Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sony NEX-6

Strony : [1] 2

dzarro
12.09.12, 09:10
Nie wygląda to najgorzej, przynajmniej jeśli chodzi o body:

http://www.optyczne.pl/5162-nowo%C5%9B%C4%87-Sony_NEX-6.htmlhttp://www.optyczne.pl/5164-nowo%C5%9B%C4%87-Trzy_nowe_obiektywy_dla_aparat%C3%B3w_Sony_NEX.htm l

---------- Post dodany o 09:10 ---------- Poprzedni post był o 09:06 ----------

Ponoć cena z nowym mini-zoomem 16-50 ma wynosić 1000$.

nightelf
12.09.12, 09:14
Preview: http://www.dpreview.com/previews/sony-alpha-nex-6

(http://www.dpreview.com/previews/sony-alpha-nex-6)

tymczasowy_
12.09.12, 10:56
Ponoć cena z nowym mini-zoomem 16-50 ma wynosić 1000$.Czyli odnosząc do matrycy m/43 mamy body z obiektywem 12-37.5mm/2.5-4.0 (przy założeniu że podniesienie ISO o 1EV nie wpłynie na jakość obrazka vs. m4/3).
Pozostaje jeszcze kwestia co zaprezentuje sobą ten sonowski mini zoom.

grzeSiuu
12.09.12, 10:56
i dodatkowo (chyba) wypuszczają nowy obiektyw 35mm/f1.8
najważniejsze dla mnie jak i firmy S jest rozszerzanie szklarni o dobre/lepsze obiektywy.
body, to oni juz naprodukowali duzo :D

tymczasowy_
12.09.12, 11:10
Po ostatnich zapowiedziach NEX zaczyna być w zasadzie kompletnym system.
Różnorodne body są.
UWA jest - 10-18mm/4.0 OIS (prawie jak 7-14mm/4 dla 4/3 :wink:)
Standardowe zoomy są: 18-55mm/3.5-5.6 i 16-50mm/3.5-5.6
Sałki są: 16, 19, 30mm/2.8, 30mm/3.5 macro, 35mm/1.8, 50mm/1.8 OIS
plus znakomite wsparcie dla MF.
Jest dużo lepiej niż było, oj Olek i Panas solidnie musi się wziąć do roboty.

PS
Sam zaczynam się mocno zastanawiać, czy nie wejść mocniej w NEX'a ...
Dokupuję NEX-6 z 16-50mm, i mam NEX-3 + 16-50mm dla żony oraz NEX-6 + E16 + S30 + MF55mm dla siebie.

grzeSiuu
12.09.12, 11:13
no tak... tylko jeszcze jakość obiektywów się liczy ;)
ale fakt, faktem ciekawie się robi!

tymczasowy_
12.09.12, 11:20
no tak... tylko jeszcze jakość obiektywów się liczy ;)Nie jest z tym najgorzej.
E16 jest kiepskie, ale jak się weźmie słabe i mocne strony tego szkła pod uwagę to można robić naprawdę niezłe zdjęcia.
E16 można zastąpić b. dobrym optycznie S19, nieco węziej, ale na jakość optyczną nie ma co narzekać.
S30mm/2.8 b. dobry optycznie.
S30mm/3.5 macro też jest dobre.
50mm1.8 OIS - też nic złego nie można powiedzieć.
Zoom 18-55mm jak to zoom, jedyne co można mu zarzucić to gabaryty.
Jak 16-50mm okaże się nie gorszy optycznie niż 18-55mm to może być z niego pociecha.
10-18mm/4 - Sony winno wyciągnąć wnioski z E16, zresztą cena 850$ do czegoś zobowiązuje.

Podsumowując:
- matryca b. dobra,
- AF nie najgorszy, w 5R i 6 spodziewam się postępu, czyli NEX w tym temacie będzie bliżej czołówki niż ogona,
- ergonomia korpusów 7/6 b. dobra (gałkologia, wizjer na pokładzie, wspomaganie MF),
- ceny przyzwoite, nie wyższe niż w m4/3,
- potencjał producenta spory,

naprawdę nie jest źle.

grzeSiuu
12.09.12, 11:37
nie napisałem, że są złe (ale tak można było to odebrać).
chodzi mi o to, że jest do czego porównywać i można przebierać w ofercie... a wrezultacie ciężko będzie się zdecydować (jak mi).
:D

p.s.
jest to także ważny sygnał dla każdego producenta, muszą przykładać się do jakości swoich produktów!

tymczasowy_
12.09.12, 12:24
nie napisałem, że są złe (ale tak można było to odebrać).
chodzi mi o to, że jest do czego porównywać i można przebierać w ofercie... a w rezultacie ciężko będzie się zdecydować (jak mi).
:DJa też od początku bytu bezluster na rynku się jeszcze nie zdecydowałem (poza tymczasowym wejściem w NEX).
W m43 najbardziej mnie wkurzało to, że musiałbym na nowo gromadzić nowe szkła, a chcąc odpowiedniki moich szkieł pod 4/3 musiał bym wydać majątek ... jak dla mnie bez sensu.
Czekam więc jeszcze jakąś chwilę na korpus m43 (a w zasadzie od Olka, bo Panas od początku postawił krzyżyk) co w miarę rozsądnie obsłuży szkła 4/3.
Jak się nie doczekam (max do przyszłych wakacji), to chyba rozwinę NEX'a, tym bardziej że NEX-6 z 16-50 plus to co mam w zupełności mi wystarczy.

ayu
12.09.12, 20:09
No i Sony namieszało. Szczególnie te nowe szkła są ciekawe. Tego im brakowało.
Jeżeli faktycznie ten korpus będzie kosztował ok. 1000$ z tym kitem to myślę , że będzie miał branie.

epicure
12.09.12, 20:15
1.000$ za puszkę, czyli cena podobna do X-E1. Robi się ciekawie...

piaseczek
12.09.12, 20:18
Zdaje się, że za puszkę z kitem:)

epicure
12.09.12, 20:22
No dobra, to wychodzi 100$ mniej.

chreasy
12.09.12, 20:22
Zdaje się, że za puszkę z kitem:)

dokładnie tak :)

http://store.sony.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10551&storeId=10151&langId=-1&productId=8198552921666488065#overview

ayu
12.09.12, 20:27
No i jeszcze jeden plus. Normalna stopka na lampę. Tego też brakowało i to bardzo. Teraz ten system robi się bardzo cywilizowany.

grzeSiuu
12.09.12, 23:20
stopka na +
ale dla mnie jeszcze TaczSkrin'a powinni wsadzić ;)
wg mnie ułatwia i przyspiesza obsługę.

tymczasowy_
13.09.12, 09:55
Sony jest mega płodne jeśli chodzi o puszki, więc jest nadzieja na szybki spadek ceny. Po roku od premiery będzie kosztował 500$, bo w tym czasie wyjdą jego dwaj następcy ... :wink:

grzeSiuu
13.09.12, 13:16
ich płodność powinna przeskoczyć na szkła :D
choć uważam, że powoli robi się gorąco.

chreasy
17.09.12, 19:42
Porównanie NEX6 do Olympus OM-D E-M5

http://www.ephotozine.com/article/sony-nex-6-sample-photo-gallery-20120

dzarro
21.09.12, 13:37
Pierwsze wrażenia z fotopolis, obsługa nowego mini-zooma ponoć mało wygodna:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15672&sony-nex-6-pierwsze-wrazenia-i-zdjecia-przykladowe

(http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15672&sony-nex-6-pierwsze-wrazenia-i-zdjecia-przykladowe)

wyrwiflak
21.09.12, 14:11
No dobra, to wychodzi 100$ mniej.

16-50 będzie więcej warty niż 18-55 który u nas używany schodzi po 600-700zł...

tymczasowy_
21.09.12, 14:26
Przy używaniu 16-50 powinni wprowadzić skokową zmianą zooma, tak jak mam to w LX5. Super sprawa, lekko trącasz w dźwigienkę zooma i masz 24->28->35->50->70->90mm i tak samo w drugą stronę.
Bardzo edukacyjne rozwiązanie, bo można się nauczyć "obsługiwania" różnych stałek.
Sprawdzasz statystykę ogniskowych i wiadomo jaką stałkę sobie dokupić - statystyka powinna być nawet robiona on line w body :wink:

Ciekawa propozycja, zastanawiam się jaką cenę będzie utrzymywał.

grzeSiuu
21.09.12, 14:56
wg mnie bardzo ciekawa propozycja :)
dla amatorów:
- dużo ustawień programowych, jak w PEN'ach
- mały ten dziad jest podobnie jak PEN'y
dla bardziej zaawansowanych:
- stopka
- gwint statywu w osi obiektywu
- większa matryca od PEN'ów
- cena, gdzieś wyczytałem o ok 850$ (jest jak na nowość konkurencyjna)
wady:
- mimo nowości w szkłach, dalej jest mniejszy wybór (choć robi się ciekawie i juz nie odstaje tak bardzo od konkurencji)
- brak stabilizacji (posiada czyszczenie matrycy)

czego jeszcze nie wiem a co bardzo mnie przynajmniej ciekawi:
- cena, ta konkretna na półce w Polsce
- jakość obrazka przy użyciu dostepnych systemowych obiektywów (w porównaniu do konkurencji)
:D

tymczasowy_
21.09.12, 15:00
Cena na stracie tak jak napisałeś:
body 850$ czyli w UE 850Euro czyli około 3500zł
body w kicie z 16-50 - 1000Euro czyli około 4100zł

grzeSiuu
21.09.12, 19:20
ale 4100 (na dzień dzisiejszy tylko wywróżone), to i tak mniej niż 4900 za OMDe... hmmm dalej konkurencyjnie np w stosunku do tego modelu.
;)

p.s.
cenę na szybko podałem ze znanego portalu porównującego ceny.

Karol
21.09.12, 21:01
Fajny. Pierwszy Nex, który nie drażni swym wyglądem a nawet mi się podoba. Wizjer z boku, bez "pryzmatu" - bardzo praktyczne rozwiązanie.

frytek1986
21.09.12, 21:22
No dla mnie kusząca propozycja bardzo. Ogólnie stoję przed wyborem sprzętu (w zasadzie systemu - bo docelowo chciałbym zoom + ze 2 jasne stałki) i tego NEXa 6 obserwuję już jakiś czas. Kusi przede wszystkim większa matryca niż w OMD i kompaktowość w stosunku do.. D600 ;)

Może porównanie jest nie na miejscu... ale jednak tak trochę mam. Sprzęt zupełnie inny a jednak adresowany według mnie do tych samych ludzi - ambitnych amatorów. Pełna klatka bardzo kusi.. cena mniej.

A może by tak GH3.. ale tutaj znowu ta matryca nie za duża.. choć możliwość hacku i późniejsza jakość filmów (jak się spodziewam) będzie kosmiczna. A kręcić też trochę zamierzam. Oczywiście wszystko amatorsko.

Może ktoś jeszcze stoi przed takim wyborem i chciałby wymienić uwagi?

tymczasowy_
21.09.12, 21:42
Może ktoś jeszcze stoi przed takim wyborem i chciałby wymienić uwagi?Wszystko co jest na rynku i mieści się w cenie od 2000PLN do 20000PLN umożliwia zrobienie porównywalnych fotek. To co kupujemy jest wypadkową tego co nam się podoba wizualnie i kasy jaką mamy na zbyciu ... reszta jest ideologią.

frytek1986
22.09.12, 17:00
rozumiem co miałeś na myśli, ale mocno przesadziłeś (mówimy o nowym, dostępnym sprzęcie). Porządne body plus jedna stałka to już więcej niż 2000 i to w praktycznie każdym systemie. Tylko, że jedna stałka to troszę za mało do uniwersalnego focenia..

Karol
22.09.12, 17:05
Porządne body plus jedna stałka to już więcej niż 2000
Co to jest porządne body? IMHO, niezależnie od systemu, często nie warto celować w najnowsze/wysoko pozycjonowane body, szczególnie jeżeli kasa ma kluczowe znaczenie.

frytek1986
22.09.12, 17:37
co proponujesz?

apz
22.09.12, 21:23
co proponujesz?

Poczekać aż potanieje.

frytek1986
22.09.12, 21:46
to na pewno. Optymalnie będzie pewnie dopiero przed świętami.

Kamol3
23.09.12, 12:17
No dla mnie kusząca propozycja bardzo. Ogólnie stoję przed wyborem sprzętu (w zasadzie systemu - bo docelowo chciałbym zoom + ze 2 jasne stałki) i tego NEXa 6 obserwuję już jakiś czas. Kusi przede wszystkim większa matryca niż w OMD i kompaktowość w stosunku do.. D600 ;)

Może porównanie jest nie na miejscu... ale jednak tak trochę mam. Sprzęt zupełnie inny a jednak adresowany według mnie do tych samych ludzi - ambitnych amatorów. Pełna klatka bardzo kusi.. cena mniej.

A może by tak GH3.. ale tutaj znowu ta matryca nie za duża.. choć możliwość hacku i późniejsza jakość filmów (jak się spodziewam) będzie kosmiczna. A kręcić też trochę zamierzam. Oczywiście wszystko amatorsko.

Może ktoś jeszcze stoi przed takim wyborem i chciałby wymienić uwagi?

Jestem właśnie przy wyborze aparatu. U mnie po zaprezentowania nowosci na Photokinie na pierwszym miejscu jest Fuji X-E1, drugie miejsce zajmuje odzież ten NEX 6 (pierwszy aparat Sony, który mi się podoba) na miejscu trzecim jest nowy PEN E-PL5 od Olympusa. Zobaczymy jak będzie to wszystko wyglądało cenowo i myśle ze na początku listopada wszystkie modele bedą już dostępne na rynku.

piaseczek
23.09.12, 12:33
Dopisz sobie do listy OMD, szklarnia w Olku jest dużo ciekawsza niż w Fuji i Sony.

Kamol3
23.09.12, 12:44
OM-D wchodzi w grę, ale pisałem tutaj o aparatach, które zostały zaprezentowane na Photokinie. Jeżeli biorąc aparaty które już są dostępne na rynku to do listy dopisuje właśnie OM-D, Fuji X100, E-P3, GX1, NEX 7. Dokładnie w takiej kolejności.

epicure
23.09.12, 12:45
...na pierwszym miejscu jest Fuji X-E1, drugie miejsce zajmuje odzież ten NEX 6...

Aparaty te różni głównie stylistyka, gadżety na pokładzie i wybór obiektywów. Tutaj powinieneś rozstrzygnąć, który jest dla Ciebie lepszy, bo reszta, czyli jakość zdjęć, możliwości fotograficzne i sprawność działania pewnie będą z grubsza podobne.

...szklarnia w Olku jest dużo ciekawsza niż w Fuji i Sony.

Na pewno jest liczniejsza. A czy ciekawsza, to już zależy, co kto lubi. Dla mnie na przykład szklarnia Olka i Sony to w większości bida i nuda, a Fuji mimo, że obiektywów jest stosunkowo mało, to w zasadzie każdy trafiony w dziesiątkę (przynajmniej na papierze).

piaseczek
23.09.12, 12:52
Na pewno jest liczniejsza. A czy ciekawsza, to już zależy, co kto lubi. Dla mnie na przykład szklarnia Olka i Sony to w większości bida i nuda, a Fuji mimo, że obiektywów jest stosunkowo mało, to w zasadzie każdy trafiony w dziesiątkę (przynajmniej na papierze).

Nie przesadzaj z tą bidą u Olka. UWA dobry jest ( 9-18 ), ze stałek dla każdego coś miłego 12, 17 (wkrótce), 45, 60 (na dniach) i 75mm. Jedyne czego brakuje to sensownego zooma. Sony zbyt wiele do zaoferowania, póki co, nie ma.

epicure
23.09.12, 13:04
Wcale nie przesadzam. Wymieniłeś 6 naprawdę fajnych obiektywów, ale z ilu? 30? 40? Cała reszta to ciemnozoomy lub twory typu 17 f/2,8 lub 15 f/8. Rozumiem dlaczego takiego obiektywy są w ofercie i neguję racji ich istnienia, niemniej jednak subiektywnie uważam je za bidne i nudne. Poza tym jeśli ktoś celuje w półkę OM-D, NEX-6 czy X-E1, to może być zainteresowany trochę bardziej wyżyłowaną optyką, niż tylko stałki f/1,8 i f/2,8. Jeśli chodzi o jasne (a przynajmniej nie zabójczo ciemne) zoomy czy stałki f/1,4.

