Zobacz pełną wersję : Bodzipkowe różności
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
o rany julek....
mea kulpa... dopiero teraz dotarłam do zapowidzi o której mówiłeś :)
zostawiam sobie Bodzipkowe różności na deser i tak to już jest ;)
505 olśniewające :)
ŚWIATŁO MARZENIE :) przynajmniej moim skromnym zdaniem :)
Nadrabiam zeległości. Wchodzę do Bodzia, a tu ważki, motyl :shock::wink: Ładnie, ładnie :roll:
P.S. Zawsze mówiłam, że 14-150 to fajne szkło :grin:
Ze stawów w Siepietnicy (mZD 14-150)
502. 125630
503. 125631
504. 125632
Piekne foty.
Panie Piotrze, przekąska :mrgreen:
505.
Cytując Mirka, "I tak Cię lubię" :mrgreen:
Wiem, fajnie że dokarmiasz, wiesz ja zawsze głodny chodzę.
Może dlatego, że nie cierpię robali.... :mrgreen:
Coś. No nie wiem.
Po Saboorowemu - oblech, po abirowemu - motylos, ale jak się wabi to nie znaju :roll:
506. 125935 507. 125936
Ten przedostatni taki lekko nadgryziony :D
Ten przedostatni taki lekko nadgryziony :D
Wiesz, tam Saboor chodził, więc wszystko możliwe :mrgreen:
Głodny=zły :mrgreen:
Niewiele Ci trzeba do szczęścia - taki mały gryzek :)
506 jest bardzo malownicze i mięciuśkie - bym powiedział
Jak zobaczyłem to zdjęcie od razu to samo pomyślałem :grin:
Głodny=zły :mrgreen:Ale co Ci ten motylek zawinił?
Ani się tym najeść a nagonić się trzeba za nim.
Zepsułeś tylko Bodzipowi modela :evil:
Widok z Głodówki. Wczesny świt.
508. 126418
Mnie bardzo podobają się 505, 506, 507. ładne kadry i kolorki.
Widok z Głodówki. Wczesny świt.Całą noc bez żarcia? :shock:
Miałeś siłę utrzymać aparat? :-P
Całą noc bez żarcia? :shock:
Miałeś siłę utrzymać aparat? :-P
Przecież Marysia na podorędziu. Zawsze można zassać :mrgreen:
robaczki jak robaczki ale ostatni widoczek piękny...oczy nacieszyć muszę bo w góry dopiero we wrześniu się wybiorę a być może nawt w październiku
robaczki jak robaczki ale ostatni widoczek piękny...oczy nacieszyć muszę bo w góry dopiero we wrześniu się wybiorę a być może nawt w październiku
Może się spotkamy :D - wrzesień mam urlopowy - eeech 3 tygodnie ciurkiem :mrgreen:
bo w góry dopiero we wrześniu się wybiorę a być może nawt w październiku
Może się spotkamy :D - wrzesień mam urlopowy - eeech 3 tygodnie ciurkiem :mrgreen:
To będzie minizlot olytatrzański, bo może ja też we wrześniu zabłądzę w Tatry. :D
jednym słowem chwalcie się kiedy, kto, gdzie, ja tylko weekendy mam dostępne i to nie wszstkie ale będę się chwalił kiedy się wybieram :)
Wczesny świt.
Szanowny Bodzip,sie zatrzymal,bo czlowieka pedzi na slowackie piwo.
Widok z Głodówki. Wczesny świt.
508.
Prawie jak mój widok z Pienin, kilka godzin po świcie :grin:
---------- Post dodany o 21:32 ---------- Poprzedni post był o 21:30 ----------
Ja niestety ponad 2 tygodnie w pracy, też ciurkiem :evil:... a były plany na wrzesień...
Prawie jak mój widok z Pienin, kilka godzin po świcie :grin:
No, to jesteśmy w domu, znaczy w górach ;D
jednym słowem chwalcie się kiedy, kto, gdzie, ja tylko weekendy mam dostępne i to nie wszstkie ale będę się chwalił kiedy się wybieram :)
chwalcie się wszyscy może też uda mi się kiedyś załapać :grin:
chwalcie się wszyscy może też uda mi się kiedyś załapać :grin:
Ooo, tu by my se mogli ognisko strzelić :mrgreen:
509. 126447
Ooo, tu by my se mogli ognisko strzelić :mrgreen:
509. 126447
jestem za :grin:
jak ty na głodnego takie zdjęcia robisz, to nigdy nie jedz przed wyjściem w plener:grin:
508 super
jak ty na głodnego takie zdjęcia robisz, to nigdy nie jedz przed wyjściem w plener:grin:Zgadzam się z abirem :D
Podziękował panowie :D
Będę chodził na głodniaka, nawet lepiej - mój maciek mi spadnie :-P
Gęsia Szyja
510. 126528
Jeszcze raz Gęsia Szyja :)
511. 126531
no no, nie z Beskidu Niskiego ale też ładne :)
Gęsia Szyja
Moja pierwsza trasa w Tatrach :D. Ładne
... mój maciek mi spadnie ...Żeby tylko nie na palce u stóp. Może zaboleć ;)
Zdjęcia ładne. Trochę na 511, te głazy tak trochę nie "wtenczas" :roll:
Gęsia Szyja
510.
511.
Fajnie :)
I tak mi się teraz przypomniała dyskusja na grupie labradorowej, gdzie jakaś laska pytała, czy może się ze swoim labradorem na Gęsią Szyję wybrać.
Fajnie :)
I tak mi się teraz przypomniała dyskusja na grupie labradorowej, gdzie jakaś laska pytała, czy może się ze swoim labradorem na Gęsią Szyję wybrać.
Trzeba przez Rusinową Polanę przejść. Tam mają budy (chyba 5) z owczarkami. Pewnie psy by wrzasku narobiły. Ale nie ma jakiegoś strażnika przy wejściu na szlak. Na parkingu tylko kasują za auto i za wejście do PN.
Gęsia Szyja
510. 126528
511. 126531
A kiedy nowe foty będą? :grin:
Trzeba przez Rusinową Polanę przejść. Tam mają budy (chyba 5) z owczarkami. Pewnie psy by wrzasku narobiły. Ale nie ma jakiegoś strażnika przy wejściu na szlak. Na parkingu tylko kasują za auto i za wejście do PN.
Może i tak, ale w Tatrzańskim Parku jest zakaz. No chyba, że jesteś paniusią w szpilkach, co niesie małego westie na rękach albo w torbie :|
Te owczarki tam luzem czasami biegały, nachalne były kiedyś z lekka :) . Łaziłem tam z moją żoną, zrobiliśmy sobie małą przerwę na polanie na kanapki, no i musieliśmy się podzielić z jednym pieskiem :grin: , przyplątała się jedna menda, siadła przed nami i się patrzy jak jemy a ślina ciurkiem cieknie mu z pyska, nie poszedł dopóki nie dostał kromala, a nam się jeść odechciało :) .
ta głodówka mnie z nóg zbiła... kminiłam co to i gdzie to że tak piękne widoki z tak bliska... ale kolejne foty już rozwiały me zdziwienie :)
a co do Tatr... to też kombinowałam żeby się końcem sierpnia tam wybrać - ale nie wiem czy mi to ostatecznie wypali :)
ta głodówka mnie z nóg zbiła... kminiłam co to i gdzie to że tak piękne widoki z tak bliska... ale kolejne foty już rozwiały me zdziwienie :)
a co do Tatr... to też kombinowałam żeby się końcem sierpnia tam wybrać - ale nie wiem czy mi to ostatecznie wypali :)
Jak będziemy szli, to nie omieszkam dać znać. Koniec sierpnia lub wrzesień - za wyjątkiem pierwszego łykendu z wiadomych względów.
Na razie szuflandia nie publikowana.
Wielka Kopa Kondracka wcale nie jest taka wielka. Na prawo Małołączniak. Na Kopie - ludziowie :)
512. 126589
I Kopa i Szyja - fajowe (fotki oczywizna). Przepiękne "okolice" :)
Pozdrawiam.
A tu druga strona - zejście do Hali Kondrackiej.
513. 126592
No cóż, młodzi se łażom po górach, a ja tylko po płaskim mogę........No taki jestem Góral Nizinny.
Dorze, że choć Kwaśnica mi wychodzi.....
No cóż, młodzi se łażom po górach, a ja tylko po płaskim mogę........No taki jestem Góral Nizinny.
Dorze, że choć Kwaśnica mi wychodzi.....
Ty nie znasz dnia ani godziny, jak z Marysią wpadniemy i o kwaśnicę zawołamy :D
Ty nie znasz dnia ani godziny, jak z Marysią wpadniemy i o kwaśnicę zawołamy :D
Jutro gotuję.....:grin:
Oj kusisz Bogdan tymi Tatrami, aż żal d... ściska, że mnie tam nie ma :cry:
Oj kusisz Bogdan tymi Tatrami, aż żal d... ściska, że mnie tam nie ma :cry:
Mnie też tam nie ma, szuflandia zeszłoroczna jak wyżej pisałem. Ale nie publikowana. Za to kto wie... :mrgreen:
Mnie też tam nie ma, szuflandia zeszłoroczna jak wyżej pisałem. Ale nie publikowana. Za to kto wie... :mrgreen:
wiem, wiem, z zeszłorocznych weekendów. Fajne więc nieważne czy z szuflady czy też aktualne.
Zdjęcia Gęsiej Szyi przepiękne.
Ładnie w tych Tatrach:), piękne widoki, najbardziej spodobał mi się 508. z Głodówki, fajne światło i oczywiście Gęsia Szyja.
lubię góry - oglądać na zdjęciach - Twoich zdjęciach:)
Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) - mam nadzieję zobaczyć któreś z Twoich powyższych zdjęć w kalendarzu OlyClubu 2015!
Oglądając cały czas Twoje zdjęcia, tego się nie wyłapuje. Ale patrząc po dłuższej przerwie, widać jak wiele na + zmieniło się w kadrowaniu, łapaniu światła itp. Pozdrawiam
Dzięki bardzo za odwiedziny, a Ani w szczególności, że o mnie pamięta :)
Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) - mam nadzieję zobaczyć któreś z Twoich powyższych zdjęć w kalendarzu OlyClubu 2015!
Zdjęcie z Głodówki jest robione w formacie 16:9. Przy wymaganym 4:3 nie ma takiego efektu, wręcz żadnego. A inne ? Są lepsi ode mnie :)
Żebyś sobie nie myślał, że nie zaglądam..
A co do Twego zdania o kalendarzu to też tak powiem nieco zmieniając: są lepsi od nas.... :grin:
Patrzę i z zazdrością podziwiam:evil:
Sympatyczne zdjęcia - takie normalne bez wydziwień, jak nasze góry, które bardzo lubię szczególnie wiosną i jesienią - w tym roku w czerwcu trenowałem Karkonosze. Pozdrawiam
Jakieś 2 - 3 kilometry do Palenicy Białczańskiej.
Plecak niosę ja :mrgreen:
514. 126729 515. 126730
lisiajamka1
14.08.14, 21:53
Zawsze z przyjemnością i ciekawością oglądam Twoje zdjęcia :)
Fajnie wyszło Ci to zdjęcie z zejściem do Hali Kondrackiej. Pojechałbym sobie gdzieś w góry połazić, popstrykać..
Pewnie zastosowałeś tysiące sztuczek by wyciągnąć te drzewa z 514 ;) Wyszło bajkowo ; )
Czerwone Wierchy z Kasprowego
516. 126842
Czerwone Wierchy zawsze piękne, malownicze zdjęcie.
Czerwone Wierchy zawsze piękne, malownicze zdjęcie.
Ale czerwone to jednak najpiękniejsze, zielone to już nie to, cóż trzeba czekać do jesieni :grin:
Ale czerwone to jednak najpiękniejsze, zielone to już nie to, cóż trzeba czekać do jesieni :grin:
Dam znać :D
516. 126842
Pięknie. Moja pierwsza wycieczka w Tatrach to Czerwone Wierchy(Małołączniak) z Kasprowego:)
Pięknie. Moja pierwsza wycieczka w Tatrach to Czerwone Wierchy(Małołączniak) z Kasprowego:)
Kiedyś w młodości też łaziłem po tych wierchach i nie tylko tych... ale czy one już były w tedy (koniec lat 60-tych), czerwone to nie wiem...... :roll:
Kiedyś w młodości też łaziłem po tych wierchach i nie tylko tych... ale czy one już były w tedy (koniec lat 60-tych), czerwone to nie wiem...... :roll:
Pod koniec lat 60- tych sporo rzeczy było czerwonych. Więc te wierchy pewnie też :-P
Pod koniec lat 60- tych sporo rzeczy było czerwonych. Więc te wierchy pewnie też :-P
Dobre :mrgreen:
+ 1
Ile zawsze farby czerwonej musiano zakupic za dulary..., bo ta nasza to splywala po deszczach co mozna było uznac za slabosc władzy :mrgreen:
Moją pierwszą trasą w Tatrach też miały być Czerwone Wierchy a skończyło się na białym Kasprowym z powodu zamieci śnieżnej w środku lata :shock:
Farensbach
15.08.14, 23:55
516 jest piękne. Dawno mnie tam nie było.
Edit: a z wcześniejszych wpadły mi w oko 508, 510 i 513 - są świetne :-)
Dzięki wielkie :)
516 było robione fishem 7,5. Spotkałem na szczycie gościa, który miał jakiegoś Panasa z fishem właśnie. I nie bardzo mu wychodziły zdjęcia jego dziewczyny. Więc się na chwilę zamieniliśmy. Dałem mu moje 9-18 a w zamian skorzystałem z jego rybki.
516.
Co Ci powiem, to Ci powiem ale Ci powiem... Pikne som, hej.
516 zwraca uwagę, przez fish pewnie. Jak nie jestem ogólnie przekonany do "defomacji" z takiego obiektywu to tu wyszło bardzo fajnie i kolorystycznie też mi się podoba.
516 zwraca uwagę, przez fish pewnie. Jak nie jestem ogólnie przekonany do "defomacji" z takiego obiektywu to tu wyszło bardzo fajnie i kolorystycznie też mi się podoba.
Pewnie dlatego go do tej pory nie kupiłem. W górach 9-18 sprawdza mi się doskonale. Ale kilka zdjęć nie nachalnie zrobionych tym szkłem ma w sobie jakąś magię.
Właśnie zauroczyło mnie kilka ujęć nightelfa z Tatr.
To teraz pytanie:
Czy warto kupować 7,5 (rybka) mając 9-18 ? :mrgreen:
Składanka z 2 szt na 9 mm. (klikać do oporu)
517. 126868
To teraz pytanie:
Składanka z 2 szt na 9 mm. (klikać do oporu)
517.
Na to pytanie każdy sam sobie musi odpowiedzieć :).
Pytanie techniczne:
- zdjęcia "z ręki"?
- oryginalne kadry wykonałeś w pionie czy poziomie?
To teraz pytanie:
Składanka z 2 szt na 9 mm.
