. To od pojedynczego "puknięcia" paluszkiem, czy latami w jedną dziurę ? :D
I jeszcze ostatnie - o co chodzi z tym balonikiem ? czyżby przebijał go "powietrzem" ?
:grin::grin::grin: myślę, że trzeba było pukać paluszkiem wiele razy, przez dłuższy czas. Gwoździem przebijał, przez szybkę :grin:
kamil_andrzej
21.06.13, 14:22
Dziury w drzewie robią wrażenie:wink:. Przypomina mi się film Kill Bill 2..., oczywiście tylko maleńki fragment :wink:
Zdjęcia super, pozdrawiam.
A mi te ostatnie zdjęcia przypominją film " Klasztor Shoalin " .:wink:
Ciekawe miejsce. Ladne te zdjecia.
drzewo podziurawione palcem... :shock:
proszę o jeszcze :)
Niektórzy to jakieś małe paluszki mieli :shock:
Dzięki za kolejną porcję zdjęć i czekamy na następne:grin:
Trochę miałem do nadrobienia :)
A tak się zapytam Bruce Lee to tam gdzieś nie spotkałeś? A przynajmniej jego ducha :)
lisiajamka1
23.06.13, 17:50
Poranna gimnastyka :)
Świetne zdjęcia. Widzę że dzieci też ćwiczą. Rodzice widzę , dają swoim dzieciom przykład.
Fajne foty.
Ostatnie P7179512.JPG kapitalne
Brak czasem słów na oglądaną na zdjęciach egzotykę i ciekawostki. Kapitalne wrzuty serwujesz:grin:
Hehe, oglądając ostatnią wrzutkę pomyślałam "o, podobny gość do lisiejjamki z awatara" :D
Duże wrażenie robią zdjęcia ze "Smoczych Wrót".
Hehe, oglądając ostatnią wrzutkę pomyślałam "o, podobny gość do lisiejjamki z awatara" :D
Duże wrażenie robią zdjęcia ze "Smoczych Wrót".
Z przyjemnością sie tutaj zagląda...
Łoj "dawno" TU nie zaglądałem - a tu proszę - dalej się dzieje !!!
Świetne fotki.
Pozdrawiam.
Też tak sobie pomyślałem :grin:. Zawsze zastanawiałem się co mu z twarzy wystaje :lol:, teraz wszystko jasne.
A zdjęcia super jak zawsze a najbardziej podoba się ostatnie i 3 od końca.
Zawsze mnie fascynowało zjawisko chińskiej grupowej "gimnastyki" :) i żałuję, że u nas nie ma takiego zwyczaju :)
lisiajamka1
24.06.13, 21:23
Wieczorna potańcówka, integracja przy piwku i smakołykach, na koniec toast za polsko-chińską granicę na Uralu :wink: :grin:
Aż ślinka cieknie jak widzę te smakołyki :grin:
Smakowały?
Cudownie, smakowicie podane robale i węzielce :mrgreen:
Ale te robale obżarte :)
Fajne foto.
Pozdrawiam.
lisiajamka1
30.06.13, 17:58
Aż ślinka cieknie jak widzę te smakołyki :grin:
Smakowały?
Smakowałem tylko piwo, choć w smaku bez rewelacji.
Suzhou słynie z ogrodów, zakładane w XVI w. z licznymi kanałami, wijącymi się ścieżkami wśród z rozmysłem dobranych roślin i kamieni. Wszystko to tworzy iluzję świata na małej przestrzeni. Ogrodowe pawilony były miejscem odpoczynku, tworzenia i kontemplacji sztuki. Na ostatnim zdjęciu Pawilon Podziwiania Odległego Aromatu Lotosu :)
Świetne foto.
2; 10 i 11 - super.
Pozdrawiam.
Te krzesełka na ostatnim to majstersztyk
Dokładnie Bogdan, cudne są.
Widzę, że wszędzie wszyscy równo piją ;)
Fajny ten zygzak na tej posadce czy tam podłodze :)
Foty jak zwykle, bardzo ciekawe. Zastanawia mnie czy oni by naszych robali nie chcieli kupować, ich jest mnogo więc......
I bilans wymiany handlowej by się nam poprawił:grin:
lisiajamka1
30.06.13, 23:21
Foty jak zwykle, bardzo ciekawe. Zastanawia mnie czy oni by naszych robali nie chcieli kupować, ich jest mnogo więc......
I bilans wymiany handlowej by się nam poprawił:grin:
Nie wiem jak robale, natomiast kurze nóżki są naszym hitem eksportowym do Chin. W 2010r. od stycznia do sierpnia wysłaliśmy 18 tys. ton za 16 mln. dolarów :grin:
Sporo, ale szkoda że w "pakiecie" nie dostali też robali.:grin:
Sporo, ale szkoda że w "pakiecie" nie dostali też robali.:grin:
A najbardziej szkoda, że nie dostali w gratisie naszych szkodników :D
lisiajamka1
2.07.13, 19:33
Chińskie ubranka i fryzurki :)
Ładne zdjęcia.
Ubrania kolorowe. Szczególnie na pierwszej fotce i ładny ten ubiór ma chłopczyk z 8 fotki. Chyba jakiś odświętny ten strój.
A fryzurki superowe :grin:. Dwóch chlopczyków z ostatniego zdjęcia no rewelacyjna fryzurka . :mrgreen:
nr 12 do galerii. Troszkę dołu przytnij i do galerii. Jest fantastyczne.
Zgadza się! Jest świetne!
92320
Zgadza się! Jest świetne!
potwierdzam!! :)
lisiajamka1
5.07.13, 22:13
Jest w galerii, tylko jeszcze mniej przycięte.
Szanghaj nocą, widok na dzielnicę Pudong i i nabrzeże Bund.
Jest w galerii, tylko jeszcze mniej przycięte.
Szanghaj nocą, widok na dzielnicę Pudong i i nabrzeże Bund.
Wolę moje Marki nocą... :mrgreen: Pięknie podoba się!
U Ciebie jak zwykle bardzo ciekawie :-)
Odrobilem zaleglosci w watku :-)
Szanghaj noca oraz wczesniejsze foty swietne.
Ziootek1971
6.07.13, 22:54
Zdjęcia jak zawsze genialne!
Znakomite foto !
Z poprzedniej wrzutki też.
Pozdrawiam.
lisiajamka1
9.07.13, 18:27
Dzięki serdeczne za wizyty :)
Wieża telewizyjna Perła Orientu w Szanghaju 468 m wysokości, punkt widokowy z szklaną podłogą na wys. 256 m, czas oczekiwania na w windę 2 h :grin:
Ja piernicze, ale ta dziewucha ma stracha :mrgreen:
Dzięki serdeczne za wizyty :)
Wieża telewizyjna Perła Orientu w Szanghaju 468 m wysokości, punkt widokowy z szklaną podłogą na wys. 256 m, czas oczekiwania na w windę 2 h :grin:
@lisiajamko dzięki za te widoki, rondo i panorama dla mnie ekstra :)
robi wrażenie. panorama i to rondo dla mnie super
Widok z wiezy na rondo swietny.
kamil_andrzej
9.07.13, 20:37
"A view to a kill", świetne :wink:
Pozdrawiam,
Ziootek1971
9.07.13, 21:13
Sam nie wiem czy odważyłbym się spojrzeć w dół po wejściu na tę szklaną płytę.
Ale widoki! Aż dech w piersiach zapierają :grin:
fajne i ciekawe rzeczy, panoramka świetna
to rondo robi wrażenie...foty jak zwykle bardzo ciekawe
lisiajamka1
22.07.13, 12:17
Ja piernicze, ale ta dziewucha ma stracha :mrgreen:
Ta dziewucha to lisiajamkini, odegrała scenkę lęku wysokości :grin:
To już koniec wycieczki mej po Chinach, jeszcze tylko parę pamiątkowych zdjęć, herbatka, kieliszek czegoś mocniejszego:grin: i szybciutko na lotnisko.
No takie życie, że co fajne szybko się kończy ale na pewno pełno fajnych przeżyć jeszcze przed Tobą :)
Z przyjemnością się to wszystko oglądało. Pozdrawiam i życzę kolejnych wypraw :-)
No takie życie, że co fajne szybko się kończy ale na pewno pełno fajnych przeżyć jeszcze przed Tobą :)
I przed nami, mam nadzieję. Pozdrawiam, super było :mrgreen:
Teraz kolejna wyprawa i kolejna uczta dla naszych oczu :)
Farensbach
22.07.13, 18:33
Fajnie sie z Tobą zwiedza.
jeszcze mi w żołądku wszystko kręci od tej prędkości 430 km/h:grin:
świetna wycieczka
Predkosc niezla 431 km/h :-)
lisiajamka1
23.07.13, 12:28
słoiki rządzą :grin:
:grin: A w nich nalewki, na żmijach, byczych penisach i mrówkach, skosztowałem ostatniej, nawet, nawet :) pozostałych nie miałem odwagi spróbować.
Ja bym się chyba odważył, chociaż cholera wie co bym pomyślał w danej chwili :)
Ja bym się chyba odważył, chociaż cholera wie co bym pomyślał w danej chwili :)
wtedy lepiej nie myśleć:mrgreen:
ja bym spróbował. jeśli chodzi o te "potrawy" to lubię wszystkie kuchnie świata
Znaczy samych alkoholi jako nalewek na czymś dziwnym to raczej nie miałbym problemu skosztować ale jakieś takie wynalazki do bezpośredniego spożycia to pewnie bym się zastanawiał :)
Był niedawno na TV4 (przedwczoraj?) program "śmierć na talerzu"
I właśnie było o nalewkach na węzielcach, a także zupach i innych specjałach :twisted:
Te nalewki to się robi z całego gada, łącznie z gruczołami jadowymi i jadem. Tajowie uważają, że alkohol dezaktywuje jad kobry(akurat nalewkę z kobry pokazywali).
Butelka takiego napitku kosztuje do 3000$. Są też tańsze ok. 400$ jeśli napitek robiony jest z samego jadu +wino.
Lekarz się wypowiadał, że jakakolwiek rana w ustach lub żołądku (wrzód) może spowodować szybką śmierć.
Więc ja wolę nasz bimber od stuleci robiony :mrgreen:
Na fotce nr 6 z ostatniej wrzutki całkiem udane ujęcie ;)
Więc ja wolę nasz bimber od stuleci robiony :mrgreen:
Masz już u mnie drugiego zaległego plusa bo jak na razie dać Ci nie mogę z wiadomych powodów. Nie ma to jak dobrze zrobiony bimber. Może być mocniejszy niż wódka a pijesz jak kompot, pijesz o wiele więcej niż wódki i tak się nie upijasz, na drugi gdzie głowa nie boli i nie ma kaca :)
Z tymi programami w TV to często strasznie naciągają tak aby to się fajnie oglądało i najczęściej szansa aby ktoś zmarł po zjedzeniu lub wypiciu czegoś co można kupić w dobrej restauracji lub sklepie jest równa zeru. A turysta jak to turysta lubi ten dreszczyk emocji i płaci 300USD zamiast 300 Bhat-ow ;-)
lisiajamka1
25.12.13, 17:04
Z dzisiejszego świątecznego spaceru :)
1 106731 2 106732 3 106730 4 106733
Zaległości nadrobione. Bardzo ładnie pokazałeś Chiny, interesujące zdjęcia i miejsca.
Największe wrażenie zrobiła na mnie Terakotowa Armia, Groty Smoczych Wrót, Klasztor Shaolin i przepiękne ogrody w Suzhou.
Narobiłeś apetytu na ten kraj. Dziękuję za to co przedstawiłeś i czekam z niecierpliwością na kolejne relacje z dalekich zakątków świata i nie tylko.
Pozdrawiam serdecznie
lisiajamka1
28.12.13, 17:34
Dzięki wszystkim za odwiedziny :)
Kolejny wyjazd nieprędko (wrzesień Etiopia) wobec tego następne archiwalne zdjęcia.
Jordania 2008 - Wadi Rum
Dzięki wszystkim za odwiedziny :)
Kolejny wyjazd nieprędko (wrzesień Etiopia) wobec tego następne archiwalne zdjęcia.
Jordania 2008 - Wadi Rum
Super klimaty!
Kolejna piękna kraina, Filary Mądrości robią wrażenie.
Świetne foto ale 2-jeczka - super.
Pozdrawiam.
Na piątym zdjęciu jakby twarze / maski. Fantastyczne. :)
Na piątym zdjęciu jakby twarze / maski. Fantastyczne. :)
Fakt, można się nasycić(duchowo).
Fakt, można się nasycić(duchowo).Może we wrześniu si e zabierzesz, ja chętnie, ale mam już inne plany...
kamil_andrzej
30.12.13, 13:28
Piękne zdjęcia, piękny kraj... Niestety z roku na rok coraz droższy. Podczas ostatniego pobytu w tym kraju przewodnik zaznaczył, że najważniejsza w turystyce jest jakość a nie ilość. Stąd pewnie też coraz wyższe ceny usług turystycznych :cry:
lisiajamka1
30.12.13, 18:44
Wielbłądy napojone, można jechać dalej wśród piaskowca i granitowych skał wymodelowanych przez siły natury:)
Fajnie, że kontynuujesz wątek, zawsze tu chętnie będę zaglądał :grin:
Fajnie skały "wyżarte" :mrgreen:
Świetne fotki. 6; 7 i 8 - do "portretowej skalnej galerii" :)
Pozdrawiam.
Farensbach
30.12.13, 19:54
Piękne miejsca pokazujesz. Jest na co popatrzeć :-)
lisiajamka1
7.01.14, 22:01
Wąwóz Sik (po arabsku szczelina) jedyna licząca około 2 km droga do Petry.
to miejsce jest chyba niezmiernie trudno dobrze sfotografować - wąsko, ciasno a wrażeń wzrokowych co nie miara
Będzie jeszcze ?
Ale super :D
nie było mnie tu kilka dni:)
skały przeurocze, zdjęcia świetne
Fajnie się tu zwiedza świat :)
lisiajamka1
8.01.14, 16:48
Petra kamienne miasto na szlaku karawan lata świetności przeżywała na początku naszej ery. Wytyczenie wygodniejszej trasy między M. Śródziemnym a Zatoką Perską i Szlakiem Jedwabnym z pominięciem Petry spowodowało jej upadek i zapomnienie. Po 700 latach na nowo odkryta przez Burckhardta, znów tętni życiem tysięcy turystów :grin:
Petra kamienne miasto na szlaku karawan lata świetności przeżywała na początku naszej ery. Wytyczenie wygodniejszej trasy między M. Śródziemnym a Zatoką Perską i Szlakiem Jedwabnym z pominięciem Petry spowodowało jej upadek i zapomnienie. Po 700 latach na nowo odkryta przez Burckhardta, znów tętni życiem tysięcy turystów :grin:
Fajnie tu! Będę zaglądał.
Fajowe te dwie "ostatnie" wrzuty.
Czekam na cd :)
Pozdrawiam.
Fajnie tu! Będę zaglądał. Ty dopiero ?? W tym wątku już dawno jest miodnie :mrgreen:
kamienne miasto Petra to taki "MIŚ" na miarę możliwości tamtej cywilizacji. ciekawe czy nasza cywilizacja dałaby radę?
Zdjęcia tak jak to miejsce - zapierają dech
kamil_andrzej
9.01.14, 13:48
Zdjęcia świetne, miejsce mocno, mocno przereklamowane ...
Byłem widziałem i jestem przerażony. Jeszcze chwila i turyści zadepczą to miejsce...
Ty dopiero ?? W tym wątku już dawno jest miodnie :mrgreen:
Nie dopiero a znowu. :-P
lisiajamka1
9.01.14, 21:22
Dzięki bardzo, że zaglądacie :grin:
Po pokonaniu 800 stopni górskiej ścieżki na drugim końcu miasta ukazuje się monastyr Ad-Dajr. Ta tajemnicza nabatejska świątynia w czasach wczesnochrześcijańskich była siedzibą męskiego zakonu. Petra była ostatnim miejscem postoju Trzech Króli w drodze do Dzieciątka Jezus.
3 i 4 są świetne.
Pozdrawiam.
Na trzecim z tej serii, skała wygląda jakby z agatu była
kolejna super wyprawa, świetne foty i ciekawe miejsca :) brawo
lisiajamka1
9.01.14, 22:02
Na trzecim z tej serii, skała wygląda jakby z agatu była
Burckhardt szwajcarski badacz i odkrywca był zachwycony kolorytem tych skał przypominających jedwab mieniący się w słońcu :)
Bardzo fajne zdjecia, nadrabiam zaleglosci w watku :)
Super, że wątek ciągle trwa, zaglądam tu z przyjemnością. Skały świetnie się prezentują:grin:
Farensbach
18.01.14, 17:44
Petra kamienne miasto na szlaku karawan
Ciekawe miejsce, ładne zdjęcia. Obejrzałem z ciekawością.
lisiajamka1
19.01.14, 15:07
Kościół św. Jerzego w Madabie ze słynną mozaiką Ziemi Świętej. Wykonana w VI w. z 2 milionów kawałków szeroka na 6 i długa na 15 m.mapa ukazuje miasta rzeki góry od Libanu po deltę Nilu. Dzisiejsze pracownie kontynuują stare tradycje.
108455108454108453108456
Blisko Madaby biblijna Góra Nebo, to z niej Mojżesz po raz pierwszy i ostatni zobaczył Ziemię Świętą. Miejscem tym opiekują się franciszkanie.
108458108459108460108457
Po pokonaniu 800 stopni górskiej ścieżki na drugim końcu miasta ukazuje się monastyr Ad-Dajr. Ta tajemnicza nabatejska świątynia w czasach wczesnochrześcijańskich była siedzibą męskiego zakonu. Petra była ostatnim miejscem postoju Trzech Króli w drodze do Dzieciątka Jezus.
Piękne.
Jakże moglibyśmy nie zaglądać :) Warto, warto, warto.
I ciągnij dalej :)
zaglądam i podziwiam. Jest co.:grin:
Po pokonaniu 800 stopni górskiej ścieżki na drugim końcu miasta ukazuje się monastyr Ad-Dajr. Ta tajemnicza nabatejska świątynia w czasach wczesnochrześcijańskich była siedzibą męskiego zakonu. Petra była ostatnim miejscem postoju Trzech Króli w drodze do Dzieciątka Jezus.3 i 4 miodne
Najbardziej zaintrygowały mnie nr 6 i 9. Fajnie się tu zagląda :-)
Fajna wrzutka, warto było zajrzeć :grin:
kawał historii chrześcijańskiej religii
Przepiękne formacje skalne, wąwóz Siq robi wrażenie, Petra i okolice również.
Piękny kraj.
Pozdrawiam
lisiajamka1
16.03.14, 12:18
Ciąg dalszy bliskowschodniej wycieczki :) Bosra w Syrii (tej przedwojennej) słynie z ruin rzymskich monumentalnych budowli z III w. wykonanych z miejscowego kamienia wulkanicznego - bazaltu. Część zabytków została zagospodarowana przez okoliczną ludność :grin:
Ua, zazdroszę*tej Syrii... To fotki sprzed ten rozróby która tam trwa?
Konik fajnie ozdobiony :-)
Planowałem kiedyś dawno temu wyjazd do Syrii. Lecz nie wyszło nic z tego. A szkoda.
Ładne zdjęcia. Podobają mi się takie miejsca.
lisiajamka1
18.03.14, 17:25
Ua, zazdroszę*tej Syrii... To fotki sprzed ten rozróby która tam trwa?
Tak przedwojenne :)
Kawka w Bagdad Cafe i kolejne ruiny :grin: Palmyra miasto na ważnym szlaku przez Pustynię Syryjską. To co zostało z dawnej świetności to Decumanus Maximus (starożytne miasta często były zakładane na wzór rzymskich obozów wojskowych, dwie krzyżujące się drogi Cardo Maximus płn-płd z Decumanus Maximus wsch-zach, na skrzyżowaniu stał Tetrapylon) z kolumnadą gdzie na konsolach stały posągi znamienitych obywateli, miedzy innymi najlepszych przewodników karawan. Świątynia Baala boga burz i deszczu, gdzie w najważniejsze święta pędzone kamiennym korytarzem zwierzęta w tym najokazalszy byk, obsypywane kwiatami, polewane winem przez zgromadzoną gawiedź kończyły swój los na ołtarzu ofiarnym.
Cudowne klimaty. Uwielbiam tę surową estetykę ruin porzuconych gdzieś na pustyni...
ciekawy komentarz do zdjęć
wszystkie fajne, ale 3 jest piękne
ech, pozazdrośić wycieczki :)
Wsztdził byś się! Ludzie tu marzną, ciężko harują, a Ty się po świecie szlajasz. Na dodatek jeszcze zdjęcia fajne robisz. No jak tak można :?::wink::-P
lisiajamka1
20.03.14, 14:16
Lolita wiosna ma dzisiaj zawitać, to i harować będzie lżej :grin:
Malula syryjskie miasteczko położone w ciekawej skalnej scenerii. Klasztor św. Tekli pierwszej chrześcijańskiej męczennicy wybudowany tuż obok jej pustelni. Malula jest jednym z ostatnich miejsc, gdzie jeszcze można usłyszeć najstarszy na świecie język, język aramejski. W ramach jego ocalenia w 2003r. rozpoczęto nauczanie aramejskiego w miejscowych szkołach.
Te miejsca są tak ciekawe, że bez czytania opisu rzuciłem się do oglądania, przy trzecim patrzę, myślę - no jak nic, klasztor św. Katarzyny - bardzo łudząco podobny kadr. No ale koniec końców doczytałem opis, z półwyspu Synaj zrobiła się jednak Syria i zupełnie inny klasztor :)
A najbardziej lubię ostatnie, ta graciarska zabudowa mnie po prostu rozaniela :)
O kurcze, ale klimat tego miasteczka :shock:
Masz więcej ?
Ciekawe miejsca, fajowe foto i opowieść interesująca.
Bagdadcafe - świetna.
Pozdrawiam.
lisiajamka1
22.03.14, 18:36
Zamek Krak des Chevaliers (twierdza rycerzy) wznoszony dla emira Hims od 1031 r. W 1142 przejęty i rozbudowywany przez zakon szpitalny joannitów (późniejszych kawalerów maltańskich) stał się jedną z najwspanialszych twierdz na świecie. W 1271 r. armia sułtana Bajbarsa oblegała zamek, zdemoralizowana załoga, 200 zamiast niezbędnych 2000 obrońców, po miesiącu poddała się pomimo zgromadzonych zapasów na trzy lata.
13 lipca 2013 r. armia Assada zbombardowała zamek bastion rebeliantów przebywających tam od dwóch lat.
20 marca 2014 r. reżimowe wojska zdobyły twierdzę.
Twoj watek ma w sobie moc.
Pozdrawiam
lisiajamka1
23.03.14, 08:41
Zdjęcie z bombardowania Krak des Chevaliers w Syrii 13.07.13r. zaczerpnięte ze strony natemat.pl
Jak oni się nadal będą tak tłukli, to niedługo w Syrii nie zostanie nic do oglądania. Jasna cholera mnie bierze na takie niszczenie czegoś, co przetrwało wieki...
Zamek Krak des Chevaliers (twierdza rycerzy) wznoszony dla emira Hims od 1031 r. W 1142 przejęty i rozbudowywany przez zakon szpitalny joannitów (późniejszych kawalerów maltańskich) stał się jedną z najwspanialszych twierdz na świecie. W 1271 r. armia sułtana Bajbarsa oblegała zamek, zdemoralizowana załoga, 200 zamiast niezbędnych 2000 obrońców, po miesiącu poddała się pomimo zgromadzonych zapasów na trzy lata.
...
Lato 2008 rok - lisiajamka wraz z grupą rebeliantów zaczyna okupację Krak des Chevaliers ;-P
...
13 lipca 2013 r. armia Assada zbombardowała zamek bastion rebeliantów przebywających tam od dwóch lat.
20 marca 2014 r. reżimowe wojska zdobyły twierdzę.
...
? rok lisiajamka knuje nowy plan podboju świata;-D
...jak żyć panie premierze?
lisiajamka1
23.03.14, 18:17
Na koniec mojej bliskowschodniej wycieczki, nocne i gromadne wejście na Górę Mojżesza (2285 m.n.p.) Wspinaczce pikanterii dodawał wszędobylski kurz z nutą uryny oślej i wielbłądziej. O świcie szczyt góry przypominał trochę wieże Babel :grin:
Jak byłem w Egipcie to przewodnik mówił nam że wejście na górę Mojżesza to poprostu męczarnia, wielblądy, kurz, pył. Mówił że trochę taka przereklamowana ta góra jest, no ale turyści wchodzą.
Z tego co piszesz to faktycznie wielblądy i kurz są obecne podczas takiego wejścia.
O świcie szczyt góry przypominał trochę wieże Babel :grin:
Albo Giewont :mrgreen:. Świetne te góry :)
Gdyby nie sznur ludzi....cicho i pokojnie.
lisiajamka1
27.03.14, 13:15
Al Maghreb Al Aksa - najdalej położona kraina zachodzącego słońca, zimny kraj gorącego słońca - Maroko :)
Trochę zdjęć z wycieczki po tym ciekawym kraju.
Al Dżadida miasto nad oceanem z łagodnym klimatem dającym latem wytchnienie od gorącego wiatru sirocco. Założone w XVI w. przez portugalczyków (twierdza Mazagan) wciąż zadziwia architekturą i senną atmosferą :)
Albo Giewont :mrgreen:. Świetne te góry :)
Moje pierwsze skojarzenie było również z Giewontem.
Fajne klimaty, pozdrawiam.
lisiajamka1
28.03.14, 14:07
Nieodłącznym elementem krajobrazu w płd. części Maroka jest endemit drzewo arganowe (argania spinosa), nazywane też żelaznym drzewem. Cierniowe, poskręcane wydaje raz na dwa lata żółte owoce wielkości mirabelki, gdzie pod mięsistą skórką w bardzo twardym orzechu znajdują się dwa trzy nasiona z których tłoczy się olej. Owoce są przysmakiem kóz, dawniej więc zbierano je już lekko przetworzone z kozich odchodów :grin: Olej jest bardzo cennym składnikiem stosowanym w kosmetyce.
A i opis dobry. O oleju arganowym słyszałem, ale nie wiedziałem skąd. Teraz wiem :)
Moj ulubiony drzewa i kozy z Maroka :) Ale wiecie, ile oni się muszą orobić przy tym oleju arganowym (ludzie, nie kozy). Ponoć uzyskiwany mechanicznie nie ma już takich właściwości. Oprócz zastosowań w kosmetyce, jest jest wersja spożywcza. O dziwo smakuje... Orzechami :)
Jak widac kozy zawsze byly latwe w utrzymaniu....i tez znalazly swoje miejsce w przyslowiu... :-)
Klimat fajny fotek.
Jak to się stało, że wcześniej nie trafiłem do tego wątku? Chyba czeka mnie długa lektura w weekend.
Fajnie te kózki na drzewie wyglądają. :mrgreen:
lisiajamka1
28.03.14, 16:19
Moj ulubiony drzewa i kozy z Maroka :) Ale wiecie, ile oni się muszą orobić przy tym oleju arganowym (ludzie, nie kozy). Ponoć uzyskiwany mechanicznie nie ma już takich właściwości. Oprócz zastosowań w kosmetyce, jest jest wersja spożywcza. O dziwo smakuje... Orzechami :)
Litr oleju arganowego robi się z 30 kg owoców zebranych z jednego drzewa, zajmuje to około 1,5 dnia pracy, dlatego nie na darmo nazywa się "płynnym złotem Maroka" :)
Kozy super. Oleju arganowego próbowałem (doustnie i powierzchniowo - dobry na problemy skórne) mam nadzieję, że to nie był ten przetworzony przez kozy :shock:
lisiajamka1
29.03.14, 15:34
As-Sawira dawniej Mogador sympatyczne portowe miasto z portugalską fortecą z XVI w. Co roku obywa się tu międzynarodowy festiwal muzyki gnawa.
Ładne zdjęcia. Pani z ostatniej fotki ma ładne buciki. :grin:
lisiajamka1
29.03.14, 15:56
Są to marokańskie babusze, coraz rzadziej noszone. Mężczyźni noszą babusze w kolorze żółtym i muszą być o dwa numery za małe :grin:
kozy na drzewie - to wesołe,
kutry na niebiesko, okiennice na niebiesko, balkony na niebiesko, kafelki na stołach też na niebiesko. Czy ktoś zna powód popularności tego koloru w wielu krajach
nasi producenci butów mogliby uczyć się design`u od tubylców:mrgreen:
lisiajamka1
29.03.14, 16:18
Podobno kolor niebieski przez owady utożsamiany jest z ...wodą, dzięki czemu mniej ich w okolicach miejsc pomalowanych tym kolorem :grin:
Zdjęcie: 3, 8, 10
chłopaczek super złapany
balkony, balustrady i okiennice na ..."tle" - kapitalne.
babosze oczywiście :D
...
z ostatniej wrzutki - w garbarni pewnie lekko śmierdziało ? :roll:
Świetne foto i relacja.