Kamol3
23.09.12, 13:06
Przeglądając dostępna szklarnie Fuji, Olka i Sony to odpowiadają mi w takiej kolejności w jakiej napisałem. Jeżeli chodzi o ogniskowe. Natomiast jakośc i możliwości to już inna sprawa.

grzeSiuu
23.09.12, 13:06
właśnie ta szklarnia... troszki azymut określa ;)
mi osobiście bardzo się podoba nowy olek OMDe. jednak aparat chciałbym jak najmniejszy!
nie ukrywam, że teraz mam dylemat między 3ma puszkami: OMD, EPL5 i NEX6.
mniej więcej w takiej kolejności. kryterium przy wyborze jest proste i jasne:
cena, wielkość i szkło. kolejność niestety też jest prawidłowo ustawiona ;(

tojaro
23.09.12, 13:10
Dla mnie na przykład szklarnia Olka i Sony to w większości bida i nuda, a Fuji mimo, że obiektywów jest stosunkowo mało, to w zasadzie każdy trafiony w dziesiątkę (przynajmniej na papierze).
całkowicie się zgadzam, zakupiłem omd w amoku przed większym wyjazdem plus stałkę a teraz dumam co dalej. Wiaderka stalek nie chcę nosić a cenowo to tak sobie, co fajniejsze to drożyzna - jak na amatorskie szkła w amatorskim i miniaturowym systemie - drogo. Fuji ma interesującą dość wyważoną i spójne ofertę - ale w czasie zakupu nie słyszałem o następcy i czarnej cegły nie wybrałem.

piaseczek
23.09.12, 13:20
W Fuji optyka zapowiada się świetnie, bo i bezlusterkowce Fuji od samego początku miały być premium class.... W m4/3 sporo jest, jak to określiłeś, ciemnozoomów bo coś musieli dołączać jako kit do tańszych body.

Vindex
23.09.12, 13:53
Wcale nie przesadzam. Wymieniłeś 6 naprawdę fajnych obiektywów, ale z ilu? 30? 40? Cała reszta to ciemnozoomy lub twory typu 17 f/2,8 lub 15 f/8. Rozumiem dlaczego takiego obiektywy są w ofercie i neguję racji ich istnienia, niemniej jednak subiektywnie uważam je za bidne i nudne. Poza tym jeśli ktoś celuje w półkę OM-D, NEX-6 czy X-E1, to może być zainteresowany trochę bardziej wyżyłowaną optyką, niż tylko stałki f/1,8 i f/2,8. Jeśli chodzi o jasne (a przynajmniej nie zabójczo ciemne) zoomy czy stałki f/1,4.

Rozumiem ze 20/1.7, 25/1,4, 7-14/4, 12-35/2,8 i planowane 35-100/2,8, 42/1,2 i 150/2,8 tez sa ciemne i nudne? Wiekszosc szkiel Fuji jest tylko na papierze i o tym czy beda faktycznie oraz jakiej beda jakosci dowiemy sie dopiero za jakis czas. Z aktualnych szkiel dwa sa dobre a dwa przecietne wiec trudno wyciagac z tego jakies wnioski

pers
23.09.12, 14:03
Ja też jestem mocno zainteresowany X-E1 ale problem w tym, ze tak jak piszecie "wszystko wygląda ładnie na papierze i zapowiada się". Testy obecnie dostępnych szkieł Fuji nie powalają na kolana. Tak patrząc subiektywnie to chyba wolałbym jednak Panasonicowego naleśnika 20/1,7 od tego od Fuji. W systemie m4/3 jest sporo srednich obiektywów ale też sporo bardzo udanych konstrukcji. Owszem zoom fuji zapowiada się (znowu to słowo) bardzo ciekawie ale przecież w m4/3 też można kupić fajny zoom.

No i dla mnie najważniejsze - Fuji ostatnio seryjnie wprowadza niedopracowane konstrukcje. Jest nadzieja, ze z X-E1 bedzie inaczej i trzymam za to kciuki ale z drugiej strony na przykład OM-D jest pod ym wzgledem pewniejszym wyborem. Jest już na rynku 6 miesięcy więc został dogłebnie przetestowany i tak naprawdę znamy jego zalety i wady. W przypadku Fuji gdy zdecydujemy się na zakup zaraz po premierze bardziej ryzykujemy - przynajmniej moim zdaniem.

epicure
23.09.12, 14:23
Rozumiem ze 20/1.7, 25/1,4, 7-14/4, 12-35/2,8 i planowane 35-100/2,8, 42/1,2 i 150/2,8 tez sa ciemne i nudne?

Raczej miałem na myśli pozostałe szkła, które stanowią 3/4 oferty, jak nie więcej (wśród nich chyba z 10 odmian kitowych ciemnozoomów 14-42). Te wymienione przez Ciebie (oprócz 7-14, którego testowałem i który mnie rozczarował) są OK lub zapowiadają się nieźle, ale połowa z nich kosztuje lub kosztować będzie jak Canonowskie eLki. Nie widzę żadnego uzasadnienia dla wydawania takich pieniędzy na amatorski sprzęt.

Wiekszosc szkiel Fuji jest tylko na papierze i o tym czy beda faktycznie oraz jakiej bea jakosci dowiemy sie dopiero za jakis czas.

Będą, bo pokazali już prototypy i nadają o tym głośno, nawet w broszurach swoich produktów podając cały roadmap na najbliższy rok. O jakość się nie martwię, ale zobaczymy.

chreasy
23.09.12, 15:02
Jestem właśnie przy wyborze aparatu. U mnie po zaprezentowania nowosci na Photokinie na pierwszym miejscu jest Fuji X-E1, drugie miejsce zajmuje odzież ten NEX 6 (pierwszy aparat Sony, który mi się podoba) na miejscu trzecim jest nowy PEN E-PL5 od Olympusa.

U mnie to samo. 1) Fuji XE1 lub NEX 6 wcześniej myślałem o nexie 7 ale po kiego tam dali te 24 MP !. Obiektywy jak mnie interesują to ogniskowa 23/24. W Olku drazni mnie ten przelicznik x2 co przy panasie 25 daje mi 50 mm. Lipa. Wole zdecydowanie ekwiwalent 35mm ( 23/24mm). BTW matryca APS-C zawsze będzie o te 1 EV z HIGH ISO / DR do przodu i się tego nie przeskoczy - a to kurcze zmusi mnie/kogoś koniecznie do zakupu słoika o 1EV jaśniejszego. Poza tym jak napisał @epicure co mi z tego, że gdzieś jest po 20-30 słoików, ja nie zamierzam otwierać hurtowni. Kupie 3 szkiełka jakie mnie interesują tj. fuji23 / nex 24mm dalej... 55/50mm + 10-24/10-18/4 i idę robić zdjęcia i cześć :wink:

Jest nadzieja, ze z X-E1 bedzie inaczej i trzymam za to kciuki ale z drugiej strony na przykład OM-D jest pod ym wzgledem pewniejszym wyborem. Jest już na rynku 6 miesięcy więc został dogłebnie przetestowany i tak naprawdę znamy jego zalety i wady. W przypadku Fuji gdy zdecydujemy się na zakup zaraz po premierze bardziej ryzykujemy - przynajmniej moim zdaniem.

Dokładnie. Ja również 3mam kciuki za tego fujiego. Przez saphirona, niepotrzebnie zdjęcia wstawiał, bo mnie troche odrzuciły :)

epicure
23.09.12, 15:17
Kupie 3 szkiełka jakie mnie interesują tj. fuji23 / nex 24mm dalej... 55/50mm + 10-24/10-18/4 i idę robić zdjęcia i cześć :wink:

Idealny zestaw :) Celuję dokładnie w to samo.

Karol
23.09.12, 15:27
Raczej miałem na myśli pozostałe szkła, które stanowią 3/4 oferty, jak nie więcej (wśród nich chyba z 10 odmian kitowych ciemnozoomów 14-42). Te wymienione przez Ciebie (oprócz 7-14, którego testowałem i który mnie rozczarował) są OK lub zapowiadają się nieźle, ale połowa z nich kosztuje lub kosztować będzie jak Canonowskie eLki. Nie widzę żadnego uzasadnienia dla wydawania takich pieniędzy na amatorski sprzęt.

Będą, bo pokazali już prototypy i nadają o tym głośno, nawet w broszurach swoich produktów podając cały roadmap na najbliższy rok. O jakość się nie martwię, ale zobaczymy.
No ale tych zapowiedzianych szkieł Fuji chyba nie będzie można wyrwać za czapkę gruszek? Podobnie X-E1. Zresztą system Fuji jest młodziutki, można mieć obawy o pewne choroby wieku niemowlęcego. W każdym razie pierwsi użytkownicy X-Pro1 mogli się poczuć jak beta testerzy w kwestii AF ;-).

epicure
23.09.12, 15:38
No ale tych zapowiedzianych szkieł Fuji chyba nie będzie można wyrwać za czapkę gruszek?

Pewnie, że nie. Ale 2.000-3.000 zł za szkło, bo takie są obecnie ceny, to w zasadzie ten sam pułap, co w Olku, a na pewno lepiej, niż 4.000-5.000 zł za niektóre szkła Panasa, a może nawet i więcej (vide 43 mm f/1,2). Nie mówiąc już o tym, że stałki mają f/1,4, a nie f/1,8. Każdy wie, co to znaczy, szczególnie przy większej matrycy.

Podobnie X-E1. Zresztą system Fuji jest młodziutki, można mieć obawy o pewne choroby wieku niemowlęcego. W każdym razie pierwsi użytkownicy X-Pro1 mogli się poczuć jak beta testerzy w kwestii AF ;-).

Trudno się nie zgodzić. Ale kto nie ryzykuje, ten nic nie ma ;)

Kamol3
23.09.12, 16:02
Dokładnie, ktoś musi na początku zakupić ten aparat i będzie go testował. Jeżeli będzie wszystko ok to niezdecydowani tez go kupią.

W wątku o NEX 6 zaczynamy mówić o Fuji :D

---------- Post dodany o 16:02 ---------- Poprzedni post był o 15:58 ----------

mnie to samo. 1) Fuji XE1 lub NEX 6 wcześniej myślałem o nexie 7 ale po kiego tam dali te 24 MP !. Obiektywy jak mnie interesują to ogniskowa 23/24. W Olku drazni mnie ten przelicznik x2 co przy panasie 25 daje mi 50 mm. Lipa. Wole zdecydowanie ekwiwalent 35mm ( 23/24mm). BTW matryca APS-C zawsze będzie o te 1 EV z HIGH ISO / DR do przodu i się tego nie przeskoczy - a to kurcze zmusi mnie/kogoś koniecznie do zakupu słoika o 1EV jaśniejszego. Poza tym jak napisał @epicure co mi z tego, że gdzieś jest po 20-30 słoików, ja nie zamierzam otwierać hurtowni. Kupie 3 szkiełka jakie mnie interesują tj. fuji23 / nex 24mm dalej... 55/50mm + 10-24/10-18/4 i idę robić zdjęcia i cześć

Tez mnie niestety przeliczeniu x2 drażni. Kupując niby trochę szerszy obiektyw 25mm robi mi się tak na prawdę 50mm.

epicure
23.09.12, 16:08

Skoro nawet sami zainteresowaniu zakupem NEXa piszą o Fuji, to co poradzić? :D

---------- Post dodany o 16:08 ---------- Poprzedni post był o 16:07 ----------

Tez mnie niestety przeliczeniu x2 drażni. Kupując niby trochę szerszy obiektyw 25mm robi mi się tak na prawdę 50mm.

Wtedy kupujesz 17-tkę.

grzeSiuu
23.09.12, 17:13
a mnie właśnie te *2 się podoba.
jest 12ka, która = 24.
są portretUffki tańsze 45, droższe 75.

jedynie przewaga wielkości matrycy przykuwa moją uwagę na konkurencji.
no i związek wiekszej matrycy + jasnego obiektywu daje piękny i łatwy do uzyskania bokeh.

piaseczek
23.09.12, 20:28
BTW matryca APS-C zawsze będzie o te 1 EV z HIGH ISO / DR do przodu i się tego nie przeskoczy - a to kurcze zmusi mnie/kogoś koniecznie do zakupu słoika o 1EV jaśniejszego. Poza tym jak napisał @epicure co mi z tego, że gdzieś jest po 20-30 słoików, ja nie zamierzam otwierać hurtowni. Kupie 3 szkiełka jakie mnie interesują tj. fuji23 / nex 24mm dalej... 55/50mm + 10-24/10-18/4 i idę robić zdjęcia i cześć :wink:

Zdaje się, że różnica to raczej 2/3EV lub 3/4EV.
W przypadku Olka to będzie 9-18, 17mm i 45mm. Coś mi się wydaje, że u Soniacza i Fuji taki komplet będzie jeszcze droższy niż u Olka:(

Vindex
23.09.12, 21:02
Dokładnie, ktoś musi na początku zakupić ten aparat i będzie go testował. Jeżeli będzie wszystko ok to niezdecydowani tez go kupią.

---------- Post dodany o 16:02 ---------- Poprzedni post był o 15:58 ----------

Sugerujesz ze w Fuji/Nexie nie bedziesz musial mnozyc razy 1,5? Chcesz odpowiednik 35 mm dla FF to bierzesz 17 albo 20 dla m43

---------- Post dodany o 21:02 ---------- Poprzedni post był o 20:52 ----------

Odmian to jest dokladnie 4 (2 panasie i 2 olki). Ze jest duzo ciemnych szkiel? Przeciez nikt Ci ich nie kaze kupowac. Za to FUji nie ma w planach nawet zadnych dlugich tele (uprzedzajac - ekw. 300 mm to nie jest dla mnie dlugie tele) i nie jest zadna konkurencja jesli ktos potrzebuje kompaktowego zestawu (typu np. EPM2 + 20/1.7)

Poki nie ma ich w sprzedazy to nic nie jest pewne - prototypy na wystawe to mozna sobie zrobic w tydzien do 50 szkiel. CO do jakosci - istniejace szkla nie powalaja - zobaczymy zwlaszcza jak im UWA wyjda

piaseczek
23.09.12, 21:25
Tak jak pisze Vindex, ekscytacja czymś czego jeszcze nie ma jest trochę przedwczesna.

Po polskiej cenie (2,5k vs 600$) Fuji 35mm widać, że tanio w naszej Ojczyźnie raczej nie będzie... Inna inszość, że szkła przy danej ogniskowej w Fuji i Nexie są po prostu większe, co mi się osobiście nie podoba.
Matryca jest większa, ale szkła na pełnej dziurze nie pracują tak ładnie jak Olkowe i przewaga 2/3EV czy 3/4EV też się zaciera.

---------- Post dodany o 21:25 ---------- Poprzedni post był o 21:21 ----------

Niech Olek w miarę szybko wypuści 17mm w ludzkiej cenie 600 - 700$ i taki laik jak ja będzie kontent.
Potem (a może przed, kto wie;)) 9-18mm i nic mi więcej nie będzie do szczęścia potrzebne!:)

epicure
23.09.12, 21:36
Ze jest duzo ciemnych szkiel? Przeciez nikt Ci ich nie kaze kupowac.

Ależ nie zamierzam. Odpowiadam tylko na argument ilości kontrargumentem, że to nie ilość się liczy.

Za to FUji nie ma w planach nawet zadnych dlugich tele (uprzedzajac - ekw. 300 mm to nie jest dla mnie dlugie tele)...

No nie ma. A który bezlustrowy system ma? Uprzedzając: teleobiektyw f/5,6 to dla mnie nie obiektyw.

...i nie jest zadna konkurencja jesli ktos potrzebuje kompaktowego zestawu (typu np. EPM2 + 20/1.7)

No nie jest. A ktoś twierdzi inaczej? To wątek o NEX-6 i jego konkurencji, czyli o aparatach zaawansowanych, przynajmniej jak na klasę amatorską. Rozważania o różnych systemach prowadzimy z perspektywy takiego właśnie zaawansowanego amatora, a nie żółtodzioba czy kolekcjonera naleśników.

Poki nie ma ich w sprzedazy to nic nie jest pewne - prototypy na wystawe to mozna sobie zrobic w tydzien do 50 szkiel.

Pozostaje mi tylko powtórzyć: zobaczymy.

CO do jakosci - istniejace szkla nie powalaja - zobaczymy zwlaszcza jak im UWA wyjda

Mnie szkła nie muszą powalać. One mają spełnić swoją funkcję i odpowiadać moim potrzebom. Trochę czasu upłynęło, zanim zrozumiałem, czym się różni obiektyw, który produkuje dobre wykresy od tego, który produkuje dobre zdjęcia.

A swoją drogą to wykresom z tych Fuji nie można niczego zarzucić.

Vindex
23.09.12, 22:30
Ależ nie zamierzam. Odpowiadam tylko na argument ilości kontrargumentem, że to nie ilość się liczy.

Kiedy dla tych ktorzy ich uzywaja sie liczy. Sam uzywam 14-140 czy 45-200 i ich brak wcale nie uczynil by mnie szczesliwszym. Canikon tez ma mnostwo ciemnych szkiel i jakos nikomu to nie przeszkadza - dla kazdego cos innego

No nie ma. A który bezlustrowy system ma? Uprzedzając: teleobiektyw f/5,6 to dla mnie nie obiektyw.