Moim zdaniem nie warto. Tym bardziej, ze takie skladanki z dwu, trzech, zdjęć spokojnie można zrobić z ręki bez statywu. Najprościej wtedy użyć trybu M i balans bieli na sztywno (choć w przypadku RAW niekoniecznie) lub przy innym trybie (np. A - preselekcji przysłony) zablokować ekspozycję przy pierwszym zdjęciu. Tryb panoramy w aparacie nie jest potrzebny.
Już mówię:
- z ręki
- w poziomie
- jak andtor pisze blokada ekspozycji, tryb A
- składane Huginem.
Hugin ma tę ciekawą właściwość, że niweluje minimalne różnice ekspozycji, tak, że miejsce łączenia jest idealnie dopasowane. Co więcej - ma tryb HDR. (nie używam bo nie lubię) - ale dobrze jak jest bo przydać się może.
Dzięki. Czas chyba najwyższy przetestować "patent" :).
Ja mam takie pytanie techniczne - czy złożysz coś takiego jak tu:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pid=73420&fullsize=1
tj. gdy pierwszy plan zaczyna prawie pod nogami, bez głowicy panoramicznej.
Nigdy nie próbowałem składać fotek z ręki (ze statywu w zasadzie też) w panoramy i mnie to zainteresowało.
Nie złożysz gdy masz blisko pierwszy plan w ruchu ale to rzadkie przypadki a czasem i trochę dalszy np. ostatnio w Tatrach strzelałem foty w bracketingu i na kolejnych klatkach chmury były już mocno przesunięte mimo, że to szybka seria była - taki silny wiatr był.
Pytanie nie do mnie:) ale sadzę, ze bez wielkiego problemu taki kadr bym uzyskał kitowym obiektywem (na 14mm) i 3 klatki (góra 4) z ręki tylko zdjęcia z aparatu w orientacji pionowej.
Pytanie nie do mnie:) ale sadzę, ze bez wielkiego problemu taki kadr bym uzyskał kitowym obiektywem (na 14mm) i 3 klatki (góra 4) z ręki tylko zdjęcia z aparatu w orientacji pionowej.
Niech odpowie kto wie, próbował (może Bogdan ma takie foty :grin:). Mi się wydaje, że przy bardzo bliskim pierwszym planie nie obędzie się bez głowicy panoramicznej, ale się nie znam więc nie chcę gdybać, przy okazji pewnie popróbuję.
Tak, nie ma problemu.
Hugin pozwala na korekcję kadru przed złożeniem.
Poniższe zdjęcie (ten wątek str 94) jest składany z 8 kadrów w dwóch rzędach po 4 kadry w poziomie (14 mm)
126871
Nie mogę teraz znaleźć, ale robiłem chałupę :-P bardzo wysoką składającą się z trzech lub czterech kadrów pionowo. Po wyprostowaniu wyszło jakby było robione z I lub II piętra a nie z ziemi.
O, przypomniałem sobie - w wątku Łódzkim jest. Po datach znajdziesz - data zlotu w Łodzi.
Tak, nie ma problemu.
Hugin pozwala na korekcję kadru przed złożeniem.
Poniższe zdjęcie (ten wątek str 94) jest składany z 8 kadrów w dwóch rzędach po 4 kadry w poziomie (14 mm)
126871
Nie mogę teraz znaleźć, ale robiłem chałupę :-P bardzo wysoką składającą się z trzech lub czterech kadrów pionowo. Po wyprostowaniu wyszło jakby było robione z I lub II piętra a nie z ziemi.
O, przypomniałem sobie - w wątku Łódzkim jest. Po datach znajdziesz - data zlotu w Łodzi.
To pamiętam i wiem, że się da. Interesuje mnie sytuacja gdzie plan zaczyna się w okolicach metra (!) prze obiektywem i sięga hen daleko :grin:
---------- Post dodany o 19:16 ---------- Poprzedni post był o 19:14 ----------
Jak rozumiem z Hugina jesteś zadowolony. Muszę zam popróbować, to może też w Huginie - pamiętam, że zachwalałeś :grin:
Nigdy nie próbowałem składać fotek z ręki (ze statywu w zasadzie też) w panoramy i mnie to zainteresowało.
Nie złożysz gdy masz blisko pierwszy plan w ruchu ale to rzadkie przypadki a czasem i trochę dalszy np. ostatnio w Tatrach strzelałem foty w bracketingu i na kolejnych klatkach chmury były już mocno przesunięte mimo, że to szybka seria była - taki silny wiatr był.
Nie wiem jak z innymi programami, ale Hugin pozwala na wiele.
Silnik Hugina współpracuje z bibliotekami Luminance HDR i odwrotnie (pewnie jedna ekipa pisała aplikacje) - więc jest opcja "anti-ghost" co powoduje usuwanie duszków... np. idzie szybko człowiek i na kolejnych zdjęciach jest przesunięty. Hugin wypośrodkuje i ustawi delikwenta w miejscu najbardziej pasującym aplikacji.
Hugin składa też panoramy 360o czego osobiście nie robiłem, więc jest możliwość robienia sklejki od zerowego punktu nodalnego.
Na poniższym kadrze, plan zaczyna się przy samych nogach
126872
Nie wiem jak z innymi programami, ale Hugin pozwala na wiele.
Silnik Hugina współpracuje z bibliotekami Luminance HDR i odwrotnie (pewnie jedna ekipa pisała aplikacje) - więc jest opcja "anti-ghost" co powoduje usuwanie duszków... np. idzie szybko człowiek i na kolejnych zdjęciach jest przesunięty. Hugin wypośrodkuje i ustawi delikwenta w miejscu najbardziej pasującym aplikacji.
Hugin składa też panoramy 360o czego osobiście nie robiłem, więc jest możliwość robienia sklejki od zerowego punktu nodalnego.
Na poniższym kadrze, plan zaczyna się przy samych nogach
126872
Dzięki, o to chodziło :grin:
Kolejna składanka z dwóch kadrów na 9 mm
(klikamy do oporu)
518. 126875
Kolejna składanka z dwóch kadrów na 9 mm
(klikamy do oporu)
Zawsze klikam do oporu:) (tu na moim monitorze wystarczyło raz kliknąć do 100% powiększenia) Podoba się i poprzednie dwa także.
Hugin ściągnięty, zainstalowany i uruchomiony, tylko nie ma co do niego wstawić :|. Trzeba w góry ruszać, oby tylko ładna pogoda była :grin:
Hugin ściągnięty, zainstalowany i uruchomiony, tylko nie ma co do niego wstawić :|. Trzeba w góry ruszać, oby tylko ładna pogoda była :grin:
Tez się zaczynam przymierzać do tego programu choć w sumie nie narzekam na to co mam w Photoshop Elements do składania panoram.
Nie wiem na ile w tym prawdy jeśli masz rybie oko to taka (http://www.dobreprogramy.pl/Hugin,Program,Windows,18103.html) opinia użytkownika się znajduje: " Niestety nie radzi sobie z zdjęciami wykonanymi "rybim okiem", jako, że wykorzystuje takie obiektyw nawet dalej nie testowałem," ...
Najlepiej oczywiście samemu wypróbować.
Tez się zaczynam przymierzać do tego programu choć w sumie nie narzekam na to co mam w Photoshop Elements do składania panoram.
Nie wiem na ile w tym prawdy jeśli masz rybie oko to taka (http://www.dobreprogramy.pl/Hugin,Program,Windows,18103.html) opinia użytkownika się znajduje: " Niestety nie radzi sobie z zdjęciami wykonanymi "rybim okiem", jako, że wykorzystuje takie obiektyw nawet dalej nie testowałem," ...
Najlepiej oczywiście samemu wypróbować.
