PDA

Zobacz pełną wersję : Fuji X100/X100S/X100T/X100F/X100V

Strony : 1 [2] 3

PiterM
14.03.11, 10:48
Kto robi preorder? :lol:

http://www.euro.com.pl/kompakty/fujifilm-finepix-x100.bhtml

marek7001
14.03.11, 11:56
Ło matko i córko jedyna:shock:

TOKIN
14.03.11, 12:14
Jak znam życie, i tak znajdą się chętni desperaci...:)

kojut
14.03.11, 14:14
Kto robi preorder? :lol:

http://www.euro.com.pl/kompakty/fujifilm-finepix-x100.bhtml

Polska byc chory kraj. Na Amazon ten aparat jest po 899 funtow(ok €1100). Wiec to nie jest wcale tak duzo.

nightelf
14.03.11, 17:55
Z ceną to zdrowo przesadzili, przynajmniej w tym sklepie :-P

zibi1303
14.03.11, 19:25
hihi a mówili że Olympus przesadza z cenami :)

slaszysz
14.03.11, 19:44
Polska byc chory kraj. Na Amazon ten aparat jest po 899 funtow(ok €1100). Wiec to nie jest wcale tak duzo.
Mniejsza zamożność ludzi -> mniejsza sprzedaż -> większa marża, żeby się opłacało -> wysoka cena.

Chyba dostanę Nobla z ekonomii. ;)

Janeczek
14.03.11, 19:58
Jak zwykle cena na starcie zabija, acz pewnie znajda sie snoby co kupia i wstawia do gablotki.

Jak mnie to wszystko drazni, dlaczego nie moze byc normalniej...

pozdrawiam serdecznie
Janek

slaszysz
14.03.11, 20:04
Jak zwykle cena na starcie zabija, acz pewnie znajda sie snoby co kupia i wstawia do gablotki.

pozdrawiam serdecznie
Janek
Czyli jak? Wszystko po 5 zł? Jak kraj będzie bogatszy to i taka cena będzie robić mniejsze wrażenie. Nie ma co narzekać, tylko ....

Janeczek
14.03.11, 21:24
Zartujesz? 1100 ojro = 7k?

pozdrawiam serdecznie
Janek

apz
14.03.11, 21:28

pozdrawiam serdecznie
Janek

Może ,ale po co?

Mając pensje posła, senatora, managera w banku, maklera , możesz kupić taką niepowtarzalną zabawkę dziecku po promocji, w pozostałych przypadkach poczytasz i ew za 2 lata zapolujesz na rynku wtórnym a może nawet i na pierwotnym po obniżkach.

Pozdrawiam AP.

TOKIN
14.03.11, 21:28
Zartujesz? 1100 ojro = 7k?

pozdrawiam serdecznie
Janek

...chodziło chyba o to, że na amazonie nie jest drogo... w porównaniu z ceną w naszym EURO oraz w zestawieniu z ichniejszymi zarobkami - wręcz tanio na amazonie jest...:twisted:

epicure
14.03.11, 21:39
Kai testuje:

http://www.youtube.com/watch?v=L-VoXxwGWYc&feature=channel_video_title

Janeczek
14.03.11, 22:23
Tokin-ko,

Ja wszystko rozumiem ale czy kazdy z Nas/Was zarabia w ojro i tyle co w EU? nadal cena jest odjechana, jak zwykle zreszta....

Jedno jest pewne, pomimo, ze to ladne cacuszko i bardzo mu kibicowalem, nie kupie nawet jak stanieje... Fuji dla mnie zaczelo stosowac marketing Sonego, mnie na to nie nabiora...

Fotki tez do mnie nie przemawiaja, cale to wysokie iso i znosna dynamika na w/w wcale mnie nie zacheca, w zadnym modelu z zalozona nowoczesna matryca.

Czekam na cud, tymczasem popstrykam sobie jakims analogiem czy tez dziadkiem E1, ktore maja w fun factor 10, a tech aspects of pictures 0

bo kogo z ich uzytkownikow to obchodzi?

pozdrawiam serdecznie
Janek

C+
14.03.11, 22:44
z optyczne.pl

Oświadczenie Fujifilm dotyczące trzęsienia ziemi w Japonii - X100 opóźniony
Oświadczenie Fujifilm dotyczące trzęsienia ziemi w Japonii - X100 opóźniony
Firma Fujifilm opublikowała oświadczenie dotyczące trzęsienia ziemi i tsunami, które nawiedziły Japonię 3 dni temu. Dowiadujemy się z niego, iż w wyniku kataklizmu ucierpiała fabryka Taiwa-Cho położona ok. 30 km od miasta Sendai.

Na szczęście żaden z pracowników nie został ranny, jednak uszkodzenia budynku są na tyle duże, iż producent zmuszony był tymczasowo wstrzymać produkcję aparatu FinePix X100. W związku z tym, należy liczyć się z późniejszym niż planowano wprowadzeniem tego produktu do sprzedaży.

TOKIN
14.03.11, 23:22
Tokin-ko,

Ja wszystko rozumiem ale czy kazdy z Nas/Was zarabia w ojro i tyle co w EU? nadal cena jest odjechana, jak zwykle zreszta....

Tylko...wiesz, to że my nie zarabiamy w euro ani w dolarach czy jenach nikogo na świecie nie obchodzi zupełnie. Podobnie zresztą jak i poziom naszych płac w złotówkach. Stąd wszelkie dobra - dotyczy to tak samo lustrzanek jak i telewizorów czy samochodów mają dla nas odjechane ceny. Nawet najtańszy aparat (jeśli już w sferze foto dyskutujemy) jest dla Kowalskiego zarabiającego w złotówkach dużo droższy niż dla Helmuta czy Johna zarabiających w euro, funtach czy dolarach.
Nikt nie patrzy na to ile w PL zarabia nauczyciel, urzędnik czy listonosz, mają to ... wszyscy wielcy tego świata głęboko.

A to, że taniej wychodzi kupić aparat w drogiej Wielkiej Brytanii niż w naszej bidnej Polsce, to już w ogóle jest absurd! No ale co my maluczcy możemy?

Jerry_R
15.03.11, 00:49
A to, że taniej wychodzi kupić aparat w drogiej Wielkiej Brytanii niż w naszej bidnej Polsce, to już w ogóle jest absurd! No ale co my maluczcy możemy?
Kupowac poprzez Internet w EU, odkad jest gwar. unijna.
Jest wiele sprawdzonych sklepow, dealerow.

PS: jakis czas temu chwalilem eBay. Zdania nadal nie zmienilem, ale szczypta ostroznosci sie przyda. Wszedlem niedawno do historii zakupow, aby dac komus link. Patrze - sprzedawca nieaktywny. Mysle o co chodzi, gosc mial ponad 1 000 poz. komentarzy. Patrze na koncu 20 negatywow i konto zawieszone.

Nalezy pamietac, ze wiekszosc aukcji przy platnosci PayPal'em jest chroniona, tzn. przy takim zakupie w razie braku towaru albo cegly mozna ubiegac sie o zwrot pieniedzy.

Janeczek
15.03.11, 08:14
Tokin-ko,

No wlasnie o tym mowie, polskie oficjalne czy tez nie ceny, nijak sie maja do europejskich, jestesmy w unii czy nie?

Oczywiscie, ze nie wazne ile Polacy zarabiaja, nie wazne dla producenta, dla Nas w PL to jest kosmos cenowy np w porownaniu do sasiadow zza miedzy.

I tak Jerry, masz racje, pewnie, ze kazdy rozsadny czlowiek kupi za granica gdzie jest duzo taniej, ebay daje bdb mozliwosci i o swoje ciezko zarobione pieniadze nie trzeba sie bac, pare razy mi sie juz przydalo placenie przez ebay, kiedy np towar dotarl w innym stanie niz deklarowano, uratowalem w ten sposob troche grosza, a na naszym kochanym allegro wiadomo jak by sie to skonczylo.

pozdrawiam serdecznie
Janek

TOKIN
16.03.11, 00:33
Tokin-ko,

No wlasnie o tym mowie, polskie oficjalne czy tez nie ceny, nijak sie maja do europejskich, jestesmy w unii czy nie?
Janek

No jesteśmy.
Ale unii jesteśmy potrzebni jako rynek zbytu, nic więcej.
Nikt nas jako prawdziwego partnera nie traktuje. Nasze wyższe ceny zapewne tłumaczy się mniejszym rynkiem... a to, że nasze płace nie pozwalają na większe zakupy, to nikogo nie rusza (prócz nas samych)

Temat mnie mocno uwiera, no ale co ja mogę?
Mogę kupować poza Polską i to by w zasadzie było na tyle? Zresztą nawet zakupy w EU nadal stawiają nas w pozycji gorszej niż Niemców, Francuzów czy Anglików - z powodu słabego porównania przeciętnej płacy w PL i w "starej unii".

Jerry_R
4.04.11, 05:00
Mr. Reichmann mial w rekach [EN]: http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/fujifilm_x100_test_report.shtml

I porownanie z GF1 z 20mm f/1.7: http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.michaelcarpentier.com%2Findex.p hp%2F2011%2Ffujifilm-x100-vs-panasonic-gf1-plus-cher-mais-bien-meilleur%2F

Another perspective on the Fuji X100 by Chris Bandera [EN]: http://www.stevehuffphoto.com/2011/04/03/another-perspective-on-the-fuji-x100-by-chris-bandera/

* * *
I z usmiechem - komentarze, a raczej "opinie": http://www.ceneo.pl/9112693

user_jgora
4.04.11, 14:08
taaa... po przejrzeniu sampli x100... zakupilem dzisiaj GF1 ;)

Jerry_R
8.04.11, 00:07
Jednemu nie moge sie nadziwic... Ze kolejne portale CALY CZAS pokazuja porownania 1:1 szumu na roznych ISO... Nie wspominajac, ze na wysokich ISO X100 wymaga duzo dluzszych czasow niz konkurencja, o czym pisza pierwsi wlasciciele na DP Review...

Mcarto
8.04.11, 02:26
Jednemu nie moge sie nadziwic... Ze kolejne portale CALY CZAS pokazuja porownania 1:1 szumu na roznych ISO... Nie wspominajac, ze na wysokich ISO X100 wymaga duzo dluzszych czasow niz konkurencja, o czym pisza pierwsi wlasciciele na DP Review...

Zgadzam się;) Im więcej siedzę na na analizowaniu tych testów tym gorzej. Nie mowię, że są nieprzydatne ale trzeba się na tym znać bo pokazują przykładowe sztuczne zdjęcia uzyskane w odpowiednich warunkach i tym samym oświetleniu.
Dla mnie coraz ważniejsze staje się pobranie kilku cropów i przejrzenie kilkudziesięciu zdjęć z Flicka - różne osoby, różne kadry i umiejętności a ja zwracam uwagę na kolory, detale i ogólny efekt uzyskany z porównywanych aparatów.
Jestem amatorem wiec wybieram ten z którego zdjęcia bardziej mi się podobają i którego funkcje mi pasują.

Jerry_R
14.04.11, 14:29
X100 na DxO: http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare/Compare-sensors/(appareil1)/695%7C0/(appareil2)/652%7C0/(appareil3)/630%7C0/(onglet)/0/(brand)/Fujifilm/(brand2)/Sony/(brand3)/Panasonic

Ciekawie wyglada 'ISO Sensitivity' w porownaniu do reszty.

gietrzy
14.04.11, 14:40

Od 1600 (realne 1000) iso... stoi :mrgreen:
ISO 6400 = ISO 1000

bue hehe :)

GF1 - mistrz... nadal!

epicure
14.04.11, 14:46
GF1 - mistrz... nadal!

Jeszcze jakby mu to w czymś pomogło...

gietrzy
14.04.11, 15:32
Jeszcze jakby mu to w czymś pomogło...

Nie to nie tak, dla mnie - użytkownika GF1 - póki co nie ma upgrade'u (tego co chcę; i dobrze) w m/43. A to, że ludzie piszą, że za dużo szumi (buehehe; w LX3 nie raz mam i 3200 ustawione) albo drudzy, że ma wyimaginowaną (w większości zdjęć niewidoczną) morę to mnie nie obchodzi. Mnie interesuje mój komfort pracy i GF1 imho mistrz; najbardziej uniwersalna (z plusami dodatnimi i plusami ujemnymi) maszynka.

z mojej strony o morze ;) i GF1 -> eot.

sn00p
14.04.11, 22:05
X100 na DxO: http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare/Compare-sensors/(appareil1)/695%7C0/(appareil2)/652%7C0/(appareil3)/630%7C0/(onglet)/0/(brand)/Fujifilm/(brand2)/Sony/(brand3)/Panasonic (http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare/Compare-sensors/%28appareil1%29/695%7C0/%28appareil2%29/652%7C0/%28appareil3%29/630%7C0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Fujifilm/%28brand2%29/Sony/%28brand3%29/Panasonic)

Cyli co ?
Ustawiasz półautomatyczny tryb A, wybierasz jakieś tam f/, dajesz ISO1600 i dostajesz jakiś tam czas.
Zmieniasz ISO na 3200 (światło w kadrze i f/ zostają bez zmian) i czas ani drgnie ?
Przy ISO6400 to samo ?
Raczej średnio to wygląda co ? Może jakiś błąd im się w tabele wkradł ?
Nie sądzę żeby Fuji taką kichę odwaliło ... mogliby już z tego ISO1600 i 3200 zrezygnować. Przynajmniej ludzi by nie denerwowali :roll:

epicure
15.04.11, 00:24
Cyli co ?
Ustawiasz półautomatyczny tryb A, wybierasz jakieś tam f/, dajesz ISO1600 i dostajesz jakiś tam czas.
Zmieniasz ISO na 3200 (światło w kadrze i f/ zostają bez zmian) i czas ani drgnie ?
Przy ISO6400 to samo ?

Nie, wraz ze wzrostem iso czas się będzie skracał. Dostaniesz po prostu niedoświetlonego rawa, którego wołarka rozjaśni automatycznie (jpeg będzie już rozjaśniony w puszce). Nawet nie zauważysz, że coś jest nie tak. Po prostu iso powyżej 1600 uzyskiwane jest programowo.

sn00p
16.04.11, 12:05
Nie, wraz ze wzrostem iso czas się będzie skracał. Dostaniesz po prostu niedoświetlonego rawa, którego wołarka rozjaśni automatycznie (jpeg będzie już rozjaśniony w puszce). Nawet nie zauważysz, że coś jest nie tak. Po prostu iso powyżej 1600 uzyskiwane jest programowo.
Jeśli w przypadku jotpega będzie to samo, to ja sensu tu nie widzę.
Trochę idiotyzm co ?

Jerry_R
16.04.11, 12:54
Albo marketing...

epicure
16.04.11, 13:23
Jeśli w przypadku jotpega będzie to samo, to ja sensu tu nie widzę.
Trochę idiotyzm co ?

Nie rozumiem. Jpeg prosto z puszki musi być poprawnie naświetlony, więc jeśli rzeczywiste iso jest niższe, niż deklarowane przez producenta, musi on zostać programowo podciągnięty do odpowiedniego poziomu ekspozycji. Z rawem już tego samego zrobić się nie da z samej definicji rawa. Ale wołarki z rawem mogą zrobić już wszystko, co im programiści nakażą.

sn00p
17.04.11, 11:11
Nie rozumiem. Jpeg prosto z puszki musi być poprawnie naświetlony, więc jeśli rzeczywiste iso jest niższe, niż deklarowane przez producenta, musi on zostać programowo podciągnięty do odpowiedniego poziomu ekspozycji. Z rawem już tego samego zrobić się nie da z samej definicji rawa. Ale wołarki z rawem mogą zrobić już wszystko, co im programiści nakażą.
Czyli w przypadku jotpega zdjęcie jest powiedzmy niedoświetlone (co wynika z zależności ISO/czas/przysłona) i ciągnięte za uszy "w locie" przez soft.
Rozumiem.
Głupota :roll:

Jerry_R
19.04.11, 01:28
Maly przeglad [EN]:
http://streetreverbmagazine.com/2011/04/14/meeting-a-stranger-the-fuji-x100-a-street-photographer%E2%80%99s-view

PiterM
20.04.11, 12:04
no już niedługo mam nadzieję przekonać się osobiście, bo z każdą kolejną recenzją widzę, że to idealna maszyna dla mnie :)

Jerry_R
20.04.11, 12:42
Dawaj znac, z tego co pamietam - miales GF1 z 20mm.
Ciekawe jak porownasz oba sprzety.

Na Alle jest jedna sztuka, sprzedaje moj znajomy, jakbys chcial kontakt - odezwij sie na priv.

yendash
20.04.11, 14:10
Łeeeee tam, nie ma zuuuma i nie mogę zrobić makro kociego pyska a do tego nie ma guzika wysyłającego zdjęcie na flikra, pbasa i fejsbuuka. Po co taki aparat.
Swoją drogą aż żal że pozbyłem się kiedyś hexara af. Za różnice w doświadczeniach cyfrowych miałbym chyba filmów na 10 lat.

gcw
20.04.11, 18:21
http://www.myfinepix.pl/pl/news/269594

Można podobno wygrać x100 :)

gietrzy
2.05.11, 09:49
http://farm6.static.flickr.com/5183/5678620261_75bb034d08_o.jpg
http://farm6.static.flickr.com/5141/5679181104_436f373b33_o.jpg

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=38342165

to za E-5 ;)

epicure
2.05.11, 12:07
Ale o co chodzi? :)

Jerry_R
2.05.11, 12:17
Pewnie o niebieskie szlaczki, o ktorych rozmawialismy na Canon Desce :twisted:

Chodzi o more, ktorej jak twierdzisz podobno duzo na zdjeciach u43.
A my - uzytkownicy - dostrzec nie mozemy.

Janeczek
2.05.11, 12:24
O zmora wylazla wu Fuju:)

Kiedys sobie kupie GH2, fajny aparacik.

pozdrawiam serdecznie
Janek

PS
Jerry,

Pierwsze oznaki starosci, nalezy sie wybrac wszak do okulisty, to juz nie ten wzrok co 20lat temu prawda?:)

epicure
2.05.11, 12:29
Chodzi o more, ktorej jak twierdzisz podobno duzo na zdjeciach u43.

Nie. Czy będzie jej dużo, czy mało, czy wcale, zależy od takiego, czy wystąpią warunki sprzyjające powstawaniu mory, czy nie. I nie dotyczy to wszystkich zdjęć μ4/3, bo najwyraźniej GH2 nie ma z tym problemu. No i potwierdza się to, co nieraz już pisałem - lepiej dać więcej mpx i zastosować delikatny filtr AA, jak w GH2, niż tkwić przy 12 mpx bez filtra i ryzykować wystąpieniem mory.

Nie twierdziłem też, że monopol na morę ma tylko Olek i Panas :)

A my - uzytkownicy - dostrzec nie mozemy.

Ja mam lepsze zdanie o użytkownikach μ4/3. Czytałem wypowiedzi takich, którzy dostrzegają.

Jerry_R
2.05.11, 12:49
Nie wiem, czy zauwazyliscie, ale zdjecia z GH2 sa zrobione slabym nalesnikiem Oliego na f/11, nie 20'ka Panasa.

Jerry_R
4.05.11, 13:26
Przeglad Steve Huff [EN]: http://www.stevehuffphoto.com/2011/05/03/the-fuji-x100-digital-camera-real-world-review-by-steve-huff/

Jak dla mnie wiekszosc zdjec jest przeostrzona.

Moj znajomy, ktory uzywa 43, u43 i kupil X100 - mowi mi, ze szklo w Fuji nie jest lepsze niz 20mm f/1.7, ze do ISO 800 wlacznie - X100 nie ma jakiejs przewagi nad 43 (E-5), czy u43. Sila jest komfort pracy i obsluga, przy jednej ogniskowej.

Kazdemu wg potrzeb.

Jerry_R
5.05.11, 15:04
Soundimageplus pisze, ze jak wielu rownoleglych uzytkownikow u43 i X100 - dostaje rownie ostre zdjecia z u43, co X100, przynajmniej na nizszym ISO:
http://soundimageplus.blogspot.com/2011/05/olympus-e-pl1.html

To duzy komplement dla X100. Sean Reid twierdzi, ze X100 daje najostrzejsze zdjecia jakie widzial z matrycy APS-C. Nie wiem na ile ma na mysli centrum kadru i po jakim przymknieciu.

Mocny filtr AA lustrzanek robi swoje, nie testowal jeszcze NEX'a.

Ciekawy jestem optycznego porownania z NEX + ZEISS 24mm f/1.7.

PiterM
9.05.11, 14:24
A ja czekając na moje X100, czytając, kombinując, coraz bardziej skłaniam się ku zestawowi wakacyjnemu E-PL2 plus szkiełka Panasa 20mm i 14mm. Nie wiem czy w X100 nie będzie mi brakowało szerokości troszkę...?

Jerry_R
9.05.11, 15:36
Jak juz czekasz, to wytrzymaj i napisz nam swoje spostrzezenia.
Gdybys sie zdecydowal sprzedac, nie powinienes miec najmniejszych problemow.

tymczasowy_
9.05.11, 15:40
A ja czekając na moje X100, czytając, kombinując, coraz bardziej skłaniam się ku zestawowi wakacyjnemu E-PL2 plus szkiełka Panasa 20mm i 14mm. Nie wiem czy w X100 nie będzie mi brakowało szerokości troszkę...?
1. Dobry zestaw wakacyjny to np. E-PL2 i 14-150 czy 14-140 (może też być inna puszka). Choć w zupełności wystarczyć powinien też zwykły kit. Mi najbardziej by pasował m.zd 9-18 jako jedyny mały wakacyjny obiektyw.

2. Co do szkiełek typu naleśnik, to nie lepiej zainteresować się Samsungiem NX 16, 20, 30mm - szerzej, większy zakres i taniej.

epicure
9.05.11, 15:43
Nie wiem czy w X100 nie będzie mi brakowało szerokości troszkę...?

Od biedy możesz zrobić panoramę, ponoć to dziecinnie proste w tym aparacie.

A tutaj teścik:

http://www.dcresource.com/reviews/fuji/finepix_x100-review

PiterM
9.05.11, 15:55
Gdybys sie zdecydowal sprzedac, nie powinienes miec najmniejszych problemow.
No tu bym nie był taki pewnien... był jeden na Allegro, powisiał i zakończyło sie bez nawet ofert kupna. Im więcej czytam o X100 tym bardziej zastanawiam się, czy to na pewno to co chcę? Szczególnie, że ostatnio i tak mam straszną zajawkę na strobing i X100 (czy co tam będzie) ma być jedynie moją "wakacyjną fotomaszynką". I nie wiem, czy nie skończy się jak w zeszłym roku na u43 z naleśnikami i może jakimś tele?

Czekanie jest fajne, ale okres totalnego napalenia już mi się skończył ;)

Janeczek
9.05.11, 16:05
Ci co chca, bo pokochali, na pewno kupia x100, choc nie ukrywam, ze sam wybilem z glowy tenze 2 kolegom pasjonatom sprzetu, wybilem, to moze za mocne slowo ale dalem im temat do przemyslen...

Bezsprzecznie aparat ten nazwac mozna przelomowym jednak ja tego nie kupuje, ostatnio w ogole nie kupuje zadnego marketingu, wole pstrykac, szkoda czasu na sledzenie nowinek technicznych, ktore okazuja sie byc i tak sredniej jakosci...

jednakze zycze powodzenia z x100 i czekam na twoja recenzje, wiem, ze bedzie solidna i w dobrym tonie

pozdrawiam serdecznie
Janek

gietrzy
11.05.11, 11:57

Będzie!
To ty sprzedawałeś ostatnio LX5, tak? ;)

Ja jednak po wczorajszym pstrykaniu, tak dla fun'u i dla epicure (o tym później w wątku o 14-150), zdecydowanie polecam 14-150 jak wakacyjny i w ogóle jedyny lens po micro dla osób "liczących grosz" - niesamowity jest ten Stefan - Rurka - Chuderlak.

PiterM
11.05.11, 12:30
kompakty jednak nie są tym, co mnie kręci. Jeszcze dwa tyg. temu kupiłbym X100 od ręki, ale teraz już nie jestem taki pewien. No i jeszcze zobaczymy jutro co to będzie to G3 :D

Jerry_R
11.05.11, 12:34
http://www.ryanbrenizer.com/blog/2011/05/fuji-x100-review

tymczasowy_
11.05.11, 13:20
kompakty jednak nie są tym, co mnie kręci. Jeszcze dwa tyg. temu kupiłbym X100 od ręki, ale teraz już nie jestem taki pewien. No i jeszcze zobaczymy jutro co to będzie to G3 :DJeszcze trochę i popadniesz w paranoję :wink:
Co z tego, że mam lustrzankę i pełno obiektywów do niej, jak zrobisz statystykę, to się okaże, że jest taki obiektyw co nim robisz 90% zdjęć.
Co z tego, że LX5 ma zakres 24mm-90mm, skoro i tak robię 95% fotek na 24mm.
W analogowym systemie SLR mam obiektywy 20, 35, 55, 135mm i co z tego? 90% procent fotek robię na 35mm.
Co z tego, że mam trzy DSLR'ry, LX5, SLR, MF SLR, MF 6x6, małoobrazkowy dalmierz, skoro od jakiegoś czasu 90% zdjęć robię za pomocą NEX i 16mm E-Sony ...

Jedyną wadą X100 jest to, że nie ma wymiennych obiektywów, ale co z tego skoro 90% zdjęć robiłbyś tym obiektywem co teraz ma na stałe :wink:

fret
12.05.11, 20:29
Jeszcze trochę i popadniesz w paranoję :wink:
Co z tego, że mam lustrzankę i pełno obiektywów do niej, jak zrobisz statystykę, to się okaże, że jest taki obiektyw co nim robisz 90% zdjęć.
Co z tego, że LX5 ma zakres 24mm-90mm, skoro i tak robię 95% fotek na 24mm.
W analogowym systemie SLR mam obiektywy 20, 35, 55, 135mm i co z tego? 90% procent fotek robię na 35mm.
Co z tego, że mam trzy DSLR'ry, LX5, SLR, MF SLR, MF 6x6, małoobrazkowy dalmierz, skoro od jakiegoś czasu 90% zdjęć robię za pomocą NEX i 16mm E-Sony ...

Jedyną wadą X100 jest to, że nie ma wymiennych obiektywów, ale co z tego skoro 90% zdjęć robiłbyś tym obiektywem co teraz ma na stałe :wink:

Bo to jest trochę jak z jazdą samochodem. 90% trasy pokonujesz jadąc prosto, ale kierownica jednak się przydaje :)

Jerry_R
13.05.11, 00:34
Zajrzyjcie do sekcji AUTO EXPOSURE: http://leicarumors.com/2011/05/12/fuji-x100-vs-leica-x1-comparison-review.aspx/

Wymagany czas ponad 2x dluzszy...

tymczasowy_
13.05.11, 09:31
Bo to jest trochę jak z jazdą samochodem. 90% trasy pokonujesz jadąc prosto, ale kierownica jednak się przydaje :)Równie dobrze zamiast samochodem można jechać rowerem, też dojedziesz do celu, a w dodatku zyskasz na portfelu i zdrowiu.

Fret, prezentujesz typowo gadżeciarskie podejście do tematu, nie potępiam, nie neguję, jak ktoś lubi to na zdrowie.

Nie będę miał lustrzanek z obiektywami kryjącym od 180 stopni do pojedynczych, to np. Fuji X100 będę robił 100% zdjęć i będzie dobrze. Najważniejsze to nie popaść w paranoję i dostosować sprzęt do swoich wymagań.

Dziesiąt lat temu standardową 50-tką robiłem 100% zdjęć i jedyne nad czym myślałem to jak najlepiej zrobić dany kadr, a nie jaki zakręcić teraz do korpusu obiektyw.

Wymagany czas ponad 2x dluzszy...Na DxO juz jakiś czas temu pomierzyli, ze ISO w X100 zatrzymuje się na wartości 1000.
Tak na zdrowy rozum, przy obiektywie o ekwiwalencie 35mm można sobie pozwolić na eksperymenty z wydłużonym czasem ekspozycji.

gcw
13.05.11, 09:37
Jak mawiał kiedyś jeden znany fotograf - "najlepszy obiektyw to własne nogi" (czy jakoś tak) Ja ostatnio dużo robię analogiem i używam tylko dwóch szkieł 50 i 35. Ten Fujik bardzo mi się podoba, ale jak dla mnie to cena na razie znacznie przesadzona niestety

diabolique
16.05.11, 18:27
Dostępny od ręki.
http://e-oko.pl/sklep/aparaty-lunetkowe-10171-strona1-fujifilm-finepix-x100-2993.html
Kto pierwszy? :wink:

cadman
16.05.11, 21:03
Tu jest taniej:
http://www.ceneo.pl/9112693?se=6WKU-j1m-2nKSVKrrvJ5Gz_H4ZjbMHZt&gclid=CMbQnsqU7agCFQuEzAodoWxoEg

Jerry_R
17.05.11, 01:41
I mamy DP Review: http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmx100/

gietrzy
17.05.11, 08:29
I mamy DP Review: http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmx100/

Biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw - GF1 wciąż mistrz.

Jerry_R
18.05.11, 01:53
Jeszcze jedno spojrzenie: http://www.stevehuffphoto.com/2011/05/17/user-report-an-alternative-view-of-the-fuji-x100-by-david-babsky

gietrzy
19.05.11, 08:16
Mówiony manual

http://www.youtube.com/watch?v=iDXRoKNDYiM&feature=player_embedded

klikacz
19.05.11, 10:19
Witajcie
Jak chcecie popatrzeć jak ten aparat zachowuje się w rękach zwyciężczyni konkursu fuji "Praca jak marzenie" możecie śledzić jej wpisy na fotoblogu
Tu adres strony do jednego z jej fotoblogów. Marysia właśnie testuje aparat w Azji
http://www.myfinepix.pl/pl/blog/310324/283349
Pozdrawiam
Wierna Olympusowi Katarzyna

Jerry_R
25.05.11, 00:37
Steve porobil troche wiecej zdjec.

Zwroccie uwage np. na lewa gorna, czy prawa gorna czesc, oczywiscie na zdjeciach po przyknieciu. Cokolwiek on pisze, wiele z tych zdjec jest wyostrzonych juz, na najnizszym ISO trudno wyobrazic sobie kropkowate niebo i kontrastowe krawedzie horyzontu w tej klasie aparatu.

http://www.stevehuffphoto.com/2011/05/23/my-leica-x1-and-fuji-x100-comparison-photos-and-my-thoughts/

http://www.stevehuffphoto.com/2011/05/24/leica-x1-vs-fuji-x100-full-size-raw-comparison/

Moze sie komus przyda.

tymczasowy_
25.05.11, 14:57
Witajcie
Jak chcecie popatrzeć jak ten aparat zachowuje się w rękach zwyciężczyni konkursu fuji "Praca jak marzenie" możecie śledzić jej wpisy na fotoblogu
Tu adres strony do jednego z jej fotoblogów. Marysia właśnie testuje aparat w Azji
http://www.myfinepix.pl/pl/blog/310324/283349
Pozdrawiam
Wierna Olympusowi KatarzynaGdyby zdjęcia były niepodpisane to pomyślałbym, że ktoś, bardzo niechlujnie, pstryknął parę przygodnych kadrów komórką.

Niestety/stety jeszcze długo jakość fotografii zależeć będzie nie od sprzętu a głównie od operatora.

nightelf
25.05.11, 15:35
Niestety/stety jeszcze długo jakość fotografii zależeć będzie nie od sprzętu a głównie od operatora.

Ja bym powiedział, że na szczęście :grin:
Bo inaczej byłbym już sławny :wink:

Janeczek
25.05.11, 17:22
Stevie, po raz kolejny pokazuje jak nierowny w produkcji jest x100, raz ostrzej na brzegu, a raz masakra jakas.
Konkludujac, ciesze sie, ze nie jest na mojej liscie zakupowej.

pozdrawiam serdecznie
Janek

Jerry_R
25.05.11, 17:26
nierowny w produkcji jest x100
Dokladnie, a tyle szumu bylo o zgraniu matrycy ze szklem i korzysciach tego...

gietrzy
3.06.11, 13:54
http://www.swiatobrazu.pl/fujifilm-finepix-x100-pierwsze-wrazenia-23674.html,1

Jerry_R
9.06.11, 23:48
Why shooting with just a 35mm lens WILL improve your photography [EN]:
http://www.stevehuffphoto.com/2011/06/09/why-shooting-with-just-a-35mm-lens-can-help-your-photography/

Jerry_R
24.06.11, 15:07
Test na OPTYCZNE: http://optyczne.pl/4058-nowo%C5%9B%C4%87-Fujifilm_FinePix_X100_-_test_aparatu_kompaktowego.html

Rafał Czarny
24.06.11, 17:06
Test na OPTYCZNE: http://optyczne.pl/4058-nowo%C5%9B%C4%87-Fujifilm_FinePix_X100_-_test_aparatu_kompaktowego.html

Podsumowanie:

Wady:

- wysoka cena aparatu,
- wolne zapisywanie zdjęć na kartę,
- silne winietowanie na surowych plikach,
- bardzo wyraźna koma na maksymalnym otworze względnym,
- problemy przy pracy pod ostre światło,
- słaba moc wbudowanej lampy,
- brak natywnej czułości ISO 100,
- problemy z automatycznym balansem bieli przy świetle żarowym,
- dość niewielki i luźno pracujący pierścień sterujący.

Za tę kasę takie wady (zwłaszcza obiektywu) to IMHO kompletna żenada.

epicure
24.06.11, 17:14
A jednym z argumentów przemawiających za wbudowanym na stałe obiektywem miało być doskonałe zgranie optyki z matrycą :)

Janeczek
24.06.11, 17:23
Za tę kasę takie wady (zwłaszcza obiektywu) to IMHO kompletna żenada.

Rafale, nie rozumiem, przeciez od poczatku bylo wiadomo, ze to aparat dla lanserow, technikalia tam nie wazna jakby...

pozdrawiam serdecznie
Janek

grizz
24.06.11, 21:15
Rafale, nie rozumiem, przeciez od poczatku bylo wiadomo, ze to aparat dla lanserow, technikalia tam nie wazna jakby...

Bez przesady. Nawet jak sie płaci za lans, to powinien jednak poziom odpowiedni prezentować vide leica czy apple.

klikacz
28.06.11, 09:41
A to ja Wam opowiem jeszcze coś o serwisie fuji. Swojego czasu uległam euforii internetowej na temat matrycy fuji i kupiłam S5Pro - (używane). Po 3 miesiącach okazało się, że autofokus się gubi raz daje back a raz front autofokus, niezależnie od obiektywu. Oddałam do serwisu żeby wyregulowali. Od 9 maja 2011r do tej pory ani widu ani słychu. Na kilka moich telefonów ponaglających powiedzieli, że zaraz coś poprawią a ja sobie czekam i czekam.

gietrzy
28.06.11, 11:27
A to ja Wam opowiem jeszcze coś o serwisie fuji. Swojego czasu uległam euforii internetowej na temat matrycy fuji i kupiłam S5Pro - (używane). Po 3 miesiącach okazało się, że autofokus się gubi raz daje back a raz front autofokus, niezależnie od obiektywu. Oddałam do serwisu żeby wyregulowali. Od 9 maja 2011r do tej pory ani widu ani słychu. Na kilka moich telefonów ponaglających powiedzieli, że zaraz coś poprawią a ja sobie czekam i czekam.

W zasadzie tym postem - imho - powinniśmy zakończyć dyskusję nt. sprzętu Fuji.

chomsky
28.06.11, 11:54
A jednym z argumentów przemawiających za wbudowanym na stałe obiektywem miało być doskonałe zgranie optyki z matrycą :)

Wiele testow chwali bardzo ten obiektyw i matryce, piszac ze jest wrecz rewelacyjne. Sa to powazne portale fotograficzne.
czesc.ch.

Jerry_R
28.06.11, 13:38
Chmosky, jakie to ma znaczenie. Sample mowia za siebie.

Dla mnie najbardziej wiarygodnym testem jest Seane'a Reid'a. On rowniez ocenia ten aparat pozytywnie, jako poczatek drogi. Ale tylu bugow i niedorobek nie widzial on jeszcze w zadnym aparacie w ostatnim dziesiecioleciu. A wydawalo sie, ze Leica M8 w tym krolowala.
Szczegolnie w kontekscie takiego szumu, ze konsultowali z fotografami, ze matryca dostosowywana, itd...

Innymi slowy - kierunek dobry. Na plus w kontekscie Canona, Nikona, Sony, Leici i innych. Ale wykonanie - oj daleko jeszcze...

Tak naprawde test na Optycznych W OGOLE nie dotknal tego, o czym pisze Sean, czyli co realnie wplywa na proces fotografowania. To mial byc aparat idealny do street'u, a jedynie nadaje sie do streetu, tak samo jak GF1 + 20mm f/1.7.

klikacz
29.07.11, 14:16

Po 2 miesiącach oddali aparat. Zainkasowali 650zł. A autofokus nadal się myli...

sn00p
1.08.11, 22:18
Kurcze, bardzo mi się podoba ten aparacik.
Miałem ostatnio okazję się nim chwilkę pobawić w MM.
Co mnie zaskoczyło to dość sprawnie działający AF.
I fajnie też, że jest OVF, bo na EVF mam uczulenie i nie mogę zdzierżyć :(
Łamie się coraz bardziej i chyba się na niego skuszę. Fajnie gdyby poniżej 3,5k spadł do września :)

epicure
1.08.11, 23:32
Kiedy ja się nim bawiłem w MM, odniosłem trochę inne wrażenie. Obraz w wizjerze elektronicznym irytująco skakał w czasie przesuwania kadru, a przysłona ciągle "cykała" (domyślam się, że to była przysłona, choć może to był AF pracujący w trybie ciągłym). Problem znikał po przełączeniu na wizjer hybrydowy. Tutaj do obrazu już nie mam zastrzeżeń, ale do ramki korygującej błąd paralaksy już niestety tak. Z bliskich odległości ta ramka jednak niedokładnie pokazuje granice kadru. Sfotografowałem swoją dłoń na wyciągniętej ręce, odległość jakieś 40-50 cm. W wizjerze dłoń była w samym środku kadru, mieściła się w nim cała, jednak na wykonanym zdjęciu była już ucięta w połowie.

sn00p
1.08.11, 23:36
Kiedy ja się nim bawiłem w MM, odniosłem trochę inne wrażenie. Obraz w wizjerze elektronicznym irytująco skakał w czasie przesuwania kadru, a przysłona ciągle "cykała" (domyślam się, że to była przysłona, choć może to był AF pracujący w trybie ciągłym). Problem znikał po przełączeniu na wizjer hybrydowy. Tutaj do obrazu już nie mam zastrzeżeń, ale do ramki korygującej błąd paralaksy już niestety tak. Z bliskich odległości ta ramka jednak niedokładnie pokazuje granice kadru. Sfotografowałem swoją dłoń na wyciągniętej ręce, odległość jakieś 40-50 cm. W wizjerze dłoń była w samym środku kadru, mieściła się w nim cała, jednak na wykonanym zdjęciu była już ucięta w połowie.
Hmmm to faktycznie lipa z tą ramką ...
A co do "cykania" - czytałem w recenzji Rockwella, i mi też się tak wydawało - to chyba AF chodzi ciągle.
Jak się zdecyduję, to pójdę dłużej się pobawić :cool:

epicure
1.08.11, 23:53
Hmmm to faktycznie lipa z tą ramką ...

Ponoć instrukcja głosi, że aparat ma minimalną odległość ostrzenia 80 cm (albo 60 cm, już nie pamiętam dokładnie) i niżej można zejść tylko w trybie makro, a ten z kolei działa jedynie przy wizjerze elektronicznym. W rzeczywistości jednak AF w wizjerze hybrydowym bez problemu działa z dużo mniejszych odległości, tyle tylko, że błąd paralaksy jest tak duży, że punkt AF oraz ramka kadru w wizjerze nie pokrywa się z rzeczywistością, więc nigdy do końca nie wiesz, na co ostrzysz i co będziesz miał w kadrze.

Jednak pomijając tę wadę (no i ten zbyt długi minimalny czas otwarcia migawki i konieczność wspomagania się wbudowanym filtrem ND), aparat jest świetny. Wygląd, wykonanie, guzikologia - genialne. Ja bym nie wstydził się go kupić dla samej przyjemności patrzenia na niego i trzymania w łapie, nawet jeśli racjonalnych argumentów za takim zakupem nie znajduję zbyt wiele ;)

sn00p
2.08.11, 08:19
ednak pomijając tę wadę (no i ten zbyt długi minimalny czas otwarcia migawki i konieczność wspomagania się wbudowanym filtrem ND), aparat jest świetny. Wygląd, wykonanie, guzikologia - genialne. Ja bym nie wstydził się go kupić dla samej przyjemności patrzenia na niego i trzymania w łapie, nawet jeśli racjonalnych argumentów za takim zakupem nie znajduję zbyt wiele ;)
A co z jakością zdjęć ?
Na Optycznych mocno go wychwalili.
Rockwell nie mógł wyjść z podziwu.
A na Olympusclubie czytam, że jest kiepsko :D

epicure
2.08.11, 08:40
Jakości zdjęć nie miałem okazji sprawdzić, ale z tego co widzę na podstawie materiałów z sieci, jest bardzo dobrze.

Darekw1967
2.08.11, 08:57
Witam !

Bylem w Gdańsku i w Kościele Mariackim i o dziwo...
Byl tam fotograf z tym aparatem w rece ;)

Pozdrawiam

heyahero
2.08.11, 09:08
Witam !

Bylem w Gdańsku i w Kościele Mariackim i o dziwo...
Byl tam fotograf z tym aparatem w rece ;)

Pozdrawiam

A zrobiłeś mu zdjęcie?? :mrgreen: :P

Jerry_R
2.08.11, 12:45
A co z jakością zdjęć ?
Na Optycznych mocno go wychwalili.
Rockwell nie mógł wyjść z podziwu.
A na Olympusclubie czytam, że jest kiepsko :D
Z tego co ja czytalem, to problemem jest nie tyle jakosc zdjec, choc ta zla nie jest - ostrosc jak z 20mm f/1.7 na u43 - ale zrobienie dobrego zdjecia. Czyli np. trafiony AF. Plus - czesc szkiel daje dziwne mydlo po bokach nawet po przymknieciu, sa wymieniane przez serwisy na zachodzie. Szybkosc AF rowniez jest za u43.

Jak nie masz innych alternatyw - bierz spokojnie X100 i pogodz sie z jego niedopracowaniami.
Jak masz - poczekaj na X100.2 :wink:

tymczasowy_
2.08.11, 15:02
o dziwo... Powinno się mówić: proszę Pani :wink:

sn00p
10.08.11, 12:26
Jak masz - poczekaj na X100.2 :wink:
A to jakieś sprawdzone info czy tak tylko dywagujesz ? :D
Wyrocznia DXO mówi, że matryce z d90 i x100 idą łeb w łeb.

Jerry_R
10.08.11, 14:42
A to jakieś sprawdzone info czy tak tylko dywagujesz ? :D.
Tylko tak, choc ostatnio mowi sie coraz wiecej o nowych modelach Fuji z matryca wieksza, niz kompaktowa.

sn00p
10.08.11, 14:54
Tylko tak, choc ostatnio mowi sie coraz wiecej o nowych modelach Fuji z matryca wieksza, niz kompaktowa.
Hmmm, chyba trochę za szybko jak na następce x100 ...
... choć z drugiej strony na www można coś wyczytać nt. 3 nowych aparatów od Fuji - pierwszy ma mieć matrycę APS-C lub micro 4/3 i zooma x20, drugi coś jak g12 i reszta, a trzeci ? No właśnie, może x100 z wymienną optyką ?
Choć jak z plotkami jest - każdy wie :D

W każdym bądź razie, ja już na x100 jestem chyba w pełni zdecydowany.

Jerry_R
13.08.11, 03:39
Moze cos Ci pomoze: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13328

Jerry_R
24.08.11, 03:17
Nadchodzi X50 :cool:

http://www.stevehuffphoto.com/2011/08/23/would-you-buy-the-upcoming-fuji-x50-for-600/

(http://www.stevehuffphoto.com/2011/08/23/would-you-buy-the-upcoming-fuji-x50-for-600/)@sn00P - masz juz???

nightelf
24.08.11, 14:17
Czuję się rozczarowany, tym małym sensorem w X50.
To raczej nie aparat dla mnie.

epicure
24.08.11, 14:21
Jeśli plotka się potwierdzi, to matryca i tak jest ciut większa, niż w XZ-1. Jeśli to będzie miało jasnego zooma, to za 1500 zł jako kompakt do kieszeni będzie mogło konkurować z obecnymi rywalami. A jeśli będzie droższe, pozostanie jedynie kosztowną zabawką.

tymczasowy_
24.08.11, 14:43
Nadchodzi X50 :cool:

http://www.stevehuffphoto.com/2011/08/23/would-you-buy-the-upcoming-fuji-x50-for-600/

(http://www.stevehuffphoto.com/2011/08/23/would-you-buy-the-upcoming-fuji-x50-for-600/)Czyli kolejny zaawansowany kompakt klasy XZ-1, LX5, S95, EX-1 ... czemu nie, ma on sens, dla tych co kupiliby bezlustrowca z kitzoomem i nigdy nie potrzebowaliby go zastąpić jakimś innym obiektywem.

nightelf
24.08.11, 14:43
Jeśli będzie sprzedawany za 600 $ - to u nas pewnie jakieś 2000 zł raczej.

bast
24.08.11, 18:23
Jeśli będzie sprzedawany za 600 $ - to u nas pewnie jakieś 2000 zł raczej.
to chyba w optymistycznej wersji...

sn00p
25.08.11, 22:48
@sn00P - masz juz???
"Jeszcze" nie.
Muszę najpierw sprzedać Nikona, a ostatnio mam ważniejsze sprawy na głowie ...
Choć nie ukrywam - do wakacji w połowie września chciałbym go już mieć :)

PiterM
30.11.11, 02:29
Cóż... skusiłem się niedawno na X100. Po prostu chciałem sprawdzić jak to działa... działa świetnie :D Jeszcze niestety nie miałem czasu ani okazji aby użyć go w dzień, więc na początek to, co zazwyczaj jest na końcu testów, czyli zdjęcia w kiepskim oświetleniu. Na początek targi w Hannowerze, potem targi w Krasnodarze, a na koniec kilka pstryków z pokoju, gdzie całe oświetlenie zapewniały 3 żarówki 40W każda! Generalnie co kolejne zdjęcie, to gorsze światło. Wszystko JPEG na ISO 3200, tyle że targi na f/4 i f/5.6 zaś dzieciaki na f/2.

Szybkie wnioski:
1. jest to JEDYNY 'kompakt', który takie fotki trzaśnie w tak podłych warunkach oświetlenia
2. świetny sprzęt wyjazdowo-podróżny
3. jak nie ma światła, to i noktowizor cudu nie uczyni ;)

1. Hannover

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_001-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_001.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_002-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_002.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_003-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_003.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_004-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_004.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_005-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_005.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_006-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_006.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_007-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_007.jpg)

2. Krasnodar (torchę jakby inaczej)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_008-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_008.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_009-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_009.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_010-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_010.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_011-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_011.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_012-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_012.jpg)

2B. Krasnodar nocą

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_013-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_013.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_014-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_014.jpg)

2C. Ciekawostka na lotnisku - do kawy podają tam... kawior :D

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_015-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_015.jpg)

3. Dzieciaki w ciemnym pokoju

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_016-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_016.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_017-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_017.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_018-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_018.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_019-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_019.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/11/x100_sample_020-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/pmhosting/x100_01/x100_sample_020.jpg)

nightelf
30.11.11, 10:53
Bardzo sympatyczne zdjęcia :) dzięki za podzielenie się nimi.

PiterM
5.12.11, 01:12
Zanim wrzucę nową porcję... tak to aktualnie wygląda :D

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/DSC_0985-1.jpg
źródło (http://pmgallery.pl/x100/content/images/large/DSC_0985.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/DSC_0990-1.jpg
źródło (http://pmgallery.pl/x100/content/images/large/DSC_0990.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/DSC_1011-1.jpg
źródło (http://pmgallery.pl/x100/content/images/large/DSC_1011.jpg)

---------- Post dodany 05-12-11 o 00:12 ---------- Poprzedni post był 04-12-11 o 23:18 ----------

i kilka pstryków z wczoraj & dzisiaj...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/DSCF2811-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/x100/samples/DSCF2811.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/DSCF2824-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/x100/samples/DSCF2824.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/DSCF2836-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/x100/samples/DSCF2836.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/DSCF2872-1.jpg
źródło (http://www.pmgallery.pl/x100/samples/DSCF2872.jpg)

adambieg
5.12.11, 10:25
Aparat piękny, tylko jeszcze ta cena... Zdjęcia fajne :grin:

diabolique
5.12.11, 10:40
Aparat niebrzydki, ale miałem okazję chwilę go pomacać i wizjer... no niestety, dla mnie nieakceptowalny.

adambieg
5.12.11, 10:42
A to czemu?

PiterM
5.12.11, 11:06
Aparat piękny, tylko jeszcze ta cena... Zdjęcia fajne
Dzięki! A to się jeszcze pochwalę, że thumbs-up jest własnej roboty, z tytanu :D

diabolique
5.12.11, 11:16
A to czemu?

Mały... Przyłożyłem do oka i nie spodobało mi się to, co przez niego zobaczyłem :wink:
No ale ja zmanierowany jestem wizjerem zeissowskim. Ramki do 35mm są większe niż wizjer w D700 z dokręconą muszlą oczną :roll:

nightelf
5.12.11, 18:48
Dzięki! A to się jeszcze pochwalę, że thumbs-up jest własnej roboty, z tytanu :D

Ah, to już wiem, skąd kolegę kojarzę, z knives.pl.

Skąd wziąłeś wzór na thumbs up, żeby wymiarami pasował?

PiterM
5.12.11, 20:44
Ah, to już wiem, skąd kolegę kojarzę, z knives.pl.
Skąd wziąłeś wzór na thumbs up, żeby wymiarami pasował?
Tam tez, ale glownie jednak customknives.pl

Aby pasowalo wymiarami pobralem odpowiednie wymiary z X100 przy pomocy suwmiarki. A potem to juz sporo recznej roboty, ale fajna byla zabawa :)

klikacz
8.12.11, 16:44
Czy zna ktoś może namiary na stronę, na której wrzucane są zdjęcia z X100? Mam na myśli obrobione, przygotowane do prezentacji w galerii. Nie pstryki testowe pokazujące możliwości matrycy, tylko przemyślane kadry.

nightelf
8.12.11, 16:52
Czy zna ktoś może namiary na stronę, na której wrzucane są zdjęcia z X100? Mam na myśli obrobione, przygotowane do prezentacji w galerii. Nie pstryki testowe pokazujące możliwości matrycy, tylko przemyślane kadry.

http://www.pbase.com/cameras/fujifilm/finepix_x100

tymczasowy_
8.12.11, 17:01
Polecam te: :wink:
http://www.pbase.com/bonner01/break
niezła przerwa na papierosa ...

yendash
8.12.11, 17:11
Dziwne, zgodnie z podpisem pod zdjęciami, chciałem wybrać inny size. Ale nic się nie zmieniło:P

tymczasowy_
8.12.11, 17:37
Dziwne, zgodnie z podpisem pod zdjęciami, chciałem wybrać inny size. Ale nic się nie zmieniło:PBo rozmiarem "original" jest właśnie "large" :wink: Oj, oj, w ramach relaksu zachciało się oglądać buforki w powiększeniu he he he.

yendash
8.12.11, 19:29
No i widzisz, my się po prostu organicznie nie możemy zrozumieć. Miałem na myśli raczej pewien kontekst, umowność, która tu nad wyraz pasowała do centralnego obiektu na zdjęciach. Aż się prosiło, żeby size działał wybiórczo.

PiterM
12.12.11, 01:02
domowa 6-cioletnia mini-fabryczka świątecznych pierniczków...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/DSCF2943-1.jpg
źródło (http://pmgallery.pl/x100/pierniczki/content/images/large/DSCF2943.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/DSCF2903-1.jpg
źródło (http://pmgallery.pl/x100/pierniczki/content/images/large/DSCF2903.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/DSCF2923-1.jpg
źródło (http://pmgallery.pl/x100/pierniczki/content/images/large/DSCF2923.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/DSCF2953-1.jpg
źródło (http://pmgallery.pl/x100/pierniczki/content/images/large/DSCF2953.jpg)

i moje zdecydowanie ulubione z tej serii:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/12/DSCF2952-1.jpg
źródło (http://pmgallery.pl/x100/pierniczki/content/images/large/DSCF2952.jpg)

Darekw1967
12.12.11, 09:34
Witam !

Zdjecia wyszly takie nieostrawe... i wchodza nieco we fiolet.
Mam wrazenie, ze automatyka WB nieco odbiega na tym zdjeciach od wzorca.
Kolor czerwony na 1 zdjeciu jest jakby przepalony.

Pozdrawiam

PiterM
12.12.11, 10:02
Jeszcze się oswajam z aparatem. Ostatnie zdecydowanie odbiega "na plus" moim zdaniem, a to głownie dla tego, iż robiłem je na spokojnie. Reszta (poza piekarnikowym) była strzelana z Jaśkiem na lewym ręku (8 mcy). ISO ograniczam do 1600, lampy nie używałem (poza przedostatnim, co chyba zresztą widać), więc niestety są lekko, bardzo minimalnie, ale jednak poruszone. Poza ostatnim.

Przy okazji podzielę się moimi dwoma spostrzeżeniami:
- w ciemnym pomieszczeniu jednak lepiej przejść na EVF, szybkość AF zdecydowanie lepsza
- przy ciemnej scenie dużo łatwiej łapie się ostrość w AF-C a nie AF-S, celując "krzyżykiem" a nie "kratką"

Czekam na ładny zimowy dzień, abu coś wreszcie porobić na zewnątrz. A poza tym, co by nie mówić, to po prostu samo focenie x-setką sprawia mi radość. No i nie muszę latać po domu z D700, co przy dziecku w lewej łapie już nie byłoby tak komfortowe ;)

tomtomek
2.02.12, 20:09
Witam
Jestem posiadaczem X100 od 2 dni i postanowiłem tak na świeżo pokusić się o porównanie z zestawem Panasonic GF1 + 20/1,7 + wizjer LVF1, którego Fuji mi zastąpił.
Zmiany na +:
- różnica wielkości nie jest ogromna (GF1 z wizjerem był nawet większy), ale trzyma mi się go znacznie lepiej (mam długie, wąskie palce).
- wizjer OVF jest rewelacyjny w porównaniu z LVF1
- jpg-i z Fuji są bez porównania lepsze, ostrość, oddanie kolorów, tonalność na +
- wysokie czułości - tak na mój gust to ISO 1600 z Fuji = ISO 200 z GF1

zmiany na 0
- obsługa. Niby łatwiejszy dostęp do przesłony, czasu i korekty ekspozycji (ja fotografuję głównie w A, więc to dla mnie ważne), ale z drugiej strony tylko jeden przycisk funkcyjny i nieprzemyślana pseudorolka. Przydałaby się możliwość ustawienia pod nią np czułości ISO, albo chociaż programowany przycisk RAW.
- optyka. Na plus możliwość lepszego operowania głębią ostrości. Na minus ostrość w otwartym obiektywie. 1.7 w Panasie było ostre jak żyleta, Fuji dopiero dla 2,5 jest równie ostre.

zmiany na -
- autofocus jest jednak lepszy w GF1. O ile w dobrych warunkach oświetleniowych nie odczuwam dyskomfortu i wielkiej różnicy, to w gorszych widać sporą przewagę Panasonica.
- szybkość zapisu zdjęć na kartę. Robię głównie zdjęcia pojedyńcze i tylko jpgi więc mi to aż tak nie przeszkadza, ale zrobiłem na próbę serię 5 zdjęć RAW w serii i masakra, aparat zawisł na 15 sekund.
- żeby zastosować filtry trzeba kupić pierścień pośredni, a wtedy nie pasuje oryginalny dekielek. Poza tym przy polarze wizjer optyczny wykluczony, ale to raczej cecha konstrukcyjna niż wada.

Generalnie jestem zadowolony. To co dla mnie najważniejsze czyli jakość zdjęć w jpg na najniższej czułości jest o niebo lepsza w X100.

Pozdrawiam
Tomek

Ar2
2.02.12, 21:41
A jak się spisuje wizjer elektroniczny?

tomtomek
2.02.12, 21:47

Znacznie lepiej niż LVF-1, porównywalnie do Panasonica G3, którego aktualnie posiadam i bezpośrednio porównywałem.
Ale optyczny jest o niebo lepszy.

Pozdrawiam
Tomek

TOKIN
2.02.12, 21:52
Czy w jpgach zdjęcia seryjne są także takie...niegramotne?

tomtomek
2.02.12, 22:16
Jest lepiej niż w RAWach, ale szału nie ma.
Po serii 5 zdjęć zamiera na 5 sekund (na Sandisku Extreme)

Pozdrawiam
Tomek

gibberpl
4.02.12, 08:14

Gdyby X-100 nie miał OVF to można by napisać, że EVF spisuje się b. dobrze. W porównaniu do OFV nawet olympusowski VF-2 jest jak patrzenie przez dziurkę od klucza.

klikacz
4.02.12, 16:51
Przepraszam bardzo ale ostrość to jest kwestia obróbki a nie aparatu....
A dominantę barwną usuwa się jednym kliknięciem w kroplomierz
Pozdrówka

Witam !

Zdjecia wyszly takie nieostrawe... i wchodza nieco we fiolet.
Mam wrazenie, ze automatyka WB nieco odbiega na tym zdjeciach od wzorca.
Kolor czerwony na 1 zdjeciu jest jakby przepalony.

Pozdrawiam

Mirek54
4.02.12, 16:59
Przepraszam bardzo ale ostrość to jest kwestia obróbki a nie aparatu....
A dominantę barwną usuwa się jednym kliknięciem w kroplomierz
Pozdrówka

Kasiu Ty to wiesz,ja to wiem,wie to kilku innych.Jednak nie wiedza tego wszyscy,a moze nie potrafia usunac dominaty.Wiekszosc tych nieumiejacych twierdzi,ze zrobili dzielo w tonacji cieplej,zimnej,letniej,jesiennej,wiosennej pamietajac,ze dzielo bez tonacji nie jest dzielem.To takie artystyczne podejscie.Tylko czy Ci artysci wiedza czym sie rozni dominata od tonacji?.Moze i nie wiedza,ale kolory juz nazywaja po swojemu.Bialy jest zielonym,czerwony niebieskim.

Ps:Moglem tak napisac"Kasiu"?? Czy to moze nietaktem bedzie????

brudnyhary
4.02.12, 20:43
świetne świąteczne fotki ,takie cieplutkie i bardzo fajnie plastyczne, ostrość w tym wypadku nie ma znaczenia ,ale na moim kompie nie widać żeby były mało ostre ,a iso jeśli 1600 to foty czyściutkie faktycznie,pozdrawiam

ehosonda
21.03.12, 17:11
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EoA0_o-PZk4

gibberpl
22.03.12, 07:46
Jest nowy soft 1.20 dla X100. Dodano możliwość przypisywania pod przycisk RAW innych funkcji - ISO, DOF, ND filter itp. Dodano tez suplement do instrukcji.
http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/finepix_x100/index.html

http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/manuals/pdf/index/x/finepix_x100_manual_02.pdf (http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/finepix_x100/index.html)

MCR
13.05.12, 23:36
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://fujiklub.pl/viewtopic.php?p=238451#238451)Wysłany: 2012-05-13, 13:29 Temat postu: X100 - moja recenzja

źródło (http://fujiklub.pl/templates/Saphic/images/lang_polish/icon_quick_quote.gif)
źródło (http://fujiklub.pl/posting.php?mode=quote&p=238451)
źródło (http://fujiklub.pl/posting.php?mode=editpost&p=238451)
źródło (http://fujiklub.pl/viewtopic.php?mode=unread&p=238451)

Witam,
na sąsiedzkim forum pentaksa, umieściłem recenzję X100 po przeszło miesiącu użytkowania. Nie chcę dublować - jak ktoś ma ochotę to zapraszam:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=977729#977729

gibberpl
14.05.12, 06:51
Fajna recenzja i dobre zdjęcia. Co do X-Pro1, korekcję dioptryczną możesz sobie zamówić u optyka, co dla astygmatyków jest lepszym rozwiązaniem niż pokrętło z korekcją. Zresztą, ja ustawiam zawsze na zero i robię zdjęcia w okularach. X100 to genialna konstrukcja. Jakość JPEG, szumy i DR. Do tego symulacje filmów, które faktycznie coś symulują. Astia Jpeg do portretów poprostu świetny - tony skóry, kolorystyka...Tutaj Pentax, czy nawet dobry w tym względzie Oly mają jeszcze długą drogę przed sobą. Osobiście aparat bardzo lubiłem, ale go sprzedałem. Czarę goryczy przelał wolny AF oraz jeden obiektyw, mimo że o klasycznej ogniskowej 35mm dla formatu 35mm i jasności 2.0 był dla mnie pewnym ograniczeniem. Ciągle poszukuję nowych inspiracji i nowych dróg w fotografii, tutaj czułem się trochę jak w jednej szufladzie.

dzarro
15.05.12, 12:26
Chyba dość ciekawa sprawa, nie wiem na ile pogarsza walory optyczne:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14881&adapter-fujifilm-wcl-x100

Jd
28.10.12, 11:15
Dla wszystkich fascynatów Fuji ciekawa wypowiedź na żółtym forum http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217347

gibberpl
28.10.12, 11:29
Nawet ja dodałem tam swoje 3 grosze. Miałem X100, ale odsprzedałem sprawny.

tomtomek
28.10.12, 11:37
Mój też już poszedł w świat, ale nie mogłem o nim powiedzieć złego słowa. SAB-u nie było, żadnego kurzu i niedokładności montażu. Może niepotrzebnie sprzedałem? Ale jakoś tak OMD lepiej mi się robi zdjęcia...

pers
28.10.12, 12:09
Klasyka gatunku. Przecież wszyscy wiedzą, że w Japoni składa się elektronike w lepiankach a w MM i innych sklepach RTV wszyscy pracownicy po pracy wynoszą reklamówki pełne sprzętu, a i czasami kartony z plazmami co by na weekend 52 cale w domu poogladać ;-)

broda
28.10.12, 15:14
mam i dziala doskonale :)

voovoo2
28.10.12, 15:33
Mój też i mam nadzieję,ze potrwa to dłużej ni gwarancja:-)Zadnych knotów w montażu nie zauważyłem ale ja mało uważny jestem.

chreasy
28.10.12, 17:18
a w MM i innych sklepach RTV wszyscy pracownicy po pracy wynoszą reklamówki pełne sprzętu, a i czasami kartony z plazmami co by na weekend 52 cale w domu poogladać ;-)

żarty żartami :wink: ale na przykładzie salonów FJ, tak robili co niektórzy pracownicy, którzy pożyczali czy brali dla siebie na weekend słoiki, żeby popracować nimi na weselach czy w domciu :wink:

Ar2
28.10.12, 21:18
Oglądałem kiedyś e-p3 w Saturnie. Sprzedawca wcale nie ukrywał, że dokładnie przetestował go poza sklepem na jednej z rodzinnych uroczystości.. Widocznie takie praktyki wcale nie są takie rzadkie..

nightelf
28.10.12, 21:37
Sprzedawca wcale nie ukrywał, że dokładnie przetestował go poza sklepem na jednej z rodzinnych uroczystości.. Widocznie takie praktyki wcale nie są takie rzadkie..

W końcu dobrze im nie płacą, to chcą mieć jakąś przyjemność w pracy :wink:
Pewnie też testują w sklepie modele wystawowe.

Jaack
14.12.12, 14:34
Zdjęcia rozbierane ;-)

z udziałem X100

PS.

powinno być pieprznie a jest... słonawo ;-)

http://www.jamesmaherphotography.com/photoblog_view_post/767-taking-apart-the-fuji-x100

dao
14.12.12, 14:49
żarty żartami :wink: ale na przykładzie salonów FJ, tak robili co niektórzy pracownicy, którzy pożyczali czy brali dla siebie na weekend słoiki, żeby popracować nimi na weselach czy w domciu :wink:

Trochę po czasie, ale jako pracownik FJ zapytam: kiedy? w którym sklepie? skąd wiesz?

chreasy
15.12.12, 13:01
kiedy?

2 lata temu

w którym sklepie?

Warszawa, Wrocław

skąd wiesz?

Pewien jegomość(Wrocław), który wypożyczał 'dyskretnie' (głównie słoiki) dla siebie czy dla kumpla (za $$$) robiącego ślubniaki (puche to dla siebie). Z kolei on mi pochwalił się(idiota), że namówił jednego ze 100licy, że on tak postępuje, więc się zaczeło to samo u tamtego. Nie wiem czy tamten też komuś rozpowiedział. Ale ogólnie postępowanie poniżej krytyki.

dao
15.12.12, 13:15
Wszędzie znajdą się jednostki wybitne inaczej, niestety.

Tomasz_St
15.12.12, 16:55
Zastanawiałem się nad X100 i już prawie kupiłem... ale doczytałem się o SAB i traktowaniu klienta przez serwis fuji. :(
A czytałem sporo. Fora USA, Niemieckie, Brytyjskie i Polskie... Tydzień czytania i wyrobiłem sobie opinie.
Fuji zalicza sporo wpadek.
Po X10 - matryca, X100 - SAB, XE-1 - ??? A to co się czyta na temat serwisu Fuji w Polsce w porównaniu z innymi krajami, skutecznie zniechęca do zakupu produktów tej marki.
Wysłałem tydzień temu maila do siedziby głównej w Japonii z opisem podejścia do klienta serwisów Fuji na świecie i w Polsce.
W Australii, Nowej Zelandii, USA, Niemczech mając dowód zakupu po gwarancji wymieniają SAB za FREE. W Polsce za 700 zł. No ale jesteśmy bogatsi od tych krajów.

To właśnie zdecydowało o tym, że zdecydowałem się o odpuszczeniu marki FUJI, a szkoda, bo aparaty robią świetne... tylko klienta beznadziejnie traktują.

Do tej pory mam Nikona D200. Ma 6 lat i 54000 zdjęć zrobionych. Jestem zadowolony. Ma tylko jedną wadę szumy od ISO 800. Dlatego zdecydowałem się na zmianę.
Chcę kupić aparat, z którego będę równie zadowolony i będzie równie bezawaryjny. :)

pers
15.12.12, 17:02
To taki protest song? :-) Ja też słyszałem wiele złego na temat serwisu Fuji Polska i nie podoba mi się ich podejście do klientów jednak po zakupie X-E1 trudno mi sobie wyobrazić abym go zmienił na coś innego ;-) Ale masz rację nie jest dobrze choć byc może z X-E1 jest lepiej wykonane bo daja na niego 3 lata gwarancji.

klikacz
15.12.12, 17:04
3 lata gwarancji na aparaty zakupione do 31.12.12 potem będzie po staremu.

pamaru
15.12.12, 21:38
Znalazłem cuś takego ;) http://fotoinformator.pl/2012/12/14/bedzie-nastepca-fuji-x100-z-matryca-x-trans/ Niby dodane wczoraj, więc nie jakieś starocie. Oby to była prawda. I jakby tak przykleili ekw. 43mm 1.4/1.8 z lepsiejszym Af'em to jako były user x100 będę wniebowzięty chyba.. :mrgreen: Wiem, wiem, pobożne życzenia, nadzieja matką itd.. Ale co poradzę, że taki aparacik byłby dla mnie idealny (nie zależy mi na szklarni itd.). ;)

---------- Post dodany o 20:38 ---------- Poprzedni post był o 20:34 ----------

I jeszcze jeden link http://www.fujirumors.com/x-200-with-x-trans-sensor-coming-soon/

Jan_S
15.12.12, 21:46
byłaby to całkiem sensowna decyzja.

Tomasz_St
15.12.12, 21:47
Pers - coś w tym guście. Sam z resztą przyznajesz, że nie jest dobrze. Aparaty X100, X-E1 mają niesamowite odwzorowanie tego co rejestrują i jeśli tylko to by się dla mnie liczyło, to już bym był właścicielem X100. X-E1 ma bardzo wolny AF i to w mieście go deklasuje niestety. A co do trzech lat gwarancji, to serwis zawsze może powiedzieć: "Usterka powstała z winy użytkownika. Naprawa będzie wynosić 1200 zł." To jest Polska... niestety. :(
Pamaru - w tym serwisie jest też info o nowym bezlusterkowcu (http://fotoinformator.pl/2012/07/30/fuji-x100-wycofywany-ze-sprzedazy-nadchodzi-fuji-x200/). No i pokazał zię X-E1, więc kto wie. Może się sprawdzi. :) Jakby wielkością był podobny do X100 i nie miał wady produkcyjnej, to będzie fajna sprawa.

epicure
15.12.12, 22:18
X-E1 ma bardzo wolny AF i to w mieście go deklasuje niestety.

Polemizowałbym. Nie jest to najszybszy AF, z jakim miałem do czynienia, ale nie nazwałbym go bardzo wolnym. Jest przeciętny, w zupełności wystarczający do miasta.

broda
16.12.12, 19:26
Pers - coś w tym guście. Sam z resztą przyznajesz, że nie jest dobrze. Aparaty X100, X-E1 mają niesamowite odwzorowanie tego co rejestrują i jeśli tylko to by się dla mnie liczyło, to już bym był właścicielem X100. X-E1 ma bardzo wolny AF i to w mieście go deklasuje niestety. A co do trzech lat gwarancji, to serwis zawsze może powiedzieć: "Usterka powstała z winy użytkownika. Naprawa będzie wynosić 1200 zł." To jest Polska... niestety. :(
Pamaru - w tym serwisie jest też info o nowym bezlusterkowcu (http://fotoinformator.pl/2012/07/30/fuji-x100-wycofywany-ze-sprzedazy-nadchodzi-fuji-x200/). No i pokazał zię X-E1, więc kto wie. Może się sprawdzi. :) Jakby wielkością był podobny do X100 i nie miał wady produkcyjnej, to będzie fajna sprawa.
nie wiem gdzie wyczytales o tym wolnym af , bo z ostatnim softem nie zauwazam tego problemu i jak dla mnie predkosc af jest wystarczajaca do miasta ,pozdr

pers
16.12.12, 19:39
Bo to niestety jest tak, że Fuji wypuściło dwa aparaty z wolnym AF i pojawiło się sporo wpisów jaki to on wolny, po paru miesiącach dali nowy soft i jest co najmniej przyzwoicie ale pozostało grono "nie-posiadaczy", którzy nadal wypisują o słabym AF. Mając X-E1 moge potwierdzić, że AF jest słaby (ale nie tragiczny) w złych warunkach ale w mieście w normalnych lub dobrych warunkach jest co najmniej dobry. A MF (z pomocą AF-L) przynajmniej dla mnie jest dobry zarówno w słabych jak i dobrych warunkach.

eFiX
19.12.12, 01:11
Będzie X200 z matryca z XE-1, wczoraj na spotkaniu mówili. (nie troluje, serio mówie)

epicure
19.12.12, 01:14
W zasadzie to było do przewidzenia. I pewnie nie zmieni się w nim za wiele, oprócz matrycy i przycisku Q :)

chreasy
19.12.12, 02:17
Będzie X200 z matryca z XE-1, wczoraj na spotkaniu mówili. (nie troluje, serio mówie)

to samo słyszałem na warsztatach we Wrocławiu... x200 tuż tuż ;)

pamaru
19.12.12, 06:35
Yes! Yes! Yes! Dopracowane (oby...) x200! I może z ekwiwalentem 43 1.8 - by było mi niezmiernie miło.. :))) Oj doczekać się nie mogę choć cena pewnie na początku zwali z nóg. Ale poczekam chwilkę jak z x100 i gdy ciut spadnie to "Poproszę, dziękuję, do widzenia." ;) X100 wspominam szalenie mile, choć AF początkowo doprowadzał do bólu głowy i zawału
(zwłaszcza jak drugim aparatem jest d700). No ale jeśli będzie nie gorszy niż ten w x-e1 to mi wystarcza, grunt aby był celny.

Jan_S
19.12.12, 09:05
Yes! Yes! Yes! Dopracowane (oby...) x200! I może z ekwiwalentem 43 1.8 - by było mi niezmiernie miło.. :))) ...
oj, to by musiało być coś w stylu 28/1,2, raczej wątpliwe by zdecydowano się na tak jasny obiektyw, poza tym, ekw. 43 to niewielka różnica wobec 35...
Myślę, że albo zostanie stary obiektyw, albo pójdzie coś szerokiego np. ekw. 28 albo w drugą stronę w okolice 50 mm.

gibberpl
19.12.12, 09:22
Wg. mnie zostanie ogniskowa 23mm, czyli 35mm w przeliczeniu na FF. Jasność w okolicach 1.8.

Jd
19.12.12, 09:28
I bez SAB :)

Tomasz_St
19.12.12, 09:41
Jeśli te pogłoski są prawdziwe, to wstrzymuję się z kupnem nowego aparatu.

Tak przy okazji.

Około dwóch tygodni temu wysłałem do centrali w Japonii maila z pytaniem jak to jest, że na świecie usterkę SAB wymieniają gratis a w Polsce kosztuje to 700 zł i czy w ogóle wiedzą o takiej sytuacji?

No i oczywiście nawet nie raczyli napisać żadnego maila. Tego się z resztą spodziewałem.

pamaru
19.12.12, 09:52
Jeśli te pogłoski są prawdziwe, to wstrzymuję się z kupnem nowego aparatu.

To wstrzymujemy się razem. ;)
Dla mnie 35mm (ekw.) jest ok i owszem baaardzo uniwersalna ogniskowa. Choć często gdy używam zooma, to jakimś cudem albo używam skrajnych 24/70mm albo środek i tu okazuje się, że jeśli środek tego zooma to wcale nie jest to 50m tylko zawsze coś typu 44-46mm (patrząc po exifie). Zresztą, choć różnica niewielka to jednak taka 50tka jest dla mnie ciut za wąska. A znowu 35tka czasem za szeroka, stąd wiem, że taki panasonic 20mm do olka, czy też fujik z ekw ok. 40mm leżałby mi chyba idealnie. Ale, chyba faktycznie prędzej zostawią te 34mm albo uderzą w ekwiwalent okolic 24-28mm. Choć kto ich tam wie, zobaczymy za parę m-cy.

sylwiusz
19.12.12, 09:58
Pamaru, znaczy się lubisz prawdziwy kat widzenia ludzkiego oka, który uzyskuje się ogniskowa około 43 mm na ff ;-) Juz kiedyś takie potrzeby zauważył Pentax wypuszczając w swojej serii Limited naleśnika 43/1.9.

pamaru
19.12.12, 10:00
Póki co jest półplotka o x20 http://www.fujirumors.com/next-rumor-the-x-20-is-coming/

---------- Post dodany o 09:00 ---------- Poprzedni post był o 08:59 ----------

Pamaru, znaczy się lubisz prawdziwy kat widzenia ludzkiego oka, który uzyskuje się ogniskowa około 43 mm na ff ;-) Juz kiedyś takie potrzeby zauważył Pentax wypuszczając w swojej serii Limited naleśnika 43/1.9.

A wiesz Sylwiusz, że własnie miałem wspomnieć o tym pentaxowym limitedzie.. ;) Bo taka prawda, bliżej oku do tych mm niż do 50.

Tomasz_St
19.12.12, 10:36
Sądzę, że warto będzie poczekać.
Obiektyw mogą zostawić z X100. :)
Ja do puszki mam prawie na stałe zaczepiony 35mm f/1.8 i to mi pasuje.
Choć zdarza mi się założyć 12-24. :)

pamaru
19.12.12, 10:52
No to czekamy. ;) Jestem ciekaw czy wpakują AF z X-E1 czy może zupełnie coś nowego. Choć nie liczyłbym na nową jednostkę. I czy zostawią hybrydowy wizjer czy evf, choć dla mnie wystarczy sam evf. Na liście życzeń mam jeszcze działający MF i brak konieczności przełączania się w tryb macro aby zrobić coś co jest bliżej gdy zwykly tryb już nie łapie. Co prawda ja w x100 radziłem sobie w ten sposób, że miałem ustawiony MF a AF uruchamiałem przyciskiem afl/ael, który działał jak odpowiednik af-on, dzięki czemu nie musiałem przełączać się w tryb macro, gdy mi brakowało odległości od motywu. No i do listy życzeń dorzuciłbym video rodem z om-d chociaż. Ech, nadzieja matką.. ;)

nightelf
19.12.12, 13:29
Bez dedykowanego trybu macro zapewne AF działałby jeszcze wolniej, bo musiałby sprawdzać większy zakres.

pamaru
19.12.12, 13:58
To może inaczej, niech sam zakres będzie krótszy, żeby nie było konieczności za częstego przełączania..

epicure
19.12.12, 14:01
Ten tryb makro zabezpiecza raczej przed błędem paralaksy w wizjerze, gdy robimy zdjęcia ze zbyt małej odległości, niż ma jakikolwiek wpływ na zakres ostrzenia. W X-E1 zauważyłem, że przycisk makro praktycznie nic nie daje w przypadku użycia EVF albo LV. Przynajmniej z tymi obiektywami, które mam. Może w X100 faktycznie coś on daje.

epicure
6.01.13, 12:03
Fuji X100s już oficjalnie:

http://www.fujifilm.eu/uk/news/article/news/introducing-the-new-fujifilm-x100s-1/

- matryca X-Trans 16 mpx
- szybszy procesor
- piksele do detekcji fazy na matrycy
- wyższa rozdzielczość wizjera
- jakaś imitacja manualne ostrzenia jak w dalmierzach, z dwoma nakładającymi się na siebie obrazami
- focus peaking

danmacz
6.01.13, 12:18
a stara obudowa gratis

gibberpl
6.01.13, 12:32
Ciekawe czy problemy tego body też dadzą w nowej wersji gratis. Syf w wizjerze, na matrycy, SAB.

danmacz
6.01.13, 12:49
Ciekawe czy problemy tego body też dadzą w nowej wersji gratis. Syf w wizjerze, na matrycy, SAB.

to X 100 miało syf na matrycy? Co do wizjera to trudno, takie uroki body z brakiem jakichkolwiek uszczelnień.

gibberpl
6.01.13, 14:08
Łapie tak jak X10. Na forach ludzie na to marudzą.

voovoo2
6.01.13, 14:50
Uzywam tego aparatu amatorsko.Nie stwierdziłem w moim egzemplarzu zadnej z tych wad.Możliwe,ze nie jest to sprzęt do intensywnego używania.Możliwe jest także to ,ze ja tych wad (z braku kompetencji) nie umiem odkryć.

epicure
6.01.13, 14:53
A ja w X10 nigdy nie miałem żadnych syfów.

pers
6.01.13, 15:47
Bo to jest tak, ze jak się chce coś znaleźć to się znajdzie ;-) Wystarczy latarka i mocno poświecić i szansa na znalezienie czegoś wzrasta. Podobnie ze ścianami - niby równe ale jak przyłozyć do nich zarowkę to krzywe, że aż strach.

voovoo2
6.01.13, 15:49
pers,masz 1000% racji :-)

nightelf
6.01.13, 15:51
Kolejny aparat z najszybszym AF na świecie :wink:
Dobrze, że poprawili ogólną szybkość aparatu. Zobaczymy jak to wygląda w rzeczywistości, a nie według działu marketingu.

epicure
7.01.13, 20:17
Tak działa funkcja Split Image:

http://www.fujirumors.com/split-image-in-action/p

pamaru
7.01.13, 20:38
Fujifilm X100 vs X100S, różnnice; http://www.estiasis.com/story/fujifilm-x100-vs-x100s-features-compared-what-are-differences
Hybrydowy af? Może faktycznie jest szybko.. Na filmiku jest ok, ale ja wolę na żywca zobaczyć jak to będzie faktycznie chodzić. No i lepsze video. Czyli na upartego to co chciałem, żeby lepiej działało w moim x100 teoretycznie poprawili. Mimo wszystko, jakoś z dystansem podchodzę do tych "usprawnień". No niestety ale pod tym względem stare x100 zrobiło co zrobiło, czyt. zapał ostudziło..

pamaru
8.01.13, 00:00
Preview
http://www.youtube.com/watch?v=C0tNlfFcgQ0&feature=youtube_gdata_player

epicure
8.01.13, 00:06
Trzeba przyznać, że Fuji słucha klientów. Brakowało focus peakingu - jest focus peaking. Brakowało możliwości ustalenia dolnej bariery auto iso i uzależnienia go od czasu naświetlania - jest taka możliwość. Ludzie narzekali na AF - teraz jest dobry AF, przynajmniej wszystko na to wskazuje. Wizjer elektroniczny był za słaby - jest lepszy. Zmianę punktów AF trzeba było obsługiwać lewą ręką - już jest pod prawym kciukiem.

pamaru
8.01.13, 00:16
Jest cacy. Jeśli poprawili przycisk OK, Video bo jak widać MF, AF i resztę tak, to kupca już mają. ;) Ech, wszystko to co poprawili marzyło mi się w x100. Ze też nie mogli zrobić takiego od razu. No ale x100 też baaardzo lubiłem. ;)

dzarro
4.02.13, 14:39
Dowcip roku. Rusza "promocyjna" przedsprzedaż wersji X100s. Cena.... 4999 zł. :shock:

http://www.optyczne.pl/5598-nowo%C5%9B%C4%87-Polska_przedsprzeda%C5%BC_aparat%C3%B3w_Fujifilm_X 100S_oraz_X20.html

nightelf
4.02.13, 14:42
Zdziwiłbym się gdyby X100s było tańsze.
Nowość to i cena na odpowiednim poziomie.

gibberpl
4.02.13, 14:42
Tak samo było z X100. Na szczęście nie ma przymusu kupna.

Jan_S
4.02.13, 15:57
Dowcip roku. Rusza "promocyjna" przedsprzedaż wersji X100s. Cena.... 4999 zł. :shock:

http://www.optyczne.pl/5598-nowość-Polska_przedsprzedaż_aparatów_Fujifilm_X100S_ora z_X20.html

czy dowcip? moim zdaniem nie!

policzmy:
korpus E-PM2 - 2000
Obiektyw 17/1,8 - 2100
wizjer VF-2 - 1000

przewagi Fuji
+ Lepsza matryca
+ Lepszy (i o mniejszej GO) obiektyw
+ Lepszy wizjer
+ Lepsza ergonomia
+ Migawka centralna (ale to dla znawców tematu)

Wady Fuji
- przyspawany obiektyw
- brak stabilizacji

-----
Ceny to rzecz względna, trzeba patrzeć nie tylko na cyferki ale i na to co się dostaje w zamian. Owszem w cyferkach wychodzi sporo ale czy ktoś oferuje więcej za mniej? Dla mnie taki X100s byłby naturalnym następcą E-P1+20/1,7... czyli zestawu za który kiedyś dałem 3,5 czy 4 koła (nie pamiętam już dokładnie). A przecież przez 4 lata od tamtego zakupu i pieniądz trochę na wartości stracił a i możliwości sprzętu nieporównywalne

dzarro
4.02.13, 16:55
Ale za X-E1 z dowolną stałką wychodzi parę stówek drożej. Wiem, że cena spadnie - ale nie wiem na czym ma polegać promocyjność tej przedsprzedaży, a tak została ona określona.

Być może to szkło 23/1.4 będzie droższe niż inne stałki - żeby różnica w cenie z X-E1 była znacząco wyższa.

Jan_S
4.02.13, 17:05
...- ale nie wiem na czym ma polegać promocyjność tej przedsprzedaży, ...

Pewnie na tym, że możesz mieć sprzęt w pierwszej kolejności... Coś mi się widzi że to może być hit sprzedaży...

Szkło 23/1,4 pewnie będzie drogie, bardzo drogie nawet, to przecież działka jaśniej...

pamaru
4.02.13, 17:39
Cena choć wysoka to i tak akceptowalna będzie za jakiś czas, ba nawet teraz jest niezła. Pamiętam jak x100 na początku puścili za 6-8 tysi. No to porównując całość to jest nieźle. Zwłaszcza, że za pół roku będzie inna. ;) Dla kogoś kto nie zamierza kompletować całego systemu to jest świetna (subiektywnie oczywiście..) oferta. Ja poczekam, spokojnie..nie ucieknie, pstrykać mam czym. Tak jak poczekałem z x100 tak teraz poczekam z kupnem x100s.. ;)

epicure
4.02.13, 19:17
Cena tego aparatu miała wynosić ok. 5.200 zł, przeliczając sugerowaną cenę zza oceanu na nasze złotówki. Jest taniej, i to w przedsprzedaży, gdzie zawsze jest drogo. Można więc mówić o promocji :)

pamaru
4.02.13, 19:27
B&H miało zapisy bodajże za 1299$,więc jak coś jednak bliżej 4k.. ;) Mimo wszystko cena jest i tak dobra uważam.

tomtomek
4.02.13, 19:29
Tylko, że 1299 $ to jest cena netto. A że podatek w USA to ok. 8-10%, to wychodzi jakieś 4400 PLN.
Cóż, żyjemy w kraju bogatych ludzi, stać nas na 23% podatku i 4999, a co !!!

Pozdrawiam
Tomek

pamaru
4.02.13, 19:34
Ajjj, fakt. Tax stanowy. Zapomniałem.. ;) zawsze można kupić d600 i sigmę 35 1.4. Efekt lepszy, cena też. A to entry level fullfrejm. ;)

epicure
4.02.13, 19:40
D600 i ta Sigma kosztuje mniej, niż 4.999 zł? Kurcze, jak te ceny lecą... ;)

pamaru
4.02.13, 19:42
Oj tak z lekkim przekąsem napisałem.. ;)

epicure
19.03.13, 00:32
DPReview opublikowało zdjęcia w pełnej rozdziałce z X100s:

http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/fujifilm-x100s-preview-samples#page=1

Zobaczcie iso 3200: http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/2474397.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1363646238&Signature=qbTgFAgQ8KqzMvtNfN0zJRPBfeg%3d

To jpeg prosto z puszki. Myślałem, że się pomylili, ale to naprawdę jest iso 3200 :)

I iso 6400: http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/2474403.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1363646973&Signature=Q4aGyZA1c7qnkKel%2ftRgZxdKU5g%3d

Zbieram szczękę z podłogi.

Jan_S
19.03.13, 00:38
no co tu dużo gadać, jest dobrze, jest bardzo dobrze

Jaack
19.03.13, 03:33
Zbieram szczękę z podłogi.

Nie Ty jeden. ;-)

Nie żebym był fanem strony technicznej w fotografii ale faktycznie robi to wrażenie. Jako że polubiłem ogniskową 35mm wydaje się że to będzie aparat warty grzechu.

No dobra... zdjęcia pooglądałem, szczękę podciągnąłem. Idę szukać sponsora na X100s ;-)

pers
25.03.13, 19:56
Pojawiła się recenzja S. Huffa X100s
http://www.stevehuffphoto.com/2013/03/25/the-fuji-x100s-review-the-s-stands-for-sexy-speedy-stealthy-by-steve-huff/

gietrzy
28.03.13, 11:22
Na dpreview pojawił się X100s w porównywarce.
Jak dla mnie porównanie z D5200, GH2, E-M5 jednoznacznie wskazuje, że to Fuji daje najbardziej rozmyte fotki (patrzyłem na iso 6400, raw).
(Za stevehuffphoto.com) brakuje w aparacie tej ceny/klasy opcji wyłączenia redukcji szumów i AF... jeśli sam SH - mistrz słodkich recenzji, mówi o opóźnieniach lub porażkach AF to w rzeczywistości będzie gorzej.

ps. W porównaniu do GH2 to jest przepaść, ale OMG nie ma się czego wstydzić.

epicure
28.03.13, 11:31
Jak dla mnie porównanie z D5200, GH2, E-M5 jednoznacznie wskazuje, że to Fuji daje najbardziej rozmyte fotki (patrzyłem na iso 6400, raw).

Tak to jest, jak się ludziom przyzwyczajonym do przeostrzonych jpegów wyłączy agresywne wyostrzanie - wtedy wszystko widzą rozmyte. Jeśli mówisz o iso 6400, to sugeruję spojrzeć na drobne detale, np. twarz na banknocie - w Fuji one są, a w E-M5 i GH2 nie dość, że ich nie ma, to jeszcze szumu jest od cholery. D5200 daje porównywalny rezultat tylko dlatego, że nadrabia pikselami i po odszumieniu jeszcze co nieco z tych detali pozostanie.

(Za stevehuffphoto.com) brakuje w aparacie tej ceny/klasy opcji wyłączenia redukcji szumów i AF...

AF można wyłączyć. A wyłączeniu redukcji szumów to rzadkość w dzisiejszych aparatach - w jpegu jest to z reguły niemożliwe, a w rawie często niemożliwe... Fuji nie odszumia rawów, odszumia je ACR. Pretensje raczej do Adobe należałoby zgłaszać.

Jan_S
28.03.13, 12:00
gietrzy (https://forum.olympusclub.pl/members/12544-gietrzy) - obejrzałem zdjęcia scenki testowej i nie mogę zgodzić się z Twoją opinią... Uważam że matryca w X100s pracuje całkiem nieźle, powiem nawet więcej - pracuje lepiej niż ta z OMD. Może nawet lepiej niż ta z D5200/D7100?

Każdy to będzie inaczej oceniał...

Co do testu Steave'a - to sądzę że to takie narzekanie, jak kogoś, kto jeżdżąc wypasionym mercedesem c-klasy narzeka że nie ma silnika V8... czyli
"czepianie się"... w podanych, specyficznych warunkach OMD też miałby problemy z AF. Ważne że generalnie (czyli prawdopodobnie w 80% zastosowań) AF przyspieszył i poprawił celność względem X100 i o tym też Steave wyraźnie pisze.

gietrzy
28.03.13, 12:06
Tak to jest, jak się ludziom przyzwyczajonym do przeostrzonych jpegów wyłączy agresywne wyostrzanie - wtedy wszystko widzą rozmyte.

Fakt, sam Arek z optycznych odpisał mi, że EPL1 nawet przy wyłączonym wyostrzaniu i tak wyostrza swe jotpegi...

Janeczek
28.03.13, 12:15
Jak dla mnie porównanie z D5200, GH2, E-M5 jednoznacznie wskazuje, że to Fuji daje najbardziej rozmyte fotki

a jak na iso 25600? bo to mnie ciekawi, to jest od pewnego czasu dla mnie wyznacznik prawdziwej jakosci...
ostrosc sobie zawsze mozna pociagnac, wazne zeby to iso bylo bez szumu

pozdrowionka

gietrzy
28.03.13, 12:18
gietrzy (https://forum.olympusclub.pl/members/12544-gietrzy) - obejrzałem zdjęcia scenki testowej i nie mogę zgodzić się z Twoją opinią... Uważam że matryca w X100s pracuje całkiem nieźle, powiem nawet więcej - pracuje lepiej niż ta z OMD. Może nawet lepiej niż ta z D5200/D7100?

Każdy to będzie inaczej oceniał...

Co do testu Steave'a - to sądzę że to takie narzekanie, jak kogoś, kto jeżdżąc wypasionym mercedesem c-klasy narzeka że nie ma silnika V8... czyli
"czepianie się"... w podanych, specyficznych warunkach OMD też miałby problemy z AF. Ważne że generalnie (czyli prawdopodobnie w 80% zastosowań) AF przyspieszył i poprawił celność względem X100 i o tym też Steave wyraźnie pisze.

Ja też się cieszę, że wyznawcy Fuji otrzymali sprawniejszy AF, odniosłem się tylko do tych zastosowań, które dla mnie są istotne czyli szeroko rozumiane ciemno jak w ... u murzyna.
Jan_S - dzięki serdeczne za twój post, siedzę już cicho.

---------- Post dodany o 11:18 ---------- Poprzedni post był o 11:15 ----------

a jak na iso 25600? bo to mnie ciekawi, to jest od pewnego czasu dla mnie wyznacznik prawdziwej jakosci...

Nie mogłem ci dać plusa więc tu jeszcze ci odpiszę: nie używam, ale o plusie nie zapomnę.

epicure
28.03.13, 12:20
...odniosłem się tylko do tych zastosowań, które dla mnie są istotne czyli szeroko rozumiane ciemno jak w ... u murzyna.

W takich warunkach wymięka wszystko poniżej D4 i 1Dx.

Jan_S
28.03.13, 12:40
gietrzy (https://forum.olympusclub.pl/members/12544-gietrzy) - bardzo proszę bez żalu i urazy bo ostatnia rzecz na jaką mam ochotę to przekomarzanie się która matryca jest lepsza... mam pewne swoje spostrzeżenia, Ty masz swoje... a jeśli się trochę w nich różnimy... jak będziemy pisać doktoraty z optoelektroniki to się będziemy licytować na tabelki, wykresy, błędy pomiarowe ... a na razie luz...

Wyznawcą Fuji nie jestem :) ale nie powiem, trochę zazdroszczę tym którzy mają w swych łapkach X100s bo to chyba fajny aparacik. Zresztą ostatnio narobiło się trochę fajnych aparacików o których człowiek mógłby sobie pomarzyć marzeniami bardziej realnymi niż tymi o Leice. Są fajne D5200 / D7100 / D600 / 6D / a99 /k5 IIs... o OMD przez skromność nie wspomnę...
Każdy z nich ma sporo zalet ale też i jakieś mankamenty, choćby AF który czasami sobie nie radzi... mój OMD też sobie czasami nie radzi - często ustawia ostrość na tle zamiast na pierwszym planie gdy element pierwszego planu jest drobny i stosunkowo gładki...
Na szczęście Pan Bóg dał ludziom troszkę rozumku, choćby po to by na ślepo w automatykę nie wierzyć...
W Fuji bardzo podoba mi się cyfrowa skala odległości z zaznaczoną głębią ostrości. Nie wiem na ile jest to precyzyjne, ale mam wrażenie że jest to taki bajer który czasami by się lepiej sprawdził niż korzystanie z AF

pers
28.03.13, 12:57
Można sie smiac z wysokiego ISO i jego przydatnosci ale na przykład ja mam sporo zdjec własnie na ISO 6400 czyli na maksa z tego co aparat mial ustawione. Czesto patrzymy na pewne cechy aparatów przez pryzmat tego co sami robimy. I tak na przyklad uszczelnienia dla jednego to nieprzydatny bajer a dla drugiego bardzo istotny element. To samo z ISO i AF. A co do AF to na dpreview pojawily sie pierwsze opinie, ze wcale nie jest tak swietnie jak to przedstawiaja pierwsze recenzje. Ja po moich doswiadczeniach z X-E1 podchodziłbym to tych zachwytów z wielką ostroznością.

Mnie X100s interesuje pod katem zakupu obiektywu 23/1,4 i jego ceny. Bo jak cena tego obiektywu bedzie w granicach 4000 zl to moze lepiej zainwestowac te kilka stow wiecej i miec dodatkowy aparat z w miare jasna optyka?

Janeczek
28.03.13, 13:07
Jak fuji dojdzie do takiego poziomu:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/03/8597756750_29594493cd_c-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8385/8597756750_29594493cd_c.jpg)

crop

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/03/8596654605_4389bf1bd5_o-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8532/8596654605_4389bf1bd5_o.jpg)

to kupie fuji, hi super iso mnie nie interere...

pozdrowionka

epicure
28.03.13, 14:05
Jak fuji dojdzie do takiego poziomu...

Taki poziom "poprawności" balansu bieli Fuji ma już dawno za sobą ;)

Janeczek
28.03.13, 14:11
hahaah! lubie cie:)

pozdrowionka

diabolique
28.03.13, 15:05
Zresztą ostatnio narobiło się trochę fajnych aparacików o których człowiek mógłby sobie pomarzyć marzeniami bardziej realnymi niż tymi o Leice.

Przestań marzyć o Leice, bo byłbyś bardzo zawiedziony. Złośliwi mówią, że cyfrowa Leica się nigdy nie zestarzeje, bo już w momencie debiutu była technologicznym przeżytkiem. :mrgreen:
Zalet czerwonej kropki trzeba szukać gdzie indziej niż w rozwiązaniach technologicznych, na których opiera się ta dyskusja.

epicure
28.03.13, 15:06
Zalet czerwonej kropki trzeba szukać gdzie indziej niż w rozwiązaniach technologicznych...

A i nawet wtedy najlepiej ze świecą ;)

diabolique
28.03.13, 15:18
A i nawet wtedy najlepiej ze świecą ;)

Ja po prostu lubię jej wady ;)
EOT

Jan_S
28.03.13, 15:44
diabolique (https://forum.olympusclub.pl/members/4350-diabolique) - Leica była tylko przykładem aparatu tak drogiego i tak (na swój sposób oczywiście) niepraktycznego że użyłem jej jak wzorca aparatu o którym się marzy, ale którego się zazwyczaj nie kupuje, nawet mając grube tysiące w kieszeni

---------- Post dodany o 14:44 ---------- Poprzedni post był o 14:43 ----------

Jak fuji dojdzie do takiego poziomu:
....
to kupie fuji, hi super iso mnie nie interere...

pozdrowionka

mam wrażenie, że Fuji jest już całkiem blisko

diabolique
28.03.13, 16:24
Leica była tylko przykładem aparatu tak drogiego i tak (na swój sposób oczywiście) niepraktycznego że użyłem jej jak wzorca aparatu o którym się marzy, ale którego się zazwyczaj nie kupuje, nawet mając grube tysiące w kieszeni

Ale to bardzo obiegowa opinia. M9 jest tańsza niż flagowy Canon i Nikon.
Cena to też kwestia umowna, bo są ludzie, którzy korzystają z solidnych narzędzi kilkanaście lat, a inni wymieniają psujące się sprzęty co kilka lat i summa sumarum wychodzi drożej...

W czym jest bardziej niepraktyczny on stylizowanych na dalmierze Fujików? Pomijam tu oczywiście aspekty techniczne skupiając się na praktyczności narzędzia.

Mirek54
28.03.13, 17:16
Wszyscy kupuja smsungi,panasoniki a znam goscia co kupuje Olufsena i Banga.Nie przekonasz go,on tylko te graty od nich.

nightelf
28.03.13, 17:41
Cena to też kwestia umowna, bo są ludzie, którzy korzystają z solidnych narzędzi kilkanaście lat, a inni wymieniają psujące się sprzęty co kilka lat i summa sumarum wychodzi drożej...

Jak to mawiają, biednych nie stać na tanie rzeczy :wink:
Ale, czy naprawdę Leica jest solidniejsza? Pewnie zależy który model, bo przecież niektóre jej rozwiązania są rebrandowanymi produktami konkurencji.

Jan_S
28.03.13, 18:41
Ale to bardzo obiegowa opinia. M9 jest tańsza niż flagowy Canon i Nikon.

W czym jest bardziej niepraktyczny on stylizowanych na dalmierze Fujików? Pomijam tu oczywiście aspekty techniczne skupiając się na praktyczności narzędzia.

Nie wiem, nie testowałem ani jednego ani drugiego :) ale tak sobie myślę że za jedną leicę z 35tką można mieć ze 6 fujików albo jednego fujika i kupę kasy na kurs fotografii :) :) :)

nightelf
28.03.13, 18:45
Kiedy kupisz Leicę, nie potrzebujesz kursu!
Bo jesteś artystą(TM)!

pers
28.03.13, 19:21
Bo jesteś artystą(TM)!

To samo pewnie moga powiedziec posiadacze kompaktów za 800 zł o posiadaczach X100s ;-) Jednak sporo fotografów chwali sobie obsluge Leici i przede wszystkim obiektywy. Wysmiewanie tych aparatów tylko dlatego, ze sa drogie mija sie chyba z celem, zwlaszcza, ze malo kto mial tak naprawde okazje pobawic sie nimi chociaz kilka godzin...

diabolique
28.03.13, 19:39
Bo jesteś artystą(TM)!

Artystą jesteś jak dokręcisz do niej Noctiluxa :D

Wysmiewanie tych aparatów tylko dlatego, ze sa drogie mija sie chyba z celem, zwlaszcza, ze malo kto mial tak naprawde okazje pobawic sie nimi chociaz kilka godzin...

No właśnie... a ten sprzęt ma swoje bezsprzeczne zalety, a wady tak naprawdę są dokuczliwe dla tych, którym generalnie filozofia i konstrukcja tego sprzętu nie leży i chyba tylko przerobienie ich na nowoczesne lustrzanki mogłoby zadowolić maruderów :D

epicure
28.03.13, 19:51

Jeśli chodzi o samą formę, to jest ona praktycznie taka sama. Wszelkie różnice sprowadzają się właśnie do tych aspektów technicznych.

I nie zgodzę się, że te Fuji są stylizowane na dalmierze. Można by tak o nich powiedzieć, gdyby miały dwa okienka wizjera. Ale mają jedno (albo żadnego), więc nie mają tej jednej, jedynej rzeczy, która odróżnia dalmierze od zwykłych kompaktów. Fuji są więc stylizowane na kompakty, tyle że o niezbyt nowoczesnym wzornictwie :)

diabolique
28.03.13, 20:58
I nie zgodzę się, że te Fuji są stylizowane na dalmierze. Można by tak o nich powiedzieć, gdyby miały dwa okienka wizjera. Ale mają jedno (albo żadnego), więc nie mają tej jednej, jedynej rzeczy, która odróżnia dalmierze od zwykłych kompaktów. Fuji są więc stylizowane na kompakty, tyle że o niezbyt nowoczesnym wzornictwie :)

Sęk w tym, że nieszczęśliwie są one porównywane do Leiki na wszelkie możliwe sposoby (wygląd, dyskrecja, zastosowanie), nazywane "tańszą alternatywą miłośników dalmierzy" itp. banialuki.
Taka ucieczka do przodu przez zaszufladkowaniem jako zwykła cyfrówka.

Jaack
28.03.13, 21:06
ostrosc sobie zawsze mozna pociagnac, wazne zeby to iso bylo bez szumu

pozdrowionka

ISO 24500 jest dla mięczaków.

Prawdziwi twardziele używają tylko ISO 50 i potrafią zatrzymać czas i ustabilizować aparat siłą woli . ;-)

epicure
28.03.13, 21:45
Sęk w tym, że nieszczęśliwie są one porównywane do Leiki na wszelkie możliwe sposoby (wygląd, dyskrecja, zastosowanie), nazywane "tańszą alternatywą miłośników dalmierzy" itp. banialuki.
Taka ucieczka do przodu przez zaszufladkowaniem jako zwykła cyfrówka.

A bo to dlatego, że nieszczęśliwie to właśnie Leica przez długi czas praktycznie jako jedyna kontynuowała ten retro styl. Zatem jak tylko pojawiło Fuji, to ludzie zaczęli to porównywać do Leiki - obiektu swoich westchnień. A porównanie do Smieny chyba byłoby bardziej trafne - zarówno jeśli chodzi o konstrukcję, jak i cenę. Fuji tutaj więcej zawdzięcza Leice i legendzie tej marki, niż samemu sobie :)

Jan_S
28.03.13, 21:51
dokładnie jak smiena :) nawet centralna migawka jest :) a Leica jej nie ma :P

gietrzy
29.03.13, 12:58
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bkSxex2D43o

http://www.mikekobal.com/blog/?p=7297

Jest killer konkretny, teraz ciekawym pracy balansu bieli i styli obrazku typu velvia, generalnie jotpega prosto z aparatu, itp.
Nie kupię bo czekam na nowe OMG z M-wideo na normalnym poziomie (bitrate, kl/s), ale jakby poprawili wideo, włożyli 36x24 z 35-40/1.8 to :mrgreen:

epicure
29.03.13, 13:08
Jeśli jakość obrazu jest taka sama, jak w X-E1, to balans bieli w automacie działa rewelacyjnie, a jpegi są zdecydowanie najlepsze na rynku (może nie licząc Sigmy).

pamaru
29.03.13, 13:21
dokładnie jak smiena :) nawet centralna migawka jest :) a Leica jej nie ma :P

Jakbym siebie słyszał. Jakoś z 6-7lat temu siedzieliśmy z kumplem przy piwku i akurat coś o sprzęcie gadaliśmy. Spojrzałem na mojego dzieciaka jak się smena m8 bawił i mówię do kumpla, że chciałbym kiedyś taką cyfrową smiene.. No i później miałem.. X100. A teraz szykuję pazury na jego następcę. :mrgreen:

Jan_S
29.03.13, 15:18
hahaha, cały czas nurtuje mnie myśl żeby kupić ten aparacik, właśnie przez sentyment do smieny tylko nie 8m a zwykłej, starszej Ósemki :)

Na szczęście, po zakupach z przełomu roku jestem odporny finansowo na takie ciągotki, ale za rok albo dwa... kto wie?

Laqua
30.03.13, 01:27
Jeśli jakość obrazu jest taka sama, jak w X-E1, to balans bieli w automacie działa rewelacyjnie, a jpegi są zdecydowanie najlepsze na rynku (może nie licząc Sigmy).

Epicure masz na myśli Sigme Merrill ? w sumie to sample z Merrilla najbardziej do mnie przemawiają, coś niesamowitego, detaliczność powalająca.

Janeczek
30.03.13, 08:40
Aktualnie mecze DP1M, brakuje mi dobrego wyostrzenia jpga, no nie wiem jak to wam powiedziec:)

pozdrowionka

ps
fakt jakosc fot wymiata...

epicure
30.03.13, 11:13
Tylko ta jakość Sigmy sprowadza się jedynie do dobrego silnika jpeg. Tam po prostu jpeg jest taki, jaki być powinien. Można wziąć inną dowolną puszkę (o odpowiedniej rozdzielczości, pewnie ze 24 mpx bez filtra AA) i z jej rawów bez problemu wyciągnąć przynajmniej taką samą jakość, jaka jest w jpegach Sigmy. Ale żaden jpeg prosto z puszki jej nie dorówna, nawet z Fuji. Na niskim iso oczywiście i pod warunkiem, że balans bieli będzie poprawny.

Laqua
30.03.13, 12:10
Aktualnie mecze DP1M

Janeczek może w wolnej chwili napiszesz o swoich doświadczeniach z tą Sigmą! i podasz trochę sampli.

Szczerze mówiąc ze wszystkich kompaktów właśnie obrazki generowane przez Sigmy przemawiają do mnie najbardziej i chyba się skuszę na DP2M. Swoją drogą dziwie się Sigmie że na bazie DP1,2 oraz 3 nie powstał bezlustrowiec !

Janeczek
30.03.13, 12:18
Powstanie, pewnie w przyszlym roku, pozniej jakies sampelki dokleje i moze cos napisze w osobnym watku...

pozdrowionka

Kamol3
30.03.13, 17:59
http://www.youtube.com/watch?v=wnzQjM98_-c

pamaru
15.04.13, 20:55
Fajne review X100S i równie sympatyczne fotki.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HA_ZeRVSbwQ

jarek76
15.04.13, 21:09
Bardzo fajny filmik i przyjemne zdjęcia, miło się oglądało, dzięki :)

Ar2
5.05.13, 15:03
Fuji x100s vs x100. Lista 69 poprawek:

1. 16-megapixel sensor, up from 12-megapixel.
2. X-Trans CMOS II sensor eliminates need for Optical Low Pass Filter.
2. The resolution has improved to match Full Frame domain sensors.
3. The Signal to Noise ratio improved to be on a par with Full Frame domain sensors.
4. Phase detection pixels allow 0.07 sec Auto focus.
6. 1080p 60fps full HD movie.
7. Improved start-up time. From 2.0sec to 0.9sec.
8. Continuous Shooting from 5fps up to 6fps.
9. Number of consecutive frames while using Continuous Shooting from 10 frames to 31 frames.
10. Improved Shooting Interval from 0.9 seconds down to 0.5 seconds.
11. EXR Processor II Lens Modulation Optimiser reduces diffraction phenomenon and peripheral aberrations.
12. EXR Processor II features X-Trans processing & new noise reduction.
13. Outputs 14bit RAW files.
14. EVF has a 2.35 mil dot LCD.
15. A new protective coating on the surface of the view-finder window prevents fingerprints and smudging.
16. The handling and response on focus ring has been improved.
17. The shooting range of the OVF has been expanded from 80cm-∞ to 50cm-∞.
18. The world’s first MF system ‘Digital Split Image’. It uses the phase detection to show accurate focus peaking.
19. ‘Focus Peak Highlight’ function helps you to check the focal
[/URL]20. In Movie Shooting, it is possible to choose 3 kinds of focusing modes MF/ AF-C and AF-S.
21. Expanded AF shooting range from 40cm – infinity (X100) to 21cm – infinity (X100S). *not on Macro mode.
22. Quick (Q) Button for speed and instant access to shooting menus.
23. Multi Tab Menu easy and fast navigation.
24. Two new Film simulation functions added: Pro Neg.Std and Pro Neg. Hi.
25. ‘F-simulation bracketing’ function - one shot can produce 3 different Film Simulation images which can be pre-set.
26. ‘Advanced filter’ mode.
27. ‘Multi Exposure’ function. While viewing your first shot on EVF or LCD as overlay, you can shoot a second shot.
28. ‘Shutter Counter’ counts every 100 shots.
29. The shape of viewfinder window changed to help prevent dust build-up.
30. The strap attachment rings are double coated with stainless-steel layer.
31. Improved the shape of ‘Viewfinder lever’.
32. Improved the layout of ‘Focus lever’ (goes MF > AF-C > AF-S now).
33. Improved the operability of the ‘MENU/OK button’.
34. Improved shape of the ‘Q button’ (was previously the RAW button).
35. Improved the shape of ‘Front Ring’.
36. Improved the torque of ‘Exposure dial’.
37. Improved layout of ‘Shutter speed dial’.
38. Improved the design of Battery-chamber.
39. Improved the shape of Hot shoe.
40. Max ISO from 3200 to 6400 *ISO AUTO Mode.
41. WB shift available in any mode.
42. Variation of aspect ratio 3:2, 16:9, and 1:1.
43. Improved functionality in MF mode.
44. Able to reset the setting separately.
45. No formatting on the setting when updating FW.
46. Change the default LCD information setting -> standard.
47. Reset function added for every custom mode.
48. Information of all F-simulation modes.
49. Add ‘MARK FOR UPLOAD TO’ MyFinePix.com.
50. Support ‘Eyefi Connected’.
51. Holding Q-button is short-cut function.
52. Remove ‘ISO AUTO’ to Shooting Menu.
53. Change the location of ‘AF area select button’.
54. Change the sub-function of ‘AF area select button’.
55. Change the sub-function of ‘AE button’.
56. Add the sub-function of ‘Fn button’.
57. In Playback mode, add the ‘Information function’.
58. In low light scene, LCD display becomes smooth.
59. After release the shutter button, immediately switch to playback mode.
60. After release the shutter button, could immediately use some key.
61. After bracket shooting,immediately switch to palyback mode.
62. When holding shutter button, LCD doesn’t freeze.
63. Support the SD-card used Macintosh.
64. In low EV scene, the exposure of LCD will adapt.
65. In Manual Exposure, the histogram will adapt.
66. In Post-viewing, eye sensor function can work.
67. Support external microphone and electric release.
68. Change the information of setting external Flash.
69. The ND filter is now available in panorama
[URL="http://photorumors.com/2013/04/04/fuji-x100-vs-x100s-list-of-all-69-improvements/#ixzz2SQHdCvzq"] (http://photorumors.com/2013/04/04/fuji-x100-vs-x100s-list-of-all-69-improvements/#ixzz2SQHWpAtg)

smog
6.05.13, 16:27
Fuji x100s vs x100. Lista 69 poprawek:

No i słusznie. Jako użytkownik X100, stwierdzam, że jest to świetny aparat ale jednak w fazie beta. X100S jest taka jaka powinna być X100 od początku.