PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus PEN E-PL5

Strony : 1 2 3 [4]

MAF
28.04.15, 13:23
Ja bym dolozyl i kupil korpus E-PL7.

Który jest jeszcze większy niż E-PL5?

http://camerasize.com/compact/#387,382,565,ha,b

EDIT: Oglądając powyższe to nie ma sensu dla rozmiaru kupować E-PM2. E-PL5 lub ewentualnie E-PL6.

urzyszkodnik
25.06.15, 21:30
Gdzies było, wiem bo kiedys widziałem - ale nie moge znalezc...

Bateria do epl5.
Tania.
Dobra.
Moga byc dwie. :)

Macie jakies namiary na sklep jakis, albo co ?

Ps.
Miałem zabierać większy zestaw. Ale padło na lekki epl.
Baterie mam jedna a czasu tydzien. Zapas potrzebny...

A przy okazji - czy znajde jakis adapter do cokina na 37mm do kita ?
Ktos cos ?

Dzieki!!!
:)

jck
25.06.15, 22:29
Bateria do epl5.
Tania.
Dobra.
Moga byc dwie. :)

:)

1. Wyjęta z E-PL5.
2. Kupiona gdzieś na Allegro.
3. Kosztowała grosze, a o dziwo, nieźle daje radę. Bardzo nieźle. Mogłem kupić dwie.
150917

lokus3
18.07.15, 13:41
Ja dzisiaj zamówiłem taką jak na screenie. Jak przyjdzie zdam relacje na ile ten zamiennik stać. Na angielskich stronach polecali kilka i między innymi tego chinczyka. Firma DSTE
152697

urzyszkodnik
18.07.15, 15:29
A ja nie zdążyłem kupic przed podróżą. Tydzien przeleciałem na jednej.
Raz doladowalem tak z godzinke. Przywiozłem jeszcze naładowana do domu.
Zdjec pewnie aż ze 400 cykłem. Takie tam z dzieciakami :)

Bart_1985
24.07.15, 18:16
Wygląda na to, że być może znów będzie czekała mnie wizyta w serwisie :cry: tym razem na 99,9% w ramach gwarancji...ale rozstanie z sprzętem. Dziwna rzecz się dzieje w stabilizacją...raz działa raz nie...dziś zrobiłem kilka(naście) zdjęć, było ok, potem wskaźnik zaczął mrugać na czerwono....i obraz w dłuższym czasem otwarcia migawki był zamazany...wyłączenie aparatu a nawet wyjęcie baterii nic nie pomogło...potem sobie poleżał i is znów zaczęła działać...usterka występuje losowo...Cóż...
Ktoś miał coś podobnego?
Problem zauważyłem przy "czerwonym" wskazniku baterii, ale zdaje się to nie ma znaczenia...pierwszy raz "zanikła" is nad morzem, ale nie jestem w stanie sobie przypomnieć w jakim stanie był aku, zdaje się też ponad 300 było już wystrzelane.

lokus3
24.07.15, 18:19
U mnie nie mam pewności czy stabilizacja działa jak trzeba. U was stabilizacja tez hałasuje przynajmniej 3 razy głośniej niż AF w kicie 14-42?

Bart_1985
24.07.15, 18:22
U mnie jeśli działa to jest ok, nie hałasuje aż tak, na 14mm moimi łapami jestem w stanie zrobić te 1/6 w miare ok...problem to ten komunikat, wcześniej go nie spotkałem. Kit 14-42mm w drugiej wersji ma silnik msc, tam nie ma co hałasować jak sprawne.
Ładuje aku, do pełna, zobacze czy się powtórzy.

lokus3
24.07.15, 18:46
Tak. Kit 14-42 słychać AF tylko na filmie jak głośniej się zrobi. Ale IS w porównaniu z tym silnikiem msc to jak młot pneumatyczny. Nawet czuć lekką wibracje całego aparatu podczas stabilizacji. Dodam że jestem początkującym amatorem tak więc nie mam nawet porównania z innymi stabilizatorami.

Bart_1985
24.07.15, 18:52
hmm, nie zauważyłem aby stabilizacja matrycy odbiegała znacząco na minus (głośność, bo jej skuteczność to tak średnio w PL5 ) od tego co miałem w Pentax potem w Sony. to charakterystyka działania , że to troszkę czuć...aby zniwelować jej odgłos (również obiektywu ) należy użyć zewnętrznego mikrofonu.

MAF
26.07.15, 20:32
hmm, nie zauważyłem aby stabilizacja matrycy odbiegała znacząco na minus (głośność, bo jej skuteczność to tak średnio w PL5 ) od tego co miałem w Pentax potem w Sony. to charakterystyka działania , że to troszkę czuć...aby zniwelować jej odgłos (również obiektywu ) należy użyć zewnętrznego mikrofonu.

Stabilizacja w E-PL5 jest cicha, ale jak sam zauważyłeś, niestety umiarkowanie skuteczna. W OM-D stabilizacja jest dużo skuteczniejsza (już E-M10 ma znacznie lepszą niż E-PL5), ale też dużo głośniejsza - mnie to nie przeszkadza bo prawie w ogóle nie filmuję, a do zdjęć ta z E-M10 jest bez porównania lepsza (dużo pomaga też że stabilizuje obraz w wizjerze czego o ile pamiętam E-PL5 nie robił)

urzyszkodnik
26.07.15, 20:52
A ja nawet nie wiedziałem ze stabilizacje mozna usłyszeć.
Ja w epl5 nigdy nie słyszałem...
Zawsze jest cicho.

MAF
27.07.15, 07:25
A ja nawet nie wiedziałem ze stabilizacje mozna usłyszeć.
Ja w epl5 nigdy nie słyszałem...
Zawsze jest cicho.

W Sony słychać, ale bardzo słabo. Canon 24-105 4.0 IS też słychać delikatny szum, inne modele podobno są głośniejsze. E-PL5 jest cichy, ale weź do ręki dowolnego OM-D lub E-P5 czy E-PL7 to się przekonasz jak ładnie potrafi szumieć.

Bart_1985
27.07.15, 23:29
Cicho to pojęcie względne. Nie mam słuchu jak moje koty, mimo to słyszę lekki "szum" oczywiście jest znacznie cichszy niż strzał migawki. Mnie interesuje w 99,5% fotografia, filmowanie? sprawdziłem czy działa...więc lekki szelest stabilizacji mi nie przeszkadza. ..dlatego wolałbym nawet głośniejszą i skuteczniejszą (bo i tak nie filmuje, głośność nie ma znaczenia, skuteczność już tak )

lokus3
28.07.15, 00:41
Przyłożyłem telefon 5 cm od aparatu z włączonym dyktafonem. Czas otwarcia migawki 2 sekundy czyli maksymalny czas kiedy stabilizacja działa bo powyżej dwóch sekund jest nieaktywna. Posłuchajcie sobi jak to brzmi w moim E-PL5.

http://www21.zippyshare.com/v/MKT3uLCs/file.html

urzyszkodnik
30.07.15, 18:17
A ja wczoraj sobie testa zrobiłem.
Nocne takie zdjecie, zrobione w jpg. I drugie juz wyciągnięte.
Jak widac, jakość podła - ale tylko dlatego ze na fonie robione.
Epl5 moze duzo jak widac.
Mz jest całkiem całkiem dobrze. Z ciemnicy da rade wyciągnąć jeszcze duuuuzo.

Pierwsze prosto z puszki, a drugie wyciągane.

And.N
30.07.15, 18:33
... a do zdjęć ta z E-M10 jest bez porównania lepsza (dużo pomaga też że stabilizuje obraz w wizjerze czego o ile pamiętam E-PL5 nie robił)
Może dlatego, że E-PL5 nie ma wizjera ?:wink:
Edit.
Racja, można dokupić (nie było temata do dyskusji:) )

Mz jest całkiem całkiem dobrze.
Moim zdaniem TRAGEDIA, te wyciągane (piszę o zamieszczonych zdjęciach i to co widzę)

urzyszkodnik
30.07.15, 19:19
Kazdy ma swoje zdanie :)
Demokracja - to sie nazywa :)

Chociaz w sumie dodam :
Olek (cały chyba system) to system do zabawy.
Niestety albo stety.
Ni crop to, ni mały obrazek.

Ale na fejsa i do netu, lub do zabawy i do zdjec domowych - jest super :)

Powiekszajac, to moj epl5 ani jednej fotki dobrej jakości nie zrobił.
Niebo jest jakie jest. Dym, szum i co tam tylko...

Ale : jesli powiększamy.
A po co powiększać ?
Kanapkę w robocie tez pod lupa trzeba by oglądać...
Przesada.

kon
30.07.15, 20:10
Ale na fejsa i do netu, lub do zabawy i do zdjec domowych - jest super
A wydruk 30x40cm wyjdzie z:EPSON STYLUS PRO 9900.Papier nie ma znaczenia.Pytam z ciekawosci.

And.N
30.07.15, 20:13
..Powiekszajac, to moj epl5 ani jednej fotki dobrej jakości nie zrobił.
Gorzej, że mocno pomniejszone wyglądają fatalnie (jakościowo) ale znamy przyczynę:) Ty powiesz dlatego, że na fonie, ja powiem lenistwo, czy tam wygodnictwo:)

Kazdy ma swoje zdanie :smile: Demokracja - to sie nazywa :smile: :grin:

waruga
30.07.15, 20:18
Czworeczka najlepsza.

Bart_1985
6.08.15, 14:04
Mnie to się zawsze robi dziwnie :( ze sprzętem...wyjątkowe dziwactwa nadal dzieją się przy stabilizacji obrazu....ok, w PL5 i tak to działa jakby prawie jej nie było , no ale coś jest, nawet 1,5EV w łapach nie zrobię :-P...co jakiś czas system IS się dezaktywuje, mruga na czerwono , zdjęcia robi się normalnie, tyle, że jak z wyłączoną stabilizacją.../przesunięcia kadru itp na szczęście nie ma / ...po wyłączeniu aparatu i odczekaniu dłuższego czasu wszystko wraca do normy...na jakiś czas, znów mogę porobić sobie zdjęcia w tele na 1/80sec...potem np wyłączę aparat, ale jeśli po tym (a szczególnie jak IS miało co robić) włączę po chwili brach nie działa. Tak, wiem, serwis, nawet sobie wczoraj zarejestrowałem naprawę, a dzięki Win10 udało się wskrzesić drukarkę :D a w tonerze było na te parę kartek co trzeba włożyć do pudełka...no ale posyłać, usterka dziwaczna (w weryfikacji ) i być praktycznie bez aparatu na wakacje? Tak, mam jeszcze A35 z AF jak za dobrych czasów (niedziałający ) ale zdjęcia robi (statyczne bardzo ładne )...tak go lubię, ale znów serwis drugi raz w roku użytkowania (niecałym ) (pierwszy serwis w marcu )...Ktoś z Was spotkał się taką przypadłością...no bo padnięta IS nie działa cały czas jasne i oczywiste...a tu takie "sztuczki" :|

urzyszkodnik
6.08.15, 16:22
Czytałem.
Ale nie wiem w czym ten problem.
Napisz to samo ale w dwóch zdaniach.
Bo chyba u mnie za gorąco jest :)

lokus3
15.08.15, 00:55
Ja dzisiaj zamówiłem taką jak na screenie. Jak przyjdzie zdam relacje na ile ten zamiennik stać. Na angielskich stronach polecali kilka i między innymi tego chinczyka. Firma DSTE
152697
Akumulator sprawdzony. Przetestowany. Około 400 zdjęć. Te 400 zdjęć pstrykalem około 2 tygodnie :-P Ten zamiennik + oryginalny akumulator to dla mnie wystarczająco prądu na dłuższy urlop.

grizz
15.08.15, 12:32
Jakość zamiennika ocenić można dopiero po kilku miesiącach. Często na początku wszystko jest ok, a nagle przestaje działać :-\

ObSztetke
24.11.15, 14:40
Witam wszystkich gdyż to mój pierwszy post na tym forum :)

Przymierzam się do kupna e-pl6. Nie znalazłem wątku o tym modelu dlatego pozwolę sobie tutaj zadać moje pytania.

Aparat ten ma być moim fotograficznym EDC tzn. chciałbym, w jakimś zgrabnym i bezpiecznym pokrowcu, zawsze mieć go w codziennym plecaku. Sprzęt będzie wykorzystywany ad hoc w fotografii ulicznej oraz portretowej. Od czasu, do czasu chciałbym go także użyć do amatorskiego fotografowania architektury i krajobrazu, w tym także z długimi czasami ekspozycji (możliwość zamontowania filtra). Budżet to 1 500 zł za nową puszkę z obiektywem. Początkowo aparat będzie wykorzystywany tylko z kitowym szkiełkiem dlatego chciałbym żeby już z nim pozwalał osiągnąć zadowalające rezultaty. Mój dylemat wynika z tego, że e-pl6 jest oferowany z dwoma różnymi obiektywami:

- kompaktowym 14-42 II R
lub z
- jeszcze mniejszym naleśnikiem 14-42 ED.

Oczywiście wolałbym mniejszy obiektyw ale nie kosztem jakości obrazu gdyż różnica wielkości tych obiektywów w stanie spoczynkowym nie jest olbrzymia. Ten naleśnik wg testu Fotopolis jest całkiem niezły za wyjątkiem pracy pod światło, która ponoć jest tragiczna. Nie znalazłem żadnych testów obiektywu 14-42 II R dlatego trudno mi podjąć decyzję. A może lepszym wyborem będzie Panasonic Lumix GX1? Oferowany jest w tej samej cenie, z podobnym naleśnikowatym zoomem 14-42mm zaś ergonomia puszki wydaje mi się nawet lepsza. Początkowo faworyzowałem olka ze względu na stabilizację w puszce ale widzę, że nie jest ona wybitna. Tyle wątpliwości :cry: Co brać? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie na temat ww aparatów i szkieł. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

szafir51
24.11.15, 15:09
Wybrałbym E-PL5/6 - lepsza matryca, stabilizacja w aparacie, uchylny ekran.

Co do obiektywów miałem Olympusa 14-42 w I wersji, Panasonica 14-42 i 14-45, teraz mam tego małego Olympusa 14-42EZ. Różnice między nimi są tak małe, że trzeba mieć naprawdę spore zacięcie, żeby chcieć je wyłapać. Ja żadnych problemów z naleśnikiem pod światło nie zanotowałem. Za to podobno są spore rozbieżności w jakości poszczególnych egzemplarzy - czytałem o tym w jakimś internetowym teście, podobne problemy pokazywał tutaj Epicure.
Także jak ma być taniej i pewniej to 14-42 w II wersji będzie okej.

robtor
24.11.15, 15:20
EPL5 z kitem (14-42RII) daje u mnie radę w terenie. Pod światło nie mam z nim problemów
https://forum.olympusclub.pl/threads/91400-Blachy-płatki-i-inne-przypadki-czyli-robtor-love-story/page67?p=1139893&viewfull=1#post1139893
Pare jeszcze fotek z kita, z mojego wątku:
https://forum.olympusclub.pl/threads/91400-Blachy-płatki-i-inne-przypadki-czyli-robtor-love-story/page231?p=1226308&viewfull=1#post1226308

MikolajN
24.11.15, 15:21
kup ep5 z 5 osiową stabilizacją.

szafir51
24.11.15, 15:25
niom, dogadaj się z luc4s: https://forum.olympusclub.pl/threads/100847-EP5-17-mm-kit-14-42-mm

ObSztetke
24.11.15, 15:40
Jak pisałem na wstępie - 1500 PLN za nowy (potrzebna faktura VAT) zestaw: puszka + obiektyw.
E-P5 bardzo chętnie bym nabył z jakimś podstawowym szkiełkiem ale chyba nie uda się za takie pieniążki :(

Opinie Kolegów szafir51 i robtor uspokajają mnie trochę w zakresie właściwości tych kitowych obiektywów. Bardzo dziękuję :)

luc4s
24.11.15, 20:30
niom, dogadaj się z luc4s: https://forum.olympusclub.pl/threads/100847-EP5-17-mm-kit-14-42-mm
Dzięki za reklamę:)

No E-P5 w takiej cenie, na fakturę raczej w PL szybko (o ile w ogóle) kupisz.

ObSztetke
24.11.15, 20:33
No E-P5 w takiej cenie, na fakturę raczej w PL szybko (o ile w ogóle) kupisz.

Dlatego celuję w tańszy aparat :wink:

MikolajN
24.11.15, 21:20
na allegro jest nowy epl5 za 999zł z obiektywem

MAF
25.11.15, 08:21
na allegro jest nowy epl5 za 999zł z obiektywem

E-PL6 w pełni wspiera wizjer VF-4 i ma poziomicę wbudowaną. To chyba największe różnice względem E-PL5.

Lepsza stabilizacja to konieczność zakupu co najmniej E-PL7, tam jest taka jak w E-M10

wyszomir
25.11.15, 08:38
E-PL6 w pełni wspiera wizjer VF-4 i ma poziomicę wbudowaną. To chyba największe różnice względem E-PL5.

E-PL5 z aktualnym firmware też bardzo dobrze współpracuje z VF-4. Jedyne niedoskonałości które zauważyłem to to, że w momencie wejścia w menu lub tryb przeglądania zdjęć aparat przełącza się z wizjera na ekranik LCD. Aby przeglądać zdjęcia lub menu w wizjerze trzeba ponownie przerzucić obraz z ekranika na wizjer przyciskiem na VF-4.

MAF
25.11.15, 09:23
E-PL5 z aktualnym firmware też bardzo dobrze współpracuje z VF-4. Jedyne niedoskonałości które zauważyłem to to, że w momencie wejścia w menu lub tryb przeglądania zdjęć aparat przełącza się z wizjera na ekranik LCD. Aby przeglądać zdjęcia lub menu w wizjerze trzeba ponownie przerzucić obraz z ekranika na wizjer przyciskiem na VF-4.

Jak miałem E-PL5 to nie działał czujnik oka w VF-4. Coś się zmieniło w tym temacie?

epicure
25.11.15, 09:54
Nie kupiłbym m.ZD 14-42 EZ bez wcześniejszego sprawdzenia, czy optycznie wszystko z nim w porządku.

wyszomir
25.11.15, 11:25
Jak miałem E-PL5 to nie działał czujnik oka w VF-4. Coś się zmieniło w tym temacie?

Przyznam się, ze tego nie wiem, bo z czujnika oka nie korzystam - wolę przełączać ręcznie. Sprawdzę i napiszę, czy działa.

nyny
25.11.15, 11:45
Przyznam się, ze tego nie wiem, bo z czujnika oka nie korzystam - wolę przełączać ręcznie. Sprawdzę i napiszę, czy działa.

Dokupiles E-PL5 czy wymieniles M5 ?

pozdro

luzaczek82
25.11.15, 13:04
Miałem kiedyś epl5 z kitem 14-42II fajny aparacik.Sprzedałem bo zaczęło mi brakować wizjera...oczywiście kita sobie zostawiłem,bo jest całkiem ok,al jak zakupiłem 25 1.8 leży nie używany :grin:

wyszomir
25.11.15, 20:29
Dokupiłem. W sumie przy mojej technice wykonywania zdjęć makro stabilizacje i tak wyłączam, więc jej gorsza jakość mi nie przeszkadza. Brak wbudowanego wizjera w sytuacji gdy zawsze korzystam z zewnętrznego też nie ma dla mnie znaczenia. A ergonomia nie jest taka zła - zwłaszcza, ze w odróżnieniu od EM-5 można sobie przeprogramować poszczególne pozycje na pokrętle trybów. Przypuszczam, ze w przyszłym sezonie do makro będzie mi służył E-PL5 a do 'zwykłych' zdjęć E-M5. Za takim rozwiązaniem przemawia jeszcze jeden argument - wykonując makro owadów w godzinach ich dużej aktywności bardzo dużo zdjęć idzie do kosza - robię więc duże ilości zdjęć by mieć potem z czego wybrać. Przez dwa sezony natłukłem EM-5 prawie 50000 zdjęć. Przy takiej eksploatacji lepiej będzie do makro przeznaczyć tańszy aparat - jak padnie migawka mniej będzie żal.

luzaczek82
26.11.15, 15:33
Marek kup sobie większy grip do niego,miałem i o wiele lepiej leżał w łapie

nyny
26.11.15, 16:40
Widze Marek, ze wzielo Cie mocno wciagnelo w micro4/3 :)

pozdro

wyszomir
26.11.15, 18:27
Marek kup sobie większy grip do niego,miałem i o wiele lepiej leżał w łapie

Myślałem o tym, ale na razie zastosowałem inne, znacznie tańsze, a być może równie dobre, albo i lepsze rozwiązanie - gumowy przyklejany grip CG-R1 firmy JJC.
Miałem kiedyś takiego doklejonego do E-PL3 - zdjęcie poniżej - niestety został sprzedany wraz z aparatem, wiec musiałem teraz dokupić drugiego - kosztował mnie całe 25zł pod adresem http://fripers.pl/p/silikonowy-grip-do-leica-r1-jjc/

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/01/epzxh8za-1.jpg
źródło (http://s14.directupload.net/images/140112/epzxh8za.jpg)

Odkręciłem od E-PL5 oryginalny grip, dokręciłem ten gumowy i w/g mnie trzyma się dużo wygodniej (gdyby ktoś chciał mnie naśladować - przymierzcie przed przyklejeniem miejsce - ja za pierwszym razem przykleiłem za wysoko - po odklejeniu i ponownym przyklejeniu tak, by kończył się tuż nad dolną krawędzią aparatu niżej trzyma mi się znacznie lepiej. A wygląda tak:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/11/wtio7ou2-1.jpg
źródło (http://fs5.directupload.net/images/151126/wtio7ou2.jpg)

Nie miałem możliwości wypróbowania powiększonego gripu MCG-2 Olympusa - jak mi kiedyś wpadnie w ręce porównam i być może zmienię:-)

---------- Post dodany o 17:27 ---------- Poprzedni post był o 17:23 ----------

Widze Marek, ze wzielo Cie mocno wciagnelo w micro4/3 :)

pozdro

Ano wciągnęło:-) Do tego stopnia, ze chodzi mi po głowie pozbycie się rozbudowanego systemu Pentaxa który przez 20 lat pracowicie kompletowałem... A mam do tego systemu praktycznie wszystko co chciałem - zestaw obiektywów pokrywający zakres ogniskowych od 10 do 500mm, trzy obiektywy macro AF (35, 50 i 100mm), mieszek Novoflexa z przenoszeniem sterowania przysłoną i jeszcze kupę innych rzeczy...

nyny
26.11.15, 18:37
Ano wciągnęło:-) Do tego stopnia, ze chodzi mi po głowie pozbycie się rozbudowanego systemu Pentaxa który przez 20 lat pracowicie kompletowałem... A mam do tego systemu praktycznie wszystko co chciałem - zestaw obiektywów pokrywający zakres ogniskowych od 10 do 500mm, trzy obiektywy macro AF (35, 50 i 100mm), mieszek Novoflexa z przenoszeniem sterowania przysłoną i jeszcze kupę innych rzeczy...
hehehe
Ciezki orzech do zgryzienia masz :)

pozdro

ObSztetke
26.11.15, 19:42
Klamka zapadła. Biorę E-PL6 + 14-42 II R. Dziękuję Wam za wszystkie opinie. Były bardzo pomocne :)

nyny
26.11.15, 20:32
hehehe
Ciezki orzech do zgryzienia masz :)

pozdro
Przepraszam, ze zacytuje samego siebie :)

Moze Markowi pomoge w meskiej decyzji ;)

Ja osobiscie zostawilem sobie jedno lustro, uzywane tylko do pierza, i praktycznie poza tym nic innego nie foce najkonem.
Cala reszte ogarynam kastratami, i to przewaznie Olka pucha, sony tylko do makro jako uzupelnienie olka sluzy ;)

pozdro

szafir51
27.11.15, 10:22
Klamka zapadła. Biorę E-PL6 + 14-42 II R. Dziękuję Wam za wszystkie opinie. Były bardzo pomocne :)
Tutaj za 1399,- PLNów:
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/aparat-olympus-e-pl6-ez-m1442-ii-r-czarny-2

ObSztetke
27.11.15, 10:48
Tutaj za 1399,- PLNów:
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/aparat-olympus-e-pl6-ez-m1442-ii-r-czarny-2

Dziękuję :)