Do panoram nawet nie zakładam użycia rybiego oka. Swoją drogą moje zdanie na tema fisha jest podobne do Twojego, bywa fajne ale tylko czasami :grin: Używam sporadycznie, głównie w górach.
normalnie rewelacyjne te ostatnie kadry - sama też muszę się przemóc do składania takich cudów z kilku kadrów ;)
bo trochę materiału pod to czeka ale jeszcze się nie przemogłam ;)
czerwone wierchy kuszą swym pięknem :)
chce w Tatry... oj bardzo chce :)
Dziękuję za miłe słowa.
Próbowałem kiedyś składać z fisha i to chyba prostą rzecz, bo dwa kadry. Nie wyszło.
Hugin w takim przypadku oferuję funkcję fuse. Czasem wychodzi, nie zawsze. Ostatnio jak zastosowałem tę funkcję, to prawa strona zdjęcia była rozmemłana.
Koniec na dziś :D - ostatnia składanka, tym razem z trzech kadrów na 9 mm.
519. 126891
Piekne skladanki nam serwujesz.
Farensbach
16.08.14, 23:04
Fajnie wychodzą Ci te składaki, jestem pod wrażeniem. Mam tylko drobną sugestię do 517 - wywaliłbym z kadru fragment szlaku na lewej krawędzi. kadr byłby czystszy.
Fajnie wychodzą Ci te składaki, jestem pod wrażeniem. Mam tylko drobną sugestię do 517 - wywaliłbym z kadru fragment szlaku na lewej krawędzi. kadr byłby czystszy.
Dobra sugestia. Dzięki :)
Bodzip, czy Hugin jest humorzastym programem? Zainstalowałem go, dwie panoramki złożył automatycznie. Zainstalowałem dla porównania ICE i koniec. Odmówił współpracy. Ze zdjęć, z których wcześniej składał bez zająknięcia panoramy, teraz pokazuje środkowy palec. Reinstalacja nic nie dała.
Przerabiałeś może taki problem?
Nie przerabiałem. Pracuję na Linuxie, więc nie wiem jak w Windzie.
Odinstaluj ICE i jeszcze raz - tylko nie reinstall, a odinstaluj całkowicie, usuń katalog programowy z /ProgramFiles i zainstaluj ponownie.
Nie powinno mieć nic wspólnego działanie obu programów
Dzięki za radę.
Problem był innej natury. Katalog (w moim przypadku testowy) nie może być umieszczony na Pulpicie... W innej lokalizacji działa...
Dziś kolejna składanka 2 x 9 mm w kierunku południowym z Kasprowego, na wschód od trasy na Czerwone Wierchy.
Widok na Rycerową Kopę, Magurę Rycerową, Wielką Kopę Koprową i Krzyżne Liptowskie (w tle).
Dołem Dolina Cicha Liptowska.
520.126931
Bardzo fajnie, zawsze miło się tu zagląda.
Mam nadzieję ze 520 wyląduję w przeglądówce kalendarza :D
Bardzo fajnie, zawsze miło się tu zagląda.
Mam nadzieję ze 520 wyląduję w przeglądówce kalendarza :D
Oj pewnie nie. Tu masz proporcje 16:10. Przekadruj do 4/3 a przekonasz się, że jest beee
Tu masz proporcje 16:10. Przekadruj do 4/3 a przekonasz się, że jest beeeDoklej z góry trochę nieba, z dołu jakąś trawę i będziesz miał 4/3 :D
Oj pewnie nie. Tu masz proporcje 16:10. Przekadruj do 4/3 a przekonasz się, że jest beee
No właśnie, też jak przeglądałem swoje zdjęcia z większości z tych fajniejszych po przekadrowaniu kicha wychodzi.
Jeszcze pytanie odnośnie panoram - jak duże części zdjęcia powinny zachodzić na siebie przy ich robieniu - czy mają mocno zachodzić na siebie przy foceniu czy może wystarczy prawie na styk?
---------- Post dodany o 14:32 ---------- Poprzedni post był o 14:31 ----------
Doklej z góry trochę nieba, z dołu jakąś trawę i będziesz miał 4/3 :D
a na trawie gołą babę :grin:
Dawaj robale Bodziu, bo cos za duzo tych widoczkow ostatnio (co nie oznacza, ze mi sie nie podobaja) ;)
pozdro
Jeszcze pytanie odnośnie panoram - jak duże części zdjęcia powinny zachodzić na siebie przy ich robieniu - czy mają mocno zachodzić na siebie przy foceniu czy może wystarczy prawie na styk?
Powinno zachodzić, tak ok 30%
Program tworzy tzw. punkty kontrolne - są to wspólne punkty sąsiadujących zdjęć. Dzięki punktom kontrolnym, program może odpowiednio wypoziomować łączone zdjęcia. Im więcej punktów kontrolnych, tym dokładniejsze sklejenie panoramy - nie występują tzw. schodki na linii styku.
Powinno zachodzić, tak ok 30%
Program tworzy tzw. punkty kontrolne - są to wspólne punkty sąsiadujących zdjęć. Dzięki punktom kontrolnym, program może odpowiednio wypoziomować łączone zdjęcia. Im więcej punktów kontrolnych, tym dokładniejsze sklejenie panoramy - nie występują tzw. schodki na linii styku.
OK! Dzięki :grin:, jak dobrze pójdzie, będzie ładnie to może jutro popróbuję :)
Ja właśnie tutka przygotowuję. Miał to Saboor zrobić, ale wiesz - bez kwaśnicy nie da rady :mrgreen:
Ja właśnie tutka przygotowuję. Miał to Saboor zrobić, ale wiesz - bez kwaśnicy nie da rady :mrgreen:
dałby ktoś plusa, ja nie mogę :cry:
"Zacne" jest to zdjęcie 2 x 9mm. Co do tutka, chętnie bym przeczytał. Kiedy planujesz udostępnienie materiału?
"Zacne" jest to zdjęcie 2 x 9mm. Co do tutka, chętnie bym przeczytał. Kiedy planujesz udostępnienie materiału?
Dzięki :)
Jak mnie moja ładniejsza połowica nie zagoni do jakiejś wrednej roboty to na jutro.
Farensbach
21.08.14, 21:41
Widok na Rycerową Kopę, Magurę Rycerową, Wielką Kopę Koprową i Krzyżne Liptowskie (w tle).
Dołem Dolina Cicha Liptowska.
Ładne zdjęcie.
sobie pooglądałem, dobre kadry do tego Tatr :), panoramki Ci już wychodzą świetnie. Plusa nie dam bo system nie daje :)
łaaadne,
składanie dobrze ci wychodzi, myślałeś o branży motoryzacyjnej. tam jest duży potencjał:mrgreen:
Zaraz coś wrzucę. Na razie kościół w Cieklinie.
521. 129342
Ten kościół wrzuciłem bo mi się spodobał :) Nietypowy na naszym terenie, cały z kamienia. Od razu szkockie budowle mi się skojarzyły :)
O założycielu muzeum i ojcu narciarstwa polskiego.
http://www.youtube.com/watch?v=kJ-XBoCyMnY
W Cieklinie jest muzeum narciarstwa polskiego. Muzeum założone zostało przez Stanisława Barabasza (fajne nazwisko :mrgreen: )
Normalnie łezka mi się w oku zakręciła, jak zobaczyłem narty, wiązania i kijki - które miałem w dzieciństwie.
Najstarsza narta w muzeum. Z tyłu jest datowanie - 1829 r. (to ta po prawej).
A ta po lewej to...
522. 129343
to narta wystrugana. Większość nart jest gięta. Ta została cierpliwie wystrugana z jednego klocka.
523. 129350
524. 129344
525. 129345
Takie były moje pierwsze narty. Potem były "plastiki"
526. 129346
527. 129347
528. 129349
529. 129348
patrząc na te stare sprzęty sportowe uważam, że "tamci" sportowcy mieli wielkiego ducha walki żeby osiągać wyniki, jakiekolwiek wyniki
patrząc na te stare sprzęty sportowe uważam, że "tamci" sportowcy mieli wielkiego ducha walki żeby osiągać wyniki, jakiekolwiek wyniki
w sumie racja :)
oglądałam swego czasu jakiś program (chyba galileo)
gdzie mistrzowie świata walczyli o lepsze efekty z jakimś podstawionym amatorem
sęk w tym że amator miał najbardziej wypasiony sprzęt, a MISTRZ walczył na takim totalnym muzealnym okazie...
najbardziej w głowie pozostała Mistrzyni narciarstwa ;)
która na prostych dechach nic nie zwojowała i prawie glebę zaliczyła :mrgreen: (a może i zaliczyła - nie pamiętam już do końca)
nie zmienia to faktu że rozwój sprzętu przez ostatnie lata poszedł mega do przodu
Fajne te Twoje migawki przypominające dawne czasy. Przypomniały mi się pierwsze moje narty, też drewniane choć już trochę nowsze od Twoich (jakieś czeskie), kolejne plastiki udało mi się zaraz połamać :shock:
A nawiązując do Stanisława Barabasza, to nestor polskiego narciarstwa, miłośnik polowań i w ogóle ciekawa postać. Pierwsze narty skonstruował na potrzeby zimowego polowania wzorując się na ustnych przekazach. Jedna była z drzewa jesionowego, druga z bukowego, był rok 1888. Zalecane smarowanie - śledziem :shock:. Później nart zaczął używać do wypraw tatrzańskich, a można je zobaczyć w Zakopanem w Muzeum Tatrzańskim.
---------- Post dodany o 19:23 ---------- Poprzedni post był o 18:48 ----------
nie wspominając o duchu kurierów ruchu oporu, którzy na takich nartach ryzykowali własnym życiem.
Cieklin c.d.
Dziś będzie o kijkach i ich ewolucji :)
530. 129394
531. 129392
532. 129391
533. 129390
534. 129389
535. 129385
536. 129388
537. 129384
538. 129393
539. 129387
540. 129386
Czołem Bodziu :-D. Melduję, że jestem, zaglądam ale nie zawsze mam chwilę by coś napisać. Jako żem zapalona narciarki to i z ciekawością obejrzałam ewolucja kijków ;)
Cmok :)
Fajny ten sprzęt narciarski. Takie kijki jak na 539 to miałem :)
Takie kijki jak na 539 to miałem :)Pierwszej młodości Ty to nie jesteś :mrgreen:
Tak patrzę na te stare buty - solidne szycie, skóra. Fajne. A obok plastiki tandetnie wyglądające. Kurde, nie lubię plastiku ani w kuchni, ani w fotografii. Czy w narciarstwie - nie wiem bo nie jeżdżę.
Kijkowa ewolucja - śmieszne :)
na niektórych zdjęciach widać kijki bambusowe. Przypomniały mi się moje początki z wędkarstwem, gdzie uczyłem się na na wędkach bambusowych składanych z 3 części i kołowrotka z ruchomą szpulą. złożyć ten zestaw tak by go później nie poplątać przy rozkładaniu było dla mnie (dzieciaka) nie lada wyzwaniem. Ojciec łowił już na nowocześniejsze wędki. zapytany kiedy dostanę taką wędkę jak on, odparł, że na wszystko przyjdzie czas, ...i przyszedł po 2 sezonach. jak chwyciłem do ręki mój pierwszy teleskop to spałem z nim w łóżku:mrgreen:
Moje pierwsze kijki też były bambusowe. A kółko miały albo z giętego cienkiego bambusa, albo z trzciny. Teraz po latach nie jestem w stanie sobie przypomnieć. Kółko w środku było wyplecione i połączone z kijkiem przy pomocy skórzanych rzemyków. Końcówka kijka miała nabity stalowy czop z zamontowanym ostrzem.
Potem miałem kijki stalowe, aluminiowe (najgorsze) i na koniec z włókien szklanych. Nim weszły węglowe to ja już przestałem jeździć.
Przypomniały mi się moje początki z wędkarstwem, gdzie uczyłem się na na wędkach bambusowych składanych z 3 części
Jak się źle złożyło, to przy zarzucaniu część wędki leciała razem ze spławikiem do wody :D
Jak się źle złożyło, to przy zarzucaniu część wędki leciała razem ze spławikiem do wody :D
rzeczywiście, zdarzało się:mrgreen:
Byłam tu... ;-)
Co cieszy :D
\
WB Bogdanku, przecie pisałem.
Farensbach
15.09.14, 23:14
No no nawet na tych zdjęciach, na przykładzie kijków narciarskich, widać jak wszystko szybko się zmienia. Dużo czasu nie minęło, a jakby inna epoka, teraz wszystko jest plastikowe.
Też se oglądnęłam. A co :mrgreen:
Dziś z muzeum w Cieklinie będą łyżwy :D
Kawałek drewna wystrugany w kształt buta, mocowane toto sznurkiem, a pod spodem kawałek drutu jako płoza.
542. 129857
To były "szpicówki". Takie miałem :mrgreen: Wcześniej miałem "holenderki" - takie z zaokrąglonymi czubami. Niestety nie mieli ich w zbiorach.
543. 129858
a to dla tych co się uczyli :-P
544. 129859
łyżwa do jazdy szybkiej
545. 129860
Dziś z muzeum w Cieklinie będą łyżwy :D
Też miałem szpicówy! :-D Dzięki Bodziu za wspominki.
544-dla tych co mieli problem zrownowaga.
Kowary
Z Borowic śmignęliśmy z Marysią do Kowar. Nie, dywan w domu już mamy :mrgreen:
Dużo słyszałem o tajnej za PRL-u kopalni uranu.
Więc kilka słów o niej. W części dla turystów nie ma promieniowania, lub jest lekko podwyższone w stosunku do promieniowania tła.
Tylko w jednym z pomieszczeń jest odsłonięty kawałeczek żyły uranowej o zawartości jakieś 40 % U238 - stąd płyta ze szkła ołowianego.
Żyły rudy uranowej mają barwę od szaro-czarnej do szaro-złocistej. Jest to ruda o najwyższym stopniu czystości sięgającym nawet 90 % czystego U238.
Oczywiście do broni jądrowej używało się uranu U235.
Szerokość takiej żyły wahała się os 1 cm do 20 cm. Ekonomicznie warto było wydobywać nawet żyły poniżej 1 cm.
Podobnie jak w Czechach, w Polsce mamy nadal bardzo duże zapasy rudy uranowej. Ale ponieważ użytkujemy tylko maleńki reaktor w Świerku, więc bardziej opłaci się kupić gotowe pręty paliwowe niż wydobywać i przetwarzać surową rudę.
Historycznie wiadomo, że całe Polskie wydobycie było sprzedawane do ZSRR. Tak, sprzedawane, wprawdzie za ruble transferowe ale jednak. Bo np. z byłej NRD Rosjanie brali rudę za darmo. Co więcej - płacono nam 2x wyższą stawkę niż obowiązywała stawka światowa.
W Polskich kopalniach górnicy pracowali dobrowolnie. Nie było więźniów, byli za to żołnierze z karnych kompanii. Wiadomo też, że nikt z pracujących tam górników już nie żyje. Duże zapylenie, z którym nie radziły sobie maski powodowało pylicę, krzemicę a od wchłoniętych pierwiastków rozszczepialnych choroby nowotworowe.
