Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sony NEX-6

Strony : 1 [2]

Ar2
2.12.12, 18:32
Nowy test na Fotoblogia.

O aparacie można więcej poczytać na ich stronie internetowej:
http://fotoblogia.pl/2012/11/30/sony-nex-6-test/wideotest/top
Wszystko wygląda naprawdę bardzo fajnie tylko dlaczego Sonka poskąpiła ładowarki i ekranu dotykowego?! Heh- następna generacja będzie już je posiadać..

sando
2.12.12, 19:53
Mcarto, fajnie, ale wciąż po stronie NEX-F3 tych plusów jest więcej :-) Cenowo też lepiej wypada.

nightelf
2.12.12, 20:04
O aparacie można więcej poczytać na ich stronie internetowej:
http://fotoblogia.pl/2012/11/30/sony-nex-6-test/wideotest/top
Wszystko wygląda naprawdę bardzo fajnie tylko dlaczego Sonka poskąpiła ładowarki i ekranu dotykowego?! Heh- następna generacja będzie już je posiadać..

Pewnie dlatego, żeby ludzie kupowali też NEXa 5R, który dotykowy ekran posiada.
Braku ładowarki w sprzęcie tej klasy też nie rozumiem.

Mcarto
2.12.12, 20:15
Mcarto, fajnie, ale wciąż po stronie NEX-F3 tych plusów jest więcej :-) Cenowo też lepiej wypada.

Mnie sterowanie tego Nexa trochę odstrasza.
Wydaje mi się, że NEX wypuszczając 6 obrał dobrą drogę i tylko brak szkieł jest sporym minusem i cena. Gdyby nie Pentax to bym pomyślał nad tym aparatem a teraz nie wiem czy nie sprawić sobie za miesiąc NX200 na przeczekanie- za jakiś czas cena Nexa6 powinna spaść i pojawią się jeszcze nowe szkła.
Podoba mi się stabilizacja większości nowych szkieł w NEX, świetna współpraca z manualami i wizjer. NX tylko z kitem i stałkami 16mm,20mm,30mm jest naprawdę kompaktowy bo reszta szklarni (niezłej) to już spore ogóry.

broda
2.12.12, 20:48
jesli wizjer ci do szczescia niepotrzebny , to wybor calkiem niezly , choc poczekalbym na dalszy spadek cen nex 6 juz sie powoli robi niezle a dopiero jest miesiac w dystrybucji , pozdr

sando
2.12.12, 20:56
Mcarto, widocznie przykładamy różną wagę do poszczególnych wad i zalet. Stąd w Twoim rankingu NX200 zajmuje wyższą pozycję niż w moim. Ja na Twoim miejscu gdybym docelowo myślał o NEX-6 i potrzebował aparatu na przeczekanie to tym bardziej zdecydował bym się na jakiegoś taniego NEX-a, nawet najtańszego. Po zakupie szóstki przydał by się jako aparat zapasowy. Na NX200 (czy nawet NX100) mógłbym się zdecydować gdybym w przyszłości planował NX20.

Mcarto
3.12.12, 00:08
jesli wizjer ci do szczescia niepotrzebny , to wybor calkiem niezly , choc poczekalbym na dalszy spadek cen nex 6 juz sie powoli robi niezle a dopiero jest miesiac w dystrybucji , pozdr

Bezlusterkowca potrzebuję tylko na wyjazdy i dlatego nie chcę przepłacać a wizjer nie jest dla mnie konieczny, kilka lat fotografowałem kompaktem-nadal to robię i jakoś daję sobie radę.
Jak się przekonam do bezlusterkowców to pomyśle nad zmianą systemu ale to przyszłość (gdyby Ricoh wypuścił moduł z bagnetem K i AF to nie było by tematu:wink:)

Mcarto, widocznie przykładamy różną wagę do poszczególnych wad i zalet. Stąd w Twoim rankingu NX200 zajmuje wyższą pozycję niż w moim. Ja na Twoim miejscu gdybym docelowo myślał o NEX-6 i potrzebował aparatu na przeczekanie to tym bardziej zdecydował bym się na jakiegoś taniego NEX-a, nawet najtańszego. Po zakupie szóstki przydał by się jako aparat zapasowy. Na NX200 (czy nawet NX100) mógłbym się zdecydować gdybym w przyszłości planował NX20.
Każdy ma inne podejście do fotografii i planuje system dla siebie. Dla mnie jest b.ważne sterowanie i NX200 mi się bardziej podoba niż każdy NEX poza modelami 5R, 6 i 7. Nie bez znaczenia są też b.tanie a zarazem dobre stałki 20 i 30mm - w Nexie są Sigmy ale nie są tak dobre optycznie i gdzieś czytałem o problemie z AF. Nex dopiero niedawno zaczął wypuszczać nowe modele szkieł - mają dobrą opinię ale potrzeba czasu.
Z NX200 jest o tyle dobrze, że mogę go tanio nabyć i odsprzedać bez większej straty.

Wybór bezlusterkowca jest ciągle otwarty, nie śpieszę się.

sylwiusz
3.12.12, 02:12
A tymczasem kontrowersyjny, piszacy bardzo subiektywne opinie, gosciu z bloga soundimageplus ocenia na biezaco NEXa-6, w sumie dosc pozytywnie, ale narzeka dosc mocno na 16-50.
http://soundimageplus.blogspot.ca/2012/12/sony-16-50mm-f35-56-pz-oss-power-zoom.html

wyrwiflak
3.12.12, 10:00
Ciekawe czy ktoś dałby radę przeprowadzić porównanie kąta widzenia korygowanego 16mm z 16-50PZ do innego ekwiwalentu 24mm, tak by zobaczyć czy deklarowane 16mm w tym obiektywie jest przed czy po korekcji...

frytek1986
3.12.12, 19:09
Ciekawe czy ktoś dałby radę przeprowadzić porównanie kąta widzenia korygowanego 16mm z 16-50PZ do innego ekwiwalentu 24mm, tak by zobaczyć czy deklarowane 16mm w tym obiektywie jest przed czy po korekcji...
bardzo dużo było o tym na forum dpreview. Obiektyw przed korekcją ma między... 13 a 14 mm (!). Po korekcji jest nadal minimalnie szerzej niż w stałce 16mm. W odpowiednim wątku są nawet przykładowe fotki, ale nie mogę teraz znaleźć.

Jan_S
3.12.12, 19:13
jest i test u Optycznych:
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=194

pamaru
3.12.12, 23:10
Widać, że soniaki idą tropem fuji x-e1 ;) a nawet dalej, bo zrobili promocję na 4 lata gwarancji http://www.sony.pl/hub/sony-centre/2
Ten ich E 35mm f1.8 OSS to kiedy i w jakiej orientacyjnej cenie ma być w sklepach? Bo przyznam, nie interesowałem się tym i dopiero przeczytałem o tej stałce, że w ogóle jest/ma być.

epicure
3.12.12, 23:28
Jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości/możliwości, to chyba najlepszy wybór w tej klasie. Przynajmniej jeśli chodzi o puszkę, nie wiem jak w przypadku obiektywów.

wyrwiflak
4.12.12, 10:10
Jeśli 16-50PZ na szerokim końcu bez korekty daje szerszy kat widzenia po to by było równo 16mm po korekcie to dla mnie jest taki ukryty bonus a nie wada...

Niestety 35/1,8 OSS będzie kosztować niewiele poniżej 2000zł.

LuiN
4.12.12, 12:16
Jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości/możliwości, to chyba najlepszy wybór w tej klasie. Przynajmniej jeśli chodzi o puszkę, nie wiem jak w przypadku obiektywów.

Zdecydowanie. Sumarycznie Optyczni podają jako realnego konkurenta jedynie OMD, które jest jednak o ten tysiąc złotych droższe. Mile zaskoczył mnie ten Nex - szykowałem się na jakieś poważniejsze niedomagania, a tu ich brak.

Jeśli komuś nie zależy na uszczelnieniach, NEX-6 to strzał w dziesiątkę.

pamaru
4.12.12, 12:25
No ciekawy kąsek trzeba przyznać. AF prawie szybki jak w omd, a na pewno szybszy od Fuji. Ekran odchylany jak w Olku, matryca wielkości jak Fuji, gabaryty najmniejsze z całej trójki (nex-6, omd, x-e1). Sam zoom kit taki se, ale jak ktoś patrzy na zestaw body + 35 1.8 i tylko to mu wystarczy to już inna sprawa. Szkoda, że ta stałka w sumie drogo wychodzi, ale z kolei sam korpus już za 2700 się pojawia na allegro. Ciekawie, ciekawie się robi w bezlusterkowcach. Dla nas to tylko lepiej.

Zybi_S
4.12.12, 12:40
Witam

... Sam zoom kit taki se, ale jak ktoś patrzy na zestaw body + 35 1.8 i tylko to mu wystarczy to już inna sprawa. ...

Sam korpus jak najbardziej OK.
Jednak np ja potrzebuję korpus+zoom 16..18-50mm.
Ma być mały i w miarę uniwersalny praktycznie tylko wycieczkowy zestaw.

Optyczni testując nie wykonali, lub nie podali wyników współpracy korpusu z obiektywem kitowym.
Czyżby ów kit był za bardzo do kitu ??

Pozdrawiam

LuiN
4.12.12, 12:42

Dokupujesz Zeissa 16-80 3,5-4,5 oraz przelotkę i uśmiech długo nie schodzi Ci z twarzy.

nightelf
4.12.12, 12:46
Dokupujesz Zeissa 16-80 3,5-4,5 oraz przelotkę i uśmiech długo nie schodzi Ci z twarzy.

Bo aparat z obiektywem wygląda trochę pokracznie :wink:

epicure
4.12.12, 12:51

Tylko trzeba uważam, żeby nie pęknąć ze śmiechu :D

Koriolan
4.12.12, 12:51
pokracznie i nieporęcznie wygląda z ich superspacerzoomem- on jest 18-200 czy jakoś tak.
Ale w ogóle to jest fajny.

LuiN
4.12.12, 12:52
Bo aparat z obiektywem wygląda trochę pokracznie :wink:

Mało powiedziane pokracznie. Większa 7-mka wygląda dziwnie, a co dopiero maleńka 6-stka:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/12/sonynex7withadaptor-1.jpg
źródło (http://www.radiantlite.com/wp-content/uploads/2011/12/sony-nex-7-with-adaptor.jpg)

Temat poruszany był już wiele razy - po to się kupuje bezlusterkowce, żeby zestaw był malutki, ale jakby ktoś bardzo chciał lepszych szkiełek...

epicure
4.12.12, 13:00
Większa 7-mka wygląda dziwnie, a co dopiero maleńka 6-stka...

Oba te modele mają takie same rozmiary.

chreasy
4.12.12, 13:03
Większa 7-mka wygląda dziwnie, a co dopiero maleńka 6-stka:

http://j.mp/YuyigR

LuiN
4.12.12, 13:10
Czyli wyglądają równie pokracznie...

wyrwiflak
4.12.12, 13:27

Optyczni testując nie wykonali, lub nie podali wyników współpracy korpusu z obiektywem kitowym.
Czyżby ów kit był za bardzo do kitu ??

Pooglądaj zdjęcia, pełnowymiarowe znajdziesz w necie bez problemu. No chyba że ważniejsze są tabelki z paskami. IMHO 16-50 spokojnie daje radę.

chreasy
4.12.12, 13:36
Czyli wyglądają równie pokracznie...

a paskudna obudowa OM-G udająca coś czym nie jest ? poza tym do niej trzeba musowo dokupić grip za 1000 zł, bo bez tego bardzo kiepsko leży w łapie, jakby miała zaraz wylecieć :wink: Naprawde nexy 6,7 leżą bajecznie w dłoni, jak przyklejone- razem z XE-1- ze wszystkich bezlusterkowców

pamaru
4.12.12, 13:56
No muszę się z tym zgodzić, choć nigdy przychylny sony nie byłem, ale faktycznie, nex-6/7 leżą w łapie lepiej niż om-d czy x-e1 (ten o dziwo w ogóle jakoś dziwnie mi się trzymał - x100 było dla mnie wygodniejsze jakoś chociaż było mniej wyprofilowane - za to zoom zrobił baaardzo pozytywne wrażenie). Przyznać jednak trzeba, że mimo wszystko to olek w szkłach (optycznie i gabarytowo) rządzi. Jaskółkami w Sony na pewno są 10-18 f4 oss i 35 1.8 OSS i myślę, że ten zestaw zaspokoi wielu (mnie by zaspokoił).

LuiN
4.12.12, 14:00
a paskudna obudowa OM-G udająca coś czym nie jest ? poza tym do niej trzeba musowo dokupić grip za 1000 zł, bo bez tego bardzo kiepsko leży w łapie, jakby miała zaraz wylecieć :wink: Naprawde nexy 6,7 leżą bajecznie w dłoni, jak przyklejone- razem z XE-1- ze wszystkich bezlusterkowców

Dlatego dziwię się dlaczego Olympus nie sprzedaje też oddzielnie pierwszego elementu gripu - tego pozbawionego battery packa. Puściliby za 400-500 zł i by szło to im bez problemu. 1000-1100 zł za całość to już niestety zaporowa cena, a właśnie dopiero z pełnym gripem i paskiem na nadgarstek OMD przykleiło mi się do ręki, zamiast szukać ciągle okazji do wylądowania na betonie.

Mcarto
4.12.12, 17:19
Sony chyba zdaje sobie sprawę ze sporej dystorsji tego 16-50 i dlatego nie daje go do testów.
W dobrym i rzetelnym teście tester sprawdzi wszystkie parametry obiektywu i jego zachowanie na rożnych ogniskowych - niestety sporo testów jest przeprowadzane pobieżnie i wyniki są jakie są a zachowanie obiektywu rzutuje też na wynik aparatu.
16-50 jest dość ciekawym rozwiązaniem - dystorsja i winieta dla mnie nie są problemem bo LR rozwiązuje to natychmiast a i jpg prosto z puszki teąż pewnie przechodzi jakąś korekcję. Chętnie zobaczyłbym lepsze sample tego szkła, ostrość wydaje mi się akceptowalna ale kontrast nie bardzo mi się podoba ale to może tylko wina kilku nieciekawych ujęć które do tej pory miałem okazję oglądać.

Sony 50mm i CZ 24mm to są najlepsze obiektywy na bagnet E i dlatego nie dziwię się, że Sony je dało do testu.

Vindex
4.12.12, 18:28
a paskudna obudowa OM-G udająca coś czym nie jest ?

To czy jest paskudna czy nie to jest kwestia wzgledna - mnie sie podoba bardziej niz ktorykolwiek z NEX'ow

poza tym do niej trzeba musowo dokupić grip za 1000 zł, bo bez tego bardzo kiepsko leży w łapie, jakby miała zaraz wylecieć :wink: Naprawde nexy 6,7 leżą bajecznie w dłoni, jak przyklejone- razem z XE-1- ze wszystkich bezlusterkowców

NEX'y maja faktycznie wygodny uchwyt ale z wiekszymi obiektywami uzywa sie ich kiepsko - a ze spacerzoomem wrecz fatalnie. OMD z 14-150 jest zdecydowanie wygodniejszy i lepiej wywazony pomimo gorszego uchwytu a G5 z 14-140 sprawuje sie jeszcze lepiej

Zybi_S
4.12.12, 23:32
Witam

Pooglądaj zdjęcia, pełnowymiarowe znajdziesz w necie bez problemu. No chyba że ważniejsze są tabelki z paskami. IMHO 16-50 spokojnie daje radę.