Z "ostatniej" wrzutki 3 i 10 - świetne.
Z "koziej" wrzutki 1 i 5.
Pozdrawiam.
[QUOTE=lisiajamka1 Mężczyźni noszą babusze w kolorze żółtym i muszą być o dwa numery za małe :grin:[/QUOTE]
Dlaczego???
Klimaty jak zwykle przednie, to po prostu nigdy się nie znudzi :)
lisiajamka1
29.03.14, 22:51
Dlaczego???
Prawdopodobnie to taki dress code :)
lisiajamka1
31.03.14, 20:17
z ostatniej wrzutki - w garbarni pewnie lekko śmierdziało ? :roll:
Śmierdziało.
Fez - garbarnia, praca jak widać ciężka, podobno dobrze płatna w związku z tym dziedziczona. Od średniowiecza praktycznie niewiele tu się zmieniło.
Od średniowiecza praktycznie niewiele tu się zmieniło.
Swietny reportaz.Technologia sprawdziona.
lisiajamka1
1.04.14, 11:25
Fez od tysiąca lat swym niezmiennym wyglądem i duchem, z meczetami, bazarami, wąskimi uliczkami tworzy niesamowity klimat.
Tu czas naprawdę się zatrzymał :)
Klimaty ładne, no i zdjęcia - można oglądać i oglądać.
Fajne foto lisiajamka, a i opisy interesujące.
Pozdrawiam.
Urzekające - a najgorsze jest to, że jak zmienisz klimaty, to ten wątek straci efekt wow :D
A hasałeś na południu Maroka może?
fajne sytuacje na zdjęciach,
ten burdel to kowal, zakład ślusarski czy skup złomu? a może sklep metalowy?:grin:
fajne bramy, super
fajne sytuacje na zdjęciach,
ten burdel to kowal, zakład ślusarski czy skup złomu? a może sklep metalowy?:grin:
fajne bramy, super
Oj, nie bluźnij. Ten 'burdel' to sposób na życie, o którym już*zapomnieliśmy, zdając się*na masówkę*z Chin. Ta ręczna klepanina ma swój urok, swoje zalety i jeszcze jedno - nie ma rzeczy, które nie możesz tam zamówić*:)
chodzi mi o widok na następnym zdjęciu po tym gościu co klepie miski
lisiajamka1
2.04.14, 10:58
Salvadhor nie hasałem na południu Maroka, ale parę zdjęć z Antyatlasu mam i pokażę :)
Abir ten burdel to kowal, zakład ślusarski i sklep :grin: Marokański bazar bywa podzielony na sektory, gdzie w jednej uliczce pracują sami stolarze robiąc od podstaw meble, w innej zaś ślusarze itd. Wszystko to na oczach klientów, przechodniów w atmosferze przepełnionej zapachem świeżego drewna, bejc, lakierów, krzątających się fachowców i terkoczących maszyn :grin: Gdyby zastosować europejskie przepisy sanitarne i bhp 3/4 Maroka przestało by funkcjonować :grin: Kilka zdjęć z berberyjskiej apteki gdzie można dostać przyprawy, naturalne specyfiki na wszelakie dolegliwości, afrodyzjaki też tak, tak :grin:
Salvadhor nie hasałem na południu Maroka, ale parę zdjęć z Antyatlasu mam i pokażę :)
Abir ten burdel to kowal, zakład ślusarski i sklep :grin: Marokański bazar bywa podzielony na sektory, gdzie w jednej uliczce pracują sami stolarze robiąc od podstaw meble, w innej zaś ślusarze itd. Wszystko to na oczach klientów, przechodniów w atmosferze przepełnionej zapachem świeżego drewna, bejc, lakierów, krzątających się fachowców i terkoczących maszyn :grin: Gdyby zastosować europejskie przepisy sanitarne i bhp 3/4 Maroka przestało by funkcjonować :grin: Kilka zdjęć z berberyjskiej apteki gdzie można dostać przyprawy, naturalne specyfiki na wszelakie dolegliwości, afrodyzjaki też tak, tak :grin:
niesamowite:shock:
Ciekawe fotografie. Fajnie by było, gdybyś każdej wrzucanej fotce nadawał nazwę związaną z jej tematem, a nie jakąś tam numerację.
Oglądający wiedziałby co ogląda.
/.../ parę zdjęć z Antyatlasu mam i pokażę :)/.../
Czekam i ja, dzięki za wyprawę.
lisiajamka1
3.04.14, 11:13
Widoczki z Antyatlasu :)
Świetna seria. Widoki bardzo urokliwe. Aaaaa, tak ogólnie dlaczego wciąż ten wątek jest w dziale dla początkujących :???::roll::?:
lisiajamka1
4.04.14, 12:50
Dziękuję za wpisy i odwiedziny :grin:
Gór Antyatlas ciąg dalszy :) Okolice miasteczka Tafraoute. Meczety i wille nowobogackich marokańczyków wkomponowane w wielkie granitowe skały tworzą niezwykły krajobraz. Na ostatnim zdjęciu tadżine typowe naczynie do gotowania i podawana na stole tradycyjnych smakowitych marokańskich potraw. Kurczak lub jagnięcina z warzywami, migdałami i przyprawami, pichcona wolniutko na węglu drzewnym - pycha :)
Zdjęcie nr 7 z tej serii jest świetne - to z uliczką, dziewczyną i górą w tle.
Co jest na ostatnim zdjęciu ?
lisiajamka1
4.04.14, 13:06
Na ostatnim zdjęciu tadżine typowe naczynie do gotowania i podawana na stole tradycyjnych smakowitych marokańskich potraw. Kurczak lub jagnięcina z warzywami, migdałami i przyprawami, pichcona wolniutko na węglu drzewnym - pycha :grin:
A wiesz, myślałem że to lampy jakieś :mrgreen:
rezerwuję basen:mrgreen:
śliczne ujęcia
lisiajamka1
4.04.14, 13:19
Sioooostro!!! basen!!! :mrgreen:
Sioooostro!!! basen!!! :mrgreen:
:mrgreen::mrgreen:
lisiajamka1
6.04.14, 13:13
Minaret meczetu Kutubijja ( Meczet Księgarzy XIIw.) w labiryncie uliczek mediny jest dobrym punktem orientacyjnym na plac Dżemaa el Fna w Marrakeszu. Za dnia opustoszały, w nocy ożywa dzięki kuglarzom, bajarzom, zaklinaczom węży otoczonych wianuszkami widzów i oczywiście kieszonkowcom :grin: Cały plac wypełniony kramami z przysmakami kuchni marokańskiej, od ślimaków po kozie głowy.
Czekamy na Ramadan.Moze masz wieczorny czas?
Te oliwki to mi się kojarzą z rosyjską kolacją przy miednicy :mrgreen:
lisiajamka1
11.04.14, 17:16
Marrakesz - grobowce Saadytów (XV w) z mauzoleum wybudowanym w andaluzyjskim stylu, dwieście lat później zamknięte wysokim murem, na nowo odkryte przez francuskich lotników w 1917r.
114944114946114932114933114934
Medresa Ben Jusufa (szkoła koraniczna) do której już tylko turyści uczęszczają :)
I znowu będę w weekend nadrabiał. Świetne fotki :) P.S. fotorelacje to jest to co tygryski lubią najbardziej.
Słoiczkowe i te "suszki" - świetne.
Pozdrawiam.
---------- Post dodany o 18:02 ---------- Poprzedni post był o 17:59 ----------
Dziękuję za wpisy i odwiedziny :grin:
Gór Antyatlas ciąg dalszy :) Okolice miasteczka Tafraoute. Meczety i wille nowobogackich marokańczyków wkomponowane w wielkie granitowe skały tworzą niezwykły krajobraz. Na ostatnim zdjęciu tadżine typowe naczynie do gotowania i podawana na stole tradycyjnych smakowitych marokańskich potraw. Kurczak lub jagnięcina z warzywami, migdałami i przyprawami, pichcona wolniutko na węglu drzewnym - pycha :)
A mnie się - nr 8.
Pozdrawiam.
Lisiczka piękna :)
Co nie? :-D
lisiajamka1
12.04.14, 12:42
Dzięki, dzięki za miłe słowa :) Bodzip, Saboor całe szczęście, że lisiczka nie zagląda do mojego wątku, bo by medycynę rzuciła i celebrytką chcieć by chciała :mrgreen:
Casablanka znana z z filmu Curtiza, choć żadna scena tam nie była filmowana, jest mało marokańska, takie duże portowe nowoczesne miasto. Meczet Hassana II to chluba całego Maroka. Otoczony z trzech stron wodą z marmurowym minaretem na wys. 175 m. przypomina maksymę z Koranu "Allach ma swój tron na wodzie". Świątynia z otwieranym dachem może pomieścić 20000 ludzi w środku i 80000 na placu. Ten potężny kompleks został wybudowany jako dar narodu dla Hassana II, ojca obecnie panującego króla. Nocą ze szczytu wiązka lasera wskazuje kierunek Mekki, w pokojach hotelowych bywa to znaczek na suficie, ostatnie zdjęcie :)
Pierwsze bardzo mi się podoba.
Może to przez tę ciemno niebieski kolor wody. :grin:
Ładnie się Meczet prezentuje na tym zdjęciu.
Farensbach
16.04.14, 21:03
Przejrzałem wszystkie zdjęcia z Maroka. Bardzo fajna fotorelacja. Mimo, ze widziałem sporo zdjęć z Maroka, to jednak i u Ciebie można zobaczyć coś nowego :-)
Pierwsze bardzo mi się podoba.
Może to przez tę ciemno niebieski kolor wody. :grin:
Ładnie się Meczet prezentuje na tym zdjęciu.
tak, pierwsze też mi się podoba najbardziej. reszta ciekawa
lisiajamka1
7.09.15, 21:11
Panorama Stonehenge :)
156676
Fajna panorama. Szkoda że nie udało się bez ludzi ale tam pewnie bez przerwy ktoś łazi
Panorama Stonehenge :)
ładna panoramka :)
---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post był o 21:24 ----------
Szkoda że nie udało się bez ludzi ale tam pewnie bez przerwy ktoś łazi
trzeba by zaczaić się skoro świt, może wtedy ludzi byłoby mniej :)
Fajna panorama.
Bardzo fajna !
lisiajamka1
8.09.15, 12:11
Bardzo fajna !
Fajna panorama. Szkoda że nie udało się bez ludzi ale tam pewnie bez przerwy ktoś łazi
ładna panoramka :)
Dzięki :)
Dynamiczna pogoda :)
156707
156706
Kolega widzę Albion nawiedził :) , szkoda że ci ludzie tam łażą :mrgreen: . Pierwsza "dynamiczna pogoda" podchodzi mi z tego względu najbardziej - nie ma ludzi :)
Dwójka z dynamiczną pogodą byłaby super w czerni i bieli. Tutaj ludzie mi nie przeszkadzają, stanowią raczej subtelny element krajobrazu.
lisiajamka1
8.09.15, 16:27
To jeszcze jedno w czerni i bieli :)
156711
klimatyczne miejsce - obfotografowane chyba juz z wszystkich stron - więc chyba faktycznie musiałyby być jakieś mega ciekawe warunki albo piękne światło
niemniej podoba się ;) i bardziej kolor niż BW
Dynamiczne niebo dodaje jednak temu miejscu odpowiedniego klimatu. Współgra z legendą tego miejsca.
Farensbach
14.09.15, 23:01
Wow kolejne ciekawe miejsce jakie u Ciebie widzę :-) Pierwsza dynamiczna pogoda bardzo ładna kolorystycznie.
Ciekawe miejsce i interesujące fotki ☺
Ale mam zaleglosci do nadrowbienia...tyle do czytania i ogladania.
A ja se oglądam.... Bez zaległości...:roll:
lisiajamka1
21.09.15, 12:52
Jest mi miło że zaglądacie :grin:
Jesienny wiatraczek :grin:
157393
157393
Kropelek wody brakuje. A kolory jesienne, fakt :)
Kropelek wody brakuje. A kolory jesienne, fakt :)
Kolorki faktycznie ładne, jesienne :), a co do kropelek to można napluć na monitor - co jakiś czas ktoś się do tego tu na forum przyznaje :lol:
... a co do kropelek to można napluć na monitor...
Ale to trzeba przez druszlak... ;):lol:
157393[/QUOTE]
Tak niewiele a jak pięknie!
lisiajamka1
21.09.15, 16:07
Niekoniecznie, dawniej panie domu potrafiły perfekcyjnie rozpylać wodę ustami w trakcie prasowania :mrgreen:
A co nie potrafisz tak... pfrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ?! (wcześniej oczywizna trza "zaczerpnąć" ciut wody :) )
Dasz radę. A foto świetne. Pozdrawiam.
Kolorki faktycznie ładne, jesienne :), a co do kropelek to można napluć na monitor - co jakiś czas ktoś się do tego tu na forum przyznaje :lol:
Niekoniecznie, dawniej panie domu potrafiły perfekcyjnie rozpylać wodę ustami w trakcie prasowania :mrgreen:
Tak się ześmiałem, że monitor splułem :lol:
A co do Pań Domu, to potrafiły nie tylko wodą. Kluski też...
...baco, a jaka zupa będzie ?
- a bo ja wiem, będą kluski lane albo pryskane...
- jakaś różnica ?
- lane to z garnuszka na zupę się leje, a pryskane to z gęby. Drobniejsze i delikatniejsze :mrgreen:
A co do Pań Domu, to potrafiły nie tylko wodą. Kluski też...
...baco, a jaka zupa będzie ?
- a bo ja wiem, będą kluski lane albo pryskane...
- jakaś różnica ?
- lane to z garnuszka na zupę się leje, a pryskane to z gęby. Drobniejsze i delikatniejsze :mrgreen:
Na podhalu mówili bryzgane...:grin:
Natepny razem bedzie pastelowo.
Stonehenge ładny, moja żona od razu zadała pytanie kiedy się tam wybierzemy :)
Jak dla mnie ładny kwiatek i bez kropelek :)
Piekny.
lisiajamka1
24.09.15, 12:31
Jesienny liść wiązu bez kropelek :)
157544
157545
157543
Piękne te jesienne, i ostatnie i wiatraczek - ciepłe, intensywne kolory jesieni i piękne detale, które na co dzień nam umykają. Miła zmiana po zdjęciach podróżniczych, których mam nadzieję nie porzucisz
pozdrawiam
Szkoad kropelek, musiałeś zlizać :mrgreen:
U mnie bardzoe jeszcze jesieni nie widać, raczej żółtość po suszy. Ale sumaki już się przebarwiają.
Jesienna pora juz zaawansowana na lisciach
lisiajamka1
26.09.15, 18:38
Wchodzisz na własne ryzyko :wink:
157740
Nazwa ulicy wszystko mowi.
Nazwa ulicy wszystko mowi.
znaczy, że co?
znaczy, że co?
...troche przenosni.
...troche przenosni.
Ja nie widzę tu żadnej przenośni. Byłbyś uprzejmy wyjaśnić?
Wchodzisz na własne ryzyko :wink:
Ho na "solo"... ;):mrgreen:
lisiajamka1
27.09.15, 14:05
Jesienny spacer po lisiejjamce :)
157809
157805
157806
157807
157804
157808
157803
Bardzo ładnie i kolorowo, jak to jesienią :). Niebieski kwiatek super.
Jesienny spacer po lisiejjamce
Skoro jest miód i wino to jest dostatek:). A fotki doskonałe. Pozdrawiam
Podoba mi się trzecie, czwarte i piąte, "klucz" mi zarys twarzy przypomina :)
Ja nie widzę tu żadnej przenośni. Byłbyś uprzejmy wyjaśnić?
Skoro x. Jerzy jest w kosciele katolickim chyba bl. tzn ,ze twoje ryzyko.
Żurawie pięknie "zapozowały". Też dzisiaj oglądałem odlatujący klucz.
Pozdrówka.
Chyba to już definitywny koniec lata. Krzyzkacze też dziś widziałem. Fotki żurawiowe fajoskie. Liście też bardzo mi sie podobają.
Ładne jesienne fotki :grin:, u mnie jeszcze jesieni nie widzę.
Niebieski kwiatek bardzo mi sie podoba :-)
lisiajamka1
30.09.15, 14:40
Bardzo ładnie i kolorowo, jak to jesienią :). Niebieski kwiatek super.
Niebieski kwiatek bardzo mi sie podoba :-)
Cykoria podróżnik :)
lisiajamka1
8.10.15, 20:28
Jeszcze jedno jesienne :grin:
158619
Piekna.
Powoli nadrabiam zaległości:).
Miło się oglądało marokańskie klimaty i kadry Stonehenge interesujące, choć troszkę mało tych ostatnich.
Jesienne kolory, zwłaszcza liście podobają się bardzo. Fajnie podświetlony ten ostatni winobluszcz.
Pozdrawiam
Jeszcze jedno jesienne
Piekny klimat sie trzyma.
Ładne, jesień nadchodzi i jesienna depresja :)