Zobacz pełną wersję : griszy stacja - raz dramat - raz sensacja
dr_feelgood
16.01.14, 23:44
w/g mnie lepiej. delikatna poswiata bijaca ze zrodla swiatla tez bylaby fajska
hehe byłoby spoko ale ja tak nie potrafie podrasować foty :) cały czas się uczę. pokminie coś i wrzuce na czasie efekt.
hehe byłoby spoko ale ja tak nie potrafie podrasować foty :) cały czas się uczę. pokminie coś i wrzuce na czasie efekt.
Kombinuj, ja cały czas grzebię i czasem co wyjdzie. Feelgood do nałogowieczawodowiec i w ogóle.
108316
mz lepiej by było, gdyby las miał normalną ostrość
Doktorze co znaczy "mz" bo nie kumam:)
---------- Post dodany 19-01-14 o 00:01 ---------- Poprzedni post był 18-01-14 o 23:57 ----------
chwile posiedzialem i mam cos takiego. Saboor jak zrobiłeś taki ładny rozbłysk? ja to chyba maks gestosci promieni mam i tak wyszlo a powielanie to juz masakruje mi zdjecie:( a Doktorowi się podoba? czy trzeba popracować więcej?pozdr
mz - moim zdaniem
A poza tym to kiedyś takie motory były ;)
mz - moim zdaniem
A poza tym to kiedyś takie motory były ;)
mz-tki pamietam nawet kiedys jezdzilem :) pozdr
A CZ-tki Kolega też pamięta? :)
U teścia w garażu jeszcze Junak stoi :)
jak na Junakach panowie jezdzili pamietam ale byli troche starsi ode mnie :)
dr_feelgood
19.01.14, 11:05
Siema. wolę wersję Saabora, bardziej miękkie to światło i tajemnicze. W swojej wersji też możesz coś takiego zrobić, wystarczy wygumkować efekty flary i wymodelować światło tak, aby zbliżyło się troszke do realistycznej poświaty.
Na dobrej drodze jesteś
Siema. wolę wersję Saabora, bardziej miękkie to światło i tajemnicze. W swojej wersji też możesz coś takiego zrobić, wystarczy wygumkować efekty flary i wymodelować światło tak, aby zbliżyło się troszke do realistycznej poświaty.
Na dobrej drodze jesteś
Dokładnie,
1.warstwa flara i maska z miękkim pędzlem zamiast czarnego czy białego koloru do maskowania szary i krycie 20%
2. kopia warstwy "rozjaśniona" i maska + światło z filtry->renderowanie->efekty świetlne-> punkt + maska.
To dwie metody a jest tegoo... . :-D
---------- Post dodany o 10:49 ---------- Poprzedni post był o 10:48 ----------
Siema. wolę wersję Saboora,
Fajnie. :-D
Kurde,tera tylko druknac i przed lodowka postawic.Piwa nikt nie ruszy108436:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Kurde,tera tylko druknac i przed lodowka postawic.Piwa nikt nie ruszy:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Mirek! :-D nie po oczach! :-D
Mocne! efekt: "Jezu ufam Tobie... a Ty mnie? - Nie. "
edit:
A tego kolesia z prawej co tam przywiało? Noc kiedy Tatary kupały?
Podoba mi się Twoja wersja grisza.
Muszka - też.
Pozdrawiam.
Saboor i Doktorze dzieki za wskazówki jak to zrobić :)
Mirek54 Twoja wersja też jest dobra(wszystkie wersje mi podchodzą)-każdy ma swoją wizje i o to chodzi.
Witia-fajnie że podeszła moja wersja :) i muszka też :) pozniej ja dopracuje i wrzuce.
pozdrawiam wszystkich
Saboor i Doktorze dzieki za wskazówki jak to zrobić :)
Mirek54 Twoja wersja też jest dobra(wszystkie wersje mi podchodzą)-każdy ma swoją wizje i o to chodzi.
Witia-fajnie że podeszła moja wersja :) i muszka też :) pozniej ja dopracuje i wrzuce.
pozdrawiam wszystkich
Proszę, ja tu sobie zaglądam często, co do Mirka... on nie uznaje półśrodków, jest Mistrzem Zakonu "IdźNaCałość" i fajnie mu to wychodzi.
kolejna wrzutka do oceny.co sądzicie o tym?
Ciekawe fotki, kolorki na 2 i 3 za bardzo niebieskie, a na 4 tego niebieskiego brakuje. Pozdrawiam
Poprawie i zobacze jak będzie wyglądać. Dzięki pozdr
zaskroniec jaki jest, kazdy wie.mój jest taki.
pytanie czysto techniczne-co sądzicie o pracy puchy m4/3 i obiektywami 4/3 z adapterem sie ma rozumieć :)
Czysto technicznie - to zależy.
Chodzi mi o 40-150 i 70-300 8 mm. I 14-42
Swoją drogą Twój zaskroniec sporawy ; ) słyszałem że ZD70-300 dostaje nowe życie z EM-1 ; )
Na em 1 mnie nie stać. Myślałem o em 10
Zaskroniec miał kawałek:-)
jak ktoś lubi konie, zapraszam do udzielenia opinii na temat tego zdjecia :) pozdr
kolejna wrzutka do oceny.co sądzicie o tym? Panoramki z brzozami bardzo ładne.
Szczerze to takie sobie ani ciekawego światła ani ostrości - koń słabo wpisuje się w kadr.
jak ktoś lubi konie, zapraszam do udzielenia opinii na temat tego zdjęcia :) pozdr
Pawie połowa tego zdjęcia to pierwszy plan, który jest nieostry, a to jest beee.
Co sądzisz o takiej wersji? 112235 To jeszcze nie Rembrant, ale chyba krok w dobrą stronę.
Pawie połowa tego zdjęcia to pierwszy plan, który jest nieostry, a to jest beee.
Co sądzisz o takiej wersji? 112235 To jeszcze nie Rembrant, ale chyba krok w dobrą stronę.
nie najgorzej ale zdjecie duzo traci na jakosci. pozdr
tym razem dorzuce dziki w porannej mgle-weszły mi na sciezke którą dość czesto chodze(albo ja im wszedłem :) ) i cos z architektury.
za architekturę połechtałem Cie plusem ; ) - świetne wykadrowane - sepia też się sprawdza - może trochę więcej powyciągać z cieni ale to już czepialstwo ; )
Dzieki. Próbowałem coś doprawic cieniami ale tak zostawilem bo później już sieczka mi sie robila. Pozdr
w fotografowaniu ludzi nie czuje sie jak ryba w wodzie ale dwie prace dorzuce. myslicie ze bardziej centralnie byloby lepiej? co mozna na przyszłosć poprawic? za wskazówki z góry dziekuje.pozdr
Te kadry to bym przycinal bardzo radykalnie.Jest duzo w nich czegos co jest niepotrzebne i nic nie mowi.
czyli ciasniej i bardziej centralnie :) nastepnym razem porobie i coś wrzuce
czyli ciasniej i bardziej centralnie :) nastepnym razem porobie i coś wrzuce
Czy centralnie bardziej to nie wiem .Te bym tak widzial.Ale ja z poprzedniej epoki jestem.Tak112901albo112902a to tak 112903
W zdjęciach Griszy razi trochę brak powietrza, przestrzeni przed twarzą modelki. W takim kadrowaniu powiewa nutka pesymizmu.......
Bardzo mi się podoba radykalne cięcie, ten panoramiczny kadr Mirka.
dzieki Mirek. Twoje dwie pierwsze przeróbki spoko a do tej panoramicznej nie moge sie przekonać. rep tez dodac nie moge choc juz kilka razy próbowałem.a teraz moje pierwsze tegoroczne makro :) pociete troche - moj błąd ;) pozdr
dzis krotki spacer i kolejne makro.tym razem pająk-bagnik przybzezny :) i motylos Listkowiec cytrynek. pozdr
Robale fajne - jedynie w ostatnim zdjęciu motyla brakuje mi trochę światła.
Zdjęcia architektury też fajne.
Pozdrawiam.
Drugie z postu 289 kapitalne. Pomijam fakt obcięcia zadka itp, całość bardzo przyjemna w odbiorze.
dzieki sepi19. a co powiecie na taki kawałek architektury? :) postaram sie go jeszcze podrasować :)
dzieki sepi19. a co powiecie na taki kawałek architektury? :) postaram sie go jeszcze podrasować :)Podoba mi się kadr ale mam wątpliwości co do obróbki :roll:
Jak kolor, to bardziej pastelowo a może BW?
popracuje nad BW lub sepia. obrobka miala wygladac inaczej ale monitor do kalibracji sie nadawał.teraz mysle, ze bedzie ok. niedlugo wrzuce poprawione.pozdr
sepia wygląda tak :) ciasniej troszke przyciąłem.
Jestem za wersja w sepii. Bardziej "tajemnicza".
tez mi podchodzi bardziej :) ze wczesniej nie sprobowałem. nad BW posiedze i zobacze co da sie zrobic.
BW tez fajne
Nawet fajniejsze.
Brakuje mi w tym zdjęciu symetrii (powinieneś stanąć dokładnie w osi mostu), co przy tym obiektywie jest szczególnie widoczne.
Poza tym kadr- jeśli prostokąt, to dałbym w pionie a jeśli skos, to w kwadracie. Łatwiej wtedy zachować symetrię w obrazie.
rzeczywiście w pionie jest lepiej-testowałem taki kadr ale w poziomie wrzuciłem w sumie nie wiem czemu :) pozdr
teraz czas na ostrą abstrakcje-może Ktoś zgadnie co przedstawia zdjęcie :) pozdr
teraz czas na ostrą abstrakcje-może Ktoś zgadnie co przedstawia zdjęcie :) pozdr
Woda i trzciny, abo cuś?
Za pierwszym razem :-) a myślałem że będzie trudniej :-)
Za pierwszym razem :-) a myślałem że będzie trudniej :-)
Miałem rację: albocóś! :-D
dzisiejsze makro :) mucha była tak ospała, że nawet nie zauważyła wrogów :)
Przednia scenka :)
pozdro
dzisiejsze makro :) mucha była tak ospała, że nawet nie zauważyła wrogów :)
bardzo fajne foto... gratuluję...:)
świetny moment, gratuluję
Dzięki za tak entuzjastyczne przyjecie tego zdjęcia. Pozdrawiam :-)
Pięknie ustrzelone, dołączam się do gratulacji :D
a to z dzisiejszego można powiedzieć "spacerku" :)
Fajne ma umaszczenie :wink:
tym razem post apokaliptyczna wersja spojrzenia przez okno :) zakradłem się na zamknietą fabrykę do rozbiórki- Fabryki urządzeń sterowniczych i to widok ne tereny dookoła :)
łłooo:shock: straszno
Takie miałem zamierzenie :-) mam kilka innych kadrow z tego miejsca to po pracy dorzuce :-)
tym razem post apokaliptyczna wersja spojrzenia przez okno :) zakradłem się na zamknietą fabrykę do rozbiórki- Fabryki urządzeń sterowniczych i to widok ne tereny dookoła :)
Fajne, krzywe, fajne.
dzieki Saboor. wyprostowałem i jest ok. teraz znowu coś z konstrukcji człowieczych :) fragment zadaszenia trybun Siarki Tarnobrzeg. musze kiedyś sobie tam połazić bo jest co fotografować. to akurat z drogi robione było i z daleka wiec ciężko mi doprowadzić pion do pionu i poziom do poziomu. pozdr
dzieki Saboor. wyprostowałem i jest ok. teraz znowu coś z konstrukcji człowieczych :) fragment zadaszenia trybun Siarki Tarnobrzeg. musze kiedyś sobie tam połazić bo jest co fotografować. to akurat z drogi robione było i z daleka wiec ciężko mi doprowadzić pion do pionu i poziom do poziomu. pozdr
Fajne, pozwoliłem sobie zrobić wycinek i poprawić pion i poziom w konstrukcji, oczywiście tu pełna dowolność, możesz sobie różne dziwadełka tworzyć. :-D
115420115421
ja do tego przymierzałem się kilka razy ale dopiero wczoraj mi coś pstryknęło w głowie :) Twój wycinek jest najlepszy z tych wersji co ja przerabiałem :)
ja do tego przymierzałem się kilka razy ale dopiero wczoraj mi coś pstryknęło w głowie :) Twój wycinek jest najlepszy z tych wersji co ja przerabiałem :)
Nie znam PSP, ale w PS jest narzędzie, pozwalające na
prostowanie i poziomowanie nieskończonej ilości linii w kadrze, to Adaptacyjny Szeroki Kąt.
zakodowałem. bede pamietał. moze pora zainstalować PS. odkąd padł mi laptop obrabiam tylko w PSP. dla lubiących makro mam kolejne foto z mrówkami i muchą ale troche inaczej przedstawione :) może się spodoba. pozdrawiam i wesołych świąt
a ja dziś przygotowałem drzwi bez klamki. wejść się bałem ale ochota była :) pozdr
... w PS jest narzędzie, pozwalające na
prostowanie i poziomowanie nieskończonej ilości linii w kadrze, to Adaptacyjny Szeroki Kąt.zakodowałem. bede pamietał. moze pora zainstalować PS.Nie wiem, czy warto.
PS tani nie jest, na dodatek narzędzie o którym pisze Saboor, też jest (zdaje się) płatne.
... odkąd padł mi laptop obrabiam tylko w PSP.Nie bardzo rozumiem zależności :roll:
W czym obrabiałeś na laptopie?
Co to PSP i na jakiej maszynie teraz pracujesz. Cy ta maszyna nie nadaje się do używania tego, co miałeś na laptopie?
a ja dziś przygotowałem drzwi bez klamki.Fajne drzwi, choć obróbka mi nie odpowiada.
Nie wiem, czy warto.
PS tani nie jest, na dodatek narzędzie o którym pisze Saboor, też jest (zdaje się) płatne.
To jeden ze składowych filtrów PS. był tutorial jak tego używać.
Co to PSP i na jakiej maszynie teraz pracujesz. Cy ta maszyna nie nadaje się do używania tego, co miałeś na laptopie?
PSP->Paint Shop Pro
To jeden ze składowych filtrów PS. był tutorial jak tego używać.
PSP->Paint Shop Pro
a ja myślałem play station portable:mrgreen:
a ja myślałem play station portable:mrgreen:
Rozczarowany? :-P :mrgreen:
---
edit:
No ta, grać się nie da.... .
Aktualnie tylko psp używam. Ps chyba za trudny dla mnie. Zresztą teraz pracuje na hp laptopie ale strasznie mi zamula i nie chciałbym go usmazyc :-) obróbka drzwi to dramatyczna tonacja w e -m 10. A tak na marginesie to pogralbym ma PSP :-)
Aktualnie tylko psp używam. Ps chyba za trudny dla mnie. Zresztą teraz pracuje na hp laptopie ale strasznie mi zamula i nie chciałbym go usmazyc :-) obróbka drzwi to dramatyczna tonacja w e -m 10. A tak na marginesie to pogralbym ma PSP :-)
Będzie SCH (Sprzęt Chęci Hajs) pogadamy. :-D
Będzie SCH (Sprzęt Chęci Hajs) pogadamy. :-D
Jak na razie wolałem w aparat zainwestować :-D
Wszystko w swoim czasie. Nie ucieknie. :-D
... obróbka drzwi to dramatyczna tonacja w e -m 10.Teraz wiem, czemu mi się nie spodobała :-P
Teraz wiem, czemu mi się nie spodobała :-P
Nie dramatyzuj. :mrgreen:
Nie dramatyzuj. :mrgreen:A gdzie tam ...
Ale surowego raw-a czy jpg-a chętnie bym obejrzał :)
A gdzie tam ...
Ale surowego raw-a czy jpg-a chętnie bym obejrzał :)I tak z filtrem dramatycznym jest.
A gdzie tam ...
Ale surowego raw-a czy jpg-a chętnie bym obejrzał :)
Postaram się jpga wrzucic po pracy :-)
---------- Post dodany o 16:37 ---------- Poprzedni post był o 16:34 ----------
I tak z filtrem dramatycznym jest.
Bez dramatu nie mam ale kiedyś pojade i zrobie bez :-)
I tak z filtrem dramatycznym jest.Raw też jest z filtrem?
To już nie chcę :)
Raw też jest z filtrem?
RAW nie.
aparat to staroć. ps vita to kombajn. można grać, kręcić filmy, robić zdjęcia, serfować w necie, filmy oglądać, muzy słuchać, przesyłać zdjęcia do ps3, obrabiać zdjęcia, i sam nie wiem co jeszcze. tylko raw-ów nie wypluwa, dramatycznej tonacji nie ma, nie jest kompatybilny z 4/3 i co najważniejsze olek się nie nazywa:mrgreen:
rawa nie mam a jotpega wrzucę z filtrem takiego bez obróbki i moze cos jeszcze z drama-filtrem :)
rawa nie mam a jotpega wrzucę z filtrem takiego bez obróbki i moze cos jeszcze z drama-filtrem :)
Wystarczy... .:) Teraz bez dramatu poproszę. Te filtry są fajne, ale tylko czasami.
Tytuł wątku mógłbyś zmienić, bo taki bezosobowy, nie wiadomo czyj i czy się tu już było, czy nie.
Chyba wcześniej tu nie trafiłam. Dużo ciekawych zdjęć - fajne spojrzenie na makro (zarąbisty robal drugi w poście #289 - błękitna dama). Fajne spojrzenie na architekturę. To zdjęcie z "akopalipsy" też mi się spodobało :)
Będę wracać, chociaż ten tytuł... czy trafię, czy najpierw będę musiała przeszukać wszystkie wątki "Początkujący", "Moje początki", "Zdjęcia początkującego" itp. ;)
Tytuł wątku mógłbyś zmienić, bo taki bezosobowy, nie wiadomo czyj i czy się tu już było, czy nie.
O! Może: grisza dramatyzuje :-D
To się nazywa Dramatyczna Tonacja.
Raw też jest z filtrem?
Nie są i to właśnie jest największy ich plus. Moje dziecko kombinuje z fotkami w trybach "Art" ustawia jakieś cuda, a ja ustawiłem zapis RAW+JPG i w razie czego jest szansa uratować (:oops:) fajną fotkę ;)
Skoro nie chcemy aby grisza dramatyzował, lepiej aby w tytule tego nie sugerować :)
Skoro nie chcemy aby grisza dramatyzował, lepiej aby w tytule tego nie sugerować :)
Że, dramat początkującego?
Że, dramat początkującego?
Albo prościej: "Światłotwory, cyfry ery Griszy34"
Dobre dobre :-D
---------- Post dodany o 11:44 ---------- Poprzedni post był o 11:41 ----------
Zrobimy tak - na wolnym pojade jeszcze raz i narobie bez dramatyzowania :-) pozdr
---------- Post dodany o 12:00 ---------- Poprzedni post był o 11:44 ----------
Chyba wcześniej tu nie trafiłam. Dużo ciekawych zdjęć - fajne spojrzenie na makro (zarąbisty robal drugi w poście #289 - błękitna dama). Fajne spojrzenie na architekturę. To zdjęcie z "akopalipsy" też mi się spodobało :)
Będę wracać, chociaż ten tytuł... czy trafię, czy najpierw będę musiała przeszukać wszystkie wątki "Początkujący", "Moje początki", "Zdjęcia początkującego" itp. ;)
Jak będę umiał to zmienię :-) dzięki poza tym i fajnie, że zdjęcia się podobają :-) pozdr
Jak będę umiał to zmienię :-) ...Nie będziesz umiał ;)
To może tylko administracja. Pisz do któregoś moderatora.
Nie będziesz umiał ;)
To może tylko administracja. Pisz do któregoś moderatora.
Dzieki za info :)
Dzieki za info :)
Tu wszyscy pomocni i mniej lub więcej upierdliwi. :-D
Tu wszyscy pomocni i mniej lub więcej upierdliwi. :-D
jak bym miał sam to ogarnąć to bym nie ogarnął :D napisałem do moderatora-zobaczymy co z tego bedzie.
jak bym miał sam to ogarnąć to bym nie ogarnął :D napisałem do moderatora-zobaczymy co z tego bedzie.
Jaka nowa nazwa wątku?
Jaka nowa nazwa wątku?
jak sie uda bedzie "griszy stacja-raz dramat-raz sensacja" :D
na dziś coś z makro.
To ja tu z sercem na dłoni, a Ty mnie robalem???:mrgreen:
Mówisz i masz. Wątek właśnie zmienił tytuł ;-)
jutro rano sie wybieram popstrykać to moze bedzie coś lepszego :) teraz wygospodarować 3-4 godziny to dla mnie cud jak sie uda :)
---------- Post dodany o 12:58 ---------- Poprzedni post był o 12:58 ----------
Dziękuje i pozdrawiam :)
"Przyczajony Karol, ukryty Mod - czyli Wielka Draka w Olydzielniy" film taki był. :-D
A właściwie dlaczego w tytule jest użyty łącznik (dywiz)? Bo bardziej z sensem wydaje się "Griszy stacja - raz dramat, raz sensacja". Co mają tu oznaczać określenia "stacja-raz" "dramat-raz"? Że coś jak zamówienie w bufecie? ;)
A właściwie dlaczego w tytule jest użyty łącznik (dywiz)? Bo bardziej z sensem wydaje się "Griszy stacja - raz dramat, raz sensacja". Co mają tu oznaczać określenia "stacja-raz" "dramat-raz"? Że coś jak zamówienie w bufecie? ;)
Czujnaś! Faktycznie, twoja poprawka bardziej do mnie gada. :-D
O jak się cieszę, że nie tylko ja na to zwróciłam uwagę. Swoją drogą tytuł całkiem fajny.
troche dramatu dzisiaj :) małe polowanie :)
Szkoda, że pająk nie zmieścił się w GO, on też jest ważną osobą dramatu.
Szkoda, że pająk nie zmieścił się w GO, on też jest ważną osobą dramatu.
Nieraz zastanawiam się, czy w takich przypadkach potrzebna jest taka papierowa GO.
akcja była bardzo szybka i nie zdążyłem :oops:
---------- Post dodany o 13:05 ---------- Poprzedni post był o 13:01 ----------
Nieraz zastanawiam się, czy w takich przypadkach potrzebna jest taka papierowa GO.
na tym zdjeciu uwazam, że nie wyglada to najgorzej- takie niedopisanie wyglądu oprawcy :)
akcja była bardzo szybka i nie zdążyłem :oops:
na tym zdjeciu uwazam, że nie wyglada to najgorzej- takie niedopisanie wyglądu oprawcy :)
No właśnie a mi brakuje tego bandziora.
Ludzie! Sensacja! Saborowi brakuje robala! Do czego to doszło :wink:
Ludzie! Sensacja! Saborowi brakuje robala! Do czego to doszło :wink:
OrtoGamoInterFoby mnie skołowały, starzeję się.
Tak na moje oko, aby pająk załapał się w GO, potrzebne jest stackowanie. Nawet jak f=8,0 lub 10,0 było ustawione.
Tak na moje oko, aby pająk załapał się w GO, potrzebne jest stackowanie. Nawet jak f=8,0 lub 10,0 było ustawione.
Dobrze mówisz, Stack i po bólu. Tak czy tak bez bandziora urok traci.
Dobrze mówisz, Stack i po bólu. Tak czy tak bez bandziora urok traci.
Stackowanie to nie takie "hop-siup"
kiedys próbowałem za staki sie brać ale zostałem pokonany :) moze kiedyś popróbuje wiecej :)
kiedys próbowałem za staki sie brać ale zostałem pokonany :) moze kiedyś popróbuje wiecej :)
nynego pytaj
W makro, chyba się zgodzisz jakość też jakąś rolę odgrywa. Wstawiłeś "kloca" o boku prawie 4 tyś pix i dodatkowo forum automatycznie skompresowało zdjęcie do ok. 1MB. To nie ma prawa dobrze wyglądać nawet jakby była lepsza (większa) głębia ostrości. Wiem, powtarzam się ale skaczesz tymi rozmiarami zdjęć, raz 900pix, raz 1100pix, raz 2 tyś pix, raz 3tyś. Mógłbyś się zdecydować.
Wstawiaj fotki 1024px dłuzszy bok.
a 1200pix dłuższy bok to już raczej max, chyba, że panorama to można pokusić się o większy rozmiar.
Stackowanie to nie takie "hop-siup"
Warto się nauczyć.
---------- Post dodany o 13:55 ---------- Poprzedni post był o 13:55 ----------
/.../a 1200pix dłuższy bok to już raczej max, chyba, że panorama to można pokusić się o większy rozmiar.
O właśnie, o to chodzi.
Dobrze dobrze. Od teraz każde będę zmniejszal :-)
tym razem wrzucę coś pod dzisiejsze moje podejście do pracy :) chociaż już kwiecień to mam Lenia ale marcowego :)
tym razem wrzucę coś pod dzisiejsze moje podejście do pracy :) chociaż już kwiecień to mam Lenia ale marcowego :)
Robal fajny, tu stack by Ci pomógł i miałbyś całego w GO ale fajnie kombinujesz.
mój dzisiejszy wypad za miasto moge zaliczyć do udanych-a to za sprawą napotkanej ważki, która dopiero co osiągnęła maksymalna dorosłość :) zapraszam do obejrzenia i pozdrawiam
mój dzisiejszy wypad za miasto moge zaliczyć do udanych-a to za sprawą napotkanej ważki, która dopiero co osiągnęła maksymalna dorosłość :) zapraszam do obejrzenia i pozdrawiam
Faajne!!
dzięki za zaproszenie - sorzystałem i nie żałuję:grin:
Pikne :)
A masz takie wczesniejsze z tej akcji?
pozdro
niestety nie mam :( chyba za późno tam byłem. tym co zostało było i tak trudno zrobić coś konkretnego, bo wszystkie już praktycznie przygotowane do odlotu. szukałem gdzie indziej, ale tylko jeden rewir był taki, że kilkanaście ich było.
Pozdr
młodziutkie Gęgawe prosze tym razem :)
pająki średniawe - brakuje ostrości - kadry zwracają uwagę czuć że z nimi kombinujesz ; )
pająki średniawe - brakuje ostrości - kadry zwracają uwagę czuć że z nimi kombinujesz ; )w pierwszym delikatnie na oczach brak ale u Nasuwnika chyba ostrość jest ok? A może mi są mocniejsze okulary potrzebne? :-D
Masz racje glee :-D skupilem się na głowie a nogi to co. Pozdr
dziś polowałem na polowania :) kilka akcji dobrych było więc troche popstrykałem :)
Chyba powinieneś tytuł wątku zmienić :D
4 i 5 to w sumie ten sam kadr, ale 4 lepsze.
właśnie niedawno zmieniałem :D. a na jaki tytuł jak można zapytać?
Ostatnio często "polowania" pokazujesz, więc się zastanawiałem, czy w tym kierunku nie masz zamiaru się wyspecjalizować.
pożyjemy zobaczymy- ciężki kawałek chleba ;)
a z tą 4 pokombinuje ( może przytne delikatnie z dołu ) tak ja w 5.
Ostre swiatlo nie pomaga, ale plus za akcje :)
pozdro
Ostre swiatlo nie pomaga, ale plus za akcje :)
pozdro
ciężko z tym światłem rzeczywiście, dodatkowo wietrznie. namęczyłem się powiem szczerze :)
ciężko z tym światłem rzeczywiście, dodatkowo wietrznie. namęczyłem się powiem szczerze :)
Światło paskudne to i jakości rewelacyjnej nie ma, ale dla samej akcji warto było się pomęczyć i pokazać:grin:
dzisiaj przyniosłem troche prądu :) myślałem że będzie lepiej ale poszło w inną strone :/ dobre to co udało się trafić. pozdr
coś takiego mam jeszcze do przedstawienia. zrobione z dramatycznym filtrem i podrasowane wyrazistością i filtrem górnoprzepustowym plus dodany słoneczny rozbłysk. słońce trochę przepalone ale efekt końcowy chyba dobry?
fajne "impresje" na tych dwóch wrzutach.... co to za czarne paski u dołu zdjęć piorunujących?
fajne "impresje" na tych dwóch wrzutach.... co to za czarne paski u dołu zdjęć piorunujących?
te czarne paski to linia horyzontu :) zdjęcia robione z wieżowca wiec odległość też jest spora. jakaś autostrada tam leci ale światła wypunktowałem. pozdr
dzis zrobione oczka skakuna. podpiąłem msn pod zd40-150. 150 mm był nie do trafienia :) ok 80-90mm już lepiej. efekt prosze bardzo. nad GO mozna było poracować ale cierpliwości kompletnie brak
Troche masakra jakosciowa :(
pozdro
fotografia kwiatów zawsze sprawiała mi trudności wiec w razie czego mam wymówke :)
Ostatnie bardzo, bardzo przyjemne.
po raz kolejny zabawa ze Skakunem i msn-202.tym razem nad pajączkiem ustawiłem białą kartkę do odbicia światła. efekt taki :)
kwietnika facjata dziś uchwycona :) dalej morduje sie z msn :)
Morduj go dalej, bo rezultaty są naprawdę spektakularne :D
kwietnika facjata dziś uchwycona :) dalej morduje sie z msn :)
Kwietnik chyba jest dzisiaj na urlopie bo się nie ogolił i zasiada do swojej ulubionej surówki z marchewki :wink:
Dyniowe, ciepłe kolorki sprawiają, że na ich tle stwór wydaje się sympatyczniejszy ;)
Morduj go dalej, bo rezultaty są naprawdę spektakularne :D
a będę będę :)
---------- Post dodany o 22:55 ---------- Poprzedni post był o 22:54 ----------
Kwietnik chyba jest dzisiaj na urlopie bo się nie ogolił i zasiada do swojej ulubionej surówki z marchewki :wink:
z tego co wiem to kobita więc zarost a'la zwycięzca eurowizji :)
---------- Post dodany o 22:57 ---------- Poprzedni post był o 22:55 ----------
Dyniowe, ciepłe kolorki sprawiają, że na ich tle stwór wydaje się sympatyczniejszy ;)
dla mnie każdy spider jest sympatyczny :) po prawdzie zawsze odczuwam lęk jak któryś po mnie chodzi ale radzę sobie z tym- taki cichy arachnofob ze mnie chyba ;)
Facjata kwietnika jest piękna znaczy się zdjęcie.
PS. fajny wątek ze zdjęciami.
kwietnika facjata dziś uchwycona :) dalej morduje sie z msn :)walnij go na blachę i z lampy mu... ;) :)
walnij go na blachę i z lampy mu... ;) :)
Na tłuszczyku, z frytkami :-P
Fajny robal :)
Na tłuszczyku, z frytkami :-P
Fajny robal :)
raczej chodziło mi o mniej typowe rozmycie odbicia :) , ale można i z tłuszczykiem na patelnie, tylko nie ma za wiele kostek do obgryzania ;) :lol:
Zrozumiałem - chodziło o Twoją blachę :)
Pisałeś, że to z czego ? - puszka z piwa ?
Zrozumiałem - chodziło o Twoją blachę :)
Pisałeś, że to z czego ? - puszka z piwa ?
Wersja 1.0 to z zegarka na rękę casio, wersja usprawniona 2.0 (nie ma niestety takich pięknych wzorków na sobie), większa, z czekoladek (bombonierki) firmy magnat :) .
Wszystko dobre co się sprawdza :-)
Wszystko dobre co się sprawdza
Właśnie korci mnie jakiegoś robala dla eksperymentu "zapuszkować", ale trzeba by go było wcześniej chyba chloroformem uśpić :wink::grin:
Właśnie korci mnie jakiegoś robala dla eksperymentu "zapuszkować", ale trzeba by go było wcześniej chyba chloroformem uśpić :wink::grin:
Aj tam, gwoździkiem, jak berecik Jasiowy :mrgreen:
ja tam wole naturalne tła :) bo chloroform czy gwozdzik to brzmi zbyt brutalnie :)
ostatnio zaskoczyłem swoją obecnością Szaraka.aż karpia zrobił jak mnie zobaczył :D
Uszy w słup, oczy w słup, korpus w słup - moje słupki poparcia dla Twoich zdjęć wzrastają :wink:
ostatnio zaskoczyłem swoją obecnością Szaraka.aż karpia zrobił jak mnie zobaczył :D
Zając super, karpik niezły, a kto był bardziej zaskoczony? ;) :)
---------- Post dodany o 12:36 ---------- Poprzedni post był o 12:34 ----------
ja tam wole naturalne tła :) bo chloroform czy gwozdzik to brzmi zbyt brutalnie :)
Ja też wolę robale na żywaca, trupka to nie sztuka zrobić moim zdaniem :)
Prawie jak Saboor na awatarze ;):p:D
Chyba Szarak był bardziej zaskoczony bo dość blisko go podszedłem :-) kiedyś jak msn rozpakowalem to na trupku ogarnialem bo przeskok z dcr to był dla mnie szok ;-)
Fakt karpika strzeliłem jak zobaczyłem Saboora awatar :-)
Po pracy wrzuce sarenke którą podszedłem dziś po południu baaardzo blisko.
Pozdr
jak obiecałem to dorzucam. miłego oglądania :) pójdzie do galerii ale najpierw do wątku :)
miłego oglądania
Milo sie oglada.
Zając i sarna fajne - sarna chyba lepsza.
Sarna i szarak bardzo fajne. Pozdro
Zając i sarna fajne - sarna chyba lepsza.
tez mi się tak wydaje :) bliżej ją podszedłem :)
Motyle faje, ładny kadr i światło jedynie czego mi brakuje to zbyt mała GO. Końce skrzydełek są nieostre. Generalnie zdjęcia na plus.
A teraz moje pierwsze podejscie do astro fotografii :-) proszę się nie przrjmowac będą lepsze. Te z ręki robione :-)
Pierwsze fajne, drugie chyba poruszone.
Pierwsze fajne, drugie chyba poruszone.
Następna astro fotka już chyba nie poruszona. Dzięki za wskazówke. Pozdr
Następna astro fotka już chyba nie poruszona. Dzięki za wskazówke. Pozdr
To nieźle wyszło :) , szkoda że drugiej strony nie widać ;) :)
Kwietnik, szaraczek, sarenka, i motylosy bardzo fajne :)
pozdro
Motylki bardzo dobre, ale zając - świetny (kadr, ujęcie ...- gratuluję refleksu)
Pozdrawiam.
Dzięki Panowie. Pozdrawiam
A teraz proszę poranek przed foto łowami. :-)
Ja o tych godzinach to chodzę spać więc fajnie w końcu zobaczyć jak wygląda wschód słońca ;) :)
Piękny poranek, klimatyczny, nastrojowy.
A bo ja poranne spacery lubię :-) co nie znaczy ze po nocach nie lubię smigać :-) tylko popołudniami muszę odsypiać :-) pozdr
Fajny wschodzik :)
Wschodzik świetny :) , głosowałem.
Ja o tych godzinach to chodzę spać więc fajnie w końcu zobaczyć jak wygląda wschód słońca ;) :)
We wrześniu łatwiej trafić wschód słońca, niż w czerwcu, więc nie grać wiary :-)
a ja utrafiłem wtedy inny ładny kadr ze wschodem :) dorzucę kolejną sarenkę, która zachowywała się jakby była oswojona :) i coś z kombinacji trawiastych. pozdr
Wschody słońca mają w sobie coś magicznego :) , lubię oglądać fotki zrobione o tej porze dnia.
a ja lubie tam być o tej porze :) pozdr
Fajny ten trawiasty zakrętas :)
Ostatnie zdjęcia bardzo fajne. Też lubię wschody słońca w takich miejscach.
Fajny ten trawiasty zakrętas :)
ten trawiasty tez mi sie podoba :)
---------- Post dodany o 15:13 ---------- Poprzedni post był o 15:12 ----------
Ostatnie zdjęcia bardzo fajne. Też lubię wschody słońca w takich miejscach.
fajnie, że wpadłeś.
pozdr
tym razem dzikie harce pewnej parki , któryś Czerwończyk chyba dukacik i koralowa pajęczynka :)
Wschodzik piękny jak i sarenka.
wschód, sarenka i koraliki - mój wybór:)
fajnie, że wpadłeś.
pozdr
Zaglądam często tylko mało kiedy się odzywam
Sarenki fajne, kiedyś często się z nimi mijałem rano, teraz jakoś rzadziej.
Co do motyla to ucieka z GO, i ciasno z tyłu. Do motyla wystarczy bardziej równolegle ustawić aparat i będzie cały w GO.
Dzięki dzięki
Co do motyla to szybkie pstryki były bo zostałem zaatakowany przez roznosiciela boreliozy :-) dopiero w domu się z nim rozstałem
Ale dzięki za pomoc. Pozdr
Dlatego właśnie chodzę głównie rano na łąkę.
Jeszcze im się nie chce skakać, poza tym żel lub spray - jak na razie miałem tylko jednego gościa, albo po prostu jestem niesmaczny :lol:
dzisiaj pochmurno i światła brak ale motyla zrobiłem jakoś takoś :) musiałem dopalać :)
dzisiaj pochmurno i światła brak ale motyla zrobiłem jakoś takoś :) musiałem dopalać :)
Jak na moje standardy makro to lepiej jak świetnie :) , dopału nie widać :)
trafiłeś idealnie - szkoda scenerii wokół ale liczy się bohater ; )
dzisiaj...motyla zrobiłem
Niezły futrzak:)
Z bliska wyglądają zabawnie, jak włochate stworki :D
Motyle świetne :grin: (pozostałe foty też), starałbym się jednak bardziej domykać przesłonę lub lepiej ustawiać aparat aby całe skrzydła mieściły się w głębi ostrości.
Fajnie że się podoba. rzeczywiście jak pierwszy raz zrobiłem motyla z modraszkowatych, też mnie zaskoczył ich wygląd w powiększeniu :)
---------- Post dodany o 19:06 ---------- Poprzedni post był o 19:03 ----------
Motyle świetne :grin: (pozostałe foty też), starałbym się jednak bardziej domykać przesłonę lub lepiej ustawiać aparat aby całe skrzydła mieściły się w głębi ostrości.
była domknięta a więcej nie chciałem, bo tło już prawie czarne by było. z tym ustawieniem aparatu mam tęgą rozkmine bo GO przy takiej ogniskowej jest rzeczywiście mała i albo - albo. ale będę testował dalej różne opcje.pozdr :)
była domknięta a więcej nie chciałem, bo tło już prawie czarne by było. z tym ustawieniem aparatu mam tęgą rozkmine bo GO przy takiej ogniskowej jest rzeczywiście mała i albo - albo. ale będę testował dalej różne opcje.pozdr :)
Ale jak domkniesz i wydłużysz czas tło się nie zmieni. Nie masz w większości zdjęć EXIFa więc gdybam na podstawie #441 gdzie było f4.2 i 1/640s.
Detal bardzo dobry w ostatnim, tylko znów Ci uciekł z GO.
To tak jak pisałem jak nie chcesz domykać to ustawiaj aprat bardziej równolegle do motyla.
Ja dziś do ważki chyba z 5 podejść robiłem zanim w miarę się ustawiłem.
Ale jak domkniesz i wydłużysz czas tło się nie zmieni. Nie masz w większości zdjęć EXIFa więc gdybam na podstawie #441 gdzie było f4.2 i 1/640s.
bede próbował :) dzieki
---------- Post dodany o 07:24 ---------- Poprzedni post był o 07:23 ----------
Detal bardzo dobry w ostatnim, tylko znów Ci uciekł z GO.
To tak jak pisałem jak nie chcesz domykać to ustawiaj aprat bardziej równolegle do motyla.
Ja dziś do ważki chyba z 5 podejść robiłem zanim w miarę się ustawiłem.
też kilka podejść robiłem do tego motyla :) następnym razem będzie lepsze :)
napisałem kiedyś, że dorzuce kilka kadrów z fabryki , którą odwiedziłem więc prosze bardzo.
Bardzo fajne kadry, ale obróbka dla mnie zbyt agresywna.
Drugie to wygląda jak cień gitary po atomówce, a trzecie to potwierdza :)
tam było prawie jak po wybuchu. przy każdym kroku chmura pyłu. bałem się, że aparat sobie załatwie :) ale działa dalej :)
mglisty poranek dziś przyniósł mi dwa kadry, którymi się chciałem podzielić :) owad jako ciekawostka ( nie do oceny) . pomoże mi ktoś zidentyfikować? bo nie mam pojęcia co za piękny owad :/
ładny :) a kto to już wiem :) to Przeziernik osowiec. szkoda że taki szybki - może lepiej bym zrobił zdjęcie :) pozdr
Ostatnia fota bardzo klimatyczna, podoba mi sie :)
pozdro
Ostatnia fota bardzo klimatyczna, podoba mi sie :)
pozdro
w tym trzcinowisku po prawej chodziły sobie dwie sarny.modliłem się żeby wyszły w tą mgłę :) to by dopiero był kadr :) mam kilka zdjęć jednej z nich ale niezbyt dobre więc nie wrzucę :) pozdr
chciałem dodać jeszcze, że wracając do samochodu natknąłem się na wylinkę Rynnicy topolowej. kilka szybkich strzałów i pędem do domu. wyszło to tak :) jedno larwa gotowa do wylinki a druga już w połowie drogi :)
Larwa na P6190404 całkiem fajnie wyszła :).
Pierwsze z ostatniej wrzuty bardzo ładne.
Dobre robale :D
Kurcze, muszę rozdać... eeech
Najważniejsze że zdjęcia się podobają i wątek żyje :-) pozdr
Fajne te dwa ostatnie :)
pozdro
mglisty poranek...:/
Te mgiełki mi podeszły :)
Mglisty widoczek bardzo przyjemny, robal w trakcie wylinki - super!
nie sądziłem ze ten mglisty poranek się tak spodoba :)
nie sądziłem ze ten mglisty poranek się tak spodoba :)
Jest super! Ten drugi z ptakami również, chociaż tam odrobinę zwiększyłbym kontrast. Świetne fotografie. Gratuluję!
Jest super! Ten drugi z ptakami również, chociaż tam odrobinę zwiększyłbym kontrast. Świetne fotografie. Gratuluję!
posiedzizłem właśnie nad tym z Łabędziami i jest tak :) uff ciężko mi idzie :) za dużo whiskey chyba :) pozdr
posiedzizłem właśnie nad tym z Łabędziami i jest tak :) uff ciężko mi idzie :) za dużo whiskey chyba :) pozdr
Też sobie pozwoliłem popróbować, ale ja dałem troszkę mniejszy kontrast.