Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wątek Agulki

Strony : [1] 2 3

Agulka
25.06.09, 00:16
Cześć,

dojrzałam i ja do tego, aby założyć na OC swój wątek ze zdjęciami, trochę czułam się bowiem nie fair oglądając, oceniając i komentując Wasze fotki i jednocześnie nie dając Wam możliwości rewanżu.

Choć muszę przyznać, że nie tylko pobudki czysto altruistyczne :wink: mną kierowały w chwili, kiedy naszła mnie myśl o założeniu autorskiego wątku. Prawdę powiedziawszy brakuje mi dystansu do moich fotek, często się bowiem zdarza, że sama chwila robienia zdjęcia daje tyle zabawy i radości, że później ciężko mi jest obiektywnie własne zdjęcia ocenić, często emocje, które włożyłam podczas robienia zdjęcia mają tak silny wpływ na mój późniejszy jego odbiór, że nie potrafię świeżym okiem spojrzeć na zdjęcie.

Stąd też przyjęłam metodę, że wywołane zdjęcie z rawa przechowuję na kompie do momentu, kiedy mi się ono w jakimś tam stopniu nie opatrzy i dlatego - przynajmniej na razie - zdecydowana większość zamieszczanych tu fotek będzie z szuflady.

Na początek zdjęcie nr 1 (troszkę z przymrużeniem oka), dla wszystkich przyszłych komentujących :wink:
A dla tych, którym jasne z pianką nie smakuje, fotka druga.

judasz
25.06.09, 06:56
pierwsze mi sie podoba ,bardzo lubie te kolory.
nr.2 tez ladne ale ponoc ja nic o kwiatkac nie wiem:wink:

nevra
25.06.09, 09:01
Na piwie się nie znam. :) Podoba mi się, widać ruch, który ożywia statyczny kadr.

Co do 2, stempel na pączki, bo rozpraszają. Sam, pojedynczy chaber, bardziej przyciągnie uwagę.

kowalikster
25.06.09, 09:06
Jedyneczka bardzo ładnie i ciekawie złapane. Pisz do Warki żeby na folderach Twoje zdjęcie drukowali.
Chaber ładny, ale nie stempluj, bo to już nie będzie zdjęcie tylko ułomna grafika.

dreptak
25.06.09, 09:48
Zdjęcie pierwsze ładne choć ma zasadniczą wadę, pokazuje firmę której piwa nie pijam :)
Drugie ascetyczne trochę ale bardzo przyjemne w odbiorze :)

Agulka
25.06.09, 09:49
Pisz do Warki żeby na folderach Twoje zdjęcie drukowali.

Wystarczy, jak piwko dadzą, więcej radości z tego będzie :wink:

Dzięki za komentarze :)

Mart_uszka
25.06.09, 10:04
1. No po mimo tego że dopiero 10 godz to napiłabym się piwa :] (piję raz na 2 tyg po 1 szt) Ta fotka przyprawia mnie o ślinkę :] heh

2. Łagodne dla oka .. mojego oka.

maddy6
25.06.09, 18:58
1- super aż czuje sie tak smak :):) Haber tez niczego sobie, czekamy na następną porcję zdjec

zyziza
25.06.09, 19:12
bardzo ładne!

helmuth
25.06.09, 21:58
Jedynka mi się podoba, choć lepiej by było (MZ), gdyby ręka nie była taka "podwójna" tylko równomiernie rozmazana :roll:. Chaber chyba ciaśniej przyciąć, bez tych łodyg.

Agulka
25.06.09, 23:29
Jedynka mi się podoba, choć lepiej by było (MZ), gdyby ręka nie była taka "podwójna" tylko równomiernie rozmazana :roll:.
Masz rację. Chyba powinnam skrócić trochę czas i dać mniejszą przysłonę, ale wtedy miałabym go trochę za małą - już i tak wydaje mi się graniczna, nie cały kij się zmieścił. A poza tym, na swoje usprawiedliwienie mogę dodać, że prób uchwycenia momentu nalewania piwa było kilka, coś z tymi piwkami trzeba było zrobić no i "sesja" dość szybko odeszła w zapomnienie :wink::grin: Może trzeba będzie powtórzyć zdjęcia, co nie jest w tym przypadku katorżniczą pracą :grin:

Dziękuję jeszcze raz za wizyty i komentarze.

helmuth
26.06.09, 06:10
... na swoje usprawiedliwienie mogę dodać, że prób uchwycenia momentu nalewania piwa było kilka, coś z tymi piwkami trzeba było zrobić no i "sesja" dość szybko odeszła w zapomnienie :wink::grin:...Rozumiem :mrgreen:

Agulka
26.06.09, 10:51
Wrzucam kolejne dwa zdjęcia. Pierwsze z nich podoba mi się ze względu na fakturę liści i generalnie barwy, a do drugiego - nie ukrywam - mam sentyment. Mam świadomość, że chyba dałam za małą głębię ostrości, pies też powinien być ostry, ale czy Waszym zdaniem zdjęcie jest przez to zdyskwalifikowane?

nataszach
26.06.09, 11:00
Witaj,
Jak dla mnie 1 może być, ostre, fajnie skadrowane- jest OK.
2- nie urzekła mnie historia tego zdjęcia. MZ albo powinnaś skupić uwagę na jednym kawiatku: pstryknąć go z bliska i wyostrzyć, albo na całej gałązce. A tak mam jakiś niedosyt- widzę tylko trzy "habazie" na zielonym, romazanym tle...
3- jakaś kropelka albo biedronka by się prydała- coś co przyciągnie wzrok :-)
4- BARDZO NA TAK!!! Żaba świetna, piesio w tyle genialny, no i wogóle sam pomysł- fajnie udało Ci się złapać moment :-)

Agulka
26.06.09, 11:13
3- jakaś kropelka albo biedronka by się prydała- coś co przyciągnie wzrok :-)

No to jeśli o to chodzi, to mamy identyczne zdanie - biedronka w mocnym punkcie, czerwona kropka fajnie by to zdjęcie dopełniała. Próbowałam z kropelką i kiepsko to wychodziło, przepalałam ją i w ogóle była za mała i mi się rozłaziła.:)

Pietrucha
26.06.09, 12:40
A gdyby tak w 3 uciąć zaraz powyżej rośliny, tak żeby zdjęcie się nieco spłaszczyło i została sama faktura? :) I moim skromnym zdaniem początkującego amatora, pies nie powinien być ostry - 4 świetnie uchwyciłaś i świetnie wykorzystałaś GO.

judasz
26.06.09, 13:07
3. jest fajna ,ale ja bym kombinowal zeby byc jeszcze nizej tak zeby te liscie uchwycic na zoltym tle ktore jest na samej gorze zdjecia.

helmuth
26.06.09, 13:25
Świetna 4 :), żaba jest tematem zdjęcia. Pies, tak jak i my, tylko się jej przygląda :mrgreen:. Świetnie wykorzystana GO.

Bo.
26.06.09, 18:09
... podoba mi się 1. i 4. W jedynce uchwycony "klimat" - zroszony kij, światło, ruch ręki :-). W 4. jak już pisano dobre GO. Co do flory sam mam z nią problemy i trudno mi oceniać, jednak 2. na nie, a trójka od połowy (dolnej) do środka na tak. Liście dają przestrzenność i GO tła (jak też zółty kolor) mi przeszkadza. Czekam na dalsze fotki.

K_Puchatek
26.06.09, 19:18
4 i 1 (w tej kolejności) MSZ najlepsze fotki. Udany debiut, dawaj kolejne...
Pozdrawiam

Agulka
28.06.09, 20:35
Miło mi, że mój Chester, albo raczej żaba z Chesterem wam się spodobała. Dziękuję za komentarze, pokombinuję jeszcze z ta trójką, w sensie, że pojadę na działkę, usiądę z aparatem przy tej funkii i będę coś działać, może jakaś biedronka się trafi. :wink:
Tymczasem wrzucam kolejne zdjęcia, też z szuflady.

5. - okolice Grójca, w związku z przepisem unijnym (?) o tym, że drogi na wsiach nie mogą być bezimienne coraz częściej spotykam takie oznakowania skrzyżowań dróg niemalże w szczerym polu.

6. - park Skaryszewski, Warszawa. Zdjęcie z kwietnia, ale ponieważ jest to pierwsze moje zdjęcie na którym udało mi się uzyskać (mz oczywiście) w miarę dobrą ekspozycję nieba z zachowaniem szczegółów na ziemi, trzymam tą fotkę na kompie, zaglądam do niej co jakiś czas i podziwiam swój kunszt fotograficzny...:roll::wink::wink: Żartuję oczywiście - mam do niej po prostu sentyment, lubię ją, powiedzcie mi tylko, czy mam za co :wink:

7. - Ziemia kielecka, dokładnie okolice Chęcin i Miedzianki. Szara połówka i wiatr.

Będę wdzięczna za sugestie :)

voovoo2
28.06.09, 20:39
Maki bdb:-)

nevra
28.06.09, 21:52
4 świetna, a GO - moim zdaniem idealna. :) Jest tak, jak być powinno, żabol na planie pierwszym, a zaciekawiona psina na drugim, na tyle ostra, żeby było widać minę. :)

helmuth
28.06.09, 22:50
Od końca:
7- maki niezłe :)
6- troszkę bym rozjaśnił i wyprostował (MZ leci w lewo)
5- jeszcze jedno kretyństwo ale fotka dzięki temu co na niebie (na górze chyba też się ta dyrektywa nie podoba :-P) nieżle wyszła

Agulka
28.06.09, 23:31
6- troszkę bym rozjaśnił i wyprostował (MZ leci w lewo)

No proszę, a byłam przekonana, że zdjęcie jest proste, bo drzewa rosną na stoku, są stare i krzywe, perspektywa wykrzywiła alejkę na horyzoncie, a poziom wyznaczał cokół od tego głazu. No i zdjęcie robione było ze statywu z poziomicą. A tu niespodzianka :)
Zrobiłam, to co napisałeś. Tylko, że: a) to był jpeg, nie raw; b)chyba ma znaczenie włączona stabilizacja na statywie, bo jakość jakaś takaś...
No i jeszcze jedna kwestia, to wyciąganie z cieni... robią się takie jasne otoczki wokół koron drzew, nie dodaje to uroku. Nie umiem za bałdzo obrabiać fotek.

Stąd płynie jeden morał: spartoliłaś zdjęcie? To nie grzeb w fotoszopie, tylko idź zrób nowe :)
P.S. Tylko skąd ja w czerwcu znajdę łyse drzewa w parku? :wink:
Zamieszczam ze zmianami:

helmuth
28.06.09, 23:55
...zdjęcie robione było ze statywu z poziomicą. No przecież nie będę się kłócił z poziomicą :p
Napisałem o prostowaniu, bo mam wrażenie, że jest krzywo. Ty tam byłaś (do tego jeszcze ta poziomica ;)), ja nie- nie będę uparty, przekonałaś mnie :). Jeśli chodzi o rozjaśnienie, spróbuj lekko rozjaśnić całość, nie same cienie. Niebo nic nie straci, za to w cieniach będzie jaśniej- bez obwódek.

Agulka
29.06.09, 00:03
Nie, miałeś rację, trzeba było wyprostować:) No a jak próbowałam podkręcić jasność, to mi się robił przepał na niebie... dlatego trochę rozjaśniłam same cienie, dochodząc do tego momentu, kiedy obwódki przestawały dawać się znieść :)

Przyznam się też od razu, bez bicia, że zdjęcie Owocowa/Leśna też wymaga wyprostowania...zapomniałam:oops: ale tylko 1,5 stopnia :)

Pietrucha
29.06.09, 00:53
Czy siódme też rozjaśniałaś, żeby kłosy były jasne?

Agulka
29.06.09, 01:15
Czy siódme też rozjaśniałaś, żeby kłosy były jasne?
Trochę tak, pomogłam też trochę makom, nasyceniem i jasnością, żeby miały żywszą czerwień, ale generalnie dużo zrobiła szara połówka. Widać zresztą, że była użyta, bo kłosy na tle nieba nie mają koloru, są takie ciemnoszare, ale tylko do granicy z polem, tam już ich łodyżki są zielone. No i tu właśnie przebiegała granica na filtrze. Użyłam Hitecha 0,9nd z twardym przejściem.

judasz
29.06.09, 07:46
6 i 7 sa super moim zdaniem.

kowalikster
29.06.09, 08:07
Ostatnia seria bardzo ciekawa. Mimo, że ujęcia proste, szablonowe to jednak jeśli są wykonane z duszą i odpowiednim zmysłem fotograficznym to wciągają, i tak jest w Twoim przypadku.
Mi się ta seria podoba i muszę przyznać, że wróciłem już do Twoich zdjęć z 5 razy.

nataszach
29.06.09, 09:06
Witaj,
Ostatnia seria bardo udana, nie ma się do czego "przyczepić" ;-)
Maczki fajne, krajobrazy też. Wciągnęła Cię fotografia, co?
Pozdrawiam serdecznie

Agulka
29.06.09, 11:13
No co Wy...:oops:

Bardzo mi miło, dzięki, że wpadacie :)
Tak na marginesie, małym druczkiem dodam, że nie musicie się krępować, za krytykę się nie obrażam :wink:

A dzisiaj jeszcze jeden mak, też spod Kielc. Czyli radosnej twórczości ciąg dalszy ;)

judasz
1.07.09, 06:52
a fajny mak ,fajny.:wink:

grizz
1.07.09, 08:27
Brakuje światła na pierwszym planie.

Mart_uszka
1.07.09, 09:59
Ciekawe fotki.

Bo.
1.07.09, 10:00
z drugiej serii najciekawsza siódemka, ładna kolorystyka i kadr. Spróbowałbym jednak przy takim oświetleniu doświetlić lampą pierwszy plan. Wtedy można byłoby policzyć ziarna w kłosach ;-).

maddy6
1.07.09, 12:14
fotka fajna, ładnie sie prezentuje ten maczek ,

P.S nie m co krytykowac bo wszyskie zdjecia sąładne :)

Mirek54
1.07.09, 12:21
P.S nie m co krytykowac bo wszyskie zdjecia sąładne :)

No jasne.Wstaw do alternatywnej-a zobaczysz :grin:

nataszach
1.07.09, 12:31
Uroczy ten maczek na tle błękitnego nieba :-)

Agulka
1.07.09, 15:54
No jasne.Wstaw do alternatywnej-a zobaczysz :grin:
Wystarczy pewnie, że do zwykłej, forumowej galerii bym wstawiła, też pewnie nieźle bym dostała i miałabym za swoje :) Tak więc na razie tylko tu skromnie się prezentuję... ;)

Spróbowałbym jednak przy takim oświetleniu doświetlić lampą pierwszy plan.
Mam tylko wbudowaną, średnio mi wychodzi posługiwanie się nią ;)
Ale macie rację - brakuje światła, muszę poćwiczyć ekspozycję i chyba też zmniejszyć jasność na wyświetlaczu, bo za często mnie oszukuje. Albo częściej używać histogramu na żywo. Tylko najpierw dokładnie nauczyć się jak go poprawnie czytać. :wink:

Dziękuję wszystkim komentującym, pozdrawiam zaglądających.
I wrzucam jeszcze jedno zdjęcie.

eljot
1.07.09, 16:40
Ostatni widoczek przyjemny. Fajne kolorki na niebie.

maj0nez
1.07.09, 16:51
maki, mak i ostatnie super :)

maddy6
1.07.09, 20:34
ojjjj widoczek super:) tylko sie połozyc na łące i podziwiac piękno natury.....ale sie rozmarzyłam ....

K_Puchatek
1.07.09, 20:36
Ładny ostatni widoczek, gdyby go tak jeszcze odrobinę odszumić, żeby pozbyć się ziarna...
Pozdrawiam

dziekan
1.07.09, 21:10
ostatnie bardzo dobre.

helmuth
1.07.09, 22:00
Ostatnie MZ trochę za ciemne i kolory przesycone.

nevra
1.07.09, 22:43
W landszafciku dla mnie za dużo niebieskiego. Ale widoczek fajny. :)

Agulka
1.07.09, 23:21
Ostatnie MZ trochę za ciemne i kolory przesycone.
Hm... z tymi kolorami to u mnie jest ok, w każdym razie jeśli chodzi o jasność (czy raczej ciemność ;))... no, może ciut z tym nasyceniem przesadziłam, ale nie chciałam, żeby mdło wyszło, bo tak ten obrazek zapamiętałam...
Ale dzięki za uwagi, wywołam sobie to zdjęcie jeszcze raz, trochę jaśniej i saturacji tyle nie dodam. Nieskromnie przyznam, że podoba mi się ta fotka i myślałam o jej wydruku na papierze, żeby w ramkę i na ścianie powiesić, dlatego na pewno jeszcze nad nią posiedzę i popróbuję z ustawieniami.

W landszafciku dla mnie za dużo niebieskiego.
W jakim sensie za dużo niebieskiego? Chodzi o niebo, że sam niebieski przesycony, czy chodzi o cień pagórków, że taki zaniebieszczony? Jeśli o niebo, to przyznaje, trochę mu pomogłam :-P, ale te górki na żywo bardzo podobnie wyglądały, zdjęcie zrobione ca. godzinę do dwóch po burzy, perspektywa nie była zbyt klarowna...

gdyby go tak jeszcze odrobinę odszumić, żeby pozbyć się ziarna...
Tak, tak jestem za! Muszę się douczyć, bo na razie na tym polu przegrywam :wink:

Miło mi, że odwiedzacie, dzięki :)

nataszach
2.07.09, 08:05
Witaj,
Widoczek super: taki sielankowy, jak ktoś wyżej napisał, nic tylko położyć się na trawie i gapić się w niebo...
Kolory też fajne, zwłaszcza niebo :-)
Pozdrawiam

fotomic
2.07.09, 08:12
Zagladam już, któryś raz, a nie mam czasu na napisanie czegokolwiek - zmobilizowałem się :) Pierwsze klasa :D - fajnie oddaje klimat pubu - mam taki ulubiony pub i jak patrze na to zdjęcie to mam warżenie że stoje przed ladą i patrze na kranik.

I jeszcze tak może jedno, gdyby na ósmym było tyle światła z przodu co na siódmym to by było gicior. Ale mam wrażenie, że zdjecia są jakby za ciemne. Nie wiem czy może mam monitor rozkalibrowany, a może Ty ;)

Pozdr

frrrost
3.07.09, 12:55
bardzo podoba mi się 1,4,7

nevra
4.07.09, 22:24
Tak ogólnie za niebiesko trochę. Co nie znaczy, że landszafcika bym z przyjemnością nie powiesiła. :)

Sama mam czasem problem z niebieskim i mocno kombinuję, jak się z nim uporać.

Agulka
8.07.09, 22:21
Dzięki wszystkim za wizytę :)
Wrzucam kolejne zdjęcie. Na początek może się wytłumaczę: jakość zdjęcia nie będzie powalać na kolana, gdyż zrobiłam sobie sama któregoś pięknego dnia psikusa i tryb zapisu ustawiłam na jpeg zamiast na raw. Ale w myśl zasady, którą w stopkę wpisaną ma chyba Kaz de Wro, że nie sztuka obrabiać z rawa ;) coś tam ze zdjęcia starałam się powyciągać.
Mam pytanie odnośnie ciemności/jasności zdjęcia, tzn. nigdy nie kalibrowałam monitora, ale ponieważ kilka osób wypowiedziało się, że fotki są za ciemne, w tej podciągnęłam trochę jasność - u mnie chmury są już trochę poprzepalane, u Was też?
Proszę też o uwagi odnośnie kadru - jak na razie to jest moje ulubione drzewo, dość często przebywam w jego pobliżu, tak więc jest dość duża szansa, że jeszcze niejedną fotkę mu strzelę :wink:

helmuth
8.07.09, 22:33
MZ jest na granicy przepaleń. Ładne chmury, można zrobić szarą połówkę w gimpie, żeby przyciemnić same chmury.
PS
Czy te chmury robiłaś z polarem?

Agulka
8.07.09, 22:40
Nie pamiętam...:oops: ale na 90% bez... o ile dobrze pamiętam, to ekspozycję zmierzyłam na chmurki. Polar chyba leżał w torbie... obok szarej połówki...:oops:

helmuth
8.07.09, 22:46
Polar chyba leżał w torbie... obok szarej połówki...:oops:Dobrze że wyjęłaś aparat :mrgreen:

Agulka
9.07.09, 00:08
:grin::grin: Zważywszy na moje ogarnięcie tamtego dnia, to faktycznie był cud :)

nevra
9.07.09, 22:05
Ja bym podkreśliła dynamiczne niebo, czyli 2/3 kadru dla nieba, 1/3 dla dołu. Drzewko by się znalazło chyba w mocnym, dolnym punkcie.

Kolory piękne. :)

Czemu nie masz ustawionego jpg+raw? Po pierwsze, masz zawsze podgląd, po drugie, zawsze możesz wywołać. :)

helmuth
9.07.09, 22:19
Ja mam ustawiony zapis tylko w RAW-ie i też mam zawsze podgląd :wink:. Agulka napisała, że zrobiła sobie psikusa i źle ustawiła. Znaczy, że zwykle ustawia prawidłowo :grin:

K_Puchatek
9.07.09, 22:43
...
Mam pytanie odnośnie ciemności/jasności zdjęcia, tzn. nigdy nie kalibrowałam monitora, ale ponieważ kilka osób wypowiedziało się, że fotki są za ciemne, w tej podciągnęłam trochę jasność - u mnie chmury są już trochę poprzepalane, u Was też?
Proszę też o uwagi odnośnie kadru - jak na razie to jest moje ulubione drzewo, dość często przebywam w jego pobliżu, tak więc jest dość duża szansa, że jeszcze niejedną fotkę mu strzelę :wink:

Jeżeli chodzi o jasność to chmury są na granicy przepalenia (jak napisał helmuth), jeżeli chodzi o kadr to nieźle, MSZ troszeczkę więcej nieba i troszeczkę mniej dołu...
Pozdrawiam

nevra
9.07.09, 22:45
Helmuth, widzisz rawy w jakimś folderze systemowym ? Jakim cudem?

taztaz
9.07.09, 22:50
Helmuth, widzisz rawy w jakimś folderze systemowym ? Jakim cudem?

Jest do tego programik
nazywa się ArcSoft RAW Thumbnail Viewer
do pobrania z tej strony
http://www.arcsoft.com/products/rawviewer/

nevra
9.07.09, 22:58
Dobrze wiedzieć. Dzięki. :)

Agulka
10.07.09, 01:31
Normalnie zdjęcia robię tylko w rawie, Zbyma72age podał kiedyś linka, i teraz w viście wszystko gra i buczy ;)
O tu: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=304514#post304514

Agulka
10.07.09, 14:19
Wrzucam kolejne zdjęcie, które mi się podoba. Czekam na Wasze opinie.
I jednocześnie proszę o pomoc, bo coś dziwnego stało się z tym zdjęciem, po załadowaniu na forum - wyblakło.
Porównałam zdjęcie z windowsowskiej galerii z tym co pojawi się na forum w wątku (przez podgląd wiadomości) no i generalnie to na forum takie bladziutkie było... dlatego dodałam nasycenia ok. +20 i dopiero wtedy mniej więcej widoki z forum i z folderu na kompie były porównywalne.
Domyślam się, że zdjęcia na forum podlegają jakiejś dodatkowej kompresji, tak? I dlatego tak jest, że te kolory takie nie za bardzo, a wcześniej tego nie zauważyłam po prostu? Czy jest jakaś metoda na obróbkę zdjęć do internetu? Że trzeba brać poprawkę i od razu podciągać saturację?

helmuth
10.07.09, 16:20
Kadr mi się podoba, kolory już nie. Spójrz na asfalt- jakiś taki w kolorze bzu, a rzecież powinien być czarny (no może z odcieniem niebieskim, bo mokry i odbija się w nim niebo).
Nie wiem jak ma Vista ale ja w XP nigdy nie sugeruję się wyglądem jaki mi proponuje windowsowa przeglądarka zdjęć. Jeśli już chcę obejrzeć co poprawić w zdjęciu, zawsze otwieram je w programie do obróbki zdjęć. W zasadzie nie zauważyłem, żeby była różnica między zdjęciem na forum i w programie graficznym. Przynajmniej jeśli chodzi o kolory bo jeśli zdjęcie jest za duże, jakość jest wyraźnie gorsza.

Agulka
10.07.09, 16:36
Asfalt w tamtym miejscu jest jasnoszary, nie czarny, ale tu może faktycznie wyszedł za fioletowy, spodobały mi się kolory nieba, i tych przyświecających na drzewa promieni zachodzącego słońca, pewnie bawiąc się suwaczkami nie skupiłam się na drodze i stąd ten klops :)
Dzięki helmuth za odpowiedź i podpowiedź odnośnie programu graficznego, muszę się temu bardziej przyjrzeć. W ogóle dzięki, że tu tak często zaglądasz :)

Agulka
6.08.09, 15:37
Dzisiaj wrzucam kolejne fotki do Waszej oceny. Pierwsze dwa (12 i 13) to droga gdzieś w okolicach Kielc, 14 to moja pierwsza ważka (a w zasadzie dwie). Zdjęcie 15 jest najświeższe, sprzed niecałego tygodnia.
Ciekawa jestem Waszych opinii i uwag, pozdrawiam :)

Karol
6.08.09, 15:40
Wszystkie przyjemne a 14 bardzo mi się podoba, ciekawe...
12, 13 - jakie to strony, bo chyba nie okolice Wawy?

Agulka
6.08.09, 15:44
Tak jak już pisałam (:wink:) te pierwsze są spod Kielc, fotka robiona niedaleko Chęcin. U mnie niestety jest płasko :)
Dzięki za wizytę :)

helmuth
6.08.09, 19:35
Ciekawy eksperyment na 15 :) ale wie wiem, czy nie lepiej byłoby, gdyby kadr był naturalny. Jest bardzo ładne lustro :wink:

Agulka
6.08.09, 21:48
Ciekawy eksperyment na 15 :) ale wie wiem, czy nie lepiej byłoby, gdyby kadr był naturalny. Jest bardzo ładne lustro :wink:
W jakim sensie kadr naturalny? Chodzi Ci o to, że postawiłam go do pionu?

helmuth
6.08.09, 22:54
W jakim sensie kadr naturalny?Taki, w którym płynąca woda i leżące drzewo są poziomo :wink:

Agulka
6.08.09, 23:01
Helmuth - mówisz i masz ;)

helmuth
6.08.09, 23:12
Chyba lepiej, przynajmniej mi się bardziej "widzi" :wink: Z pionowym, może spróbuj pokombinować "mocnego" B&W :roll:

maddy6
10.08.09, 15:02
12 i 13 bardzo ładne widoki, miłe kolory. 15 rzeczywiscie lepiej w wersji drugiej pzd

witia
10.08.09, 17:50
15a - świetne foto.
Pozdrówka.

nevra
10.08.09, 21:59
15a - podoba mi się. :) Lubię drzewa i odbicia, a rzęsa dodaje ładny kolor.

Agulka
10.08.09, 22:14
No proszę, a ja z racji spacerów z psem dość często widzę to przewalone drzewo i opatrzył mi się ten widok na tyle, że wykombinowałam sobie ten pionowy kadr. Jak widać niepotrzebnie, większości podoba się tak, jak jest w naturze :)
A za komentarze serdecznie dziękuję :)

Agulka
11.08.09, 15:57
Dzisiaj wrzucam kolejne zdjęcia, nie z szuflady, jeszcze mi się nie opatrzyły, tak więc nieszczególnie umiem się do nich odnieść ;)

Może jeszcze kilka słów wytłumaczenia: wiem, że nie powinno się kwiatów prezentować w czarnobieli, bo przez to zabiera im się to, co mają najpiękniejsze, czyli kolor, ale ta róża była jasnokremowa, na tle białej ściany. Kolor niedużo tu wnosił, zdecydowałam się zatem na b&w.

A maliny? No lubię je, i tyle.
Tak jak i kolory nieba przy zachodzącym słońcu.:)
Czekam na Wasze oceny.

k@czy
11.08.09, 18:32
rozy wyszlo to na zdrowie ;) podoba sie. moze nie jako kwiat, ale jako kompozycja.

Morlok
11.08.09, 19:28
Mnie kompozycja też sie podoba, choc dla równowagi chętnie zobaczyłbym fotke w kolorach.

wanilia
11.08.09, 20:56
14 jest bardzo ciekawa, pobawiłabym się w ps i zaokrągliła szarość z tyłu a zdjęcie nazwała ważka na księżycu:wink:- tak mi się ta fotka kojaarzy.
Przewrócone drzewo urocze , ciekawe jak wypadłby kadr nieco szerzej po lewej, pobowiłabym się tonacją fotki. Maliny apetyczne Pozdrawiam:grin:

Agulka
11.08.09, 22:37
Dziękuję za ciepłe słowa, nie ukrywam, że te o kompozycji najbardziej mnie połechtały :)

W odpowiedzi na życzenie Morloka zamieszczam różę w kolorze.

masakrer
12.08.09, 11:13
Faktycznie kompozycja z roza zasluguje na uwage, jak juz wspomnail Ktotek :grin: A maliny...cud malina....tylko brakuje im zapachu...

Agulka
12.08.09, 11:42
k@czy chyba...:wink:

masakrer
12.08.09, 12:25
Ups!! Przepraszam.....oczywiscie, ze K@czy :-P

jolly
12.08.09, 20:49
Jako że lubię zdjęcia kwiatów, to róża zwróciła moją uwagę. Muszę przyznać, że nie mogę się zdecydować czy bw czy kolor. Chyba oba mi się podobają. Rozumiem powody dla których zdecydowałaś o bw, ale w kolorze również świetnie wygląda. Kolory zagraly ze sobą, dopasowały się - kolor dzbana, stołu, liści i w końcu kwiat.
A kompozycja, jak zauważyli inni, bardzo dobra.

Agulka
12.08.09, 20:59
Jolly, dzięki :oops:

helmuth
12.08.09, 22:28
Wydaje m się, że róża w kolorze jest mdła, mało wyrazista. W kolorze, trudniej zauważyć kompozycję. B&W bardziej mi się podoba, dałbym do Galerii :roll:

Agulka
12.08.09, 22:33
B&W bardziej mi się podoba, dałbym do Galerii :roll:
Wrzuciłam dzisiaj Warkę, muszę więc odczekać. Ale posłucham się Twojej rady, zobaczymy co z tego wyniknie :wink:
Ale komentarzy nie będę usuwać ;)

Agulka
17.08.09, 00:50
Dzisiaj trzy zdjęcia. Pierwsze z początku czerwca, a dwa kolejne to wczorajszy zachód. Niestety jestem bardzo wrażliwa na kolory zachodzącego słońca i tak jak Stuhrowi rzucało się na uszy jak go co wzruszało, tak mnie rzuca na aparat :wink: Nie wiem, czy mi to kiedyś przejdzie, więc pewnie będę Was jeszcze zachodami zamęczać :)
Oczywiście czekam na Wasze komentarze :)

grizz
17.08.09, 07:57
19. Bardzo ładna kolorystyka
20. Dobre :D Jak na zachód, to nawet bardzo :) Ładnie skadrowane.
21. to już gorsze, przynajmnie w porównaniu z poprzednim.

kowalikster
17.08.09, 08:03
Grizz dobrze prawi, czy też lewi - zależy kto jak lubi.

helmuth
17.08.09, 09:04
20 mi się podoba :). Ciekawe, czy nie dało się tak stanąć (fotografować z takiego miejsca), żeby pozbyć się krzaków z PD :roll:

Agulka
17.08.09, 11:54
Nie ukrywam, że troszkę jestem zaskoczona (mile) Waszymi wypowiedziami, dzięki za komentarze :)
Najbardziej osobiście zadowolona jestem (czy też byłam ;)) z 21, bardzo mi się spodobał po prostu ten wędkarz na tle wieczornej Warszawy. Dodaję jeszcze dwa zdjęcia z tego mostu, wiem, że bardzo podobne do siebie, ale nie za bardzo umiem wybrać, które jest lepszy.
I jeszcze raz 21, w trochę innych kolorkach, choć to te pierwsze były naturalne.
I jeszcze słowo do helmutha: Chyba dało się, 22 i 23 robione chyba właśnie z tego lepszego miejsca, może trochę musiałabym użyć stempla na środek wody (chyba zostałoby trochę krzaków na wodzie).

helmuth
17.08.09, 14:15
I jeszcze słowo do helmutha: Chyba dało się, 22 i 23 robione chyba właśnie z tego lepszego miejsca, może trochę musiałabym użyć stempla na środek wody (chyba zostałoby trochę krzaków na wodzie).Wg mnie miejsce lepsze ale już nie te kolory :grin: Jeśli chodzi o krzaki to może w ogóle nie obcinać dołu, zostawić tak jak jest?:roll:

Agulka
17.08.09, 15:36
Czyli co: kadr z 23 z kolorami z 20? Teraz już tego nie zrobię :), ale na pewno pojeżdżę jeszcze na ten most na zachody.

helmuth
17.08.09, 15:50
...na pewno pojeżdżę jeszcze na ten most na zachody.Myślę, że trafisz na jeszcze ciekawsze niebo :grin:

masakrer
17.08.09, 15:53
Takie zachody slonca to sie zawsze przyjemnie oglada :grin:
Mnie najbardziej przypadl do gustu ten pierwszy 20, kadr w porzadku a kolory urzekajace.
Kwiatek na 19 tez ciekawy, mozna znalezc duzo piekna w drobnych detalach.

Adamss68
17.08.09, 16:28
Umiesz focić!Mnie brak odwagi coby puścić foty
do forum!

helmuth
17.08.09, 16:47
Mnie brak odwagi coby puścić foty
do forum!Śmiało! Tu nie gryzą :grin:

Agulka
17.08.09, 17:06
Umiesz focić!Mnie brak odwagi coby puścić foty
do forum!
Miłe są to słowa, serdecznie za nie dziękuję, ale chyba troszkę na wyrost napisane ;)
Helmuth już Ci napisał, że tu nie gryzą, ja jego słowa potwierdzam, tym bardziej, że nie tak dawno miałam dokładnie takie same odczucia jak Twoje.
Zakładaj autorski wątek, wrzucaj foty, bo tylko w ten sposób dowiesz się co w swoim warsztacie poprawić. Czytaj to, co ludzie piszą też w innych wątkach, wiele można wyciągnąć z komentarzy, wielu rzeczy można się z nich nauczyć.
Naprawdę nie ma się czego bać. Fotografia to przecież przede wszystkim dobra zabawa, dająca dużo radości, a nie powody do obaw :) A ewentualna krytyka może tylko pomóc :) Pozdrawiam, dziękuję za odwiedziny i czekam na Twoje zdjęcia :)

nevra
18.08.09, 10:14
20 rządzi. :) Bardzo ładna fotka, miejsce, kadr, kolorki.

Agulka
28.08.09, 22:23
Dzisiaj przyszła pora na zdjęcia nocne.
Przyznaję się bez bicia, że nie oceniam ich wysoko, wręcz przeciwnie...
Pokazuję je w zasadzie jako ciekawostka, obie fotki przedstawiają projekt powstały w ramach Festiwalu Sztuki nad Wisłą PRZEMIANY, jest to "Wielopleksikoń", żywa animacja poruszana nurtem rzeki.

Dźwigi w tle stoją na placu budowy Stadionu Narodowego.
Jeżeli będzie mi dane zrobić te fotki jeszcze raz, to na pewno stanę na drugim brzegu... ale nie wiem, czy wystarczy mi ikry na to, żeby w nocy tułać się z aparatem po nadwiślańskich, praskich krzakach :wink:

P.S. I dodaję jeszcze mojego psiaka, poza kolejnością, chcę go tu po prostu mieć :)

nevra
30.08.09, 22:39
No to sobie wymyśliłaś. Syrenkę wyganiają w toplesie i ... większa krzywda jej nie spotyka. ;) Tak na poważnie, bez obstawy nocą, to ja bym też się z aparatem nie wałęsała.

Te nocne nieźle wyszły. :)

Psina urocza, ma świetną minkę. :) Podrap ode mnie za uszkiem.

jolly
30.08.09, 22:51
Pies piękny. I bardzo ładnie go pokazałaś, świetne zdjęcie.
Idzie jesień, wcześniej zacznie robić się ciemno, nie trzeba będzie się włóczyć po nocach, to może i praski brzeg będzie przyjaźniejszy. A ja chętnie się piszę na wspólne focenie.

Agulka
30.08.09, 23:21
Dzięki nevrah, podrapię :)
Co do tych nocnych, to hmm... mnie tam one się nie podobają, czarno i tyle, tło byle jakie, zakrzaczone... i jeszcze jakieś syfki chyba miałam na obiektywie, bo bliki się ze świateł porobiły.... naprawdę, miernie te fotki oceniam.
Bardziej zależało mi na pokazaniu tego biegnącego konia po Wiśle, takie małe fotograficzne upamiętnienie tego happeningu ;) zresztą jak dzisiaj wieczorem przejeżdżałam przez Wisłę, to wydawało mi się, że koń już zdemontowany, nie będzie więc powtórki fot.
Myślę za to o stadionie w nocy, ale nie za bardzo wiem, jak ten temat ugryźć, bo takie mocne światła, jak na środku foty 25 są na wielu dźwigach, praca tam wre niemalże 24h/d. Najlepiej byłoby sfotografować budowę stadionu z góry :)
Rozpisałam się... jałowo w sumie, bo żadnej fotki dziś nie wrzucę...
W każdym razie dzięki nevrah za wizytę :)

Dawid
30.08.09, 23:24
Wracając do początku :) Super fotka nr 1 :)
Można nią torturować ludzi na pustyni :P

aga_piet
30.08.09, 23:57
Ładna 20.
Z ostatniej wrzutki te nocne jakoś za bardzo mnie rzuciły na kolana (rozumiem intencje z qniem ;)). Fajny model, ładnie pokazany, chociaż na pierwszym zdjęciu z żabą bardziej mnie rozbawił :) Pozdrów go.