Oprócz jego (kit 16-50) możliwości optycznych interesuje mnie też celność AF. A tego po zamieszczanych zdjęciach się nie dowiem.
Szukam małego, niezbyt ciężkiego i uniwersalnego zestawu z pewnym trafiającym AF. Dla tego interesuje mnie test tego obiektywu.
Ma być to zestaw na wycieczki, gdzie często mam mało czasu na wykonanie zdjęć, a jego rozmiary i waga są istotne.
Do normalnego fotografowania nie przeszkadza mi większy rozmiar i waga, jednak targanie tego i noszenie często po kilkanaście i nieraz
więcej kilometrów trochę już mi przeszkadza.

Mam po prostu konkretną potrzebę i się poważnie rozglądam. Gdybym był pewny obiektywu (16-50), to bym właśnie kupił NEX'a 6.
Poddaje się testom nowy aparat NEX-6 sprzedawany typowo z konkretnym obiektywem 16-50 i nie testuje się, lub nie podaje
wyników testu obiektywu.
Może jestem upierdliwy i się czepiam, ale chce po prostu kupić coś co by mi odpowiadało.

Pozdrawiam

chreasy
5.12.12, 00:22
Mam po prostu konkretną potrzebę i się poważnie rozglądam. Gdybym był pewny obiektywu (16-50), to bym właśnie kupił NEX'a 6.
Poddaje się testom nowy aparat NEX-6 sprzedawany typowo z konkretnym obiektywem 16-50 i nie testuje się, lub nie podaje
wyników testu obiektywu.
Może jestem upierdliwy i się czepiam, ale chce po prostu kupić coś co by mi odpowiadało.

Zybi_S

Zarejestruj się i zapytaj na tym forum. Kilku forumowiczów ma ten zestaw. Odpowiedzą na nurtujące Ciebie pytania ;)

http://klubkm.pl/forum/forumdisplay.php?f=99

wyrwiflak
5.12.12, 10:08
Witam

Oprócz jego (kit 16-50) możliwości optycznych interesuje mnie też celność AF. A tego po zamieszczanych zdjęciach się nie dowiem.
Szukam małego, niezbyt ciężkiego i uniwersalnego zestawu z pewnym trafiającym AF. Dla tego interesuje mnie test tego obiektywu.
Ma być to zestaw na wycieczki, gdzie często mam mało czasu na wykonanie zdjęć, a jego rozmiary i waga są istotne.
Do normalnego fotografowania nie przeszkadza mi większy rozmiar i waga, jednak targanie tego i noszenie często po kilkanaście i nieraz
więcej kilometrów trochę już mi przeszkadza.

wyników testu obiektywu.

Pozdrawiam

Poczekaj jeszcze chwilke i będzie wysyp testów 16-50. Z reguły obiektywów nie testuje się "przy okazji" testu aparatu. To może zająć nieco więcej czasu (metodologia i analizy) a przeciętnego użytkownika bardziej interesuje test aparatu. Za tydzien-dwa będziemy być może przebierać w testach z portali kurtmunger, photozone czy optyczne. Teza że sony specjalnie nie daje go do testów jest nieco śmieszna i aż szkoda to komentować... ;)

Na razie znalazłem takie testy:
http://nexforum.pl/artykuly/387-test-sony-e-16-5035-56
http://camerahoarders.com/sony-e_pz_16-50mm-e-mount-lens-review/

(http://camerahoarders.com/sony-e_pz_16-50mm-e-mount-lens-review/)w tym drugim teście ładnie widac o ile szerszy kat widzenia daje E16-50@16 bez korekcji w porównaniu do E16/2,8
16-50@16: http://camerahoarders.com/wp-content/uploads/full_res_samples/sony_sel1650_review/DSC03201.jpg
16/2,8: http://camerahoarders.com/wp-content/uploads/full_res_samples/sony_sel1650_review/DSC03207.jpg
(oba na F3,5)

themoth
5.12.12, 10:58
Mało powiedziane pokracznie. Większa 7-mka wygląda dziwnie, a co dopiero maleńka 6-stka:

Temat poruszany był już wiele razy - po to się kupuje bezlusterkowce, żeby zestaw był malutki, ale jakby ktoś bardzo chciał lepszych szkiełek...

6-stka nie jest niestety (albo na szczęście) maleńka, jest bardzo duża jak 7-mka

Zybi_S
5.12.12, 11:45
Witam

Poczekaj jeszcze chwilke i będzie wysyp testów 16-50. Z reguły obiektywów nie testuje się "przy okazji" testu aparatu. To może zająć nieco więcej czasu (metodologia i analizy) a przeciętnego użytkownika bardziej interesuje test aparatu. Za tydzien-dwa będziemy być może przebierać w testach z portali kurtmunger, photozone czy optyczne. Teza że sony specjalnie nie daje go do testów jest nieco śmieszna i aż szkoda to komentować... ;)

Na razie znalazłem takie testy:
http://nexforum.pl/artykuly/387-test-sony-e-16-5035-56
http://camerahoarders.com/sony-e_pz_16-50mm-e-mount-lens-review/

(http://camerahoarders.com/sony-e_pz_16-50mm-e-mount-lens-review/)w tym drugim teście ładnie widac o ile szerszy kat widzenia daje E16-50@16 bez korekcji w porównaniu do E16/2,8
16-50@16: http://camerahoarders.com/wp-content/uploads/full_res_samples/sony_sel1650_review/DSC03201.jpg
16/2,8: http://camerahoarders.com/wp-content/uploads/full_res_samples/sony_sel1650_review/DSC03207.jpg
(oba na F3,5)

Dziękuję za linki do testów 16-50.
Już wiem dla czego NEX-6 (sam aparat jak najbardziej OK !!!) testowano z niekitowym (16-50) obiektywem.
Nie tego szukam, co nie oznacza że wiele osób będzie zadowolonych.

Pozdrawiam

wyrwiflak
5.12.12, 12:02
Już wiem dla czego NEX-6 (sam aparat jak najbardziej OK !!!) testowano z niekitowym (16-50) obiektywem.

a ten ciągle swoje... nie - to nie dlatego :)

Zybi_S
5.12.12, 12:11
WItam

a ten ciągle swoje... nie - to nie dlatego :)

OK. masz 100% racji.

Dla mnie po temacie.

Pozdrawiam

dzarro
6.01.13, 20:50
W Pudelku na Opacznych napisali, że ponoć Zeiss szykuje zooma 16-80 do NEXów.

Mcarto
26.01.13, 17:59
Miałem ostatnio przyjemność pobawić się przez chwilę tym aparatem, jest faktycznie fajnie wykonany i dobrze leży w ręku pomimo niewielkiego rozmiaru.
Jedynym minusem dla mnie był wyświetlacz. Jest spory z dobrą rozdzielczością ale ma słabe odświeżanie-musiałem przez chwilę stać nieruchomo aby wyświetlany obraz się wyostrzył. Nie wiem czy można ustawić lepsze odświeżanie i czy dało by to dużo lepszą jakość obrazu?
Sklep w którym oglądałem aparat nie był dobrze oświetlony ale w podobnych warunkach nie raz przyszło mi fotografować i nie wyobrażam sobie pracy z tym aparatem. Można zapomnieć o robieniu zdjęć w kościele, muzeum czy pałacu gdzie często jest jeszcze mniej światła.

Zybi_S
28.01.13, 11:36
Witam

Miałem ostatnio przyjemność pobawić się przez chwilę tym aparatem, jest faktycznie fajnie wykonany i dobrze leży w ręku pomimo niewielkiego rozmiaru.
Jedynym minusem dla mnie był wyświetlacz. Jest spory z dobrą rozdzielczością ale ma słabe odświeżanie-musiałem przez chwilę stać nieruchomo aby wyświetlany obraz się wyostrzył. Nie wiem czy można ustawić lepsze odświeżanie i czy dało by to dużo lepszą jakość obrazu?
Sklep w którym oglądałem aparat nie był dobrze oświetlony ale w podobnych warunkach nie raz przyszło mi fotografować i nie wyobrażam sobie pracy z tym aparatem. Można zapomnieć o robieniu zdjęć w kościele, muzeum czy pałacu gdzie często jest jeszcze mniej światła.

- " ale ma słabe odświeżanie-musiałem przez chwilę stać nieruchomo aby wyświetlany obraz się wyostrzył "
Było prawdopodobnie za ciemno, to opóźnienie w wyostrzeniu obrazu to działanie AF i nie ma nic wspólnego z odświeżaniem ekranu.
Wg moich obserwacji skuteczność i szybkość układu AF jest przynajmniej dobra w ciemnych pomieszczeniach.
Gdy włączysz wspomaganie AF (dioda oświetlająca) bez problemu szybko i dokładnie ustawi ostrość nawet w pomieszczeniu bez światła.

- " Nie wiem czy można ustawić lepsze odświeżanie "
Tego chyba nie można zmienić. Jednak odświeżanie jest dobre, nie widać opóźnień na ekranie LCD jak i w wizjerze nawet przy szybko poruszających się obiektach jak i szybkich zmianach kadrowania.

- " Można zapomnieć o robieniu zdjęć w kościele, muzeum czy pałacu gdzie często jest jeszcze mniej światła."
Nie ma problemów. Na obrazie LCD jak i w wizjerze w ciemnych pomieszczeniach widać więcej (szczególnie w ciemnych partiach ) niż w rzeczywistości, lub przez klasyczny optyczny wizjer w lustrzance.

Jest to moja subiektywna opinia oparta na faktycznym użytkowaniu NEX'a 6.

Pozdrawiam

Mcarto
28.01.13, 15:25
Witam

- " ale ma słabe odświeżanie-musiałem przez chwilę stać nieruchomo aby wyświetlany obraz się wyostrzył "
Było prawdopodobnie za ciemno, to opóźnienie w wyostrzeniu obrazu to działanie AF i nie ma nic wspólnego z odświeżaniem ekranu.
Wg moich obserwacji skuteczność i szybkość układu AF jest przynajmniej dobra w ciemnych pomieszczeniach.
Gdy włączysz wspomaganie AF (dioda oświetlająca) bez problemu szybko i dokładnie ustawi ostrość nawet w pomieszczeniu bez światła.

- " Nie wiem czy można ustawić lepsze odświeżanie "
Tego chyba nie można zmienić. Jednak odświeżanie jest dobre, nie widać opóźnień na ekranie LCD jak i w wizjerze nawet przy szybko poruszających się obiektach jak i szybkich zmianach kadrowania.

- " Można zapomnieć o robieniu zdjęć w kościele, muzeum czy pałacu gdzie często jest jeszcze mniej światła."
Nie ma problemów. Na obrazie LCD jak i w wizjerze w ciemnych pomieszczeniach widać więcej (szczególnie w ciemnych partiach ) niż w rzeczywistości, lub przez klasyczny optyczny wizjer w lustrzance.

Jest to moja subiektywna opinia oparta na faktycznym użytkowaniu NEX'a 6.

Pozdrawiam
Chodziło mi o odświeżanie, obraz w wizjerze "tańczył" po każdym przesunięciu aparatu - praca AF to co innego.
Bawiłem się nim tylko przez chwile i nie chcę być wyrocznią - może da radę ustawić inne odświeżanie? bo nie wydaje mi się aby aparat ostrzył wstępnie podczas kadrowania? - dopiero przy robieniu zdjęcia ustawiał pełną ostrość.
Jak będę miał okazję to postaram się go wypożyczyć na kilkanaście minut.

Mam tylko porównanie do NX11 tam wizjer miał sporo gorszą rozdzielczość, kolory były nienaturalne ale odświeżanie działało lepiej.

Fatman
28.01.13, 23:07
bo nie wydaje mi się aby aparat ostrzył wstępnie podczas kadrowania?

No właśnie standardowo NEX ma tak ustawione opcje, że ostrzy cały czas (prefocus czy jak mu tam...). Można to wyłączyć w opcjach.

odys
25.10.13, 16:47
Dzisiaj dostałem tańszego odpowiednika speedbostera(turbo lens) i gdyby nie mechaniczne komplikacje współpracy z szerokokątnym fd24, byłbym całkowicie zachwycony. W każdym razie, poczułem lekkie techniczne spełnienie:)
canon fd 50/1.4, booster plus nex6
103185103186