Zobacz pełną wersję : Olympus PEN E-PL5
Zakładając, że stabilizacja OM-D jest 2 EV lepsza niż w Penie...
A ktoś to w ogóle sprawdził?
A ktoś to w ogóle sprawdził?
Nie wiem, sprawdzanie stabilizacji jest dość mocno uznaniowe, metody różne. Pod ręką mam E-PL1 i OM-D i mam swoje wnioski na podstawie tych korpusów używanych z tymi samymi obiektywami w tych samych warunkach. Wyrażając się ściśle to nawet nie tyle chodzi o skuteczność samego układu stabilizacji, a czasy dające powtarzalnie ostre zdjęcia dla tego samego obiektywu, przy włączonym IS oczywiście. Tu OM-D jest dużo lepszy od E-PL1. Czy w E-PL5 można utrzymać dłuższe czasy niż w E-PL1, nie wiem, nie fotografowałem nowym Penem.
To skad te 2EV sie wzielo?
Jestem ciekaw, gdyz moze zmienie zdanie i zamiast czekac na epl5 to jednak sie skusze na tego brzydala OMD
pozdro
Na podstawie moich doświadczeń
E-PL2 + 20/1,7 jakieś 75% zdjęć przy 1/15s nieporuszona
E-M5 + 20/1,7 podobne efekty przy 1/4-1/5 s
Starocie mnie nie interesuja;)
Mnie o epl5 vs omd chodzi :)
pozdro
Janko Muzykant
11.11.12, 16:06
Starocie mnie nie interesuja;)
Mnie o epl5 vs omd chodzi :)
Jest tak samo.
Wszytkie pozostałe peny z którymi miałem do czynienia (E-p1, E-pl3) miały podobnie. Ponieważ E-PL5 ma ten sam typ stabilizacji, to myślę, że jej osiągi będą takie same jak w poprzednich generacjach.
Jest tak samo.
Miales oba i porownywales?
Wszytkie pozostałe peny z którymi miałem do czynienia (E-p1, E-pl3) miały podobnie. Ponieważ E-PL5 ma ten sam typ stabilizacji, to myślę, że jej osiągi będą takie same jak w poprzednich generacjach.
Matryca tez niby ta sama, a jednak jakies roznice sa. Wiec mozna przyjac, ze jest jakies prawdopodobienstwo poprawienia stabilizacji wzgledem staroci.
pozdro
Janko Muzykant
11.11.12, 16:15
Miales oba i porownywales?
Nawet trzy.
Matryca tez niby ta sama, a jednak jakies roznice sa.
Pomiędzy wszystkimi, z wyjątkiem ep1, nie ma - odliczywszy 100iso w epl1.
Pomiędzy wszystkimi, z wyjątkiem ep1, nie ma - odliczywszy 100iso w epl1.1
Tyle, ze ja nie porownuje staroci, a dwie nowe zabawki wyposazone w nowa matryce "podobno" od sonego.
Zreszta nie interesuje mnie w tej chwili matryca, a stricte stabilizacja i te 2EV roznicy miedzy epl5 a omd, wiec sie pytalem czy ktos to jakos testowal i moze cos napisac w tym kontekscie.
pozdro
E-M5 + 20/1,7 podobne efekty przy 1/4-1/5 s
No właśnie - IS OM-D wymiata przy długich czasach. Ja z m.zd 45/1.8 uzyskuję 1/6-1/8s. To jest lepszy wynik niż E-3 z ZD 50. Przy teleobiektywach już nie ma takiego wow, ZD 70-300 na korzyść dla E-3, niezależnie od tego czy to układ stabilizacji czy masa zestawu robi robotę. Dla różnych ogniskowych zysk ze stabilizacji może być różny, stąd stwierdzenie, że różnica pomiędzy aparatami wynosi np. 2 ev jest rzecz jasna uproszczeniem.
Wracając do E-PL5 pytanie mam takie - czy przysłona (szczególnie w jasnych obiektywach) zachowuje się tak jak w starych Penach - pracuje podczas ustawiania ostrości a nawet kierowania aparatu na różne źródła światła, czy zachowuje się jak w OM-D - jest cały czas otwarta przymykając się do wartości roboczej tylko podczas robienia zdjęcia?
Janko Muzykant
11.11.12, 16:33
Tyle, ze ja nie porownuje staroci, a dwie nowe zabawki wyposazone w nowa matryce "podobno" od sonego.
Zreszta nie interesuje mnie w tej chwili matryca, a stricte stabilizacja i te 2EV roznicy miedzy epl5 a omd, wiec sie pytalem czy ktos to jakos testowal i moze cos napisac w tym kontekscie.
Przecież wszystko napisaliśmy. Stabilizacja w epl5/epm2 pracuje tak samo słabo jak w starszych penach czyli ok. 2EV gorzej niż w OMD i tym, oraz wyglądem zewnętrznym, nowa seria różni się między sobą.
---------- Post dodany o 15:33 ---------- Poprzedni post był o 15:32 ----------
Wracając do E-PL5 pytanie mam takie - czy przysłona (szczególnie w jasnych obiektywach) zachowuje się tak jak w starych Penach - pracuje podczas ustawiania ostrości a nawet kierowania aparatu na różne źródła światła, czy zachowuje się jak w OM-D - jest cały czas otwarta przymykając się do wartości roboczej tylko podczas robienia zdjęcia?
To sobie chyba można ustawić, ale musiałbym sprawdzić.
Maiłem okazję pobawić się E-PL5 podczas zlotu w Łodzi. Nawet jeśli kupię później OM-D E-M5 to i tak chcę mieć E-PL5. Obraz mi wreszcie odpowiada vs E-P2 i EP-3.
Nie przeszkadza mi brak rolki nawet przy trybie M. Natomiast aparat jest lekki w porównaniu do ciężkiego klocka E-M5.
Ma dużo bardziej funkcjonalny ekranik niż E-M5 i ma możliwość podglądu przy zdjęciach auto. Praktycznie nie miałem potrzeby wsadzać wizjer.
Poza tym seria L ma wreszcie rozsądnego gripa. Bateria długo trzyma, aparatu prawie nie wyłączałem.
Przy takiej różnicy w cenie zabieram się za zamówienie E-PL5 :-)
Przecież wszystko napisaliśmy. Stabilizacja w epl5/epm2 pracuje tak samo słabo jak w starszych penach czyli ok. 2EV gorzej niż w OMD i tym, oraz wyglądem zewnętrznym, nowa seria różni się między sobą.
No wlasnie nikt nie pisal o epl5 vs omd, tylko porownywal staruchy do omd.
Wiec intryguje mnie czy zostawili bez zmian is'a czy jednak cos grzebneli, jak to ma miejsce w kontekscie obrazka wypluwanego z tych dwoch body.
pozdro
Janko Muzykant
11.11.12, 16:48
No wlasnie nikt nie pisal o epl5 vs omd, tylko porownywal staruchy do omd.
Jeśli a=b to a+c=b+c :)
Zadanie domowe: podstaw pod literki odpowiednie modele. W razie potrzeb skorzystaj z książki do III klasy.
Jeśli a=b to a+c=b+c :)
Zadanie domowe: podstaw pod literki odpowiednie modele. W razie potrzeb skorzystaj z książki do III klasy.
To mi wiele naprawde wyjasnilo....
Tylko jaka wariancje zastosujesz w kontekscie roznicy obrazka jaki produkuje ta sama matryca na dwoch roznych body?
pozdro
Janko Muzykant
11.11.12, 16:57
To mi wiele naprawde wyjasnilo....
Tylko jaka wariancje zastosujesz w kontekscie roznicy obrazka jaki produkuje ta sama matryca na dwoch roznych body?
Zatem nie masz książki do matmy klasy trzeciej... no cóż, pomogę: jeśli stabilizacja w ''staruchach'' pracuje tak samo (słabo) jak w epl5/epm2, a stabilizacja w OMD pracuje ok. 2EV lepiej (co zostało po wielokroć pokazane przez ostatnie pół roku), to znaczy, że stabilizacja w OMD będzie równie lepsza od tej w epl5/epm2 albo też na odwrót - stabilizacja w epl5/epm2 będzie równie gorsza od tej z OMD.
Zatem nie masz książki do matmy klasy trzeciej... no cóż, pomogę: jeśli stabilizacja w ''staruchach'' pracuje tak samo (słabo) jak w epl5/epm2, a stabilizacja w OMD pracuje ok. 2EV lepiej (co zostało po wielokroć pokazane przez ostatnie pół roku), to znaczy, że stabilizacja w OMD będzie równie lepsza od tej w epl5/epm2 albo też na odwrót - stabilizacja w epl5/epm2 będzie równie gorsza od tej z OMD.
Teraz w przyplywie emocji, oczywiscie nie majac jak zwykle, ze sprzetem do czynienia i hipotetyzujac jak lubisz, mozesz mi powiedziec czyz nie mogli jej nieco usprawnic w nowym penie (oczywiscie wzgledem staroci) tak jak to mialo miejsce z obrazkiem jaki produkuje nowy epl?
pozdro
w kontekscie roznicy obrazka jaki produkuje ta sama matryca na dwoch roznych body?
nieco usprawnic w nowym penie tak jak to mialo miejsce z obrazkiem jaki produkuje nowy epl?
Czy mógłbyś podać jakieś wiarygodne i jednoznaczne źródło co do tej lepszości obrazka w E-PL5 w stosunku do OM-D?
Hmm, ale Janko chyba ma juz nowego Pena mini? Tak przynajmniej mi się wydawało...
Janko Muzykant
11.11.12, 17:13
Teraz w przyplywie emocji, oczywiscie nie majac jak zwykle, ze sprzetem do czynienia i hipotetyzujac jak lubisz, mozesz mi powiedziec czyz nie mogli jej nieco usprawnic w nowym penie (oczywiscie wzgledem staroci) tak jak to mialo miejsce z obrazkiem jaki produkuje nowy epl?
Mogli, ale nie zrobili. Widocznie nowy moduł stabilizacji jest albo droższy, albo większy, albo jedno i drugie, albo trzecie - kaprys, chęć rozróżnienia linii itp.
Obecnie cała praktycznie elektronika ma budowę modułową, a moduły wykorzystuje się w różnych liniach produktów przez kilka lat. I dlatego Canon 550D, 60D i 7D nie różnią się praktycznie obrazkiem podobnie jak wszystkie starsze peny, a wprowadzenie nowego dekielka z uchwytem w środku głoszone jest jako przełom :)
Niestety, jest więcej dynamiki, mniej szumu, więcej pikseli, ale nie więcej stabilizacji. Na pocieszenie - 2EV dostajemy z przyrostu dynamiki (1600iso jest mniej więcej podobne do 400iso ze starszych penów)
---------- Post dodany o 16:13 ---------- Poprzedni post był o 16:11 ----------
Hmm, ale Janko chyba ma juz nowego Pena mini? Tak przynajmniej mi się wydawało...
Ma i z tego, co widzę po samplach, nie zauważyłem znaczących różnic na plus czy minus względem omd. Może one są, ale to musi ktoś przetestować konkretnie.
hmm nie potrafię się opowiedzieć :(
raz mi się wydaje, że OMDe a raz EPL5 ;)
(mowa o wysokim ISO)
ja przez brak wizjera porzuciłem e-p2, dokupił bym może i sam wizjer bo aparat był dla mnie naprawdę wystarczająco/prześwietny ale ugotował bym się z lampą, dlatego e-pl5 pomimo swoich niewątpliwych zalet stanowczo NIE, jeżeli Olympus to tylko OM-D.
Czy mógłbyś podać jakieś wiarygodne i jednoznaczne źródło co do tej lepszości obrazka w E-PL5 w stosunku do OM-D?
Zrodlo?
Nie chce mi sie grzebac w tej chwili, bo ktos (calkiem prawdopodobne, iz zrobil to nasz mistrz ceremoni gietrzy)tu linkowal jakies porownanie, tylko nie pamietam czy wiarygodne bylo.
Zreszta poglad na ta sprawe opieram na tym co widze, gdyz przegladam sobie sporo zdjec z obu body takze rawy, i widze jednak nieco roznic na korzysc epl5.
pozdro
---------- Post dodany o 19:25 ---------- Poprzedni post był o 19:22 ----------
Mogli, ale nie zrobili. Widocznie nowy moduł stabilizacji jest albo droższy, albo większy, albo jedno i drugie, albo trzecie - kaprys, chęć rozróżnienia linii itp.
Mozesz podac czasy, dla ktorych na konktretnym obiektywie jestes w stanie uzyskac nieporuszone zdjecie, bo rozumiem iz posiadasz staroc, plus nowego epl i masz dostep do omd'e ?
Bylbym wdzieczny.
pozdro
Ja nie widzę żadnych różnic na korzyść żadnego z tych aparatów. Z tego, co widziałem na zdjęciach, a nie na wykresach niewiadomego pochodzenia, to jakość obrazowania E-PL5 i OM-D jest identyczna.
Janko Muzykant
11.11.12, 20:50
Mozesz podac czasy, dla ktorych na konktretnym obiektywie jestes w stanie uzyskac nieporuszone zdjecie, bo rozumiem iz posiadasz staroc, plus nowego epl i masz dostep do omd'e ?
Do omd nie mam w tej chwili dostępu, ale to nie problem, bo zbyt wiele różnych testów przeprowadzono przez ostatnie pół roku i wskazują na to samo: duży przyrost stabilizacji na ogniskowych krótszych i także przyzwoity na dłuższych.
Natomiast stabilizacja we wszystkich innych penach nie działa w tak oczywisty sposób, że im krótsze czasy, tym lepiej. Otóż przy czasach powiedzmy 1/10 +-2EV dają około 2EV zysku (ale czasem dają, czasem nie widać w ogóle żadnej różnicy), natomiast przy czasach 1/50-1/200 lepiej ją w ogóle wyłączać, bo bywa, że zysk jest wręcz ujemny i nie wiadomo, od czego to zależy - a zdarza się gdzieś co 2-3 zdjęcie (zwykle zdjęcie nie jest jeszcze poruszone, ale sprawia wrażenie, że zakręcono kiepski obiektyw).
Jest jeszcze sprawa stabilizacji w filmie - ta w penach, z wyjątkiem omd, działa inaczej - matryca jest stała, a przesuwa się pole obrazowe (dlatego po włączeniu stabilizacji zawęża się wyraźnie kąt). I mniej więcej w tych penach, które nie dysponowały trybem AVCHD, działała do kitu - potrafiły się nerwowo zrywać klatki, zwłaszcza przy panoramowaniu. Potem już było dużo lepiej, ale nadal prowadzenie panoramy ze statywu z pomocą gumki od majtek (autentycznie - dobry patent na panoramy) przy wyłączonej stabilizacji jest lepsze.
Dziekuje.
Zatem niepotrzebnie sie chwile zawahalem nad OMD, czekam nadal na EPL5 :)
pozdro
To sobie chyba można ustawić, ale musiałbym sprawdzić.
Zachowanie się przysłony, o którym piszę, niestety nie jest zależne od ustawień aparatu. Proszę więc o sprawdzenie jak to jest w nowych Penach kogoś kto akurat ma aparat pod ręką.
Zachowanie się przysłony, o którym piszę, niestety nie jest zależne od ustawień aparatu. Proszę więc o sprawdzenie jak to jest w nowych Penach kogoś kto akurat ma aparat pod ręką.
Miałeś tak przy jakimś jeszcze obiektywie oprócz 20/1.7 Panasa?
Bo mi tylko z nim takie coś się zdarzało.
Miałeś tak przy jakimś jeszcze obiektywie oprócz 20/1.7 Panasa?
Bo mi tylko z nim takie coś się zdarzało.
Tak, E-PL1 traktuje tak również m.zd 45/1.8, ZD 14-54 (+MMF-2) a nawet krótkiego kita na długim końcu. Przypuszczam, że chodzi o jasność a wartością graniczna są okolice f4. Nie na każdym obiektywie to pykanie przysłony wyraźnie słychać ale wystarczy spojrzeć w obiektyw, gdzie widać, że ona pracuje.
Pojawiła się ocena matrycy na DxOMark: http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Olympus-Pen-E-PL5-Qualities-of-the-OM-D-O-M5
(http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Olympus-Pen-E-PL5-Qualities-of-the-OM-D-O-M5)
Pojawiła się ocena matrycy na DxOMark: http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Olympus-Pen-E-PL5-Qualities-of-the-OM-D-O-M5
(http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Olympus-Pen-E-PL5-Qualities-of-the-OM-D-O-M5)
74052
ujdzie :-P
Czyli mitycznej przewagi nad OM-D brak.
Przynajmniej według twardych testów Dx0Mark.
Albo inaczej rzecz ujmując - przewaga jest w oprogramowaniu.
Jest jedna - cenowa.
I właśnie dlatego przed chwilą nabyłem PL5 w Saturn Janki za 2699 z Vat.
za tyle w Saturnie? To super cena biorąc pod uwagę ceny 4 stówy wyższe w Internecie.
Sent from my Lumia 710 using Board Express
Z kitem. Normalna cena w gablocie to 3099. Chwila rozmowy ze sprzedawcą, trochę marudzenia, z chcę kupić ale za drogo. Ten bierze za telefon, dzwoni do kogoś chyba szefu działu foto i robią cenę 2699. Co ciekawe proponowali mi też OMD5 i z ceny 5499 zrobili 4950 w promocji z dodatkową stałką. Wybrałem E-pl5 w kredycie 10X0%. Powiem wam coś jeszcze. Przed wielkanocą kupiłem na podobnej zasadzie mzd 9-18 za 1899. W gablocie stał za 2399. Naprawdę warto się potargować. A w Jankach widać pracują normalni ludzie i można.
Naprawdę warto się potargować. A w Jankach widać pracują normalni ludzie i można.
Do tego trzeba mieć charakter, nie każdy to potrafi. Gratuluję.
Ja niczym niewierny Tomasz - nie zobaczę paragonu, nie uwierzę:)
Z kitem. Normalna cena w gablocie to 3099. Chwila rozmowy ze sprzedawcą, trochę marudzenia, z chcę kupić ale za drogo. Ten bierze za telefon, dzwoni do kogoś chyba szefu działu foto i robią cenę 2699. Co ciekawe proponowali mi też OMD5 i z ceny 5499 zrobili 4950 w promocji z dodatkową stałką. Wybrałem E-pl5 w kredycie 10X0%. Powiem wam coś jeszcze. Przed wielkanocą kupiłem na podobnej zasadzie mzd 9-18 za 1899. W gablocie stał za 2399. Naprawdę warto się potargować. A w Jankach widać pracują normalni ludzie i można.
Bo powiedzmy sobie szczerze cena 3099 to z lekka mówiąc z du....y wzięta , więc bez wielkiego żalu przecenili. Nowiutki NEX-5R wystartował od ceny 2700 ,
Bo powiedzmy sobie szczerze cena 3099 to z lekka mówiąc z du....y wzięta , więc bez wielkiego żalu przecenili. Nowiutki NEX-5R wystartował od ceny 2700 ,
3299/3399 to epl5 będzie kosztował jak wejdzie 'słynna' promocja w stylu 45/1.8 za 1zł :iloveoly:
3299/3399 to epl5 będzie kosztował jak wejdzie 'słynna' promocja w stylu 45/1.8 za 1zł :iloveoly:
a ma wejść, czy propagujesz jakąś nową listę życzeń?
Kurde,powiem wiecej -z dwoch d.u.p.
Taki nexik 5r powinien od 999 startowac i na klocku konczyc.
No i jak wrażenia z używania? Że matryca taka jak w om-d to wiadomo. Ale czy ustawienie np. bracketingu to wymaga wchodzenia do menu? A zmiana parametrów ekspozycji, przesłony itp?
No i jak wrażenia z używania? Że matryca taka jak w om-d to wiadomo. Ale czy ustawienie np. bracketingu to wymaga wchodzenia do menu? A zmiana parametrów ekspozycji, przesłony itp?
Włączenie bracketingu wymaga wejścia do menu.
Natomiast zmiana parametrów ekspozycji jest możliwa dzięki któremuś z przycisków funkcyjnych.
Najlepiej przeczytaj instrukcję: http://www.olympus.pl/site/rmt/media/consumer/pim/_manuals_aw2012_/E-PL5_MANUAL_PL.pdf
W wypadku OM-D to jest moim zdaniem pierwsza fala obniżek. Teraz niby z promocją na obiektyw. Jak plotki głoszą w przyszłym roku nowa puszka bardziej semi-PRO. Przecież nie może być na tym samym poziomie cenowym jak OM-D.
Tak czy inaczej to promocji na E-PL5 przed wiosno-latem bym się nie spodziewał. Najpierw muszą kupić ci co chcą nowość kupić.
W wypadku OM-D to jest moim zdaniem pierwsza fala obniżek. Teraz niby z promocją na obiektyw. Jak plotki głoszą w przyszłym roku nowa puszka bardziej semi-PRO. Przecież nie może być na tym samym poziomie cenowym jak OM-D.
Wątpię by to Semi Pro kosztowało mniej niż obecnie E-5.
Wątpię by to Semi Pro kosztowało mniej niż obecnie E-5.
To zależy jak bardzo będzie semi a jak bardzo PRO. OM-D sama puszka to 4.500zł. Za 6.000zł to nowy aparat musiałby mieć kilka znacznie lepszych funkcji.
Aparacik bardzo fajny. Nie ma dużej różnicy od tego co miałem wcześniej czyli E-PL3, tym bardziej, że miałem zamontowany grip od Richarda Frańca. Wyświetlacz dotykowy przydaje się przy przeglądaniu zdjęć i w menu. Lepsze są też filmy. Generalnie lepsze zdjęcia. Zamówiłem teraz większy uchwyt (grip MCG-2) bo ten co dają to jakby go nie było a ja już do Frańcowatego się przyzwyczaiłem. Do filmowania mam 14-150 i jestem zadowolony ale tylko jak jest jasno. Jak jest ciemno np. jakiś koncert to na razie zostaje mi tylko męczyć się bez zooma 45-tką. Wtedy obraz filmowany jest jasny a i fokus daje radę. Generalnie zmienia się na lepsze i nie są to zmiany kosmetyczne.
Nie ma dużej rużnicy od tego co miałem wcześniej czyli E-PL3 (...)
(...) Generalnie zmienia się na lepsze i nie są to zmiany kosmetyczne.
No to w końcu jakie są te zmiany?
Jeżeli chodzi o budowę i menu to zmiany są minimalne. Lepsza jest matryca i oprogramowanie do kręcenia filmów. Jeżeli chodzi o oprogramowanie fotograficzne to trudno mi się wypowiedzieć bo zdjęć z aparatu bezpośrednio nie używam. Zawsze robię RAW-y i obrabiam. Jest roszkę wygodniejszy z powodu wymiennego gripa i dotykowego ekranu. Choć obraz na nim jest jak dla mnie jakoś bardziej nasycony, co nie przypadło mi do gustu. Co prawda można to zmniejszyć z poziomu menu. Poza tym bardzo często a właściwie zawsze gdy nie podłączam lampy błyskowej używam do kadrowania VF-2. No i moje dwa akumulatorki oryginalne BLS-1 idą wraz z LP-3 do ludzi bo tutaj mam BLS-5. Kupiłem już dla świętego spokoju drugi.
Niepotrzebnie oddajesz BLS-1, przecież one są kompatybilne z E-PL5.
Co najwyżej potrzebowałbyś dwóch ładowarek.
Właśnie dostałem E-PL5 i zgłupiałem.
Dałbym głowę, że na zlocie używałem Super Control Panel.
Według instrukcji (s. E83) w trybie PASM [OK]->[INFO] i powinien się pojawić.
Mam tylko Live Control, którego nie lubię.
Próbowałem camera software update, full reset i ***** :-(
Jeśli ktoś już ma ten aparat to bardzo proszę o sprawdzenie czy u was działa Super Control Panel.
Właśnie dostałem E-PL5 i zgłupiałem.Dałbym głowę, że na zlocie używałem Super Control Panel.
Według instrukcji (s. E83) w trybie PASM [OK]->[INFO] i powinien się pojawić.
Mam tylko Live Control, którego nie lubię.
Próbowałem camera software update, full reset i *****
Jeśli ktoś już ma ten aparat to bardzo proszę o sprawdzenie czy u was działa Super Control Panel.
Wg instrukcji: Menu użytkownika -> Zakładka D -> Control settings -> Live SCP -> On
...Jeśli ktoś już ma ten aparat to bardzo proszę o sprawdzenie czy u was działa Super Control Panel.Działa, ino trza włączyć:-) anmael podał receptę wg instrukcji, a w polskim menu wygląda to tak: Menu własne ("kółka zębate")-> Zakładka D -> Ust. Sterowania -> (np.) P/A/S/M -> Live SPK -> Wł. (zatwierdź OK).
Jeżeli nie widzisz w menu "kółek zębatych" - to trzeba włączyć wyświetlanie menu własnego: Menu ustawień ("klucz" na dole) -> "kółka/penpal" Wyświetl. Menu -> "kółka" Wyświetl. Menu -> Wł.
Wg instrukcji: Menu użytkownika -> Zakładka D -> Control settings -> Live SCP -> On
anmael, bardzo dziękuję, działa.
Wstyd mi, powinienem przeszukać manual po skrócie "SCP" .
anmael, bardzo dziękuję, działa.
Nie ma za co :)
Szkoda gadać ile ja sie namęczyłem z tym. W moim poczciwym e-pl3 zrobiłem i działało. Tutaj włączyłem i nie działa. I po godzinach kombinowania doszedłem, że w oprogramowaniu jest błąd! W panelu d- ust. Sterowania samo włączenie live spk nic nie daje! Trzeba ster. Na żywo- zrobić na wył. I wtedy diała jedno i drugie! Choć jedno jest wyłączone. Ale zły byłemmmmmmm. Ale już szczęśliwy jestem. Ufff
---------- Post dodany o 23:18 ---------- Poprzedni post był o 23:05 ----------
No i na szkolenia przybywam, i sie udzielam, a czytam kilka razy dziennie a na fl-600r czatuję na ebay bo oly nie chce dać mi nic na pocieszenie. A przecież ja już cały e-system miałem i za pół ceny sprzedałem i lp3 oddałem za grosze z gripem od frańca, a szkiełek nakupowałem tyle w saturnie janki, że lp5 dali mi 30% taniej. I tu się mój humor poprawił na moment. Fl35r działa jak trzeba tylko ma funkcje którye nie działają w penach. Mozolna droga do szczęścia u olka. Pomożecie!!???
---------- Post dodany o 23:42 ---------- Poprzedni post był o 23:18 ----------
Sprawdziłem to raz jeszcze n awszystkie sposoby. Intuicyjnie wchodząc w menu zmiana psk nic nie daje! Trzeba ster. Na żywo zrobić na wyłączone i wtedy dzziałają oba!!!
Jako, że kolega sprawił sobie E-PL5, miałem okazję go przez chwilkę "zmacać". Przy OMD to prawdziwy mikrus. Grip mimo to całkiem przyjemny i nie ma się wrażenia jakby aparat miał zaraz wypaść z ręki, czego doświadczałem w przypadku OMD. Na pochwałę zasługuje świetny panoramiczny ekran, który można wykręcać do granic absurdu (czyli trybu sweet foci). Zupełnie natomiast nie przekonuje mnie miniaturowe kółeczko zmiany nastaw - zbyt drastycznie Oly ograniczył miejsce na nie. Obiektyw kitowy to totalny plastic-fantastic i nie wierzę by długo to pożyło. Zdecydowanie E-PL5 jest sprzętem delikatniejszym niż OMD, z trudem uwierzyłem, że korpus jest metalowy. Szybkość działania i jakość efektów pracy są jednak bez zarzutu, a w połączeniu z naleśnikiem typu 20 mm Panasa wychodzi ekstremalnie poręczna małpka, którą zawsze można mieć przy sobie.
Janko Muzykant
24.11.12, 14:56
Zupełnie natomiast nie przekonuje mnie miniaturowe kółeczko zmiany nastaw - zbyt drastycznie Oly ograniczył miejsce na nie.
Tego się prawie nie używa, w przypadku zaawansowanego fotografowania oczywiście.
Obiektyw kitowy to totalny plastic-fantastic i nie wierzę by długo to pożyło.
A wiara czyni cuda :) Jak myślisz, co masz w środku tych super hiper metal drogich obiektywów? Padające taśmy Tamronów czy Sigm po kilku latach to nie mit.
Mnie ten obiektyw bardzo się podoba, jest milej wykonany od wcześniejszych, szybki i malutki, ale niestety nie najwyższych lotów optycznych. W każdym razie nie polecam dokręcania starego kita, bo się człowiek rozczaruje.
Zdecydowanie E-PL5 jest sprzętem delikatniejszym niż OMD, z trudem uwierzyłem, że korpus jest metalowy.
Że się powtórzę, a jak myślisz, co jest w środku? :) Była aferka, jak się metal w EP1 okazał zwykłą zwijaną blachą napiętą na korpus z tworzywa, nota bene bardzo wytrzymałego.
Nie daj się wpuścić w mitologizowanie metali, mamy rok 2012 i sporo tworzyw (nie cierpię słów ''plastik'' odnoszących się do wszystkiego nienaturalnego pochodzenia) parametrami przewyższa metale.
Wczoraj miałem większą sesję z epm2, w lesie, błocie, deszczu. Sprzęt oczywiście przeżył tylko wygląda jak czołg Rudy po ostatniej scenie z Czterech Pancernych :)
Jako, że kolega sprawił sobie E-PL5, miałem okazję go przez chwilkę "zmacać". Przy OMD to prawdziwy mikrus. Grip mimo to całkiem przyjemny i nie ma się wrażenia jakby aparat miał zaraz wypaść z ręki, czego doświadczałem w przypadku OMD. Na pochwałę zasługuje świetny panoramiczny ekran, który można wykręcać do granic absurdu (czyli trybu sweet foci).
Rozumiem, że ten ekran nie ma efektu "zimnego" tak jak w OM-D podczas patrzenia z boku? Czy są jakieś różnice pomiędzy dotykiem na tych ekranach? Czy po ustawieniu pozycji słit pstryk ;-) obraz jest do góry nogami czy obraca się z automatu?
Rozumiem, że ten ekran nie ma efektu "zimnego" tak jak w OM-D podczas patrzenia z boku? Czy są jakieś różnice pomiędzy dotykiem na tych ekranach? Czy po ustawieniu pozycji słit pstryk ;-) obraz jest do góry nogami czy obraca się z automatu?
Z tego co widziałem na youtube to odwraca się automatycznie.
Na razie męczę się z podmianą ciagu "PL5" na "M5 " w ORF ale jestem zachwycony tym co widzę w ACR.
Martwi mnie tylko, że przy ustawieniu proporcji 16:9 w aparacie nie jestem wstanie już nic zmienić w Adobe. W OV2 mam jeszcze szansę do powrotu do pełnego 4:3.
Po co mi 16:9? Taki jest ekran i lepiej mi się tak kadruje.
Moje stare E-P2 i E-P3 nie umywają się jakością obrazu a i ergonomia E-PL5 bardzo mi odpowiada.
Na razie męczę się z podmianą ciagu "PL5" na "M5 " w ORF ale jestem zachwycony tym co widzę w ACR.
Martwi mnie tylko, że przy ustawieniu proporcji 16:9 w aparacie nie jestem wstanie już nic zmienić w Adobe. W OV2 mam jeszcze szansę do powrotu do pełnego 4:3.
Po co mi 16:9? Taki jest ekran i lepiej mi się tak kadruje.
Moje stare E-P2 i E-P3 nie umywają się jakością obrazu a i ergonomia E-PL5 bardzo mi odpowiada.
Czyli masz tak samo jak ja w czerwcu w Toskanii, też nie mogłem się nacieszyć nowym obrazkiem. Bardzo dobrze, że starsi bracia dostali wartościowsze zamienniki matrycy. Nareszcie...
Janko Muzykant
24.11.12, 20:41
Jest już beta acr/dng converter wspierająca nowe peny.
ale problem z obsluga innych proporcji niz 4:3 w adobe nadal pozostal...
ale problem z obsluga innych proporcji niz 4:3 w adobe nadal pozostal...
W takiej sytuacji wyjścia nie będzie , trzeba będzie otworzyć ten taki se soft darmowy dołożony do pudełka z aparatem.
Może spróbuj "odzyskać" pełnego rawa w Lightroomie za pomocą wtyczki DNG Recover Edge (http://labs.adobe.com/downloads/lightroomplugins.html), po przekonwertowaniu ORF-a do DNG. Trochę czasochłonne (można zastosować tę wtyczkę tylko do 1 zdjęcia na raz), ale powinno zadziałać.
tak, znam te polsrodki, ale czekam na poprawke do lr
Jeszcze zamiast ACR w wersji beta można użyć do trybu wsadowego exiftool (http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/).
exiftool -model="E-M5" *.orf
Obszerny test na cameralabs.com
http://www.cameralabs.com/reviews/Olympus_PEN_E-PL5/
Nie wiem czy już było ale na stronie OP jest wykaz zestawów.
Jest np. ELP5 + 14-150 + obiektyw dekielowy BCL a nawet kit 3-obiektywowy EPL5 + 14-42 + 40-150 + BCL
Ciekawe kiedy w sklepach bo chyba sobie kupię EPL5, a nie lubię kupowac bez wczesniejszego oglądania.
Dziś chwilę gadałem z gostkiem w krakowskiem Saturnie. Ponoć były ale szybko zniknęły i w najbliższym czasie ich nie będzie, podobnie jak OM-D. Gostek wszystkikmi sposobami próbował mnie zniechęcić do kupna e-pl5, mówiąc, że będzie w cenie powyżej 3000 i nie ma sensu przepłacać, skoro połowę tańszy jest E-PL3, którym się bawiłem. Dopiero jak pokazałem, że się trochę na tym znam i zależy mi na lepszej matrycy, trochę dał sobie spokój :) Z obiektywów był tylko ZD 40-150 i w najbliższym czasie nie będzie niczego lepszego (trochę to dziwne, bo mówił, że reszta się wyprzedała). W ogóle dziwna ta obsługa w tym sklepie, przy kupnie klawiatury, inny gostek próbował mnie zniechęcić do kupna tej, która mi się spodobała, proponując połowę tańszą, jednak sporo się różniącą. Myślałem, że powinno im zależeć na wyprzedaży droższych rzeczy. Tak na marginesie, polecam Logitech K750, mają w dobrej cenie, nawet w porównaniu z Internetem i od 5 h na niej piszę i muszę powiedzieć, jestem zadowolony :)
Nie przeszkadza mi brak rolki nawet przy trybie M. Natomiast aparat jest lekki w porównaniu do ciężkiego klocka E-M5.
No proszę, jednak body OM-D można nazwać ciężkim klockiem. Dobrze że nie widziałeś go w akcji z gripem, prawdziwy kolos :wink:
Dla mnie E-PL5 i E-PM2 to aparaty wagi piórkowej - gdzie KIT już jest maksimum, by aparat nie leciał w dół szkłem zawieszony na szyi.
Dziś chwilę gadałem z gostkiem w krakowskiem Saturnie. Ponoć były ale szybko zniknęły i w najbliższym czasie ich nie będzie, podobnie jak OM-D. Gostek wszystkikmi sposobami próbował mnie zniechęcić do kupna e-pl5, mówiąc, że będzie w cenie powyżej 3000 i nie ma sensu przepłacać, skoro połowę tańszy jest E-PL3, którym się bawiłem. Dopiero jak pokazałem, że się trochę na tym znam i zależy mi na lepszej matrycy, trochę dał sobie spokój :) Z obiektywów był tylko ZD 40-150 i w najbliższym czasie nie będzie niczego lepszego (trochę to dziwne, bo mówił, że reszta się wyprzedała).
luc4s - oferował Ci model który jest, czyli taki jaki Ci może sprzedać, więc nie miej mu tego za złe.
To trochę bida z nędzą. Na promocji zwykle się zarabia na prowizji. No i po co promować towar którego brak.
Nie wiem czy już było ale na stronie OP jest wykaz zestawów.
Jest np. ELP5 + 14-150 + obiektyw dekielowy BCL a nawet kit 3-obiektywowy EPL5 + 14-42 + 40-150 + BCL
Szukam i szukam i nie widzę. Mógłbyś podać link? Znalazłem tylko zestawy z kitem, podwójnym kitem i 14-150, w różnych wersjach kolorystycznych. Interesuje mnie zestaw z 12-50 o ile taki jest. Swoją drogą - ta nowa strona to jakaś zemsta Olympusa ;-).
No proszę, jednak body OM-D można nazwać ciężkim klockiem. Dobrze że nie widziałeś go w akcji z gripem, prawdziwy kolos :wink:
Dla mnie E-PL5 i E-PM2 to aparaty wagi piórkowej - gdzie KIT już jest maksimum, by aparat nie leciał w dół szkłem zawieszony na szyi.
......
bez przesady że tylko KIT ;-) , ostatnio używałem głównie z 45mm i 12mm. Ten aparat ma bardzo wygodny grip chyba taki sam jak w E-P3. Przyznam, że możliwość robienia zdjęć na imprezie przy świetle zastanym na przyzwoitym ISO 3200 jest dużym plusem. Ludzie zachowują się bardziej naturalnie kiedy trzymam nisko aparat. Ja już EVF w ogóle nie używam.
bez przesady że tylko KIT ;-) , ostatnio używałem głównie z 45mm i 12mm. Ten aparat ma bardzo wygodny grip chyba taki sam jak w E-P3. Przyznam, że możliwość robienia zdjęć na imprezie przy świetle zastanym na przyzwoitym ISO 3200 jest dużym plusem. Ludzie zachowują się bardziej naturalnie kiedy trzymam nisko aparat. Ja już EVF w ogóle nie używam.
12mm, 17mm, 20mm, 25mm i 45mm jeszcze są z tych małych. Podepnij sobie 12-50mm i zawieś na szyi.
Jak przykręcisz MCG-2 to się przekonasz co to znaczy pewny uchwyt. kupiłem i nie żałuję.
Janko Muzykant
30.11.12, 20:57
12mm, 17mm, 20mm, 25mm i 45mm jeszcze są z tych małych. Podepnij sobie 12-50mm i zawieś na szyi.
Te aparaty są zaprojektowane do pracy z kitami, bo prawie wszystkie tak będą właśnie fotografować. Przypinanie dużych obiektywów dotyczy jakiegoś promila - wtedy przydałaby się druga para ''uszu'', na środku boczków korpusu, tak żeby sobie wisiał obiektywem w dół.
Te aparaty są zaprojektowane do pracy z kitami, bo prawie wszystkie tak będą właśnie fotografować. Przypinanie dużych obiektywów dotyczy jakiegoś promila - wtedy przydałaby się druga para ''uszu'', na środku boczków korpusu, tak żeby sobie wisiał obiektywem w dół.
No nie bardzo promil, bo nawet domyślnie przymałe E-pl3 (http://www.ceneo.pl/15318524) i e-pm1 (http://www.ceneo.pl/15318529) też były/są sprzedawane z "wiszącym w dół 12-50mm".
A tymczasem E-PL5 i E-PM2 oraz Panasonic GH3 zyskały wsparcie w nowym Update do Mac OSX, czyli Rawy z tych aparatów bedzie mozna otwierać w każdym programie korzystajacym z systemowego engine, np w Aperture. Nadal jednak zero wsparcie dla Fuji i matrycy X-trans :-(
http://support.apple.com/kb/DL1604
Jak przykręcisz MCG-2 to się przekonasz co to znaczy pewny uchwyt. kupiłem i nie żałuję.
Mam ten grip do E-P3 i też polecam.
W Warszawie w Złotych Tarasach, Saturn E-PL5 stał na półce.
Ciekawe za ile? Ja w cyfrowe.pl kupiłem za 99PLN
---------- Post dodany o 21:06 ---------- Poprzedni post był o 20:57 ----------
w E-PL3 miałem uchwyt od Frańca ale musialem zapłacić 180PLN. Mniej kańciasty i aluminiowy.
.. tak żeby sobie wisiał obiektywem w dół.
A ja posłuchałem Twojej rady, że 14-150 to niezłe szkiełko i tak wisi sobie w dół a ja nie narzekam
i jestem zadowolony. Dziękuję. Całkiem niezłe uniwersalne spacerowe szkiełko.
Pozdrawiam
Ja też używam i nie zauważyłem wad optycznych charakterystycznych dla szkieł o tak dużej krotności szczególnie, że używam go przeważnie do filmowania.
Ciekawe za ile? Ja w cyfrowe.pl kupiłem za 99PLN
Z dostępnością, to chodziło mi o E-PL5.
Grip kupiłem wysyłkowo.
Mam pytanie do posiadaczy.
Czy E-PL5 zapisuje informacje o pozycji aparatu? W sensie, czy portretowa, czy krajobrazowa.
Tak zapisuje. Oczywiście podczas przeglądania zdjęć w aparacie obraz jest przekręcany gdy przekręcisz aparat.
Szukam i szukam i nie widzę. ;-).
link wysłałem na PW, ale szczerze mówiąc też już nie widzę tam zestawów z CBL.
Może zrobili falstart
PS
identyczny układ jest na stronach niemieckich, wystarczy podmienić pl na de w linku - korporacja ;-)
ale na de też nie ma tych zestawów z CBL
Na digitalcamerareview.com pojawiła się recenzja:
http://www.digitalcamerareview.com/default.asp?newsID=5131&review=olympus+pen+epl5+four+thirds
No i po raz kolejny potwierdza się, że to świetny aparat.
Natomiast stabilizacja we wszystkich innych penach nie działa w tak oczywisty sposób, że im krótsze czasy, tym lepiej. Otóż przy czasach powiedzmy 1/10 +-2EV dają około 2EV zysku (ale czasem dają, czasem nie widać w ogóle żadnej różnicy), natomiast przy czasach 1/50-1/200 lepiej ją w ogóle wyłączać, bo bywa, że zysk jest wręcz ujemny i nie wiadomo, od czego to zależy - a zdarza się gdzieś co 2-3 zdjęcie (zwykle zdjęcie nie jest jeszcze poruszone, ale sprawia wrażenie, że zakręcono kiepski obiektyw).
Czy ten problem występuje także w najnowszych penach (e-pl5 i e-pm2), czy tylko w tych starszych?
Janko Muzykant
7.12.12, 00:16
Czy ten problem występuje także w najnowszych penach (e-pl5 i e-pm2), czy tylko w tych starszych?
Ze starszym kitem - z tego, co już zauważyłem - tak. Z nowszym zbyt mało zdjęć zrobiłem, żeby potwierdzić lub zaprzeczyć.
Ze starszym kitem - z tego, co już zauważyłem - tak. Z nowszym zbyt mało zdjęć zrobiłem, żeby potwierdzić lub zaprzeczyć.
Z m.ZD 9-18 też natrafiłem na ten problem.
Test optyczne
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=195
Niewątpliwe, zastosowanie analogicznej matrycy jak w Olympusie OM-D EM-5 (choć chyba jednak nie identycznej) było dobrym posunięciem
Intryguje mnie, dlaczego uważają, że matryca jest podoba, ale nie identyczna.
Optyczni nie mają zielonego pojęcia o matrycach. Wystarczy, że producent inaczej oprogramuje tę samą matrycę, a oni już sądzą, że to inny sensor. Jakby im dać dwa takie same aparaty, tylko z lekko zmodyfikowaną obudową, aby nie dało się ich odróżnić, to Optycznie też znaleźliby różnice w jakości zdjęć.
Janko Muzykant
7.12.12, 17:05
Optyczni nie mają zielonego pojęcia o matrycach. Wystarczy, że producent inaczej oprogramuje tę samą matrycę, a oni już sądzą, że to inny sensor.
To zależy jak interpretować pojęcie ''matryca'' - jeśli z układami towarzyszącymi, wyniki mogą być inne, choć ''plasterek'' jest taki sam.
Mam dwa pytania. Czy po podłączeniu FL50 do e-pl5 aparat będzie korzystał z czerwonych diód na lampie wspomagających AF, czy tylko ze swojej, wbudowanej? Drugie pytanie brzmi, jak to jest z tymi bateriami, czy w można w nim używać tylko BLS-5, czy podobnie jak w e-pl3, jest to dowolne? Czym różnią się te baterie?
Drugie pytanie brzmi, jak to jest z tymi bateriami, czy w można w nim używać tylko BLS-5, czy podobnie jak w e-pl3, jest to dowolne? Czym różnią się te baterie?
Według instrukcji którą czytałem, to jest to dowolne, tak samo jak w przypadku E-PL3.
Te scenki z rawów faktycznie wyglądają inaczej – z e-m5 są wyraźnie bledsze niż z e-pl5. Pewnie stąd wyszło im, że e-pl5 bardziej szumi. Ale to chyba musi być jedynie kwestia oprogramowania, gdyby zwiększyć saturację na zdjęciach z e-m5, to zapewne wyszło by na to samo.
Swoją drogą dziwią mnie komentarze pod testem typu "dość słaby sensor", z tym najnowszym sensorem Olympus naprawdę nie ma się czego wstydzić, a wręcz jest lepszy od wielu lustrzanek APS-C.
Mam dwa pytania. Czy po podłączeniu FL50 do e-pl5 aparat będzie korzystał z czerwonych diód na lampie wspomagających AF, czy tylko ze swojej, wbudowanej? Drugie pytanie brzmi, jak to jest z tymi bateriami, czy w można w nim używać tylko BLS-5, czy podobnie jak w e-pl3, jest to dowolne? Czym różnią się te baterie?
Już było. Sam sprawdzałem. Tylko dioda z aparatu. Czerwony wzorek na lampie nie działa.
...
Można używać BLS-5 lub BLS-1
Szkoda, to wspomaganie AF by dużo dało. Podejrzewam, że dopisanie takiego kodu w oprogramowaniu, to nie wielki problem.
Szkoda, to wspomaganie AF by dużo dało. Podejrzewam, że dopisanie takiego kodu w oprogramowaniu, to nie wielki problem.
Ale nieopłacalny dla Olego.
Podświetlenie czerwonym wzorkiem z lampy wspomaga tylko detektor fazy. Do detekcji kontrastu potrzebne jest światło. Żeby tak nie raziło w oczy zrobili lekko pomarańczowe.
Swoją drogą dziwią mnie komentarze pod testem typu "dość słaby sensor", z tym najnowszym sensorem Olympus naprawdę nie ma się czego wstydzić, a wręcz jest lepszy od wielu lustrzanek APS-C.
Stąd pewnie takie a nie inne komentarze.
...
Zainteresował mnie ten wpis ponieważ noszę się z zamiarem kupna nowego aparatu. Rozważane są dwie opcje - pozostanie w m4/3 lub inny system. Ponieważ widzę że na sprzęcie się znasz, a dla mnie przy wyborze sprzętu głównym kryterium będzie "jakość sensora" proszę napisz mi których lustrzanek APS-C powinienem się stanowczo wystrzegać...
Dla ułatwienia:
1) interesują mnie tylko klasyczne lustrzanki - pomysły w stylu sony z półprzepuszczalnym lustrem skreślam z góry
2) interesują mnie tylko aktualne modele - tzn. tylko te które debiutowały w 2012r.
3) wymień tylko te aparaty które kosztują porównywalnie do E-PL5 lub są od niego droższe. Chyba bym się wkurzył gdybym kupił droższy sprzęt a okaże się on gorszy. W drugą stronę wiadomo - że jak się zaoszczędzi tysiaka to można na to i owo oko przymknąć
chciałbym, żebyś to zestawienie podparł jakimś testem, optyczne, dxomark... a nie że wujek powiedział że cioci się zdjęcia podobały :)
z góry dziękuję :)
Janko Muzykant
8.12.12, 11:18
Stąd pewnie takie a nie inne komentarze.
W komentarzach na Optycznych siedzi głównie zbieranina trolli ze wszystkich for foto, często o upośledzonej wiedzy ścisłej, humanistycznej zresztą także. Głównym argumentem jest ''polecam, bo mam'', a cel - udowodnienie wszystkim, że to argument jedyny i wystarczający :)
---------- Post dodany o 10:18 ---------- Poprzedni post był o 10:09 ----------
których lustrzanek APS-C powinienem się stanowczo wystrzegać...
Z nowych lustrzanek wciąż dostępnych: Nikon 3100, wszystkie Canony, wszystkie Olympusy (czyli jeden :) ), przypuszczalnie w Sony znalazłoby się coś, czego wystrzegać się należy. Z używanych obecnie mało co można polecać z czystym sumieniem: D300, D90, 50D... pewno o czymś zapomniałem jeszcze.
interesują mnie tylko klasyczne lustrzanki - pomysły w stylu sony z półprzepuszczalnym lustrem skreślam z góry
I bez sensu tak zakładać w ciemno, lustrzanki to dziś sporo ograniczeń i niewygód. Tak naprawdę tylko szybkością pracy wciąż pokonują inne rozwiązania, choć nie do końca i pod wieloma warunkami.
Chyba bym się wkurzył gdybym kupił droższy sprzęt a okaże się on gorszy.
No to się będziesz wkurzał bez przerwy, nie ma ''najlepszego aparatu''. Zawsze coś tam inny będzie miał lepiej, zawsze wybierasz kompromis.
chciałbym, żebyś to zestawienie podparł jakimś testem, optyczne, dxomark...
A samemu nie łaska? :)
Bierz d5100 z 18-105, to obecnie najtaniej i najlepiej zarazem.
Bierz d5100 z 18-105, to obecnie najtaniej i najlepiej zarazem.
Albo 35/1.8 + 50/1.4G + 85/1.8G = 5601 cenowo prawie jak OM-D + 1250 + 45 za 0,99 gr. a jakościowo lepiej. Ciekawe jak ten model ma się do matrycy z k-5 (szumy, DR). Niby ta sama ale chyba programiści z Pentaxa są The Best :mrgreen: ?!
chciałbym, żebyś to zestawienie podparł jakimś testem, optyczne, dxomark...
Cóż, ani na sprzęcie ani na fotografii jako takiej się nie znam – jestem tylko wycieczkowym pstrykaczem i robię zdjęcia dla siebie, w celach, nazwijmy to dokumentacyjno-pamiątkowych, a nie artystycznych czy zarobkowych. Więc zbytnio Ci pomóc nie mogę, ale na szczęście na tym forum są dziesiątki osób, które się znają.
Na dxomark jest ranking i najprzeróżniejsze cyferki. Po ograniczeniu go do sensorów aps-c i 4/3 i ceny do 1000 usd, e-pl5 jest na 16. miejscu (wśród 95 aparatów, w tym starych). Nie jest to może wynik imponujący, ale z drugiej strony powyżej e-pl5 nie ma na przykład ani jednego produktu firmy canon. Czyli nie ma cudów, ale nie ma też się czego wstydzić i o to tylko chodziło mi w moim komentarzu.
Osobiście również rozważam upgrade do nowego aparatu (z e-pl1), ale biorę pod uwagę jedynie coś z systemu m43. W zasadzie już to stare body mnie zbytnio nie ogranicza, ale jednak czasami przydałoby się mieć lepszy zakres dynamiczny do wyciągnięcia cieni w bardziej kontrastowych sytuacjach. Ten z nowych penów i e-m5 chyba by mnie już zadowolił w 100%, z tego co widziałem na różnych przykładach zamieszczonych na tym forum i w różnych testach. Nad lustrzankami się nie zastanawiam ze względu na duże wymiary.
Pozdrawiam! :)
Albo 35/1.8 + 50/1.4G + 85/1.8G = 5601 cenowo prawie jak OM-D + 1250 + 45 za 0,99 gr. a jakościowo lepiej. Ciekawe jak ten model ma się do matrycy z k-5 (szumy, DR). Niby ta sama ale chyba programiści z Pentaxa są The Best :mrgreen: ?!
Jakościowo może i lepiej, ale przydatne "ficzery" i wykonanie już nie to (no, poza FTM w postaci sprzężenia mechanicznego a nie elektrycznego). Mam i wiem co mówię (wykastrowanie z trybu FP, brak pomiaru światła z manualami, kiepski AF w video, działanie wyświetlacza w nocy itd.). Mnie to rekompensuje obrazek i wygoda użytkowania ale i tak se kiedyś zanabędę OM-D jeżeli cena "znormalnieje".
Pierwszy update firmware dla modeli E-PM2 i E-PL5:
Unstable exposure, while using lenses that cannot communicate with cameras (such as OM or body cap lenses), has been improved.
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/
Całkiem przyjemny uchwyt ktoś wymyślił:
http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=n&prev=_t&hl=it&ie=UTF-8&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fdc.watch.impress.co.jp%2Fdocs%2Fnew s%2F20121211_578169.html%3Fref%3Drss
Ziootek1971
21.12.12, 15:05
http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=n&prev=_t&hl=it&ie=UTF-8&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fdc.watch.impress.co.jp%2Fdocs%2Fnew s%2F20121211_578169.html%3Fref%3Drss
Wynalazek bardzo fajny. Szkoda tylko, że nie ma wersji dla EP-3
Do E-PL3 jak najbardziej, ale E-PL5 ma przykręcane uchwyty, więc taki mocowany do gniazda statywowego jest podejrzewam mniej wygodny.
Ja z oryginalnego jestem zadowolony. Ten przykręcany od dołu zwiększa niepotrzebnie tylko wagę,
nie oferując nic dodatkowego.
Pozdrawiam
Mam pytanie.
Jak działa Super Panel w tym modelu?
Czy można dotykowo wybrać parametr który chcemy zmienić i potem kółkiem regulować wartość?
Czy tak jak w E-P3, dotykowy ekran służy tylko do ustawiania AF, lub przy przeglądaniu zdjęć?
Szkoda tylko że w Europie raczej problem z dostępnością...
Mam pytanie.
Jak działa Super Panel w tym modelu?
Czy można dotykowo wybrać parametr który chcemy zmienić i potem kółkiem regulować wartość?
Czy tak jak w E-P3, dotykowy ekran służy tylko do ustawiania AF, lub przy przeglądaniu zdjęć?
Tak można, wybierasz a potem kręcisz kólkiem.
Jak wyświetlić pełny panel sterowania w E-PL5 opisany w instrukcji na str 83 . OK potem info i pełny panel sterowania się nie pokazuje. Pozdr
Poszukaj w tym wątku wcześniej, było opisane. U mnie działa jak w instrukcji.
Poszukaj w tym wątku wcześniej, było opisane. U mnie działa jak w instrukcji. Super działa . Aparacik EXTRA.Pozdrawiam
Ziootek1971
22.01.13, 12:27
Super działa . Aparacik EXTRA.Pozdrawiam
Jak każdy PEN :)
w chipie pojawił się artykuł
http://www.chip.pl/testy/foto-video/aparaty-cyfrowe-kompaktowe/olympus-e-pl5-maly-korpus-i-swietna-jakosc
było?
Jak wyświetlić pełny panel sterowania w E-PL5 opisany w instrukcji na str 83 . OK potem info i pełny panel sterowania się nie pokazuje. Pozdr
Mam ten sam problem.
Pozdrawiam
Mam ten sam problem.
Menu własne ("kółka zębate")-> Zakładka D -> Ust. Sterowania -> (np.) P/A/S/M -> Live SPK -> Wł. (zatwierdź OK).
sprzedałem dzisiaj e pl3 albowiem zamierzam zakupic e pl5 ew omd, powiedzcie zatem kiedy polecą ceny ?
w dół rzecz jasna
póki co body e pl5-2497 zł ew omd 4499
już mi e pl3 żal
pozdrawiam
Tego to najstarsi górale nawet nie wiedzą, ale zapewniam Cię, że za 2-3 lata ceny na pewno spadną :mrgreen: Można tak czekać w nieskończoność, a można fotki robić. Co kto lubi.
sprzedałem dzisiaj e pl3 albowiem zamierzam zakupic e pl5 ew omd, powiedzcie zatem kiedy polecą ceny ?
w dół rzecz jasna
póki co body e pl5-2497 zł ew omd 4499
już mi e pl3 żal
pozdrawiam
mnie też było żal jak e-p2 sprzedałem, a teraz mam e-pl3 i już nie jest mi żal.
Jak sprzedam e-pl3 po wakacjach z zamiarem kupna e-pl5 to znowu będzie mi żal, ale jak potem kupię e-pl5 to micha znowu mi się ucieszy.
Ceny spadną jak Oly wypuści nowe body i zobaczymy co pokaże Kodak wypuszczając m4/3 - choć na sukces premierowego modelu bym nie liczył - no chyba że dadzą super soniaczą matrycę i powalczą ceną, no ale to już temat na osobny wątek.
Zamierzam zamówić dzisiaj e pl5 w www.net-s.pl (http://www.skapiec.pl/site/red/1912/5336831/31817669?rc=1) -2515 zł, dużo taniej jak u innych ale jako przezorny zaczynam gdybać czy nie za tanio, czy mieliście jakieś doświadczenia z ww sklepem?,
szkoda ze z Krakowa do Gdyni tak daleko -odebralbym osobiście
pozdrawiam
Sklep podniósł cenę http://www.net-s.pl/index.php?id=3&ss=7&g=320976&n=Aparat-Olympus-E-PL5-EZ-M1442-II-R-czarny
chyba po mojej wpłacie podniósł
bu
widzę, że im się cena zmienia jak w kalejdoskopie. Było przed chwilą 2900 z czymś, teraz 2635.98
Ten sklep ma ceny najprawdopodobniej skorelowane z kursami walut. W regulaminie zastrzegają sobie nawet dodatkowych dopłat, jeżeli w momencie wpłaty cena na stronie będzie inna, niż w zamówieniu. Nie do końca profesjonalne podejście, ale w moim przypadku -pomimo, iż dokonałem wpłaty 3 dni po zaklupie,kiedy cena była kilkaset złotych droższa - nie zażądali dopłaty, tylko wysłali aparat. W cenie 600zł poniżej najtanszej oferty w Polsce.
godzine po złożeniu zamówienia otrzymałem maila potwierdzającego zamówienie z niższą ceną z prośbą o przelew
zobaczymy
Zamierzam zamówić dzisiaj e pl5 w www.net-s.pl (http://www.skapiec.pl/site/red/1912/5336831/31817669?rc=1) -2515 zł, dużo taniej jak u innych ale jako przezorny zaczynam gdybać czy nie za tanio, czy mieliście jakieś doświadczenia z ww sklepem?,
szkoda ze z Krakowa do Gdyni tak daleko -odebralbym osobiście
pozdrawiam
Sklep istnieje od lat (wcześniej pod inną nazwą) i dużo mają sprzętu w cenach z Aledrogro, choć kupowałem u nich tylko części komputerowe.
Jak dotąd bez problemów, choć generalnie to co wisi na stronie nie zawsze jest dostępne na półce-trzeba czekać "na jutro".
ps.
Gwoli sprostowania - to z Gdyni jest daleko do Krakowa :)
Gwoli sprostowania - to z Gdyni jest daleko do Krakowa :)
Gwoli sprostowania - z Wrocławia jest bliżej niż z Krakowa, acz równie daleko....:)
Skasowałem kartę FlashAir nie zrobiłem kopij i mam pytanie skąd zdobyć to co było na karcie dołączonej do EPL5
Jeśli idzie o oprogramowanie do obsługi karty to pewnie ze strony http://www.toshiba-components.com/FlashAir/tools.html.
---------- Post dodany o 21:16 ---------- Poprzedni post był o 21:14 ----------
Z drugiej strony do dziś nie mogę znaleźć większego sensu używania tej karty - z uwagi na szybkość transferu i kłopotliwość przegrania większej ilości plików.
Jeśli idzie o oprogramowanie do obsługi karty to pewnie ze strony http://www.toshiba-components.com/FlashAir/tools.html.
---------- Post dodany o 21:16 ---------- Poprzedni post był o 21:14 ----------
Z drugiej strony do dziś nie mogę znaleźć większego sensu używania tej karty - z uwagi na szybkość transferu i kłopotliwość przegrania większej ilości plików.
Też uważam, że to nie ma sensu. Myślałem nawet czy nie napisać samemu klienta HTTP ale transfer jest za wolny :-(
Też uważam, że to nie ma sensu. Myślałem nawet czy nie napisać samemu klienta HTTP ale transfer jest za wolny :-( Dam sobie spokój z tym FlashAir.Dziękuję za odpowiedz .Pozdrawiam
mimo obaw dot niskiej ceny epl5 dotarł do krakowa /do którego zewsząd daleko/ bez zarzutu po ustalonym kursie /i zapewne ścieżce/, ruchomość lcd aż za duża, wolałem tę z epl3 ale z tą kartą FlashAir zupełnie nie mogę sobie poradzić, czy istnieje możliwość wysyłania na pc/vista zdjęć i jak to zrobić, w samym aparacie brak wifi wiec nie ma chyba nic do zrobienia, w laptopie proszą o zmiane hasła- czy moze byc 4cyfrowe- i tak zresztą nie wchodzi? i podanie sieci - co to jest?, moje domowe wifi?
pomożecie?
mimo obaw dot niskiej ceny epl5 dotarł do krakowa /do którego zewsząd daleko/ bez zarzutu po ustalonym kursie /i zapewne ścieżce/, ruchomość lcd aż za duża, wolałem tę z epl3 ale z tą kartą FlashAir zupełnie nie mogę sobie poradzić, czy istnieje możliwość wysyłania na pc/vista zdjęć i jak to zrobić, w samym aparacie brak wifi wiec nie ma chyba nic do zrobienia, w laptopie proszą o zmiane hasła- czy moze byc 4cyfrowe- i tak zresztą nie wchodzi? i podanie sieci - co to jest?, moje domowe wifi?
pomożecie?
Wszystko jest opisane w instrukcji:) a najlepiej ściągnij sobie z netu instrukcję karty w pdf, są od razu odnośniki które otwierasz z poziomu pdf-a. Wifi w aparacie włączasz w menu. Jest coś takiego jak połącz ze smartfonem. Po konfiguracji zdjęcia przesyła się bezproblemowo. Tylko fakt, trzeba wysyłać pojedyńczo. Chyba, że coś robię nie tak:?:
Że ściąga za wolno:roll: nie zauważyłem tego wręcz myślałem, że będzie to trwało wieki. Jedna fotka z E-PL5 idzie mi ok.3-4s. Moim zdaniem, to dobry wynik.
Jeśli zrobię kilka fotek np. na aukcję, to nie bawię się w podpinanie kabla czy wyciąganie karty. Puszczam przez wifi.
dzieki marek7001
cd
wprowadź nazwę sieci w polu SSID (ID sieci) co to jest?
dzieki marek7001
cd
Nazwa, u mnie jest taka, może będzie ta sama flashair_E8E0B77
dzieki marek7001
cd
Nazwa Twojej sieci bezprzewodowej.
Nazwa Twojej sieci bezprzewodowej.
oj chyba nie:wink: to co podałem wyzej, swoją sieć wbijasz na końcu jak już chcesz się połączyć. Ja tak mam.
wysyłanie rawów pzez wifi nie jest dobrym pomysle, ale podglad zdjęcia np na ekranie iPad'a to swietna rzecz. W aparacie ustawiam zeby robil RAw+ maly jpg, i pobieram na ipad tylko jpgi ...wystarcza do tego zeby ocenic kadrowanie czy ostrość, skoro jpg wyglada akceptowalnie dobrze to z RAWa wyciągne jeszcze lepsze.
Szkoda ze program od Olympusa nie potrafi tych zdjęc pobierać sam, tylko trzeba je recznie odswieżać.
Mam też EyeFi i tam podgląd odświeża sie sam.
wysyłanie rawów pzez wifi nie jest dobrym pomysle, ale podglad zdjęcia np na ekranie iPad'a to swietna rzecz. W aparacie ustawiam zeby robil RAw+ maly jpg, i pobieram na ipad tylko jpgi ...wystarcza do tego zeby ocenic kadrowanie czy ostrość, skoro jpg wyglada akceptowalnie dobrze to z RAWa wyciągne jeszcze lepsze.
Szkoda ze program od Olympusa nie potrafi tych zdjęc pobierać sam, tylko trzeba je recznie odswieżać.
Mam też EyeFi i tam podgląd odświeża sie sam.
A próbowałeś wysłać kilka jpg na raz? Czy z EyeFi daje radę?
Prędkość po wifi byłaby do przyjęcia w tej karcie gdyby dało się zaznaczyć do kopiowania wszystkie pliki a nie pojedynczo - a tak funkcjonalność karty minimalna ;-(
nie bardzo rozumiem jak razem ? robie serie zdjęc i po kilku / klikunastu sekundach jpg'i mam na ipadzie.
ORF ładuje sie ok 8-10 sekund, jpgegi pojawiają sie co 1-2 sek.
Przy okazji testowania czasów wyszło mi takie coś (uruchomiłem program, połaczyłem sie wifi z karty i zdjecia zaczeły sie same pojawiać - i tego mi brakuje w karcie AirFlash):
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/02/16/madequte.jpg)
Pytanie, na szybko. Pomijając kwestię ładowarek, czy jak włożę aku BLS-1 do e-pl5 to będzie działał?
Pytanie, na szybko. Pomijając kwestię ładowarek, czy jak włożę aku BLS-1 do e-pl5 to będzie działał?
wg. informacji podanej przez Jack-a BLS-1 i BLS-5 są kompatybilne, różnią sie mocą, i dodatkowym stykiem dla ładowarki. Romek używał zamiennie w EPM-1
wg. informacji podanej przez Jack-a BLS-1 i BLS-5 są kompatybilne, różnią sie mocą, i dodatkowym stykiem dla ładowarki. Romek używał zamiennie w EPM-1
Co rozumiesz pod pojęciem moc? Pojemność mają taką samą 1150 mAh. Trzymam właśnie oba w łapkach, niestety nie mam, e-pl5 żeby sprawdzić, czy BLS-1 działa. Za co odpowiada ten dodatkowy styk?
Kupiłem sobie e-pm1 i jest właśnie z BLS-5, a mam z e-pl3 komplet BLS-1 kupionych po taniości w FJ. Nie chcę nosić dwóch rodzajów ładowarek, dlatego mam ochotę sprzedać tego BLS-5 na Allegro, ale z drugiej strony zastanawiam się, czy jak kupię e-pl5 kiedyś, to czy nie będę musiał zmieniać wszystkich aku?
... Za co odpowiada ten dodatkowy styk? ...Za kontrolę temperatury podczas ładowania. Nie jest kompletnie istotny do zasilania aparatu, więc, jak pisał wczesniej apz, jeden i drugi akumulator pracuje w aparacie w taki sam sposób.
Za kontrolę temperatury podczas ładowania. Nie jest kompletnie istotny do zasilania aparatu, więc, jak pisał wczesniej apz, jeden i drugi akumulator pracuje w aparacie w taki sam sposób.
Dzięki, taką odpowiedź potrzebowłem :)
Dzięki, taką odpowiedź potrzebowłem :)
Wydawało mi się,że jest różnica w ilości prądu jak w akumulatorach do E-30/E-5. Wybacz mój błąd.
Czy modułu wi-fi można też użyć do bezprzewodowego sterowania aparatem za pomocą smartphona/tabletu? a jeśli tak to jaka aplikacja to obsługuje?
niestety nie. a) wifi jest w karcie SD a nie w aparacie, 2) nie udalo mi sie nawet znaleźć metody jak poprzez kabel modyfikować parametry w PEN'ie (co można np w wiekszości Canonów).
Zastanawiam się, czemu brak zamocowanej lampy błyskowej do E-PL5 jest zawsze w testach oceniany na minus mimo, że lampa jest w zestawie? Czy gdyby Olympus wysyłał korpus już z podłączoną lampą błyskową to wtedy uznano by, że korpus posiada wbudowaną lampę błyskową i byłby już plus? Dodatkowo testerzy stwierdzili by, że lampę można odpiąć zmniejszając jeszcze gabaryty korpusu, co można by uznać za kolejny plus? Ja nie rozumiem pokręconej logiki testerów.
Zastanawiam się, czemu brak zamocowanej lampy błyskowej do E-PL5 jest zawsze w testach oceniany na minus mimo, że lampa jest w zestawie? Czy gdyby Olympus wysyłał korpus już z podłączoną lampą błyskową to wtedy uznano by, że korpus posiada wbudowaną lampę błyskową i byłby już plus? Dodatkowo testerzy stwierdzili by, że lampę można odpiąć zmniejszając jeszcze gabaryty korpusu, co można by uznać za kolejny plus? Ja nie rozumiem pokręconej logiki testerów.
To zastanow sie teraz jak chcialbys uzyc tej dokladanej lampy przy zalozonym wizjerze ... Poza tym dokladana lampa jest zawsze bardziej problematyczna niz wbudowana - trzeba o niej pamietac, miec pod reka i miec gdzie schowac te wszystkie zaslepki
Po pierwsze: trzeba pamiętać, że tą lampkę mieć zawsze przy sobie. Po drugie: łatwo ją zgubić. Po trzecie: mając podpiętą lampkę nie można już podpiąć wizjera. Po czwarte: inne aparaty, które mają wbudowaną lampkę, wcale nie są większe od E-PL5, więc argument, że Olek robi się mniejszy po odczepieniu lampy to żaden argument.
Ja nie wiem, jak można tych wszystkich zaślepek nie zgubić:)...
Po 2 dniach przygody z E-PM2 zauważyłem już brak jednej z zaślepek. Aż się boję, kiedy "ucieknie" sama lampka... A cena nowej jest mało atrakcyjna.
Samodzielna lampka wg mnie miałaby rację bytu, jeśli chociaż byłaby silniejsza od odpowiedników z innych "stajni" i miała możliwość odchylania.
Może kolejny wypust mikro puszek odświeży także gamę lampek?
test na fotopolis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16584&olympus-pen-e-pl5-test
kolejny test potwierdza przekłamanie co do prawdziwej wartości ustawionego ISO. by uzyskać prawdziwą czułość matrycy trzeba podzielić ustawione ISO praktycznie przez 2. po co ten dziwny krok olka w ostatnich aparatach? (w serii 3 też tak było o ile się nie mylę).
nie lepiej by wyglądało podanie zakresu iso w epl5 100-12800 zamiast 200-25600?
by uzyskać prawdziwą czułość matrycy...
Nie ma czegoś takiego, jak "prawdziwa czułość matrycy". Wg standardu ISO sposobów na ustalenie czułości jest kilka i każdy z nich jest "prawdziwy", mimo że się od siebie różnią. DXO po prostu jako wyznacznik stosuję najbardziej restrykcyjną metodę pomiaru, ale nie znaczy to, że jest ona jedynie słuszna.
test na fotopolis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16584&olympus-pen-e-pl5-test
kolejny test potwierdza przekłamanie co do prawdziwej wartości ustawionego ISO. by uzyskać prawdziwą czułość matrycy trzeba podzielić ustawione ISO praktycznie przez 2. po co ten dziwny krok olka w ostatnich aparatach? (w serii 3 też tak było o ile się nie mylę).
nie lepiej by wyglądało podanie zakresu iso w epl5 100-12800 zamiast 200-25600?
Kolejny test w ktorym nie ma ani slowa skad wzieli te liczby. Zeby sie przekonac czy faktycznie Oly zaklamuje ISO przetestowalem jakie paramerty ekspozycji ustawi OMD i G3 w tych samych warunkach - wyszly identycznie co oznacza ze ISO nie jest oszukane. Byc moze matryca faktycznie rejestruje zdjecia niedoswietlone a potem je "wyciaga" ale zarowno RAW'y jak i jpg'i w LR4 wygladaja na tak samo doswietlone w obu aparatach
Oni bazują na ustaleniach z www.dxomark.com (http://www.dxomark.com), a tamci mierzą wyimaginowany teoretyczny sygnał z matrycy, a nie to co dostajesz finalnie, a za co odpowiada aparat jako całość. Moim zdaniem nie ma się co tym przejmować, bo ma to raczej niewielkie przełożenie na fotografowanie praktycznie.
Na http://www.dpreview.com/ można pobrać zdjęcia np. zrobione G3 i OM-D, robione z tym samym obiektywem i porównać czasy przy danym ISO.
Jest to zwiększanie zapasu w światłach poprzez niedoświetlanie i wyciąganie cieni. Oly robi tak od czasu 12mpix matryc z dużego E. Po prostu zamiast w E-520 stale ustawiać -0,7EV miałem E-620 +0,3EV ;) Nie tylko Olympus się na to zdecydował. Plus taki, że jak ktoś robił JPG to miał fajniej. Jak chciał wyciągać jeszcze cienie z RAW to był niestety w plecy o te 0,7-1EV i tyle.
Zeby sie przekonac czy faktycznie Oly zaklamuje ISO przetestowalem jakie paramerty ekspozycji ustawi OMD i G3 w tych samych warunkach - wyszly identycznie co oznacza ze ISO nie jest oszukane.Taki "test" jest dowodem co najwyzej na to, ze oba aparaty tak samo mierza swiatlo...
Taki "test" jest dowodem co najwyzej na to, ze oba aparaty tak samo mierza swiatlo...
Jezeli mierza tak samo swiatlo to oznacza wlasnie ze maja rownoznaczne ISO (ktore jak dla mnie jest jednym z parametrow ekspozycji)
Przed chwilą zassałem przykładowe zdjęcia z dpreview.com i jednak przy danym ISO różnice w czasach są:
- ISO 200: G3 1/80, OM-D 1/50
- ISO 400: G3 1/160, OM-D 1/100
- ISO 800: G3 1/320, OM-D 1/200
- ISO 1600: G3 1/640, OM-D 1/400
- ISO 3200: G3 1/1250, OM-D 1/800
różnice jak z powyższego wynika są, chociaż sample z G3 są trochę gorzej naświetlone...
Mam pytanie do posiadaczy Olka PL5. Czy z lampą dostarczaną z tym aparatem można robić zdjęcia seryjne?
Jeśli tak, to ile takich zdjęć z włączoną lampą można zrobić?
A jeśli nie jest możliwe robienie zdjęć seryjnych z dostarczoną lampą, to czy można robić takie zdjęcia z inną lampą?
Z góry dzięki za info.
Może jakiś filmik na youtuba ktoś wrzuci z przykłądowym działaniem.
Z góry dzięki za info.
Jak potrzebujecie porównać, weźcie RAWy zdjęć z takimi samymi parametrami ekspozycji z dwóch różnych aparatów i porównajcie.
Nie ma co kombinować, czy i jaki pomiar DR jest najlepszy. Podkręćcie EV o tą samą wartość i zobaczcie który obrazek lepszy i tyle.
Porównajcie ilość szczegółów, ilość szumu na tym samym wysokim ISO. Nie ma co brać testy jako pewnik, tylko samemu się przekonać.
Zeby sie przekonac czy faktycznie Oly zaklamuje ISO przetestowalem jakie paramerty ekspozycji ustawi OMD i G3 w tych samych warunkach - wyszly identycznie co oznacza ze ISO nie jest oszukane.
Kiedyś na targach fotograficznych w Łodzi postawiłem E-510 obok jednego z pierwszych Sony z tym "półprzepuszczalnym" lustrem.
Ustawiłem te same ogniskowe (dla FF) ISO itd. i wyszedł ten sam czas, ale ja jakoś nie wierzę, by nie było zakłamań co do ISO Sony.
Fisher7811
11.03.13, 11:56
Ale sama jakość obrazka przy danym ISO to tylko jedna strona medalu, zresztą łatwa do oceny na podstawie zdjęć przykładowych. Problem dotyczy (moim zdaniem) tego przy jakich czasach trzeba użyć danej czułości - jeżeli OM-D czy E-PL5 będzie musiał ustawić wyższe ISO przy tym samym czasie co G3 (w moim przykładzie) to zysk na jakości nie będzie już tak duży jak wynikałoby z samego porównania czułości.
Ale sama jakość obrazka przy danym ISO to tylko jedna strona medalu, zresztą łatwa do oceny na podstawie zdjęć przykładowych. Problem dotyczy (moim zdaniem) tego przy jakich czasach trzeba użyć danej czułości - jeżeli OM-D czy E-PL5 będzie musiał ustawić wyższe ISO przy tym samym czasie co G3 (w moim przykładzie) to zysk na jakości nie będzie już tak duży jak wynikałoby z samego porównania czułości.
Jakosc obrazka jest (przynajmniej dla mnie) najwazniejsza. Zdecydowanie mniej mnie interesuje czy aparat sam wyciaga informacje z cieni czy nie jesli jakosc obrazu mnie zadowala i mam jeszcze mozliwosc wyciagniecia czegos samemu. CO do Twojego przykladu to porownanie nie bylo robione w tym samym czasie i nie do konca wiadomo przy jakich ustawieniach wiec nie wyciagalbym z tego zadnych wnioskow. Ja porownywalem te aparaty jednoczesnie i zadnych roznic w parametrach ekspozycji nie bylo (przy stabilnych warunkach i ekspozycji spot)
Fisher7811
14.03.13, 11:01
Jakosc obrazka jest (przynajmniej dla mnie) najwazniejsza - to dla mnie również nie ulega wątpliwości, natomiast szumy lub ich brak stanowią już jeden z wielu wyznaczników jakości. Jeśli chodzi o analizę sampli to są to zdjęcia studyjne, z tym samym obiektywem i przesłoną. Terminy wykonania zdjęć były oczywiście różne. Oczywiście najbardziej miarodajne byłoby porównanie fotek zrobionych nie przy danym ISO ale przy zadanym czasie z taką samą ekspozycją, niestety takiego porównania w sieci nie znalazłem.
Zresztą tak czy inaczej planuje przesiadkę z G3 na Olka (E-PL5 najprawdopodobniej) bo i szumy lepsze i dynamika (to ostatnie już żadnych chyba wątpliwości nie wzbudza)
No ja właśnie mam straaaaasznieeeee potworny dylemat. Cena zestawu portretowego E-PL5 kusi, kusi bardzo mocno. Zastanawiam się nad sprzedażą sprzętu z podpisu i zakupem E-PL5 z 14-42, 45/1.8 i dokupieniu m.ZD 40-150.
- z jednej strony (dużo) lepsza matryca, dynamika, jpg, kompaktowość body. Świetny 45/1.8 i dobry 40-150
- z drugiej strony wizjer, w pełni gibany ekran, wbudowany flash, lepszy tryb wideo (???), lepsza ergonomia no i 20/1.7, którego by mi brakowało.
najlepiej byłoby zmienić na E-PL5, zostawić 20/1.7 i dokupić VF-2 z tym, że księgowa w tym momencie wygnałaby mnie z aparatem na banicję. Niby dobrze, bo mógłbym fotografować ile wlezie ale pewnie po jakimś czasie bezdomność dała by mi się mocno we znaki ;) Jednak przywykłem do komfortu spania w łóżku i codziennego prysznica, heh.
I jak tu żyć, panie premierze, jak żyć? :P
najlepiej byłoby zmienić na E-PL5, zostawić 20/1.7 i dokupić VF-2 z tym, że księgowa w tym momencie wygnałaby mnie z aparatem na banicję. Niby dobrze, bo mógłbym fotografować ile wlezie ale pewnie po jakimś czasie bezdomność dała by mi się mocno we znaki ;) Jednak przywykłem do komfortu spania w łóżku i codziennego prysznica, heh.
no w sumie tak... gdzieś trzeba ładować te akumulatory, długo byś nie popstrykał
Ja nie wytrzymałem i zamówiłem e-pl5. Doszedłem do wniosku, że podpinać mZD75 pod matrycę do Panasa to trochę bez sensu.
Ja nie wytrzymałem i zamówiłem e-pl5. Doszedłem do wniosku, że podpinać mZD75 pod matrycę do Panasa to trochę bez sensu.
Nosz Ci normalnie zazdroszczę, ja jeszcze się wstrzymuję.
Kilka słów komentarza po przesiadce z e-pl3 na e-pl5. O cenach zakupu na otwartym forum nie będę pisał, bo zakup oczywiście był w OJ. e-pl3 miałem czarne, e-pl5 srebrne. Byłem sceptycznie nastawiony do tego koloru, ale teraz mi przechodzi. Kolor idealnie się komponuje z mZD17, natomiast plastykowy mZD45 jest w deczko innym odcieniu. Menu bardzo podobne mają obie wersje, w e-pl5 dodano trochę bajerów i kilka przydatnych funkcji, z których najbardziej potrzebna to automatyczna rotacja zdjęć. Wyzwalanie poprzez dotykowy wyświetlacz to bajer, jednak całkiem fajny i czasami przydatny. Tak samo, jak powiekszanie zdjęć się przydaje. Nowe mocowanie ekranu jest dziwne... z jednej strony fajny jest tryb narcystyzczny, gdzie samemu możemy sobie zrobić zdjecie i widzieć się na ekraniku (człowiek zaoszczędza na lusterku w podróży ;) ) z drugiej chodzi to jakos strasznie ciężko. Może z czasem się wyrobi. Również strasznie pasowny jest bagnet. Żeby założyć mZD45 z trzeba uzyć sporej siły. Przy innych obiektywach jest troszkę lepiej, ale to nie wina mZD45, bo w e-pm1 już wkręca się normalnie. Podstawową zaletą dla której się przesiadłem jest oczywiście matryca. Przeskok z e-pl3 jest więcz kosmiczny. Zarówno kolory, rozpietość tonalna, jak i ISO podobają mi się dużo lepiej. Podsumowując, jeżeli ktoś się zastanawia czy 3, czy 5, to zmieniam swoje wcześniejsze zdanei i piszę, że warto dopłacić do 5.
Jakie jeszcze obiektywy wkręca ci się ciężko? Ja z 12-50, 14-42, 40-150 i OM50 przez przejściówki nie mam żadnych utrudnień. Może masz uszkodzenie mechaniczne na połączeniu?
Wszystkie, ale najciężej właśnie 45. Nie nazwałbym tego uszkodzeniem, a raczej niedotarciem :) Prawdę mówiąc to mi to nie przeszkadza.
[EDIT]
Właśnie sprawdziłem i jest już lepiej.
Wszystkie, ale najciężej właśnie 45. Nie nazwałbym tego uszkodzeniem, a raczej niedotarciem :) Prawdę mówiąc to mi to nie przeszkadza.
[EDIT]
Właśnie sprawdziłem i jest już lepiej. Ja mam podobnie mnie się wydaje że wszystko jest dobrze " spasowane".Pozdr
W nowym E-pl3 takze ciężko się wkręcał mZD45 po pewnym czasie się dotarł, na nowym E-pl5 podobnie ciężko się wkręca, tak samo jak mZD9-18 i z moich obserwacji wynika że metalowy bagnety potrzebują kilku(-dziesięciu) wkręceń aby się dopasowały, plastikowe bagnety wkręcają się bez większych oporów.
Po przesiadce na e-pl5 mam podobne pozytywne spostrzeżenia jak luc4s a dodatkowo zachwycił mnie wyświetlacz swoimi bardzo szerokimi kątami "widzenia", o wiele lepszymi niż w epl3 oraz większym nasyceniem kolorów, początkowo myślałem że to ledowy (amoledowy) wyświetlacz ale ze wszystkich specyfikacji wynika że to TFT, choć tak dobrego TFT jeszcze nie widziałem. Do pełni szczęścia brakuje naturalnych proporcji ekranu czyli 4:3 (ew. 3:2) a nie beznadziejnego do niczego niepotrzebnego16:9, no może poza filmowaniem ale to przede wszystkim jest aparat i fotograficznych proporcji wyświetlacz były idealny,
Zauważyłem, że nieco lepiej działa stabilizacja przy filmowaniu niż w epl3
Ekran 16:9 ma pewne zalety - wszelkie ikonki opcji znajdują się poza wyświetlanym obrazem. :)
Tyle że po lewej ekran się kończy i jest 1 cm pustego, czarnego nie wiadomo po co...
Darekw1967
25.03.13, 10:01
Kilka słów komentarza po przesiadce z e-pl3 na e-pl5. O cenach zakupu na otwartym forum nie będę pisał, bo zakup oczywiście był w OJ. e-pl3 miałem czarne, e-pl5 srebrne. Byłem sceptycznie nastawiony do tego koloru, ale teraz mi przechodzi. Kolor idealnie się komponuje z mZD17, natomiast plastykowy mZD45 jest w deczko innym odcieniu. Menu bardzo podobne mają obie wersje, w e-pl5 dodano trochę bajerów i kilka przydatnych funkcji, z których najbardziej potrzebna to automatyczna rotacja zdjęć. Wyzwalanie poprzez dotykowy wyświetlacz to bajer, jednak całkiem fajny i czasami przydatny. Tak samo, jak powiekszanie zdjęć się przydaje. Nowe mocowanie ekranu jest dziwne... z jednej strony fajny jest tryb narcystyzczny, gdzie samemu możemy sobie zrobić zdjecie i widzieć się na ekraniku (człowiek zaoszczędza na lusterku w podróży ;) ) z drugiej chodzi to jakos strasznie ciężko. Może z czasem się wyrobi. Również strasznie pasowny jest bagnet. Żeby założyć mZD45 z trzeba uzyć sporej siły. Przy innych obiektywach jest troszkę lepiej, ale to nie wina mZD45, bo w e-pm1 już wkręca się normalnie. Podstawową zaletą dla której się przesiadłem jest oczywiście matryca. Przeskok z e-pl3 jest więcz kosmiczny. Zarówno kolory, rozpietość tonalna, jak i ISO podobają mi się dużo lepiej. Podsumowując, jeżeli ktoś się zastanawia czy 3, czy 5, to zmieniam swoje wcześniejsze zdanei i piszę, że warto dopłacić do 5.
Witam !
Foty mojej córeczki w świetle zastanym zupelnie inaczej wygladaja i na jasnych stalkach
wychodzi mi bardzo czesto czulosc 1600 ISO lub wieksza.
Wczesniejsze peny na tych czulosciach wyraznie szumia i material poddany obrobce
tracil na ostrosci w detalach jak i wymagalo to znacznie wiecej zachodu aby "wyciagac" foty za uszy.
Poza tym matryca w EPL-5 znacznie wiecej wybacza i mozna z RAW-a bardzo duzo wyciagnac w swiatlach i
cieniach. W sumie nie dosc ze EPL-5 ma matryce o wiekszej rozdzielczosci ( 16 Mpix ) to daje zauwazalnie mniejsze szumy
i mozna tym aparatem wykonac bardzo wysokiej jakosci foty nawet w kiepskich warunkach oswietleniowych.
Pozdrawiam
Mam pytanie o akumulator (zamiennik) BLS-5. Na aukcjach można kupić zamienniki, opisane jako "posiadające najnowszy chip i widziane przez oryginalną ładowarkę". Tylko czy to "widzenie" dotyczy również ładowarki z E-PL5, czy raczej starszych modeli?
Zdradzę Ci sekret, kup oryginalny BLS-1. Mozna wylicytować za 20 zł na Allegro. Będzie działal bez problemu, a także ładował się. Jak coś też mogę sprzedać oryginalną BLS-5.
Dzięki, zobaczę co mi się uda kupić :)
Nagroda TIPA 2013 za najlepszy bezlusterkowiec dla początkujących:
http://www.swiatobrazu.pl/nagrody-tipa-2013-najlepszy-sprzet-fotograficzny-29706.html (http://www.swiatobrazu.pl/nagrody-tipa-2013-najlepszy-sprzet-fotograficzny-29706.html)
ło matko... tyle tam tych kategorii że ciężko nie dostać za coś nagrody :D
E-PL5 vs reszta świata na http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-epl5/olympus-epl5A.HTM
Jak by nie patrzeć to e-pl5 jest ciekawą alternatywą dla e-m5. Jakość zdjęć podobna, niższa cena, mniejszy rozmiar. Jedynie wizjera brakuje, ale z tym można się pogodzić. Nie można mieć wszystkiego naraz.
Jak by nie patrzeć to e-pl5 jest ciekawą alternatywą dla e-m5. Jakość zdjęć podobna, niższa cena, mniejszy rozmiar. Jedynie wizjera brakuje, ale z tym można się pogodzić. Nie można mieć wszystkiego naraz.
Stabilizacja też trochę uboższa. Niemniej bardzo fajny aparat.
Jak sie dolaczy VF-4, to zewnetrzny, bo zewnetrzny, ale E-PL5 bedzie mial lepszy wizjer niz E-M5 ;-) Nie to, zeby ten w E-M5 byl zly, daleko mu do tego, ale jak widac mozna lepiej.
Żeby tylko nie było tak jak w NEX-7. Też ma super-hiper EVF , ale nie zamieniłbym go na ten z OM-D. Przy zmianie kadru w poziomie NEX-7 bardzo smuży, czego nie doswiadczam w OM-D
PS Pytanko dla znawców tematu - czy wszystkie wizjery Olka to są Epsony ?
Kwestia szybkosci odswiezania obrazu. Jakbysmy porownali ten parametr z OM-D i VF-4 to przynajmniej mniej wiecej byloby wiadomo, czy lepiej, czy gorzej, czy tak samo? ;-)
Panowie i Panie może by tak jakieś foty wrzucić, a nie tylko sample gdzieś tam z sieci i testy. Apel swój kieruje do świeżo upieczonych użytkowników E-PL5. Jestem na kupnie tego aparatu w ciągu najbliższych tygodni i fajnie by było poprzeć niemałe możliwości tego aparatu w tym wątku o nim jakimiś autorskimi zdjęciami ;)
no to bardzo prosze 4 wiosenne foty e pl5, ostatnia -szopa w której mieszkam ze statywu po północy żółte światło dalekiej lampy ulicznej i światło księżyca- dużo lepiej niż mój poprzedni pen e pl3
i 91556915579155891559
Sporo zdjęć z E-PL5 jest też tutaj: https://forum.olympusclub.pl/threads/77737-Zabawa-z-%CE%BC-4-3-ZDJ%C4%98CIA
no to bardzo prosze 4 wiosenne foty e pl5, ostatnia -szopa w której mieszkam ze statywu po północy żółte światło dalekiej lampy ulicznej i światło księżyca- dużo lepiej niż mój poprzedni pen e pl3
i 91556915579155891559
fajne fotki, kitowy obiektyw ?
Sporo zdjęć z E-PL5 jest też tutaj: https://forum.olympusclub.pl/threads/77737-Zabawa-z-μ-4-3-ZDJĘCIA
Z przyjemnością się przegląda ten wątek. Mam nadzieję że i ja coś dorzucę się do tego w tym roku :)
1-a 40-150, pozostałe 20/1.7.
Panowie i Panie może by tak jakieś foty wrzucić, a nie tylko sample gdzieś tam z sieci i testy. Apel swój kieruje do świeżo upieczonych użytkowników E-PL5. Jestem na kupnie tego aparatu w ciągu najbliższych tygodni i fajnie by było poprzeć niemałe możliwości tego aparatu w tym wątku o nim jakimiś autorskimi zdjęciami ;)
9186491865918669186891869918709187191872
a masz :)
Słit foty kotów :D Ja jestem bardzo ciekawy jak by sobie poradził ten sprzęcik z kitowym obiektywem, bo jak co z takim będę szalał na początku. Może nie jest taki "kitowy"
potrzebuję pomocy
Od momentu wpompowania kilkuset rawów z EPL5 w Windows 7 mam wrażenie że Windows sobie nie radzi z odświeżaniem miniatur. Z D700 nie mam tego problemu i nic nie musiałem instalować. Chodzi mi o przeglądarki graficzne, odświeżanie miniatur RAW z EPL5 jest beznadziejne w porównaniu z D700. Czy jest na to sposób, kiedyś Olak miał Olympus Raw Codec i to pomagało ale teraz do tego modelu nie wiem czy coś jest?
Używaj do przeglądania i zarządzania zdjęciami dedykowanego oprogramowania?
Albo poczekaj... mozę jakaś aktualizacja coś przyniesie - d700 troszkę dłużej na rynku jest niż epl5.
czy epl5 można ustawić auto iso od określonej ilości czasu otwarcia migawki?
Nie ma takiej możliwości.
czy epl5 można ustawić auto iso od określonej ilości czasu otwarcia migawki?
Tego chyba najbardziej brakuje mi w PENach/OM-D, po przesiadce z Nikona...
Po tygodniu wrócił mi E-PL5 z serwisu i wygląda na to, że wielofunkcyjne kółko działa tak jak powinno, już mi nie przeskakują ustawienia . Niemniej zdania nie zmienię o jego użyteczności. Przy okazji przyklejono mi przycisk spustu migawki, który wcześniej odpadł.
Powiem Wam że ten E-pl5 jest całkiem fajny i nieźle sobie radzi nawet w dość trudnych warunkach - właśnie miałem wczoraj możliwość (dzięki dropletowi ;) ) pobawić się nim . Hym... myślałem o E-pl3 ale jednak możliwości "piątki" są zdecydowanie większe :)
99527
Tego chyba najbardziej brakuje mi w PENach/OM-D, po przesiadce z Nikona... Nie przejmuj się... zapomnisz :lol:
Mi też czegośtam brakowało po przesiadce z Canona... nie pamiętam już czego :mrgreen:
Mi też czegośtam brakowało po przesiadce z Canona... nie pamiętam już czego :mrgreen:
To chyba jest ewidentny znak, że to coś wcale nie było takie niezbędne. :D
Tego chyba najbardziej brakuje mi w PENach/OM-D, po przesiadce z Nikona...
Zawsze możesz powrócić do Nikona - nikt Ci nie broni :)
Zawsze możesz powrócić do Nikona - nikt Ci nie broni :)
Aleś odgrzebał posta :wink:
Pewnie, że mogę, ale czy chcę?
To nie narzekaj :). Ja świadomie zrezygnowałem z Nikona na rzecz OM-D i teraz nie lamentuje , ze brak mu tego czy tamtego.
Mialem też w międzyczasie GF2, P7100, X10, X-E1 z których zrezygnowałem, ale nie narzekam teraz na te aparaty. Ludzie mają różne priorytety i szanuję ich wybór , który wcale nie musi byc moim wyborem.
To nie narzekaj :). Ja świadomie zrezygnowałem z Nikona na rzecz OM-D i teraz nie lamentuje , ze brak mu tego czy tamtego.
Mialem też w międzyczasie GF2, P7100, X10, X-E1 z których zrezygnowałem, ale nie narzekam teraz na te aparaty. Ludzie mają różne priorytety i szanuję ich wybór , który wcale nie musi byc moim wyborem.
No to gratuluję świadomego wyboru... Dobre cechy rozwiązań konkurencyjnych zawsze będę zachwalał, a złe piętnował. Nie widzę w tym nic z lamentowana czy narzekania.
Dziękuje za gratulacje :)
Dziękuje za gratulacje :)
Dobre zachowania zawsze będę zachwalał :)
Mógłby ktoś wrzucić jakieś foty prezentujące jak dobrze śmiga continuos AF w tym modelu ?
LentoViolento
8.11.13, 19:43
Chcę wystawić swojego E-PL5 na sprzedaż i mam pytanie czy jest możliwość sprawdzenia ilości zrobionych zdjęć np. w photome?
Mozna sprawdzić wchodząc do menu serwisowego.
LentoViolento
8.11.13, 19:54
A mógłbyś podpowiedzieć jak to zrobić?
Mniej więcej tak:
1. wciskamy menu (przytrzymujemy) i wciskamy Power
2. wciskamy menu
3. przechodzimy do kluczyka (piąty rząd)
4. przycisk w prawo
5. dwa razy w dół (regulacja jasności i temperatury monitora LCD)
6. naciskamy (przytrzymujemy Info i naciskamy OK 2x
7. pojawi się nazwa modelu
8. naciskamy: góra, dół, lewo, prawo
9. naciskamy spust migawki
10. naciskamy: góra
11. mamy menu serwisowe, poszczególne strony przeglądamy strzałkami: góra, dół, lewo, prawo.
LentoViolento
8.11.13, 20:08
Bardzo Ci dziekuje! Mam już ostatnie pytanie, rozumiem że ilość zdjęć jest na drugiej stronie, tylko mam wątpliwość czy jest pod literą R czy B ? Jeszcze raz wielkie dzięki!
mam pytanie
nie mam aktywnej karty eye fi a wcześniej była aktywna, czy coś przełączyłem w menu?
W menu jest włączona ale nie aktywna, nie można nic zmienić.
poproszę o pomoc
Włącz, wyłącz aparat, wyjmij kartę, może suwak blokady na karcie jest w pozycji zablokowany...a jak nie pomoże to resecik.
luzaczek82
15.12.13, 20:47
Witam.Chciałbym kupić folię ochronna na ekran,jakie polecacie do epl5?
Witam.Chciałbym kupić folię ochronna na ekran,jakie polecacie do epl5?
Idź do sklepu foto, kup i poproś niech dotną i nałożą.
W Gdańsku w cyfrowe. pl super mi przycięli folie i idealnie założyli.
Przechodziłem dzisiaj przez Saturna w Krakowie i wdałem się w krótką dyskusję z sprzedawcą na stoisku, który mi uparcie zachwalał SONY Nex 5r nad E-pl5 :D
Że ma:
- metalową obudowę obiektywu, który na I rzut oka jest solidniejszy niż ten do Olympusa
- kitowy obiektyw ma szerszy kąt niż ten Olympusowski
- obiektyw nie parkuje podczas transportu i wystaje, jak np. w olku PM2
- fizyki nie przeskoczę i z racji tego matryca e-pl5 nijak ma się do tej soniaka, bo rozpiętość tonalna jest gorsza i jakość, bo i matryca mniejsza
- obiektyw portretowy w podobnej cenie lub nawet niższej cenie (koło 900 zł vs. olek 45 mm 1.8)
- prostsza obsługa
- sony bardzo szybko ostrzy, na pewno lepiej niz Olek (Tu akurat udowodniłem że tak nie jest)
- 10 fps u Sony
- no i jak mi się znudzi APS-C to obiektywy z 5r będą pasować do FF soniaka
- "no i Panie.. to SONY !" :D
Jakoś walczyłem z nim, ale pokonany odszedłem ze stoiska :D Widać ktoś inny musi zdemolować jego tezy. Jaka jest prawda odnośnie tych twierdzeń ?
Ja w listopadzie byłem też w Saturnie w Krakowie. To Pan sprzedawca ( kto wie , może ten sam który tobie doradzał) mówił mi o tym że Olympusy mają małą matrycę i polecił mi Niokona1 i jakiegoś Sony właśnie, tylko nie pamiętam modelu. I Na końcu dodal że praw fizyki się nie przeskoczy, czy jakoś tak. hhehe :mrgreen:
Ja w listopadzie byłem też w Saturnie w Krakowie. To Pan sprzedawca ( kto wie , może ten sam który tobie doradzał) mówił mi o tym że Olympusy mają małą matrycę i polecił mi Niokona1 i jakiegoś Sony właśnie, tylko nie pamiętam modelu. I Na końcu dodal że praw fizyki się nie przeskoczy, czy jakoś tak. hhehe :mrgreen:
Taaaaaaa.... To na pewno ten sam fizyk co dzisiaj. Śmieszne, bo inny pracownik Saturna toczył z niego beczkę że tylko Sony istnieje na świecie:twisted:
Przypomniało mi się.
Mówił jeszcze że stabilizacja w matrycy to syf bo obiektywy Sony mają lepszą stabilizację o conajmniej 1 EV bo mają ją w obiektywie i taka jest skuteczniejsza.
Czekam aż ktoś powie prawdę o tych tezach.
I zamiast doradzić jedyny słuszny sprzęt :grin: to się wymądrza :lol:.. to po co go tam zatrudniono?...:mrgreen:
Bezlusterkowiec 2000-2600 zł z mozliwoscia rozbudowy o fajną portretowkę do tysiaka. Takie było hasło do sprzedawcy. Mowiłem że E-PL5 potem długo długo nic i GX7 a następnie EM-5 i E-M1. To się nie zgodził :]
Darekw1967
14.01.14, 17:41
Witam !
Raz facet w MM twierdzil, ze Olkiem nie da sie zrobic dobrych fot wysokiej jakosci i ten standard szumi i wogole to slaby sprzet jest.
Akurat mialem przy sobie kilkanascie fot na papierze zrobionych pod format A4 i pokazalem i mowie, ze to zrobilem profesjonalnym aparatem Canonem
z wyzszej polki. Gosc wysoko ocenil foty i przyznal, ze mial jednak racje, a ja mu na to ze zartowalem a foty sa zrobione prostym Olympusem E-410
z obiektywem Zuiko 14-54 i niech teraz mi wytlumaczy gdzie widzi szumy i gdzie ma przyklady kiepskiej jakosci fot ?
Wydaje mi sie, ze nieco dalem mu do myslenia ale czy zrozumial swoje uprzedzenia do sprzetu ktorego nie uzywal w praktyce
i nie zrobil nim sam zadnych praktycznych testow !
Pozdrawiam
tymczasowy_
14.01.14, 17:50
Bezlusterkowiec 2000-2600 zł z mozliwoscia rozbudowy o fajną portretowkę do tysiaka. Takie było hasło do sprzedawcy. Mowiłem że E-PL5 potem długo długo nic i GX7 a następnie EM-5 i E-M1. To się nie zgodził :]Przez idiotycznie wysoką cenę E-M2 (2000zł z kiecie) i E-PL5 (2300zł w kicie) gościu miał nieco racji.
NEX-3 w kicie 16-50 kosztuje 1450zł, Sigma 60mm2.8 jako b. dobra portretówka kosztuje 600zł, czyli za 2000zł mamy już zestaw z kitem i portretówką.
Gdyby Olek zszedł 600-700 zł ze swoich puszek to rozmowa była by inna.
Przez idiotycznie wysoką cenę E-M2 (2000zł z kiecie) i E-PL5 (2300zł w kicie) gościu miał nieco racji.
NEX-3 w kicie 16-50 kosztuje 1450zł, Sigma 60mm2.8 jako b. dobra portretówka kosztuje 600zł, czyli za 2000zł mamy już zestaw z kitem i portretówką.
Gdyby Olek zszedł 600-700 zł ze swoich puszek to rozmowa była by inna.
Wszystko rozumiem, ale oni nie są od tego żeby mieć rację tylko, żeby sprzedać to przy czym akurat stoją.
Janko Muzykant
14.01.14, 20:03
Jakoś walczyłem z nim, ale pokonany odszedłem ze stoiska :D Widać ktoś inny musi zdemolować jego tezy. Jaka jest prawda odnośnie tych twierdzeń ?
Ano taka, że większość tego co mówi, to prawda. Generalnie, gdyby nie 12-60 czy może nowy 12-40, Olek przegrałby z Nexami na większości pól - czasem słabo, czasem silniej. Olek był jednak troszkę wcześniej (za czasów wczesnych penów optyka do nexów była beznadziejna) i dlatego u mnie wygrał. Wtedy, bo teraz niby najwięcej pstrykam Olkiem, ale coraz częściej czym popadnie.
Dziś Nex to jednak najbardziej obiecujący system - oczywiście subiektywnie. Olek spadł z piedestału za ignorancję filmową (stawiam, że to sprawa cichej umowy z panasem, a być może także z sonym).
Czy ktoś może powiedzieć jak wygląda porównanie szybkości AF nowych PEN-ów/ OM-D vs NEX.
Czy ktoś może powiedzieć jak wygląda porównanie szybkości AF nowych PEN-ów/ OM-D vs NEX.
Mam w pracy NEX-3, i własny EPL-5. Olek jest szybszy
Dodali w końcu poprzez firmware funkcję focus peaking w E-PL 5 ?
Dodali w końcu poprzez firmware funkcję focus peaking w E-PL 5 ? Nie aktualizowałem, nie szukałem. Chyba, naciskiem na "chyba" nie ma
No a E-PL 5 dalej nO. 1 w rankingu bezlusterek do 3K
http://www.fotomaniak.pl/80016/ranking-bezlusterkowce-2013-12/
Ja po dzisiejszym dniu mam mieszane odczucia i trochę skłaniam się ku Nex-5R (lub nawet T bo mniejszy lepszy obiektyw kitowy) i może nadchodzące w marcu A5000 za 600 dolca z 16-50 mm ? Za sony przemawia prostota obsługi, solidność, cena plus mniejsza głębia ostrości przy tej samej wartości przysłony. Przechodzić będę z EX-1 i wiem, że na początku trochę spędze "zabawy" z GO. A tak byłem do dzisiaj za E-PL5 :D
5R "macałem", ciekawe gdzie w krk można by potestować E-pl5. Wyczaił ktoś ?
(http://www.fotomaniak.pl/80016/ranking-bezlusterkowce-2013-12/)
We wszelkich sklepach nie dla idiotów i ich niebieskich odpowiedników, Sony dobrze płaci za to żeby się sprzedawał ich sprzęt ; )
A po za tym dużo łatwiej to sprzedać dzięki znaczkowi, reklamie i szerokiej gamie produktów z wielu kategorii.