PDA

Zobacz pełną wersję : Fuji X100/X100S/X100T/X100F/X100V

Strony : [1] 2 3

merti
20.09.10, 08:11
Fuji dołącza do segmentu EVIL FUJI X100 (http://www.dpreview.com/news/1009/10091910fujifilmx100.asp)

Fujifilm FinePix X100 Specs

Sensor • APS-C CMOS sensor • 12.3 million pixels
Movie clips • 1280 x 720 pixels (HD) • with stereo sound
Lens • Fujinon lens with Super EBC Coating
   • F2-F16
   • Focal length : 23mm (35mm equivalent)
   • 9-bladed aperture diaphragm
   • 10 cm minimum focus
   • Built-in 3 stop ND filter
Focus • High-speed contrast AF
ISO sensitivity • ISO 200 • ISO 400 • ISO 800 • ISO 1600 • ISO 3200 • ISO 6400
        (ISO 100 - 128000 in expandable mode)
Shutter speed • 30 sec. to 1/4000 sec
Exposure Modes • Programmed AE • Aperture Priority • Shutter-Priority • Manual
Continuous shooting 5 fps
Optical Viewfinder 0.5X magnification with approx. 90% frame coverage
Electronic Viewfinder Ultrafine 1,440,000-dot LCD
LCD monitor • 2.8-inch • approx. 460,0000 dots
Storage SD / SDHC / SDXC memory card
Power TBC
Weight TBC
Dimensions 127(W) × 75(H) × 54(D) mm

Broszura (http://finepix.com/x100/en/pack/pdf/x100_English_0906.pdf)

http://www.finepix-x100.com/
http://finepix.com/x100/en/top.html

snuffi
20.09.10, 08:20
To jest kompakt z dużą matrycą jak Sigma a nie EVIL
Swoją drogą to jest cudny wizualnie!
Czekam na sample

Gundi
20.09.10, 08:35
Łaaaaaa
Tańsza Leica.

dzemski
20.09.10, 08:37
To jest kompakt z dużą matrycą jak Sigma a nie EVIL
Swoją drogą to jest cudny wizualnie!
Czekam na sample

matryca z Nikonów D90/D300s, więc w sumie wiadomo czego się spodziewać. Szkoda, że szkło 35mm a nie 28.

jacek00
20.09.10, 08:49
To Fuji już nie wchodzi w skład projektu 4/3? :) A sprzęt zacny i wyjątkowy :)

andytown
20.09.10, 08:53
tylko wizjer:(

maciupki 0,5 - 90%:( to będzie gorzej niż w e-330

C+
20.09.10, 08:58
:shock::grin::grin::grin:

rodzyn
20.09.10, 09:48
tylko wizjer:(

maciupki 0,5 - 90%:( to będzie gorzej niż w e-330

Mamieć też EVF potanie czy wbudowny - dla zew.- nie widać gniazda przyłczeniowego cyt:
hybrydowy wizjer:
optyczny – o powiększeniu 0.5 x i pokryciu 90% kadru z możliwością wyświetlania informacji z wbudowanego ekranu LCD,
elektroniczny – o rozdzielczości 1.44 mln punktów,
http://optyczne.pl/upload2/39261_fuji_x100_vf.jpg

epicure
20.09.10, 10:13
Ma wbudowany "hybrydowy wizjer" - można przełączać między OVF i EVF. Piszą o tym na dpreview.

snuffi
20.09.10, 10:40
Na 43rumors jest filmik jak to dziala. Ovf i evf dzialaja rownoczesnie.
Wyklikane z mobilka

merti
20.09.10, 10:41
miodzio ... :D

epicure
20.09.10, 10:44
Na 43rumors jest filmik jak to dziala. Ovf i evf dzialaja rownoczesnie.

Chyba masz rację. Tylko jaki jest tego sens?

Alleg_pl
20.09.10, 10:45
osz ty... ale dali po garach :D
no pięknie... i sliczny aparacik w dodatku... :D
wow
na wakacje bajka, i czuje ze jesli finansowo nie przyszaleja zbutnio to na nastepne wakacje mede jechal z mini-lejką.

qbic
20.09.10, 10:56
Wszystko fajnie, zastanawia tylko czemu nie użyli swojej matrycy.

epicure
20.09.10, 11:00
Już pewnie przestali produkować swoje APS-C. Widocznie się nie opłacało.

snuffi
20.09.10, 11:04
Wlasnie, czemu nie ma exr-a!?
Co do wizjera. Dzieki takiemu rozwiazaniu masz nieograniczone mozliwosci wyswietlania informacji w wizjerze przy zachowaniu dobrodziejstwa ovf. Przede wszystkim punkt lapania ostrosci nie jest narzucony przez producenta tak jak w lustrach tylko mozesz bardziej precyzyjniej go okreslic
Wyklikane z mobilka

epicure
20.09.10, 11:08
...przy zachowaniu dobrodziejstwa ovf.

No właśnie o to chodzi :) Rozumiem dobrodziejstwa optycznego wizjera TTL, takiego jak w lustrzankach. Rozumiem dobrodziejstwa wizjera dalmierzowców, jak w Leice. Ale co dobrego wnosi mały celowniczek, nie będący w osi obiektywu? Nie wiem :)

P.S. Jak się spisuje elektroniczny wizjer do PENa? :)

snuffi
20.09.10, 11:18
Dobrodziejtwem tego wizjera jest fakt lansu (prawie jak w leicach) i bardzo male zuzycie pradu.

Ad p.s. rewela, zobaczysz w sobote jak bedzie ciemno co to jest dobry evf
Wyklikane z mobilka

liplitark
20.09.10, 11:20
No i ciekawie się zrobiło... coś dla ludzi którzy lubią "starocie", przesłona na obiektywie, piękne pokrętełka rodem ze starych aparatów.

Matryca... choć nie będzie kolorków z s5pro to powinna "dać do pieca".

Coś na co czekałem, miałem brać się za sigmę dp-cośtam bo leica x1 jednak troszkę za droga a tu taka niespodzianka.

epicure
20.09.10, 11:23
Coś na co czekałem, miałem brać się za sigmę dp-cośtam bo leica x1 jednak troszkę za droga a tu taka niespodzianka.

Rzecz w tym, że sentyment do retro kosztuje. Sigma DP1 jest w cenie 1000 zł, a ten Fuji na bank będzie kilkukrotnie droższy.

merti
20.09.10, 11:33
... i można wróżyć że jeśli pozostali się przekonają to czeka nas sentymentalna przyszłość - puszki rodem z tamtych lat :) ... JA jestem za...:)

epicure
20.09.10, 11:37
Też jestem za, nawet jeśli miałoby to kosztować :)

liplitark
20.09.10, 11:57
Przy sigmie dp1 odstrasza mnie obiektyw, jak dla mnie jest za szeroki to pierwsza wada a po drugie za ciemny. Naprawili to w dp2 jednak zdublowali cenę. Przy okazji nie mają one wizjera (po za tym na sanki).

Ja nie mam nic przeciwko temu żeby spece od marketingu celowali w mój sentyment bo po prostu dają mi to co chciałbym mieć. Stara zorka sobie leży na moim biurku z tylko jednego powodu... daje mi tylko jedno... frajdę z robienia zdjęć.

rodzyn
20.09.10, 11:58
piszą:
cube007 | 2010-09-20 10:12:36
wg photorumors.com cena ok 150tys. jenow, u nas dodatkowo nowy VAT ;)

czyli 1500-1600 dolarów

i przemineło - jak sen złoty ...
gdyby jeszcze wymienne szkła , ale ...

Raven_Design
20.09.10, 12:06
Piękny... Ech...

nightelf
20.09.10, 12:18
Piękny :-)
Sterowanie wszystkimi parametrami na pokrętła, solidna obudowa.
Ten wizjer też zdaje się genialny, połączenie EVF z optycznym bardzo pomysłowe.

EuroLiberty
20.09.10, 14:57
Co do wizjera. Dzieki takiemu rozwiazaniu masz nieograniczone mozliwosci wyswietlania informacji w wizjerze przy zachowaniu dobrodziejstwa ovf.

Przy tak małym wizjerze na jaki się zanosi o dobrodziejstwach jakie niesie OVF nie może być mowy. Jak rozumiem przy zastosowanym przez Fuji OVF będziemy mieć doczynienia z paralaksą, co jest wyjątkowo upierdliwe. Chyba, że będzie dostępna opcja jej korekcji. Przykładowo na OVF zostanie wyświetlona ramka odpowiadająca obrazowi padającemu na matrycę.

Wolałbym dobrej jakości EVF niż protezę OVF. Nawet średniej jakości EVF jaki stosuje Panasonic w GF1.

Aparat ciekawy. Będzie sporo kosztować. Jeśli ktoś ma ciśnienie na małe, to pewnie przyniesie mu sporo radości. Osobiście wolałbym "grzmota" D7000 z 35/1,8.

Pozdrawiam

yendash
20.09.10, 14:58
Może i retro ale... współczesne wydmuszki nijak się mają do tego czym zajmuje się ergonomia. Ja nie narzekam na pokrętła, to dzisiejsza bylejakość kazała im powtykać dzieścia błyszczących guzików i pooblepiać naklejkami... super, mega exr, avchd... i 50 pierdylionów pixeli etc.//

heyahero
20.09.10, 15:05
Przy tak małym wizjerze na jaki się zanosi o dobrodziejstwach jakie niesie OVF nie może być mowy. Jak rozumiem przy zastosowanym przez Fuji OVF będziemy mieć doczynienia z paralaksą, co jest wyjątkowo upierdliwe. Chyba, że będzie dostępna opcja jej korekcji. Przykładowo na OVF zostanie wyświetlona ramka odpowiadająca obrazowi padającemu na matrycę.

Wolałbym dobrej jakości EVF niż protezę OVF. Nawet średniej jakości EVF jaki stosuje Panasonic w GF1.

Aparat ciekawy. Będzie sporo kosztować. Jeśli ktoś ma ciśnienie na małe, to pewnie przyniesie mu sporo radości. Osobiście wolałbym "grzmota" D7000 z 35/1,8.

Pozdrawiam

Mam starego grzmota od fuji, kliszaka. Korekta paralaksy jest i działa to nienajgorzej. Też za bardzo nie rozumiem łączenia OVF z EVF, przy słabych parametrach tego pierwszego. Może jest to związane z pracą układu AF, nie wiem. Niemniej jednak kto jak kto, ale OlyTaliby są przystosowane do pracy ze "światełkiem w tunelu" ;)
Swoją drogą - piękna maszynka, optyka niczego sobie. Czekam na jakieś oficjalne sample, choć znając życie cena będzie raczej kolekcjonerska.

Pozdrawiam

nightelf
20.09.10, 15:07
Pozdrawiam

Widziałeś filmik promocyjny na egadget?
Wynikałoby z niego, że kiedy korzystasz z OVF widoczna jest zielona ramka, ukazująca co będzie na zdjęciu, a po naciśnięciu przełącznika widzisz obraz z EVF mającego 1.440.000 punktów.
Więc to chyba całkiem fajny bajer.

maestro
20.09.10, 15:11
Bomba aparat.
Jednym słowem rewelacja. Jasny obiektyw, duża matryca - obrazek z niego będzie na pewno ładny - jak na Fuji przystało.

PiterM
20.09.10, 15:42
Ideał :cool:

darkelf
20.09.10, 16:00
Podoba mi sie bardzo, ciekawe jaka cena w Polsce bedzie?

dzemski
20.09.10, 16:17
Podoba mi sie bardzo, ciekawe jaka cena w Polsce bedzie?

spodziewałbym się wysokiej, w okolicach 3500-4000 zł

S4INT
20.09.10, 16:21

Wszędzi przewija się 1700$ (nie wiem na ile to prawda), a to znaczy, że będzie z dwa razy tyle...

tomek76k7
20.09.10, 16:22

gdzieś przeczytałem że około 150 000 Y

Kaz de Wro
20.09.10, 19:55
Wiele ciekawego dzieje się ostatnio w zaawansowanych kompaktach, bravo Fuji!
Chociaż spodziewałem się jakieś obecności Fuji w nowym E-5, to teraz widzę co im siedzi w głowie.

Powiem tak, moje dwa Fujinony czekają na wersję z wymienną optyką. I chyba długo nie będę czekał;-)

diabolique
20.09.10, 21:07
Niby wszystko ładnie pięknie, ale...
Wygląd - rzecz gustu, mnie się nie podoba
Jedna ogniskowa, w dodatku 35mm dość wąsko pozycjonuje ten aparat.
Nie do końca rozumiem ten pomysł - niby proteza dalmierza, ale nie ten wizjer, niby ewolucja kompakta, ale nie ta wygoda (dla użytkownika przyzwyczajonego do AUTO i zooma 28-300mm), niby odejście od wielkich gabarytowo lustrzanek, ale nijak ich nie zastępuje.
Czyżby tylko dla kolekcjonerów?
Pogdybać można, kupić i tak nie zamierzam, bo mam już komplet sprzętów
:grin:

yendash
21.09.10, 12:57
Dywagacje trochę w stylu - do czego mi średnioformatowy dalmierz z jednym szkłem. Mam, używam i bardzo mi odpowiada.
Mi się tam podoba, oczywiście nie w cenie za jaką mogę kupić jakiegoś om1/2 z 35mm i tysiącem slajdów.

chomsky
21.09.10, 15:55
Jest cudowny a cena? Taka jak D90 + 35mm czy jakaś inna tania stałka. Panowie, byle jaka stałka dośc jasna, kosztuje 4 tysiaki, np; stałki Pentaxa. A tu macie i stałke i piekny aparat. Cudo!
Cześc.Ch.

cadman
21.09.10, 16:09
Mnie też się podoba ten aparacik. Jeśli rzeczywiście będzie tak dobra jakość obrazka jak to piszą, biorę go pod uwagę w swoich rozważaniach. A może by tak wrócić do czasów młodości, kiedy wystarczał aparat z jednym obiektywem? Może czas uwolnić się od tego zbędnego balastu balastu szklanego. Może czas wrócić do korzeni?

Azazel
21.09.10, 21:21
Dla mnie jest tym czego szukam.
Ma małe rozmiary, dobrą matryce, dobrą jakość wykonania i styl.

Zoom nożny trąca nostalgią do analoga ze stałkami, mi się podoba.
Gdy sample potwierdzą słowa pisane przez producenta wraz ceną 1,2k $ - kupię sobie.

sn00p
22.09.10, 08:38
Co jak co, ale ten design niejednemu przypadnie do gustu.
Werynajshałmacz?

Jerry_R
23.09.10, 02:18
Marzec 2011, ~1 000 USD?
http://www.engadget.com/2010/09/21/fujifilms-finepix-x100-ships-march-2011-for-1-000-we-go-hands/

liplitark
23.09.10, 02:29
Ta cena była by bardzo rozsądna IMHO, takie wstrzelenie się pomiędzy sigmy a leice.

Jerry_R
23.09.10, 03:03
Na forum Leici glownie jeden komentarz: tak powinna wygladac od samego poczatku X1...

Jerry_R
24.09.10, 03:58
Fuji vs Leica X1:
- szybsze szklo - f/2.0 vs f/2.8
- mniejsza minimalna odleglosc ostrzenia - 10cm vs 30cm
- krotsza migawka - 1/4000 vs 1/2000
- hybrydowy wizjer vs brak
- filtry ND vs brak
- wideo HD vs brak

Jeszcze jeden przeglad: http://www.digitalcamerainfo.com/content/Fujifilm-FinePix-X100-First-Impressions-Review.htm

Rafał Czarny
24.09.10, 08:19
Ładna zabawka, ale dla mnie bezużyteczna. Nie wpakuję takiej kasy w aparat, który nie ma wymiennej optyki.

Gdyby do niego było kilka fajnych stałek, to byłaby inna bajka. A tak to dla mnie tylko ciekawostka.

Jerry_R
12.10.10, 02:03
FUJIFILM X100 @ bmupix.com: http://www.bmupix.com/journal/2010/9/20/fujifilm-x100.html

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.bmupix.com/storage/thumbnails/5719816-8620834-thumbnail.jpg)

Darekw1967
12.10.10, 08:57
Witam !

Aparat ladnie wyglada i mozna miec sentyment do
dawnych czasow ale czy to naprawde jest warte tej ceny ?

Pozdrawiam

motoko
12.10.10, 09:09
Witam !

Pozdrawiam

Technicznie rzecz biorąc nie jest. To gadżet nie aparat. Ale kusi, kusi...

chomsky
12.10.10, 09:16
Witam !

Pozdrawiam

Jest wart, to znakomity korpusik i szkło, które ( jeśli okaże sie dobre) wartuje swoje. Wszystko jest nieżle zbudowane- cóż więcej. Stalka potrafi kosztować tyle ile ta calość. Mnie cena nie zaskakuje.
Nigdy praktycznie nie wymieniam szkiel, jeśli już to w domu kiedy szykuje torbę. Mam dwa- trzy korpusy i wyciągam je z torby, jest to szybsze i bezpieczniejsze niz mieszanie szklami.
Więc może zamiast stałki 35mm mieć w torbie takie cacko??
Tak się nauczyłem - to nie znaczy, że tak jest dobrze.
To Fuji jest rewelacyjne i wielu będzie chciało je miec- może troszke w formie foto-biżuterii?
Cześć.Ch.

p.s. Kiedy patrzyłem za limitetami do Kx to zobaczyłem ceny dość wysokie. Cóż, jakość i dobra konsytrukcja mają wartość.
p.p.s. kiedyś Fuji miała serię dalmierzowców na szeroką błone chyba 6x9, dwa modele, każdy z niewymienna optyką i inną ogniskową, małe dość i lekkie jak na szeroki film. Znakomita optyka, chętnie kupowane przez entuzjastów doskonałej jakości. Może pomysł jest ten sam? Dwa-trzy korpusy każdy z wbudowanym obiektywem o innej ogniskowej, np; 21mm, 35mm, 90mm.

tymczasowy_
12.10.10, 09:31
p.p.s. kiedyś Fuji miała serię dalmierzowców na szeroką błone chyba 6x9 dwa modele każdy z niewymienna optyką i inną ogniskową, małe dość i lekkie jak na szeroki film. Znakomita optyka, chętnie kupowane przez entuzjastów doskonałej jakości. Może pomysł jest ten sam?Dalej ma. Bessa III jest też sprzedawana pod marką Fuji. Jedyne 1999Euro. Sam czasami o nim myślę, jak mam w rękach swoją M RZ 67.

liplitark
12.10.10, 10:48
Technologicznie pewnie nie jest tyle wart... chociaż gdy stałka okaże się dobra to pewnie grupa docelowa go kupi, ta dbająca o obiektyw a ta nie dbająca też go kupi ze względu na wygląd/sentyment.

No właśnie "grupa docelowa" bo trzeba przyznać że nie jest to zabawka dla każdego. Cena to takie wstrzelenie się pomiędzy dp2 a x1. Pewnie technologicznie stoi wyżej niż dp2 choćby ze względu na auto focus (Wrrrrrrrrrr najbardziej mnie on denerwuje) a i obiektywy są podobne tyle że x100 jaśniejszy.

Nie ma co tu za bardzo na cenę narzekać jeśli zapowiedzi będą prawdziwe to z pewnością znajdą się klienci... Ja przejrzałem swoje fotki i większość codziennych pstryków robię pomiędzy 30 a 60mm a co za tym idzie poważnie rozważę taką zabawkę

Marcin510
12.10.10, 12:52
przy tak duzej matrycy jak na kompakt az by sie prosilo o jakis zoom
a nie stalka

cos ala 23-55 chociaz f2-f4

wtedy to byla by rewelka

ta stalka 23mm to jakis dziwny pomysl
juz sensownie brzmialo by 33mm f2, wtedy przynajmniej byl by to ekwiwalent standardu 50mm i juz jako taka glebie na tej ogniskowej mozna uzyskac

a tak... ogniskowa jak w komorce
nie wroze temu czemus sukcesu choc wyglada pieknie

Jerry_R
12.10.10, 12:59
Coz, co osoba - to potrzeba. Moje sie pokrywaja z Chomsky'im w 100%.

tymczasowy_
12.10.10, 13:43
Dokładnie, każdy ma swoje przyzwyczajenia. Zoom, i to z dobrym światłem i dobrymi innymi parametrami to gabaryty i waga, plus waga samego x100 i znowu mamy kilogramy jak w lustrzance.

Ogniskowa rzędu 35mm, 40mm jest naprawdę bardzo fajna i uniwersalna. Jest to znacznie szerzej niż 50mm (krajobraz, miasto, wnętrza) a wciąż można też robić ciaśniejszy portret.

Jeśli obiektyw będzie rysował podobnie do tych z Yashica GS, GSN czy Canoneta QL, a z ceną nie przegną i czegoś nie spieprzą w obrazowaniu, to pozycja będzie godna zastanowienia. Jak x100 będzie święcić sukces rynkowy, to może inni pójdą w ślady Fuji.

epicure
12.10.10, 14:21
Bez zooma 24-70 mm (ekw.) lub wymiennych obiektywów to to jest tylko zabawka. Mamy XXI wiek, a oni dają taką biedę jeśli chodzi o optykę. Ale wygląda to ładnie.

chomsky
12.10.10, 15:07
przy tak duzej matrycy jak na kompakt az by sie prosilo o jakis zoom
a nie stalka

cos ala 23-55 chociaz f2-f4

wtedy to byla by rewelka

ta stalka 23mm to jakis dziwny pomysl
juz sensownie brzmialo by 33mm f2, wtedy przynajmniej byl by to ekwiwalent standardu 50mm i juz jako taka glebie na tej ogniskowej mozna uzyskac

a tak... ogniskowa jak w komorce
nie wroze temu czemus sukcesu choc wyglada pieknie

To jest kolego ekwiwalent te 23mm to 35mm w przeliczeniu. Więc ten aparat posiada szklo 35mm jakby.
Cześć.Ch.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Bez zooma 24-70 mm (ekw.) lub wymiennych obiektywów to to jest tylko zabawka. Mamy XXI wiek, a oni dają taką biedę jeśli chodzi o optykę. Ale wygląda to ładnie.

Znasz wielu którzy brzydzą się zoomami i preferuja stałki- to dla nich.
Musimy się nauczyc, że pewne grupy towarów nie są przeznaczone dla nas tylko dla kogoś innego. Wiec nie wieszajmy psów na czymś co nam nie pasuje. Najwidoczniej będzie pasowało innym. Mnie by pasiło. Jak najbardziej. Mialem Yashikę T4*( mam ja nadal tylko nie używam) i bardzo chętnie jej używałem, było to doskonal;e narzędzie chociaż posiadało tylko program i to bez korekcji naswietlania czy lampki wbudowanej. Ale jaki obiektyw! Ludzie uzywali takich a nawet wieksze, jak Yashica Electro, dalmierzowe Minolty, czy Cannonety, najcześciej ze szkłem 40mm lub 35mm, jasności 2,8 lub 3,5 a nawet f4. Bardzo fajne aparaty i na nich to wyraznie wzoruje sie Fuji, z tym, że sterowanie rodem jest z dalmierzowych Leic a nawet jest znacznie bardziej rozbudowane.
Wszystko to za kasę bedącą ułamkiem ceny Leici M7/8 ze szkłem 35mm.
Jeszcze narzekacie. Malkontenci!
Czesć.Ch.

epicure
12.10.10, 16:06
Znasz wielu którzy brzydzą się zoomami i preferuja stałki...

Owszem, znam. Ale oni mają tych stałek po kilka sztuk i żonglują nimi ciągle. Gdyby im teraz zostawić tylko jeden obiektyw, przykleić go do bagnetu i resztę zabrać, to nie byliby zadowoleni.

Musimy się nauczyc, że pewne grupy towarów nie są przeznaczone dla nas tylko dla kogoś innego. Wiec nie wieszajmy psów na czymś co nam nie pasuje.

Gdybym miał zamiar wieszać na czymkolwiek psy, spłodziłbym tu wielostronicowy paszkwil o tym, jakie to coś jest beznadziejne i nienadające się do użytku. A napisałem jedynie, że to ładnie wyglądająca zabawka. To dość łagodna opinia.

Jeszcze narzekacie. Malkontenci!

Narzekałbym, gdybym był zainteresowany tym aparatem, a zawiódłbym się na tym, co on oferuje. Ale jako że kupić go nie zamierzam, to jedynie przedstawiam swoją opinię na temat jednej z tegorocznych nowości rynkowych.

Rafał Czarny
12.10.10, 17:06
Gdyby miał wymienne obiektywy - świetne optycznie stałki 20mm., 35, 50, 85 i 135 (w przeliczeniu na mały obrazek) i kosztował duuuuużo mniej niż Leica to może kiedyś rozważyłbym taki system.

Nie używam aparatów do lanserki, tylko do fotografowania, więc taka cecha jak "fajność z wyglądu" średnio mnie kręci. Co nie zmienia faktu, że aparat wygląda naprawdę fajnie.

Jerry_R
12.10.10, 17:17
Bez zooma 24-70 mm (ekw.) lub wymiennych obiektywów to to jest tylko zabawka
Dla niektorych tak. Fuji wyjasnilo dlaczego nie ma zoom'a - chca dostarczyc MAKSYMALNA jakosc. ZADNYCH KOMPROMISOW.

Na ile to sciema, a na ile prawda - bedziemy wiedziec za kilka mies.
Mnie np. ten aparat zainteresowal wlasnie dlatego ze jest to stalka, nie zoom.

A przy tak niskiej cenie - wole dokupic np. pozniej drugie body z ogniskowa portretowa i wiecej mi nie trzeba.
Ultra wide zostawie sobie w u43.

Marcin510
12.10.10, 17:41
To jest kolego ekwiwalent te 23mm to 35mm w przeliczeniu. Więc ten aparat posiada szklo 35mm jakby.
Cześć.Ch.

kolego, po czym wywnioskowales z tego co napisalem ze nie wiem iz te 23mm jest to ekwiwalent?? :)

przeciez moje slowa
"ta stalka 23mm to jakis dziwny pomysl
juz sensownie brzmialo by 33mm f2, wtedy przynajmniej byl by to ekwiwalent standardu 50mm i juz jako taka glebie na tej ogniskowej mozna uzyskac"

jasno wskazuja na to ze wiem o czym pisze i wiem ze to ekwiwalent
i ze domagam sie 33mm ktore bedzie ekwiwalentem 50mm

Rafał Czarny
12.10.10, 17:53
Mnie akurat taka ogniskowa pasuje. Idealna dla mnie do streeta. Gdybym miał wybierać najbardziej użyteczną dla mnie ogniskową, to właśnie 35 mm.

chomsky
12.10.10, 19:35
kolego, po czym wywnioskowales z tego co napisalem ze nie wiem iz te 23mm jest to ekwiwalent?? :)

przeciez moje slowa
"ta stalka 23mm to jakis dziwny pomysl
juz sensownie brzmialo by 33mm f2, wtedy przynajmniej byl by to ekwiwalent standardu 50mm i juz jako taka glebie na tej ogniskowej mozna uzyskac"

jasno wskazuja na to ze wiem o czym pisze i wiem ze to ekwiwalent
i ze domagam sie 33mm ktore bedzie ekwiwalentem 50mm

To wcale nie jest dziwny pomysł kolego, ale jak najbardziej sensowny. Twój pomysl jest troche dziwny. Co to za "cyfrowy dalmierzowiec" z 33mm obiektywem (w ekwiwalencie 50mm).
Dalmierzowce ze stałym szkiełkiem mialy raczej 28/35/40mm. Standart w tamtych czasach to 40mm a nawet 38. Faktem ze póżniej pojawiły sie nawet 45mm i 50/55 stał sie standartem ale nie w dalmierzowych zabawkach. Zenit walnął nawet 58mm- skandal!!
Twój pomyśl jest raczej za wąski jak na szklo na stałe przyspawane do korpusiku. I nie jest to kwestia demokratycznego widzimisie tylko zwyklego utylitarnego podejscia.
Cześć.Ch.

heyahero
12.10.10, 21:48
Tak patrzę sobie na tą jałową dyskusję nt. dalmierzowców i zastanawiam się, dlaczego jeszcze nie narzekacie na to, że do takiej Lejki nie da się podpiąć taniego 70-200/4? Przecież ten fudżik, to ani lustrzanka, ani średni format, tylko krótki "wzdech" do dawnych czasów.
Mam takie małe analogowe cudo (a tam cudo - niezły klocek!) z ostrym jak brzytwa szkiełkiem 40mm/f1.7. Dla mnie miód, nawet z przyklejonym na stałe szkiełkiem.

Pozdrawiam i pracuję dalej ;)

PS. Od 40mm wolałbym 35 :D

micky
23.10.10, 10:01
jakoś zacichło o "fufu" ?

można co najwyżej popatrzeć na symulacje

http://www.finepix-x100.com/gallery/

Jerry_R
24.10.10, 17:36
Mike Johnston, 2005: http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/dmd-the-digital-camera-id.html

sn00p
19.11.10, 10:12
Wiadomo coś kiedy ten aparat ma trafić na półki ?

Jerry_R
19.12.10, 01:27
Zaktualizowana "Historia - rozdzial 1" [EN]: http://www.finepix-x100.com/story

HrabiaMiod
19.12.10, 01:52
35mm to idealna dla mnie ogniskowa. Było nią 50, ale dorosłem i 35 jest jednak lepsze. Gdy wychodzę na spacer, nigdy nie chce mi się targać torby. Biorę korpus OM2 i obiektyw. 50 albo 35 i po wszystkim. Nie wiem po co targać ze sobą 2 zoomy i trzy stałki i jeszcze blendę z lampą : )

Jerry_R
22.12.10, 22:04
X100 to dopiero... POCZATEK ;-)

http://www.quesabesde.com/noticias/fujifilm-finepix-x100-entrevista-hiroshi-kawahara,1_en_7074

"CMOS sensor because of its high-speed processing, achieving in this way a high-speed AF"

=> czyli AF jak w Panasie, pytanie czy jak w GX lub GH1, czy juz jak w GH2?

Jerry_R
23.12.10, 14:27
Chapter 2: Viewfinder: http://www.finepix-x100.com/story/viewfinder

mynameisnobody
23.12.10, 14:45
R E W O L U C J A -POKAZUJE ODLEGŁOŚĆ OSTRZENIA W WIZJERZE !
A myślałem że najtrudniej było wymyślić koło!

Mirek54
23.12.10, 16:03
A myślałem że najtrudniej było wymyślić koło!

Ups.Widac myslenie nie jest Twoja najmocniejsza strona:wink::wink::grin::grin::grin::-P

Jerry_R
23.12.10, 17:23
G2, GF2, GH2 tez maja, ale X100 ma raczej lepiej zaimplementowana. Tzn. jest nie tylko skala, min i niesk. ale rowniez wybrane odleglosci np. w metrach.

nightelf
23.12.10, 23:33
Chapter 2: Viewfinder: http://www.finepix-x100.com/story/viewfinder

Fajny ten hybrydowy wizjer.
Szkoda, że Fuji nie zechciał wejść w mikro 4/3.

Tak tworzy fajny aparat, tylko dla entuzjastów i za sporą kasę.

Jerry_R
23.12.10, 23:49
Tak tworzy fajny aparat, tylko dla entuzjastów i za sporą kasę.
Eee.... Fuji jest sprytny - daje body i obiektyw taniej niz Leica sam obiektyw.
A spodziewam sie bardzo dobrej jakosci tej kombinacji.

Bardzo wiele osob kupi X100. Fuji zarobi pewnie na tym wiecej, niz gdyby weszlo w u43, choc... Kto wie do konca... Na pewno sie wyroznia. Gdyby weszlo do u43 - byloby jednym z wielu.

Wreszcie madrzejszy marketing niz nachalnosc innych firm reklamami w kinie...

epicure
24.12.10, 01:55
Eee.... Fuji jest sprytny - daje body i obiektyw taniej niz Leica sam obiektyw.

Spojrzałbym na to z innej strony: Fuji jest niezbyt sprytny - daje kompakt, w dodatku ze stałoogniskowym obiektywem, za cenę dwukrotnie wyższą, niż podstawowa lustrzanka z kitowym zoomem i jasną stałką o takich parametrach, jak szkło w X100.

Bardzo wiele osob kupi X100.

Możliwe, ale raczej tylko w jakimś równoległym wszechświecie. W naszych realiach aparat ten zakupi bardzo niewiele osób. Kilkukrotnie tańsze Sigmy DP jakoś nie zawojowały rynku, osiągając pewnie ułamek procenta ilości sprzedanych aparatów z matrycą większą paznokieć małego palca. Bardzo mi się podoba wygląd i forma X100, ale patrząc obiektywnie, to sprzedać on się może jedynie jako limitowany produkt dla bardzo wąskiego grona odbiorców, a to nie idzie w parze z dużą popularnością.

mynameisnobody
24.12.10, 02:43
Lustrzanka cyfrowa w publicznym miejscu to obciach (z workiem chińskich stałek jeszcze większy).
Wyciągasz z plecaka i ci co nie zdążyli uciec żądają tantiemów lub grożą policją.
Lustrzanki w równoległym świecie odchodzą właśnie do lamusa.
Takie żywe skamienieliny poprzedniej epoki.
Ciekawe czy ktoś spłaca jeszcze raty za 300D :mrgreen:
Epicure -"patrząc obiektywnie" w Twoich ustach ma bardzo ciekawą wymowę :grin:

Wesołych!

Jerry_R
24.12.10, 03:01
za cenę dwukrotnie wyższą, niż podstawowa lustrzanka z kitowym zoomem i jasną stałką o takich parametrach, jak szkło w X100.
Lustrzanka, lustrzanka... Ja wiem, ze w PL zyjemy. Ale na swiecie nie tylko lustrzankami ludzie zdjecia robia...
Ten aparat W OGOLE nie ma porownania do lustrzanki... Ja wiem, ze moze to ciezko zrozumiec niektorym, ale sa ludzie, ktorzy nie tkna lustrzanki.

Możliwe, ale raczej tylko w jakimś równoległym wszechświecie. W naszych realiach
Wystarczy zobaczyc jakie ten aparat wzbudzil emocje na forach Rangefinder, Leici, a nawet DP Review. Nasze realia pod wieloma wzgledami nie odzwierciedlaja swiata, wiec nie wiem, czemu sie na nie powolujesz...

epicure
24.12.10, 03:22
Lustrzanka, lustrzanka... Ja wiem, ze w PL zyjemy. Ale na swiecie nie tylko lustrzankami ludzie zdjecia robia...

Zamiast "lustrzanka" wstaw sobie słowo "aparat". Nie ważne, czy taki aparat będzie miał lustro, czy nie. Ważne, że z zoomem i jasną stałką będzie kosztował dużo mniej, niż X100, który jest niczym więcej, jak stałoogniskowym kompaktem. I dlatego nie stanie się popularny.

Wystarczy zobaczyc jakie ten aparat wzbudzil emocje na forach Rangefinder, Leici, a nawet DP Review.

To margines. Zawsze znajdą się stosunkowo niewielkie grupy, które emocjonują się mało popularnymi, egzotycznymi rozwiązaniami. Ich głos na forach nie sprawił jeszcze, że Leika zanotowała choćby 0,5% udziału w rynku aparatów cyfrowych. Nie sprawił też, że inne tego typu konstrukcje spotykane są na co dzień w fotograficznym użyciu. I nie sprawi również, że dużo ludzi rzuci się na drogiego kompakta w stylu retro.

Nasze realia pod wieloma wzgledami nie odzwierciedlaja swiata, wiec nie wiem, czemu sie na nie powolujesz...

Nie mówię o polskich realiach, tylko o światowych. Zobacz sobie wyniki sprzedaży różnych modeli zaawansowanych aparatów na świecie (lustrzanek, bezlusterkowców i kompaktów z dużymi matrycami), zwróć uwagę które z nich kupowane są przez naprawdę dużą ilość osób, spróbuj zrozumieć potrzeby i preferencje tego targetu, pomyśl w jakim stopniu spełnia je X100, a następnie tak szczerze wytypuj, na której pozycji tej tabeli znajdzie się ten model, gdy już wejdzie do sprzedaży. Zjem publicznie swoje włosy, jeśli będzie bliżej środka, niż jej końca ;)

Rafał Czarny
24.12.10, 08:29
Przez to, że ma przyspawany obiektyw ten aparat będzie tylko sezonową ciekawostką.

mynameisnobody
24.12.10, 11:50
przez kolejnych parę sezonów...
To odwrotność ciekawostki.
Dzięki przyspawanemu obiektywowi będzie dostępny w cenie budżetowego szkła Leici czy Zaissa dla M.
Taki summarit 35mm f2.5 kosztuje 1350€
...
Bo chyba nie sądzisz że do "bagnetowej" X100 miałoby pasować plasticzane 50mmf1,8? czy inna flinta dziadka?
Ten aparat już jest "legendarny" (mogą go nawet nie zacząć sprzedawać).
Jeśli chodzi o wagę słów to od ciekawostki do legendy jest długa droga.
Na przeciwległym biegunie stoi olympus E-5> idealna ciekawostka.

Jerry_R
25.12.10, 01:46
To margines. Zawsze znajdą się stosunkowo niewielkie grupy, które emocjonują się mało popularnymi, egzotycznymi rozwiązaniami. Ich głos na forach nie sprawił jeszcze, że Leika zanotowała choćby 0,5% udziału w rynku aparatów cyfrowych. Nie sprawił też, że inne tego typu konstrukcje spotykane są na co dzień w fotograficznym użyciu. I nie sprawi również, że dużo ludzi rzuci się na drogiego kompakta w stylu retro.
Nie rozumiem... Martwi Cie to?

Martwi Cie, ze ktos wypuszcza bardzo ciekawy sprzet skonstruowany z mysla o swiadomych fotografujacych, nie bedacych masami?

To nie jest aparat dla wszystkich, to nie jest aparat dla mas. Ale jest odpowiedzia. Odpowiedzia na glosy ludzi, ktorych Leica nie sluchala. Fuji posluchal, daje sprzet za pol ceny LEICI X1 ze wszystkimi poprawkami, ktorych ludzie chcieli plus jeszcze wiecej.

Ja nie bardzo rozumiem sens i przeslanie Twoich slow. Co mnie obchodzi na ktorym miejscu on bedzie na tabelach.

Bojomir
25.12.10, 02:12
Zamiast "lustrzanka" wstaw sobie słowo "aparat". Nie ważne, czy taki aparat będzie miał lustro, czy nie. Ważne, że z zoomem i jasną stałką będzie kosztował dużo mniej, niż X100, który jest niczym więcej, jak stałoogniskowym kompaktem. I dlatego nie stanie się popularny.

Nie mówię o polskich realiach, tylko o światowych. Zobacz sobie wyniki sprzedaży różnych modeli zaawansowanych aparatów na świecie (lustrzanek, bezlusterkowców i kompaktów z dużymi matrycami), zwróć uwagę które z nich kupowane są przez naprawdę dużą ilość osób, spróbuj zrozumieć potrzeby i preferencje tego targetu, pomyśl w jakim stopniu spełnia je X100, a następnie tak szczerze wytypuj, na której pozycji tej tabeli znajdzie się ten model, gdy już wejdzie do sprzedaży. Zjem publicznie swoje włosy, jeśli będzie bliżej środka, niż jej końca ;)

A ja mam to wszystko w.... a jego i tak kupię :grin:
Wesołych Swiąt

epicure
25.12.10, 02:20
Nie rozumiem... Martwi Cie to?

Martwi Cie, ze ktos wypuszcza bardzo ciekawy sprzet skonstruowany z mysla o swiadomych fotografujacych, nie bedacych masami?

Nie, w ogóle mnie to nie martwi. Nawet się cieszę.

Ja nie bardzo rozumiem sens i przeslanie Twoich slow. Co mnie obchodzi na ktorym miejscu on bedzie na tabelach.

Skoro twierdziłeś wcześniej, że to będzie świetnie sprzedający się sprzęt, no to ja przedstawiam Ci punkt widzenia, który zakłada inną wersję wydarzeń. Czego nie rozumiesz?

Jerry_R
25.12.10, 04:03
OK, mamy zatem rozna definicje swietnie sprzedajacego sie sprzetu.
Pewnie moja wina, nie neguje.

Bynajmniej nie mialem na mysli stoisk w FotoJokerach, polek w Saturnie i wynikow na listingach miesiecznych, czy kwartalnych. Nie beda o nim rozmawiac laski w kinie.

Ale zobacze go u kilku fotografujacych znajomych, bardziej swiadomych, sam tez rozwazam zakup.

chomsky
25.12.10, 11:09
Wesolych Swiat Bozegonarodzenia!!
Tym aparatem bedzie sie fajnie fotografowalo. Nie wiem czy macie takie uczucie, ze milo sie foci aparatami w dawnym stylu. powoli z namyslem, ustawiajac parametry pod kazda fotke, powoli kadrujac. To naprawde przyjemne. Nie widze nic milego w obludze karabinu maszynowego udajacego aparat.
Jesli szklo w tym Fuji bedzie fajne ( wierze, ze bedzie bo Fuji ma wielkie doswiadczenie w produkcji optyki), jesli matryca bedzie dobra to w tej cenie ten aparat zakupie.
Zawsze chcialem miec Leice ale nie bylo mnie stac. Teraz mam w zasiegu mozliwosci prawdziwe cudo.
czesc.Ch.
p.s. idę na gołąbki, pierogi i uszka z barszczem.

mynameisnobody
25.12.10, 13:24
Jesteś starym muzealnym tetrykiem który nie wie co to postęp.
Najważniejsze co i jak się będzie sprzedawać*i jakie miejce w rankingach zajmie.
Niech bedzie pochwalony DXO Benchmark.
Idę na moczkę i makówki (być może napiszę pod ich wpływem coś głupszego niż zwykle).
Wyobraźcie sobie że byłem wczoraj jedyną osobą która w ciądu godziny (stania w kolejce) w sklepie rybnym poprosiła o ...karpia.
Tu gdzie mieszkam karp jest całkowitym niewypałem rynkowym i w dodatku tak drogi że cała konkurencja go miażdży (głównie scampi i kalmary).
Smacznych świąt!

cadman
25.12.10, 14:28
Do wykonania dobrej fotografii naprawdę nie potrzebujemy kosmicznych technologii. Wystarczy nam aparat z jednym, dobrym optycznie, uniwersalnym obiektywem. Wystarczy, aby posiadał dobry jakościowo nośnik, analogowy lub cyfrowy. Dobrze jeśli ma wbudowany światłomierz, jeśli nie to można użyć osobnego światłomierza. Wszystkie współczesne "wodotryski" są psu na budę, jeśli zapisany obraz nie daje pożądanej jakości. Mam nadzieję, że w przypadku X100 będzie tak, jak zapewniają autorzy filozofii i idei projektu. Minimum gadżetów, maximum efektu.

chomsky
25.12.10, 21:33
Wczoraj i dzis ze szwagierka ( mloda i ladna mieszkanka Insbruka) focilismy co starszych czlonkow rodziny, ktorzy cudownie gestykulowali rozprawiajac przy swiatecznym stole o dawnych przewagach. Ja Kx z Tamronem 17-50/2,8 a szwagierka ( naprawde mloda i ladna) Canonem (tfu, tfu, tfu,) 50d+85/1,8 i tyle. Troszke ciasny z tym cropem i bylo lazenia po scianach ale i tak wiekszosc zdjec zrobilismy na zmiane( aparatow) tym szklem+ Canon,tfu, tfu, tfu.
Nawet gdyby to szklo bylo przyspawane czy przyklejone (to niewazne, bo i tak bylo jedyne z tym Canonem, tfu, tfu, tfu,) nie mialoby to zadnego znaczenia- starczylo prawie do wszystkiego (no z wyjatkiem grupowych zdjec rodzinnych tu Tamron sobie radzil). Gdyby to bylo cos szerszego to naprawde nie czul bym zawodu, ze to przyspawane na stale i nie da sie wymienic. Nawet poczatkowo zdziwilo mnie, ze szwagierka swiadomie przytargala tylko jedno szklo ( ma ich wiecej) i to tak waskie??
Jak mialem Kijewa 19 + 50/5 sovieckiego to starczal mi przez cale studia i wszystkie wyjazdy w goryze 30lub 40 i imprezy alkoholowo- taneczne i sto innych. Nawet nie wiedzialem ze istnieja jakies zoomy? Malo kto mial wiecej niz 1-2 obiektywy czasem 3 i to stalki. Wiekszosc uzywala 1 szkla. Taka Yashica Electro ( piekny aparat dalmierzowy) dawala przyjemnosc przez wiele lat chodzenia po gorach mojemu koledze. Tyle pieknych slajdow ma do dzis i mozna sobie powspominac. Madremu fotografowi starcza jak widac.
Tak przy okazji Swiat naszly mnie wspomnienia.
czesc.ch.

Moominek
25.12.10, 22:01
A ja przez długi czas miałem "przyspawany" ZD25 (obskoczyłem nim całą komunię córki kuzynki żony (to się jakoś prościej nazywa?) - nie licząc samej liturgii - ogólny fotograf był zamówiony więc po co włazić mu w kadr i dublować ujęcia), teraz "przyspawałem" sobie Sigmę 30 (którą oczywiście zmieniam często na 70-300 - lubię go i jest mi w teren nieodzowny). Powiem tak: po tygodniu przyzwyczajenia naleśnik starczał mi prawie do wszystkiego. Prawie, bo czasem chciało się szerzej na wycieczkach (wnętrza głównie, choć zwykle dało się obejść 2-3 fotkami i potem kleić), czasem węziej (bo coś ciekawego było daleko a nie dało się tego zoomem nożnym załatwić, albo wypadało mniej tła złapać za głównym tematem). Zoom jest wygodniejszy głównie nie dlatego, że nie trzeba łazić, ale dlatego że umożliwia zrobienie zdjęcia bez lub ze zmianą perspektywy/kąta jeżeli tego chcemy. Niestety - rozleniwia. A stałka - bardziej uczy wyobraźni zmuszając do szukania najlepszej perspektywy. Moim zdaniem nie warto kłócić się co lepsze. Najlepiej stosować według mnie OBA RODZAJE, ale z głową, tam gdzie się sprawdzą.

Wracając do Fujika - jeżeli wyjdzie wreszcie i będzie choć tak dobry jak GF1+20/1.7, a nie będzie od niego niewadomoiledroższy, to najpewniej go nabędę.

PS. Chomsky - a możesz zapodać zdjęcie szwagierki :?::wink:

PS2. Jak już sobie wspominamy - miałem kiedyś genialnego kliszowca - kompakta kupionego a Wiedniu - f/8, bez AF (ba, bez MF:-P), ISO się ręcznie wybierało, ale miał jedną zaletę: dwa obiektywy na obracanej tarczy (coś około 28 i 50mm zdaje się). Jakby nie "utonął" w powodzi, do dziś by działał.

merti
30.12.10, 22:32
Opis działania hybrydowego celownika (http://www.finepix-x100.com/x100/hybrid-viewfinder) :shock:

mynameisnobody
31.12.10, 03:08
This Is It!

eh gdyby tak jeszcze matryca FFT Kodaka albo autorska SCCD Fuji--...
Znów zaserwują tego samego mdłego chemicznego śledzia od sóny w nowej chromowanej puszce...
Obym się mylił.

thorgal
7.01.11, 11:27
To kto wykłada tysiaka za tą puszeczkę?
Tylko nie pln a ojro.

info na opacznych :)

kristof1979
7.01.11, 11:29
widziałem .
trochę sporo chcą za to maleństwo .
Ciekawe czy ktoś to kupi ?
pozdrawiam

epicure
7.01.11, 11:47
Ciekawe czy ktoś to kupi ?

Ktoś na pewno. Na każdy produkt znajdą się jacyś amatorzy, choćby nie wiem co to było i ile kosztowało. Wystarczy wpasować się w pewną niszę i zastosować marketing, który wzbudzi w potencjalnych użytkownikach poczucie wyjątkowości po zakupie takiego produktu. Ale hitem rynkowy to ten aparat nie będzie i raczej szybko o nim zapomnimy.

rumpel
7.01.11, 14:03
Gdybym miał grubszy portfel, na pewno kupiłbym ten aparat w ciemno !
A ponieważ na zachodzie, bądź na dalekim wschodzie ludzie mają grube portfele, więc obstawiam w ciemno, że ten aparat nie będzie miał problemu ze znalezieniem klientów !

On wypełnia niszę, od ery cyfrowej praktycznie nie ruszaną ....
A maniaków takich maszynek jest bardzo sporo...

Pozdrawiam
rumpel

Alleg_pl
7.01.11, 19:17
This Is It!

az sobie zacytuje
"Ta zegarmistrzowska precyzja wymaga zegarmistrzowskiego serwisu -koszty przewyższają często wartość "zegarka".
Jak Ci zaśpiewają za "przesmarowanie" np. M6 -499 -599€ to się obudzisz."

buehehe... ojj..

mynameisnobody
8.01.11, 03:32
pośmiej się -to zdrowe.
x-100 to fajny kompakt "który oldskoolowo wygląda" a już niektórzy mają wilgotne sny że to "zegarmistrzowkie" cudeńko swiss made i zrobi z nich †Bresonów -za tysiaka :grin:
No jak D3 czy inny FuFu nie zrobił to może namiastka leici ?

Fuji> pionek bije królową. (już kiedyś wyprodukowali najlepszą cyfrową lustrzankę nikona). Czas by pokazać*jak powinien wyglądać współczesny kompakt.

Książka skarg i zażaleń>

Tani
...bo zegarmistrzowskiej precyzji w nim tyle co w E-P1.
Drogi.
...bo nie ma hiperduper podgrywalnika z szaszoneczką i 15 trybów focenia mrówek w C-AF.
Bez sensu.
...bo nie można podłączyć do niego tych wszystkich plastikowych wydmuszek z pchlego targu
Dla nikogo.
...bo wszyscy mają cyfrowych zabawek pełne stodoły i nie wiedzą właściwie poco
Bez możliwości rozwoju.
...bo nie ma na co "przejść" w obębie marki w przyszłośći, by pisać*o tym osiągnięciu i związanych z tym doznaniach w necie.
Czyli awansować*w rankingu "Największego Guru Wszechforum Fotograficznego Ever".Tamagotchi -mode OFF
Staromodnie wygląda
...bo nie wygląda jak pistolet na pingpongi wiodących na rynku marek i pionowego gripa też nie podepniesz -kuźwa

Ot taki ci los -1000ę a nic nie daje.

...
Zegarmistrzowska prezyzja> Nikon Service Polska zaprasza :mrgreen:

C+
8.01.11, 10:18
pośmiej się -to zdrowe.
x-100 to fajny kompakt "który oldskoolowo wygląda" a już niektórzy mają wilgotne sny że to "zegarmistrzowkie" cudeńko swiss made i zrobi z nich †Bresonów -za tysiaka :grin:
No jak D3 czy inny FuFu nie zrobił to może namiastka leici ?

Fuji> pionek bije królową. (już kiedyś wyprodukowali najlepszą cyfrową lustrzankę nikona). Czas by pokazać*jak powinien wyglądać współczesny kompakt.

Książka skarg i zażaleń>

Tani
...bo zegarmistrzowskiej precyzji w nim tyle co w E-P1.
Drogi.
...bo nie ma hiperduper podgrywalnika z szaszoneczką i 15 trybów focenia mrówek w C-AF.
Bez sensu.
...bo nie można podłączyć do niego tych wszystkich plastikowych wydmuszek z pchlego targu
Dla nikogo.
...bo wszyscy mają cyfrowych zabawek pełne stodoły i nie wiedzą właściwie poco
Bez możliwości rozwoju.
...bo nie ma na co "przejść" w obębie marki w przyszłośći, by pisać*o tym osiągnięciu i związanych z tym doznaniach w necie.
Czyli awansować*w rankingu "Największego Guru Wszechforum Fotograficznego Ever".Tamagotchi -mode OFF
Staromodnie wygląda
...bo nie wygląda jak pistolet na pingpongi wiodących na rynku marek i pionowego gripa też nie podepniesz -kuźwa

Ot taki ci los -1000ę a nic nie daje.

...
Zegarmistrzowska prezyzja> Nikon Service Polska zaprasza :mrgreen:

Tak to już jest. W domu szafa gratów i nowych zabawek, a ja wciąż zabieram ze sobą tylko E1 z 50 i 11-22 :roll:

Alleg_pl
8.01.11, 15:32
Twoje wywody intelektualne, wraz z mnogością interpretacji 2 słów, oraz dogłębna analizą rynku, kto, co gdzie i kiedy, budzą we mnie nieslychany podziw.

pozwól mi być twym padawanem

mynameisnobody
8.01.11, 15:47
...pierwsza lekcja padawanie>
POMYŚL zanim coś napiszesz -staraj się to zrobić*tak by miało choć wartość rozrywkową (śmiech jest zdrowy) jeśli już nie ma merytorycznej.
niech moc będzie z tobą.

Alleg_pl
8.01.11, 20:30
...pierwsza lekcja padawanie>
POMYŚL zanim coś napiszesz -staraj się to zrobić*tak by miało choć wartość rozrywkową (śmiech jest zdrowy) jeśli już nie ma merytorycznej.
niech moc będzie z tobą.

Będe myślał, bo jak już kiedyś ktoś tu napisał, Tobie to nie wychodzi najlepiej ;)

a zeby juz nie OF'ować za duzo... jak cena spadnie do jakiechs 2.5k.. kto wie ;D
ja sie zakochałem... ;D

sn00p
8.01.11, 21:52
ja sie zakochałem... ;D
No ja się nie dziwię.
Też bardzo mi do gustu przypadł.
Nie stać mnie na m8/9, jak mało czego żałuję sprzedaży Digiluxa, w ramach pokuty chyba chyba zaraz Bessę kupię ...

HrabiaMiod
8.01.11, 23:06
Akurat jest na allegro z fajnym obiektywem : )

sn00p
9.01.11, 00:19
Akurat jest na allegro z fajnym obiektywem : )
Ciii !
Nie mów bo mi wykupią ! :wink:

HrabiaMiod
9.01.11, 00:39
Może i sam bym wykupił. Poza tym to mało szpanerski aparat, kto ci kupi ;)

sn00p
10.01.11, 08:38
Nie wiem czy było, czy nie było, ale:
1k EUR, marzec 2011. (http://optyczne.pl/3632-nowo%C5%9B%C4%87-Fujifilm_FinePix_X100_%E2%80%93_znamy_cen%C4%99_i_ dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87.html)

Jerry_R
13.01.11, 23:58
http://www.youtube.com/watch?v=TOhR2O4C054

epicure
25.01.11, 14:04
Pierwsze wrażenia:

http://dpreview.com/previews/fujifilmx100/

Jerry_R
25.01.11, 18:41
Sample JPG, male porownanie z D7000:
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=no&tl=en&u=http://www.akam.no/artikler/fujifilm_x100/80789/2

HrabiaMiod
25.01.11, 20:26
Wydaje się być całkiem ok. Na pewno ciekawy aparat. Bardzo ciekawy.

gietrzy
26.01.11, 11:28
Pierwsze (i już usunięte) sample z X100 via google cache

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:b8KMiL53ngwJ:www.akam.no/artikler/fujifilm_x100/80789/2+site:akam.no+fujifilm_x100&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=cz

Jerry_R
31.01.11, 21:14
Fujifilm X100: Hands-on preview [EN]: http://everythingphoto.net/?p=53

Wieprz
8.02.11, 12:02
I sampele na stronie Fuji:
http://www.finepix-x100.com/en/gallery/images

Jerry_R
8.02.11, 14:10
http://www.youtube.com/watch?v=qX7Ekht2dAs

http://www.youtube.com/watch?v=XRiQuOhzMiw

outsider
8.02.11, 20:00
1200USD Amazon.com: Fujifilm X100 12.3 MP APS-C CMOS EXR Digital Camera with 23mm Fujinon Lens and 2.8-Inch LCD (Concept Model): Camera & Photo@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/51q8CZhWm7L.@@AMEPARAM@@51q8CZhWm7L (http://www.amazon.com/Fuji-X100-Digital-Fujinon-2-8-Inch/dp/B0043RS864/?tag=rumors0a-20)

Wg mnie trochę za drogo jak za aparat bez wymiennych obiektywów.

p.s. ciekawe kiedy pojawi się e-p3...

Jerry_R
8.02.11, 22:30
Mam wrazenie, ze biora matryce od Sony, te co w NEX i pokazuja co mozna z tym zrobic.

Tanio nie jest na razie, fakt.

PiterM
21.02.11, 14:44
a ja siedzę sobie i czekam... dla mnie może być to ideał :)

TomekH
21.02.11, 17:05
widzieliście może sample z Fuji X-100?

http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.quesabesde.com%2Fnoticias%2Ffuj i-x100-muestras-analisis%2C1_7322

ciekawe czy kiedyś doczekamy się takiej jakości zdjęć w naszym systemie ...

nightelf
21.02.11, 17:26
Idealnie, to będzie jeśli cena będzie poniżej 2 tysięcy powiedzmy.
Bo aparat fajny, ale boli jednak ten jedyny możliwy obiektyw.

rumpel
21.02.11, 18:07

Konica Hexar AF też miała niewymienną stałkę 35/2 i do tego bardzo ograniczone czasy naświetlania, a to aparat kultowy i ludzie się o niego biją !

Ja temu aparatowi wróżę same sukcesy, choć oczywistym jest, że nie jest to puszka dla każdego.

Pozdrawiam
rumpel

Janko Muzykant
21.02.11, 19:08
widzieliście może sample z Fuji X-100?
ciekawe czy kiedyś doczekamy się takiej jakości zdjęć w naszym systemie ...
Nie wiem, jak tam z wysokim iso, ale z niskim - któryś z epl-ów, dobry obiektyw i masz to samo.

user_jgora
21.02.11, 21:06
Nie wiem, jak tam z wysokim iso, ale z niskim - któryś z epl-ów, dobry obiektyw i masz to samo.

nawet wrecz troszke lepiej...

epicure
21.02.11, 21:13
nawet wrecz troszke lepiej...

Zależy pod jakim względem. Szczegółów jeszcze nie znamy, więc można tylko gdybać.

heyahero
21.02.11, 21:15
Konica Hexar AF też miała niewymienną stałkę 35/2 i do tego bardzo ograniczone czasy naświetlania, a to aparat kultowy i ludzie się o niego biją !

Ja temu aparatowi wróżę same sukcesy, choć oczywistym jest, że nie jest to puszka dla każdego.

Pozdrawiam
rumpel

A propos - można się bić, bo widzę, ze się na allegro pojawiła:
http://allegro.pl/konica-hexar-af-caly-zestaw-w-drewnianym-kuferku-i1470890804.html

A co do tego fujika - to nie jest aparat dla niedzielnego turysty. No, przynajmniej nie dla Kowalskiego z Polszy ;) Znając życie aparat wyprzeda się na pniu w Japonii, a reszta świata będzie o niego żebrać na "jebaju".

Cheers!

chomsky
21.02.11, 22:13

Ponizej 2 tysiace to nawet staki samej nie kupisz. A gdzie genialny korpusik z ekstrawaganckim dual wizjerem. Chyba nie jestes na biezaco z cenami .
czesc.Ch.

nightelf
22.02.11, 01:01
Ponizej 2 tysiace to nawet staki samej nie kupisz. A gdzie genialny korpusik z ekstrawaganckim dual wizjerem. Chyba nie jestes na biezaco z cenami .
czesc.Ch.

Jak to nie kupię stałki? 35/1.8 Nikona kupię :-)
Jakoś bym nie był takim pesymistą co do dostępności Fuji. Myślę, że będzie spokojnie do dostania. Choć pewnie raczej przez internet, niż w sklepach stacjonarnych.

Jerry_R
22.02.11, 01:01
6 nights & 6 days with the x100:
http://www.pbase.com/hpicckcy/fujifilm_x100

Mio Cade's photostream:
http://www.flickr.com/photos/ramdiboy/

TOKIN
22.02.11, 01:24
a ja siedzę sobie i czekam... dla mnie może być to ideał :)

Siedzę tuż obok:)

Niewymienność optyki pozornie jest wadą. Jedyne co jeszcze poddaję analizie (prócz ceny...!) to ogniskowa. Dla mnie idealne jest 50mm na pełnej klatce, czyli jakoś 35mm na apsc, w X100 jest szerzej...co dla wielu oznacza "lepiej", nie wiem jak dla mnie.
Na razie wszystkie przecieki i oficjalne sample pokazują, że mógłby to być dla mnie aparat. Tylko ta cena...

Jerry_R
22.02.11, 02:45
Fuji X100 Hands On Field Test With Tyler Stalman:

http://www.youtube.com/watch?v=i3oyhQGcKYs

kurokial
22.02.11, 02:51
Prawda jest taka, że jak nie Olympus to Fuji albo Pentax zaraz coś tak dop!@##$%ą, że SONY, Canon, Nikon i inne badziewia się schowają w czopkach swej babci bo lustra za ponad 10k zł będą miały jakość zdjęć kompaktów za 2k zł hahahahaha

Takie gdybanie :(

PS. X100 tak skacze przy zmianie przysłony? jak na filmiku :lol:

epicure
22.02.11, 08:06
Prawda jest taka, że (...)

Takie gdybanie :(

To prawda.

Rafał Czarny
22.02.11, 08:51
A propos - można się bić, bo widzę, ze się na allegro pojawiła:
http://allegro.pl/konica-hexar-af-caly-zestaw-w-drewnianym-kuferku-i1470890804.html

Cena tego Hexara do działu humor się nadaje. Czarny humor.

TomekH
22.02.11, 09:58

zobacz sobie w dalszą część tego artykułu pod linkiem są sample od 200 aż do 12800 iso. moim zdaniem rewelacyjne.

TOKIN
22.02.11, 10:32
Na ostatnim filmiku, chyba balans bieli jest źle ustawiony w aparacie, bo jakieś dziwne kolory śnieg w parku przybiera...
Czy mi się wydaje?
Coraz bardziej mi ten aparat się podoba, a teraz dodatkowo okazuje się, że praktycznie jest bezgłośny... ho, ho!
Po cichu liczę, że może Olympus ma w zanadrzu jakieś wypasione EP3 - takie aby było rywalem X100? By się działo!;)

zibi1303
22.02.11, 11:34
Przy takich rozmiarach sampli Tomku to nic nie da się wywnioskować

TomekH
22.02.11, 11:36
Przy takich rozmiarach sampli Tomku to nic nie da się wywnioskować

wystarczy kliknąć na nie i ściągnąć sobie oryginał w pełnej rozdzielczości

Janko Muzykant
22.02.11, 11:56
Wszystkie przeglądarki mówią mi, że nie ma w co klikać.

jacek00
22.02.11, 12:05

Gdzie?

TomekH
22.02.11, 12:18
o skurczybyki zablokowali ...
mam ściągnięte wcześniej, postaram się udostępnić

sn00p
22.02.11, 12:29
Coraz bardziej mi ten aparat się podoba, a teraz dodatkowo okazuje się, że praktycznie jest bezgłośny... ho, ho!
Z reguły w kompaktach lustra nie hałasują ...

erol
22.02.11, 13:03
Z reguły w kompaktach lustra nie hałasują ......hałasuje za to migawka

sn00p
22.02.11, 13:20
...hałasuje za to migawka
Tak, 150dB i krwawienie z uszu.

TOKIN
22.02.11, 13:49
Z reguły w kompaktach lustra nie hałasują ...

Co Ty powiesz?!:wink::grin:

Lustra nie hałasują, bo ich nie ma, ale migawka potrafi.. przykład pierwszy z brzegu - evil GF1.
Zatem... skoro w X100 migawka jest niesłyszalna, to dla mnie to jest duży PLUS:grin:

Tak, 150dB i krwawienie z uszu.

Między 150dB i krwawieniem z uszu, jest jeszcze kilka poziomów pomiędzy ciszą;), a niekomfortowym zwracaniem na siebie uwagi otoczenia dźwiękiem migawki właśnie.

sn00p
22.02.11, 14:15
Nie no ja rozumiem, że aparat Ci się podoba i w ogóle chcesz go kupić ale argument z hałasem migawki porównałbym do tego o zerowej emisji CO2 :mrgreen:

TOKIN
22.02.11, 15:15
Inaczej:
aparat mi się podoba, nie wiem czy chcę kupić, ... bo cena jak na "zachciankę" dużo za duża dla mnie.
Natomiast cicha migawka jest jednym z elementów (choć oczywiście nie najważniejszym!), który może zdecydować na tak. Rozumiem, że nie dla wszystkch jest to jednakowo ważne, zresztą kwestia indywidualnych różnych priorytetów jest... truizmem. Nie tylko przy zakupie aparatu.

heyahero
22.02.11, 15:54
Cena tego Hexara do działu humor się nadaje. Czarny humor.

A to już swoją drogą. Jak widzisz Rafale, ruch na aukcji niesamowity... ;)

rumpel
22.02.11, 18:22
A to już swoją drogą. Jak widzisz Rafale, ruch na aukcji niesamowity... ;)

Jestem w szoku, jakiś czas temu ten model można było kupić za max 1000 zł !

Ta aukcja to jakiś nadmuchany balon !

Pozdrawiam
rumpel

TomekH
23.02.11, 10:22
witam,
zgodnie z obietnicą
od lewej: iso 800, iso 1600, iso 3200

Janko Muzykant
23.02.11, 10:46
witam,
zgodnie z obietnicą
od lewej: iso 800, iso 1600, iso 3200
Istotnie, wysokie iso rewelacja. Szkoda, że owa matryca nie została wrzucona w jakieś bardziej praktyczne body z zoomami, bo na tym etapie dla mnie to jest bez sensu.

TomekH
23.02.11, 11:01
zgadzam się - wymienny obiektyw do tego i byłby ideał.
to jeszcze na dobitkę: od lewej iso 6400 i 12800.
przy tym drugim zdjęciu widać pewien szum i poziome pasy, ale to jest 12800!!!

zibi1303
23.02.11, 11:17
widać bardzo dobre to iso, idzie postęp, ale się wkrótce okaże co i zacz to jest

Janeczek
23.02.11, 13:12
Mialem wielka ochote na fuji, bedac uzytkownikiem S3/S5 pro, to by bylo to, hexara lubilem wiec pewnie bym z latwoscia sie odnalazl w tym cacuszku, jednak pewnie na razie nie kupie, dlaczego? bo miala byc rewolucja obrazka, dumna propaganda fuji mowila, ze bedzie lepiej niz w skach, lepiej niz kiedykolwiek...

Procz dobrego wysokiego iso, to ja tu rewolucji nie widze, pomijajac konstrukcje samej puszki i wiziera, po co mi wysokie iso jak mam szklo f2?

pozdrawiam serdecznie
Janek

epicure
23.02.11, 13:14
A co rewolucyjnego byś chciał na tych zdjęciach zobaczyć?

TOKIN
23.02.11, 13:20
po co mi wysokie iso jak mam szklo f2?

pozdrawiam serdecznie
Janek

Oj... lepiej mieć niż nie mieć!

apz
23.02.11, 14:43
Obrazki testowe imponujące ,zaprawdę. Też wolałbym ze 3 stałki do wymiany, a nie przyspawany obiektyw.

Pozdrawiam AP.

Janeczek
23.02.11, 15:02
Epicure,

Chodzi o bablanine marketingowa fuji, procz uzytecznego wysokiego iso, to ja nie widze zadnej rewolucji, ba, wole obrazki ze starego dziadka s3/s5...

Niestety trynd gladziutkiego wysokiego iso kosztem detalu na bazowym bedzie sie poglebial i nawarstwial wsrod systemow, doskonale to rozumiem ale nie popieram.

pozdrawiam serdecznie
Janek

Rafał Czarny
23.02.11, 15:11
Coś nie tak z detalem na niskim ISO?

Jerry_R
23.02.11, 15:39
Istotnie, wysokie iso rewelacja. Szkoda, że owa matryca nie została wrzucona w jakieś bardziej praktyczne body z zoomami, bo na tym etapie dla mnie to jest bez sensu.
Janko, to jest matryca uzywana w NEX, lustrach Sony, Pentaxa, Nikona.
Wkrotce LEICA tez dostanie wersje FF (EVIL ponoc juz na ukonczeniu), mam nadzieje wykastrowana z AA.

Coś nie tak z detalem na niskim ISO?
Matryce masz wieksza niz 43, rozdzielczosc wieksza niz u43, czy E-5 (pisze teraz na bazie matrycy NEX) - a detali na niskim ISO nie zobaczysz wiecej, a czasem nawet mniej - jesli tlem sa np. wlosy, nitki materialu - dzieku filtrowi AA. Owszem - wszystko bedzie wieksze, rozdmuchane.

TOKIN
23.02.11, 15:52
A ja myślę, na podstawie swoich własnych zupełnie amatorksich obserwacji, że ów legendarny "detal na niskim ISo dla matryc 4/3 i u4/3" jest... sporo rozdmuchany:twisted:

Obecność AA oraz różna jego siła w różnych systemach są faktem jednak w codziennym foceniu znaczenie tego parametru (ilości detalu w 4/3 i u4/3) jest tu chyba jednak przeceniane.

TomekH
23.02.11, 16:18
Janko, to jest matryca uzywana w NEX

jeśli miałeś na myśli aparat Fuji o którym mowa w tym wątku, to nie jest to ta sama matryca co w NEXach bo przecież tamta ma 14 mpix, a ta ma 12 mpix i sądząc po w/w samplach obie je dzieli przepaść w jakości obrazu na wysokiej czułości

Janko Muzykant
23.02.11, 16:36
Niestety trynd gladziutkiego wysokiego iso kosztem detalu na bazowym bedzie sie poglebial i nawarstwial wsrod systemow, doskonale to rozumiem ale nie popieram.
Życzyłbym sobie takiego detalu w kompaktach na 100 iso jaki masz na 3200 iso w tym fuju :)

A ja myślę, na podstawie swoich własnych zupełnie amatorksich obserwacji, że ów legendarny "detal na niskim ISo dla matryc 4/3 i u4/3" jest... sporo rozdmuchany
Oczywiście, że jest, olek zaczął w końcu wypluwać ostre rawy jak konkurencja i wszyscy nagle zrobili łał :)

Jerry_R
23.02.11, 16:37
Ilosc Mpix nie ma znaczenia. Chodzi o technologie. Sony nie tworzy matryc w dziesieciu technologiach.

Tak jak obraz z GH2 - matryca o wiekszej ilosci Mpix niz GH1 - rodzina ta sama, efekt zblizony.
I na pewno inny, niz NEX, czy X100.

Sample, ktore widzialem z X100 przypominaja to co na codzien dostaje z NEX.
Czekam na RAW'y.

sądząc po w/w samplach obie je dzieli przepaść w jakości obrazu na wysokiej czułości
Najpierw piszesz o matrycy, a przyklad dajesz engine'u JPG. Zdecyduj sie.

Dziesiejsze, ostatnie matryce APS-C - walcza juz na milimetry, nie metry.
To co bardziej zaczyna sie liczyc to nie jakosc matrycy (w obrebie APS-C), ale ergonomia aparatu, akcesoria, szkla, itd. Mowie o tzw. mainstream'ie.

TomekH
23.02.11, 16:52
I
Najpierw piszesz o matrycy, a przyklad dajesz engine'u JPG. Zdecyduj sie.

dałem przykład jedyny jaki mam, nie ma sampli z raw, jeśli o takie Ci chodzi.
jakość wynikowych JPEGów nie są funkcją tylko engine'u, ale także a może przede wszystkim matrycy, zresztą jako fotografa (amatora) nie interesuje mnie tak bardzo z czego wynika dobra jakość, o ile jest

tak na marginesie ... jaki właściwie masz teraz aparat ? NEX ? oczywiście z ciekawości pytam:wink:
pozdrawiam

Janeczek
23.02.11, 17:11
Fuji zagralo nie fair, zrobili wielkie lal kolo x100, a okazuje sie, ze matryca jest z jakiego starego soniaka a500, tylko porzadnie oprogramowana i dlatego fuj skonczyl sie dla mnie na S-kach, choc nie powiem dezajnersko x100 jest miodzio.

pozdrawiam serdecznie
Janek

TOKIN
23.02.11, 17:18
Fuji zagralo nie fair, zrobili wielkie lal kolo x100, a okazuje sie, ze matryca jest z jakiego starego soniaka a500, tylko porzadnie oprogramowana i dlatego fuj skonczyl sie dla mnie na S-kach, choc nie powiem dezajnersko x100 jest miodzio.

pozdrawiam serdecznie
Janek

To jaka dokładnie tam jest matryca, to... na 100% trudno teraz dyskutować
Ja tam żadnego działania nie-fair w tym nie widzę:)

Wręcz przeciwnie!

Poza tym jak się zastanowić na spokojnie... to kto zrobił WOW wokół X100??:lol:

Jerry_R
23.02.11, 17:22
jakość wynikowych JPEGów nie są funkcją tylko engine'u, ale także a może przede wszystkim matrycy
Widziales roznice w JPG miedzy Olkiem i Panasem? Poczawszy od czasow G1 i E-P1?
A wiesz, ze matryca (z wyj. GHx) jest ta sama?

Roznice o ktorych napisales - mowia w 99% o engin'ie JPG oraz ewentualnie oprogramowaniu matrycy. Ale nie o roznych matrycach.
Plus jakis (ale na pewno nie drastyczny) wplyw moze rowniez miec ciut mniejsza rozdzielczosc.

Uzywam NEX, M9, obserwuje X100 oraz nadchodzacy EVIL FF.

Janko Muzykant
23.02.11, 17:22
Niezły jesteś, zdjęcie z truskawkami na iso 3200 jakich prawie nic nie potrafi tak oddać, ale Tobie świadomość, że ''ze starego soniaka'' nie pozwala tego dostrzec :)
Za to dizajnersko jest to biżuteria, ale do szpanu, bo do fotografowania to tak średnio.

Jerry_R
23.02.11, 17:26
Co Wy z tym wysokim ISO tak w kolko...
To wazne, ale nie najistotniejsze...

Ci co uzywali S3\S5 - chyba patrza tez na cos innego.
Nie tylko oni.

TomekH
23.02.11, 17:43
Widziales roznice w JPG miedzy Olkiem i Panasem? Poczawszy od czasow G1 i E-P1?

widziałem i wiem :wink:
ale nie wycofuję się z tego co napisałem wyżej, bo gdyby faktycznie jakość zdjęć zależałaby w 99% od oprogramowania jak piszesz, to każda zwykła małpka z matrycą 1/2.3 i 14 mpix dawałaby taką jakość jak aparaty z "lustrzankowymi" matrycami.

A zdjęcia które zobaczyłem po prostu mi się podobają, nie tylko na wysokich czułościach, na niskich też. Dlatego chciałem się nimi z Wami podzielić.

Janeczek
23.02.11, 21:28
Nagle sie okaze, ze x100 ma full detalu i jest panaceum na wszystko i kto to mowi....

Tak sie karmi ludzi marketingowym belkotem, opanujcie sie ludziska, 35 f2 i iso pierdyliard, do czego to Wam?

Dla mnie to jakosc matrycy nexa, tylko dobrze oprogramowana, szczerze nierozumiem piania nad matrycami soniaka pchanymi do wiekszosci nowych puszek wszech systemow...

I tak jerry masz racje jak sie zasmakowalo w S-kach od fuji, to takie cus co to to, to mozna tylko rozwazac w kategoriach szpanu na miescie...

Janko, lal, fuji bije twojego kanona, niemozliwe...

pozdrawiam serdecznie
Janek

epicure
23.02.11, 21:52
...35 f2 i iso pierdyliard, do czego to Wam?

Niech zgadnę: do robienia zdjęć? Obiektyw f/2 nie służy tylko do tego, żeby pstrykać nim bez zastanowienia na pełnej dziurze zawsze i wszędzie. To obiektyw dla tych, którzy wiedzą, kiedy chcą mieć małą GO, a kiedy dużą. To obiektyw dla tych, którzy wiedzą, kiedy chcą mieć krótkie czasy, a kiedy długie. A iso pierdyliard jest dla tych, którzy wiedzą, kiedy chcą mieć jednocześnie dużą GO i krótkie czasy.

TOKIN
23.02.11, 22:07
takie cus co to to, to mozna tylko rozwazac w kategoriach szpanu na miescie...
Janek

Do szpanu to za małe, ani aparat, ani tym bardziej lufa, a raczej jej brak do lansu niestety nie nadają się.

Wracając do ISO...:)
wiem, że niekórym wystarczy max iso 400, ale czasem, niektórym innym potrzeba ISO 800, 1600, 3200. Rozważanie tego w kategoriach bezwzględnej przydatności lub nieprzydatności jest z góry bez sensu.

Jednak ... nawet dla tych co im nie potrzeba dobrego iso 3200, albo 6400 (albo się im wydaje, że niepotrzeba) lepiej gdy maszynka to oferuje niż gdyby nie. Zawsze można z tego... nie korzystać:twisted:

HrabiaMiod
23.02.11, 22:21
Podoba mi się ten aparat. Fajna ogniskowa, dobre światło, użyteczne wysokie iso, nie widziałem jeszcze dolnych, wygląd sexi i ten wizjer - sprytnie. Ciekawe ile będzie kosztował, ale obstawiam ok. 5000. Jaką to ma migawkę? Centralną w obiektywie? Czy jakąś elektroniczną, że się matryca po prostu aktywuje?

epicure
23.02.11, 22:37
Ponoć ma centralną migawkę.

Janko Muzykant
23.02.11, 22:44
Janko, lal, fuji bije twojego kanona, niemozliwe...
Mojego kanona bije prawie wszystko, co nowe, ale mój kanon nie jest godzien nazywania się mój.

HrabiaMiod
24.02.11, 00:56
Kurde, fajowy aparacik do strita, jako aparacik na podróże itd. No cacuszko.

Rafał Czarny
24.02.11, 07:49
Niby fajny, ale niewymienna optyka jest dla mnie porażką.

HrabiaMiod
24.02.11, 08:32
Czy ja wiem? 35mm to bardzo fajna ogniskowa. Pewnie pojawią się jakieś konwertery - np dający 50mm i drugi, dający 28mm. Ale 35mm zasadniczo zaspokaja moje potrzeby. Wiadomo, to nie aparat do wszystkiego, ale do stritu, jako aparat podróżniczy, imho ideał.

Rafał Czarny
24.02.11, 08:45
Do streetu też się czasem przydają dłuższe ogniskowe, jakieś portrety kloszardów itp. Mnie by wystarczyły trzy obiektywy stałoogniskowe - 28mm, 50mm i 100mm do portretu. Taki zestaw z dalmierzem i mogę wystawić na allegro wszystkie moje klamoty. A tak? Do klamotów doszedłby jeszcze jeden klamot - fuji.

Mój ideał aparatu - takie cóś jak ten fuji ale z wymienną optyką i z matrycą na wyjmowanej ściance. Wyjmuję, zakładam "kasetę" z filmem i mam zaj..stego analoga.

Poniosła mnie trochę wyobraźnia.

epicure
24.02.11, 09:15
Oddałbym ten fikuśny wizjer za wymienne obiektywy.

Janeczek
24.02.11, 09:43
Ale wymyslono juz przeciez Contaxa G ze swietnymi stalkami, dla mnie ideal i do tego na film!:)

Wracajac do fuji, rozbijam sie po roznych reportazach, zdarza sie zrobic slub itp, nie spotkalem sie z uzywaniem przy tak jasnym szkle iso wiekszego od 1600, jak wiecie nawet 4/3 tu daje rade, wiec DLA SIEBIE nadal nie widze zastosowania wysokiego iso w tym aparacie, a dla tych co widza, to podpowiem, ze w ciemnosciach egipskich nawet wysokie iso psu na buty, jak nie ma swiatla to i tak pozostanie pewnie konwersja do bw, a to kazdy aparat potrafi.

pozdrawiam serdecznie
Janek

Rafał Czarny
24.02.11, 09:54
Ale wymyslono juz przeciez Contaxa G ze swietnymi stalkami, dla mnie ideal i do tego na film!:)

Wg. mnie Contax G średnio nadaje się do street foto. Głośny jest jak cholera przez silnik do przewijania filmu. Ta cecha wykluczyła go kiedyś z mojej listy zakupów.

TomekH
24.02.11, 09:59
nie spotkalem sie z uzywaniem przy tak jasnym szkle iso wiekszego od 1600, jak wiecie nawet 4/3 tu daje rade

to prawda, potwierdzam jako posiadacz E-PL1 + Lumix 20/1.7, tylko że sądząc z tych sampli (oczywiście to musi być jeszcze potwierdzone bo na razie tylko tych kilka zdjęć jest dostępnych w sieci), iso 1600 z Fuji x100 bije na głowę to z m4/3 (podobnie jak 800 i 400).
pozdrawiam

epicure
24.02.11, 10:15
Ja już sobie nie dam wmówić, że wysokie iso jest kompletnie niepotrzebne. Miałem okazję robić zdjęcia na ślubie i z obiektywem f/1,4 faktycznie wystarczało mi iso 800. Problem w tym, że taka przysłona jest fajna do portretów w plenerze, a nie do zdjęć, na których często są dwie osoby znajdujące się w różnych odległościach i obie muszą być ostre. Jeśli nie są ustawieni specjalnie do zdjęcia, to nie ma szans, aby stali w jednej linii. A w kościele poustawiać się ich nie da. Wejść księdzu na ambonę tak, aby parę młodą mieć przed sobą dokładnie na wprost też się nie da. Jedyne, co można, to przymknąć przysłonę, i to dość mocno. Naprawdę nie pogardziłbym wtedy użytecznym iso 6400, jednak iso 800 to było maksimum, na jakie mogłem się odważyć.

TomekH
24.02.11, 10:20
też prawda.

TOKIN
24.02.11, 10:25
Skoro już koncert życzeń trwa...;)
to ja wolałabym obiektyw dający w przeliczeniu 50mm - (czyli mogliby przyspawać 35mm) - taka moja indywidualna preferencja.

Wizjera nie oddałabym... kadrowanie na LCD....można sobie wmawiac że jest fajne, wygodne i w ogóle cool;)) ale.. tak po prostu nie jest, a czasem warunki po prostu to całkowicie uniemożliwiają.

To, że obiektyw jest niewymienny - na pewno lepiej aby dało się choćby teoretycznie przypiąć inny, ale taka opcja jak w X100 też ma sporo zalet. Po jakimś czasie człowiek się przyzwyczaja z jakiej odległości co zobaczy w kadrze i w sumie zanim zdąży kadr zaplanować, to już podświadomie odpowiednio się względem zamierzonej sceny przemieści.
Na pewno jest to inne fotografowanie niż zoomem, ale zwykle daje duuużo lepsze efekty;)

Rafał Czarny
24.02.11, 10:28
Wejść księdzu na ambonę...

Na ambonę? Na pewno? :grin: Może to był Kościół Wyznawców Ściętego Pora, skoro ambona była przed młodymi?

epicure
24.02.11, 10:39
Nieczęsto bywam w kościele, nie znam się na żargonie kościelnego fachu ;) Zawsze myślałem, że ta mównica z mikrofonem i telebimem z tyłu, na którym lecą teksty piosenek, to właśnie ambona :)

TomekH
24.02.11, 10:44
Nieczęsto bywam w kościele, nie znam się na żargonie kościelnego fachu ;) Zawsze myślałem, że ta mównica z mikrofonem i telebimem z tyłu, na którym lecą teksty piosenek, to właśnie ambona :)

tak
a w starszych kościołach zdarza się taka fajna ambona z boku do której po schodkach się wchodzi :grin:
pozdr

Janko Muzykant
24.02.11, 11:42
a dla tych co widza, to podpowiem, ze w ciemnosciach egipskich nawet wysokie iso psu na buty, jak nie ma swiatla to i tak pozostanie pewnie konwersja do bw, a to kazdy aparat potrafi.
Użyj jednak wyobraźni.

Janeczek
24.02.11, 14:01
Janko,

Nie musze, rezerwuje ja na inne sfery zycia, koncert, ciemnica, nastroj jeden spocik w postaci zarowki w dodatku czerwonej na wokalistke, f2 i 35mm czy uzyje iso 1600 czy uzytecznego 6400 zdjecia beda podobne, generalnie nadajace sie do bw.

Jak nie ma swiatla, to iso miliard nie pomoze i cudowna matryca z sony w fuju tez nie pomoze....

Owszem lepiej miec niz nie miec, podkresle jeszcze raz DLA MNIE absolutnie zbedna sprawa, zrobilem juz setki eventow i reportazy i nie wychodzilem z jasnymi szklami po za 1600, a to wiekszosc sprzetu potrafi, lepiej lub gorzej ale potrafi.

A teraz sobie pozwole pomarzyc:

Niedlugo wychodzi aparat kompaktowy z apsc od sigmy z wymienna optyka i dadza nam swietne kompaktowe 24, 43 i 90 w jasnym standardzie z polowka matrycy z sd1....

wspomnicie moje slowa:)

pozdrawiam serdecznie
Janek

Janko Muzykant
24.02.11, 16:27
Jak nie ma swiatla, to iso miliard nie pomoze i cudowna matryca z sony w fuju tez nie pomoze....
Owszem lepiej miec niz nie miec, podkresle jeszcze raz DLA MNIE
Nie jeszcze raz, tylko nareszcie :)
Dla Ciebie nie ma światła, dla wielu jest. Tysiące iso to reporterka w ciemniejszych miejscach i to nie tylko podczas nocy polarnej, ale w trzęsącym się autobusie, pociągu, w wieczornym mieście, pomieszczeniach wszelakich, tam gdzie człowiek bywa codziennie, a nie pomyślał, by to sfotografować bo przecież ''z biodra'' nie sposób (za ciemno), a inaczej się nie da. O kotleciarzach nie wspomnę, bo to temat rzeka, a wciąż popyt na światło jest. Czyste iso 800 wreszcie to zdjęcia z lasu bez ryzyka poruszenia z ręki. Mam wymieniać teraz korzyści podczas fotografowania długim tele?
Nie każdy chce 5EV kontrastu przy bw.

Niedlugo wychodzi aparat kompaktowy z apsc od sigmy z wymienna optyka i dadza nam swietne kompaktowe 24, 43 i 90 w jasnym standardzie z polowka matrycy z sd1....
Dla odmiany DLA MNIE aparat bez zooma jest biżuterią, sztucznym ograniczeniem bez korzyści. Światło większe niż 2,8 nie ma sensu ze względu na ograniczenia GO. Ale, jak powiedziałem DLA MNIE.

HrabiaMiod
24.02.11, 17:02
No jeden lubi zoomy, drugi ultrazoomy, trzeciemu wystarczy jedna ulubiona stałka - np mi rzadko zdarza się używać innych ogniskowych niż 35 i 50, więc pasi.

A z iso się zgodzę, że fajnie mieć zapas : )

Rafał Czarny
24.02.11, 17:28
No jeden lubi zoomy...

Jak mówi stare przysłowie: "Jedne lubią zoomy, drugie zabawki z gumy". ;-)

...mi rzadko zdarza się używać innych ogniskowych niż 35 i 50, więc pasi.

Sam więc widzisz, że aż się prosi o wymienne obiektywy dla Ciebie. Jeden 35, drugi 50.

HrabiaMiod
24.02.11, 17:30
Iii tam ;d 35 starczy. Wydaje mi się, że używanie jednej ogniskowej uczy myślenia, rozwija.

Janko Muzykant
24.02.11, 17:32
Iii tam ;d 35 starczy. Wydaje mi się, że używanie jednej ogniskowej uczy myślenia, rozwija.
Używanie głowy uczy myślenia :)
Zawsze mi się podobają ci, co muszą sobie stawiać ograniczenia, żeby myśleć. A szczególnie grupa ludzi, którym zegarek specjalnie spieszy się dziesięć minut, bo inaczej się spóźniają. Ale... czasem cel uświęca środki :)

Rafał Czarny
24.02.11, 17:44
Iii tam ;d 35 starczy.

Ale taką ogniskową nie da się zrobić portretu.

Janeczek
24.02.11, 18:06
Rafale,

odpowiem przewrotnie tak jak zazwyczaj odpowiada na cudze posty Janko Muzykant:

pewnie, ze 35tka da sie zrobic udany portret, ba! nawet fiszajem z powodzeniem...

Przez dlugie lata, jeszcze za analoga najpowszechniejszym z czym sie biegalo po miescie byla 50tka... jest takie powiedzenie, ze z wiekiem fotograficznym idzie sie w szerokosc, 35tke mam juz za soba teraz dla mnie optymalnie 28, a nawet 24mm

i oczywiscie stalki, tak sie nauczylem wiec uwazam ze zoomy sa dla leniuchow

pozdrawiam serdecznie
Janek

PS
Rafale, oczywiscie nic do Ciebie w tym poscie, taki zarcik.

epicure
24.02.11, 18:57
...uwazam ze zoomy sa dla leniuchow

Raczej dla pragmatyków :)

Rafał Czarny
24.02.11, 19:26
Ja też bardzo polubiłem stałki - idealne do zdjęć gdzie mnie nic nie goni, portret, pejzażyk. Ale jeśli jestem na jakiejś akcji reporterskiej to zakładam zooma.

Jeśli idę na streeta z jakimś maluchem i zabieram lustrzankę z jednym obiektywem to też przykręcam zooma.

heyahero
24.02.11, 20:02
Rafale,

odpowiem przewrotnie tak jak zazwyczaj odpowiada na cudze posty Janko Muzykant:

pewnie, ze 35tka da sie zrobic udany portret, ba! nawet fiszajem z powodzeniem...

Przez dlugie lata, jeszcze za analoga najpowszechniejszym z czym sie biegalo po miescie byla 50tka... jest takie powiedzenie, ze z wiekiem fotograficznym idzie sie w szerokosc, 35tke mam juz za soba teraz dla mnie optymalnie 28, a nawet 24mm

i oczywiscie stalki, tak sie nauczylem wiec uwazam ze zoomy sa dla leniuchow

pozdrawiam serdecznie
Janek

PS
Rafale, oczywiscie nic do Ciebie w tym poscie, taki zarcik.

Z mojego OMa nie zdejmuję zuikacza 35/2.8 i w zasadzie 50ka stała mi się zbędna. Mówię o stricie, ale również widoczkach, a nawet portretach - za blisko nie podchodzić i jest dobrze. Ale np. podczas kameralnych koncertów tego fujika to bym raczej nie poużywał. Zoom jak nic się przydaje, stałkę można zakładać ale raczej dla konkretnego ujęcia. Jakoś nie wyobrażam sobie skakania ze stałkami, biorąc pod uwagę, że pojęcie "fosa" na koncertach w klubach w ogóle nie istnieje. Nawet jak masz akredytację, to dla większości ujęć ludziom na scenie "na pysk" ze stałką wchodzić nie będziesz. Zakładam, że rączek takich jak Mr. Fantastic raczej nie posiadasz. Czyli co, lenistwo?

Ten fujik to fajna, aczkolwiek specyficzna maszynka. Stałka na stałe :) dość skutecznie ją ogranicza. Ale, gdybym miał kasę na zbyciu, to bez dwóch zdań kupiłbym x100 - duża matryca, fajny wizjer, dobre szkiełko. Można dodać jeszcze skórzany futerał. Używałbym go pewnie głównie do tego, co tam Rafał powyżej wypisał.

Pozdrawiam

HrabiaMiod
25.02.11, 00:01
Janko drogi, ależ ja się nie ograniczam - po prostu zauważyłem, że używając stałek 35 i 50 jest mi najwygodniej i robię najlepsze zdjęcia, nie wiem z czego to wynika, ale tak sobie mam. Nawet jak założę zooma, to jakoś podświadomie szukam tych ogniskowych, tylko dłużej schodzi : )

Są ludzie, którzy całe życie fotografuję jednym body i jedną stałką.

Ale jak już gdzieś pisałem i ktoś powtórzył - każdy ma swoje preferencje - np ja nie zniósłbym kadrowania na ekraniku pena i noszenia jakiegoś ciemnego megazooma ; )

P.

Janeczek
25.02.11, 09:12
A ja na koncertach stalkuje we fosie, lubie zaleznie od sytuacji 85, 135 czy 200, no chyba, ze fosa nie istnieje tak jak to bylo ostatnio na JM Jearre w Ergo gdzie przegnali nas na skraj, tu musialem zalozyc duzego zooooma.

pozdrawiam serdecznie
Janek

Rafał Czarny
25.02.11, 09:24
Są ludzie, którzy całe życie fotografuję jednym body i jedną stałką.

Nie zapominaj, że wielu fotografów zajmuje się nie jedną dziedziną, ale wieloma. Zgadzam się, że do streeta wystarczy taki fudżik i można całe życie nie używać innego aparatu i robić znakomite zdjęcia.

Ale jeśli do tego lubisz fotki makro od czasu do czasu? To fudżki lipa. Jeśli lubisz portrety - fudżik lipa, jeśli lubisz sport - fudżik lipa itd.

Jerry_R
25.02.11, 19:29
Jeszcze przedprodukcyjne sample - DP Review:
http://www.dpreview.com/news/1102/11022510fujifilmx100betasamples.asp

TOKIN
25.02.11, 21:47
Nie wiem czemu ale mam wrażenie, że sample z różnych źródeł są ...różne w sensie na bardzo różnym poziomie, jedne wrzuty wyglądają zachęcająco, inne znacznie słabiej. Te z dpreview jakoś widzę jako te mniej przekonywujące.
Czas płynie, trzeba poczekac na pierwsze sample z egzemplarzy produkcyjnych i wreszcie sample prawdziwych userów.

Alleg_pl
25.02.11, 23:22

pozdrawiam serdecznie
Janek

Czyli Nikon tez postąpił nie-fair wsadzając matrycę z A900 do D3X, oprogramował ją przednie i sprzedaje w puszce za 24 tyś? :D

oj ciekawa sugestia ;)

(...)

Ale jeśli do tego lubisz fotki makro od czasu do czasu? To fudżki lipa. Jeśli lubisz portrety - fudżik lipa, jeśli lubisz sport - fudżik lipa itd.
Litości....

to nie jest aparat do tych zastosowan. to aparat wakacyjno-streetowo-leicowy.

nie przesadzajmy... kompaktem tez bedziemy robic sport? (na 20x zoomie ze stabilizacja?) albo portrety? chyba troche schodzimy z tematu, usiłując wetknąc ten aparat wszytkim jako idealne narzedzie do fotografowania...

duzy aparat to duzy aparat, z wymiennymi szklami, z miliardem zalet, uniwersalnoscią, etc.

Fujik to... taka tansza leica... ideal na wspaniałą podróż... nie rzuca się w oczy, jest lekki i robi swietnej jakosci zdjęcia.

Wybr 35/2 jest moim zdaniem wielce uzasadniony... przejrzyjcie fotki z wakacji.

pozdrawiam.

Rafał Czarny
25.02.11, 23:43
Alleg, nie doczytałeś postów. Pisałem, że dla mnie porażką jest właśnie niezdejmowalny obiektyw. Gdyby nie to, taki fudżik mógłby zagościć w mojej torebce i wtedy pozbył bym się wszystkich lustrzankowych klamotów. Gdyby miał wymienną optykę to można było by robić nim i portret i sport (od bidy) i makro i wiele innych tematów.

Ograniczenie związane z przyspawanym obiektywem sprawiłoby, że do mojej już zdecydowanie za ciężkiej torby dołączyłby kolejny klamot. Wolałbym, żeby taki maluch z 3-4 obiektywami zastąpił mi lustrzankowy system.

Janeczek
26.02.11, 00:26
Alleg,

Za Rafalem, chyba czytasz miedzy wierszami, jasno powiedzieli, ze X100 powali wszystko co wypuscilo dotychczas fufu lacznie z skami, jakos wg mnie to im sie marnie udalo...

pozdrawiam serdecznie
Janek

Janko Muzykant
26.02.11, 01:00
Wybr 35/2 jest moim zdaniem wielce uzasadniony... przejrzyjcie fotki z wakacji.
od 28 do 300, większość przy f=8 :)

Sergiuszone
26.02.11, 03:38
Ale co tu gdybać skoro pół roku po „premierze” aparatu jak nie było tak nie ma. Mnie osobiście nie przeszkadza przyspawany obiektyw a dość wspomnieć Nikon Ti 35, Leica Minilux czy Konica Hexar albo poczciwy mju II ze stało ogniskowym obiektywem. Tylko niech ten aparat w końcu będzie dostępny.

Jerry_R
26.02.11, 04:13
Ponoc ma byc od kwietnia w Polsce (info od pracownika Fuji Polska).

rumpel
26.02.11, 08:15
Wiele hałasu o nic ! Ci co chcą kupić są przekonani w 100% o wyjątkowości tego aparatu - mają gdzieś, że aparat ma niewymienną optykę, baa - jest to dla nich zaleta !
Fakt że, matryca po dziadku z wermachtu nie wprowadzi ich na Top Listę DxOMark też im jakoś zwiewa...

Jest to sprzęt do wąskiej grupy odbiorców i tak go traktujmy. Jak komuś nie odpowiada, jest przecież tyle innych lustrzanek - dlaczego ten fuji też musi być taki jak inne...?

Pozdrawiam
rumpel

Jerry_R
26.02.11, 22:50
Brawo Rumpel!
Trafna ocena!

kojut
26.02.11, 23:17
Jest to sprzęt do wąskiej grupy odbiorców i tak go traktujmyA kupiłbyś go gdyby kosztował 1000PLN? Ile osób połakomiłoby się za tą kwotę?

Alleg_pl
26.02.11, 23:27
gdyby kosztował w okolicach 2 tyś ja bym wzial. dlaczemu? bo mi sie cholernie podoba. 4 tyś to za duzo, ale 2 spokojnie moglbym wydac na aparat ktory zastapilby mi lustro w warunkach rekreacyjno-wakacyjnych, dając równiez fajny obrazek i będacy zarazem tak niesamowicie slicznym kawałkiem inżynierii :D

kojut
26.02.11, 23:34
Nawet 2k PLN ludzie by płacili za to coś:grin: To ja nie wiem dlaczego ten sprzęt jest kierowany do "wąskiej grupy odbiorców"?

Jerry_R
26.02.11, 23:53
Dla mnie to jakosc matrycy nexa, tylko dobrze oprogramowana, szczerze nierozumiem piania nad matrycami soniaka pchanymi do wiekszosci nowych puszek wszech systemow...

I tak jerry masz racje jak sie zasmakowalo w S-kach od fuji
Andy Westlake (zespol DP Review) - wyjasnil na czym polega EXR w X100:
- wszystko odbywa sie programowo, czyli przyda sie jedynie w przypadku JPG'ow.

"EXR works essentially by exposing to retain highlights then pulling up the tone curve in JPEG (unlike EXR sensors, and essentially the same method as Canon Highlight Tone Priority, Pentax DRange etc.). So DR 200% is only available at ISO 400 and higher, and DR 400% at 800 and higher. The raw file will almost certainly be identical to what you would get when shooting at ISO200 while exposing for the highlights (i.e. for a given shutter speed and aperture, you'll get the same raw image data at ISO 200, ISO 400 / DR 200%, and ISO 800 / DR 400%)."

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1020&message=37825789
So the question is this: Can the Fuji X100 beat or equal the file/image quality of the Leica X1? (part 1)
http://www.stevehuffphoto.com/2011/02/26/can-the-leica-x1-beat-the-fuji-x100/

Janko Muzykant
27.02.11, 14:18
A kupiłbyś go gdyby kosztował 1000PLN? Ile osób połakomiłoby się za tą kwotę?
Ja nie, jak się nie połakomiłem na nowego olka kompakta. Bo... po co mi to? Mam przynajmniej dwa ekwiwalenty tegoż aparatu, a gracenia półek jakoś nie potrzebuję.
Fuj jest ładny, ale użyteczny tylko odrobinę bardziej niż Zorka.

rumpel
27.02.11, 14:58
Nawet 2k PLN ludzie by płacili za to coś:grin: To ja nie wiem dlaczego ten sprzęt jest kierowany do "wąskiej grupy odbiorców"?

Bo nie o cenę tu chodzi, tylko o to że jest to aparat do konkretnych zastosowań - street, reportaż.
Niewymienny obiektyw o świetnej ogniskowej, zgrabne wymiary i wygląd nawiązujący do klasycznych dalmierzy pociąga za sobą brak uniwersalności w dzisiejszym znaczeniu, gdzie super zoom i grip to podstawa ;).
Jednak do tych konkretnych zastosowań sprawdzi się świetnie. A i kolekcjonerom pewnie ślinka cieknie.
I to te cechy, a nie cena spowodują, że nie będzie to aparat dla szerokiego grona odbiorców.

Pozdrawiam
rumpel

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/02/tumblr_lgp2rs3Ohh1qzl0tc-1.jpg
źródło (http://media.tumblr.com/tumblr_lgp2rs3Ohh1qzl0tc.jpg)

http://robertcatto.tumblr.com/post/3323199711/a-brief-visit-with-the-fuji-x100

epicure
27.02.11, 15:05
Ale gdyby miał wymienne obiektywy, to myślę, że uczciwą ceną byłoby 2000 zł za puszkę i po 2000 zł za ekwiwalenty 18 mm f/2,8, 24 mm f/2,8, 35 mm f/2, 50 i 85 mm f/1,4. Gdybym miał nadmiar kasy, z pewnością kupiłbym taki aparat przynajmniej z trzema z tych obiektywów. Może nawet spełniłby on moje fotograficzne wymagania i pozbyłbym się tego, co mam obecnie.

diabolique
27.02.11, 15:28
Nie bardzo rozumiem spór.
Gdyby miał wymienne obiektywy to byłby adresowany do innej grupy odbiorców.
A, że nie ma... Ja to potrafię zrozumieć.
Cenię takie rozwiązanie, bo używam praktycznie tylko jednego obiektywu. Gdybym chciał robić zdjęcia inną ogniskową to albo bym miał drugi system, albo - jeśli byłoby to sporadyczne - pożyczył od kogoś aparat.
Niewymienny obiektyw to dodatkowa szczelność, matryca się nie ubrudzi, mechanizm nie zatrze od piasku itp.
Jest to więc aparat dla pasjonatów reportażu, łazików, nietypowych turystów zbaczających ze szlaku, a nie amatorów przysłowiowych imienin u cioci i weekendowych spacerowiczów.
Tak go odbieram.

epicure
27.02.11, 15:30
Gdyby miał wymienne obiektywy to byłby adresowany do innej grupy odbiorców.
A, że nie ma... Ja to potrafię zrozumieć.

A ja właśnie nie rozumiem, bo gdyby miał wymienne obiektywy, mógłby być adresowany do obu grup: i do tych, którzy chcą mieć tylko jeden obiektyw, i do tych, którzy chcą mieć kilka. A tak jest adresowany tylko do jednej.

diabolique
27.02.11, 16:10
A ja właśnie nie rozumiem, bo gdyby miał wymienne obiektywy, mógłby być adresowany do obu grup: i do tych, którzy chcą mieć tylko jeden obiektyw, i do tych, którzy chcą mieć kilka. A tak jest adresowany tylko do jednej.

Przeoczyłeś ten fragment o szczelności między body a obiektywem ;)
Naprawdę, problem jest sztuczny. Lustrzanki mają wymienne obiektywy a i tak pewnie znakomita większość użytkowników kupuje zestaw kitowy i takim się posługuje. Do głowy im nie przyjdzie zmieniać obiektywy :D

epicure
27.02.11, 16:31
Przeoczyłeś ten fragment o szczelności między body a obiektywem ;)

Wystarczy uszczelka wokół tylnej soczewki obiektywu, jak w szkłach Canona. Obiektyw jest na tyle mocno dociśnięty do bagnetu, że nie ma prawa nic tamtędy przeciekać. Prędzej przecieknie przez szpary przy guzikach czy innych elementach korpusu.

...znakomita większość użytkowników kupuje zestaw kitowy i takim się posługuje.

Tyle, że ten Fuji to nie jest aparat dla posiadaczy zestawów kitowych, tylko dla bardziej wymagających użytkowników. Zresztą zawsze myślałem, że stałe obiektywy były po to, żeby uprościć konstrukcję i uczynić ją tańszą. A tu taka niespodzianka...

Nemo5576
27.02.11, 17:08
A tu masz obiektyw na stałe żeby nie było narzekania że w systemie brak tanich stalek, dobrych zoomów czy czegoś tam jeszcze ;)

TOKIN
27.02.11, 17:25
A poza tym, ten drogi aparat jest wyjściowo tańszy niż lustrzanki - bo nie dokupisz juz kolejnych szkiełek, ani tele, ani wide, ani stałek:))
Ileż razy kupuje się obiektyw, bo chce się go mieć, a nie dla faktycznej potrzeby???
Tutaj ta "pokusa" została wyeliminowana.
jeden przyspawany na stałe obiektyw jest adresowany do bardziej świadomych użytkowników, dla których "brak" tych czy innych ogniskowych nie jest przeszkodą.
Nie wiem jaki ten fufu okaże się w normalnym użytkowaniu, ale wydaje się, że dla moich potrzeb wystarczyłby tandem - X100 + ZX1. Jednak za 4000zł tego Fuji nie kupię.

Janeczek
27.02.11, 19:13
A ja sobie fuja nie kupie nawet jak bedzie po 2k, choc sie podoba, dlaczego? A dlatego, iz znow ogladalem album ze zdjatkami z analoga i nawet szajsowaty kodak 400, ktory szumi jak ocean robi takie foty, ze cyfra moze sie schowac MOC!

pozdrawiam serdecznie
Janek

Janko Muzykant
27.02.11, 19:46
A ja sobie fuja nie kupie nawet jak bedzie po 2k, choc sie podoba, dlaczego? A dlatego, iz znow ogladalem album ze zdjatkami z analoga i nawet szajsowaty kodak 400, ktory szumi jak ocean robi takie foty, ze cyfra moze sie schowac MOC!
Tak, analog wymiata, zawsze... :):):)

Darekw1967
28.02.11, 10:14
Tak, analog wymiata, zawsze... :):):)

Witam !

Wielu fotografow, ktorzy dlugo focili analogami widza
roznice w obrazie i to nie jest jedyny przypadek gdy
fotograf inaczej ocenia tamta technologie do obecnych
nowszych technologii generujacych podrasowane i ucyfrowione obrazy.

Pozdrawiam

Rafał Czarny
28.02.11, 10:16
Podział na fotografię cyfrową i analogową nie ma sensu. Zdjęcia dzielą się na dobre i gów...ne. Śmieszy mnie analogowe wow, które słyszy się na rozmaitych forach. Dla mnie to żadne łał, robię foty kliszakami od dziecka.

Janko Muzykant
28.02.11, 17:51
Wielu fotografow, ktorzy dlugo focili analogami widza
roznice w obrazie i to nie jest jedyny przypadek gdy fotograf inaczej ocenia tamta technologie do obecnych nowszych technologii generujacych podrasowane i ucyfrowione obrazy.
Znowu mam wystawić z analoga i cyfry i macie zgadywać, które z czego? Nie chce mi się, niech sobie zainteresowani poszukają gdzieś archiwów, już nawet nie wiem, gdzie...
Albo nie, mam wciąż na dysku, to wystawiam :)

Janeczek
28.02.11, 18:24
Janko,

Rozwin temat, bo nie za bardzo rozumiem, co ta fotka ma przedstawiac, mnie sie nie widzi ani gora ani dol....

pozdrawiam serdecznie
Janek

HrabiaMiod
28.02.11, 18:51
Janko, z całym szacunkiem, ale również nie wiem co ten przykład ma pokazać : ) Równie dobrze, mogę strzelić w określonych warunkach fotę małpą za 300zł z mediamarktu i nikonem d3 i też nie rozróżnisz.

Nie chcę rozpętać kolejnej dyskusji o wyższości jednych świąt nad drugimi, ale imho największa różnica w fotografowaniu jednym i drugim polega na pewnym podejściu do fotografowania oraz filozofii pracy.

pozdr,
Przemek

Janko Muzykant
28.02.11, 19:00
Rozwin temat, bo nie za bardzo rozumiem, co ta fotka ma przedstawiac, mnie sie nie widzi ani gora ani dol....
i nawet szajsowaty kodak 400, ktory szumi jak ocean robi takie foty, ze cyfra moze sie schowac
No to który to ten szajsowy kodak, a która cyfra? :) No dobra, jeden to foto65 chyba, drugie udające je 300D. A że szajsowaty? No sorry, tak się kiedyś pstrykało zenitem i potem wołało się po łazienkach w wystanej w kolejce chemii, którą ''rzucili''.
A tak w ogóle, ja tylko chcę pokazać, że obecnie każdego małoobrazkowego analoga zaemulujesz cyfrą.

Nie chcę rozpętać kolejnej dyskusji o wyższości jednych świąt nad drugimi, ale imho największa różnica w fotografowaniu jednym i drugim polega na pewnym podejściu do fotografowania oraz filozofii pracy.
Tu nie przeczę, z analogiem małoobrazkowym same kłopoty i żadnych zalet. Ale dobra, poruszam tylko temat ''chowania się cyfer przy szajsowatym kodaku''.

Janeczek
28.02.11, 19:49
NO dobra, to ja jestem omamiony cala otoczka klikania od lat analogami i mam omamy wzrokowe i myslowe, iz analogowe obrazki maja to cos, jestem wypaczony i podswiadomie neguje cyfre, bo jest be, brzydze sie retuszem, bo jedyna prawda byla prawda analogowa:)

okej?:)

pozdrawiam serdecznie wszystkich zbokofili analogowych
Janek

PS
Pamietajcie, ze emulowanie analoga na cyfrze to zawsze emulowanie, prawie... jakzesz wielka roznice robi...:)

rumpel
28.02.11, 19:49
A tak w ogóle, ja tylko chcę pokazać, że obecnie każdego małoobrazkowego analoga zaemulujesz cyfrą.

Możliwe, ale ja nie potrafię. Dlatego kolorowy negatyw czy slajd jest dla mnie inny niż cyfra. Skanuję i mam co chcę.
Proste machanie suwakami nie upodobni RAWa do filmu. Ale nie przeczę, że się nie da - ja tam oporny jestem na PS-a.

Pozdrawiam
rumpel

Jerry_R
1.03.11, 03:20
Obecność AA oraz różna jego siła w różnych systemach są faktem jednak w codziennym foceniu znaczenie tego parametru (ilości detalu w 4/3 i u4/3) jest tu chyba jednak przeceniane.
Zastanowilo mnie to stwierdzenie, w kontekscie NEX. Przypomnialem sobie jeszcze niedawne potwierdzenie red. Arka z Optycznych (w komentarzach pod bodajze plotkami), ze NEX ma jednak oslabiony filtr AA. Tylko dlaczego ja tego nie widze w moich zdjeciach...

Zrobilem w koncu maly test, na statywie. I moge potwierdzic, ze jednak filtr wydaje sie byc oslabiony. Moze nie tak jak w u43, ale jednak.

Nie widac tego natomiast efektow, jesli sie fotografuje w naszych warunkach pogodowych, tzn.
1) uzywa wyzszych ISO, 800 i 1600 (poza wychodze sporadycznie)
2) uzywa nawet najlepszych szkiel otwartych na f/1.4 - f/2.

Wyzsze ISO zjada detal, jak w wiekszosci aparatow. Ale co ciekawe - na przyslonach f/2.8 - f/11 - roznica miedzy M9 a NEX jest stala, z przewaga pierwszej. Pelna klatka, zupelny brak AA, wiadomo.

ALE - na f/1.4, i jeszcze na f/2 - przewaga M9 jest o wiele wieksza nad NEX jesli chodzi o ilosc szczegolow - niz w przypadku przymknietego szkla.

A ja - ze wzgledu na pogode, swiatlo i brak sanek lampy w NEX - uzywalem glownie wyzszego ISO i otwartych szkiel.
Stad moje powatpiewanie w oslabienie AA w NEX.

jeśli miałeś na myśli aparat Fuji o którym mowa w tym wątku, to nie jest to ta sama matryca co w NEXach bo przecież tamta ma 14 mpix, a ta ma 12 mpix i sądząc po w/w samplach obie je dzieli przepaść w jakości obrazu na wysokiej czułości
Ostatnio nawet ktos pisal, ze to matryca D300. Tak, czy inaczej - pytanie jak oprogramuja ta matryce, co z niej wyciagna, czy tez zmniejsza AA. I w koncu - odczyt z matrycy musi byc szybszy, niz z tych sprzed paru lat - zeby AF dzialal szybko.

HrabiaMiod
1.03.11, 05:24
Tu nie przeczę, z analogiem małoobrazkowym same kłopoty i żadnych zalet.

Dla mnie zaś używanie negatywów ma sporo ważnych zalet. Ale każdy potrzebuje czegoś innego - i to chyba jedyne stwierdzenie, które można podać w tej dyskusji jako truizm - każdy ma własne doświadczenia i przemyślenia, w zależności od podejścia do fotografii, rodzaju uprawianej fotografii, preferencji. Mi jakoś lepiej używa się negatywu - aż byłem zdziwiony - przygotowuję właśnie wystawę - na dwadzieścia cztery kadry, które chcę pokazać, tylko 4 pochodzą z cyfry : ) Tak jakoś wyszło.

pozdrawiam, Janko : )

Rafał Czarny
1.03.11, 09:13
Dla mnie zaś używanie negatywów ma sporo ważnych zalet.

Myślę, że fotografii kliszakowej nie można rozpatrywać w kategoriach racjonalnych. Podzielam zdanie Janka, że kliszak przewagi na cyfrą właściwie nie ma (no, może poza rozpiętością tonalną, ale to można łatwo obejść cyfrą). Zawracania d...py przy tym bez liku.

Ale kto powiedział, że hobby musi być racjonalne? Uwielbiam robić foty kliszakami. Nie lubię PSa i nie zamierzam uczyć się symulować tonacji różnych filmów. Choć wiem, że się da. Jednak po stokroć wolę założyć film do aparatu.

HrabiaMiod
1.03.11, 12:12
Otóż to. A odnośnie osiągania rozpiętości czy tonalności właściwej negatywom używając cyfry - no właśnie zawsze jest to osiąganie tego co na negatywie -więc po co osiągać, można mieć po prostu. Taniej, plus kilka bonusów do tego. Podobnie z kolorami -jest masa filtrów emulujących velvię, inne slajdy czy niektóre filmy - po co emulować, skoro można od razu mieć?

Ale jak pisałem, każdy ma swoje preferencje, jestem świadom zalet cyfry i sam z nich korzystam : )

Dla mnie EOT : )

pozdrawiam

tomtomek
5.03.11, 18:26
Witam
Stąd można pobrać instrukcję obsługi X100 (https://files.me.com/kylebarrow/dxsgl2):

Można się z niej np dowiedzieć, że mimo migawki z czasem 1/4000, minimalny czas przy przesłonie 2 to 1/1000. Całe szczęście, że jest filtr ND, który zmniejsza ilość światła o 3 EV.

Podoba mi się nazywanie trybów przetwarzania obrazu nazwami starych analogowych filmów. Ile się ludzie nacudują, żeby mieć jpgi ala velvia, a tu proszę bardzo: ustawiamy i jest.

Pozdrawiam
tomtomek

Jerry_R
5.03.11, 20:40
First Impressions of the Finepix X100 from a rangefinder shooter by Pieter Franken [EN]:
http://www.stevehuffphoto.com/2011/03/04/first-impressions-of-the-finepix-x100-from-a-rangefinder-shooter-by-pieter-franken/

tomtomek
7.03.11, 23:41
Witam
Tutaj (www.flickr.com/photos/robzo1/sets/72157626206019716/with/5501892796/) są zdjęcia porównawcze z Leicą X1:

Tylko dlaczego X100 jest ustawiony na vivid? Wygląda, jakby właściciel chciał udowodnić wyższość Leici...

Pozdrawiam
tomtomek

tomtomek
9.03.11, 22:32
Witam
Optyczni zamieścili parę zdjęć testowych z ostatecznym firmwarem.
Do obejrzenia tutaj (http://www.optyczne.pl/3807-nowość-Fujifim_FinePix_X100_-_pierwsze_zdjęcia_z_finalnej_wersji.html).
Coraz bardziej mi się podoba ten aparat, ISO 1600 robi wrażenie...

Pozdrawiam
tomtomek

user_jgora
11.03.11, 23:11
Kolejne sample: http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/longterm/20110310_432281.html