Strona 21 z 22 PierwszyPierwszy ... 1119202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 219

Wątek: Bieszczadzkie włóczęgi

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Muminek Zobacz posta
    Niestety, powoli kończy się dzikość Tych gór.
    Już niestety się skończyła, przynajmniej w tej okolicy, może jeszcze gdzie indziej...
    Za to niestety dzikich ludzisków tam nie brakuje:
    "Wreszcie udało się nakryć trzech myśliwych i leśnika ze Średniej Wsi na nielegalnym polowaniu na wilka. Zdarzenie miało miejsce w niedzielę na terenie Żernicy, to Nadleśnictwo Baligród. Ktoś zauważył czterech mężczyzn obdzierających nieżywego wilka ze skóry, zawiadomił odpowiednie ograna, na miejsce przybyła Straż Leśna i policja i zabezpieczyła ślady. Najwięcej na ten temat jest na stronie Pracowni http://pracownia.org.pl/aktualnosci,1213 ... kłusownictwo także na gatunki chronione jest zmorą Bieszczadów. Powiedzmy, że fama głosi iż takie nielegalne polowanie kosztuje 15 tys. zł. Po raz pierwszy myśliwi zostali złapani na gorącym uczynku, są szanse na ich ukaranie. Kilka lat temu jeden z bieszczadzkich leśników i myśliwych został oskarżony o organizację nielegalnych polowań przez myśliwego z kraju. Sprawa miała swój epilog w sądzie, znany bieszczadzki myśliwy oskarżył swego kolegę o zniesławienie. Oprócz wilków zabijane są żubry i ...niedźwiedzie. Kilka miśków zostało skłusowanych na terenie Nadleśnictwa Bircza, chyba dwa osobniki są teraz eksponatami w izbie przyrodniczej w Nadleśnictwie Baligród, jeden został uwolniony z wnyków. Nikt nie został ukarany. Giną także ptaki drapieżne. Problemem są także psy. Kilka lat temu zobaczyłam słaniającą się rasową sunię obok stacji kolejki wąskotorowej w Majdanie. Poprosiłam Jolę Harnę o pomoc, a ta psiaka uratowała. Okazało się, że pies został postrzelony i przywiązany do drzewa, udało się suni uciec. W ten sposób zwabiają wilki. Suka psem myśliwskim, była zaczipowana, zbadana przez dobrego weterynarza i trafiła w ręce biologów, więc można było prześledzić jej losy. Była sunią rozrodową, rodziła nawet z dwa-trzy razy w roku aż stała się bezpłodna. Wtedy postanowiono ją jeszcze raz wykorzystać i zrobiono niej przynętę. Właściciela zwierzaka nie można było odnaleźć, ponoć już nie mieszkał w okolicy Krosna..."
    Co do schodów:
    "Miało być wspaniale!
    Temat nieszczęsnych schodów poruszany był już wielokrotnie. Różne opinie o nich były przedstawiane, w większości negatywne. Zima weryfikuje tą inwestycję. Jak widać na zdjęciach taśmy zabezpieczające już są porozrywane przez wiatr (minęło zaledwie pół roku i dopiero początek zimy). Natomiast schody są tak oblodzone, że nie sposób po nich zejść (szczególnie tam gdzie nie ma już taśm albo ich nie było), dlatego większość turystów schodzi poza wyznaczonym szlakiem (widać ścieżkę na zdjęciu). Dziwi mnie tylko, że nikt się jeszcze nie połamał. Poruszających się po szlaku przestrzegam i proszę zachowajcie ostrożność.
    Marek Kusiak przewodnik górski "
    Oba cytaty z http://www.grupabieszczady.pl/
    Ostatnio edytowane przez alnico ; 1.02.16 o 02:29
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria
    dzięki za cytaty - no bolą takie incydenty - niestety nie zmusisz wszystkich do myślenia
    i zachowania godności i człowieczeństwa w sobie

ale mimo to Bieszczady wciągają...
    już niedługo film kręcony właśnie tam będzie wchodził do kin - ciekawa jestem efektów ..
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gulasz Zobacz posta
    dzięki za cytaty - no bolą takie incydenty - niestety nie zmusisz wszystkich do myślenia
    i zachowania godności i człowieczeństwa w sobie

ale mimo to Bieszczady wciągają...
    już niedługo film kręcony właśnie tam będzie wchodził do kin - ciekawa jestem efektów ..
    Jaki film Ula ?
    Pytam bo ostatnio na NG leci film "Wilcze Góry" - coś pięknego. Film o przyrodzie Bieszczad na granicy Słowacji, Ukrainy i Polski. Grupa fotografów i filmowców szuka dzikich wilków. Pokazana jest cała przyroda od zimorodka po orła, od robali po misie. Wędrówki żubrów, walki jeleni.
    Film tak piękny, że szczękę zbiera się z ziemi. A zdjęcia ... bajka po prostu.
    Co ciekawe, najwięcej zwierząt i tytułowe wilki znaleziono i sfilmowano po Polskiej stronie Bieszczad, nad Sanem dość blisko źródeł. Po Ukraińskiej i Słowackiej stronie dozwolone są polowania. Z rezerwatów przyrody oprócz Bieszczadzkiego Parku Narodowego i jest tylko malutki park krajobrazowy po stronie Słowackiej.
    Niestety dzikie góry przestają być dzikie.
    Chcesz dzikich lasów ? Beskid Niski i pasmo Kornutów aż do Łupkowa.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Jaki film Ula ?
    pewnie o film "Na granicy" chodzi.

---------- Post dodany o 08:24 ---------- Poprzedni post był o 08:14 ----------

Jeszcze taka ciekawostka - 31 grudnia było widać z Tarnicy góry Rumunii (prawdopodobnie najdalsza możliwa obserwacja z terenu Polski):
    http://www.dalekieobserwacje.eu/rumu...y-most-wanted/
    Ostatnio edytowane przez alnico ; 1.02.16 o 09:26
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    pewnie był wtedy w górach i wspominał o tym
    Chocilm "Na granicy" chodzi.

---------- Post dodany o 08:24 ---------- Poprzedni post był o 08:14 ----------

Jeszcze taka ciekawostka - 31 grudnia było widać z Tarnicy góry Rumunii (prawdopodobnie najdalsza możliwa obserwacja z terenu Polski):
    http://www.dalekieobserwacje.eu/rumu...y-most-wanted/
    Tak o ten film mi chodzi.
    A co do obserwacji to kumpel byl wtedy w górach i wspominał, że to widział
    Choć jak ja byłam w listopadzie na Caryńskiej to jeden człowiek (wyglądał na orientujacego się mocno) wspominał ,że z dużą dozą prawdopodobieństwa to co przed nami malutkie widać to góry rumuńskie wiec nie wiem czy 3 listopada tez tak przypadkiem nie było w każdym razie było cudnie

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Jeszcze jedna, na razie (do kolejnej wyprawy w Bieszczady) panorama z tego samego miejsca, zrobiona trochę później:
    86.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CarynskaPano2Olek.JPG
Wyświetleń:	336
Rozmiar:	1.009,8 KB
ID:	166597
    Cytat Zamieszczone przez gulasz Zobacz posta
    Tak o ten film mi chodzi.
    Choć jak ja byłam w listopadzie na Caryńskiej to jeden człowiek (wyglądał na orientujacego się mocno) wspominał ,że z dużą dozą prawdopodobieństwa to co przed nami malutkie widać to góry rumuńskie wiec nie wiem czy 3 listopada tez tak przypadkiem nie było w każdym razie było cudnie
    Jak się spojrzy na linka, który dawałem to faktycznie widać tam sporo rumuńskich gór (odległości już w okolicach 150km) i jakichś bardzo ekstremalnych warunków jednak nie trzeba. Ja miałem niesprzyjającą ku temu pogodę.
    Vladeasa, która była obserwowana 31 grudnia jest jednak w odległości 257km i na nią polowano od dawna .
    Szwarc, mydło i powidło

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria
    Ja za cienka w uszach jestem, by poznać co to za góry .
    pAnoramka miodzio, lepsza

Awatar kon
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    film "Wilcze Góry" - coś pięknego. Film o przyrodzie Bieszczad na granicy Słowacji, Ukrainy i Polski. Grupa fotografów i filmowców szuka dzikich wilków.
    W jakiejs knajpie z bieszczdzkim piwem polecaja ten obraz.

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria
    Zachwyciły mnie te panoramy, widoki cudne. Natomiast #201 mnie przeraża. Te gadziny -"mysliwi" przywiązać jako wabik na wilka, po 3 dniach by może rozum wrócił.
    Ostatnio edytowane przez yac ; 1.02.16 o 17:20
    Jacek

| OlyJedi Awatar Seba
    Mieszka w
    Busko Zdrój
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kon Zobacz posta
    W jakiejs knajpie z bieszczdzkim piwem polecaja ten obraz.
    Browar Ursa Major, super film i panoramy alnico piękne.
    moje zdjęcia | Pozdrawiam, Sebastian

Uprawnienia umieszczania postów