Rozumiem ze w dzien przy pelnym sloncu musisz miec koniecznienie 2.8 na dlugim koncu? I ze 4.8 nadal sie lapie jako teleobiektyw a 5.6 juz nie? Pomijam juz fakt jak duzy bedzie taki obiektyw i jak wygodnie bedzie sie go uzywalo z takim fujikiem (bo mimo tego ze on jest taki "pro" to wersji z porzadnym gripem nie ma)

No nie jest. A ktoś twierdzi inaczej? To wątek o NEX-6 i jego konkurencji, czyli o aparatach zaawansowanych, przynajmniej jak na klasę amatorską. Rozważania o różnych systemach prowadzimy z perspektywy takiego właśnie zaawansowanego amatora, a nie żółtodzioba czy kolekcjonera naleśników.

Moze mnie oswiecisz w czym EPM2 jest mniej zaawansowany od XE1? I w czym uzytkownicy tego ostatniego sa bardziej zaawansowani niz uzytkownicy tego pierwszego? Mnie sie osobiscie system w ktorym taki GH3 i EPM2 istnieja jednoczesnie bardzo podoba i w posiadaniu wiekszej ilosci opcji widze tylko plusy a nie minusy

Mnie szkła nie muszą powalać. One mają spełnić swoją funkcję i odpowiadać moim potrzebom. Trochę czasu upłynęło, zanim zrozumiałem, czym się różni obiektyw, który produkuje dobre wykresy od tego, który produkuje dobre zdjęcia.

A swoją drogą to wykresom z tych Fuji nie można niczego zarzucić.

Wykresom to moze wiele nie mozna zarzucic ale zdjeciom, ktore jeden z kolegow zaprezentowal, jak najbardziej. Reasumujac - ja nie twierdze ze XE1 nie bedzie dobry dla Ciebie. Mam raczej wrazenie ze to Ty sam nie jestes pewien tego i wymyslasz watpliwe uzasadnienia zeby sie do tego przekonac

epicure
23.09.12, 23:39
Kiedy dla tych ktorzy ich uzywaja sie liczy. Sam uzywam 14-140 czy 45-200 i ich brak wcale nie uczynil by mnie szczesliwszym. Canikon tez ma mnostwo ciemnych szkiel i jakos nikomu to nie przeszkadza - dla kazdego cos innego

Ale ja nie jestem ambasadorem tych ludzi. Mówię o tym, co mnie interesuje, co jest mi potrzebne lub na co zwyczajnie mam ochotę. Nie robię tutaj rankingów typu "najlepszy w klasie ekonomicznej" wśród systemów świata. Jeśli mówię, że jakiś obiektyw jest nudny, bo jest ciemny i nudny, to nie musisz tego traktować osobiście - nawet wtedy, gdy go sobie kupiłeś. Jeśli mówię, że nie interesują mnie takie obiektywy, to nie oznacza, że chciałbym, żeby ich nie było. To oznacza - uwaga, zaskoczenie! - że mnie nie interesują. Jak chcesz mnie zainteresować tymi produktami argumentując, że one są i że komuś się podobają, być może nawet wielu osobom?

Rozumiem ze w dzien przy pelnym sloncu musisz miec koniecznienie 2.8 na dlugim koncu? I ze 4.8 nadal sie lapie jako teleobiektyw a 5.6 juz nie?

Co za niedorzeczne pytania... Można iść dalej: jak śpię, to w ogóle nawet nie potrzebuję aparatu. Poza tym nie zajarzyłeś, o co chodziło. To była ironia w odpowiedzi na Twoje twierdzenie, że jeśli obiektyw nie ma więcej niż 300 mm, to nie jest teleobiektywem. Oba twierdzenia są równie absurdalne. Różnica polega na tym, że mnie nie interesuje, co jest dla Ciebie teleobiektywem - przechodzą do porządku dziennego nad Twoimi preferencjami teleobiektywowymi. Natomiast w odwrotnym kierunku Twoje zainteresowanie moimi preferencjami jest już podejrzanie duże ;)

Pomijam juz fakt jak duzy bedzie taki obiektyw i jak wygodnie bedzie sie go uzywalo z takim fujikiem (bo mimo tego ze on jest taki "pro" to wersji z porzadnym gripem nie ma)

Nie wiem o jak dużym obiektywie mówisz, ale jakikolwiek by on nie był, będzie się go trzymało tak samo bez względu na to, czy podepniesz go do Fuji, NEXa, Szajsunga czy do czegokolwiek tej klasy. Bo to puszki tej samej wielkości.

Moze mnie oswiecisz w czym EPM2 jest mniej zaawansowany od XE1?

W tym samym, w czym jest mniej zaawansowany od NEXa-6 lub OM-D. Jestem przekonany, że dobrze znasz różnice - tylko chcesz sobie pogadać o E-PM2, czego ja właśnie nie chcę, bo mnie ten aparat nie interesuje, co zresztą próbuję od samego początku zasygnalizować.

I w czym uzytkownicy tego ostatniego sa bardziej zaawansowani niz uzytkownicy tego pierwszego?

Samo użytkowanie jakiegoś tam aparatu jeszcze nic nie mówi o tym, jak zaawansowanym fotografem jest jego użytkownik. Niemniej jednak sama konstrukcja aparatu, sterowanie, wyposażenie itp. mówią wiele o tym, jaka grupa użytkowników jest jego targetem.

Mnie sie osobiscie system w ktorym taki GH3 i EPM2 istnieja jednoczesnie bardzo podoba i w posiadaniu wiekszej ilosci opcji widze tylko plusy a nie minusy

No i spoko.

Wykresom to moze wiele nie mozna zarzucic ale zdjeciom, ktore jeden z kolegow zaprezentowal, jak najbardziej.

Wypadki przy pracy się zdarzają. Gdybym miał wyrabiać zdanie o jakości sprzętu na podstawie zdjęć z wątków typu "wczoraj dostałem aparat, oto moje pierwsze zdjęcia", to pewnie stwierdziłbym, że cały ten sprzęt foto jest g... warty i przerzuciłbym się na szydełkowanie.

sylwiusz
24.09.12, 23:47
Pewnie, że nie. Ale 2.000-3.000 zł za szkło, bo takie są obecnie ceny, to w zasadzie ten sam pułap, co w Olku, a na pewno lepiej, niż 4.000-5.000 zł za niektóre szkła Panasa, a może nawet i więcej (vide 43 mm f/1,2)
Hmmm... to juz sa znane oficjalne ceny 43/1.2 Panasa? ;-)

epicure
25.09.12, 00:54
Hmmm... to juz sa znane oficjalne ceny 43/1.2 Panasa? ;-)

Nie, dlatego użyłem słowa może ;) Taniej na pewno nie będzie.

Vindex
25.09.12, 01:40
Ale ja nie jestem ambasadorem tych ludzi. Mówię o tym, co mnie interesuje, co jest mi potrzebne lub na co zwyczajnie mam ochotę. Nie robię tutaj rankingów typu "najlepszy w klasie ekonomicznej" wśród systemów świata. Jeśli mówię, że jakiś obiektyw jest nudny, bo jest ciemny i nudny, to nie musisz tego traktować osobiście - nawet wtedy, gdy go sobie kupiłeś. Jeśli mówię, że nie interesują mnie takie obiektywy, to nie oznacza, że chciałbym, żeby ich nie było. To oznacza - uwaga, zaskoczenie! - że mnie nie interesują. Jak chcesz mnie zainteresować tymi produktami argumentując, że one są i że komuś się podobają, być może nawet wielu osobom?

Ja nie mam zamiaru Cie nimi zainteresowac - stwierdzam tylko ze wbrew temu co mowisz wiekszy wybor jest lepszy. Byc moze nawet Tobie ktores z tych ciemnych i nudnych szkiel kiedys sie przyda. Jak to mowia - od przybytku glowa nie boli.

Co za niedorzeczne pytania... Można iść dalej: jak śpię, to w ogóle nawet nie potrzebuję aparatu. Poza tym nie zajarzyłeś, o co chodziło. To była ironia w odpowiedzi na Twoje twierdzenie, że jeśli obiektyw nie ma więcej niż 300 mm, to nie jest teleobiektywem. Oba twierdzenia są równie absurdalne. Różnica polega na tym, że mnie nie interesuje, co jest dla Ciebie teleobiektywem - przechodzą do porządku dziennego nad Twoimi preferencjami teleobiektywowymi. Natomiast w odwrotnym kierunku Twoje zainteresowanie moimi preferencjami jest już podejrzanie duże ;)

Dyskusja zwykle polega na tym ze czlowieka interesuje zdanie innych - jesli Ciebie nie interesuje to czemu w niej uczestniczysz? Co do mojej wypowiedzi chyba przegapiles takie drobne slowko "dlugi" - czytanie ze zrozumieniem albo przynajmniej uwaga ma przyszlosc

Nie wiem o jak dużym obiektywie mówisz, ale jakikolwiek by on nie był, będzie się go trzymało tak samo bez względu na to, czy podepniesz go do Fuji, NEXa, Szajsunga czy do czegokolwiek tej klasy. Bo to puszki tej samej wielkości.

No jesli GH3 jest dla Ciebie tej samej wielkosci i rownie wygodnie sie trzyma to faktycznie raczej nie ma po co dyskutowac

W tym samym, w czym jest mniej zaawansowany od NEXa-6 lub OM-D. Jestem przekonany, że dobrze znasz różnice - tylko chcesz sobie pogadać o E-PM2, czego ja właśnie nie chcę, bo mnie ten aparat nie interesuje, co zresztą próbuję od samego początku zasygnalizować.

Widze ze jak Ci brakuje argumentow to zmieniasz temat - a dla mnie roznicy nie ma. A przynajmniej nie takiej ktora pozwalalaby nazwac jeden aparat profesjonalnym a drugi amatorskim. No chyba ze chodzi Ci o to ze profesjonalne to te ktorych Ty uzywasz a amatorskie to dla calej reszty

Samo użytkowanie jakiegoś tam aparatu jeszcze nic nie mówi o tym, jak zaawansowanym fotografem jest jego użytkownik. Niemniej jednak sama konstrukcja aparatu, sterowanie, wyposażenie itp. mówią wiele o tym, jaka grupa użytkowników jest jego targetem.

Z checia sie dowiem co konkretnie w wypadku tych aparatow swiadczy ze sa skierowane do zaawansowanego uzytkownika

Wypadki przy pracy się zdarzają. Gdybym miał wyrabiać zdanie o jakości sprzętu na podstawie zdjęć z wątków typu "wczoraj dostałem aparat, oto moje pierwsze zdjęcia", to pewnie stwierdziłbym, że cały ten sprzęt foto jest g... warty i przerzuciłbym się na szydełkowanie.

Sugerujesz ze dorabial tym zdjeciom szum i aberacje?

sylwiusz
25.09.12, 08:46
Nie, dlatego użyłem słowa może ;) Taniej na pewno nie będzie.
Moze nie bedzie az tak zle. Skoro 25/1.4 kosztuje u nas 2500, to moze 43/1.2 bedzie za te 3500. Z zewnatrz nie wyglada na klase premium (metalowa obudowa) itp. Za nieco ponad 4000 sa markowe pelnoklatkowe 85/1.4, nie widzialbym kompletnie sensu 43/1.2 za wiecej. Ale dobra, gdybamy, trza poczekac ;-)

epicure
25.09.12, 09:12
Ja nie mam zamiaru Cie nimi zainteresowac - stwierdzam tylko ze wbrew temu co mowisz wiekszy wybor jest lepszy. Byc moze nawet Tobie ktores z tych ciemnych i nudnych szkiel kiedys sie przyda. Jak to mowia - od przybytku glowa nie boli.

Ale ja nic nie piszę o "lepszości" lub "gorszości" większego wyboru, tylko o tym, że 3/4 oferty to nudne, nijakie obiektywy. Być może z punktu widzenia marketingowego to dobrze. Ale nie dla mnie. Ja bym chciał, żeby Olek kładł większy nacisk na inne produkty, których obecnie nie wcale, a które są przeciwieństwem produktów, których jest moim zdaniem w nadmiarze.

No jesli GH3 jest dla Ciebie tej samej wielkosci i rownie wygodnie sie trzyma to faktycznie raczej nie ma po co dyskutowac

Nie jesteśmy w wątku o GH3, tylko o NEX-6 i konkurencyjnych aparatach z tej samej półki cenowej, rozmiarowej, funkcjonalnej itp. GH3 się do nich nie zalicza.

...dla mnie roznicy nie ma. A przynajmniej nie takiej ktora pozwalalaby nazwac jeden aparat profesjonalnym a drugi amatorskim. No chyba ze chodzi Ci o to ze profesjonalne to te ktorych Ty uzywasz a amatorskie to dla calej reszty

A w którym miejscu nazwałem którykolwiek z tych aparatów profesjonalnym? Z tego, co pamiętam, użyłem określenia "zaawansowany amatorski".

Z checia sie dowiem co konkretnie w wypadku tych aparatow swiadczy ze sa skierowane do zaawansowanego uzytkownika

Przede wszystkim ułatwione operowanie ustawieniami aparatu. Zaawansowany amator ceni sobie guziki, przełączniki, rolki, które pozwalają mu w szybki sposób sterować aparatem. Chce też mieć wbudowany wizjer. Mniej zaawansowany amator polega głównie na automatyce aparatu. Nie chce przycisków, bo i tak nie wiedziałby co z nimi zrobić. Aparat z wizjerem kojarzy mu się z trudnym, profesjonalnym sprzętem, którego nie można używać jak smartfona, tylko trzeba skończyć kurs fotografii do jego obsługi.

Sugerujesz ze dorabial tym zdjeciom szum i aberacje?

Nie wiem, co z nimi zrobił. Przyczyna prawdopodobnie leży gdzieś między rawem a DNG Converterem lub między plikiem DNG a ACRem. Na pewno nie zrobił wszystkiego tak, jak trzeba, bo to co zaprezentował znacznie odbiega od jakości, jaką widziałem w dziesiątkach czy nawet setkach innych zdjęć z tego aparatu. No ale te obrabiane były bezpośrednio w LR, z pominięciem DNG Convertera.

sylwiusz
25.09.12, 10:23
Ale ja nic nie piszę o "lepszości" lub "gorszości" większego wyboru, tylko o tym, że 3/4 oferty to nudne, nijakie obiektywy. Być może z punktu widzenia marketingowego to dobrze. Ale nie dla mnie. Ja bym chciał, żeby Olek kładł większy nacisk na inne produkty, których obecnie nie wcale, a które są przeciwieństwem produktów, których jest moim zdaniem w nadmiarze.
Hmmm... ale jesli popatrzec na liste szkiel dedykowanych do m4/3:
http://www.four-thirds.org/en/microft/lens_chart.html
To z 35 obiektywow tylko okolo 1/3 nazwalbym "nudnymi". Nie zaliczylem do nich ciemnych, ale jednak specyficznych, otwierajacych bardzo ciekawe mozliwosci 9-18, 12-50 czy 100-300...

epicure
25.09.12, 10:42
Ja tam nadal widzę "tylko" około 8 obiektywów, których mógłbym używać bez większych kompromisów. Nie uwzględniam obiektywów makro, bo mnie nie interesują, ani stałek f/2,8, bo uważam, że jako bonus za rezygnację z uniwersalności zooma powinno się dostawać w stałkach dużo lepsze światło. 8 obiektywów to naprawdę nieźle - to więcej, niż potrzebuję. Ale nie zmienia to faktu, że cała reszta jest nie dla mnie.

Kamol3
25.09.12, 16:32
Wiadomo kiedy Sony NEX 6 ma trafić do sprzedaży?

chreasy
25.09.12, 17:21
Wiadomo kiedy Sony NEX 6 ma trafić do sprzedaży?

w końcu coś związane z tematem ;) w listopadzie

sylwiusz
25.09.12, 18:51
Chyba w listopadzie AFAIR.

Kamol3
25.09.12, 19:55
Szkoda, myślałem, że trochę szybciej. Na święta będzie można się zastanawiać nad kupnem. W grę wchodzi Fuji X-E1, NEX-6 bądź OM-D.

frytek1986
26.09.12, 15:09
Dokładnie tak. Tylko u mnie w kolejności NEX 6, OM-D, X-E1. Na razie. Ostatnio zastanwiałem się nad szkłami w NEXie i przystępna wydaje się być 50/1.8 - fajne światło i ogniskowa a przede wszystkim cena. Fajnie by było miec jeszcze tego zaissa 24mm ale za tą cenę.. nie dla mnie. Zastanawiam się czy jakiejś szerszej stałki nie kupić manualnej.. może jakaś używka z 42 albo coś.. ma ktoś pomysł na "ekonomiczne" obiektywy w tym systemie? No i jakby się sprawa miała np. e X-E1 i OM-D? Zaproponujcie optymalny zestaw ekonomiczny

epicure
26.09.12, 15:18
Zależy co rozumiesz pod pojęciem szerokiej stałki. W m4/3 jest w miarę tani i używalny 14 f/2,5 lub pod każdym względem fajny, tylko drogi 12 f/2. Do NEXa masz jeszcze tańszy, ale mniej używalny 16 mm. A do Fuji jest drogi i raczej średni jakościowo 18 f/2.

chreasy
26.09.12, 15:28
Artykulik o nexiku 6

https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=113&t=13473&p=239113#p239113

(https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=113&t=13473&p=239113#p239113):wink:

(https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=113&t=13473&p=239113#p239113)

epicure
26.09.12, 15:40
Aha, do Fuji jest jeszcze świeżo zaprezentowana stałka 14 f/2,8. Chyba jeszcze nie wiadomo ile będzie kosztować ani jakiej będzie jakości, ale na razie można powiedzieć, że to jedyna tak szeroka stałka do bezlusterkowców.

sylwiusz
26.09.12, 16:54
Cos pisali o cenie 899$, czyli jakies 200$ wiecej od np. 35/1.4, czyli u nas pewnie troche ponad 3000 zl. Fajny, stalkowy UWA i faktycznie unikalny, choc mozna by sie uprzec i podac Leice M 18 albo 21 mm :-P

Kamol3
27.09.12, 20:42
Preordery na NEX 6 w Niemczech z kitem 16-50mm za 949€. http://www.wexcameras.de/kaufen-sony-alpha-nex-6-digitale-kompaktkamera-schwarz-mit-16-50-mm-objektiv/p1532755?source=webgains&siteid=54264

piaseczek
27.09.12, 21:56
Czyli póki co cena jak za NEX7, samo body prawie 800euro.

sylwiusz
27.09.12, 22:16
Sony Polska z reguly dosc dobrze wycenia sprzet foto u nas, mozliwe wiec, ze bedzie < 4000 zl z 16-50 w sklepach, bardzo sympatycznie :-)

piaseczek
27.09.12, 22:27
O ile 16-50 będzie przyzwoity to może być hit.

Kamol3
27.09.12, 22:30
Przez sklep Sony już można zamawiać w np. UK czy Niemczech. Tak to wygląda http://campaign.odw.sony-europe.com/wm/nex/promotion_nex6_de_de.html?lid=nex6_BHPB#camerabund les Moim zdaniem cena całkiem fajna.

piaseczek
27.09.12, 22:56
W październiku może OMD stanieje, jakby był dostępny za podobne pieniążki to byłoby fajnie a wybór trudny.

hadan
28.09.12, 00:31
W październiku może OMD stanieje, jakby był dostępny za podobne pieniążki to byłoby fajnie a wybór trudny.

Myślę, że to mało prawdopodobne.

dzarro
28.09.12, 09:15
Ja zupełnie się do tego NEX-a nie przymierzam, wątpię żeby ten zoomik miał jakość oddająca sprawiedliwość interesująco zapowiadającemu się body. Trzeba też pamiętać, że obsługa tego czegoś będzie tylko trochę lepsza niż w kompakcie(jeśli w ogóle) - o precyzyjnym ustawianiu ogniskowej raczej można zapomnieć. Zaletą będzie kompaktowy wymiar, ale pod względem wygody obsługi to OMD i X-E1 z zoomami to raczej będzie inna klasa.

sylwiusz
28.09.12, 10:11
Panas 14-42 X jest dobrze oceniany pod wzgledem jakosci obrazowania mimo skladanej konstrukcji, wiec nie ma co wyrokowac o Sony 16-50, zanim ktos nie potestuje egzemplarzy produkcyjnych. Z dotychczasowych szkiel NEX niestety wiekszosc byla faktycznie takiej sobie jakosci (wyjatkiem na pewno jest Zeiss 24), szczegolnie na upakowanej matrycy NEX-7, miejmy nadzieje, ze nowe szkla przelamia te passe.

frytek1986
28.09.12, 11:21
sel50f1.8 też takiej sobie jakości? Pytam z ciekawości bo według tego co w necie znalazłem nienajgorszy, ale w ręce nie miałem

sylwiusz
28.09.12, 11:36
50 1.8 z tego co widzialem po zdjeciach jest w miare niezly, aczkolwiek nie powala jak na stalke. Zeiss 24 za to miodzio, ale to poki co jedyne szklo w tym systemie, ktore mozna tak okreslic.

epicure
28.09.12, 12:33
Panas 14-42 X jest dobrze oceniany pod wzgledem jakosci obrazowania mimo skladanej konstrukcji...

No nie wiem... Zazwyczaj jest dobrze oceniany na forach tylko przez osoby, które byłyby zadowolone z obiektywu w byle kompakcie - ot, robi fotki i tyle. Ale jeśli ktoś wymaga od obiektywu czegoś więcej, to niestety ten Panas wypada średnio. Biorąc pod uwagę osiągi naleśnika Sony i to, że ten kit do NEXa ma 24 mm ekw. na szerokim kącie, to przewiduję raczej małą katastrofę w jakości optycznej.

chreasy
28.09.12, 16:12
sel50f1.8 też takiej sobie jakości? Pytam z ciekawości bo według tego co w necie znalazłem nienajgorszy, ale w ręce nie miałem

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2918185&postcount=1237

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2875275&postcount=906

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2866720&postcount=858

frytek1986
28.09.12, 18:13
Widziałem:) Mnie się podoba, a Wam?

epicure
28.09.12, 19:29
Po miniaturkach niewiele można powiedzieć, ale obiektyw na pewno daje radę.

sylwiusz
30.09.12, 14:37
Biorąc pod uwagę osiągi naleśnika Sony i to, że ten kit do NEXa ma 24 mm ekw. na szerokim kącie, to przewiduję raczej małą katastrofę w jakości optycznej.
Pierwsze wrazenia z 16-50 poki co bardzo pozytywne, szczegolnie w odniesieniu do kita 18-55, ktory jest spory a slaby optycznie na NEX-7:

http://www.youtube.com/watch?v=PEhILoDRSmQ
"
Very good quality for a kit lens. Very fast and accurate AF. Nice colors and contrast. Overall, a great kit lens to replace the old 18-55mm."

pamaru
30.09.12, 14:42
Nie bardzo zrozumiałem ten fragment między 0:00 a 7:26 minutą :mrgreen:, ale nexik wygląda fajnie, a i kit może być przyzwoity..

sylwiusz
30.09.12, 14:48
Hihi, po wietnamsku faktycznie malo kto co rozumie :-D

chreasy
30.09.12, 19:23
Hihi, po wietnamsku faktycznie malo kto co rozumie :-D

@Sylwiusz, dzięki za linka

BTW Będą napisy :grin: ?

tymczasowy_
30.09.12, 19:44
Dokładnie tak. Tylko u mnie w kolejności NEX 6, OM-D, X-E1. Na razie. Ostatnio zastanwiałem się nad szkłami w NEXie i przystępna wydaje się być 50/1.8 - fajne światło i ogniskowa a przede wszystkim cena. Fajnie by było miec jeszcze tego zaissa 24mm ale za tą cenę.. nie dla mnie. Zastanawiam się czy jakiejś szerszej stałki nie kupić manualnej.. może jakaś używka z 42 albo coś.. ma ktoś pomysł na "ekonomiczne" obiektywy w tym systemie? No i jakby się sprawa miała np. e X-E1 i OM-D? Zaproponujcie optymalny zestaw ekonomicznyPrzystępne cenowo i b. przyzwoite jakościowo dla NEX'a są Sigmy 19mm/2.8 i 30mm/2.8, oba w cenie 840zł. S19mm można używać od biedy jako 35mm, bo dużo pikseli daje możliwość spokojnego kadrowania do 35mm. S30mm spokojnie zastępuje tzw. standard. Sam używam S30, bardzo uniwersalne i ostre od f=2.8, znakomite "widoczki", portrety całej postaci, jak i zupełne ciasne portrety. Mimo, że 2.8 to na APS-C daje całkiem przyzwoite rozmycie tła*.
Kupując NEX-6 z 16-50mm od razu mamy na szeroko 24mm. Używam E16 i do użytku na szeroko w zupełności wystarczająco.
Do portretu używam manualnej stałki M42 (próbowałem kilka szkieł) spokojnie wystarcza Helios 58mm/2.0 (szkła f=1.4 i tak przymykam do 2.0 bo GO jest tak ciasna, że i na 2.0 czasami jest zbyt ciasna). Biorąc pod uwagę udogodnienia jakie daje NEX dla MF spokojnie można zaoszczędzić: przelotka E->M42 i Helios to maksimum 100zł (vs. SEL 50mm/1.8 za 1200zł).

Jest jeszcze jedna alternatywa, czyli szkła z bagnetem A i silnikiem SSM plus adapter LA-EA1. Jest AF (może w NEX-6 będzie lepszy niż w dotychczasowych puszkach) i jest detekcja ruchu pierścienia ostrzenia. Można więc szukać jakiejś szerokiej stałki, można na przykład próbować robić portrety z SAM 85mm/2.8 lub szukać czegoś szerokiego.

PS
Od biedy ekwiwalent 35mm można uzyskać na kicie 16-50mm, nie będzie gorzej niż body m43 i 17mm/2.8

PPS
Jeśli ja zdecyduję się na NEX'a, to zakupię NEX-6 z 16-50, S30mm wymienię na SEL 35mm/1.8 (będę miał to co z 25mm/1.4 na m43), a do portretu pozostanie M42.

PPPS
*) Jak ktoś chce to mogę dać linka do przykładowych fotek z Sigmy 30mm/2.8

Kamol3
30.09.12, 20:18
Ja gdybym się zdecydował na NEX'a to nie miał bym zamiaru zakupu szkieł manualnych. Wolał bym szkła dedykowane do systemu. Bez żadnych adapterów itd.

tymczasowy_
30.09.12, 20:20
Ja gdybym się zdecydował na NEX'a to nie miał bym zamiaru zakupu szkieł manualnych. Wolał bym szkła dedykowane do systemu. Bez żadnych adapterów itd.Bo ....???

Kamol3
30.09.12, 20:25
Moim zdaniem tak jest wygodniej.

tymczasowy_
30.09.12, 20:50
Moim zdaniem tak jest wygodniej.
1:0 dla Ciebie.
Ale, drożej 1:1,
Ale, przy MF mam zawsze ostrość tam gdzie chcę, przy AF niekoniecznie, i nie chodzi tu o nietrafienie, np. AF ustawi dobrze ostrość ale nie na to oko, które chcę ... przy zdjęciach z małą GO prawie zawsze używam ręcznego doostrzenia, czyli mamy 1:2

PS
NEX jest pierwszym i jedynym (dla mnie) jak na razie aparatem, w którym nie widzę problemu w używaniu manualnych szkieł ...

grzeSiuu
30.09.12, 21:30
a dlaczego nex nie ma problemu z manualnymi? a inne mają?

p.s.
ja generalnie też preferuję dedykowane obiektywy.

frytek1986
30.09.12, 21:31
Ale, przy MF mam zawsze ostrość tam gdzie chcę, przy AF niekoniecznie, i nie chodzi tu o nietrafienie, np. AF ustawi dobrze ostrość ale nie na to oko, które chcę ... przy zdjęciach z małą GO prawie zawsze używam ręcznego doostrzenia, czyli mamy 1:2

PS
NEX jest pierwszym i jedynym (dla mnie) jak na razie aparatem, w którym nie widzę problemu w używaniu manualnych szkieł ...

Chyba wybiorę się do sklepu na dłużej i pobawie się tym peakingiem porządnie.. bo jedni piszą że rewelacja, mega celność można uzyskać a inni że tylko taki bajer dodatek.. że dokładnie się z tego korzystać nie da...

PS Zestaw który podałeś całkiem fajny.. tylko 35mm 1.8 będzie pewnie drogawy..

PS2 Ja to się zastanwiam jeszcze czy nie porzucić pomysłu NEX na rzecz jakiejś FF np D600.. ale to inna bajka i niestety inne pieniądze.

PS3 Wie ktoś może albo widział test jak wypada wideo w NEX6? Jest porównywalnie do zhackowanego GH2? Bo GH3 pewnie znowu trochę odskoczy w tym temacie...

Kamol3
30.09.12, 21:47

PS

Dla mnie jako amatora wystarczą dedykowane szkła. Jeżeli chciałbym się bardziej pobawić to dlaczego nie spróbować ze szkłami manualnymi.

frytek1986
30.09.12, 21:58
Dla mnie jako amatora wystarczą dedykowane szkła. Jeżeli chciałbym się bardziej pobawić to dlaczego nie spróbować ze szkłami manualnymi.

Dla mnie jako amatora to właśnie manualne szkła zachęcają.. tak jak wcześniej napisano 100zł vs 1200zł (w przypadku 50tki). Amator ma czas i chęci według mnie żeby się pobawić.. zawodowiec kupuje drogie szkło z piekielnie szybkim i dokładnym AF podpina pod FF i o manualu nie myśli bo nie ma czasu.. ale może mi się wydaje.

tymczasowy_
30.09.12, 21:58
Chyba wybiorę się do sklepu na dłużej i pobawie się tym peakingiem porządnie.. bo jedni piszą że rewelacja, mega celność można uzyskać a inni że tylko taki bajer dodatek.. że dokładnie się z tego korzystać nie da...Dzięki pakingowi można poprawnie ustawić ostrość bez opcji powiększenia fragmentu kadru. Ja przy portrecie używam zawsze powiększenia i peakingu i uzyskuję zazwyczaj rezultat 10/10 trafień. Robię to z użyciem LCD, jeśli będę miał EVF, będzie jeszcze dużo lepiej, bo szybciej.

PS Zestaw który podałeś całkiem fajny.. tylko 35mm 1.8 będzie pewnie drogawy..Spokojnie można pozostać przy Sigmie 30mm/2.8. Jak widać poniżej, tło można jak najbardziej spokojnie rozbebłać:
http://i.minus.com/isHxBnDpFnlZX.jpg

PS2 Ja to się zastanwiam jeszcze czy nie porzucić pomysłu NEX na rzecz jakiejś FF np D600.. ale to inna bajka i niestety inne pieniądze.Pieniądze to raz, gabaryty to dwa, a jakość obrazka i tak nie będzie do rozróżnienia. Ja już dawno "zakopałem" pomysł FF.

PS3 Wie ktoś może albo widział test jak wypada wideo w NEX6? Jest porównywalnie do zhackowanego GH2? Bo GH3 pewnie znowu trochę odskoczy w tym temacie...NEXy mają b. dobry tryb filmowy, w modelach nie aspirujących do kamer filmowych opcja video jest chyba najlepsza w porównaniu z innymi.

sylwiusz
30.09.12, 22:10
Peaking jest dobry, ale do zgrubnego ustawienia ostrosci. Swego czasu mialem NEX-3 i podlaczalem pod niego mojego Pentaxa SMC-M 50/1.4. Z samym peakingiem, na f1.4-f2.8, przy tak malej glebi ostrosci, ciezko bylo trafic w punkt. Im mniej swiatla tym gorzej. Tak wiec jak dla mnie pomocna sprawa, ale nie hiper super.

apz
30.09.12, 22:30

Chcesz powiedzieć , że L-ka 100- 400 to nie jest teleobiektyw????

---------- Post dodany o 22:30 ---------- Poprzedni post był o 22:25 ----------

Dla mnie jako amatora to właśnie manualne szkła zachęcają.. tak jak wcześniej napisano 100zł vs 1200zł (w przypadku 50tki). Amator ma czas i chęci według mnie żeby się pobawić.. zawodowiec kupuje drogie szkło z piekielnie szybkim i dokładnym AF podpina pod FF i o manualu nie myśli bo nie ma czasu.. ale może mi się wydaje.

Jednak tylko Ci się wydaje...

epicure
30.09.12, 22:39
Chcesz powiedzieć , że L-ka 100- 400 to nie jest teleobiektyw???

Nawet więcej, to w ogóle nie jest obiektyw :)

Też nie skumałeś ironii. To była odpowiedź na twierdzenie, że obiektyw nie przekraczający 300 mm to nie teleobiektyw. Oczywiście można tak uważać, ale tak samo uprawniona jest opinia, że obiektyw f/5,6 już nie jest obiektywem. I równie niedorzeczna...

tymczasowy_
1.10.12, 09:47
Peaking jest dobry, ale do zgrubnego ustawienia ostrosci. Swego czasu mialem NEX-3 i podlaczalem pod niego mojego Pentaxa SMC-M 50/1.4. Z samym peakingiem, na f1.4-f2.8, przy tak malej glebi ostrosci, ciezko bylo trafic w punkt. Im mniej swiatla tym gorzej. Najprawdopodobniej mechanizm AF i peaking dla MF są ze sobą związane. Jeśli są warunki takie, ze peaking nie występuje, to używanie w takiej samej sytuacji obiektywu z AF powoduje, że body dla AF wybierze tzw. "szeroki obszar AF" :wink:, czyli krótko mówiąc też nie będzie ostrości ....

Generalnie im więcej otwarta przysłona, tym obrazek bardziej miękki i trudniej złapać ostrość, czy to AF czy MF z peakingiem. Trudno też porównać szkła, bo systemowych z ze światłem lepszym niż 2.0 jest jak na lekarstwo i są drogie jak diabli.
Kolejna sprawa, to to, że obiektywy z AF (te nowoczesne systemowe) same z siebie dają bardziej kontrastowy obraz niż stare pleśniaki.

Każdy ma różne preferencje, jak dla mnie, ja do portretu mogę spokojnie używać MF, tu zaoszczędzić i przeznaczyć kasę na pilniejsze potrzeby. Docelowo, później, jak najbardziej można dokupić jakieś systemowe szkło

chreasy
1.10.12, 10:23
PPPS
*) Jak ktoś chce to mogę dać linka do przykładowych fotek z Sigmy 30mm/2.8

Poproszę, dzięki

@tymczasowy

E50/1.8 (cena 1190) daje rade do portretów? Czy na razie kupić E35 /1.8, który wystarczy do dobrej zabawy w jakieś tam "portreciki" ? Choć najlepiej wiadomo coś w okolicach 50mm w góre

sylwiusz
1.10.12, 10:40
50/1.8 chwala do portretow. Nie jest to szklo wybitne, ale powinno do tego celu lepiej sie nadac niz 35/1.8, chocby dzieki znacznie lepszym mozliwosciom izolacji obiektu fotografowanego no i chyba 35 bedzie jednak drozsza jak widac z zapowiedzi.

chreasy
1.10.12, 10:52
50/1.8 chwala do portretow. Nie jest to szklo wybitne, ale powinno do tego celu lepiej sie nadac niz 35/1.8, chocby dzieki znacznie lepszym mozliwosciom izolacji obiektu fotografowanego no i chyba 35 bedzie jednak drozsza jak widac z zapowiedzi.

no właśnie, 35 będzie chodzić po 1800 zł z kolei E50 fajna do portretów, tańsza ale w pomieszczeniach trzeba się odsuwać od obiektu, gorzej jak natrafimy na ściane :) wiadomo co uniwersalne to nie idealne, no chyba, że jasny zoom 2.8 ale koszt czegoś takiego to 3 stałeczki jak nic.

tymczasowy_
1.10.12, 11:00
Poproszę, dzięki

Tu jest kilka fotek z S30mm/2.8 podłączonego pod NEX-3, wszystkie na @2.8 :
http://minus.com/m9qS4dIu5tjev

E50/1.8 (cena 1190) daje rade do portretów? Czy na razie kupić E35 /1.8, który wystarczy do dobrej zabawy w jakieś tam "portreciki" ? Choć najlepiej wiadomo coś w okolicach 50mm w góre50mm/1.8 oczywiście daje radę, ale Helios 58mm/2.0 czy jakaś 50mm, 55mm z f=1.4 da tak samo radę przy cenie 10 razy mniejszej.

E35mm/1.8 wg mnie ma bardziej uniwersalne zastosowanie, w tym ciasne portrety również, ale czasami można uzyskać zniekształcenia, jakich nie będzie przy dłuższej ogniskowej. Cena 448$ za wielką wodą, prognozuje 448Euro w UE czyli u nas jakieś 1600zł - 2000zł czyli 2x (2.5x) tyle co S30mm. Ja z Sigmy jestem zadowolony a portrety robię manualną 55mm/1.4 zazwyczaj @2.0 lub @2.8 - dodatkowo ja wolę te 5mm mniej.

PS
A tu dodatkowo porównanie portret Sigma 30mm/2.8 @2.8 z M42 55mm/1.4 @2.0
http://min.us/mG22OkZ6SR9av

chreasy
1.10.12, 11:15
[/QUOTE]Dzięki @tymczasowy

Myślałem, że ta sigma (a dokladnie ta dedykowana do nexa) to padaka. Ogólnie z tego co się orientuje, ludzie chwalą z innych systemów (asp-c) sigme (stałki: 30,50,85) oczywiście jak nie ma problemów z BF/FF to ostrość, bokeh są naprawdę fajne. Będę musiał zastanowić się nad tym szkiełkiem 30/2.8. Tysiak w kieszeni zaoszczędzony (E35/1.8)

@up

Te portrety które przedstawiłeś w zupełności aż nadto zaspokają moje potrzeby (generowany obrazek) :)

Pięknie 50-tka rozmyła tył. I przeważnie do portretów przymykasz do 2.0-2.8 ? aaa nie doczytałem. Thx

tymczasowy_
1.10.12, 11:56
Jeszcze raz podsumuję Sigmę 30mm/2.8 (dla NEX i m43).
- jest b. ostra już od f=2.8
- szybkość AF przyzwoita (nie można się czepiać)
- trafność i powtarzalność AF zadowalająca (nie można się czepiać)
- jakość wykonania przyzwoita

Jedyne do czego bym się przyczepił to jej plastikowość - w porównaniu z nią - E16 to pancerny obiektyw. No ale Sigma gdzieś musiała przyoszczędzić ...

sylwiusz
1.10.12, 11:59
no właśnie, 35 będzie chodzić po 1800 zł z kolei E50 fajna do portretów, tańsza ale w pomieszczeniach trzeba się odsuwać od obiektu, gorzej jak natrafimy na ściane :) wiadomo co uniwersalne to nie idealne, no chyba, że jasny zoom 2.8 ale koszt czegoś takiego to 3 stałeczki jak nic.
Ech, nie tak zle, 50 to raptem kat widzenia 75 mm na FF, czyli nawet w pomieszczeniach da sie zrobic calkiem sensowne portrety :-) W koncu za klasyczna portretowke na FF uwazane jest jednak 85mm, ale wszystko jest wzgledne, na 15 mm tez mozna "portretowac" ;-)

chreasy
1.10.12, 12:00
A co do AF. Da rade w pomieszczeniach (biegający brzdąc) ?

ale wszystko jest wzgledne, na 15 mm tez mozna "portretowac" ;-)

tylko wtedy przy UWA to obiekt wyjdzie jak syn Gepetta :P

A jakby ktoś potrzebował, może komuś się przyda :)

70969

tymczasowy_
1.10.12, 12:15
A co do AF. Da rade w pomieszczeniach (biegający brzdąc) ?Dużo zależeć będzie od body. Ja używam na NEX-3 czyli najgorsza puszka Sony pod względem szybkości AF. Przy robieniu fotek śledzącego AF nie używam, ale przy filmowaniu na AF nie narzekam. Generalnie sprawności AF Nikona raczej nie należy się spodziewać :wink:
Co do dzieci, to jak biegają to ja im wtedy fotek nie robię, chyba, że E16. Dzieci uwieczniam przy zabawie, jak są czymś zajęte, wtedy nawet MF wystarcza.
Przy szerokich planach S30mm nawet na @2.8 ma tak dużą GO, że ostrość można ustawiać na hiperfokalną.

sylwiusz
1.10.12, 12:32
A jakby ktoś potrzebował, może komuś się przyda :)

70969

Wynika z tego, ze ogniskowa musimy sobie sami dobrac do portretu, w zaleznosci od grubosci twarzy modela :mrgreen:

grzyboo
1.10.12, 12:33
Ciekawe jak wypadnie w testach nowy kit 16-50?
Jak będzie to podobna jakość do starego kita Panasa 14-45, to taki NEX-6 z kitem i Sigmą 30/2.8 mógłby być całkiem ciekawą alternatywą dla body m4/3 z kitem 14-45 i naleśnikiem 20/1.7. Do tego aplikacje w aparacie, wi-fi i fajny wizjer. Brak ekranu dotykowego nie byłby takim wielkim problemem jeżeli można aparatem sterować z telefonu i wybierać punkty AF, co się przydaje kiedy aparat jest na statywie.

frytek1986
1.10.12, 12:36
NEXy mają b. dobry tryb filmowy, w modelach nie aspirujących do kamer filmowych opcja video jest chyba najlepsza w porównaniu z innymi.
Jakieś konkrety? Rozmawiajmy rzeczowo nt NEX6. Z testów sampli itp. widać oczywistą różnicę między 5n a GH2. Chciałbym wiedzieć jak wypada porównanie NEX6 vs GH2 ew NEX6 vs GH3 (no i jeszcze najlepiej to wszystko vs OMD)

tymczasowy_
1.10.12, 14:04
Wynika z tego, ze ogniskowa musimy sobie sami dobrac do portretu, w zaleznosci od grubosci twarzy modela :mrgreen:To jest ta sama twarz, tyle, ze potraktowana różnymi ogniskowymi. Nie bez powodu 85mm i 135mm są nazywane portretówkami. Krótszymi ogniskowymi można też robić ciasne portrety, ale trzeba bardziej zwracać uwagę na anatomię twarzy, aby czegoś nie uwypuklić. Poza tym lepiej widać różnicę jak obok siebie zestawi się zdjęcia robione różnymi obiektywami, jeśli robi się jedną ogniskową, to czasami ciężko jest dopatrzeć się czegoś nieprawidłowego.

Jakieś konkrety? Rozmawiajmy rzeczowo nt NEX6. Z testów sampli itp. widać oczywistą różnicę między 5n a GH2. Chciałbym wiedzieć jak wypada porównanie NEX6 vs GH2 ew NEX6 vs GH3 (no i jeszcze najlepiej to wszystko vs OMD) OMD pod kątem filmowania wypada najgorzej, chyba nawet tu Fatman porównywał OMD do NEX-5N.
Sony i Panasonic mają też zupełnie inne filozofie w kwestii filmowania przez bezlustrowce. Panasonic ma modele GH z doskonałym trybem filmowym, Sony natomiast oferuje kamery filmowe z bagnetem E i matrycą z NEXów. Niemniej jednak funkcja filmowania w NEX'ach stoi na wysokim poziomie ... z resztą z filmem jest podobnie jak z fotografią, nie ważne czym, ważniejsze są umiejętności operatora i pomysł.

LuiN
1.10.12, 14:39
Niemniej jednak funkcja filmowania w NEX'ach stoi na wysokim poziomie

Nie licząc tego, że na stabilizacji taki Nex 7 potrafi się przegrzać w czasie filmowania po 3 minutach. To samo u Soniaków z półprzepuszczalnymi lustrami. Po 2 latach filmowania A55, EM-5 przyniósł w moim przypadku dużo większą swobodę działania, celniejszy fokus i znacznie większą głębię ostrości przy tych samych przysłonach co w APS-C.

tymczasowy_
1.10.12, 15:07
Nie licząc tego, że na stabilizacji taki Nex 7 potrafi się przegrzać w czasie filmowania po 3 minutach.Przecież NEXy nie mają stabilizowanej matrycy.
Stabilizacja jest potrzebna jak się kręci z ręki u cioci na imieninach ....
To my tu przeliczamy się na klatki na sek, Megabity strumienia, aby potem wyjechać z tekstem o stabilizacji .....?

To samo u Soniaków z półprzepuszczalnymi lustrami. Po 2 latach filmowania A55, EM-5 przyniósł w moim przypadku dużo większą swobodę działania, celniejszy fokus i znacznie większą głębię ostrości przy tych samych przysłonach co w APS-C.Widzisz jednemu zależy na dużej GO, innemu na małej ... nie dogodzisz.

PS
Zazwyczaj jedno ujęcie do filmu trwa o wiele krócej niż 3 minuty ... chyba, ze dalej rozmawiamy o filmach u cioci ....

LuiN
1.10.12, 15:29
Przecież NEXy nie mają stabilizowanej matrycy.
Stabilizacja jest potrzebna jak się kręci z ręki u cioci na imieninach ....
To my tu przeliczamy się na klatki na sek, Megabity strumienia, aby potem wyjechać z tekstem o stabilizacji .....?

Zazwyczaj jedno ujęcie do filmu trwa o wiele krócej niż 3 minuty ... chyba, ze dalej rozmawiamy o filmach u cioci ....

Ze stabilizacją w Nexach masz oczywiście rację - mea culpa.

Nie zmienia to faktu przegrzewania się Nexów i lusterek Sony z półprzepuszczalnym lustrem. Kręcę dużo materiałów dłuższych niż trzy minuty na potrzeby recenzji sprzętu. Nawet jeśli będziesz sobie dawkował ujęcia po 2-3 minuty, to jeśli masz zebrać dajmy na to 25 min. finalnego materiału jednym ciągiem i tak matryca się przegrzewa. Co jakiś czas trzeba zrobić sobie przerwę by móc nagrać kolejne ujęcie. Po pierwszym "przegrzanym nagraniu" zwykle każde następne ujęcie kończy się monitem z termometrem i samoistnym wyłączeniem aparatu.

Dodam tylko, że w A55 stabilizację wyłączałem przy pracy na statywie, a zdjęcia do testów starałem się robić dopiero po nagraniach, by niepotrzebnie nie rozgrzewać sensora. Pomagało, ale nie na tyle by móc mówić o komforcie działania.

---------- Post dodany o 15:29 ---------- Poprzedni post był o 15:25 ----------

Tu przegrzewanie się Nexa 7:

http://youtu.be/xWQ3X1u8gcg
A tu proponowane "rozwiązanie" dla Nexów:

http://youtu.be/lhW1dbeGIaE

tymczasowy_
1.10.12, 18:01
Kolego LiuN, nie demonizujcie. Sam mam NEX-3, czasami używam go do nagrywania występów dzieciaków w przedszkolu, więc nagrania dwudziestoparo minutowe nie są mojemu NEXowi obce. Nigdy nie pojawił się komunikat o przegrzaniu. Fakt bolączką NEXa 3 i 5 było przegrzewanie, ale zostało to usunięte poprzez upgrade oprogramowania.
Czy wyobrażasz sobie co by się działo z systemem NEX, gdyby tak jak mówisz po 3 minutach filmowania występowało przegrzewanie w każdej puszce???? Nie przesadzaj, na tym forum naprawdę są ludzie, którzy bardzo dobrze znają sprzęty różnych producentów.

LuiN
1.10.12, 18:28
@tymczasowy_

Ależ nie śmiem demonizować i nie mam w tym żadnego interesu. Nie podważam też wiedzy Klubowiczów. Na przegrzewającej matrycy w Sony przejechałem się jednakowoż wielokrotnie i na ten temat uczulam tylko i wyłącznie w dobrych intencjach.

hellbike
1.10.12, 18:34
czy ne6 ma matryce z nex7, czy tez stworzyli nowa, po ktorej mozna spodziewac sie jeszcze lepszych osiagow?

nightelf
1.10.12, 18:38
czy ne6 ma matryce z nex7, czy tez stworzyli nowa, po ktorej mozna spodziewac sie jeszcze lepszych osiagow?

Jeśli jest inna ilość Mpix to i matryca musi być inna.

sylwiusz
1.10.12, 18:38
Jak moze miec te sama matryce skoro to jest 16 vs 24 MPix, a do tego na matrycy NEX-6 sa piksele do AF z detekcja fazowa. To zupelnie inne konstrukcje, podejrzewam, ze ta z NEX-6 to rozwiniecie bardzo udanej konstrukcji znanej ze swietnych osiagow min w Pentaxie K-5, czy Nikonie D7000.

hellbike
1.10.12, 18:40
mhm, nie przeczytalem specyfikacji ;p

frytek1986
1.10.12, 19:26
NEX 6 ma nową matrycę wykorzystaną wcześniej tylko w 5R.

epicure
1.10.12, 19:31
...do tego na matrycy NEX-6 sa piksele do AF z detekcja fazowa.

I zapewne są to takie same piksele, jak wszystkie inne dookoła.

nightelf
1.10.12, 19:40
I zapewne są to takie same piksele, jak wszystkie inne dookoła.

Tylko mają jedną nóżkę bardziej :wink:

chreasy
10.10.12, 16:54
http://forums.dpreview.com/forums/thread/3280861

grzeSiuu
12.10.12, 12:03
sony nex-6 + 10-18mm i 35mm i jeszcze 16-50mm

http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/sony-alpha-nex-6-preview-samples

grzeSiuu
13.10.12, 14:43
no i mamy teścik tegoż modelu:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15807&sony-nex-6-test

nightelf
13.10.12, 15:45
Fotopolis wręcz rozpływa się w zachwytach, ogłosili NEX 6 najlepszym bezlusterkowcem.
Jednak jak sami zauważyli
Szkoda, że producent nie zdecydował się na wprowadzenie możliwości sterowania aparatem z poziomu smartfona.Liczyłem jednak na to, że będzie podgląd live view na komórce/tablecie.

hellbike
13.10.12, 16:52
wiec co jest lepsze, sony nex 6, czy ne 7? bo nex 7 kosztuje obecnie 3900, wiec i tak juz dosc tanio.

chreasy
13.10.12, 18:08
wiec co jest lepsze, sony nex 6, czy ne 7? bo nex 7 kosztuje obecnie 3900, wiec i tak juz dosc tanio.

nex 6 + 16-50 będzie kosztować ok 4000. Nex 7 przez te dziadowskie 24 mpix byłby cool a tak przez to, jest wymagający dla obiektywów. 2 pokrętła w 7 rewelka. Poczekam jeszcze na test Fuji X e1 i zdecyduje: OMD 5/nex6/Xe1

hellbike
13.10.12, 18:24
nex 6 + 16-50 będzie kosztować ok 4000. Nex 7 przez te dziadowskie 24 mpix byłby cool a tak przez to, jest wymagający dla obiektywów. 2 pokrętła w 7 rewelka. Poczekam jeszcze na test Fuji X e1 i zdecyduje: OMD 5/nex6/Xe1

tez sie nad tym zastanawiam, co tu kupic i poki co padlo na aparat analogowy.

A wiadomo, kiedy wyjdzie 35mm 1.8 dla sony?

nightelf
13.10.12, 18:35
2 pokrętła w 7 rewelka.
Jak to 2? Przecież Nex 7 ma 3 pokrętła.

broda
13.10.12, 21:30
Wyceniaja ten aparat na 1000 baksow z kitem , dolar aktualnie po 3,20 , wiec skad te 4000zl

hellbike
13.10.12, 21:37
Wyceniaja ten aparat na 1000 baksow z kitem , dolar aktualnie po 3,20 , wiec skad te 4000zl

amerykanskie ceny podawane sa bez podatku, poniewaz tez w kazdym stanie jest inny, z tego co wiem.

chreasy
13.10.12, 22:00
Jak to 2? Przecież Nex 7 ma 3 pokrętła.

tak :) miałem na myśli te dwa u góry ( pokręto nr 1 - przysłona, pokręto nr 2 - korekta ekspozycji ) a pominąłem te trzecie odp. za ISO.

epicure
13.10.12, 22:17
A X-E1 ma cztery pokrętła ;)

easy_rider
13.10.12, 22:30
A OMD 6... - i coś z tego wynika :?: Może coś wygrałem? :mrgreen:

epicure
13.10.12, 22:33
A OMD 6...

Chyba trzykrotnie policzyłeś pokrętło korekcji dioptrażu wizjera ;)

easy_rider
13.10.12, 22:36
Tego nie policzyłem... ale akurat mam przykręconego gripa :lol:

epicure
13.10.12, 22:37
Aaaa.... Dobre! :)

broda
14.10.12, 11:16
amerykanskie ceny podawane sa bez podatku, poniewaz tez w kazdym stanie jest inny, z tego co wiem.
i wszystko jasne , ale nawet ok 4k to dobra cena w porownaniu z bezposrednia konkurencja , w tescie na fotopolis wypadl swietnie , z poczatku jaralem sie xe-1, ale poczekam na tego soniacza ,ceny u nich szybko spadaja a ze mam czym pstrykac nie spieszy mi sie ,pozdr

Mcarto
23.10.12, 19:42
i wszystko jasne , ale nawet ok 4k to dobra cena w porownaniu z bezposrednia konkurencja , w tescie na fotopolis wypadl swietnie , z poczatku jaralem sie xe-1, ale poczekam na tego soniacza ,ceny u nich szybko spadaja a ze mam czym pstrykac nie spieszy mi sie ,pozdr

Ja dopiero kilka dni temu wczytałem się w test tego Soniacza i zrobił na mnie wrażenie. Jest b.podobny do Fuji xe-1 a za razem sporo tańszy. Fuji jest fajny ale drogi a Sony pewnie spadnie do 500-450 euro z kitem jak znam życie w przeciągu kilku miesięcy - można do niego dokupić Sigmę 30mm za 170 euro i podczepić własne manuale.
Jak dla mnie przewaga Fuji to dobry jpg i jasny zoom ale wszystkie zdjęcia i tak zapisuję do RAW a zoom? jest ciekawy ale nie w obecnej cenie bo można za to kupić 3 stałki.

epicure
23.10.12, 19:48
To ile ten Soniacz ma kosztować?

broda
23.10.12, 19:58
ok 4k z kitem . i chyba 3,5 body , cena niewatpliwie zjedzie jeszcze w dol z czasem , na rynku bedzie tez wiecej uzywek niz fuji , wiec po pewnym czasie mozna go bedzie kupic za przyzwoite pieniadze , sa tez rzeczy ktore mnie w nim martwia ,podobno agresywnie odszumia juz od czulosci 8oo , aczkolwiek nie sprecyzowano w tescie czy tylko jpg czy takze rawy http://www.swiatobrazu.pl/sony-nex-6-pierwsze-wrazenia-i-test-iso-27982.html

TOKIN
23.10.12, 19:59
Niestety jest ten nex brzydki jak...wszystkie pozostałe nexy:evil:

broda
23.10.12, 20:04
rozni sie od pozostalych nexow ,i wyglada dosc zgrabnie , duzym plusem tego aparatu bedzie praca z manualami ,pozdr

epicure
23.10.12, 20:05
No to sama puszka kosztuje mniej więcej tyle samo, co OM-D albo X-E1. Dlaczego akurat Sony ma stanieć o połowę, a aparaty innych marek już nie?

broda
23.10.12, 20:18
Omd stoi powyzej 4k za body , fuji mniej sie sprzeda ,bo w zestawie z obiektywami to ten system kosztuje troche , w sony pewnie za rok bedzie nastepna puszka z wizjerem , co bedzie mialo wplyw na cene nex 6 , biorac pod uwage takze dostepnosc nexow prawie w kazdym markecie ,kupi go sporo ludzi , niekoniecznie swiadomych czego im trzeba , szybciej pojawi sie w obiegu wtornym i finalnie ktos komu sie nie spieszy jak np ja kupi go taniej ,pozdr

chreasy
23.10.12, 20:21
Miałem okazje wczoraj/dziś pobawić się sporo czasu (MM w Olsztynie za 2700=5r+kit), co prawda nie nexem 6 ale nexem 5r który posiada - hybrydowy AF jak w nexie 6: AF na bazie kontrastu oraz detekcji fazy no i powiem, że różnica jest spora lepiej niż w poprzednich nexach nawet w nexie 7(tam to kiszka, niby wyższy model ale chyba tylko w obudowie magn. & z tymi 3 tarczami) z kolei f-cją quick navi nex 6 ułatwia szyszby dostęp do zmian ustawień, dużo to lepsze niż ten tri navi, no ale wracając do tego AF. Fajnie jak się zaznaczy na LCD palcem punkt/obiekt który ma śledzieć i robi to szybko. OMD chyba też to posiada ?! AF-S to w porównaniu do OMD lekka przepaść. Porównywałem obydwa i z OMD mogłem robić oberdasy, fikołki to olek piekielnie szybko ostrzył, nie musiał nawet myśleć. W nexie to musiał się z lekka zastanowić. Podsum. nex 5r/6 do streeta nie będzie problemem czy ze śledzeniem małego bąka przemieszczającego się po mieszkaniu.

@up

Nawet szybko łapałem (AF) jakieś dzieciaki, które latały i ganiały się :) Było szybko bez problemu.

epicure
23.10.12, 20:38
broda, zgodziłbym się z Tobą, gdybyśmy mówili o kolejnym tanim entry-levelu. Ale mówimy o aparacie dla entuzjastów, a takich rzeczy nie kupuje przez przypadek przysłowiowy Kowalski, który wpadł do marketu po kompakta, a wyszedł z NEXem, bo sprzedawca owinął go wokół palca jak małe dziecko. Aparaty takie, jak NEX-6, są dla ludzi, którzy wiedzą, po co przychodzą. Tacy ludzie się nie zastanawiają, dlaczego wystawiona obok w gablocie lustrzanka Canona wygląda bardziej profi niż Sony, a kosztuje dwukrotnie mniej. Oni kupują taki aparat, bo wiedzą, co on oferuje. I jakoś trudno mi uwierzyć, że nagle wszyscy oni rzucą się właśnie na NEXa, a nie na konkurencyjne aparaty. No bo niby czemu?

broda
23.10.12, 21:03
zdarzy sie i przyslowiowy Kowalski , jestem pewien ze nex 6 bedzie wiecej we wtornym obiegu i jako nowy takze szybciej stanieje niz fuji , czas pokaze ,pozdr

chreasy
23.10.12, 22:15
test AF

http://www.youtube.com/watch?v=sGyR266TW2Y

http://www.youtube.com/watch?v=Ns0bLn4e_b4

Mcarto
23.10.12, 22:22
Teraz kosztuje z kitem 1020 euro a Fuji E-X1 920 euro za body ale liczę, że cena w ciągu kilku miesięcy spadnie o połowę jak Nexa 5.

Teraz nie chcę podejmować żadnych decyzji, mam już pełen system i wolę kasę wydać coś innego ale na wiosnę będę pewnie chciał coś poręczniejszego niż lustro.

Taki nex ew. E-pl5 z kitem i jasną stalką mogą stanowić ciekawy i budżetowy back-up dla mojego Pentaxa. Nex kusi też tanimi stałkami Sigmy, szkłami z drugiej ręki i dobrą pracą z manualami.
Fuji jest też ciekawe ale droższe - musiałbym wtedy sprzedać mój system aby zebrać szklarnię w nowym systemie.

Ar2
23.10.12, 22:31
Teraz kosztuje z kitem 1200 euro a Fuji E-X1 920 euro za body ale liczę, że cena w ciągu kilku miesięcy spadnie o połowę jak Nexa 5.

Cena nexa-5n na początku wynosiła $700, teraz nowego można kupić za ok. $500. Nex7 w dniu premiery kosztował $1400, teraz $1350 (ceny wzięte z amazon.com). Nie mówię, ze Nex-6 nie stanieje za kilka miesięcy, ale 50% to chyba jednak zbyt optymistyczne prognozy..

Mcarto
23.10.12, 22:44
Cena nexa-5n na początku wynosiła $700, teraz nowego można kupić za ok. $500. Nex7 w dniu premiery kosztował $1400, teraz $1350 (ceny wzięte z amazon.com). Nie mówię, ze Nex-6 nie stanieje za kilka miesięcy, ale 50% to chyba jednak zbyt optymistyczne prognozy..

Ja myślę, ze jeszcze spadnie - teraz NeX 7 z kitem kosztuje 1080 euro wiec zaledwie 60 euro więcej.
Nex 6 powinien sporo spaść aby się sprzedawać a za kilka miesięcy Sony pewnie jeszcze coś nowego zaprezentuje...

nightelf
24.10.12, 14:16
Ja myślę, ze jeszcze spadnie - teraz NeX 7 z kitem kosztuje 1080 euro wiec zaledwie 60 euro więcej.
Nex 6 powinien sporo spaść aby się sprzedawać a za kilka miesięcy Sony pewnie jeszcze coś nowego zaprezentuje...

Myślę, że raczej NEX 7 wyjdzie z produkcji zastąpiony nowym modelem, niż doczekamy się sporego spadku ceny NEXa 6.

chreasy
25.10.12, 01:03
Cena nex6 + kit:

http://www.inter-market.eu/product-pol-2453-NEX-6L-z-obiektywem-SEL-P1650.html

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-sony-nex-6-i-ob-16-50-czarny.html

(http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-sony-nex-6-i-ob-16-50-czarny.html)

Kamol3
25.10.12, 10:06
Liczyłem na 4199 zł. Jednak nie jest złe. Cena jest dobra :)

chreasy
25.10.12, 10:09
Cena w FJ może wynosić 4200 baa nawet 4k. Chociaż z tego co wyczytałem to jeden już kupił za 4k od znajomego sprzedawcy. Zobaczymy jak się ceny unormują na początku grudnia.

frytek1986
25.10.12, 14:05
test AF

http://www.youtube.com/watch?v=sGyR266TW2Y

http://www.youtube.com/watch?v=Ns0bLn4e_b4

Denerwuje mnie ten "powrót" AF na filmie.. ostrzy ładnie płynnie ale dojeżdża zawsze minimalnie "za daleko" i leciutko wraca. W evilach zawsze tak jest czy tylko tutaj? Nie byłem tego świadomy, ale nie podoba mi się to.

Drugie pytanie - czy podczas kręcenie filmu z AF-C można zmieniać śledzony obiekt podczas nagrania? Np. kręcę osobę na pierwszym planie ale chce zmienić ostrość na tą na dalekim drugim planie, płynnie. Da się?

Fatman
25.10.12, 16:28
Denerwuje mnie ten "powrót" AF na filmie.. ostrzy ładnie płynnie ale dojeżdża zawsze minimalnie "za daleko" i leciutko wraca. W evilach zawsze tak jest czy tylko tutaj? Nie byłem tego świadomy, ale nie podoba mi się to.

"za daleko" przechodzi tylko i wyłącznie kiedy wciśniemy spust, czyli wymusimy ostrzenie właśnie w tej chwili (przechodzi wtedy jakby w tryb zdjęciowy). Kiedy zdajemy się w pełni na automatykę ostrzenia, nie ma tego denerwującego efektu. I to właściwie tylko w NEX właśnie, niestety w chwalonym Panasie GH2 tak właśnie jest -czyli typowa praca CDAF (za daleko i powrót). Bardzo jestem ciekaw jak jest w nowych Panasach (np. GH3).

Drugie pytanie - czy podczas kręcenie filmu z AF-C można zmieniać śledzony obiekt podczas nagrania? Np. kręcę osobę na pierwszym planie ale chce zmienić ostrość na tą na dalekim drugim planie, płynnie. Da się?

Musisz palcem wskazać inny obszar ostrzenia na LCD. I gotowe.

grzeSiuu
25.10.12, 16:43

NEX-6 chyba ni ma taczskrina więc za pomocą dotknięcia nie przestawi się nic :(

frytek1986
25.10.12, 17:11
"za daleko" przechodzi tylko i wyłącznie kiedy wciśniemy spust, czyli wymusimy ostrzenie właśnie w tej chwili (przechodzi wtedy jakby w tryb zdjęciowy). Kiedy zdajemy się w pełni na automatykę ostrzenia, nie ma tego denerwującego efektu. I to właściwie tylko w NEX właśnie, niestety w chwalonym Panasie GH2 tak właśnie jest -czyli typowa praca CDAF (za daleko i powrót). Bardzo jestem ciekaw jak jest w nowych Panasach (np. GH3).

Chyba nie sprecyzowałem - miałem na myśli filmy - nie robienie zdjęć. Na pierwszym zacytowanym filmie widać właśnie ten efekt - od 2:44.
Palcem nie wskaże - nie ma touchsreena. Można to zrobić jakoś na klawiszach? chodzi mi o sytuację w której kadr pozostaje taki sam a zmienia się jedynie miejsce ostrzenia.

epicure
25.10.12, 18:38
AF wymiata. Jestem pod wrażeniem.

broda
25.10.12, 18:46
Cena nex6 + kit:

http://www.inter-market.eu/product-pol-2453-NEX-6L-z-obiektywem-SEL-P1650.html

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-sony-nex-6-i-ob-16-50-czarny.html

(http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-sony-nex-6-i-ob-16-50-czarny.html)
poczekajmy az na dobre sie pojawi , te miejsca ktore linkujesz nie naleza do najtanszych na poczatku ,pozdr

Fatman
25.10.12, 19:52
NEX-6 chyba ni ma taczskrina więc za pomocą dotknięcia nie przestawi się nic :(

Ups................. no to kiszka :-( Byłem pewien, że ma :-(

Czyli w tym wypadku lepiej spisze się NEX-5R.

Chyba nie sprecyzowałem - miałem na myśli filmy - nie robienie zdjęć.

Ja też pisałem o filmach :-)

Na pierwszym zacytowanym filmie widać właśnie ten efekt - od 2:44.

No własnie ja tam tego nie widzę -dopiero mniej więcej od 3:00 kiedy testujący zaczyna naciskać spust, widać ten efekt.

W NEX-5N (przykład poniżej) było tak jak opisałem -nie jestem w stanie uwierzyć, że w nowszym modelu, z bardziej zaawansowanym AF (fazowy informuje puszkę, że kontrastowy może już przestać szukać) działa do gorzej......

http://www.youtube.com/watch?v=9TvFUcPVtT0&feature=g-upl

frytek1986
25.10.12, 20:34
No własnie ja tam tego nie widzę -dopiero mniej więcej od 3:00 kiedy testujący zaczyna naciskać spust, widać ten efekt.

a ja widzę:D. A tak poważnie to polecam pełny ekran + 720p. Ja to zauważam i mnie denerwuje:/

Fatman
25.10.12, 20:54
No na pełnym oglądam w max jakości....... Możliwe, że nie widzę tego a to jak piszesz jest.... kiepsko bardzo by było, bo to wyraźny regres by był w stosunku do 5N.

broda
27.10.12, 08:50
http://allegro.pl/sony-nex-6l-sel-p16-50-mm-022-311-71-37-i2744923780.html , bez obiektywu bedzi 300 -400 zl taniej , niezle jak na poczatek ,pozdr

mbehnke
27.10.12, 09:06
Pierwsze wrażenia po zakupieniu NEX-6 na forum KKM: http://www.klubkm.pl/forum/showthread.php?p=1464037#post1464037

epicure
27.10.12, 09:13
Cena bardzo fajna, ale z oszczędnościami trochę przegięli. Brak ładowarki w zestawie jeszcze jakoś przejdzie w kompakcie, ale tutaj.

dzarro
27.10.12, 09:22
NX20 kit wychodzi troche taniej

frytek1986
29.10.12, 17:59
No na pełnym oglądam w max jakości....... Możliwe, że nie widzę tego a to jak piszesz jest.... kiepsko bardzo by było, bo to wyraźny regres by był w stosunku do 5N.

hmm tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=QYZO9SD7LeA to chyba lepiej widać. Ogólnie na filmie można zobaczyć niedoskonałości AF..

A jeszcze jedno pytanie - czy można ustawić jakoś w trybie filmów w AF-C jego szybkość? Np. jeżeli chciałbym, aby zmiana ostrości następowała łagodnie, powoli? Peaking rozumiem nie działa w filmikach?

nightelf
29.10.12, 18:46
Peaking rozumiem nie działa w filmikach?

Z tego co wiem, Peaking działa zarówno w filmach, jak i w trybie zdjęciowym.

grzeSiuu
29.10.12, 19:10
ja sobie taaak czytam i przeglądam info o nex-6 i ... .. wnioskuję :D
ten aparat ma wszystko oprócz najważniejszych rzeczy:
- stabilizacja obrazu
- ładowarka
- taczskrin kosztem redukcji guziczków
chyba zostaję przy swoim pierwotnym wyborze ;)

dzarro
29.10.12, 21:25
Macałem sprzęta w Centrum-Sony. Z tym nowym zoomem strasznie małe cholerstwo - ale ma i gripa i wizjer, tylko regulacja ogniskowej niespecjalna. W sumie niegłupi sprzęcior - można go nosić ze sobą codziennie.

frytek1986
29.10.12, 21:26
- stabilizacja obrazu
- ładowarka

Stabilizacja w obiektywach, ładowarka za grosze do dokupienia a tacz.. rzeczywiście najważniejszy? Inne piorytety mamy.

broda
29.10.12, 21:43
- stabilizacja obrazu
- ładowarka
kazdy ma inny gust , dla mnie wazne sa 3 rzeczy , wbudowany wizjer , jakosc obrazu i cena , pozdr

grzeSiuu
29.10.12, 22:18
jasne... to było takie moje małe usprawiedliwienie mojego peirwotnego wyboru.
;)

p.s.
wybór w obiektywach ciut gorszy niż w OlyFamily.
raczej już mnie nic nie przekona do innego wyboru.

Mcarto
29.10.12, 22:20
Ten nex jest wygląda naprawdę ciekawie - nie byłem do tej pory przekonany do bezlusterkowców Sony ale ostatnie modele mi się podobają.
Ciekaw jestem tylko ceny w nastepnym roku bo wtedy podejme decyzję o zakupie i ciekawi mnie ten nowy zoom czy jest ostry bo byłby podstawowym szkłem, może być ciemny bo i tak często przymykam.
Co do stabilizacji to bym jej nie przeceniał - ostatnio włączam ją tylko jak jej naprawdę potrzebuje. Czasem mam włączoną stabilizację, ustawiony dobry czas, stoję nieruchomo a zdjęcie wychodzi poruszone... wolę polegac na samym aparacie i ustawionym czasie niż stabilizacji bo niekiedy mnie zawodzi.

Fatman
30.10.12, 08:38
........Ogólnie na filmie można zobaczyć niedoskonałości AF..

ooooo, makabra -no to jest straszny regres w stosunku do NEX-5N :-(

A jeszcze jedno pytanie - czy można ustawić jakoś w trybie filmów w AF-C jego szybkość? Np. jeżeli chciałbym, aby zmiana ostrości następowała łagodnie, powoli? Peaking rozumiem nie działa w filmikach?

Niestety nie można zmienić szybkości pracy AF (spowolnienia). Dlatego tak bardzo mi się podobała praca AF podczas filmowania w NEX-5N -tam szybkość była przyjemna dla oka (jedyny problem, to że czasem jakby z wielkim oporem w ogóle zaczynał ostrzyć) i nie było efektu przeostrzenia na dalszą odległość.

Peaking działa przy filmowaniu.

LuiN
30.10.12, 09:20
Dlatego tak bardzo mi się podobała praca AF podczas filmowania w NEX-5N -tam szybkość była przyjemna dla oka (jedyny problem, to że czasem jakby z wielkim oporem w ogóle zaczynał ostrzyć) i nie było efektu przeostrzenia na dalszą odległość.

Zakładam, że porównanie dotyczy tych samych obiektywów podpiętych do obu kompaktów?

Fatman
30.10.12, 14:16
Zakładam, że porównanie dotyczy tych samych obiektywów podpiętych do obu kompaktów?

Nie wiem co było podpięte pod NEX-6, nie mam NEX-6 -sugeruję się filmem, który został zamieszczony ostatnio w wątku. Do NEX-5N miałem podpięte systemowe SEL18-55 i SEL16 2.8. W obu przypadkach AF podczas filmowania działał z odpowiednią szybkością, płynnie i precyzyjnie.

nightelf
30.10.12, 14:44
Może działanie układu AF da się poprawić poprzez nowe firmware?
Żeby było podobne do tego z 5N?

Fatman
30.10.12, 16:53
Może działanie układu AF da się poprawić poprzez nowe firmware?
Żeby było podobne do tego z 5N?

aaa, to na pewno, tylko trzeba chcieć, a nie wiem czy będą chcieli to zrobić. Świat pędzie do przodu, ważne żeby było szybko (na to zwraca uwagę potencjalny zwykły klient) a nie sensownie i ładnie :-(

grzeSiuu
30.10.12, 17:44
... i pewnie te poprawki wyjdą w nowym body razem z taczskrinem ;)

chreasy
31.10.12, 20:12
niezła cena:

http://www.karen.pl/product/174990/Foto_i_Video/Aparaty_cyfrowe/Sony_NEX_6LB_czarny_obiektyw_16_50mm.html

wyrwiflak
31.10.12, 21:59
Miałem C3 z kitem 18-55 i w filmach AF działał tak jak powinien - nie zdarzyło mi się by coś co jest głównym motywem zostało nieostre dłużej niż krótką chwilkę, to już z Penem (epl2) sytuacja wygląda znacznie gorzej. Jednak w Nex 6 chwalony hybrydowy tryb AF nie działa w filmach a w zdjęciach punkty fazowe są używane jedynie do f6,3 (obiektywy do nexa działają na przesłonie faktycznej a nie roboczej)

Karol
31.10.12, 23:32
Brak ładowarki w zestawie to przegięcie, tym bardziej, ze bateria ponoć dość długo się ładuje. Jpgi z aparatu całkiem dobrze wyglądają, o niebo lepiej niż z poprzednich Nexów, chyba producent coś zamieszał w silniku.

grzeSiuu
1.11.12, 00:54
niezła cena:

raczej tanie pozycjinowanie sklepu :(
produkt chwilowo niedostępny

Fatman
6.11.12, 12:29
Dzisiaj miałem okazję pobawić się chwilkę NEX-5R -skupiłem się głównie na sprawdzeniu jak działa AF podczas filmowania. Działa trochę szybciej niż w przypadku NEX-5N, ale równie ładnie, czyli płynnie i bez przeostrzeń (czyli nie ma efektu, szukania ostrości za daleko i cofania na bardziej poprawne miejsce). W NEX-6 raczej będzie dokładnie tak samo.

chreasy
6.11.12, 21:26
http://www.ephotozine.com/article/sony-nex-6-review-20566

frytek1986
6.11.12, 23:06
Dzisiaj miałem okazję pobawić się chwilkę NEX-5R -skupiłem się głównie na sprawdzeniu jak działa AF podczas filmowania. Działa trochę szybciej niż w przypadku NEX-5N, ale równie ładnie, czyli płynnie i bez przeostrzeń (czyli nie ma efektu, szukania ostrości za daleko i cofania na bardziej poprawne miejsce). W NEX-6 raczej będzie dokładnie tak samo.

czyli jednak jest szansa, że będzie ok. Nie planujesz Fatman jakiegoś testu 5R albo 6?

Mcarto
6.11.12, 23:08

AF w NEX 6 jest ten sam co w 5R.

Czy fotografowałeś używając focus peaking z niesystemowymi obiektywami w gorszych warunkach oświetleniowych np. w zamkniętych pomieszczeniach oświetlonych tylko wpadającym z zewnątrz światłem?
Nie chcę budować kolejnego systemu a nowszy NEX z kitem wydaje się ciekawym rozwiązaniem... do tego tania Sigma 30mm + przejściówka na bagnet K i mam wszystko czego potrzebuję.

Fatman
7.11.12, 08:24
Czy fotografowałeś używając focus peaking z niesystemowymi obiektywami w gorszych warunkach oświetleniowych np. w zamkniętych pomieszczeniach oświetlonych tylko wpadającym z zewnątrz światłem?

Tak jak pisałem, miałem tylko chwilkę.... więc nie było na to szans :-( Natomiast jak miałem NEX-5N to dosyć często miałem okazję fotografować z niesystemowymi szkłami (w trudnych warunkach także). Po nabraniu doświadczenia właściwie problemu nie było, ale głównie z szkłami o większej ogniskowej. Przy szerokich, peaking pokazywał właściwie wszędzie ostrość.

Mcarto
7.11.12, 17:24
Tak jak pisałem, miałem tylko chwilkę.... więc nie było na to szans :-( Natomiast jak miałem NEX-5N to dosyć często miałem okazję fotografować z niesystemowymi szkłami (w trudnych warunkach także). Po nabraniu doświadczenia właściwie problemu nie było, ale głównie z szkłami o większej ogniskowej. Przy szerokich, peaking pokazywał właściwie wszędzie ostrość.

Dzięki:) (dałbym plusa ale nie mogę)

To mi wystarczy. Daję sobie dobrze radę ostrząc ręcznie na analogowym ME Super to i Focus Peaking nie powinien być problemem - zapamiętam sobie tylko, że na szerokim kącie mogą być czasem kwiatki:wink:.
Teraz czekam do wiosny i zobaczę - jak nowy Ricoh nie zaprezentuje modułu z bagnetem K to chyba wybiorę Nexa 5R ew. 6.

goldiesr
7.11.12, 22:27
tutaj autor porównał wysokie iso w nocy nex6 do em-5. po zdjęciach widać, że nie jest dobrze pomimo większej matrycy nex6.
różnica zapewne jest też podyktowana gorszym obiektywem, ale o to już sony powinno się martwić.
http://www.penowiec.com/2012/11/olympus-om-d-kontra-sony-nex-6.html

Fatman
8.11.12, 00:56
czyli jednak jest szansa, że będzie ok. Nie planujesz Fatman jakiegoś testu 5R albo 6?

Bardzo chętnie, tylko musiała by się znaleźć dobra duszyczka, która do testu takowego wypożyczy na dzień/dwa :-)

tutaj autor porównał wysokie iso w nocy nex6 do em-5. po zdjęciach widać, że nie jest dobrze pomimo większej matrycy nex6.
różnica zapewne jest też podyktowana gorszym obiektywem, ale o to już sony powinno się martwić.

Hmmm............. z przyjemnością sam bym takie porównanie zrobił, ciut inaczej zresztą.......

pers
8.11.12, 11:56

OMD wypada o co najmniej klasę lepiej ale trzeba brać jednak pod uwagę co było podpiete do OMD a co do NEXa. Z drugiej strony odkąd się dowiedziałem, że każda firma ma "swoje" ISO to już te porównania są dla mnie mało isotne bo często ISO 6400 z jednego aparatu będzie w innym odpowiednikiem 3200.

Ważne jest co innego - w nocnych warunkach obrazek z OMD są bardzo dobre a z NEXa średnie. Czyli duet OMD + 12/2.0 wygrywa z duetem NEX6 + 16/2.8 w tym konkretnym porównaniu.

epicure
8.11.12, 12:12
Z drugiej strony odkąd się dowiedziałem, że każda firma ma "swoje" ISO to już te porównania są dla mnie mało isotne bo często ISO 6400 z jednego aparatu będzie w innym odpowiednikiem 3200.

W tym porównaniu taki przypadek nie występuje. Występuje on tylko wtedy, gdy wołamy rawy programem, który nie robi tego prawidłowo (czyli tak, jak zaleca producent aparatu).

pers
8.11.12, 13:25
W tym porównaniu taki przypadek nie występuje. Występuje on tylko wtedy, gdy wołamy rawy programem, który nie robi tego prawidłowo (czyli tak, jak zaleca producent aparatu).

Nie znam się i opieram się tylko na tym co moge przeczytać. Dla mnie mimo wszystko ważniejsze jest jak wyszły zdjęcia i czy mi się podobają bez wzgledu na to jakie ISO było.

Ważne jest to aby wysokie ISO pozwalało na osiagniecie odpowiedniego czasu a na dpreview możemy przeczytać:

"By our tests, the X-Pro 1's measured sensitivities are about 1/3 to 1/2 stop lower than marked, which is unusual for a modern camera. This means that for any given light level, shutter speed and aperture the X-Pro1 has to use a higher ISO to get an image of the same brightness as an accurately-rated camera."

epicure
8.11.12, 19:52
"By our tests, the X-Pro 1's measured sensitivities are about 1/3 to 1/2 stop lower than marked, which is unusual for a modern camera. This means that for any given light level, shutter speed and aperture the X-Pro1 has to use a higher ISO to get an image of the same brightness as an accurately-rated camera."

Bzdura. Rzeczywiste czułości między poszczególnymi aparatami mogą się różnić i się różnią. Ale na jakiej postawie uznali, który z tych aparatów jest "accurately-rated", skoro nie ma jednego standardu definiowania czułości? Z jakiej racji przyjęty przez siebie jeden z kilku standardów uznali za ten właściwy? No i twierdzenie "which is unusual for a modern camera" również nie ma żadnej wartości merytorycznej, bo to jest bardzo "usual" w większości aparatów dostępnych na rynku.

easy_rider
8.11.12, 20:33
...na jakiej postawie uznali, który z tych aparatów jest "accurately-rated", skoro nie ma jednego standardu definiowania czułości?.Pewnie użyli światłomierza... ostatnio porównywałem Polaris i Gossen - pokazywały ok. pół działki różnicy :mrgreen:

broda
10.11.12, 11:12
3800 z kitem ,dobrze sie zaczyna ostatnio widzialem uzywke z minimalnym przebiegiem za 3,5 , prawie zaluje ze nie poczekalem ,pozdr

chreasy
10.11.12, 11:55
3800 z kitem ,dobrze sie zaczyna ostatnio widzialem uzywke z minimalnym przebiegiem za 3,5 , prawie zaluje ze nie poczekalem ,pozdr

No cena zaczyna robić sie smaczna. Pewnie jak jeszcze poczekać, to poleci nówka za 3,400. dlaczego @broda ? Przecież masz zacny sprzęcik. Kupiłbyś tego soniaka?

epicure
10.11.12, 12:34
Trochę poczytałem o tym Soniaczu, co piszą pierwsi użytkownicy:

- aparat po paru minutach się nagrzewa tak, że czuć ciepło w dłoni;
- menu przypomina bardziej odtwarzacz mp3, niż aparat;
- migawka jest dość głośna;
- rozpiętość tonalna obrazu wyświetlanego w wizjerze jest mała;
- brak auto iso w trybie manualnym, a w trybach automatycznych auto iso ograniczone do 3200;
- jpegi średnie, ale rawy dają dobrą jakość;
- AF jest fajny, przynajmniej z kitowym zoomem.

pers
10.11.12, 13:05
Cena bardzo przyzwoita a w porównaniu z X-E1 wręcz wyśmienita. Tylko, że jakoś nie moge się przekonać do ich ergonomii (wszystkich NEXow). Byłem dwa dni temu w Sony Center i jeszcze raz dałem im szanse ale niestety nie przypadliśmy sobie do gustu.

Ale to bedzie na pewno hit. W sklepie w którym byłem to co zamówili zeszło w tym samym dniu i czekali na kolejna dostawę. Z zapowiadanymi obiektywami szykuje się fajny system.

epicure
10.11.12, 13:09
A jaka jest cena samej puszki + zakupionej oddzielnie ładowarki?

Mcarto
10.11.12, 13:18
A jaka jest cena samej puszki + zakupionej oddzielnie ładowarki?

W tym momencie widzę, że zestawy są tańsze niż same puszki ale sprawdzałem tylko na Amazonie (zestaw 833 funty) co ciekawe Nex 7 jest za 800 funtów.
Nagrzewanie się aparatu to nic złego - w chwycie jest spora bateria to może ona pracować, bardziej martwi mnie głośna? migawka.
Czekam do wiosny i zobaczę co czas pokaże.

broda
10.11.12, 14:15
dlatego napisalem ze prawie zaluje , aczkolwiek mam pewien projekt w ktorym przydadza mi sie manulane obiektywy , szczegolnie dluzsze ogniskowe , ten soniak bylby dobra zatyczka , m42 , m39 . mam tez dostep do kilku szkiel leiki , , co do xe1 to tez chyba nie jest tragicznie http://allegro.pl/foto-cyfra-fujifilm-finepix-x-e1-xf18-55mm-nowy-i2769309048.html , jakis czas temu facet kupil okazyjnie x1 pro i puszczal xe1 z 35 mm 1,4 bodajze za troche ponad 5k ,pozdr

epicure
13.11.12, 20:16
Miałem dziś w łapach tego Soniacza przez parę minut. Fajnie wykonany, dobrze się go trzyma. Myślałem, że będzie trochę za mały, ale nadrabia wygodnym gripem z przodu. AF szybki, wizjer jak w NEX-7 jakby tracił rozdzielczość w czasie panoramowania, ale nie jest to nic uciążliwego. Obsługa tego naleśnikowego zooma jednak fatalna, dla mnie nieporozumienie - zero wyczucia, chcesz się zatrzymać na jakiejś ogniskowej, a zoom przez chwilę jeszcze leci dalej. Cena: 3.899 w kicie.

Obok stał EOS M za 100 zł mniej. Trzeba mocno uderzyć się w głowę, żeby kupić tego Canona ;)

Mcarto
13.11.12, 22:34
Trochę mnie martwi ta uwaga o ogniskowaniu 16-50 - obiektyw posiada sporą dystorsję ale poza tym zdjęcia nie wygladały źle jak na kita.

Karol
13.11.12, 22:36
Widziałem go w realu, niestety bez baterii, dość OK, niemniej na obrazku podobał się bardziej.

Ar2
13.11.12, 23:03
Miałem dziś w łapach tego Soniacza przez parę minut. Fajnie wykonany, dobrze się go trzyma. Myślałem, że będzie trochę za mały, ale nadrabia wygodnym gripem z przodu. AF szybki, wizjer jak w NEX-7 jakby tracił rozdzielczość w czasie panoramowania, ale nie jest to nic uciążliwego. Obsługa tego naleśnikowego zooma jednak fatalna, dla mnie nieporozumienie - zero wyczucia, chcesz się zatrzymać na jakiejś ogniskowej, a zoom przez chwilę jeszcze leci dalej. Cena: 3.899 w kicie.

Obok stał EOS M za 100 zł mniej. Trzeba mocno uderzyć się w głowę, żeby kupić tego Canona ;)

Mogę podpisać się pod tym obiema rękami. Obsługa tego zooma jest strasznie nieprecyzyjna (może uda im się to poprawić z nową wersją oprogramowania?!), ale sam aparat sprawia baardzo pozytywne wrażenie.

frytek1986
15.11.12, 12:19
Pisałem na nikoniarzach, napiszę i tutaj bo to chyba ważne co znalazłem:

"Jeszcze jedno ważne spostrzeżenie dotyczące obiektywów. Do tej pory NEX był bardzo pożytecznym systemem, doskonałą platformą dla obiektywów z innych systemów, zwłaszcza systemów zamkniętych takich ja Olympus OM czy Canon FD. Dostępnych jest wiele odpowiednich adapterów. Zatem podpiąłem znakomity Canon FD 300/4 przez adapter do body NEX-6 i po naciśnięciu spustu... na ekranie pojawił się komunikat "Nie można rozpoznać obiektywu. Zamocuj go poprawnie". Ten sam komunikat pojawił się po próbie podpięcia ZUIKO. Te same obiektywy z tymi samymi adapterami bezbłędnie współpracują z body NEX-5N oraz NEX-7. Nie wiem, czy to problem konkretnego body, którego soft odmawia współpracy z obiektywami innymi niż E i A (Tokina z bagnetem A i adapterem LA-EA1 działa poprawnie) jeżeli tak to czeka mnie naprawa. Czy też SONY zdecydowało się na ograniczenie możliwości stosowania innych obiektywów, co byłoby krokiem wstecz. Tak czy inaczej w obu przypadkach minus dla SONY."

żródło: http://www.nexforum.pl/artykuly/385-...erwsze-wraenia (http://www.nexforum.pl/artykuly/385-nex-6-pierwsze-wraenia)

To ja się pytam WTF? Czyżby sony chciało sobie strzelić w kolano? Już miałem w planie N6 i kilka manuali a tu takie klocki..

grzyboo
15.11.12, 13:00
A nie ma w menu jakiejś opcji pozwalającej na robienie zdjęć bez obiektywu?

nightelf
15.11.12, 14:55
Gdyby zablokowali obce obiektywy, to byłoby pewne kuriozum.

frytek1986
15.11.12, 15:01
Na wspomnianych nikoniarzach już ktoś wyjaśnił, że po prostu opcja robienia zdjęć bez obiektywu była zapewne wyłączona

POLM
16.11.12, 09:43
Miałem wczoraj w reku NEX 6 jako jedynego konkurenta dla mnie wobec planu zakupu OM-D E-M5. Wrażania w sumie pozytywne (szybkość działania, uchwyt, nawet menu i obsługa) - ale jednak strasznie plastikowy w porównaniu do OM-D. Body lekkie w porównaniu do wielkości/wagi obiektywu, usytuowanie wizjera powoduje pewien dyskomfort dla osoby przyzwyczajonej do DSLR (tak odruchowo szukam wizjera na środku aparatu ;-) na osi obiektywu ). Szkoda ze Sony idzie w ilość korpusów a nie szkieł do nich.

wyrwiflak
16.11.12, 10:48
Na wspomnianych nikoniarzach już ktoś wyjaśnił, że po prostu opcja robienia zdjęć bez obiektywu była zapewne wyłączona

Nie ma to jak siać flejma bez sprawdzenia podstaw ;)

frytek1986
16.11.12, 11:07
Nie ma to jak siać flejma bez sprawdzenia podstaw ;) aparatu swojego nie mam, sprawdzić jak nie miałem. Powołałem się na serwis o NEXach, wydawał mi się wiarygodny. Do tego napisałem wyjaśnienie po tym jak już znalazłem odpowiedź gdzie indziej w necie. W któryś momencie zrobiłem coś źle?

wyrwiflak
16.11.12, 11:13
aparatu swojego nie mam, sprawdzić jak nie miałem. Powołałem się na serwis o NEXach, wydawał mi się wiarygodny. Do tego napisałem wyjaśnienie po tym jak już znalazłem odpowiedź gdzie indziej w necie. W któryś momencie zrobiłem coś źle?

Ty nic. Mam na myśli autora tej recenzji.

Mcarto
24.11.12, 00:43
Małe porównanie Fuji X-E1 i Nex 6
http://www.youtube.com/watch?v=jmwEQB0KM8U&feature=player_embedded#

Ar2
24.11.12, 21:41
A tutaj sam NEX-6

http://www.youtube.com/watch?v=_PunalPn_58&amp;list=UUuw8B6Uv0cMWtV5vbNpeH_A&amp; index=1&amp;feature=plcp

frytek1986
27.11.12, 21:48
ktoś wie czy w MM i innych Saturnach jest gdzieś dobra cena na N6? Chyba się zdecydowałem.. aha no i raty by się przydały..

Mcarto
28.11.12, 20:05
ktoś wie czy w MM i innych Saturnach jest gdzieś dobra cena na N6? Chyba się zdecydowałem.. aha no i raty by się przydały..

Dobre pytanie u mnie Nex 6 kosztuje z kitem 900 euro, Nex 5R 650 euro a Nex 5n 500 euro:cry:
A Samsung NX 200 niecałe 400 i jeszcze można refurbischa ściągnąć z Amazonu za 300euro.

Fajne te Nexy ale Sony wyraźnie się ceni ostatnio.

chreasy
28.11.12, 20:27
Bawiłem się nex6 + 16-50 ze 30 min :grin: w Saturnie koło C.H. Targówek. Fajny sprzęcik, naprawdę. W dłoni leży o niebo lepiej niż OM-D. Kit z tego co czytałem na forum KMM, że jakis taki blaszany jak puszka. Jakoś mam odczucia pozytywne. Choć wolałbym chyba jednak 18-55, mimo, że większy. Ale 16-50 jest super wycieczkowo-turystyczny. w cyfrowe.pl już za 3999 a cena pewnie poleci.

http://www.fotostrada.pl/x_C_I__P_42116655.html

Ar2
30.11.12, 15:28
Fajne porównanie NEX-5n, NEX-6 i NEX-7

http://www.youtube.com/watch?v=AcS05k5Xc9Y

Koriolan
1.12.12, 09:38
Ja też bawiłem się NEX-6. Pierwsze na co zwróciłem uwagę to wizjer po lewej stronie, co bardzo mi odpowiada. Wizjer jest wielki i jasny, w warunkach sklepowych bez zarzutu.
Nie do końca odpowiadało mi trzymanie aparatu, no ale ja jestem rozpieszczony przez G2.
Cena 3800, z fajnym 16-50.
Ciekawa alternatywa.

broda
1.12.12, 17:42
http://allegro.pl/sony-nex-6-body-nowy-trojmiasto-i2824611742.html#tabsAnchor , dla lowcow okazji .pozdr

nightelf
1.12.12, 17:56
Jakoś ta oferta nie wygląda super wiarygodnie.
Osobiście wolę kupić w jakimś sklepie.

broda
1.12.12, 18:06
jak na body z 2 letnia gwarancja chyba nie jest zle , osobiscie gdybym mial to bym skorzystal z okazji , kit nie lezy w zakresie moich zainteresowan , i tak bym dokupil stalki sigmy i samyanga 8mm , dodatkowo przejsciowke do szkiel manualnych , no i jest okazja zaoszczedzic kilka stowek ,pozdr

chreasy
1.12.12, 18:11
, i tak bym dokupil stalki sigmy

o jakich ogniskowych ?

widzę, że nex6 ciągle chodzi Ci po głowie ;) przyspawaniec w x100 ogranicza czasem ?
pozdr

broda
1.12.12, 18:18
o jakich ogniskowych ?

widzę, że nex6 ciągle chodzi Ci po głowie ;) przyspawaniec w x100 ogranicza czasem ?
pozdr

zawsze chodzil ale nie jako zamiennik tylko uzupelnienie , gdybym mial cisnienie sprzedalbym 3 miesiecznego fujika dolozyl dwie trzy stowki i mam tego nexa , ale to najlepszy aparat jaki mialem do tej pory , a stalki sigmy sa tylko dwie na rynku , 19mm i 30 mm tanie i dobre ,pozdr

Mcarto
1.12.12, 18:47
zawsze chodzil ale nie jako zamiennik tylko uzupelnienie , gdybym mial cisnienie sprzedalbym 3 miesiecznego fujika dolozyl dwie trzy stowki i mam tego nexa , ale to najlepszy aparat jaki mialem do tej pory , a stalki sigmy sa tylko dwie na rynku , 19mm i 30 mm tanie i dobre ,pozdr

A nie myślałeś o NX200?
Nex jest b.interesujący ale ten Samsung kosztuje połowę tego co NEX i posiada nieprzyzwoicie tanie a zarazem dobre stałki.
Chcę jeszcze utrzymać Pentaxa i szukam tylko czegoś lżejszego na wyjazdy i ew. do streetu - Nex ciągnie ale budżetowy jest Samsung.

sando
1.12.12, 19:47
NX200 to jest konkurent dla NEX-3/5 które również są znacznie tańsze niż szóstka.

Mcarto
1.12.12, 20:05
NX200 to jest konkurent dla NEX-3/5 które również są znacznie tańsze niż szóstka.

Nie stawiałbym NX200 ze względu na brak wizjera obok starszych Nexów - dopiero NEX5r jest jakimś konkurentem ale kosztuje więcej.

sando
1.12.12, 21:38
A co ten NX200 ma takiego, że stawiasz go powyżej NEX-3/5 i nawet proponujesz zamiast NEX-6?

Szybkie porównanie:
- NEX-F3 ma wbudowaną lampę (którą można dodatkowo odchylać), NX200 nie ma wbudowanej lampy
- NEX-F3 umożliwia podłączenie wizjera, NX200 nie ma takiej możliwości
- NEX-F3 ma mniej pikseli, ale matryca daje lepszą jakość zdjęć
- NEX-F3 ma gibany ekran
- NX200 ma więcej klatek/s ale aparat zapycha się już po 1 sekundzie i trzeba potem długo czekać na opróżnienie bufora
- NX200 ma gorącą stopkę, i to jest jedyna zaleta NX200 jaką widzę, niestety zaleta której nie można w pełni wykorzystać bo lampy systemowe Samsunga oferują niewiele więcej niż te dla małych NEX-ów (odchylanie palnika jedynie do góry i brak innych funkcji). A jak ktoś chce podłączyć niesystemową to na upartego pod NEXa można kupić przejściówkę na stopkę ISO.

Więc wygląda na to, że NEX-F3 jest lepszy niż NX200. Nie mówiąc już o NEX-6 który ma jeszcze świetny wizjer i gorącą stopkę.

broda
1.12.12, 21:59
A nie myślałeś o NX200?
Nex jest b.interesujący ale ten Samsung kosztuje połowę tego co NEX i posiada nieprzyzwoicie tanie a zarazem dobre stałki.
Chcę jeszcze utrzymać Pentaxa i szukam tylko czegoś lżejszego na wyjazdy i ew. do streetu - Nex ciągnie ale budżetowy jest Samsung.
myslalem niejednokrotnie o samsungu , ale brak wizjera chocby zewnetrznego dyskwalifikuje ten sprzet dla mnie , akurat trafila mi sie okazja zarobienia dodatkowych pieniedzy i juz w marcu bede mial fundusze aby kupic ten sprzet z zestawem tych trzech stalek nawet w obecnych cenach , ale pewnie kupie taniej , kusza tez nowe peny + swietny Vf-2 , do tego stalka 12mm i 20mm panasonica + samyang 7,5 mm , po glowie chodzi mi tez caly czas ricoh gxr z dwoma modulami staloogniskowymi , ciezka bedzie wybrac ale poki co ten sony jest faworytem i pewnie wyjdzie najtaniej ,koszt zewnetrznego wizjera to prawie jedna stalka od sigmy ,pozdr

Mcarto
1.12.12, 22:35
A co ten NX200 ma takiego, że stawiasz go powyżej NEX-3/5 i nawet proponujesz zamiast NEX-6
Nie proponuję zamiast 6 ale jest b.ciekawą alternatywą dzięki przystępnej cenie i tanim obiektywom.

NEX-F3 ma wbudowaną lampę (którą można dodatkowo odchylać), NX200 nie ma wbudowanej lampy
OMD też nie ma a ludzie pomimo tego go kupują.

NEX-F3 umożliwia podłączenie wizjera, NX200 nie ma takiej możliwości
Fakt

NEX-F3 ma mniej pikseli, ale matryca daje lepszą jakość zdjęć
Niezupełnie - Nex ma lepsze jpg a jakość Raw jest b.podobna.

NEX-F3 ma gibany ekran
Jak każdy NEX

NX200 ma więcej klatek/s ale aparat zapycha się już po 1 sekundzie i trzeba potem długo czekać na opróżnienie bufora
Nie zauważyłem - nie strzelam długimi seriami.

NX200 ma gorącą stopkę, i to jest jedyna zaleta NX200 jaką widzę, niestety zaleta której nie można w pełni wykorzystać bo lampy systemowe Samsunga oferują niewiele więcej niż te dla małych NEX-ów (odchylanie palnika jedynie do góry i brak innych funkcji). A jak ktoś chce podłączyć niesystemową to na upartego pod NEXa można kupić przejściówkę na stopkę ISO To chyba zaleta? mogę sobie też podłaczyć mojego Tumaxa w manualu i mam obracany w pionie i poziomie palnik.

Więc wygląda na to, że NEX-F3 jest lepszy niż NX200. Nie mówiąc już o NEX-6 który ma jeszcze świetny wizjer i gorącą stopkę
Zapomniałeś wspomnieć o sterowaniu w NEX-f3 w którym do zmiany prawie każdej funkcji trzeba się grzebać w menu - to w Samsungu zajmuje 1-2kroki, NX200 posiada też dwa pokrętła do zmiany parametrów i dedykowaną funkcję iFn w niektórych obiektywach. Ekran nie jest gibany ale ma dobrą jasność i kontrast i jest widoczny pod prawie każdym kątem a funkcje są wyświetlane poza obszarem roboczym dzięki czemu zawsze korzystamy z 3" ekranu.

Wspomniałem, że Samsung NX200 kosztuje z kitem na Amazonie 370 Funtów - 100 funtów mniej niż NEX 5R i ponad 400 taniej niż NEX 6? - może warto czasem spojrzeć też na ofertę konkurencji??

A o NEX-ie 6 czy 5R też jeszcze pomyślę;)

Mcarto
2.12.12, 16:51
Nowy test na Fotoblogia.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&amp;v=CH72BawyXPE