Zarobki cywilnych górników były fantastyczne - ok. 20x wyższe od zarobków górników węglowych.
Jeszcze z takich ciekawostek. Pan przewodnik miał zapamiętany tekst do przekazania. Fakt mówił ciekawie, acz czasami mylił jednostki - pomylił kilotony i megatony :)
jak zapytałem czy ze skał nie wydziela się radon, stwierdził że nie, ale po kwadransie jak doszedł do sanatorium zlokalizowanego przy kopalni to powiedział, że stosuje się terapię radonową w leczeniu astmy, a uzyskanego z bąbli powietrznych pomiędzy skałami zawierającymi rudę uranową. No cóż, bywa :D
546. 132016
547. 132017
548. 132018
549. 132019
550. 132020
551. 132021
552. 132022
553. 132023
Kowary/.../Dużo słyszałem o tajnej za PRL-u kopalni uranu.
Przywiozłeś co miałeś przywieść bo Taliby bezrobotne siedzą, może wypuszczę z piwnicy, co? :mrgreen:
Śicigaliśmy się po tych sztolniach z kolesiem na rowerkach, fajnie było!!
Wstawiłbym Ci fotę ale tera to już się wstydzę. Na PW
A! Jak chcesz to masz. :mrgreen:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=36348&d=1278686586
Świetne foto Bodzio.
Pozdrawiam.
fajne miejsce odwiedziłeś, foty świetne i opowieść przednia, pozdrawiam :), Marysię też :)
Widzę, że dobrze wykorzystałeś pozlotowy czas, fajna ta dziura. Czekam na następne :grin:
Jasne że będzie :D
Teks wprowadzajacy obali pare mitow i legend w temacie polskiego uranu.
lisiajamka1
8.10.14, 21:14
W jakże niezwykłe miejsca śmiesz chodzić.
Strach Cię Bogdanie teraz w nocy spotkać....Choć jak się człowiek przyzwyczai to i za lampę możesz robić na zlotach...:wink:
Bodzip Ty to wiesz w jakie miejsca uderzyc.
Bodzip teraz to sie do ciebie jako "oswiecony" zwracac bedziemy, bo Marysi pewnie w nocy do lektury przyswiecasz :mrgreen:
Bardzo ciekawa historia. Przyznam sie, ze nie wiedzialam iz w Polscy mamy zloza uranu.
Pozdrawiam serdecznie
:-) Miałem identyczne łyżwy jak na zdjęciu 544. Jeżeli one są w muzeum... to ja też już się tam nadaję???:wink:
Kopalnia bardzo fajnie pokazana.
Bodzip teraz to sie do ciebie jako "oswiecony" zwracac bedziemy, bo Marysi pewnie w nocy do lektury przyswiecasz :mrgreen:
Myślisz Agnieszko, że "Jaśnie" przed "Oświeconym" to będzie właściwy dobór słów.....:roll:
Myślisz Agnieszko, że "Jaśnie" przed "Oświeconym" to będzie właściwy dobór słów.....:roll:
:lol::lol::lol:
:lol::lol::lol:
Aż się prosi powiedzieć: szkoda Bogdan tego nie widzi...:roll:
:roll::roll::roll: Znaczy, że co !? Wygasiłeś się.......:grin:
:roll::roll::roll: Znaczy, że co !? Wygasiłeś się.......:grin:
Taaak, następne będą z cmentarza :roll:
Bardzo fajny reportaż :) Ciekawe miejsce.
Bogdan, dzięki za relację i fajne zdjęcia.
Tytułem wyjaśnienia. Będąc 2 lata temu w kopalni uranu w Kletnie dowiedziałam się, że z tą dobrowolną pracą to nie było tak do końca. W Kletnie pracowali w kopalni skazańcy polityczni. Nie mieli żadnych środków ochrony indywidualnej. Pracowali "gołymi" rękami. Nie jest to powszechnie wiadome ale mówi się, że to były polskie łagry. Opowieści przewodnika z Kletna jeżyły włos na głowie.
Ciekawa fotorelacja. Twój wątek jest niczym przewodnik gdzie warto jechać i co zobaczyć.
Ciekawa fotorelacja. Twój wątek jest niczym przewodnik gdzie warto jechać i co zobaczyć.
A dziękuję ślicznie :)
@ Kasiu, nasz przewodnik też wspominał o tym, ale w formie bardzo zawoalowanej.
Wyglądało to mniej więcej tak: był niepewny politycznie element, więc się brało jego syna do wojska. Stamtąd z karną kompanią wyjeżdżał do kopalni uranu. A wiadomość rozgłaszano w tym środowisku aby podobni "niegrzeczni" siedzieli cicho.
Natomiast wyraźnie zaznaczył, że więźniów politycznych, gospodarczych czy zbrodniarzy tam nie było. Zresztą to wszystko byli "zbrodniarze" bo za "przestępstwa gospodarcze" też kara śmierci groziła i była wykonywana - vide ojciec Pawła Wawrzeckiego (https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fwiki%2FStanis% 25C5%2582aw_Wawrzecki&ei=v002VOn4AYfMyAOmtIKwDA&usg=AFQjCNH_UOTUDU0J5uP5oayXB-x0LIGrCw&sig2=7DNtK1WqlOhKrxKJdEUlGA&bvm=bv.76943099,d.bGQ)
Dziś Borowice :)
Tak, ta miejscowość w której balowaliśmy :mrgreen:
Pamiętamy jak nawigacja się darła: skręć z Żołnierska w Droga Sudecka. Otóż w Borowicach był obóz jeniecki - stalag. Więźniowie to Belgowie, Francuzi, Rosjanie, Polacy i pewnie jeszcze inni.
Sugeruję przeczytać opis z tablicy informacyjnej, bo jest świetnie opisana historia obozu i Drogi Sudeckiej. Plik w pełnej rozdzielczości aby można było przeczytać te małe literki :)
Ukłony dla Ani Mysikrólik za to że nam pokazała to piękne miejsce.
554. 132112
555. 132113
556. 132114
557. 132116
558. 132115
559. 132117
560. 132118
Swietnie pokazujesz i przyblizasz miejsca...A ja osobiscie nie mam o nich zielonego pojecia,Historyczne tlo nie jest mi obce.
Dziękuję za odkrycie kolejnych ciekawych zakątków. Kopalnia rewelacja.
W okolicy Borowic znajduje się tak wiele interesujących miejsc, że miesiąc to za mało, by wszystkie odwiedzić.
Pozdrawiamy
I znów dzięki Mysikrólikowi trafiliśmy na piękne miejsce z klimatem.
W wyprawie brali udział:
zapłakany Mysikrólik, bo rozwaliła aparat... eeech
Karol pocieszający Mysika i dziarsko targający swój statyw :mrgreen:
oba Bodzipy :)
Wodospad na potoku Podgórna spada z 10 metrowego progu. Wyobrażam sobie co tam się dzieje jak jest duża woda :shock:
561. 132220
562. 132221
563. 132222
564. 132223
565. 132224
566. 132225
567. 132226
568. 132227
569. 132228
570. 132229
571. 132230
572. 132231
Oczywiście wiadomo, że różnice w temperaturze zależały od słoneczka wędrującego za chmurki czasami :D
fajne, masz talent do takich zdjęć :)
To samo chciałem napisać ale mnie uprzedziłeś :grin:
I znów dzięki Mysikrólikowi trafiliśmy na piękne miejsce z klimatem...
:shock:Świetne miejsce, pięknie pokazane.
Dobrze mieć przewodnika, który naprowadzi na takie cuda:)
Bodzipku, czyzby twoj statyw Marysia tachala :shock::lol: No, no…cale szczescie, bo foty przednie.
Bodzipku, czyzby twoj statyw Marysia tachala :shock::lol: No, no…cale szczescie, bo foty przednie.
Nie Aguś. Wszyscy którzy nas znają wiedzą, że Marysia targa obiektywy :D
Karol pocieszający Mysika
Trzeba mieć wyczucie, wrażliwość, widzieć pozytywne strony sytuacji i wiedzieć co powiedzieć. Jak Ania rąbnęła aparatem z entuzjazmem i ciekawością efektów krzyknąłem: ooo - crash test:!: Do teraz mi głupio :oops:
A foty zacne!
Nie Aguś. Wszyscy którzy nas znają wiedzą, że Marysia targa obiektywy :D
W tym granat przeciwpancerny 14-35/2,0 ;-)
Podoba się ta seria zdjęć z leśnym potokiem. Lubię takie klimaty:smile:, a z uwag pomimo tego co napisałeś:
...Oczywiście wiadomo, że różnice w temperaturze zależały od słoneczka wędrującego za chmurki czasami :D
skorygowałbym nieco te różnice w temperaturze zdjęć. Dla przykładu jedno (mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko)
przed:132309 po:132310
Podoba się ta seria zdjęć z leśnym potokiem. Lubię takie klimaty:smile:, a z uwag pomimo tego co napisałeś:
skorygowałbym nieco te różnice w temperaturze zdjęć. Dla przykładu jedno (mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko)
przed:132309 po:132310
Pewnie że nie :)
I znów dzięki Mysikrólikowi, ekipa w sile jak wyżej pojechała focić wodospad "Szklarka". Dołączyła grupa abirowo-Lolicia-Czarna :mrgreen: i Piotr Grześ oczywiście, który próbował nam zrobić slit focie zbiorową, ale się ruszaliśmy jak glizdy :mrgreen:
Wodospad Szklarki ma 13,3 m wysokości, jest więc lekko ponad trzy metry wyższy od poprzedni pokazywanego wodospadu Podgórnej.
573. 132447
574. 132448
575. 132449
576. 132450
577. 132451
578. 132452
579. 132453
580. 132454
Świetne foto Bodzio.
Pozdrawiam.
Świetne foto Bodzio.
Pozdrawiam.
Ja też podziwiam Twoje fotograficzne relacje - serdecznie pozdrawiam :)
Bardzo zacne.
Z ciekawości zapytam: statyw był użyty do tych fotek z wodą?
Nie napiszę nic innego niż poprzednicy. Świetnie:)
Bardzo ładne zdjęcia. Mniodzio :mrgreen:
Bardzo zacne.
Z ciekawości zapytam: statyw był użyty do tych fotek z wodą?
Tak, był. Wychodziło ok. Sekundy, więc musiał być :)
---------- Post dodany o 20:23 ---------- Poprzedni post był o 20:22 ----------
Dzięki piękne :)
Tak, był. Wychodziło ok. Sekundy, więc musiał być :)
dziękuję za odpowiedź. Nie pytam kto dźwigał statyw ;)
I znów dzięki Mysikrólikowi, ekipa w sile jak wyżej pojechała focić wodospad "Szklarka". Dołączyła grupa abirowo-Lolicia-Czarna :mrgreen: i Piotr Grześ oczywiście, który próbował nam zrobić slit focie zbiorową, ale się ruszaliśmy jak glizdy :mrgreen:
Wodospad Szklarki ma 13,3 m wysokości, jest więc lekko ponad trzy metry wyższy od poprzedni pokazywanego wodospadu Podgórnej.
......
Potrafisz pokazywać i wzbudzać zainteresowanie! Fajne fotki!
579 najlepsza z tych ostatnich... Woda ma dynamikę a nie jest jedwabista jak wata cukrowa na pozostałych... Oczywiście są też efektowne...
Ale na 579 woda żyje...... No takie moje zdanie...... sympatyczne.
579 najlepsza z tych ostatnich... Woda ma dynamikę a nie jest jedwabista jak wata cukrowa na pozostałych... Oczywiście są też efektowne...
Ale na 579 woda żyje...... No takie moje zdanie...... sympatyczne.
Rację masz, już Mirek kiedyś to pisał
łądnie rozmywasz wodę, ja też dziś tego próbowałem ale gdzie mi tam do Twoich umiejętności :)
łądnie rozmywasz wodę, ja też dziś tego próbowałem ale gdzie mi tam do Twoich umiejętności :)
Oj tam, jedni lubią maziate, inni trochę mniej ;)
I znów dzięki Mysikrólikowi, ekipa w sile jak wyżej pojechała focić wodospad "Szklarka". Dołączyła grupa abirowo-Lolicia-Czarna :mrgreen: i Piotr Grześ oczywiście, który próbował nam zrobić slit focie zbiorową, ale się ruszaliśmy jak glizdy :mrgreen: Ehhh, co to był za wypad :roll: Zdjęcia bardzo ładne Bodziu. Ja takowych nie mam :oops: bo nikt mi statyw nie chciał ponieść :-P A mieli mnie na rękach nosić :lol:
Farensbach
14.10.14, 11:01
Bardzo udana ta ostatnia seria :-)
lisiajamka1
14.10.14, 11:28
Bardzo fajne te mleczne potoki :)
Bardzo przyjemne ostatnie zdjęcia. Woda pięknie rozmyta.
Piekne Bodzio. Wszystko jedno kto statyw tachal :wink:
Eeeech czas.
Zamek Książ
581. 132808
582. 132807
583. 132805
584. 132806
585. 132809
586. 132810
Jeszcze w Książu nie byłem, ale już mi się podoba. Dzięki Bodzipy :-)
Bardzo ładne zdjęcia Zamku.
Na razie migawka z samych tarasów. Będą jeszcze komnaty i pomieszczenia Herr Adolfa
Fajnie sobie przypomnieć, byłem tam tak dawno, że już niewiele pamiętam.
Bylem,wszystko sie zgadza.
Nie byłem :) , ładnie, jesieni nie widać jeszcze :)
Super. A 585 bardzo, bardzo super:)
Bylem,wszystko sie zgadza.
Nie byłem, ale wszystko się zgadza. :wink:
Nie bylam, ale chetnie pojde bo ladnie to pozkazales, tak na zachete :grin:
Zamek Książ.
Trochę czasu zajęło mi to zdjęcie. Wg przewodnika, najpiękniejsza sala pałacu - i ja się z nim zgadzam :D
Darłem do przodu aby być przed grupą, aby mieć pustą salę. Do tej ściany było za blisko. Jest to składanka z 12 kadrów z ręki obiektywem 12/2,0
Składane Huginem.
587. 133034
Farensbach
17.10.14, 20:55
Bardzo ładne zdjęcia.
Jest to składanka z 12 kadrów ...Gdybyś tego nie napisał, pewnie nie zauważyłbym. Teraz, na siłę, staram się znaleźć niedoskonałości sklejania :grin:
Piękne wnętrze, pięknie obrobione zdjęcie.
PS
Skoro już tak pusto, bez ludzi, to mogłeś tego faceta w PD też zniknąć :-P
Fajne te z Książa.
Poczekam na więcej.
Pozdrawiam.
Dziękuję za ciepłe przyjęcie :)
To jest tak, że czasem trudne ujęcie uda się z ręki, a czasem jednak statywu trzeba.
Miejscami tak ciasno było (wygrodzenia, linki) że pojedyncze zdjęcie nie oddaje piękna komnat, natomiast na panoramę mało miejsca.
Poniższe niektóre udane, niektóre mają błędy paralaksy. Ale zdecydowałem się je pokazać bo komnaty piękne. Tam gdzie była możliwość zastosowałem profil prostoliniowy, gdzie indziej - profil cylindryczny. Myślę, że to dobrze dla oglądu komnat wyszło. Więc zapraszam :)
Książ - komnaty
588. 133101
589. 133100
590. 133102
591. 133103
Dwa ostatnie klikamy do oporu :)
Myślę, że to dobrze dla oglądu komnat wyszło.
Też tak myślę, jak dla mnie to super :grin:
to w tych komikach spalono zamkowe drzwi w 45?
komnaty bardzo ładne :)
Pokazali Ci tunele ? :) Czy nadal ich bronią pod przykrywką panów z PAN-a ;-)
Pokazali Ci tunele ? :) Czy nadal ich bronią pod przykrywką panów z PAN-a ;-)
Tylko bunkry Hitlera, reszta zajęta przez PAN
Komnata zlozona ladnie. Przy okazji dzieki za nazwe programu - kiedys czegos takiego szukalem.
Poniższe niektóre udane, niektóre mają błędy paralaksy. Ale zdecydowałem się je pokazać bo komnaty piękne.588 stanąłeś pół kroku za bardzo w lewo. Bardziej się to rzuca w oczy niż błędy łączenia
590 i 591 gdyby nie linka odgradzająca, trudno byłoby dostrzec błędy.
Mimo widocznych błędów, warto było zdjęcia pokazać- piękne wnętrza :)
edit
PS
Próbowałeś łączyć w ICE?
Ładne zdj zdjęcia z wnętrz .
Komnata faktycznie przecudnej urody :)
edit
PS
Próbowałeś łączyć w ICE? Wyprzedziłeś mnie ;)
588 stanąłeś pół kroku za bardzo w lewo. Bardziej się to rzuca w oczy niż błędy łączenia
590 i 591 gdyby nie linka odgradzająca, trudno byłoby dostrzec błędy.
Mimo widocznych błędów, warto było zdjęcia pokazać- piękne wnętrza :)
edit
PS
Próbowałeś łączyć w ICE?
Nie, nie próbowałem, ale jutro będzie próba. Zobaczymy :)
Albo wez tego sznuta odsun jak bedziesz tam jeszcze raz.Tak bedzie to mniej wiecej wygladac.Raczej mniej jak wiecej:mrgreen:133399
Tak bedzie to mniej wiecej wygladac.Raczej mniej jak wiecej:mrgreen:Czasem mniej jest lepiej :-P
Albo wez tego sznuta odsun jak bedziesz tam jeszcze raz.Tak bedzie to mniej wiecej wygladac.Raczej mniej jak wiecej:mrgreen:133399
Jeszcze jest błąd na blacie stołu :mrgreen:
Uwielbiam jak sobie tak razem grzebiemy... bez podtekstów :mrgreen:
Mirek, jest jakiś programik, czy żmudnie stempelowałeś ? - bo zrobione jest doskonale.
==edit==
są ślady, ale jak nie wiesz to nie zobaczysz :-P
Nie, nie próbowałem, ale jutro będzie próba. Zobaczymy :)
Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie. Hugin ostatnią wersję ma z 2013, a ICE z 2011 :)
Jeszcze jest błąd na blacie stołu :mrgreen:
Uwielbiam jak sobie tak razem grzebiemy... bez podtekstów :mrgreen:
Mirek, jest jakiś programik, czy żmudnie stempelowałeś ? - bo zrobione jest doskonale.
==edit==
są ślady, ale jak nie wiesz to nie zobaczysz :-P
Stemplowalem,ale wcale nie zmudnie.Ot tak z nudow.
Masz ze stolem,tylko teraz nie napisz,ze na suficie tez widac sklejki:mrgreen::mrgreen:133420A przepuscilem przez jakiegos plugina sobie.
...Masz ze stolem...
Poprzednie pomimo blatu stołu było zdecydowanie lepsze, tu przesadziłeś mocno z przejrzystością, klarownością, ostrością, czy jak to tam nazwać.
Też jestem ciekawy czy ICE sprawdzi się lepiej przy łączeniu.
lisiajamka1
21.10.14, 17:34
Z ogromną przyjemnością obejrzałem zdjęcia z Zamku Książ, tym bardziej że ostatni raz zwiedzałem to piękne miejsce 27 lat temu :)
Stemplowalem,ale wcale nie zmudnie.Ot tak z nudow.
Masz ze stolem,tylko teraz nie napisz,ze na suficie tez widac sklejki:mrgreen::mrgreen:133420A przepuscilem przez jakiegos plugina sobie.
podłoga się pomarszczyła :shock:
Prosiliście o zdjęcie złożone w ICE. Przyznam, że poradził sobie program całkiem całkiem :)
133546
Prosiliście o zdjęcie złożone w ICE. Przyznam, że poradził sobie program całkiem całkiem :)
Bo to jest nie zły program do sklejek. Nie wiem czy wydaję mi się czy leci trochę w prawo :roll:
O sznurku nic nie mówię ;)
Bo to jest nie zły program do sklejek. Nie wiem czy wydaję mi się czy leci trochę w prawo :roll:
Bo nie czytałaś wstecz :-P
Tam było i o sznurku i o stole i suficie. A tu raczej nie leci, tylko stół trochę wygło :mrgreen: Ale blat jest złożony prawidłowo.
Bo nie czytałaś wstecz :-P
Tam było i o sznurku i o stole i suficie. A tu raczej nie leci, tylko stół trochę wygło :mrgreen: Ale blat jest złożony prawidłowo.Jak nie czytałam jak czytałam :-P
No leci przecież..... :roll:
Nie wiem czy wydaję mi się czy leci trochę w prawo :roll:
No leci przecież..... :roll:A teraz lepiej?
133571
A teraz lepiej?
133571
Noooo PANIE, wymiatasz :mrgreen:
A teraz lepiej?
133571
No !!!
I tak lubię :)
Pozdrawiam.
A teraz lepiej?
Czyli też tam byłeś, czy też pojechałeś wczoraj specjalnie żeby zrobić nowe zdjęcie ? :D ;)
Noooo PANIE, wymiatasz :mrgreen:On nie wymiata! On prostuje :mrgreen:
Ty i Winda? Koniec świata... ;)
Też próbowałem trochę prostować - w tej składance zawsze będzie "coś" co będzie "lecieć". :)
Ty i Winda? Koniec świata... ;)
W robocie na jednym kompie jest winda przymusowo :mrgreen:
Przerywnik, ot taka ciekawa wrona mi się trafiła :)
133825
Przerywnik, ot taka ciekawa wrona mi się trafiła :)
A było tam coś ciekawego? :)
A było tam coś ciekawego? :)
Piwnica szewca :mrgreen:
Tak się teraz nazywa Bodzia serwerownia...
Tak mi się skojarzyło :mrgreen:
http://forspam87.wrzuta.pl/audio/1GPpxJSmi07/dedektyw_-_klapki_na_oczy_u_szewca
Tak się teraz nazywa Bodzia serwerownia...
Tak mi się skojarzyło :mrgreen:
http://forspam87.wrzuta.pl/audio/1GPpxJSmi07/dedektyw_-_klapki_na_oczy_u_szewca
Macie przesrane, poczekam na najbliższy zlot :mrgreen:
Cała przyjemność po naszej stronie :mrgreen:
Cała przyjemność po naszej stronie :mrgreen:
Sie wie! :-P:mrgreen:
---------- Post dodany o 19:05 ---------- Poprzedni post był o 19:03 ----------
Musisz z tym... na zlot czekać??:shock:
WOW! Pełne współczucie za ból i szacun za wytrzymałość! :cool: