Czść,
ta 11stka ciekawa, widok na pewno wart uwiecznienia, mogłoby być bardziej baśniowo, ale cóż, światło jakie było takie zarejestrowane.
pozdrawiam,
Czść,
ta 11stka ciekawa, widok na pewno wart uwiecznienia, mogłoby być bardziej baśniowo, ale cóż, światło jakie było takie zarejestrowane.
pozdrawiam,
Trzy Korony wygrywają![]()
piękne obydwa kadry
jesień tuż tuż - marzy mi się by wybrać się w tamte strony![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Wszystkie zdjecia piekne![]()
Ostatnio troszke więcej czasu i wybrałem sie na zachód słońca na Mogielice. Prognoza była mroźna, a na miejscu w dodatku bardzo mocno wiało. Piekne warunki foto
[12]
Ladnie to wyglada.
Ładne, dawaj więcej![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Fajne "plamy", dawaj następne
![]()
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
Fajne fajne![]()
Nie macie zastrzezen co do jakości?
Czy mogłoby być lepiej? Z tej rozdzielczości trudno doszukiwać się mankamentów. Ale pewnie chodzi Ci o jakość zarejestrowanego obrazu. Zakładam, że ten obraz nie przeszedł obróbki, jest prosto z aparatu i zmniejszony do publikacji na forum. Technicznie, moim zdaniem to zdjęcie mogłoby przejść lekką obróbkę.
Miałeś tam sporo mgiełek, właściwie to nawet najbliższy Tobie plan sprawia wrażenie przymglonego. Mgła wpływa na kontrast i kolor. Ale rejestrujesz naturę. Kiedy jest przymglona i taka Ci się spodobała, że robisz jej zdjęcie, to taka pewnie się zarejestruje na karcie.
Gdybym miał to zdjęcie na warsztacie i szukał pomysłu na ostateczny obraz, to chciałbym zostawić to przymglenie, podkreślić światło słoneczne dodające blasku świerkom. Z kąta padania światła słonecznego wnioskuje, że byłeś blisko lub dokładnie w złotej godzinie (sprawdziłem, o ile EXIF się nie zmienił, byłeś blisko porannej złotej godziny). To aż się prosi by nieco manipulować światłem. Ale naprawdę odrobinę, by nie zepsuć tej naturalności jaką uchwyciłeś. Na koniec zrobiłbym ogólne wyostrzanie i odszumianie po kolorze. Tu wartości dobierałbym widząc podgląd, więc nawet nie sugeruje parametrów.
Po zdjęciach prosto z aparatu nie spodziewałbym się rewelacji. Chyba, że kontrolujemy światło w każdym obszarze fotografowanej przestrzeni, mamy sporo czasu by ustawić kadr, dobrać filtry na obiektyw, poprawić parametry w aparacie by ostatecznie przycisnąć spust migawki. Jednak rzadko w plenerze zdarzają się sytuacje, kiedy światło zagra tak idealnie na całym zdjęciu, że zaakceptujemy je prosto z aparatu. Widzimy scenę, kadrujemy, parametry ustawione, naciskamy spust. Mamy pewne wyobrażenia o finalnym zdjęciu. Dlatego często patrząc na wyjściowy obraz z aparatu mówimy, że coś nie wyszło, że aparat do bani. Aparat tylko rejestruje. Warto mieć pomysł na obraz jeszcze przed naciśnięciem spustu, albo zadowolić się tym co zapisało się na karcie. A pomysł wiąże się z drugim etapem robienia zdjęć, czyli obróbką.
Czasami trzeba poprawić lokalne kontrasty, światła, cienie, odszumić/wygładzić jednolite w tonacji powierzchnie, dodać nieco ostrości, czy zagrać cyfrowymi filtrami połówkowymi w programie. Przyzwyczailiśmy się do podglądu w aparacie. Owszem, ten "gotowiec" w nim zapisany jest często faktycznie doskonały dla większości posiadaczy aparatów, ale po obejrzeniu w dużym formacie na przyzwoitym monitorze wyłażą niedoskonałości. Ktoś kto wie, że obraz może być doskonalszy, zgodny z jego pomysłem, nie usiedzi na miejscu. Zdjęcia od zawsze przechodziły najpierw proces rejestracji, a później obróbki. Od 180 lat nic się w tym temacie nie zmieniło.
A tak na marginesie, nie wiem co miałeś po lewej i prawej stronie tego kadru, ale nie korciło Cię, żeby zarejestrować szeroką panoramę?