Zobacz pełną wersję : Analiza...
Witam.Będę się powtarzał wielokrotnie (jak znam siebie) i wybaczcie moją arogancję że nie korzystam z działu dla początkujących...
Łudzę się że moje zdjęcia są coś warte...nie znoszę ich poprawianie,jeśli jest zrobione źle to żadna poprawka nic nie zmieni...
Proszę o szczerość (do bólu) i wskazówki co powinienem był zrobić żeby go nie spaprać...zdjęcie to chwila która się nigdy nie
powtórzy...można czekać na lepszą okazję...
z góry dziękuję...
Krzysztof
Kup inny aparat bo ten szumi i na krawedziach tecze daje.Najlepiej od razu z obiektywem innym.
Albo popraw to co widzisz.
Szczery do bólu -mirek
obawiam się że pozostanę przy 500-ce...może dokupię jakąś stałkę....
---------- Post dodany o 10:36 ---------- Poprzedni post był o 10:32 ----------
nie używam programów do obróbki...poza tym co oferuje Picasa...boję się ich i brzydzę..
---------- Post dodany o 10:37 ---------- Poprzedni post był o 10:36 ----------
...chyba jestem jakiś dziwny...złe to usuń...nie poprawiaj...pomyśl następnym razem...
obawiam się że pozostanę przy 500-ce...może dokupię jakąś stałkę....
---------- Post dodany o 10:36 ---------- Poprzedni post był o 10:32 ----------
nie używam programów do obróbki...poza tym co oferuje Picasa...boję się ich i brzydzę..
---------- Post dodany o 10:37 ---------- Poprzedni post był o 10:36 ----------
...chyba jestem jakiś dziwny...złe to usuń...nie poprawiaj...pomyśl następnym razem...
Niczego się nie obawiaj, matryca szumi to fakt, ale w zamian masz świetne kolory. :esystem:
Przeproś programy do obróbki, wykonaj gest pojednania i się ich naucz. Zacznij od tych które potrafią wołać z RAW i operują na całym obrazie (kontrast, nasycenie, światło, etc.).
no niby mam Capture One 6 i Oly Master 2......nawet jakiegoś CS, ale nie tykam się tego...wolę wiedzieć
co robię źle i następne foty tylko wypolerować w Picasa..
---------- Post dodany o 17:56 ---------- Poprzedni post był o 17:54 ----------
dopiero teraz zdecydowałem się na foty w RAW...dotychczas tylko jpg-i. A właśnie lepiej RAW+JPG czy sam RAW ?
Lepiej RAW i Duży JPG - jak duży sprawdzisz sobie sam , nie wiem czy dla Twojego aparatu wielkośc JPG-u ma znaczenie ,dla mojego ma - jakość podglądu jest najlepsza na wielkim JPG-u.
Z programami do edycji - warto się zaprzyjaźnić. Czym wcześniej tym lepiej. A Picassy używam jako przeglądarki zdjęć - ostatnio jakby coraz rzadziej.
Pozdrawiam AP.
duży JPG...myślisz o kompresji ?
duży JPG...myślisz o kompresji ?
Zapisuję RAW i maksymalnie duży JPG - największy o najmniejszej kompresji, tylko dlatego by mieć lepszy obraz na wyświetlaczu ( E-30). RAW też ma zaszytego JPG, ale eksperymentalnie sprawdziłem podgląd jest najlepszy na największym JPG. Nie używam JPG-ów do niczego więcej - ale sprawdź jak to jest z wyświetlaczem E-500. W E-520 też była różnica.
Pozdrawiam AP.
kompresja jest ale czy jakaś różnica na wyświetlaczu sprawdzę...dzięki...a co do fotki to co spaprałem ?
chciałem ukryć słońce za tą malwą...wyszły fajne obwódki dookoła pąków...
Zapisuję RAW i maksymalnie duży JPG - największy o najmniejszej kompresji, tylko dlatego by mieć lepszy obraz na wyświetlaczu ( E-30).
Niepotrzebnie, bo ten jpeg i tak nie jest wyświetlany na wyświetlaczu. Wyświetlana jest miniaturka jpega, wszyta w każdy plik (czy to raw, czy jpeg), służąca właśnie do podglądu.
no dobra...a co z fotą..gdzie podstawowy błąd ? jakieś sugestie ?
Zakładasz, że jest gdzieś błąd? Fotografia może nie wcelować w gusta odbiorcy, ale czy wtedy można mówić o błędzie?
Najważniejsze jest wypełnienie celu zgodnie ze swoimi oczekiwaniami. Zamieniasz się na tą jedną chwile w artystę, który ma przekazać swoją percepcje rzeczywistości i dobrać do tego środki wyrazu. Załóżmy, że chciałeś oddać jak najwierniej scenę: "kwiat na tle słońca". Słońce miało wydobyć kontur łodygi pokrytej drobnymi włoskami i "prześwietlić kwiat pokazując strukturę płatków. Czy jesteś zadowolony z tego co pokazałeś? Tak to wyglądało w rzeczywistości?
Ale by nie odpowiadać pytaniami napiszę co ja bym zrobił przy tym zdjęciu. Kwestie techniczne, jeszcze przed naciśnięciem spustu. Patrząc na to co pokazałeś trudno mi ocenić warunki więc przygotowałbym się na maksimum. Przede wszystkim ustawiłbym aparat na statywie. Przełączył go na format RAW, tryb M. Dobrałbym sobie balans bieli. Przygotowałbym się na wykonanie kilku klatek z różnym czasem naświetlania. Oceniłbym ile potrzebuje głębi ostrości by zmieścić cały kwiat i jakąś część łodygi, a nie tylko jeden płatek, i przymknął obiektyw. Ostrość dobrałbym oczywiście tak by zmieścić wspomniany kwiat i część łodygi. Użyłbym bracketingu. Nawet jeśli nie wybierając automatycznego bracketingu to zawsze można to zrobić ręcznie. Wybrałbym krok 0,3 EV, w przedziale -2EV - +2EV. Za optymalny czas (0EV) przyjąłbym punktowy pomiar światła na podświetlony płatek. Oczywiście czas byłby już dobrany względem przymkniętej przysłony.
Pewnie zapytasz: "a po co fatygować statyw"?
Po pierwsze, robiąc zdjęcia z bracketingiem (zakładam, że nie ma wiatru lub temat jest skutecznie odizolowany od czynników zewnętrznych) możesz użyć kolejnych klatek do złożenia zdjęcia o większej rozpiętości tonalnej, czyli HDR. Mam na myśli nie ten "artystycznie przegięty", gdzie cienie przechodzą w światła i odwrotnie, ale taki zwykły, najzwyklejszy, że nawet nikt nie pozna, że to HDR, ale odbiorcy będą się zachwycać ilością szczegółów i barw.
Po drugie, łatwość operowania aparatem. Kadr ustawiony, dobrana głębia (przy cyfrówce można zrobić kilka prób, jeśli nie ma się kalkulatora DOF i taśmy mierniczej), zmierzone światło, nic się nie rozjeżdża, a zmiana opcji w menu nie powoduje, że trzeba się ustawiać każdorazowo do tego samego kadru.
Po trzecie, czas naświetlania. Może się zdarzyć, że pomiar światła wyjdzie powyżej 1/ogniskowa. Przez to mogą zdarzyć się nieostrości, poruszenie kadru. Trzeba się na to przygotować. Mimo stabilizacji (wiem, w E-500 nie ma, ale w innych aparat jest), czy też wysokiego ISO (podbijanie ISO przy takich zdjęciach mija się z celem, to nie reporterka, a w dodatku nigdzie się nie spieszymy) czasami wychodzi się poza skale. Statyw to najlepsza stabilizacja.
Cała ta operacja choć rozwlekle opisana trwa ok minuty, włącznie z ustawieniem statywu, wykadrowaniem.
Teraz tylko wywołanie, próba rozciągnięcia cieni i ciemnych tonów przy użyciu jednego kadru, pewnie (ja bym takiego użył) najmniej wypalonego, ewentualnie złożenie HDR-a. Generalnie mówiąc, jak w ciemni, obróbka.
uffff...cały wykład.Widzę że muszę podejść inaczej do tematu.Samo noszenie aparatu i nawet przejście na Raw-y
nie uczyni ze mnie lepszego fotoamatora...sam fakt że staram się zabierać aparat wszędzie (bo nikt nie wie co się przytrafi)
tez nic nie zmieni....jednym słowem więcej przemyślanej techniki i może coś ze mnie będzie.Najbardziej martwi mnie ocena
próbnych zdjęć,o ile histogram jest w miarę czytelny to reszta parametrów na wyświetlaczu to raczej niewypał....po wrzuceniu
do komputera okazuje się że byłem ślepy...;-)
Jeśli już chcesz robić tak by jak najmniej obrabiać, trzeba sporo czasu poświecić na przygotowania. Ja przy tym opisie już zupełnie pominąłem kwestie blend, ich ustawienia, tworzenia jednolitego białego tła, które jednocześnie stanowiłoby przy takich zdjęciach softbox. Z tymi blendami to też za dużo powiedziane, bo można użyć białych kartoników na statywach lub doczepionych do statywu aparatu by doświetlić kwiat od frontu, doświetlając cienie, i wykonać dzięki temu jedną, dobrze naświetloną klatkę. Jest tyle trików na jeden kadr co fotografów.
Ale przede wszystkim podstawy. Opanowanie balansu bieli, głębi ostrości, pracy z bracketingiem ekspozycji, etc. Polecam serie poradników na naszym portalu w dziale "Porady" i na forum w dziale "Cyfrowa ciemnia". Szczególnie sztandarowy wątek, który stał się artykułem na portal "Jak zrobiłam/łem to zdjęcie? (https://forum.olympusclub.pl/content/141-Jak-zrobi%C5%82am-%C5%82em-to-zdj%C4%99cie)". W komentarzach jest jeszcze sporo innych opisów.
ktoś mi napisał na DCP że piękny kadr.....co wy na to
ktoś mi napisał na DCP że piękny kadr.....co wy na to
Standartowy jesienny w milionowej wersji.Jednak obrobiles ponizej standartu.
No kurde nie umiem inaczej.
wiem....uczę się dopiero PSuć fotki...nie lubię tego ale się chyba nie obejdzie...
---------- Post dodany o 20:08 ---------- Poprzedni post był o 20:07 ----------
spodobała mi się ta para w oddali....nie planowałem tego ale romantycznie wyszło...
spodobała mi się ta para w oddali....nie planowałem tego ale romantycznie wyszło...
To trzeba było podbiec, bo dopiero zauważyłem, że tam coś jest. Albo użyć teleobiektywu.
wiem....uczę się dopiero PSuć fotki...nie lubię tego ale się chyba nie obejdzie...
To moze nie psuj za bardzo,raczej popraw skoro nie chcialo Ci sie oswietlic planu "romantyczno-zdjeciowego":wink:
Wyciagnij z tych drzew troche ich kory,niech to nie bedzie buro,zielono zolto czarna plama.
Ja oczywiscie przedobrzylem56752,ale bym w te strone szedl
popełniłem takie oto foto...niedziela rano...żywego ducha,wystawiłem czaszkę przez okno i......co z nim zrobić ??
Z kim?:)
krzywo, no i czaszki nie widac:)
no to moze tak, na maxa po bandzie
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=59384&d=1328037325
pozdrawiam serdecznie
Janek
popełniłem takie oto foto...niedziela rano...żywego ducha,wystawiłem czaszkę przez okno i......co z nim zrobić ??
Ja bym tam poszedł/pojechał w pogodny dzień i zrobił jeszcze raz ;)
Ja bym tam poszedł/pojechał w pogodny dzień i zrobił jeszcze raz ;)
Romek to 450 km....most na Bugu !!! ale tak mi się spodobał...muszę coś z nim zrobić...a ten kolor....
---------- Post dodany o 20:25 ---------- Poprzedni post był o 20:23 ----------
Z kim?:)
krzywo, no i czaszki nie widac:)
no to moze tak, na maxa po bandzie
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=59384&d=1328037325
pozdrawiam serdecznie
Janek
nie no ekstra...nabrało charakteru....ale zafascynował mnie kolor..tylko to cholerne niebo takie paskudne...
To Ty masz okno na środku drogi ??? :-(
To Ty masz okno na środku drogi ??? :-(
...to takie novum w budownictwie :-D
Dopiero teraz zauważyłam, że założyłeś wątek... Szejm on mi :oops:
tak nieśmiało wszedłem tylnymi drzwiami....;-)
pozwolono mi pochwalić się.......
...ALE TO NIE MOJE DZIEŁO......to pewna znana persona....członek TWA ;-)
...ALE TO NIE MOJE DZIEŁO......to pewna znana persona....członek TWA ;-)
Nie czepiaj się członków, bo PREZES się o tym dowie. :-D
Nie czepiaj się członków, bo PREZES się o tym dowie. :-D
pszaszam....mnie tu nie było.....
pszaszam....mnie tu nie było.....
Żeby mi to było po raz przedostatni ! :-D
zatrzymałem się dziś przy tym kościółku....ponoć perełka !
pierwszy raz S 50 wziąłem...
zatrzymałem się dziś przy tym kościółku....ponoć perełka !
I co powstrzymało Cię przed zrobieniem kilku fajnych fotek? :-P
na starszych fotkach jeszcze był tynk....teraz go skuli...
Znam to miejsce, miejscowość Kózki, droga w kierunku Siemiatycz...
tak...powalił mnie ten most....za trzecim razem miałem szczęście (niedziela rano) mogłem go cyknąć...
Piękne światełko miałeś, masz więcej kadrów?
Piękne światełko miałeś, masz więcej kadrów?
nie chciałem ryzykować...podwójna ciągła...trzy razy strzeliłem z otwartego okna.... :-)
jak dobas ze swoimi owcami....zobaczyłem te koty jadąc...mało mi drugi samochód nie zrobił garażu w ......
Fajne zestawienie, czarnemu to oczy sie swieca.... :-)
Fajne zestawienie, czarnemu to oczy sie swieca.... :-)
były trzy...tygrysek i dwa czarne ale jeden zaraz citnął....myślę że to tylko złudzenie albo duży kontrast między futrem i oczami...
Tez tak mysle, ze kontrast miedzy oczami i futerkiem, tak to juz jest u tych czarnych:-)
miałem taką kotkę....wszyscy koledzy moich chłopaków bali się jej...:-D wyglądała jak diabeł, a mądra była ! jak by mogła to by zaszczekała ;-)
To miales dwa w jednym :-)
czy ktoś mi może wytłumaczyć to co widzę na tych fotkach ??? różnica techniczna to tylko f/2 i f/8 a jakość !!!! nie rozumię....
czy ktoś mi może wytłumaczyć to co widzę na tych fotkach ??? różnica techniczna to tylko f/2 i f/8 a jakość !!!! nie rozumię....Drugie zdjęcie niedoświetliłeś o 3 jakieś EV i stąd na nim tyle szumu.
Powinieneś to skompensować ISO i/lub czasem.
czy ktoś mi może wytłumaczyć to co widzę na tych fotkach ??? różnica techniczna to tylko f/2 i f/8 a jakość !!!! nie rozumię....Nie ma EXIF-u, to tak jak wróżenie z fusów :roll:
Rozumiem, że skoro podajesz przesłonę, to inne parametry znasz również.
Mnie to wygląda na podbicie ISO, spowodowane przymknięciem obiektywu.
Ale dlaczego? :roll:
Czy jak wrzucę oryginał będzie EXIF ?
Będzie. Praktycznie tylko tego jak miałeś ustawione nogi i ręce przy robieniu zdjęcia koledzy się nie doszukają ;)
...już wszystko wiem.Szkoda ze nie od razu...Picassa otwierał pliki RAW i widziałem różnicę w postaci koszmarnych szumów....teraz jak chciałem wrzucić oryginały zobaczyłem jak wyglądała fotka rzeczywiście a Picassa sam ją rozjaśnił...tylko czemu od razu tego nie wiedziałem ?
... Picassa sam ją rozjaśnił...Zostaw w cholerę Picasę i zacznij używać coś co nie myśli za Ciebie. Spróbuj np. PhotoFiltre- jest za free, albo coś ambitniejszego- Gimp :)
od jakiegoś czasu męczył mnie ten kościółek...pojechałem tam dzisiaj....
od jakiegoś czasu męczył mnie ten kościółek...
No kościołek bardzo ciekawy jako obiekt do focenia.
pojechałem tam dzisiaj....
No proszę! Niektórzy charują ciężko (wiesz jak mnie dzisiaj Prezes ganiał?), a inni se jeżdżą, focą... Ehhhhh :(
No kościołek bardzo ciekawy jako obiekt do focenia.
No proszę! Niektórzy charują ciężko (wiesz jak mnie dzisiaj Prezes ganiał?), a inni se jeżdżą, focą... Ehhhhh :(
..eeeee ganiał ze zszywaczem ?? ;-)
..eeeee ganiał ze zszywaczem ?? ;-)
No właśnie nie... :(
nie przejmuj się, może miał zły dzień ...dawno temu jeszcze przed Mieszkiem I wszyscy tu byli poganiani...albo pogani...jakoś tak...
nie przejmuj się, może miał zły dzień ...dawno temu jeszcze przed Mieszkiem I wszyscy tu byli poganiani...albo pogani...jakoś tak...
Nie wiem... On chyba mnie już nie kocha...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/03/cray-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/cray.gif)
Jeszcze kilka puzzli i poskładam to sobie w ogólny widok owego kościółka. :)
oj tam,oj tam.......diabeł tkwi w szczegółach !! (nomen omen)
No i popsułeś zabawę... ;)
boszsz...jak tu ludziom dogodzić...:-D
No i czemu żeś nie zrobił 2 kroki do tyłu? O prostawniu nie wspomnę :-P
Stał tyłem do przepaści....(jak kot... znalazł się?? :mrgreen:)
...stałem przyparty do muru...
Znam ten ból. Jak się nie ma obiektywu, to się składa 2, 3 zdjęcia.
Ps. klameczka super :)
Ps. klameczka super :)
wiesz że nie pomyślałem....ściągnąłem ten AcroPano ale on znak wodny wrzuca...
Naprawdę bardzo urokliwy ten kościólek :roll:
To Cię nie usprawiedliwia i Bodzio napisał dlaczego :-P
Ta jest ;)
---------- Post dodany o 18:53 ---------- Poprzedni post był o 18:51 ----------
wiesz że nie pomyślałem....ściągnąłem ten AcroPano ale on znak wodny wrzuca...
ICE jest fajny :grin:
O ---> http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ice/
Naprawdę bardzo urokliwy ten kościólek :roll:
To Cię nie usprawiedliwia i Bodzio napisał dlaczego :-P
Ta jest ;)
---------- Post dodany o 18:53 ---------- Poprzedni post był o 18:51 ----------
ICE jest fajny :grin:
O ---> http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ice/
oooo...dzięki Ci dobra kobieto....pan bucek Ci to w dzieciach wynagrodzi....;-)
oooo...dzięki Ci dobra kobieto....pan bucek Ci to w dzieciach wynagrodzi....;-)
Nie, dzięki :-P
Jeszcze hugin - używam i chwalę. Na zlocie pokażę jak używać (dla chętnych) :D
Rezerwuje miejsce w pierwszej ławce:wink:
Rezerwuje miejsce w pierwszej ławce:wink:
ja też ,ja też.....mam ale nie uzywam....
Zrobimy casting! Ja pokażę jak używać ICE. Zobacimy ile się zgłosi do Bodzia, a ile do Loli :-P
Zwyczężca otrzymuje szarlotkę
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/03/DrunkAgain-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/DrunkAgain.gif)
No durnowaty jestem... ale co to "ICE" i "hugin" Ludzieee mówcie zrozumiale.. ja jestem swietny ale może nie nadanżam..?????
---------- Post dodany o 19:54 ---------- Poprzedni post był o 19:54 ----------
Szarlotki nie jadam, pisałem już gdzieś, że sernik bez rodzynek.
---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post był o 19:54 ----------
I kiełbasę z kalafiora
No durnowaty jestem... ale co to "ICE" i "hugin" Ludzieee mówcie zrozumiale.. ja jestem swietny ale może nie nadanżam..?????
---------- Post dodany o 19:54 ---------- Poprzedni post był o 19:54 ----------
---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post był o 19:54 ----------
I kiełbasę z kalafiora
ICE i Hugin to programiki do składanie fotek. Możesz sobie panoramkę złożyć.
Co do rodzynek, powiem Marysi żeby pół zrobiła bez, a pół "z". No a jak się nie uda to będziesz dłubał.
Cię oświecę na zlocie ;)
Sorry! U mnie tylko szarlotka :-P
I kiełbasę z kalafiora
Mniam :mrgreen:
ICE i Hugin to programiki do składanie fotek. Możesz sobie panoramkę złożyć.
Co do rodzynek, powiem Marysi żeby pół zrobiła bez, a pół "z". No a jak się nie uda to będziesz dłubał.
To zależy , którą połowę trafię... Pozdrów Marysię... nawet ucałuj...
A co do panoramki to ja pracuję głównie w Corelu i PS-ie i tam wszystko zrobie, czasem pomaga mi 3D, więc nie znam takich programików.. bo nie "nadanżam" po prostu...
krakman , nie musisz , ptgui zainstaluj i po sprawie , nie zawsze :) ale po sprawie , pzdr :)
krakman , nie musisz , ptgui zainstaluj i po sprawie , nie zawsze :) ale po sprawie , pzdr :)
Cholera znowu grypsem gadają... CO TO jest "ptgui" ....?
Cholera znowu grypsem gadają... CO TO jest "ptgui" ....?
Chyba plugin miał być... Ale on z krainy OZ więc nie wiadomo chyba...
uuuuu lolito ty moja :) , PTgui tak mialo byc :P
specjalnie dla ciebie krakmanie :) ponowna odslona na forum :) http://www.ptgui.com/
pzdr.
uuuuu lolito ty moja :) , PTgui tak mialo byc :P
specjalnie dla ciebie krakmanie :) ponowna odslona na forum :) http://www.ptgui.com/
pzdr.
Ok załapałem choć po zagramanicznemu było... Ja to robię w PS-sie... mam już wprawę.. No ... ale lata praktyki...
ja się nie chwalę. Inny by się pewnie chwalił a ja tylko mówię.... :roll:
---------- Post dodany o 20:30 ---------- Poprzedni post był o 20:29 ----------
No i Dzięki
uuuuu lolito ty moja :)
O matko! I co se teraz ludzie pomyślą :lol:
no lola to wkoncu musialo wyjsc :oops:
no lola to wkoncu musialo wyjsc :oops:
Mada faka kurdę
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/03/th_girl_hideface-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/th_girl_hideface.gif)
...to jeszcze parę fotek bo mi się tu towarzystwo rozmigdaliło.....;-)
tropic , sory za zawalanie watku :) ale jak ja mam tu ze swoja lola nie porozmawiac :) ps. fajny ten kosciolek , mialem cos podobnego i moze to dobry trop jak ja powiem ze sie skupilem na wiezbie dachowej , strasznie ciekawie to wygladalo od srodka , u mnie w galeri powinno cos byc ,pzdr.
tropic , sory za zawalanie watku :) ale jak ja mam tu ze swoja lola nie porozmawiac :) ps. fajny ten kosciolek , mialem cos podobnego i moze to dobry trop jak ja powiem ze sie skupilem na wiezbie dachowej , strasznie ciekawie to wygladalo od srodka , u mnie w galeri powinno cos byc ,pzdr.
ten zabytek niestety nie jest udostępniony....można cykać tylko z zewnątrz...ale dzięki za wskazówkę
Telefonidło zarąbiste :mrgreen:
Telefonidło zarąbiste :mrgreen:
...no...tylko operator sieci jakoś dziwnie szczekał do mnie...;-)
...no...tylko operator sieci jakoś dziwnie szczekał do mnie...;-)
HEYAH :lol:?
Telefon z korbka cool :-)
a to jeszcze zestaw kina domowego.....;-)
Zrobimy casting! Ja pokażę jak używać ICE. Zobacimy ile się zgłosi do Bodzia, a ile do Loli :-P
Zwyczężca otrzymuje szarlotkę
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/03/DrunkAgain-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/DrunkAgain.gif)
Zwycięzcami będę wszyscy , którzy wybiorą dla siebie program i proszę mi tu nie wprowadzać fałszywej rywalizacji tylko szykować sie do wypieków, a przy komputerze ustawie się Was w odstępie pólgodzinnym!
Pozdrawiam w imieniu aBS-u AP.
No żartowałam przecie no...
...przepraszam chyba usunę fotki....
...przepraszam chyba usunę fotki....
Nie musisz się tak bardzo trudzić - możesz zaraportować o posprzątanie tego bałaganu, a co do fotek - podoba mi się rządek drzwiczek w radiostacji. Tajemniczy krajobraz.
nie gniewam się.....jeszcze chwila i sam bym tu przestał zaglądać ;-)...ale jakby tak czasami...nawet od niechcenia ;-) rzucić jakąś uwagę......:-D
...a pod wieżą.......zakaz kąpieli ;-)
Kościółek i połączona z nim kaplica grobowa rodu Henckel von Donnersmarck
Trzy fotki i trzy przeszkadzajki w kadrach :( Chopie....
wiedziałem...:-) ale nie chciałem tego ruszać...taki ahtystyczny dodatek ;-)
No.....
Drugie by mi się podobało, gdyby...
...no wiem...tylko jest trudne dojście...wszystko za kratoma.....
Widzę, że miejsce ma niesamowity potencjał. Ty musisz tam jeszcze "wejść" :mrgreen:
obawiam się że nie....mam już zatarg z kościelnym odnośnie strojenia kościółka.....poza tym takie kety tam wiszą :-D
obawiam się że nie....mam już zatarg z kościelnym odnośnie strojenia kościółka.....poza tym takie kety tam wiszą :-D
Pogadaj z księdzem , daj na ofiarę , poproś grzecznie... Obiekt ciekawy.
Pogadaj z księdzem , daj na ofiarę , poproś grzecznie... Obiekt ciekawy.
nie wiesz że kościelny jest ważniejszy !!! ;-) Ale powiem, Ci chyba tak zrobię !!
...poza tym takie kety tam wiszą :-D
kety to sie załuż na koło....:mrgreen:
słuchajcie nie mogę tej fotki wrzucić do galerii chociaż ma 780 KB...co jest ?? ciągle tylko błąd krytyczny i Plik 'albums/userpics/15664/Kościółek_25.jpg' nie może zostać umieszczony w albumie.
Error executing ImageMagick - Return value: 1
...poza tym takie kety tam wiszą :-D
To wyssaj z tych kett ostatnie soki:mrgreen:61993
słuchajcie nie mogę tej fotki wrzucić do galerii chociaż ma 780 KB...co jest ?? ciągle tylko błąd krytyczny i Plik 'albums/userpics/15664/Kościółek_25.jpg' nie może zostać umieszczony w albumie.
Error executing ImageMagick - Return value: 1
Daj tytul Kosciolek.
To wyssaj z tych kett ostatnie soki:mrgreen:61993
ładnie wyszło...kombinowałem w C1 ale nie daje rady...to tylko express...
---------- Post dodany o 17:52 ---------- Poprzedni post był o 17:49 ----------
Daj tytul Kosciolek.
bez zmian...
bez zmian...
Bez polskiej czcionki tez nie wchodzi??
Bez polskiej czcionki tez nie wchodzi??
bez efektu...
bez efektu...
Czasem sama zmiana nazwy w eksploratorze nie pomaga. Otwórz zdjęcie w programie graficznym -> zapisz jako -> i podaj inną nazwę,bez polskich znaków
Czasem sama zmiana nazwy w eksploratorze nie pomaga. Otwórz zdjęcie w programie graficznym -> zapisz jako -> i podaj inną nazwę,bez polskich znaków
zadziałało...dzięki !!
jeszcze dwa z "potencjału"
Widzę, że miejsce ma niesamowity potencjał. Ty musisz tam jeszcze "wejść" :mrgreen:
...jeszcze "potencjalny" oglądacz by sie przydał ;-)....nic to....jeszcze dwa...
..bolą trochę ozdobniki w postaci plastikowych rynien,lakierowanej blachy,kabli,halogenów itp.....takie cacko...
Te ozdobniki to ogólnie znany ból - niestety
Te ozdobniki to ogólnie znany ból - niestety
i wiesz rodzina znana w wyższych sferach w europie.....
Brakuje mi w tych zdjęciach ostrości. Balans bieli też jakiś dziwny.
Kadrowanie MZ, stawia wiele do życzenia- albo za szeroko albo za wąsko.
Kościółek wart jest pokazania :)
Brakuje mi w tych zdjęciach ostrości. Balans bieli też jakiś dziwny.
Kadrowanie MZ, stawia wiele do życzenia- albo za szeroko albo za wąsko.
Kościółek wart jest pokazania :)
Wołałem to w C1...balansu nie zmieniałem...shot 7954 K
Ostrość...hmmm niestety auto...minimalnie podostrzony bo obawiałem sie szumów...
---------- Post dodany o 14:07 ---------- Poprzedni post był o 14:05 ----------
część robiłem S 50 a część kitem 14-45....
...balansu nie zmieniałem...shot 7954 KWB miałeś na AUTO?
W słoneczny dzień ustawiam na "słoneczko"(5300K) a w słoneczny dzień w cieniu "domek" (7500K). Dlaczego U Ciebie tak dużo?
Ostrość...hmmm niestety auto...minimalnie podostrzony bo obawiałem sie szumów...Jakie miałeś ISO?
Przy niskim, nie trzeba się bać szumów :)
WB miałeś na AUTO?
W słoneczny dzień ustawiam na "słoneczko"(5300K) a w słoneczny dzień w cieniu "domek" (7500K). Dlaczego U Ciebie tak dużo?
Jakie miałeś ISO?
Przy niskim, nie trzeba się bać szumów :)
zawsze mam "zachmurzenie", iso 200
---------- Post dodany o 15:04 ---------- Poprzedni post był o 15:01 ----------
kiedyś wyczytałem że nawet w ostrym słońcu "chmurka" jest lepsza...
zawsze mam "zachmurzenie" ...To tylko 6000K, więc skąd 7954K?
Może w wywoływarce miałeś ustawione AUTO?
To tylko 6000K, więc skąd 7954K?
Może w wywoływarce miałeś ustawione AUTO?
wiesz też jestem zdziwiony....jest shot...czyli oryginał z puszki
Masz raw-a z EXIF-em? Sprawdź.
dodałem zdjęcia
Wywołałem Twojego RAW-a, bez żadnych ingerencji w balans, kolory czy ekspozycję.
Twój obrazek, zmniejszony i wyostrzony62030 i Twój raw, wywołany w OV, zmniejszony i wyostrzony 62031
Różnica jest spora. Musi wynikać z Twojego wywołania albo obróbki jpg-a.
PS
Tu faktycznie, jest 6000k :)
jeszcze raz widoki spod radiostacji gliwickiej...
...coś mnie ostatnio przyciągają kościoły....ale zostać mnichem to chyba za późno :mrgreen:
...coś mnie ostatnio przyciągają kościoły....ale zostać mnichem to chyba za późno :mrgreen:
Zawsze jeszcze zdążysz gdyby jednak okazało się, że taka właśnie droga jest Ci pisana.
A wracając do zdjęć wklejaj na forum taki 200- 400Kb wielkość plików zniechęca mnie do przeglądania ich do końca, i wtedy kicha, nie będzie komentarzy. oglądałem krzyż - kiepsko ze światłem, ale mógłbyś jego powierzchnię podostrzyć tak by uwypuklić szczegół.
ostatnie z ostatniej wrzutki mi się podoba..
tylko nad kadrem bym pomyślała...
Zawsze jeszcze zdążysz gdyby jednak okazało się, że taka właśnie droga jest Ci pisana.
A wracając do zdjęć wklejaj na forum taki 200- 400Kb wielkość plików zniechęca mnie do przeglądania ich do końca, i wtedy kicha, nie będzie komentarzy. oglądałem krzyż - kiepsko ze światłem, ale mógłbyś jego powierzchnię podostrzyć tak by uwypuklić szczegół.
fotka tego kościółka to panorama...musiałbym zmniejszyć wielkość pliku,krzyż zauważyłem jak wychodziłem już z cmentarza...wyciąłem go z większego kawałka...jak wkleić do razu dużą fotke na forum? trzeba je mieć na zewnętrznym serwerze ?
ostatnie z ostatniej wrzutki mi się podoba..
tylko nad kadrem bym pomyślała...
to jakaś pociecha :mrgreen: już dwóm osobom sie spodobał nagrobek....memento mori....
jak byś wykadrowała ? i dzięki za wizytę !
...jeszcze jeden samotnik
Kurde.Idz na tego mnicha.Bedziesz se rozyczki caly rok w spokoju uprawiac,chodowac,szczepic...Jesc dadza,spac bedziesz miec gdzie.Raz do roku platki ze zbiorow poobrywasz,na ulice rozrzucisz,piosenki pospiewasz.Zycie jak w madrycie.:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Kurde.Idz na tego mnicha.Bedziesz se rozyczki caly rok w spokoju uprawiac,chodowac,szczepic...Jesc dadza,spac bedziesz miec gdzie.Raz do roku platki ze zbiorow poobrywasz,na ulice rozrzucisz,piosenki pospiewasz.Zycie jak w madrycie.:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
...a fotki też będę mógł cykać ??:mrgreen:
...a fotki też będę mógł cykać ??:mrgreen:
Podobno mozesz cykac wszystko co chodzi i na drzewo nie ucieka,oczywiscie fotki tez.
Ps.Pamietaj zeby zegarkow nie brac pod uwage.:mrgreen::mrgreen:
...coś mnie ostatnio przyciągają kościoły...Kościół, myślę, że można pokazać szerzej. Z tymi nagrobkami po prawej.
W pozostałych zabrakło światła.
...mam jeszcze taki dwie panoramki.....tyle że ta pierwsza wydawała mi się najkorzystniejsza....
Kurcze, wyraźnie światło miałeś niewłaściwe :|
pewnie znowu coś spierdzieliłem przy wołaniu....to było o zachodzie słońca i dokładnie od zachodniej strony, składałem to w ICR z 3-4 kawałków....i wiesz co najdziwniejsze ! mimo że miałem balans ustawiony na chmurkę to domyślnie w C1 pokazało 7900 K jako shot...nie wiem od czego to zależy...
Olej ten program, ściągnij sobie OlympusViewer
pewnie znowu coś spierdzieliłem przy wołaniu....to było o zachodzie słońca i dokładnie od zachodniej strony, składałem to w ICR z 3-4 kawałków....i wiesz co najdziwniejsze ! mimo że miałem balans ustawiony na chmurkę to domyślnie w C1 pokazało 7900 K jako shot...nie wiem od czego to zależy...
To jest elewacja zachodnia? To światło też padało od zachodniej strony? No to masz odpowiedź, niebo wypalone a elewacja którą fociłeś ciemna. Polecam taką stronkę
http://suncalc.net
ustawiasz na mapie punkt gdzie chcesz fotografować i zobaczysz jak tam słońce operuje. Wybierasz odpowiednią porę dnia by uzyskać przednio-boczne oświetlenie i przy odpowiedniej pogodzie masz jako takie warunki.
Najlepiej bywać w miejscu które chcesz sfotografować o różnych porach dnia i wtedy znajdziesz dobre światło.
To jest elewacja zachodnia? To światło też padało od zachodniej strony? No to masz odpowiedź, niebo wypalone a elewacja którą fociłeś ciemna. Polecam taką stronkę
http://suncalc.net
ustawiasz na mapie punkt gdzie chcesz fotografować i zobaczysz jak tam słońce operuje. Wybierasz odpowiednią porę dnia by uzyskać przednio-boczne oświetlenie i przy odpowiedniej pogodzie masz jako takie warunki.
Najlepiej bywać w miejscu które chcesz sfotografować o różnych porach dnia i wtedy znajdziesz dobre światło.
Dobas podpowiedział kiedyś to http://photoephemeris.com/...też świetne....
Moze tam tak wtedy bylo??G6232962331dybam tylko.Jedno jest mniejsze i chyba zielony nie jest na nim przesuniety,ale glowy nie dam.
To jest elewacja zachodnia? To światło też padało od zachodniej strony? No to masz odpowiedź, niebo wypalone a elewacja którą fociłeś ciemna. Zaraz, zaraz!
Elewacja zachodnia, powinna MZ być oświetlona o zachodzie :roll:
Olej ten program, ściągnij sobie OlympusViewer
miałem mastera ale usunąłem bo C1 wydaje mi sie dużo lepsza...i obsługuje inne systemy !
w Masterze nie mogłem otworzyć fotki Eddie-ego do popRAWki...
Zaraz, zaraz!
Tfuu, masz rację wschodnia byłaby pod słońce o zachodzie :oops:
Zaraz, zaraz!
Moze to tak jak z wiatrem.do dzis nie mam pojecia czy wiatr zachodni to wiatr wiejacy z zachodu czy wiejacy na zachod.Jak rowniez wszyscy twierdza,ze wskazowki zegara podazaja w prawo.Ale to z naszego punktu widzenia a nie zegara:mrgreen:
miałem mastera ...Powtarzam OlympusViewer.
Nie miałem problemu z otwieraniem rawów do popRAWki.
---------- Post dodany o 22:37 ---------- Poprzedni post był o 22:34 ----------
Moze to tak jak z wiatrem.do dzis nie mam pojecia czy wiatr zachodni to wiatr wiejacy z zachodu czy wiejacy na zachod.Wiatr zachodni, wieje z zachodu. Na zachód, wieje wschodni.
I tego się będę trzymał :D
Powtarzam OlympusViewer.
Nie miałem problemu z otwieraniem rawów do popRAWki.
---------- Post dodany o 22:37 ---------- Poprzedni post był o 22:34 ----------
Wiatr zachodni, wieje z zachodu. Na zachód, wieje wschodni.
I tego się będę trzymał :D
ściagnąłem...bedę próbował...
Tropic w "Masterze" taka pieczen zrobilem...:-)
...źle ze mną...szwendam się po kościołach i cmentarzach...:roll:
...źle ze mną...szwendam się po kościołach i cmentarzach...:roll:
Nie tak źle - też się szwendam :grin:
A ja się nie szwendam bo mi zimno...:grin:
a pomijając szwendanie...jak fotki ??:roll:
Fotki mi się podobają - merytorycznie. Technicznie to pewnie znowu ciut za ciemne.
Fotki mi się podobają - merytorycznie. Technicznie to pewnie znowu ciut za ciemne.
to moja wina...zawsze wydają mi sie za jasne.....i ździebko je przyciemniam....i zawsze niepotrzebnie....
to moja wina...zawsze wydają mi sie za jasne.....i ździebko je przyciemniam....i zawsze niepotrzebnie....
może ściemnij monitor? ;)
gdzie to?
Na cmentarzu.To nagrobki. Rok 5626 to wg naszych rok 1866.Wychodzi ,ze to stary nagrobek.
....w Tarnowskich Górach oczywiście :mrgreen:
rozmawiałem w urzędzie miejskim odnośnie tego cmentarza....chcieli tam posprzątać i poustawiać te macewy ale gmina żydowska zabroniła bo ponoć w tradycji jest że nie wolno ich ruszać...czemu nie wiem :?:
rozmawiałem w urzędzie miejskim odnośnie tego cmentarza....chcieli tam posprzątać i poustawiać te macewy ale gmina żydowska zabroniła bo ponoć w tradycji jest że nie wolno ich ruszać...czemu nie wiem :?:
Zapytaj w Gminie , pewnie chętnie wytłumaczą...
A... W WB dużo lepiej wyglądają nagrobki w przeciwieństwie do dzieciaka na desce.
Odpowiedź znajdziesz np. w Wikipedii
(http://pl.wikipedia.org/wiki/Kirkut)
Podstawową różnicą między cmentarzem chrześcijańskim, a żydowskim jest odmienne traktowanie grobu. Poczucie chrześcijańskie pozwala na jego naruszenie i na dokonanie nowego pochówku po określonym czasie. Cmentarz nieużywany przez długi czas może być zlikwidowany. Według zasad judaizmu każdy nagrobek i cały cmentarz jest nienaruszalny, tak długo, jak znana jest jego lokalizacja
...wiele z macew jest zniszczonych...celowo przewróconych,ze śladami spalenia...
...wiele z macew jest zniszczonych...celowo przewróconych,ze śladami spalenia...
Pochwal się lepiej jak żeś tam wlazł. W Czeladzi jest kirkut za M1, niestety brama jest zamknięta łańcuchem i nie ma jak w TG czy Bytomiu domu przez który się wchodzi i jest kogo spytać o zgodę.
i tu znowu pomocni byli ludzie z UM....u nas też brama,łańcuchy,kłódki,budynek na wpół zawalony....jest dziura w murze-jest wejście..!!! :mrgreen:
---------- Post dodany o 11:05 ---------- Poprzedni post był o 10:43 ----------
...no to troszkę czuję się nieczysty...:wink:...Miasteczko Śląskie...hmmmm
i tu znowu pomocni byli ludzie z UM....u nas też brama,łańcuchy,kłódki,budynek na wpół zawalony....jest dziura w murze-jest wejście..!!! :mrgreen:
---------- Post dodany o 11:05 ---------- Poprzedni post był o 10:43 ----------
...no to troszkę czuję się nieczysty...:wink:...Miasteczko Śląskie...hmmmm
Nie martw się, w swoim wątku też pokazywałem cmentarz żydowski w Bobowej. Też wlazłem przez dziurę w płocie. Też kłódka i łańcuch. Najbardziej bulwersuje to, że cmentarz jest fantastycznie oznakowany. Tablice ustawione przez miasto. I co ? Zajeżdżasz na miejsce i całujesz klamkę, wracasz lub jak ja / Ty / wielu innych - przez dziurę w płocie.
To tu u mnie jeszcze gorzej.Te gdzie nie chowaja juz sa zamkniete.Otwarte wg grafika w okreslone dni.
powiem szczerze że czułem sie dziwnie...na naszych cmentarzach groby zwrócone w jedna strone,a tu...niby idę za rzędem macew a z tyłu też napisy !! chodziłem po czyjejś mogile ? pewnie wybiorę sie tam jeszcze raz....Romek-namierzyłem ten kirkut w Miasteczku Śląskim...
Romek-namierzyłem ten kirkut w Miasteczku Śląskim...
ja też, wirtualnie, mało co z niego pozostało niestety
ja też, wirtualnie, mało co z niego pozostało niestety
...to tym bardziej ciekawie...przejadę sie...
"Tu spoczywa Panna Lotte Bloch,w wieku lat 70,10 października 1917...."
Kirkut w Miasteczku Śląskim...totalnie zrujnowany..prawie niewidoczny....
kamyk ode mnie....
...wszystkie (nieliczne) mastaby leżą przewrócone,zarośnięte trawą...poniszczone...
w tradycji żydowskiej jest pozostawienie na mastabie kamyka...kwiaty są dla żywych...
jakoś tak nie mogłem nie położyć kamyka...
...żadnych oznaczeń,żadnego ogrodzenia...nic...miejsce gdzie kilka rozbitych butelek świadczy o miejscu spotkań meneli...żal...
Ale to tak jest. Jak się nie dba o cmentarz - a pisałeś, że ich tradycja tak mówi - to w takich opuszczonych / zapuszczonych miejscach gromadzi się "element". Im bliżej centrum miast, tym gorzej dla takiego obiektu.
Na odwiedzanych przeze mnie cmentarzach wojennych nie spotkałem śladów dewastacji czy chamstwa - ale zazwyczaj są w miejscach gdzie menel nie dotrze... z braku sił :mrgreen:
mimo wszystko szkoda że nikt przynajmniej nie ogrodzi tego lub zaznaczy że to miejsce pochówku...
...i tak to z grubsza wygląda
...się na dłuuuuugi spacer wybrałem w "lany"
Drugie bardzo fajne ale kadrowała bym dużo ciaśniej. Pozwoliłam sobie pokombinować :roll:
Drugie bardzo fajne ale kadrowała bym dużo ciaśniej. Pozwoliłam sobie pokombinować :roll:
pozwalam....:mrgreen: ale wiesz co mnie cieszy ?! że nie napisałaś że takie APZ-owe :mrgreen:
pozwalam....:mrgreen: ale wiesz co mnie cieszy ?! że nie napisałaś że takie APZ-owe :mrgreen:
No nie mogła bym, bo tropicowe nie może być apzowe ;)
ładnie to wygląda...zmieniło charakter...ale mimo to brakuje mi tu powietrza ;-)....
Ale tam zielono, u ła ła. U mnie jeszcze patykowato.
Ale tam zielono, u ła ła. U mnie jeszcze patykowato.
Zielony to jest tam rzepak i jemiola , jedno ozimina, drugie zimozielone.
A apezetowe to jest z góry na dół i z mnogością planów, nie na płaskim i do góry. Wersja Lolity lepsza, dużo lepsza i nie brakuje na niej powietrza.
Pozdrawiam AP.
Tropic, a możesz dawać nieco mniejsze te fotki? ;) Proszę :) wersja Lolity mi się podoba. U mnie pełnia wiosny już jest, wybuch zielonego, ale co z tego jak nie mam, jak Wam pokazać zdjęć :(
Pozwolę sobie poprosić Tropica żeby dawał zdjęcia takie jakie daje, wielkość mi zdecydowanie odpowiada.
...już druga osoba prosi o mniejsze fotki...one już są mniejsze !!
a takie widoczki lepsze ??
Jak dla mnie przeostrzyłeś, toto zielone na dole dostało niemiłej faktury
Miałam na myśli te wcześniejsze, bo faktycznie (przed) ostatnie zmniejszyłeś. ;) Poza tym faktycznie trochę za ostro ;)
Na drugim fakturka mi siem podoba, pierwsze może ciut więcej kontrastu? da sie?
Kurde,nie rozmywaj,Jak nie za ostro to rozmyte-tak wyposrodkuj abo daj takie do jeden mega nieruszane.
Albo podejdz z drugiej strony,od strony jeziora.Tam nie jest gleboko,w gumowcach dasz rade a i kadr bedzie sliczny-no nie??62743
.
Kurde,nie rozmywaj,Jak nie za ostro to rozmyte-tak wyposrodkuj abo daj takie do jeden mega nieruszane.
Albo podejdz z drugiej strony,od strony jeziora.Tam nie jest gleboko,w gumowcach dasz rade a i kadr bedzie sliczny-no nie??62743
.
...Mirek jesteś niesamowity....ale to jest widok po potopie !! tylko wierzchołek góry wystaje :mrgreen::mrgreen:
...cd. robót polowych :wink:
pamiętam ten budynek z dzieciństwa...zawsze mnie intrygował...w końcu tam wróciłem,i wlazłem przez dziurę w płocie....
Troche murowania...Kalmar :-)
wieża zbudowana w 1918 r., w stylu neogotyckim - w kształcie zwężającego się ku górze walca (o średnicy ok. 25 m)
wieża zbudowana w 1918 r., w stylu neogotyckim - w kształcie zwężającego się ku górze walca (o średnicy ok. 25 m)
Styl, stylem ale do czego to to służyło?
Styl, stylem ale do czego to to służyło?
Typowa wieza cisnien.Fizyka,naczynia polaczone,cisnienie wody u odbiorcy z wyzszych pieter-drzewiej bywalo takie cos potrzebne.
Typowa wieza cisnien.Fizyka,naczynia polaczone,cisnienie wody u odbiorcy z wyzszych pieter-drzewiej bywalo takie cos potrzebne.
Tak czy inaczej ci budowniczowie smak i kulturę rzemieślniczą mieli. Ładne to było budownictwo i cegłę robiono w tym czasie solidną
tak...oczywiście to wieża ciśnień...w Gliwicach...niedaleko mieszkałem i chodziłem do podstawówki....tyle czasu o niej myślałem i w końcu zrobiłem te fotki...mury mają 2 metry grubości...
Tak czy inaczej ci budowniczowie smak i kulturę rzemieślniczą mieli. Ładne to było budownictwo i cegłę robiono w tym czasie solidną
Teraz inne kryteria obowiazuja i sa piorytetem.Dawniej zamek,budynek mial stac wieki.Wiec i cegla tyle miala wytrzymac.Teraz dom budujesz dla siebie,20-40 lat wystarczy.Pozniejsi postawia na tym miejscu nowy.Samochod tez nie na cale zycie kupujesz,3-6 lat to maximum,i zmiana na nowszy,to samo pralka,lodowka,komp,tv,telefon.
A aparat fotograficzny to nawet na 2-3 miesiace.I na nowy sie lostrzy pazura:mrgreen::mrgreen:
wieża zbudowana w 1918 r., w stylu neogotyckim - w kształcie zwężającego się ku górze walca (o średnicy ok. 25 m)Oj, pokręciłbym się koło tej wieży :)
Oj, pokręciłbym się koło tej wieży :)
znalazłem takie cuś na necie http://www.wieze.republika.pl/index_ramka.html ...chyba warto się pokręcić...
oj...trza się pokręcić....50 m wysoka...spore toto...
Jest i o Twojej :)
mieszkałem na 10 piętrze i okno na nią miałem....zawsze mnie intrygowała...dziś już bez dachu (spłonął)
potem dostawili taki wibrator obok, bo szpital potrzebował ciepłowni....
Tropic prawie taka sama tylko ciut wyzsza :-)
na przeciwko wspomnianej wieży znajduje się cmentarz żołnierzy radzieckich...to zdjęcie z bramy na ten cmentarz
na przeciwko wspomnianej wieży znajduje się cmentarz żołnierzy radzieckich...to zdjęcie z bramy na ten cmentarz
Niezłe, to teraz z tego cmentarza poproszę :)
już na oparach leciałem...bardziej mnie wieża kręciła, niż mogiły na których za bajtla obowiązkowo trzeba było znicz zapalić...
już na oparach leciałem...bardziej mnie wieża kręciła, niż mogiły na których za bajtla obowiązkowo trzeba było znicz zapalić...
Ale popatrz ile tego. Te chłopaki życie za tę ziemię oddali, a teraz różne opcje polityczne jaja sobie robią.
trzeba przyznać że cmentarz w dobrym stanie...pewnie zdarzają się akty wandalizmu,ale tu nie zauważyłem (poza kilkoma rozbitymi butelkami po piwie)...
Mam wrażenie, że przesadzasz z nasyceniem :roll:
szwendaczkowe zdjęcia....
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.infbase.net/Gallery/albums/userpics/10003/P0051765.jpg)
źródło (http://www.infbase.net/Gallery/albums/userpics/10003/P0051768.jpg)
Drugie bardzo fajne.
Przez chwilę nie wiedziałem, gdzie się kończy pierwsze a zaczyna drugie zdjęcie, lepiej je chyba rozdzielić:)
Drugie bardzo fajne.
Przez chwilę nie wiedziałem, gdzie się kończy pierwsze a zaczyna drugie zdjęcie, lepiej je chyba rozdzielić:)
pierwszy raz skorzystałem z zewnętrznego serwera...następne bedzie lepiej...chyba :wink:
To pierwsze wygląda jak leząca stonoga - robot. No nadało mi się :) Fajnie to wypatrzyłeś.
3
źródło (http://www.infbase.net/Gallery/albums/userpics/10003/P0051784.jpg)
4
źródło (http://www.infbase.net/Gallery/albums/userpics/10003/P0051786.jpg)
Skansen maszyn parowych TG...
5
źródło (http://www.infbase.net/Gallery/albums/userpics/10003/P0061855.jpg)
6
źródło (http://www.infbase.net/Gallery/albums/userpics/10003/P0061856.jpg)
Coś nie tak chyba z obróbką, bo masz mocne światło na zdjęciach, a jednocześnie szum. Ten szum jakby pokompresyjny?
może chcę na siłę przedobrzyć zdjęcia...do bólu je ostrzę i wychodzi taki potworek...
co masz na myśli szum pokompresyjny ?
Ania ma rację. Warunki robienia zdjęcia były obrzydliwe. Bardzo ostre słońce i w związku z tym czarne cienie.
Ty starałeś się wyciągnąć cienie, no i wylazł szum. On wyjdzie nawet na ISO 100.
Filtr szary i wbrew logice wyższe ISO. Nie wierzysz ? :mrgreen: - ustaw w aparacie bracketing ISO, strzel 3 zdjęcia i zobacz.
Czasami powstaje szum po nieumiejętnej kompresji bądź nadmiernym wyostrzaniu. To miałam na myśli. :)
OT: moje fiołki pojechały na rekonwalescencje... chyba się nadaję tylko do trzymania kaktusów :(
Czasami powstaje szum po nieumiejętnej kompresji bądź nadmiernym wyostrzaniu. To miałam na myśli. :)
OT: moje fiołki pojechały na rekonwalescencje... chyba się nadaję tylko do trzymania kaktusów :(
Nie polecam trzymania, one boleśnie kłują. :-(
a zamiast szarego, polar z wyższym iso ? ale to fakt na siłę chcę te paskudne cienie rozjaśnić...
---------- Post dodany o 21:20 ---------- Poprzedni post był o 21:16 ----------
no cóżeś uczyniła niewiasto ??
A te kola wodno-mlynskie to chyba jeden ze starych patentow.Calkiem nawet podobne 63953
a zamiast szarego, polar z wyższym iso ? ale to fakt na siłę chcę te paskudne cienie rozjaśnić...
Polar zabiera tylko 0,7 EV - to trochę mało, ale zawsze coś. Rób pomiar punktowy na granicę światło / cień. Matrycowy się tu nie sprawdzi, albo sobie odpuść. No po prostu nie zawsze się da robić zdjęcia.
Do tego szumu Neat Image jest dobry.
ok przeholowałem ale i tak zdjęcia pokażę...
źródło (http://www.infbase.net/Gallery/albums/userpics/10003/P0061864.jpg)
7
8
źródło (http://www.infbase.net/Gallery/albums/userpics/10003/P0061870.jpg)
Dałbyś gdzieś linka do rawa tego mocno zaszumionego, to bym się chętnie pobawił.