Agulka
31.08.09, 00:14
A ja chętnie się piszę na wspólne focenie.
Warte przemyślenia :) Jak czas pozwoli, zdrowie dopisze... :)

Z ostatniej wrzutki te nocne jakoś za bardzo mnie rzuciły na kolana.
Chyba tam jeszcze "nie" miało być ;)

Pozdrów go.
Zrobione :)

helmuth
31.08.09, 21:16
Myślę za to o stadionie w nocy, ale nie za bardzo wiem, jak ten temat ugryźć, bo takie mocne światła, jak na środku foty 25 są na wielu dźwigach, praca tam wre niemalże 24h/d. Najlepiej byłoby sfotografować budowę stadionu z góry :))Wielokrotnie to słyszałem i powtarzam dalej- nocne zdjęcie nie musi być robione w nocy :-P.
Szczególnie gdy mamy do czynienia z ostrym, punktowym oświetleniem. Zdjęcie zrobione tuż po zachodzie, pokaże ciemne (ale nie czarne) niebo ale jeszcze jest na tyle dziennego światła, że widać sporo szczegółów w cieniach. Przede wszystkim, nie ma tak dużej różnicy między ciemnym (czarnym) niebem a ostrymi światłami, np na dźwigach.

Mirek54
31.08.09, 21:35
Wez statyw i zrob DRI.W porze o ktorej Helmuth wspomina wyjda Ci piekne fotki.Pogogluj poczytaj-to naprawde jest bardzo proste.

Agulka
9.09.09, 01:22
Mirek, hdr powiadasz? Że niby proste? W sumie póki nie spróbuję, to się nie dowiem...
Dzisiaj jakoś wzięło mnie cz-b. Dwie fotki, może nie wybitne (;)), ale:
pająk był tak olbrzymi, że nie mogłam przejść obojętnie obok niego, zrobiłam mu kilka fot i zostawiłam w spokoju, no a ta gruszka jakaś taka śmiszna była wisiała, z dziurą. Może zatruta i dlatego tylko gryza ktoś wziął?... Też zostawiłam w spokoju.
;)

Dawid
9.09.09, 06:58
20 super :) Piesek też urzekający :)

Agulka
10.09.09, 01:19
Dzisiaj (poprawniej by było napisać, że wczoraj ;)) pojechałam nad Wisłę na wieczorne fotkowanie, a efekt tego wypadu zamieszczam poniżej.

jolly
10.09.09, 08:41
Najlepsze MSZ jest zdjęcie 28. Choć aż żal, że pylon nie znalazł się w centrum i wtedy wyszłaby ładna symetria. Tylko niestety chyba trudne to zrealizowania ze względu na położenie mostu i lin, które na jednym brzegu zakryte są roślinnością. Natomiast kolorki, rozmycie wody,światła podobają się mi.
W 29 był już za długi czas naświetlania i niestety dół / budynki, trawniki są zbyt jasne. W 30 już lepiej.

Sawa
10.09.09, 09:57
Cześć Agulko,

28 - Bardzo ciekawe, gdzie ty stoisz z aparatem?
Wygląda, że na moście kolejowym... Prawda to ?

27. Gruszka mi się podoba, fajny kadr, 26 - Pająk uroczy ;), 24 z koniem - świetnie wypatrzone i kadrowane, 20, 22 fajne przejścia w tym zachodzie, 17 malinki nad wyraz smakowite, 15a - podoba się mi bardzo, 14 to nawet był sobie gdzieś powiesił, taka fajna graficznie, 5 - wydawałoby się ze nic, a jednak daje się zauważyć i pozostać w pamięci, 4 zabawna, 3 graficznie ciekawe, może jakiś mocny punkt się by przydał, a za 1kę dziękuję, skorzystałem ;)

Agulko, widać w twoich zdjęciach dużą wrażliwość na piękno otaczającej przyrody, jak również umiejętność dobierania kadrów z rzeczy wydawałoby się sztampowych i obcykanych - jednak sprawiasz, że ciekawią one obserwatora na nowo - i wiem, że kolejne eksperymenty przyniosą znowu coś odkrywczego - powodzenia!

pozdrawiam,

helmuth
10.09.09, 12:29
Widzę, że posłuchałaś rady i tym razem na nocne zdjęcia, wybrałaś się wcześniej :grin:
O 29 i 30 napisała już jolly. Natomiast co do 28, myślę, że ten most kolejowy(?) przed, mocno zasłania "Twój" most i psuje kadr- szkoda.

mochool
10.09.09, 12:33
bardzo fajne foto nr 26, ale chyba wolałbym w kolorze :grin:

Agulka
10.09.09, 14:17
Dziękuję wszystkim za wizytę :)

Jolly: niestety pylon nie stoi na środku rzeki, tylko bliżej jej praskiego brzegu, no ale to wiesz :) Co do czasów na 29, to muszę się przyjrzeć rawom, bo może się okazać, że to rozświetlenie dołu wyszło przy wyciąganiu nieba. Poza tym lepiej by było, gdyby przysłona była ustawiona na wyższą wartość, jakieś gwiazdeczki by sie porobiły, ale na Poniatowskim tak trzęsie od przejeżdżających autobusów, że starałam się utrzymać dość krótkie czasy.

Sawa: stoję na Poniatowskim, kolejowy jest na zdjęciu i przesłania mi widok na Świętokrzyski, co zresztą zauważył Helmuth.
Dziekuję, że poświęciłeś czas i przejrzałeś cały wątek, dziękuję Ci też za te miłe słowa :)

Mochool: pokazuję w takim razie w kolorze :)
Helmuth: wrzucam jeszcze jedno, tym razem z przejeżdżającym pociągiem. I tak most zasłania, ale przynajmniej więcej światełek na zdjęciu :wink:

mochool
11.09.09, 08:43
tak jak myślałem pajączek w kolorze super :grin:, może delikatnie, ale naprawdę delikatniutko za mała GO, pozdrawiam

sławekb
11.09.09, 09:04
Pająk całkiem fajny ale lepiej mi się podoba po obróceniu o 180stopni.

Dawid
11.09.09, 09:26
a mnie się most podoba

Mirek54
11.09.09, 09:52
Most popsulas obrobka ,zmniejszanie,kompresja,wyostrzanie.

Agulka
11.09.09, 10:07
Pająk całkiem fajny ale lepiej mi się podoba po obróceniu o 180stopni.
W ogóle nie pomyślałam, żeby tak z nim kombinowac, dzięki za podpowiedź :)

Most popsulas obrobka ,zmniejszanie,kompresja,wyostrzanie.
Ten ostatni? Czy oba?

Mirek54
11.09.09, 10:09
Ten ostatni? Czy oba?

Oba-ta sama obrobka

Agulka
11.09.09, 14:44
Nie wiem, czy pytanie będzie na miejscu, bo to trochę tak, jakbym pytała szefa kuchni o zdradzenie przepisu, ale spróbuję.
Zdjęcia robię w rawach, otwierając w ps najpierw grzebię w Camera raw, dopracowując balans bieli, ekspozycję, kontrast, nasycenie. Potem przechodzę do zakładki "Detail", gdzie podciągam ostrość ustawiając na suwakach (mniej więcej): amount -ok 70-80; radius - 1; detail -25; masking -0, odszumiam przesuwając znacznik do ok. połowy na suwakach "luminance" i "color", klikam open, zmniejszam rozmiar zdjęcia do 600x800 pix. potem w zakładce filter-sharpen-unsharp mask wyostrzam zmniejszone zdjęcie przez ustawienie amount: ok.100-115; radius: 1-1,2; threshold: 1
Co robię źle?

Mirek54
11.09.09, 15:55
Co robię źle?

Nie wiem.Ale zobacz czy jakas z tych trzech metod wyostrzania sie sprawdzi w PS.Poczytaj o resample i o rezice i jaka miedzy nimi jest roznica?

http://depositfiles.com/files/vjsjak7ey

Pliki w PS dzialaja jako akcje.Suwaczki sa na optymalnych ustawieniach,mozesz je sobie przestawiac.

Agulka
11.09.09, 16:51
Dzięki!!!

Wiejo
11.09.09, 19:00
Pająk bardzo przyjemny i ładnie się prezentuje. Most podoba się ale jak Mirek napisał obróbka pozostawiła po sobie ślady widoczne szczególnie na linach mostu.

Agulka
12.09.09, 00:01
Dziękuję Wam za komentarze i porady.
Tej wrzutki nie miałam w planach, ale natchnął mnie wątek kurokiala i jego dzisiejsze kwiatki. Przypomniało mi się, że nad takimi samymi niedawno się męczyłam, więc zamieszczam, a przy okazji wypróbuję nowe wyostrzanie.
A tak w ogóle czy ktoś wie, jak te kwiatki się nazywają? Babcia zawsze nazywała je warszawiankami, ale to pewnie lokalna nazwa.
A 32 znalazłam w folderze z kwiatkami, przypomniał mi się szum tej kaskady i z rozrzewnieniem wrzucam do wątku, pomimo, że brakuje mi na tej fotce jakiegoś akcentu w postaci jakiejś żaby, czy pstrąga ;)

O proszę, właśnie zauważyłam, że już roczek mi stuknął na forum :)

Mirek54
12.09.09, 01:01
Kwiatek dobrze wyostrzony-Teraz widzisz ile operacji trzeba zrobic,zeby wyostrzyc.

Agulka
12.09.09, 01:32
To fakt, myślałam, że to jest mniej skomplikowane, jeszcze raz dziękuję :)

Plumek
12.09.09, 09:51
Zaczyna się tu robić ciekawie... Będę zaglądać!

Kaz de Wro
12.09.09, 11:27
W nocnych widzę potencjał, bo lubię nocne fotki;-) Podzielam uwagi zawarte w wątkach powyżej.

ps. sama wieczorową porą i w takich rejonachtak bez osobistego ochroniarza?

Agulka
12.09.09, 12:00
sama wieczorową porą i w takich rejonachtak bez osobistego ochroniarza?
No jakoś tak wyszło, że sama tam byłam. No ale tak, jak nie sztuka obrabiać z rawa, tak i nie sztuka chodzić na nocne z ochroną ;)

A tak poważniej to dreszczyk był, mimo, że te ostatnie nocne to tak naprawdę wieczorne zdjęcia. Ruch na moście był spory, zarówno ten samochodowy, jak i pieszych, ale prawda jest taka, że jeśli ktoś chciałby mi rąbnąć aparat, to miał na to spore szanse. Ale z drugiej strony w biały dzień też mogą ukraść.
Dzięki Plumek i Kaz de Wro za wizytę :)

iszi
12.09.09, 13:33
32 . Ładnie wyszedł ten wodospad ( nie wiem czy nie byłoby lepiej gdyby był robiony na max F22 czy coś zbliżone do tego, aby cały był ostry ewentualnie ostrość na pierwszy plan- albo obciąć tak mniej więcej 1/3 od dołu. I więcej skałek po prawej stronie by się przydało.....chyba...)
31 Na kwiatkach się nie znam- ale podoba mi się, wyszedł znośnie ten bokeh

Z poprzednich fotek zapamiętałem most robiony nocą, zachodzik słońca w zdjęciu nr 20, maki nr.7 ( trochę nieostre - ale pomysł ciekawy)

Ogólnie fotki trzymają poziom, regularnie zaglądam:))
Pozdrawiam

Dawid
13.09.09, 15:04
Kwiatek urzekający :) wodospad też fajny ale kwiatek bardziej w oko wpada :)

Agulka
14.09.09, 23:11
Dzisiejszy dzień zaliczam do tych, w których cuda się zdarzają. Po pierwsze: znalazłam prawdziwka! I to w ogródku.:) A po drugie - zakwitł rododendron (we wrześniu?!?), młody, w tym roku posadzony do gruntu. Czy to znak, że już koniec zimy? ;)
Limit cudów został niestety szybko wyczerpany, bo nie starczyło już na to, żeby grzyb był bez robaków...

Ann
14.09.09, 23:50
Witam
Agulko , ja w ogródku znalazłam w tym roku kanie :)
Twój borowik jest bardzo okazały , ciut za późno go znalazłaś ;)
Jesli chodzi o zdjęcie, to ładnie prezentuje sie na tle kwiatów , ale wykadrowałaś go trochę zbyt centralnie.
Rodondrony zakwitły, bo czuja jeszcze ciepełko w powietrzu ;) sa bardzo ładne :)
Na poczet cudów, to powiem, ze w Warszawie zakwitły kasztany , tylko brak maturzystów ;) pozdrawiam .

Oczywiście rododendrony :oops:

Mirek54
14.09.09, 23:55
Ann.Rododendrony!to ja facet musze ......

Agulka
15.09.09, 00:37
I jeszcze pierwsza w życiu próba portretu.
Na zdjęciu koleżanka Monika.

Agulka
16.09.09, 01:19
Mówią, że mowa jest srebrem, a milczenie złotem. Chyba w tym wypadku Waszego milczenia nie mogę obrać za dobry omen ;) Ale mówią też, że twardym trzeba być, a nie miętkim, stąd drugie podejście :)

robert1088
16.09.09, 05:31
To 2 moim zdaniem lepsze choć hmm tło trochę zlewa się z włosami

Dawid
16.09.09, 06:34
2 moim zdaniem też lepsza powiedz koleżance żeby się uśmiechneła :)

Mirek54
16.09.09, 08:38
Monika w drugim podejsciu o niebo lepiej sie prezentuje.

helmuth
16.09.09, 15:51
Twarz jakaś jaśniejsza (w sensie: nie taka pochmurna jak na 36) :) ale powinnaś popracować nad blikami w oczach. MZ, są za duże i oczy wyglądają trochę dziwnie.

Wiejo
16.09.09, 21:52
Kwiatek na 31 ładnie pokazany. Wodospadzik też ciekawie i tutaj zgodzę się z Tobą gdyż też ostrzyłbym na środkowy stopień. Grzybek i rododendrony z ogródka przyjemne i oczywiście stanowią osobistą ciekawostkę. Portret pierwszy na nie, gdyż modelka za ciemno, nie ta poza i chwilę przed zdjęciem otrzymała niedobry telefon. Drugie podejście uważam, że udane i modelka urodą jaśnieje w tym kadrze.

Agulka
17.09.09, 14:50
Dziękuję wszystkim za komentarze.
Poniżej dwa zdjęcia z wczorajszego wypadu nad Wisłę.
Jeśli ktotek założy kiedyś wątek rowerowy, o którym niedawno gdzieś pisał, to ja już zdjęcie "wpisowe" mam ;)

helmuth
17.09.09, 15:39
Kadr na 38 mi się podoba.
Na temat jakości nie będę się wypowiadał, mogę być nieobiektywny po moich ostatnich doświadczeniach :-P

Agulka
17.09.09, 16:01
Mów, mów! Ja naprawdę z chęcią posłucham (w sensie poczytam) Twoich przemyśleń. :)

helmuth
17.09.09, 17:04
Na PW, coby nikomu nic nie sugerować :wink:

jolly
17.09.09, 18:28
38 - bardzo fajne, kadr i kolorki. Fajne zdjęcie, ale na czarnym "coś" powychodziło.

Agulka
17.09.09, 19:49
Ja mam mieszane odczucia... ale ciekawa jestem Waszych opinii, zatem 38 w trochę innej wersji.

Lolita
18.09.09, 11:52
No mi się ta wersja bardziej podoba :)

Daniello
18.09.09, 11:58
33 & 39 całkiem przyjemne foty.

Dawid
18.09.09, 14:29
Ładny kadr przyjemne kolory podoba mi się :) a jak byś zrobiła na czarno modela i kamienie (dół cały)?

caligator
18.09.09, 14:41
Podobają mi się te dwie ostatnie fotki:) ta z rowerem ma coś ciekawego w sobie

iszi
18.09.09, 14:51
Zdjecie 38 a bardzo mi się podoba. Nawet ten krzok po prawej stronie nie przeszkadza- w/g mnie zamyka kadr. Co do kolorystyki, jakości to jest "miękko"- bardzo naturalne i przyjemne w odbiorze.

ps. Jeżeli potrzebujesz czarnych modeli to u mnie jest ich mnóstwo:twisted:

Wiejo
18.09.09, 19:28
Na 38 ubiór siedzącego chyba za mocna wyciągany i widoczne są nie apetyczne plamy. Poprawione lub bez obróbki 38a jest pozbawione tej wady dlatego lepiej się je odbiera. 39 w trudnych warunkach i sympatycznie się ogląda. Mam jednak wrażenie niedosytu spowodowane jakby nadmierną bladością zdjęcia które robione niemal pod światło powinno charakteryzować się mocniejszym kontrastem lub bardziej głębokim cieniem.

helmuth
18.09.09, 21:10
Nie wiem, czy to chodzi o "wyciąganie" ale 38a wydaje się lepsze. Różnica w sumie jest, choć (dla mnie) prawie niedostrzegalna. Na pewno pomogło przyciemnienie cieni.

Agulka
19.09.09, 01:58
a jak byś zrobiła na czarno modela i kamienie (dół cały)?
Tak, żeby tylko kontur sylwetki i zarys brzegu był widoczny? :roll: No nie wiem... nie przepadam za takimi zdjęciami... a poza tym nie po to męczyłam się z filtrami, i ekspozycją, żeby teraz to zniwelować zamazaniem na czarno postaci ;):)

ta z rowerem ma coś ciekawego w sobie
No ba! Mnie! :cool: ;)

Na 38 ubiór siedzącego chyba za mocna wyciągany i widoczne są nie apetyczne plamy. [...]
39 [...] Mam jednak wrażenie niedosytu spowodowane jakby nadmierną bladością zdjęcia które robione niemal pod światło powinno charakteryzować się mocniejszym kontrastem lub bardziej głębokim cieniem.
U mnie aż tak te plamy na 38 nie biją po oczach,gdybym wiedziała od razu, że są pewnie nie zamieściłabym tej foty ;) A 38a to na nowo wywołany raw, zmieniłam trochę kontrast, nasycenie niektórych kolorów, nie rozjaśniałam tak cieni (a nawet chyba je przyciemniłam bardziej), a koszulkę Grześka potraktowałam stemplem, pędzlem i plasterkiem :)
Spróbuję usiąść jeszcze raz nad 39, może jak pokombinuję coś z kontrastem, może z korekcją gammy (?:roll:), to coś wyrzeźbię :) A jak się nie uda to zawsze mogę pojechać tam jeszcze raz, może niebo będzie bardziej atrakcyjne? I jak tak patrzę na to zdjęcie, to robiąc je jeszcze raz chyba zwiększyłabym wartość przysłony...

Dziękuję serdecznie za Wasze wizyty, komentarze i porady! :)

Mirek54
19.09.09, 12:13
A ja bym tak to widzial,jak zwykle po bandzie i inaczej:grin:

Agulka
19.09.09, 12:57
:grin: no po bandzie.:)
Ale podoba mi się to, co zrobiłeś z pierwszym planem, te kamienie w szczególności nabrały charakteru.
Patrzę na moje, potem na Twoje, potem znów na moje... i to moje jakieś takie blade teraz mi się wydaje ;)

Dawid
20.09.09, 14:39
Można i w tą mańke podoba mi się wersja mirka :)

Agulka
20.09.09, 23:11
A teraz przedstawiam moją drugą koleżankę, Karolinę.

Przepraszam za duży ciężar zdjęć, to przez gapiostwo, ale obiecuję poprawę ;)

helmuth
20.09.09, 23:19
Chyba na obu, nie trafiłaś z ostrością. Jest na włosach (na czubku głowy- szczególnie na pierwszym) a nie na twarzy :roll:

Agulka
20.09.09, 23:24
Co racja, to racja...:oops:

Agulka
22.09.09, 01:45
Dzisiaj Karolinie zrobiłam takie zdjęcie. Mam nadzieję, że tym razem troszkę lepiej z ostrością oczu, chociaż szczerze mówiąc nie jestem o tym przekonana, ale nie wiem też, czy przypadkiem nie mam jakiejś paranoi ;)
Spróbowałam też wygładzania, którego sposób przedstawił w artykule willow32. Przedstawia się to tak:

Dawid
22.09.09, 06:38
Moim zdaniem ten portrecik najlepszy :)

Agulka
23.09.09, 22:32
Kilka wariacji na temat kuszenia...

grizz
23.09.09, 22:49
Brakuje światła...

Daniello
23.09.09, 22:53
Wydaje mi się, że ujęcia z góry nie podkreślają urody tej modelki. (40 i 42)

45 odstaje na plus - jasne i ciepłe. No i oczy szeroko otwarte, a nie tak jak na poprzednich.

Dawid
23.09.09, 23:38
Mi się podoba 43 :) Przyjemnie się patrzy i te winogrona ... fajny pomysł :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A może zrób takie jeszcze jedno modelka bardziej bokiem :)

Agulka
24.09.09, 21:36
To jeszcze jedno z winogronem i 43 jaśniejsze...

Dawid
24.09.09, 23:33
46 bardzo fajne :) Nie wiem jak inni (bardziej doświadczeni) ale moim zdaniem super jakość :)

svantetic
25.09.09, 14:44
Mnie najbardziej do gustu przypadły 1, 6 (po przejściach ;)), 7, 9, 13, 23, 24 (!), 28 (!!!), 39, 40 i 46 (uff).

Powodzenia w robieniu kolejnych zdjęć!

Agulka
25.09.09, 21:34
Dzięki. Fajnie, że chciało Ci się przejrzeć cały wątek :)

svantetic
26.09.09, 17:14
Dzięki. Fajnie, że chciało Ci się przejrzeć cały wątek :)

Chciało, bo było na co popatrzeć :)

Agulka
26.09.09, 21:00
Dzisiaj ponownie Monika. Zdjęcie jeszcze ciepłe ;) Czekam na Wasze komentarze i opinie.

Dawid
27.09.09, 10:07
Przyjemny :) ładnie :) Też masz modelkę z potencjałem :P

Agulka
27.09.09, 11:01
Dzięki Forever za wizyty.
48 to też Monika, starałam się zdjąć żółtą poświatę z jej prawego policzka, choć nie do końca mi się to udało, to lubię to zdjęcie ze względu na tło.

kowalikster
27.09.09, 11:41
Ja bym zostawił trochę głowy, tak trochę za bardzo ją ucięłaś.

Mirek54
27.09.09, 12:30
Moze zamiast odejmowac zoltego dodaj barw dopelniajacych i zmniejsz nasycenie pozniej.Ujednorodni sie to troche i wygladzi.
O tak to bedzie wygladac.Albo tak

Igorra
27.09.09, 14:56
Przepalenie na włosach też troche rzuca się w oczy :)

Dawid
27.09.09, 15:02
No 2 przeróbka mirka fajna :)

Agulka
1.10.09, 01:35
Serdecznie dziękuję za wszystkie uwagi, następnym razem postaram się nie ciąć tak bardzo głowy no i zwrócę uwagę na przepały :) I Mirkowi dziękuję za wskazówki o kolorach i oczywiście za nowe wersje 48 fotki :)

Dzisiaj trzy zdjęcia. Na razie z portretami daję sobie (no i Wam;)) spokój, czas na dwa widoczki: jesienne drzewo i studnia, która pomimo swojego wyglądu cały czas jest użytkowana.

A trzecia fotka to mój pierwszy w tym sezonie grzaniec :) Piwo, łyżka miodu, cynamon i goździki. Mniam :grin:

Dawid
1.10.09, 06:39
O krajobrazach się nie wypowiadam:D w 50 widzę to inaczej nie wiem co to studzienka czy cuś bardziej wypełnił bym tym kadr :) w 51 przeszkadza to coś z prawej lodówka chyba.

helmuth
1.10.09, 13:17
Ja tam nie widzę żadnej ściany :wink:, to raczej jakiś występ w ścianie :roll:. Jeśli już, to przeszkadza mi ustawienie szklanki- pół na pół. Lepiej by było MZ, albo na tle ściany albo regału.

Wiejo
1.10.09, 19:37
Z portretowych Karoliny na dłużej przy 42 gdzie ładnie jest uchwycone spojrzenie na dłużej się zatrzymałem. Ładne też jest 44 lecz zbyt duża różnica w oświetleniu, szczególnie góra zdjęcia swą jasnością odciąga od modelki. Reasumująć sesję Karoliny to ładna modelka i przyjemnie wychodzi na zdjęciach. Uważam też, że zbyt często ramię jakoś niefachowo wchodzi w kadr i psuje kompozycję. Monika na 47 przyjemnie a na 48 więcej głowy by się zdało bo wygląda jak przypadkowo ucięte. Jesień na 49 nie porywa gdyż drzewo zajmuje zbyt wiele a biel domku nie jest w stanie tego zrównoważyć. Studzienka ciekawa a grzaniec na pewno dobry.

rumi
1.10.09, 19:48
przeglądłem troche stron wstecz .. 38 mi sie podoba fajne niebo

iszi
10.10.09, 12:49
49 dałbym więcej przestrzeni z lewej. Portrety jako osobie, która nie ma o tym pojęcia- mi się podobają

Agulka
10.10.09, 13:27
Taak... hm... no z tą 49, jak teraz patrzę, to trochę się pospieszyłam ;) Pierwsze w tym roku złapane przez mnie kolorowe drzewo i się zachłysnęłam ;)...

No z lewej przydałoby się troszkę przestrzeni, ale nie mogłam (nie chciałam) dać z tamtego miejsca więcej, bo wchodziły w kadr zabudowania, jakieś płoty, siatki, droga... nie tłumaczę tego zdjęcia, widzę, że nie jest udane, ale nie wyrzucam go - niech wisi, ku przestrodze ;)

Dzięki za wizytę :)

Agulka
21.10.09, 18:41
Niedawno dodałam do altowej galerii zdjęcie, które gościło już w moim wątku, tylko w nieco odmiennej obróbce. Nie dziwi mnie brak komentarzy pod zdjęciem, w końcu to alt ;), ale ponieważ jednak chciałabym poznać Wasze opinie i oceny nt. tej fotki, pozwalam sobie i tutaj zamieścić to zdjęcie.
(Chyba przesadziłam z ostrzeniem)

Rennsport
21.10.09, 18:53
fajne to ostatnie zdjęcie takie klimatyczne

helmuth
21.10.09, 20:38
(Chyba przesadziłam z ostrzeniem)No może ciut. Zdaje się, że powietrze było niezbyt przejrzyste (wieczorna mgła ?) i lepiej by wyglądało miękko :roll:.

Wiejo
21.10.09, 20:39
Jeżeli chodzi o klimat to moim zdaniem ma bo pokazuje, że potrzeba jest ciszy i samotności przynajmniej od czasu do czasu. Za ten zresztą bliski mi klimat dałem tak ale nie było to zdecydowanie, gdyż walczyłem jeszcze z szarością zdjęcia dopatrując sie braku jakiegoś bardziej kontrastowego akcentu.

sławekb
21.10.09, 20:48
Ciekawe zdjęcie, wieloplanowe, dobrze skadrowane. Mi się podoba.
To poranek czy wieczór??

taztaz
21.10.09, 20:51
Fajna fota i ten wędkarz:) , jest klimat. znaczy podoba mi się.

masakrer
21.10.09, 22:06
Ostatnie ladne, zieje cisza i spokojem. Ciekawa jestem jak by bylo w kolorze?:grin:

Rafał Czarny
21.10.09, 22:08
Maleńki wędkarz, w tle wielkie miasto. Bardzo fajna fota.

Agulka
21.10.09, 22:24
To poranek czy wieczór??
Wieczór. Jestem śpiochem :oops:

Męczę Was tym zdjęciem, wiem, ale jak wtedy, w sierpniu stałam z aparatem na moście i spojrzałam w wizjer, to mi się włosy zjeżyły, bo tak mi się spodobał ten kadr. Ale... czas mija, nabieram trochę dystansu i już mnie to zdjęcie aż tak nie zachwyca. Tzn. nadal je lubię, podoba mi się, ale jakoś jakby.. nie wiem, spłowiało...
Abstrahując od obróbki (też uważam je za zbyt szare, ale to zawsze można zmienić, orf zachowany ;)), trochę mam wrażenie, że nie do końca wiadomo na czym skupić się bardziej; na wieczornej Warszawie, czy na tym wędkarzu, nie wiadomo co jest tematem głównym zdjęcia. Chociaż nie wiem, może przesadzam wałkując tą fotę w koło Macieju.
Dlatego zwróciłam się do Was, żebyście chłodnym okiem na nie spojrzeli.

Zdaje się, że powietrze było niezbyt przejrzyste (wieczorna mgła ?) i lepiej by wyglądało miękko :roll:.
Pojechałam za bardzo z suwakiem ;) bo oryginał wygląda tak:

Dawid
21.10.09, 22:25
No koleżanko.....petarda :) fajny klimat tego zdjęcia :) Do galerii (jak już nie jest) :)

Agulka
21.10.09, 22:26
Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze, miło mi, że zajrzeliście :)

Dawid
21.10.09, 22:26
BW dla mnie lepsze :)

Agulka
21.10.09, 22:27
Do galerii (jak już nie jest) :)
Siedzi na alcie.
Jeszcze ;)

Tommy_G
21.10.09, 22:27
52 w B&W jest świetne. Gratulacje ujęcia i wykonania

helmuth
21.10.09, 22:52
...mam wrażenie, że nie do końca wiadomo na czym skupić się bardziej; na wieczornej Warszawie, czy na tym wędkarzu, nie wiadomo co jest tematem głównym zdjęcia.Mały wędkarz, na skraju wielkiej Warszawy :mrgreen:
B&W lepsze niż kolor :)

Agulka
21.10.09, 23:36
Czy ktoś mógłby zawołać Mariusha? Bo zaczynam obrastać w piórka
;) :-P :)

Dawid
21.10.09, 23:42
heh :) za tą fote się należy :)

aga_piet
21.10.09, 23:57
Fajny wędkarz, fajny :)

Krzysiek.T
22.10.09, 08:21
Wędkarz w B&W bardzo dobry.

Dziadek
22.10.09, 10:27
Obydwa zdjęcia mi się podobają.
Kolorowe jest takie dynamiczne, cz-b stonowane.
Jedno wygląda na wieczór, drugie na poranek.

Wędkarz i panorama pięknie połączone.

Z obydwu możesz być dumna :)

masakrer
22.10.09, 15:37
...no to ja sie wylamie....mnie sie bardziej podoba w kolorze :mrgreen:

Paluszek
22.10.09, 19:26
Wędkarz ma w sobie romantyzm. Rzadko kto umie tak sfotografować Warszawę, żeby wyglądała tajemniczo i ciekawie, a Tobie się to udało.

rafakk
23.10.09, 11:08
Ja tam też kolor wolę:-)

Lolita
23.10.09, 11:18
A mi się w wersji BW widzi. Bardzo ładne zdjęcie, no i ten maleńki wędkarz na tle wielkiego miasta.... miodzio!

K_Puchatek
23.10.09, 12:27
Siedzi na alcie.
Jeszcze ;)
Siedzi, siedzi i nic nie zapowiada żeby wyleciało:
"Aktualnie różnica głosów dodatnich i ujemnych wynosi : 18 przy ilości głosów: 26"
Fota świetna, choć nie umiem się zdecydować czy bardziej mi pasuje w B&W czy kolor...:roll:
Pozdrawiam

nevra
27.10.09, 19:59
Ja jestem za kolorem. :)

Ania_
27.10.09, 20:15
ja też :) super foto :grin:

JacekO
27.10.09, 20:16
Za :arrow:kolorowym:!::)

Agulka
27.10.09, 20:39
Dziękuje wszystkim serdecznie za komentarze, bardzo mi miło :) Ciepło mi się na serduchu zrobiło, dzięki :)

Agulka
24.11.09, 20:08
Przedstawiam Wam Magdę.

Czekam na Wasze komentarze :)

nataszach
24.11.09, 20:13
nie znam się na portretach, ale dziewczyna jest śliczna i zdjęcie to oddaje MSZ w 100% :-)

Lolita
24.11.09, 20:15
Ja podobinie jak nataszach, nie znam się, ale zdjęcie bardzo sympatyczne i pełne uroku :grin:

Agulka
24.11.09, 20:17
No to jesteśmy trzy, co się nie znają na portretach. :)
Nataszach - przekażę Magdzie. ;)

nataszach
24.11.09, 20:20
Bardzo proszę :-)
Nie wiem jak reszta, ale może je do galerii,co?

Lolita
24.11.09, 20:24
No to jesteśmy trzy, co się nie znają na portretach. :)

Ciiiiiii, bo zaczną na nas mówić "ich troje" :lol:

Bardzo proszę :-)
Nie wiem jak reszta, ale może je do galerii,co?
A sądzę, że spokojnie :wink:

nataszach
24.11.09, 20:26
hahaha, dobre! :-)

nevra
24.11.09, 21:14
No dobra, dołączam się. :)

Fajny portrecik, ładne ustawienie.

waruga
24.11.09, 21:19
Przedstawiam Wam Magdę.

Czekam na Wasze komentarze :)

Portrecik ladny...

NightCrawler
24.11.09, 21:19
Bardzo ładny portret. Czekam na więcej!

Rennsport
24.11.09, 21:34
Fajna ta Magda , Ona ma chłopaka :?:

czekam na odp.

vitoos
24.11.09, 21:37
Ja się tam na portretach nie znam, ale wygląda mi na bardzo dobre :wink:

Agulka
24.11.09, 21:38
Ona ma chłopaka :?:

Wydaje mi się, że na tą chwilę nie.
Ale nie jestem przekonana w 100%, musiałabym ją zapytać. Jutro dam pewną odpowiedź.

Rennsport
24.11.09, 21:39
:)

a tak przy okazji to ładny portrecik

JacekO
24.11.09, 21:49
Chyba nie muszę być znawcą portretów żeby powiedzieć, że ten jest ekstra.:grin:

Wiejo
24.11.09, 22:19
Portret bardzo sympatyczny, klarowny o miłym oddziaływaniu na widza. Oceniłem w galerii ale tu z ciekawości zapytam czy brwi i rzęsy retuszowałaś, czy tylko podostrzyłaś używając maski.

Agulka
24.11.09, 22:36
...czy brwi i rzęsy retuszowałaś, czy tylko podostrzyłaś używając maski.
Brwi i rzęsy są naturalne. Zdjęcie po wywołaniu rozmyłam sposobem willowa32, potem zmniejszyłam do wymagań forum i wyostrzyłam po zmniejszeniu.

Dziękuje wszystkim za komentarze i oceny.

Lolita
24.11.09, 22:38
...zapytam czy brwi i rzęsy retuszowałaś, czy tylko podostrzyłaś używając maski.

A ja się dołączę do pytań :wink: Ząbki to taka naturalna biel czy je wybiliłaś w PSie, bo jakoś mi się tak w oczy rzuciło?

Wiejo
24.11.09, 22:43
Agulko dziękuję za wyjaśnienie. Myślę, że jeszcze namówisz koleżankę do pozowania bo jest uroczo fotogeniczna.

Agulka
24.11.09, 22:45
Pomogłam im trochę ;) na poziomie wywoływaczki.

Lolita
24.11.09, 22:50
Pomogłam im trochę ;) na poziomie wywoływaczki.

Dżizas, to dobrze, bo ja myślałam już czy dentystę by nie do sądu podać za kiepskie wybielanie i skasowanie za to cężką kasę :lol:

masakrer
24.11.09, 23:21
Ladny portret , ale to juz wiesz.

Dawid
24.11.09, 23:29
Dawno nic nie wrzuciłaś:) Portrecik bardzo sympatyczny :) ładne ostre oczy :) cera też ok :) Podoba mi się:) kombinowałaś innym kadrem?

Agulka
24.11.09, 23:36
kombinowałaś innym kadrem?
To znaczy...?

Dawid
24.11.09, 23:46
hmm kadry okazały się moim problemem ostatnimi czasy a chodziło mi że chciał bym to zdjęcie zobaczyć też w jakimś innym karze jak można :):lol:

Agulka
25.11.09, 00:07
Hm... A może sam masz jakąś wizję? No bo wiesz... ja to tak skadrowałam, bo tak to widziałam i szczerze to nie wiem za bardzo czego szukać w innym kadrze, czego się po nim spodziewać. Innymi słowy: nie wiem po prostu co w nim jest nie tak, żeby go zmieniać.
Generalnie staram się kadrować aparatem, mniej więcej, zostawiam sobie margines na (np.) wyprostowanie, czy jakieś niedociągnięcia. Ale staram się nie strzelać "jak popadnie" i później szukać kadru. Dlatego nie bardzo wiem, co mam odpowiedzieć na Twój post.
Ale jeśli na przykład widzisz to zdjęcie Magdy inaczej, to nie ukrywam, że chętnie Twoją wersję poznam :)