moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Gharb
Na Gozo zamieszkaliśmy w miasteczku Gharb w północno-wschodniej części wyspy, ok. 1,5 tys. mieszkańców. Gharb stanowi dobry punkt wypadowy do jednej z głównych atrakcji widokowych wyspy – Azur Window
156.
widok na Gharb, w oddali latarnia morska
157.
158.
159.
160. polski akcent
obraz z miejscowego kościoła
161.
miejscowa rozrywka
162.
163.
164.
zagroda przy jednym z domostw
165.
nasza miejscówka w Gharb
166.
167.
168.
169.
![]()
155 - Psy to tam za dobrze chyba nie mają, chudzina, koty to co innego...
Ładna miejscówka, w każdym pokoju inny styl umeblowania![]()
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
Azur Window – jedna z największych atrakcji widokowych Gozo i chyba całej Malty - szeroki korytarz między skałami, przez który przepływa woda. Tłumy ludzi, oczywiście jak na Maltę. Raj dla płetwonurków.
170.
171.
172.
173.
174.
175.
176. skrót prowadzący do Azur Window
177. Prawdziwa TRAWATrawę widziałem na Malcie 3 razy: na Stadionie Narodowym, w Mdinie w fosie wokół starego miasta i właśnie tu. Nie wiem skąd się tu wzięła, nie wyglądała na przypadkową i być może było to pastwisko dla owiec.
178.
Fungus rock
Fungus rock to bardzo rozpoznawalna skała (na zdjęciu po lewej na drugim planie) wyrasta z morza na wysokość 50 m. W przeszłości występował na niej grzyb o nazwie Cynamorium szkarłatny. W czasie panowania Joannitów na wyspie wchodzenie na skałę było zabronione. Złamanie zakazu oznaczało kary. Fungus rock byłą pilnowana przez kilkuosobowy oddział gwardzistów. Grzyb wykorzystywany był w ziołolecznictwie oraz wysyłany przez Zakon na dwory królewskie ówczesnej Europy jako prezent. Był również przedmiotem handlu.
179.
![]()
ostatnie kadry już dużo lepiej pomyślane
podobają się ostatnie dwie wrzuty..
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Dziękuję. Prostowałem i wyginałem jak umiem najlepiej.. Wiem, że wielu zdjęć nie powinienem pokazywać publicznie ale chcę przekazać pewne klimaty, a bez - nawet tych słabych - będzie to niemożliwe.
Plaże
Maltańskie plaże należą do niezwykle urodziwych. Są niewielkie, zwykle kamieniste, ze słabą infrastrukturą turystyczną. Na głównej wyspie mieliśmy inne cele ale na Gozo zwiedziliśmy kilka plaż. Problemem są meduzy, zwłaszcza w wodach przybrzeżnych głównej wyspy, na Gozo raczej nie stanowią problemu. Mieliśmy okazję widzieć kilkukrotnie ofiary poparzeń dokonanych przez te stworzenia.
Dahlet Quorrot – kamienista, najbrzydsza z widzianych przez nas: zero jakiejkolwiek infrastruktury, szlam przy brzegu, wybetonowane nabrzeże, dojście w dół do plaży z przystanku autobusowego zajmuje ponad godzinę, na szczęście powrót do przystanku możliwy autostopem
180.
181.
182.
183.
San Blas – niewielka piaszczysta plaża z lekko czerwonawym drobnym piaseczkiem, dość ciężkie zejście nad wodę (zwłaszcza w upalny dzień), na plaży mała budka z napojami i drobnymi przekąskami.
184.
185.
186.
No i perełka: przepiękna widokowo plaża Ghasri Valley – kamienista, ma dosłownie ok 4 metry szerokości, idealna na romantyczne spotkanie zakochanych (oczywiście o ile nie będzie nikogo innego – w takim przypadku byłby już tłum). Do plaży prowadzi ostre zejście z klifu, morze wcina się głęboko w ląd. Na miejscu oczywiście zero infrastruktury turystycznej.
187. poletka na Gozo
188.
189.
190.
191.
192.
![]()
Nie lubią plażowiczów, poletka mają ciekawe za to
![]()
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony