Zobacz pełną wersję : Bodzipkowe różności
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[
12]
13
14
15
16
A to, to nie wiem co to jest ? :roll:
Tojeść orszelinowa :)
Pozdrawiamy
Tojeść orszelinowa :)
Pozdrawiamy
Dzięki :)
Latarnia morska w Niechorzu. Byłem zdegustowany... z psem nie wolno. To mam psa uwiązać w lesie ?
Reakcja na zasadzie - "spadaj dziadu" :evil:
1299. 213047
Dzięki :)
Latarnia morska w Niechorzu. Byłem zdegustowany... z psem nie wolno. To mam psa uwiązać w lesie ?
Reakcja na zasadzie - "spadaj dziadu" :evil:
1299.
Nie w lesie, lecz przy kasie ;-)
Widok z góry jest fajny, ale na schodach należy uważać na język :-P
213052
Rysiek_O w tej motylarni na dole to byliśmy. Tam z Jagną nas wpuścili bez problemu :)
Międzywodzie...
1300. 213053
212900
... ten w czerwonej koszulce to Pan Młody ??
Musiałeś już tam wcześniej być, bo na tym widoku z latarni koło motylarni na drzewach zieleni brakuje jak na zdjęciu wyżej. Fajnie popatrzeć jak inni odpoczywają... U mnie urlop dopiero za dwa miesiące, doczekać się nie mogę przez takie zdjęcia.
Musiałeś już tam wcześniej być, bo na tym widoku z latarni koło motylarni na drzewach zieleni brakuje jak na zdjęciu wyżej. Fajnie popatrzeć jak inni odpoczywają... U mnie urlop dopiero za dwa miesiące, doczekać się nie mogę przez takie zdjęcia.
Zdjęcie Ryśka jest z kwietnia 2018.
==========
Nic nie było grzebane przy kolorkach :)
1301. 213078
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
... ten w czerwonej koszulce to Pan Młody ??
Oj tam, wiesz kto :)
Młodzi go zobaczyli i poprosili o wspólne zdjęcie.
A widzisz, nie zauważyłem że to zdjęcie Ryśka. Rozmarzyłem się tym morzem i uwaga poszła w las :-)
Powiem Ci ze do Łeby to ja bym się mega chętnie kiedyś wrocila - byłam jako szczyl jakieś ponad 20 lat temu ;) i wiele to już nie pamietam - dobrze ze przypominasz ;)
Lubię pożary na niebie a w dodatku na horyzoncie kitesurfing :-)
Pieczka (Gustlik) i ja ... hmmm :shock:
:mrgreen:
1302. 213125
Jezioro Turkusowe i jezioro Karczemne
1303. 213148
1304. 213149
Pieczka (Gustlik) i ja ... hmmm :shock:
1302.
Jak wyciągnął trzy calowy gwóźdź z drzewa a później owinął wokół palca :mrgreen::mrgreen:
Piękne widoki z nad jezior.
Wydma szara i las wokół.
1305. 213169
1306. 213168
1307. 213167
Dziś z wycieczki na Magurę Małastowską.
ADHD - Jagna i Łajka :) Szaleństwo się działo :mrgreen:
1308. 213174
1309. 213175
lisiajamka1
3.08.19, 18:57
Dziś z wycieczki na Magurę Małastowską.
ADHD - Jagna i Łajka :) Szaleństwo się działo :mrgreen:
Kapitalne ujęcia :grin:
ale masz modelke :)
kapitalnie Jagna wyszła na obydwu ;)
1300 urokliwe, ale horyzont bym wyprostował:)
fajna "plątanina" na 1306
miło mi poinformować że poniższe foto zostało zgłoszone do konkursu na najlepsze foto lipca - gratulacje
1300. https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=213053
1300 urokliwe, ale horyzont bym wyprostował:)
Aż sobie teraz sprawdziłem, bo robione do poziomicy w aparacie. I masz rację - widocznie ręka mi ciut "dygnęła" :)
Jeszcze tydzień temu, czy nawet dwa byłem na Kaszubach na urlopie. Tym razem znowu mnie tu przywiało - na pogrzeb niestety.
No, ale zaraz po tych smutnych uroczystościach wróciłem najszybciej jak się dało do kolegiaty w Kartuzach. Trudno mnie zadziwić, ale powiem uczciwie, że obiekt mnie zauroczył.
1310. 213412
1311. 213411
1312. 213410
1313. 213409
Kolegiata Kartuzy.
1314. 213413
1315. 213414
1316. 213415
1317. 213416
Faktycznie - piękna, i świetnie pokazana.
Bravoooo!:grin:
Szlaja się po obcych landach, ale przednie foty robi, BRAWO ! :mrgreen:
A blondynce i jej towarzyszce jakieś serdelki się należą za pozowanie. :mrgreen:
Najbardziej zaabsorbowały mnie szczegóły snycerki. Dłubanie w czarnym dębie jest niesłychanie trudne i mozolne.
1318. 213431
1319. 213432
1320. 213433
1321. 213434
Kartuzy...
1322. 213450
1323. 213451
1324. 213452
Bardzo ładne wrzutki, a jaki sprzęt Ci tak ładnie ostrzy i tło rozmywa?
Bodzip - wnętrza pięknie przedstawione, ale na 1311. skrajne wieżyczki są jakieś dziwne - może mi się tylko tak wydaje :wink:.
Bodzip - wnętrza pięknie przedstawione, ale na 1311. skrajne wieżyczki są jakieś dziwne - może mi się tylko tak wydaje :wink:.Nie wydaje Ci się. Laova 7,5 mm z bardzo bliska
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Bardzo ładne wrzutki, a jaki sprzęt Ci tak ładnie ostrzy i tło rozmywa?Samyang 85/T1,5 oraz Sigma 56/1,4
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
piękne wnętrza kościołów, i ładnie pokazane zdobienia rzeźbiarskie :)
Pewnie już koniec kolegiaty w Kartuzach, bo jak stare przysłowie mówi - "co za dużo, to niezdrowo" :)
Ale pokuszę się jeszcze o pokazanie maleńkiego szczegółu - zamka do drzwi między kościołem a zakrystią. Drzwi mają 15 cm grubości, a zamek... działa do dzisiaj.
Genialne dzieło dawnych mistrzów.
1325. 213459
Po drugiej stronie drzwi jest uchwyt aby je pociągnąć. Niby zwykły uchwyt (rączka) ale popatrzcie proszę ile szczegółów - o samej mordce na rączce nie mówiąc :)
1326. 213461
1327. 213460
Tadeusz Jankowski
11.08.19, 20:25
Bodzip, pamiętam jak przez mgłę pierwsze zwiedzanie kościoła kartuzów w Kartuzach z wycieczka szkolną. Wryły mi się w pamięć stelle kościelne, każda zdobiona nieco innym wzorem, dach w kształcie trumny (dewiza zakonników, to "memento mori") oraz erem zakonnika przy kościele. Podchodziłem ile razy tam byłem do focenia i nie bardzo mi to wychodziło.
Fajnie zaprezentowałeś ten superzabytkowy kościół.
Pzdr, TJ
lisiajamka1
12.08.19, 10:17
Z ogromną przyjemnością oglądam. Pięknie pokazane detale :)
Kiedyś to się chciało ludziom tworzyć takie arcydzieła, teraz to murów prostych nie umieją postawić :-)
Świetne foty z pięknego miejsca.
Największy motyl świata. Rozpiętość skrzydełek do 30 cm.
(motylarnia Niechorze)
1328. 213551
piękny okaz :) dawaj więcej motylków
Odżyły nieco wspomnienia. Miałem okazje fotografować takie giganty w Andaluzji. Dobre zdjęcie, motyl w pełni ostry, ładnie doświetlony. Wszystko na tak.
Gratulacje, piękna relacja z kolegiaty w Kartuzach a motyl.. bajka.
Pozdrawiam.
Tym razem "podobno" najpiękniejszy motyl świata. Piszę w cudzysłowie, bo to przecież kwestia gustu. Nazwa. jak zwykle po łacinie. No znam tylko podwórkową :mrgreen:
Kolor niebieski na skrzydełkach, tak naprawdę nie jest niebieski. To tylko gra światła.
1329. 213558
Grunt to dobry marketing, to p[odstawa w dzisiejszym świecie.
A motyl i zdjęcie urokliwe, świetnie oddane kolory i niebieski prawie opalizuje metalicznym połyskiem.
:grin:
Dzięki wszystkim za odwiedziny i miłe słowa :)
Tym razem "zwykły" motyl :)
1330. 213571
Piękne te egzotyczne motyle. Nie miałeś podczas fotografowania problemu z kondensacją wilgoci na przedniej soczewce obiektywu?
Piękne te egzotyczne motyle. Nie miałeś podczas fotografowania problemu z kondensacją wilgoci na przedniej soczewce obiektywu?
Aparat się "przyzwyczaił". Najpierw pani długo opowiadała o motylach - pochodzeniu, migracjach, długości życia poszczególnych osobników.
Na zewnątrz było +30, wewnątrz +40. Tyle że wilgotność większa, ale różnica temperatur na tyle mała, że nie występował problem kondensacji.
===edit===
Zdjęcia robione zwykłym olkowym 14-150. Owady były na tyle duże, że nie trzeba było obiektywu makro.
Bardzo ładne zdjęcia motyli. Widzę, że te same okazy, co we wspomnianej przeze mnie motylarni w Andaluzji. Szczególnie fajne są te motylki z ostatniego zdjęcia. Plus za przyjemnie rozmyte tło.
Dzięki za odpowiedź! To, że na zewnątrz był upał - a więc temperatura niewiele niższa niż w środku na pewno zmniejszyło znacznie ryzyko kondensacji. A zdjęcia piękne.
Dzięki wszystkim za odwiedziny i miłe słowa :)
Tym razem "zwykły" motyl :)
1330.
"zwykły", a bardzo ładnie pokazany :)
fajne motyle
a ten ostatni ma przepięknie pokazany instrument gębowy
Podobny do mnicha :)
Motylarnia Niechorze.
1331. 213618
Lubię motylki, ładnie pokazane. :mrgreen:
lisiajamka1
17.08.19, 10:06
Lubię motylki, ładnie pokazane. :mrgreen:
A kto nie lubi motylków, jeszcze do tego egzotycznych i tak ładnie pokazanych :grin:
Kolejny :)
(motylarnia Niechorze)
1332. 213657
Rzeźbione i kute detale z kolegiaty bardzo mi się podobają.
Piękne okazy z motylarni pokazałeś, miło się tutaj zagląda.
Pozdrawiam
Bodzip - skądś tyś takie okazy wyczarował - zwłaszcza ten ostatni z poprzedniej strony mnie zadziwił
w Kolumbii widziałam sporo pięknych i ogromnych motyli ale takiego cuda jak na 1331 to w życiu nie widziałam nawet na obrazku
Rzeźbione i kute detale z kolegiaty bardzo mi się podobają.
Piękne okazy z motylarni pokazałeś, miło się tutaj zagląda.
Pozdrawiam
Pięknie dziękuję (dziękujemy) :)
Bodzip - skądś tyś takie okazy wyczarował - zwłaszcza ten ostatni z poprzedniej strony mnie zadziwił
w Kolumbii widziałam sporo pięknych i ogromnych motyli ale takiego cuda jak na 1331 to w życiu nie widziałam nawet na obrazku
Wygląda jak mnich lub anioł ze złożonymi skrzydłami :)
No cóż, to nie moje, to motylarnia w Niechorzu. Jednego okaza nawet wyniosłem na zewnątrz. Pani prosiły aby się w lustrze oglądnąć czy "coś" na nas nie siadło. Mimo tego nie zauważyłem łotra :) i wyniosłem. Dał się jednak złapać do dłoni i wrócił z powrotem do środka.
Jednego Jagna ucapiła, ale była tak oszołomiona, że puściła zaraz. Jedna z pań z personelu się roześmiała i mówi, że większość psów tak reaguje.
Budynek starostwa powiatowego w Kartuzach. Kapitalne te napisy po polsku i kaszubsku :)
1333. 213681
1334. 213680
Budynek starostwa powiatowego w Kartuzach. Kapitalne te napisy po polsku i kaszubsku :)
1333. 1334.
Tak powinno być.
Zdjęcie nr 1333 pięknie oddaje naszą rzeczywistość, piękny okazały budynek Starostwa i obok "odzież na wagę". Zero dbania o estetykę. Zdjęcia bardzo ładne, byłem zwiedzałem skansen, warto to zobaczyć. Takie refleksje mi się nasunęły.
„Fotografia jako potężne medium wyrazu i komunikacji oferuje nieskończoną różnorodność postrzegania, interpretacji i działania”.
— Ansel Adams
1333.
1334.
kawałek ładnej architektury :)
1333 to składanka z 5 pionowych kadrów. Nie miałem wtedy ze sobą Laova 7,5 tylko klasyczne turystyczne 14-150. A że było blisko... jak widać dało radę :)
Czemu składałeś z 5 zdjęć pionowych? Chciałeś uzyskać jedynie większą rozdzielczość, czy może inny cel (np więcej obszaru pod prostowanie) ?
Czemu składałeś z 5 zdjęć pionowych? Chciałeś uzyskać jedynie większą rozdzielczość, czy może inny cel (np więcej obszaru pod prostowanie) ?
bo by 14-150 nie objęło całości, a Bodzip to spec od składanek :)
Hugin gdy składa to sam prostuje. Jedyny wymóg, to korekcja geometrii obiektywu przy wołaniu RAW-a.
bo by 14-150 nie objęło całości, a @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) to spec od składanek :)
Dokładnie. Budynek mieścił się na wysokość w pionowym kadrze, natomiast w poziomym to brakowało wszędzie. Cofnąć się nie dało bo ściana :)
Venus Optics Laova by objął - jak np. wczorajsze...
Też było bardzo blisko.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=213733&d=1566156763
Piękne to ostatnie :)
A dziękuję :)
to cerkiew w Rzepedzi.
Pięknie pokazałeś bardzo ciekawe detale w kolegiacie - często się nie zwraca na nie uwagi. A i motyle klasa sama w sobie.
Albo Marysia, albo jakaś "święta" :mrgreen:
1335. 213751
To ja. Możliwe, że tu będzie zlot... ????
1336. 213788
1336. Bardzo mi się podoba:)
To ja .... ... do fotki , to mogli Ci zdjąć kajdanki z nóg ... :lol:
1336. Bardzo mi się podoba:)
Kto ? Jaszczomp czy ja ? :lol:
... do fotki , to mogli Ci zdjąć kajdanki z nóg ... :lol:
No lubię być spętany :D
===edit===
to jest jastrząb kaukaski - samiec. Waży ok. 600 g - bardzo lekki, prawie nie czuć go na ręce. Jest uczony do pokazów, sam nie poluje i wg właściciela nigdy nie będzie polował.
Siła jego szponów jest niesamowita, gdy je zacisnął to poczułem rękę jak w imadle.
Dziwne prawo jest w Polsce - każdy może sobie kupić takiego ptaka, a nawet orła. I nie gra roli, że ktoś mieszka w bloku :shock:
Ten akurat osobnik będzie miał doskonałe życie :)
Kto ? Jaszczomp czy ja ? :lol:
Ty:):)
Ty:):)
I za to Cię kocham :D
Albo Marysia, albo jakaś "święta" :mrgreen:
1335.
a jedno z drugim się wyklucza? :lol:
Nie mogłem się oprzeć aby go nie sportretować :)
1337. 213798
portret całkiem poważnego ptaka :)
Jak sama nazwa wskazuje - nazwa "Kamień Pomorski" pochodzi od kamienia pomorskiego :D
Głaz narzutowy o średnicy ok 20 m nazywany przez miejscowych "głazem królewskim". Zresztą jak zwykle przy takich artefaktach legendy narastają lawinowo :)
1338. 213841
1339. 213840
Kamień Pomorski. Miasto powiatowe, środek sezonu, a w mieście zero ludzi. Czegoś takiego dawno nie widziałem :shock:
Ratusz.
1341. 213905
1342. 213906
Muzeum kamienia.
1343. 213907
1344. 213908
chyba tam raz w życiu byłam - ale kamienia nie widzialam ;)
chyba tam raz w życiu byłam - ale kamienia nie widzialam ;)
No to teraz miałaś okazję :)
zaiste :) miałam - dziękuję :)
Jezioro Czajcze - największe jezioro Wolińskiego Parku Narodowego.
1345. 214454
1346. 214455
Gorlicki ogólniak. Godz. 19.55 - jeszcze pracują :roll:
1348. 214511
może sprzątaczki działają :wink:
może sprzątaczki działają :wink:
Eeee, tam, reformują szkolnictwo po godzinach. :roll::mrgreen:
jedna z legend głosi zapewne, że pod głazem ukryty jest dzban złota. W Kamieniu Pomorskim byłem bardzo dawno i kojarzy mi się głównie z organami w kościele a na Twoich zdjęciach
to bardzo ładna i przyjemna miejscowość. Ptaszysko zacne i z oczu bije powaga. Jezioro przyjemne w odbiorze.
1345, 1346 siem wylewajom w lewo nieco..... :roll: Poza tym Ok....... No prawie.
1345, 1346 siem wylewajom w lewo nieco..... :roll: Poza tym Ok....... No prawie.
Krzysiu, robione na poziomicy. Przy jeziorach linia brzegowa zazwyczaj robi jaja. Jak wiesz, gdy zrobię babola to się przyznaję. Tym razem nie ... :-P
Sprawdzę to.....
214648
214649
Źle. Co powiesz, gdyby brzeg dochodził do prawego dolnego rogu ? Też byś "przekręcił" ?
Zawsze mnie dziwiło mylenie linii brzegowej z horyzontem ;)
Źle. Co powiesz, gdyby brzeg dochodził do prawego dolnego rogu ? Też byś "przekręcił" ?
Bogdan, no leje się, daj sobie powiedzieć. :roll:
Co innego linia brzegowa a horyzont, który widać….
Bogdan, no leje się, daj sobie powiedzieć. :roll:
Co innego linia brzegowa a horyzont, który widać….
Oj Krzysiek, Krzysiek, nawet uszu po sobie nie umiesz położyć :roll:
Powiedz, po co robi się poziomice w aparatach ?
...żeby ją Krakman wyłączył
Oj Krzysiek, Krzysiek, nawet uszu po sobie nie umiesz położyć :roll:
Powiedz, po co robi się poziomice w aparatach ?
...żeby ją Krakman wyłączył
Wyłącz tę poziomicę i patrz okiem... Po to je masz.
Oj Krzysiek, Krzysiek ...A ja go popieram!
Jeśli masz wątpliwości co do poziomu linii brzegowej to popatrz na słońce i jego odbicie w wodzie. Zgodzisz się, że wyznaczają pion?
Po wyprostowaniu linii brzegowej do poziomu, linia między słońcem a jego odbiciem jest bliżej pionu niż w Twojej wersji.
Kiedyś już była taka dyskusja o linii brzegowej i poziomie. Wysokość obiektywu nad wodą w porównaniu z odległością linii brzegowej (mam na myśli przeciwległy brzeg) jest tak mała, że można uznać linię brzegową w przybliżeniu za poziomą.
To chyba najlepsza rada dla fotografa jaką usłyszałam (przeczytałam).
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250), wiesz, że Cię kocham, ale przyznaję rację Krzysztofowi - w 100%.
Już mnie nie lubisz, wiem.:cry:
Przychylam się także do zdania Krakmana. Nawet sam wcześniej chciałem w tej kwestii napisać, że woda się "wylewa" na 1345 i 1346 i za chwilę jej nie będzie:wink:. Popatrz Bogdan na te zdjęcia tak z "poziomu" zwykłego obserwatora, czy wszystko Ci pasuje ?
Co by nie mówić, woda "lubi" poziom, nawet jak to się nie do końca zgadza z linią brzegową, poziomicą w aparacie, rzeczywistością. Bez żadnego uszczerbku dla tych zdjęć można je było "wyprostować" z poziomem wody i lepiej by to wyglądało, dla oka:)
Ok, dobra :)
Co powiecie o klasztorze w wątku bieszczadzkim - pierwsza czy druga wersja ?
Ola, Marysia jest chora i bardzo ją kocham,...ale Ciebie też :)
Linia brzegowa nie zawsze jest na prawidłowo wypoziomowanym zdjęciu pozioma, ale... obiektyw jest powyżej poziomu wody, a więc linia brzegowa powinna przebiegać wyżej tam, gdzie jest bardziej oddalona od aparatu. A sądząc po wysokości drzew widocznych na przeciwległym brzegu na tym zdjęciu jest dokładnie odwrotnie - a więc chyba jednak z poziomowaniem aparatu było coś nie tak.
To wszystko złudzenie optyczne perspektywy, jedyne by nie drażniło, że krzywe, zrobić tak by wyglądało, że jest proste. Kiedyś jak pracowałem w Niemczech, budowałem trasy na kable na wysokości 15 m i ten ich bauleiter patrząc z dołu ciągle twierdził, że są krzywe. Wywiozłem go więc na tę trasę, Sprawdzał poziom kilkoma poziomnicami i nic, wszystko proste. W końcu nie chcąc mi dać satysfakcji jak niepyszny ze złością powiedział, Rób tak by wyglądało na proste.
Zacukany przez niektórych, tak sobie siadłem przed tym obrazem, przechyliłem łeb w prawo i patrzę. Za chwilę - no, kurde wylewa się w prawo. Przekrzywiłem łeb w lewo... jeeest - wylewa się w lewo.
Dobra, zostawmy to :D
Zacukany przez niektórych, tak sobie siadłem przed tym obrazem, przechyliłem łeb w prawo i patrzę. Za chwilę - no, kurde wylewa się w prawo. Przekrzywiłem łeb w lewo... jeeest - wylewa się w lewo.
Dobra, zostawmy to :D ... jesteś autorem , to rób jak Ci się podoba i masz przekonanie :grin:
...... ale chociaż podstaw garnek ... :lol:
...... ale chociaż podstaw garnek ... :lol:Albo choć szmatę podłóż. :-P
Poniżej, na wersjach Krzyśka ustawiłem prowadnice przez słońce. Porównaj oba.
214701214700
I tak Cię Bogdan lubię...
nie bywam tu często ale czuwam. W myśl starej zasady, której niektórzy tu mogą nie znać: "TWA CZUWA"
I tak Cię Bogdan lubię...
nie bywam tu często ale czuwam. W myśl starej zasady, której niektórzy tu mogą nie znać: "TWA CZUWA"
Krzychu, nie mów tak, to nie modne. Powiedz że mnie kochasz :mrgreen: Najwyżej Marysia się zdziwi :mrgreen:
Krzychu, nie mów tak, to nie modne. Powiedz że mnie kochasz :mrgreen: Najwyżej Marysia się zdziwi :mrgreen:
A ja tam jestem wapniak staromodny.
Prace doktorskie napisane, więc jedziemy dalej :mrgreen:
1349. 214936
Fajne kobitki :)
Tylko po co tam lezom….
A takie se z lasu.
1350. 215014
Też grzyb - jaki ? nie mam zielonego pojęcia :roll:
1351. 215041
Czarny i pryszczaty to pewnie szatan. :shock:
PS.
Grzybów nie jadam, bo ich nie lubię, to i nie znam się na nich. :mrgreen:
Dzięki Beskidzki Szejku. :mrgreen:
...Grzybów nie jadam, bo ich nie lubię, to i nie znam się na nich. :mrgreen:
Ja lubię, wręcz uwielbiam - tyle że mi nie wolno. No i masz babo placek :roll:
Ale z grzybobrania i tak najlepsze jest samo zbieranie, a potem można jeszcze kogoś obdarować i przyjemność robi się podwójna.
Ale z grzybobrania i tak najlepsze jest samo zbieranie, a potem można jeszcze kogoś obdarować i przyjemność robi się podwójna.
Pod warunkiem, że obdarowany przeżyje. :cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Radocyna.
Zdawało mi się, że ta Grzybiarka inaczej miała na imię ;-) Pozdrawiam tych co w lesie :-)
Ładne grzybki. Maślaki? Jeśli dobrze widzę.
Te akurat to prawdziwki. Mamy strasznie dużo maślaków, prawdziwków i rydzów. Chyba ranek nas zastanie przy robocie :roll:
Wieliczka.
Czabyło wpaść na kawę :)
Bogdan się popisał. :roll:
Nie miał czasu, zgarniał sól do posypywania przed garażem, zima nadchodzi. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A zima będzie sroga bo górale już 3 lata drewno zbierają :)
Z dziką przyjemnością :)
Tyle że, mieliśmy w kopalni obchody 100-lecia Inspekcji Sanitarnej...
Nie miał czasu, zgarniał sól do posypywania przed garażem, zima nadchodzi. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Zgadza się, zagnali nas do roboty i ja też mały woreczek ukopałem. Będzie jak znalazł pod garaż :mrgreen:
1354. 215161
1355. 215160
...
Tyle że, mieliśmy w kopalni obchody 100-lecia Inspekcji Sanitarnej... ... to długo wam się jeszcze zejdzie z tą inspekcją ?? :lol:
... to długo wam się jeszcze zejdzie z tą inspekcją ?? :lol:
Pisał coś o 100-leciu. :cry::shock:
A kapliczka ekstra. :roll:
Wieliczka.
1356.
fajne :) pewno składane z kilku?
Nie :mrgreen:
Venus Optics Laowa 7,5/2,0
1357. 215228
no to jadę do Wieliczki :lol:
fajne kadry :)
no to jadę do Wieliczki :lol:
To jak jedziesz, to jest ciekawostka. Są DWA wejścia do kopalni. To klasyczne, którym zawsze wszyscy wchodziliśmy. Oferuje ono tzw. "trasę turystyczną". Nieprzebrane tłumy ludzi, korytarze wyłożone płytkami, więc jak chcesz iść na szpilkach, to no problem :mrgreen:
To wejście to Szyb Daniłowicza.
Jestr drugie wejście, o którym dopiero się dowiedziałem - Szyb Regis, w sumie niedaleko pd głównego wejścia do kopalni.
Tym szybem wchodzi się w grupach 20 osobowych, dostajesz ubranie górnicze, kask, latarkę i idziecie górniczą trasą odkrywając złoża soli. Na tej trasie to dobre nieprzemakalne obuwie, i trochę cieplejszy ciuch.
W kopalnie (tej części turystycznej wprowadzono klimatyzację, więc jest ciepło i sucho). Kopalnia od szybu Regis to "dzika kopalnia" :)
Kaplica św. Kingi
1358. 215233
Kaplica z tym sklepieniem- mniód :)
Pięknie tam, najbardziej podoba mi się zdjęcie 1356 i to jak "obrobiłeś" różnego rodzaju światła na nim.
Wstyd się przyznać, ale nie byłam nigdy w Wieliczce:oops:
Tadeusz Jankowski
6.10.19, 22:19
Podobają mi się wszystkie, a najbardziej 1356. Im większe powiększenie, tym bardzie fotka poddaje istotę tego miejsca.
Pzdr, TJ
Kaplica św. Kingi.
1359. 215263
Kaplica św. Kingi - ostatnie :)
1360. 215297
Wspaniałe wnętrza i pięknie pokazane, 1356. robi wrażenie.
Dzięki za informację o tym innym wejściu do kopalni :)
Rydze obrodziły. Więc całą rodziną na zbiory. Wprawdzie mnie grzybów już nie wolno, ale pozostali tylko czekają :mrgreen:
Jagna w rowie :D
1361. 215675
Wzięliśmy odpowiednią torbę na rydze, ale... brakło miejsca, więc wykorzystaliśmy worki na kupy Jagny :lol:
1362. 215676
Ale piękne rydze. Dawno ich nie jadłem. Chyba muszę skoczyć gdzieś do lasu :)
Świetna Wieliczka szczególnie to przestrzenne Kaplicy Św. Kingi. Z grzybobrania to zazdraszczam rydzy, tych w naszych lasach jak na lekarstwo a przerobione do słoiczka to prawdziwy przysmak.
lisiajamka1
25.10.19, 20:10
Rydze robią wrażenie, ale Jagna cuuuudo :)
Rydze robią wrażenie, ale Jagna cuuuudo :)
eee tam :)
1364. 215798
Gdzie jest moja Pani ??!!!!!!!
1365. 215857
Blondynka super ! Tylko łapki sobie pobrudziła. :cry:
A grzybki ładne, ale ja ich nie jadam. :mrgreen:
Ale piękne grzyby . A rydzy nigdy nie zbierałem , ciekawe jak smakują :)
Ale piękne grzyby . A rydzy nigdy nie zbierałem , ciekawe jak smakują :)
Są doskonałe w smaku, robi się je na tysiące sposobów od najprostszego "na maśle z cebulką" do "po cygańsku" lub w pierogach :)
...
ps. pozdrowienia z Kaszub :)
To Ty może w "moim" lesie zbierasz ? :shock::twisted::mrgreen:
a rydzów to ja chyba nigdy nie jadłem..
To Ty może w "moim" lesie zbierasz ? :shock::twisted::mrgreen:
a rydzów to ja chyba nigdy nie jadłem..
Wiadomo dlaczego. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Teraz na Kaszubach ryby wyżera. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No tego już za dużo :|, pakuję się i jadę w teren :-P:wink:
Jestem w Somoninie, jutro jadę do Gdańska. Jak ktoś się pojawi pod Neptunem ok godz. 13.00 to tam będę. Mam zamiar zobaczyć Mariacki. Wstyd, bo tyle razy byłem w Gdańsku, a Mariackiego nie zaliczyłem.
Wieczorem wyjazd do Pruszcza, a jutro do domu.
Jacek, telefon masz - to dzwoń :)
Wyczechowo :)
1366. 216271
Kościół Mariacki w Gdańsku aktualnie przechodzi gruntowną konserwację, zakrojoną na szeroką skalę. Tak duże prace nie były prowadzone od zakończenia wojny. Wszystko w zasadzie jest przykryte, zasłonięte... i w sumie niedostępne. Nie powinien ten fakt zniechęcić, bo jest dużo innych, równie ciekawych miejsc w Gdańsku do zobaczenia czy sfocenia.
Zapraszam - częsty bywalec Gdańska.
I pokazuje to Ten co jeść nie może. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A w Kościele Mariackim to jeszcze trzeba zaliczyć schodki na dach wieży.
Nie wiem jak teraz, ale jak byłem, to obowiązkowy punkt zwiedzania. :wink:
I pokazuje to Ten co jeść nie może. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ty widzisz co tam na stole jest ??? To są "TE" rogale. Fałszywki św. Marcina, napchane masą orzechową :-P
Ty widzisz co tam na stole jest ??? To są "TE" rogale. Fałszywki św. Marcina, napchane masą orzechową :-P
Widzę i nie grzmię, w niedzielę będzie dostawa z cukierni, tych prawdziwych z atestem. :-P:-P:-P:mrgreen:
Zeżarłem, potem tabletki z enzymami, więc może przeżyję :-P
Prawy dolny to moje :)
1367. 216275
Złośliwiec, pierogi łażą za mną już od dłuższego czasu, ale kucharka jakoś niespecjalnie skora do spełniania moich marzeń. :cry:
Rydze obrodziły. Więc całą rodziną na zbiory...
Bodziu, zbieram kanie, gąski, opieńki. Ale nie miałem okazji nauczyć się w lesie zbierać rydzy. Wiele razy podchodziłem do grzyba, pasował na rydza, ale zgodnie zasadą żywego grzybiarza nie zabierałem bo nie miałem pewności.
jadłem kilka razy. Wg mnie jedyne grzyby które wyróżniają się smakiem i warto je zbierać to maślaki, kanie, gąski i właśnie rydze. opieńki w ocet.
piękne zbiory
Jest kilka gatunków "rydzopodobnych". W większości szkodliwe lub trujące.
Rydz jest bardzo łatwy do rozróżnienia - po przełamaniu kapelusza ma rude mleko. Nóżka zresztą też. Tylko tyle i aż tyle. Nie ma możliwości pomylić z jakimkolwiek innym grzybem.
ps. gąsek nie zbieram, kanie fotografuję :)
ps2. od Marysi - trzon jest pusty, nawet u młodych.
Wyczechowo :)
1366.
Jest w czym wybierać :-)
Pyszności !!!!
lisiajamka1
9.11.19, 21:10
Same smakowitości :grin:
Jest kilka gatunków "rydzopodobnych". W większości szkodliwe lub trujące.
Rydz jest bardzo łatwy do rozróżnienia - po przełamaniu kapelusza ma rude mleko. Nóżka zresztą też. Tylko tyle i aż tyle. Nie ma możliwości pomylić z jakimkolwiek innym grzybem.
ps. gąsek nie zbieram, kanie fotografuję :)
ps2. od Marysi - trzon jest pusty, nawet u młodych.
Wnioskuję, że skoro piszesz ,to tabletki pomogły po obżarstwie. :mrgreen:. Bardzo się cieszymy z tego faktu.
Kościół Mariacki w Gdańsku aktualnie przechodzi gruntowną konserwację, zakrojoną na szeroką skalę. Tak duże prace nie były prowadzone od zakończenia wojny. Wszystko w zasadzie jest przykryte, zasłonięte... i w sumie niedostępne. Nie powinien ten fakt zniechęcić, bo jest dużo innych, równie ciekawych miejsc w Gdańsku do zobaczenia czy sfocenia.
Zapraszam - częsty bywalec Gdańska.
Tak całkiem niedostępne to może nieeee :)
Czasu miałem tylko na Mariacki. W planie było jeszcze kilka miejsc, ale tak "pieruńsko" lało, że Marysia, Ewelina, Jacek (yac), Jagna i moja niegodna osoba uciekliśmy do kawiarni :)
1368. 216307
Bodziu, zbieram kanie, gąski, opieńki. Ale nie miałem okazji nauczyć się w lesie zbierać rydzy. Wiele razy podchodziłem do grzyba, pasował na rydza, ale zgodnie zasadą żywego grzybiarza nie zabierałem bo nie miałem pewności. ...
Mogę się tylko pod tym podpisać (choć najmniej pewnym jestem gąsek z tych wymienionych, ale zbieram, jadłem i żyję:) )
Rydzy nie znam kompletnie, dlatego nie zbieram (nigdy nie zbierałem) "rydzopodobnych". Pewnie podobna obawa jak niektórzy maja przed kanią, a tu akurat jestem pewny. Pyszności przysmażona podobnie jak kotlet schabowy:) (oczywiście kapelusz powinien być już całkowicie rozwinięty)
Mogę się tylko pod tym podpisać (choć najmniej pewnym jestem gąsek z tych wymienionych, ale zbieram, jadłem i żyję:) )
Rydzy nie znam kompletnie, dlatego nie zbieram (nigdy nie zbierałem) "rydzopodobnych". Pewnie podobna obawa jak niektórzy maja przed kanią, a tu akurat jestem pewny.
Co do kani to mam mieszane uczucia. Pewna osoba zbierająca i znająca grzyby nakarmiła całą rodzinę muchomorami ....
Była przekonana że to były młode kanie.
Co do kani to mam mieszane uczucia. Pewna osoba zbierająca i znająca grzyby nakarmiła całą rodzinę muchomorami ....
Była przekonana że to były młode kanie.
To właśnie zależy czy jesteśmy pewni, co do kani (opieńków takze) jestem pewny, rydzów nie znam kompletnie.
Kania z rozwiniętym kapeluszem, czyli już nie taka młoda (takie zbieram, innych za bardzo nie ma sensu), wyróżnia się baaardzo od muchomora.
Somonino - Radunia
1369. 216318
To właśnie zależy czy jesteśmy pewni, co do kani (opieńków takze) jestem pewny, rydzów nie znam kompletnie.
Kania z rozwiniętym kapeluszem, czyli już nie taka młoda (takie zbieram, innych za bardzo nie ma sensu), wyróżnia się baaardzo od muchomora.
To jest kania.
1370. 216319
To jest kania.
1370. ...
Zgadza się. Jak dla mnie charakterystyczny grzybek:), trudny do pomylenia.
W sobotę było mikrospotkanie: Marysia, yac, ja, Jagna i żeby było pro rządowo był Plus :mrgreen: czyli kuzynka Ewelina.
Nieprzyzwoicie lało, więc kawiarnia z duszą na "Starym Mieście". Jagna była przemoczona do skóry, więc siedziała cały czas u mnie na kolanach albo za pazuchą w kurtce. I cały czas się trzęsła bidula. Fotki Jacka i jedna moja z comórki :)
ps. Ewelina nie wyszła, bo zmętniała :lol:
1371. 216329
1372. 216328
1373. 216327
1374. 216326
Miło Was widzieć. Pozdrawiam
oj. Yac-ek dlaczego nie powiedziałeś koledze.!? :cry:
To dla Bodzipów z okazji Święta Niepodległości. :-P :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
216330
216331
216332
Coś widać kiepsko u mnie z myśleniem...:???: - pomyślałem że kto przeczyta i będzie chciał to przyjdzie zmoknąć. Poza tym w sobotę w chacie była lekka zadyma bo oczekiwaliśmy gości więc wszystko było tak na szybko
Tak na dzisiejszy dzień.
1375. 216337
Gdańsk - Mariacki.
1376. 216363
W sobotę było mikrospotkanie...
Pozdrowienia dla Wszystkich, miło Was widzieć :)
Bodzio czy ty byłeś dziś ćw Gdańsku ?
Bodzio czy ty byłeś dziś ćw Gdańsku ?
Dziś, czyli wczoraj :) - czyli 11.11.2019 byłem już w domu. Liczyłem się z tym, że powroty z weekendu będą w poniedziałek i będzie tragedia na drogach. Przeliczyłem się. Tak w miarę to się jechało A1 do Łodzi, potem masakra, a A4 to już porażka - miliony samochodów i TIR-y, które podobno miały zakaz.
Gdaśk - Mariacki.
1377. 216383
Podróżowanie w długie weekendy , lub okresach świątecznych jest już od długiego czasu koszmarem, zwłaszcza A4.
Podróżowanie w długie weekendy , lub okresach świątecznych jest już od długiego czasu koszmarem, zwłaszcza A4.
Ja to wiem, ale niestety musiałem :(
Gdańsk - Mariacki.
...Lenin i Napoleon :mrgreen:
1378. 216393
Gdańsk - Mariacki
1379. 216403
...Lenin i Napoleon :mrgreen:
Dobrze ich wypatrzyłeś:grin:
Gdańsk - Mariacki.
1380. 216433
tak to jest że jak pojedziesz i się nie odezwiesz globalnie to potem będą bęcki ;)
pozdrowienia dla wszystki
1379 mi się bardzo !! :)
tak to jest że jak pojedziesz i się nie odezwiesz globalnie to potem będą bęcki ;)
Moja droga, to był kolejny wyjazd na pogrzeb. Bardzo szybka decyzja i wioooo.
Gdańsk - Mariacki
1381. 216476
Sacrum piękne - może teraz coś z profanum :wink:.
Sacrum piękne - może teraz coś z profanum :wink:.
Będzie Długi Targ - klasyczne profanum :mrgreen:
Będzie Długi Targ - klasyczne profanum :mrgreen:
Z mewkami ? :mrgreen::wink::mrgreen:
Z mewkami ? :mrgreen::wink::mrgreen:
Mewki stały przy drodze z Kartuz. Zimno było :roll:
Gdańsk - Długa / Długi Targ
1382. 216568
1383. 216567
Neptun wciąż oblegany :). W Mariackim nie dałeś na tacę to nie poświeciło..
Neptun wciąż oblegany :). W Mariackim nie dałeś na tacę to nie poświeciło..
Był taki jeden przed Mariackim. Zbierał do czapki.
A pogoda - faktycznie barowa. Mgła, wilgoć, a potem lało.
Gdańsk - Złota Brama i Muzeum Bursztynu.
1384. 216611
1385. 216610
Bardzo rzadki taki pustostan na tej ulicy. (Długa).
Seria z blondynką :)
1386. 216619
1387. 216620
1388. 216621
1389. 216622
1390. 216623
1391. 216624
1392. 216625
Naciesz się, już niedługo...….. :mrgreen:
Pewnej grudniowej nocy przemówi ludzkim głosem : " Daj parówkę ! ". :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Pewnej grudniowej nocy przemówi ludzkim głosem : " Daj parówkę ! ". :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Już to mówiła :)
Blondynka lubi obiektyw... :-)
Ciekawe czy lubi dowcipy o blondynkach. :grin:
Seria z blondynką :)
Coś Ci się pomyliło, to były "Wakacje z blondynką" :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Rączki :)
1393.
jak z jakiejś mogiły :shock: kogoś Ty pogrzebał :lol:
Rączki :)
1393.
Smacznego :mrgreen:.
Chociaż nie wiem czy to zjadliwe...
Smacznego :mrgreen:.
Chociaż nie wiem czy to zjadliwe... ... wszystko na ziemi jest zjadliwe .... czasami tylko raz ...:wink::lol:
... wszystko na ziemi jest zjadliwe .... czasami tylko raz ...:wink::lol:
To ja się nie zgodzę .... . w takim razie jednak dwa razy... pierwszy i ostatni :mrgreen: ...
jak z jakiejś mogiły :shock: kogoś Ty pogrzebał :lol:
Bogdan w BN horror kręcił. :shock:
Tytuł zdaje się : " Trupie rączki II " :cry:
Bogdan w BN horror kręcił. :shock:
Tytuł zdaje się : " Trupie rączki II " :cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: ... nie , nie ... to nie ten film . Bogdan kręcił "Oni żyją" ... sezon trzeci ... :lol:
Normalnie Was pokręciło :mrgreen:
Jak to na facebuku piszą: "lubię to" :lol:
Zima. Gdyby ktoś nie wiedział jak wygląda śnieg - to właśnie tak :mrgreen:
1394. 217046
1395. 217045
Zima. Gdyby ktoś nie wiedział jak wygląda śnieg - to właśnie tak :mrgreen:
1394.
1395.
Aleś się napracował w fotoszopie. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wreszcie nadeszła. :mrgreen:
Na górce fajnie sypie :-)
To było do ''naprawy'', przed PS.
Forumowicz podglądający innych.
Jaka zima... pewne ciągasz za autem taki agregat jak na drugiej fotce.... trochę posypiesz białym szronem... zrobisz dwa zdjęcia i mówisz - zima przyszła :mrgreen:.
Jagna :)
Helios 77M-4
1396. 217448
W wieczór wigilijny nic Tobie nie powie, :mrgreen: bo będzie już u mnie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
W wieczór wigilijny nic Tobie nie powie, :mrgreen: bo będzie już u mnie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Mówisz o aparacie czy o Heliosie ? :mrgreen:
Jagna :)
Helios 77M-4
1396. 217448
Wszystkiego Najlepszego!
Dostatnich i Spokojnych Świąt i Nowego Roku dla całej Rodziny i garść "drapow* za uchem ode mnie proszę dla Jagny!
Widzę, że "optyka" przetestowana. Modelka zachowuje zimną krew.... pełen profesjonalizm :).
Jakie masz wrażenia, jeśli chodzi o szkło?
Jakie masz wrażenia, jeśli chodzi o szkło?
Helios 77M-4 ma światło 1,8 ogniskowa równe 50 mm
słabiej rozmywa niż Sigma 56.1,4 ale możesz być bliżej obiektu - krótszy dystans minimalnej odległości ostrzenia. Co za tym idzie, czasem ma lepsze rozmycie tła.
I jeszcze ciekawostka - lepsze zdjęcia są z Olka M10 z 16 MPx matrycą niż z 20-ki G9
Poniżej Olek M10 i ten sam Helios.
1397. 217452
Helios 77M-4 ma światło 1,8 ogniskowa równe 50 mm
słabiej rozmywa niż Sigma 56.1,4 ale możesz być bliżej obiektu - krótszy dystans minimalnej odległości ostrzenia. Co za tym idzie, czasem ma lepsze rozmycie tła.
I jeszcze ciekawostka - lepsze zdjęcia są z Olka M10 z 16 MPx matrycą niż z 20-ki G9
Poniżej Olek M10 i ten sam Helios.
1397.
Ja mam wersję 44-3. Oba podobne, lecz nie takie same. Fajna potrafi być ich "plastyczność" jako dodatek do cyfrowego obrazka, ale wydaje mi się, że trzeba uważać aby nie przegiąć. Trzeba też starać się o dobre światło. Wtedy potrafi odwdzięczyć się jest super. Coś jak na drugiej fotce Twojej modelki.
Jeśli uwaga na temat jakości Olek vs. Panas dotyczy jpg to na pewno Olek produkuje ładniejsze jpg-i.
Rawy też się różnią, nawet gdy porównujemy jednakowe matryce.
Ja wybrałem Panasa G81 tylko ze względu na wygodę i ergonomię użytkowania plus możliwość obsługi jedną ręką. No i M10 był troszkę za mały do moich dłoni :).
Pokazuj następne fotki :)
To już chyba pokazywałem. Tym razem zabawa z wtedy nowym Samyangiem 85/T1,5 - z bonusem. Nie to żebym celował, sam się trafił :)
1398. 217480
I na dobranoc :) wspomniany wyżej Helios zrobiony Sigmą 56/1,4 przy ISO=12800. A co, jak się bawić, to się bawić :)
1399. 217482
Jestem zachwycony. Nowa Sigma 16/1,4 i... bajkowe tło :)
1400. 217589
Ładne tło.
A mogę zapytać z jakiej odległości ( tak mniej więcej) byłeś od tego pluszaka robiąc zdjęcie .
Ładne tło.
A mogę zapytać z jakiej odległości ( tak mniej więcej) byłeś od tego pluszaka robiąc zdjęcie .
Bardzo blisko :) ok. 15 - 20 cm od przedniej soczewki.
Wygląda to ciekawie. A można prosić o fotkę z odległoci około metra :)
Wygląda to ciekawie. A można prosić o fotkę z odległoci około metra :)
Ha, Ty chcesz dokładniej oglądnąć mój pokój :mrgreen:
Z metra:
1401. 217592
He, he, też mam takie rozmycie tła, ale po 1/2l C2H5OH. :-P :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Gratuluję zakupu. :mrgreen:
Ps.
Mój sposób zdecydowanie tańszy. :mrgreen:
lisiajamka1
27.12.19, 18:32
1400.
Wcale się nie dziwię, piękne rozmycie :grin:
He, he, też mam takie rozmycie tła, ale po 1/2l C2H5OH. :-P :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ps.
Ha, Ty chcesz dokładniej oglądnąć mój pokój :mrgreen:
Z metra:
1401.
Skąd wiedziałeś? :mrgreen:
Co do szkła.... jest bardzo fajnie :)
Ps.
Na pewno Twój sposób tańszy, ale szybciutko ulotni się do atmosfery. A Bogdana będzie dużo bardziej trwały. :mrgreen:
Kaszubskie nuty
1402. 217797
Kaszubskie nuty
"To je klëka, to je wół, to je całé, a to pół.
Całé, pół, klëka, wół,
hôk, ptôk, półtorôk,
slédné kòło wòzné, prosté, krzëwé,
chòjnë, widłë gnojné, ridel, ticz,
òznôczô Kaszëba, basë, skrzëpczi,
krótczé, dłudżé, to kaszëbskô stolëca.
To je małé, to je wiôldżé, to są instruméńta wszôlczé."
:)
"To je klëka, to je wół, to je całé, a to pół.
Całé, pół, klëka, wół,
hôk, ptôk, półtorôk,
slédné kòło wòzné, prosté, krzëwé,
chòjnë, widłë gnojné, ridel, ticz,
òznôczô Kaszëba, basë, skrzëpczi,
krótczé, dłudżé, to kaszëbskô stolëca.
To je małé, to je wiôldżé, to są instruméńta wszôlczé."
:)
Brawo :)
Focone w pierogarni Wyczechowo :)
Jagna była w spa :)
16/1,4
1403.
https://chmura.bodziodug.pl/index.php/apps/files_sharing/publicpreview/fznQgKFMRo7Pneb?x=2000&y=1497&a=true&file=P1151383.jpg&scalingup=0
56/1,4
1404.
https://chmura.bodziodug.pl/index.php/apps/files_sharing/publicpreview/5qbx7gYHWdjpx5E?x=2000&y=1497&a=true&file=P1151386.jpg&scalingup=0
85/1,4
1405.
https://chmura.bodziodug.pl/index.php/s/joYpCx8e4essKpQ/preview
Jagna była w spa :)
16/1,4
1403.
56/1,4
1404.
85/1,4
1405.
Kto bogatej Blondynce zabroni, taka moda. :mrgreen:
Niezła celebrytka, tylko ścianki brakuje. :mrgreen:
Nie wiem czy to tylko u mnie. Wyświetla mi się jedynie ostatnie zdjęcie. :(
Nie wiem czy to tylko u mnie. Wyświetla mi się jedynie ostatnie zdjęcie. :(
Powinny wszystkie. Zobacz inną przeglądarkę.
Powinny wszystkie. Zobacz inną przeglądarkę.
Dziesiąta winda leży i kwiczy. W linuxie widać nawet z ffoxem :). System po kolejnej aktualizacji .....
Pierwsze panie, zdecydowanie pierwsze :).
Widzę wszystkie trzy (Windows7+Firefox). Przychylam się do zdania, ze pierwsze najlepsze.
Widzę tylko ostatnie ale widać, że Jagna odmłodzona po SPA ;)
W10 i IE, a widać tylko wszystkie trzy. :shock: