Zobacz pełną wersję : Olympus PEN E-PL5
Ja bym dolozyl i kupil korpus E-PL7.
Który jest jeszcze większy niż E-PL5?
http://camerasize.com/compact/#387,382,565,ha,b
EDIT: Oglądając powyższe to nie ma sensu dla rozmiaru kupować E-PM2. E-PL5 lub ewentualnie E-PL6.
urzyszkodnik
25.06.15, 21:30
Gdzies było, wiem bo kiedys widziałem - ale nie moge znalezc...
Bateria do epl5.
Tania.
Dobra.
Moga byc dwie. :)
Macie jakies namiary na sklep jakis, albo co ?
Ps.
Miałem zabierać większy zestaw. Ale padło na lekki epl.
Baterie mam jedna a czasu tydzien. Zapas potrzebny...
A przy okazji - czy znajde jakis adapter do cokina na 37mm do kita ?
Ktos cos ?
Dzieki!!!
:)
Bateria do epl5.
Tania.
Dobra.
Moga byc dwie. :)
:)
1. Wyjęta z E-PL5.
2. Kupiona gdzieś na Allegro.
3. Kosztowała grosze, a o dziwo, nieźle daje radę. Bardzo nieźle. Mogłem kupić dwie.
150917
Ja dzisiaj zamówiłem taką jak na screenie. Jak przyjdzie zdam relacje na ile ten zamiennik stać. Na angielskich stronach polecali kilka i między innymi tego chinczyka. Firma DSTE
152697
urzyszkodnik
18.07.15, 15:29
A ja nie zdążyłem kupic przed podróżą. Tydzien przeleciałem na jednej.
Raz doladowalem tak z godzinke. Przywiozłem jeszcze naładowana do domu.
Zdjec pewnie aż ze 400 cykłem. Takie tam z dzieciakami :)
Wygląda na to, że być może znów będzie czekała mnie wizyta w serwisie :cry: tym razem na 99,9% w ramach gwarancji...ale rozstanie z sprzętem. Dziwna rzecz się dzieje w stabilizacją...raz działa raz nie...dziś zrobiłem kilka(naście) zdjęć, było ok, potem wskaźnik zaczął mrugać na czerwono....i obraz w dłuższym czasem otwarcia migawki był zamazany...wyłączenie aparatu a nawet wyjęcie baterii nic nie pomogło...potem sobie poleżał i is znów zaczęła działać...usterka występuje losowo...Cóż...
Ktoś miał coś podobnego?
Problem zauważyłem przy "czerwonym" wskazniku baterii, ale zdaje się to nie ma znaczenia...pierwszy raz "zanikła" is nad morzem, ale nie jestem w stanie sobie przypomnieć w jakim stanie był aku, zdaje się też ponad 300 było już wystrzelane.
U mnie nie mam pewności czy stabilizacja działa jak trzeba. U was stabilizacja tez hałasuje przynajmniej 3 razy głośniej niż AF w kicie 14-42?
U mnie jeśli działa to jest ok, nie hałasuje aż tak, na 14mm moimi łapami jestem w stanie zrobić te 1/6 w miare ok...problem to ten komunikat, wcześniej go nie spotkałem. Kit 14-42mm w drugiej wersji ma silnik msc, tam nie ma co hałasować jak sprawne.
Ładuje aku, do pełna, zobacze czy się powtórzy.
Tak. Kit 14-42 słychać AF tylko na filmie jak głośniej się zrobi. Ale IS w porównaniu z tym silnikiem msc to jak młot pneumatyczny. Nawet czuć lekką wibracje całego aparatu podczas stabilizacji. Dodam że jestem początkującym amatorem tak więc nie mam nawet porównania z innymi stabilizatorami.
hmm, nie zauważyłem aby stabilizacja matrycy odbiegała znacząco na minus (głośność, bo jej skuteczność to tak średnio w PL5 ) od tego co miałem w Pentax potem w Sony. to charakterystyka działania , że to troszkę czuć...aby zniwelować jej odgłos (również obiektywu ) należy użyć zewnętrznego mikrofonu.
hmm, nie zauważyłem aby stabilizacja matrycy odbiegała znacząco na minus (głośność, bo jej skuteczność to tak średnio w PL5 ) od tego co miałem w Pentax potem w Sony. to charakterystyka działania , że to troszkę czuć...aby zniwelować jej odgłos (również obiektywu ) należy użyć zewnętrznego mikrofonu.
Stabilizacja w E-PL5 jest cicha, ale jak sam zauważyłeś, niestety umiarkowanie skuteczna. W OM-D stabilizacja jest dużo skuteczniejsza (już E-M10 ma znacznie lepszą niż E-PL5), ale też dużo głośniejsza - mnie to nie przeszkadza bo prawie w ogóle nie filmuję, a do zdjęć ta z E-M10 jest bez porównania lepsza (dużo pomaga też że stabilizuje obraz w wizjerze czego o ile pamiętam E-PL5 nie robił)
urzyszkodnik
26.07.15, 20:52
A ja nawet nie wiedziałem ze stabilizacje mozna usłyszeć.
Ja w epl5 nigdy nie słyszałem...
Zawsze jest cicho.
A ja nawet nie wiedziałem ze stabilizacje mozna usłyszeć.
Ja w epl5 nigdy nie słyszałem...
Zawsze jest cicho.
W Sony słychać, ale bardzo słabo. Canon 24-105 4.0 IS też słychać delikatny szum, inne modele podobno są głośniejsze. E-PL5 jest cichy, ale weź do ręki dowolnego OM-D lub E-P5 czy E-PL7 to się przekonasz jak ładnie potrafi szumieć.
Cicho to pojęcie względne. Nie mam słuchu jak moje koty, mimo to słyszę lekki "szum" oczywiście jest znacznie cichszy niż strzał migawki. Mnie interesuje w 99,5% fotografia, filmowanie? sprawdziłem czy działa...więc lekki szelest stabilizacji mi nie przeszkadza. ..dlatego wolałbym nawet głośniejszą i skuteczniejszą (bo i tak nie filmuje, głośność nie ma znaczenia, skuteczność już tak )
Przyłożyłem telefon 5 cm od aparatu z włączonym dyktafonem. Czas otwarcia migawki 2 sekundy czyli maksymalny czas kiedy stabilizacja działa bo powyżej dwóch sekund jest nieaktywna. Posłuchajcie sobi jak to brzmi w moim E-PL5.
http://www21.zippyshare.com/v/MKT3uLCs/file.html
urzyszkodnik
30.07.15, 18:17
A ja wczoraj sobie testa zrobiłem.
Nocne takie zdjecie, zrobione w jpg. I drugie juz wyciągnięte.
Jak widac, jakość podła - ale tylko dlatego ze na fonie robione.
Epl5 moze duzo jak widac.
Mz jest całkiem całkiem dobrze. Z ciemnicy da rade wyciągnąć jeszcze duuuuzo.
Pierwsze prosto z puszki, a drugie wyciągane.
... a do zdjęć ta z E-M10 jest bez porównania lepsza (dużo pomaga też że stabilizuje obraz w wizjerze czego o ile pamiętam E-PL5 nie robił)
Może dlatego, że E-PL5 nie ma wizjera ?:wink:
Edit.
Racja, można dokupić (nie było temata do dyskusji:) )
Mz jest całkiem całkiem dobrze.
Moim zdaniem TRAGEDIA, te wyciągane (piszę o zamieszczonych zdjęciach i to co widzę)
urzyszkodnik
30.07.15, 19:19
Kazdy ma swoje zdanie :)
Demokracja - to sie nazywa :)
Chociaz w sumie dodam :
Olek (cały chyba system) to system do zabawy.
Niestety albo stety.
Ni crop to, ni mały obrazek.
Ale na fejsa i do netu, lub do zabawy i do zdjec domowych - jest super :)
Powiekszajac, to moj epl5 ani jednej fotki dobrej jakości nie zrobił.
Niebo jest jakie jest. Dym, szum i co tam tylko...
Ale : jesli powiększamy.
A po co powiększać ?
Kanapkę w robocie tez pod lupa trzeba by oglądać...
Przesada.
Ale na fejsa i do netu, lub do zabawy i do zdjec domowych - jest super
A wydruk 30x40cm wyjdzie z:EPSON STYLUS PRO 9900.Papier nie ma znaczenia.Pytam z ciekawosci.
..Powiekszajac, to moj epl5 ani jednej fotki dobrej jakości nie zrobił.
Gorzej, że mocno pomniejszone wyglądają fatalnie (jakościowo) ale znamy przyczynę:) Ty powiesz dlatego, że na fonie, ja powiem lenistwo, czy tam wygodnictwo:)
Kazdy ma swoje zdanie :smile: Demokracja - to sie nazywa :smile: :grin:
Mnie to się zawsze robi dziwnie :( ze sprzętem...wyjątkowe dziwactwa nadal dzieją się przy stabilizacji obrazu....ok, w PL5 i tak to działa jakby prawie jej nie było , no ale coś jest, nawet 1,5EV w łapach nie zrobię :-P...co jakiś czas system IS się dezaktywuje, mruga na czerwono , zdjęcia robi się normalnie, tyle, że jak z wyłączoną stabilizacją.../przesunięcia kadru itp na szczęście nie ma / ...po wyłączeniu aparatu i odczekaniu dłuższego czasu wszystko wraca do normy...na jakiś czas, znów mogę porobić sobie zdjęcia w tele na 1/80sec...potem np wyłączę aparat, ale jeśli po tym (a szczególnie jak IS miało co robić) włączę po chwili brach nie działa. Tak, wiem, serwis, nawet sobie wczoraj zarejestrowałem naprawę, a dzięki Win10 udało się wskrzesić drukarkę :D a w tonerze było na te parę kartek co trzeba włożyć do pudełka...no ale posyłać, usterka dziwaczna (w weryfikacji ) i być praktycznie bez aparatu na wakacje? Tak, mam jeszcze A35 z AF jak za dobrych czasów (niedziałający ) ale zdjęcia robi (statyczne bardzo ładne )...tak go lubię, ale znów serwis drugi raz w roku użytkowania (niecałym ) (pierwszy serwis w marcu )...Ktoś z Was spotkał się taką przypadłością...no bo padnięta IS nie działa cały czas jasne i oczywiste...a tu takie "sztuczki" :|
urzyszkodnik
6.08.15, 16:22
Czytałem.
Ale nie wiem w czym ten problem.
Napisz to samo ale w dwóch zdaniach.
Bo chyba u mnie za gorąco jest :)
Ja dzisiaj zamówiłem taką jak na screenie. Jak przyjdzie zdam relacje na ile ten zamiennik stać. Na angielskich stronach polecali kilka i między innymi tego chinczyka. Firma DSTE
152697
Akumulator sprawdzony. Przetestowany. Około 400 zdjęć. Te 400 zdjęć pstrykalem około 2 tygodnie :-P Ten zamiennik + oryginalny akumulator to dla mnie wystarczająco prądu na dłuższy urlop.
Jakość zamiennika ocenić można dopiero po kilku miesiącach. Często na początku wszystko jest ok, a nagle przestaje działać :-\
Witam wszystkich gdyż to mój pierwszy post na tym forum :)
Przymierzam się do kupna e-pl6. Nie znalazłem wątku o tym modelu dlatego pozwolę sobie tutaj zadać moje pytania.
Aparat ten ma być moim fotograficznym EDC tzn. chciałbym, w jakimś zgrabnym i bezpiecznym pokrowcu, zawsze mieć go w codziennym plecaku. Sprzęt będzie wykorzystywany ad hoc w fotografii ulicznej oraz portretowej. Od czasu, do czasu chciałbym go także użyć do amatorskiego fotografowania architektury i krajobrazu, w tym także z długimi czasami ekspozycji (możliwość zamontowania filtra). Budżet to 1 500 zł za nową puszkę z obiektywem. Początkowo aparat będzie wykorzystywany tylko z kitowym szkiełkiem dlatego chciałbym żeby już z nim pozwalał osiągnąć zadowalające rezultaty. Mój dylemat wynika z tego, że e-pl6 jest oferowany z dwoma różnymi obiektywami:
- kompaktowym 14-42 II R
lub z
- jeszcze mniejszym naleśnikiem 14-42 ED.
Oczywiście wolałbym mniejszy obiektyw ale nie kosztem jakości obrazu gdyż różnica wielkości tych obiektywów w stanie spoczynkowym nie jest olbrzymia. Ten naleśnik wg testu Fotopolis jest całkiem niezły za wyjątkiem pracy pod światło, która ponoć jest tragiczna. Nie znalazłem żadnych testów obiektywu 14-42 II R dlatego trudno mi podjąć decyzję. A może lepszym wyborem będzie Panasonic Lumix GX1? Oferowany jest w tej samej cenie, z podobnym naleśnikowatym zoomem 14-42mm zaś ergonomia puszki wydaje mi się nawet lepsza. Początkowo faworyzowałem olka ze względu na stabilizację w puszce ale widzę, że nie jest ona wybitna. Tyle wątpliwości :cry: Co brać? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie na temat ww aparatów i szkieł. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Wybrałbym E-PL5/6 - lepsza matryca, stabilizacja w aparacie, uchylny ekran.
Co do obiektywów miałem Olympusa 14-42 w I wersji, Panasonica 14-42 i 14-45, teraz mam tego małego Olympusa 14-42EZ. Różnice między nimi są tak małe, że trzeba mieć naprawdę spore zacięcie, żeby chcieć je wyłapać. Ja żadnych problemów z naleśnikiem pod światło nie zanotowałem. Za to podobno są spore rozbieżności w jakości poszczególnych egzemplarzy - czytałem o tym w jakimś internetowym teście, podobne problemy pokazywał tutaj Epicure.
Także jak ma być taniej i pewniej to 14-42 w II wersji będzie okej.
EPL5 z kitem (14-42RII) daje u mnie radę w terenie. Pod światło nie mam z nim problemów
https://forum.olympusclub.pl/threads/91400-Blachy-płatki-i-inne-przypadki-czyli-robtor-love-story/page67?p=1139893&viewfull=1#post1139893
Pare jeszcze fotek z kita, z mojego wątku:
https://forum.olympusclub.pl/threads/91400-Blachy-płatki-i-inne-przypadki-czyli-robtor-love-story/page231?p=1226308&viewfull=1#post1226308
kup ep5 z 5 osiową stabilizacją.
niom, dogadaj się z luc4s: https://forum.olympusclub.pl/threads/100847-EP5-17-mm-kit-14-42-mm
Jak pisałem na wstępie - 1500 PLN za nowy (potrzebna faktura VAT) zestaw: puszka + obiektyw.
E-P5 bardzo chętnie bym nabył z jakimś podstawowym szkiełkiem ale chyba nie uda się za takie pieniążki :(
Opinie Kolegów szafir51 i robtor uspokajają mnie trochę w zakresie właściwości tych kitowych obiektywów. Bardzo dziękuję :)
niom, dogadaj się z luc4s: https://forum.olympusclub.pl/threads/100847-EP5-17-mm-kit-14-42-mm
Dzięki za reklamę:)
No E-P5 w takiej cenie, na fakturę raczej w PL szybko (o ile w ogóle) kupisz.
No E-P5 w takiej cenie, na fakturę raczej w PL szybko (o ile w ogóle) kupisz.
Dlatego celuję w tańszy aparat :wink:
na allegro jest nowy epl5 za 999zł z obiektywem
na allegro jest nowy epl5 za 999zł z obiektywem
E-PL6 w pełni wspiera wizjer VF-4 i ma poziomicę wbudowaną. To chyba największe różnice względem E-PL5.
Lepsza stabilizacja to konieczność zakupu co najmniej E-PL7, tam jest taka jak w E-M10
E-PL6 w pełni wspiera wizjer VF-4 i ma poziomicę wbudowaną. To chyba największe różnice względem E-PL5.
E-PL5 z aktualnym firmware też bardzo dobrze współpracuje z VF-4. Jedyne niedoskonałości które zauważyłem to to, że w momencie wejścia w menu lub tryb przeglądania zdjęć aparat przełącza się z wizjera na ekranik LCD. Aby przeglądać zdjęcia lub menu w wizjerze trzeba ponownie przerzucić obraz z ekranika na wizjer przyciskiem na VF-4.
E-PL5 z aktualnym firmware też bardzo dobrze współpracuje z VF-4. Jedyne niedoskonałości które zauważyłem to to, że w momencie wejścia w menu lub tryb przeglądania zdjęć aparat przełącza się z wizjera na ekranik LCD. Aby przeglądać zdjęcia lub menu w wizjerze trzeba ponownie przerzucić obraz z ekranika na wizjer przyciskiem na VF-4.
Jak miałem E-PL5 to nie działał czujnik oka w VF-4. Coś się zmieniło w tym temacie?
Nie kupiłbym m.ZD 14-42 EZ bez wcześniejszego sprawdzenia, czy optycznie wszystko z nim w porządku.
Jak miałem E-PL5 to nie działał czujnik oka w VF-4. Coś się zmieniło w tym temacie?
Przyznam się, ze tego nie wiem, bo z czujnika oka nie korzystam - wolę przełączać ręcznie. Sprawdzę i napiszę, czy działa.
Przyznam się, ze tego nie wiem, bo z czujnika oka nie korzystam - wolę przełączać ręcznie. Sprawdzę i napiszę, czy działa.
Dokupiles E-PL5 czy wymieniles M5 ?
pozdro
luzaczek82
25.11.15, 13:04
Miałem kiedyś epl5 z kitem 14-42II fajny aparacik.Sprzedałem bo zaczęło mi brakować wizjera...oczywiście kita sobie zostawiłem,bo jest całkiem ok,al jak zakupiłem 25 1.8 leży nie używany :grin:
Dokupiłem. W sumie przy mojej technice wykonywania zdjęć makro stabilizacje i tak wyłączam, więc jej gorsza jakość mi nie przeszkadza. Brak wbudowanego wizjera w sytuacji gdy zawsze korzystam z zewnętrznego też nie ma dla mnie znaczenia. A ergonomia nie jest taka zła - zwłaszcza, ze w odróżnieniu od EM-5 można sobie przeprogramować poszczególne pozycje na pokrętle trybów. Przypuszczam, ze w przyszłym sezonie do makro będzie mi służył E-PL5 a do 'zwykłych' zdjęć E-M5. Za takim rozwiązaniem przemawia jeszcze jeden argument - wykonując makro owadów w godzinach ich dużej aktywności bardzo dużo zdjęć idzie do kosza - robię więc duże ilości zdjęć by mieć potem z czego wybrać. Przez dwa sezony natłukłem EM-5 prawie 50000 zdjęć. Przy takiej eksploatacji lepiej będzie do makro przeznaczyć tańszy aparat - jak padnie migawka mniej będzie żal.
luzaczek82
26.11.15, 15:33
Marek kup sobie większy grip do niego,miałem i o wiele lepiej leżał w łapie
Widze Marek, ze wzielo Cie mocno wciagnelo w micro4/3 :)
pozdro
Marek kup sobie większy grip do niego,miałem i o wiele lepiej leżał w łapie
Myślałem o tym, ale na razie zastosowałem inne, znacznie tańsze, a być może równie dobre, albo i lepsze rozwiązanie - gumowy przyklejany grip CG-R1 firmy JJC.
Miałem kiedyś takiego doklejonego do E-PL3 - zdjęcie poniżej - niestety został sprzedany wraz z aparatem, wiec musiałem teraz dokupić drugiego - kosztował mnie całe 25zł pod adresem http://fripers.pl/p/silikonowy-grip-do-leica-r1-jjc/
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/01/epzxh8za-1.jpg
źródło (http://s14.directupload.net/images/140112/epzxh8za.jpg)
Odkręciłem od E-PL5 oryginalny grip, dokręciłem ten gumowy i w/g mnie trzyma się dużo wygodniej (gdyby ktoś chciał mnie naśladować - przymierzcie przed przyklejeniem miejsce - ja za pierwszym razem przykleiłem za wysoko - po odklejeniu i ponownym przyklejeniu tak, by kończył się tuż nad dolną krawędzią aparatu niżej trzyma mi się znacznie lepiej. A wygląda tak:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/11/wtio7ou2-1.jpg
źródło (http://fs5.directupload.net/images/151126/wtio7ou2.jpg)
Nie miałem możliwości wypróbowania powiększonego gripu MCG-2 Olympusa - jak mi kiedyś wpadnie w ręce porównam i być może zmienię:-)
---------- Post dodany o 17:27 ---------- Poprzedni post był o 17:23 ----------
Widze Marek, ze wzielo Cie mocno wciagnelo w micro4/3 :)
pozdro
Ano wciągnęło:-) Do tego stopnia, ze chodzi mi po głowie pozbycie się rozbudowanego systemu Pentaxa który przez 20 lat pracowicie kompletowałem... A mam do tego systemu praktycznie wszystko co chciałem - zestaw obiektywów pokrywający zakres ogniskowych od 10 do 500mm, trzy obiektywy macro AF (35, 50 i 100mm), mieszek Novoflexa z przenoszeniem sterowania przysłoną i jeszcze kupę innych rzeczy...
Ano wciągnęło:-) Do tego stopnia, ze chodzi mi po głowie pozbycie się rozbudowanego systemu Pentaxa który przez 20 lat pracowicie kompletowałem... A mam do tego systemu praktycznie wszystko co chciałem - zestaw obiektywów pokrywający zakres ogniskowych od 10 do 500mm, trzy obiektywy macro AF (35, 50 i 100mm), mieszek Novoflexa z przenoszeniem sterowania przysłoną i jeszcze kupę innych rzeczy...
hehehe
Ciezki orzech do zgryzienia masz :)
pozdro
Klamka zapadła. Biorę E-PL6 + 14-42 II R. Dziękuję Wam za wszystkie opinie. Były bardzo pomocne :)
hehehe
Ciezki orzech do zgryzienia masz :)
pozdro
Przepraszam, ze zacytuje samego siebie :)
Moze Markowi pomoge w meskiej decyzji ;)
Ja osobiscie zostawilem sobie jedno lustro, uzywane tylko do pierza, i praktycznie poza tym nic innego nie foce najkonem.
Cala reszte ogarynam kastratami, i to przewaznie Olka pucha, sony tylko do makro jako uzupelnienie olka sluzy ;)
pozdro
Klamka zapadła. Biorę E-PL6 + 14-42 II R. Dziękuję Wam za wszystkie opinie. Były bardzo pomocne :)
Tutaj za 1399,- PLNów:
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/aparat-olympus-e-pl6-ez-m1442-ii-r-czarny-2
Tutaj za 1399,- PLNów:
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/aparat-olympus-e-pl6-ez-m1442-ii-r-czarny-2
Dziękuję :)