Już boję się ceny następcy M5...A sam korpus pl7 uwzględniając możliwy rabat jest chyba akceptowalny przy wyżej wymienionych zaletach.
Już boję się ceny następcy M5...A sam korpus pl7 uwzględniając możliwy rabat jest chyba akceptowalny przy wyżej wymienionych zaletach.
Ale ja bym matrycy Panasa nie brał, Sonego tak.
Ale to tylko moja dywagacja. No wiem, wywoływałem RAW-y z M1 na wysokim ISO i zonk. Leżą i płaczą przy E-PL5
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Jeśli się nie mylę to hacker softu/beta tester M1 twierdził, nie wiem może to śmieszne, nie znam się, że Sony odejmuje darka dwa razy. Było nie było trochę chłop filmiki poprawił. Porównam sobie kiedyś PM2 z M1, bo ty zdaje się piszesz o sytuacji kiedy klatka naświetlania jest przez (bardzo) długi okres.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Dzięki temu, że pojawił się następca swojego PL-5 kupiłem za 1599zł z "dwoma kitami" (stał się już parę tygodni temu modelem wyprzedażowym )Nie żałuję, że mogłem poczekać, wtedy nie byłbym w stanie zmieścić się w budżecie (max 3k ) z dwoma kitami i "portretówką do kotów"45mm/1.8 (wkrótce zakup )
Matryca ta sama, dobrze, osiągi świetne, chyba lepiej być nie może biorąc pod uwagę rozdzielczość / powierzchnię sensora. Poza ekranem (choć odchylanie w dół do selfci lepsze niż w góre sprawa dyskusyjna pomijam ogólnie przydatność tej funkcji...przyda się w 0,01% zdjęć...a szafiary to robią sobie foty w lustrze. ) zmian jest sporo, dla mnie np. to AF jest istotny (jeśli dobrze rozumiem jest jeszcze większa precyzja w wyborze wielkości punktu ) czasem gdy jest coś małego potrafi PL-5 pudłować. Ekran, nie zgodzę się, ze jest kiepski, rozdzielczość może nieco za mała, ale za to wyraźne, dość wierne kolory, jak się podjaśni to w słońcu dobrze pracuje, jedyna jego wada to dziwne proporcje 16:9
Kółko przy wybieraku (Pl-5 ), biorąc pod uwagę wielkość i sposób trzymania korpusu takie umiejscowienie jest...lepsze. (subiektywne ) niż przeniesienie go na górę.
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
Przy pogoni za kotem lepsza 3 osiowa stabilizacja by się przydała.. wiem bo mam strasznie ruchliwego pieska, małego bordera collie. Ma 3 m-ce a już wychodzą z niego instynkty zaganiacza owiec.
Z tym ekranem to jest tak: nie wyobrażam sobie go w PM2, natomiast bez niego nie tknąłbym swojej GH2.
Wtedy, jeśli jest to dostępne w menu, trzeba zmniejszyć punkt AF (zielony kwadracik).
Gratuluję zakupu, ja za tyle kupiłem "gołe", używane PM2.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
W sytuacji małych obiektów korzystam głównie z "dotykowego AF" (z najmniejszym możliwym punktem ), i zdarza się, że aparat wybiera co bardziej kontrastowe za obiektem.
W sumie to brakuje mi coś takiego jak strefowe punkty AF na tych małych kwadracikach, wręcz dziwne, że tego programiści nie uczynili.
Pasjonat amator
Eee tam. Słyszałem nie raz, a potwierdzenia w rzeczywistości nie widziałem
Zrzut ekranu (cropy 1:1) z porównania przy iso 6400oraz iso 12800
(klikać do oporu)
Jeśli jest jakaś różnica to raczej minimalnie na korzyść OMD EM1. Odrobinę mniejszy szum z zarazem lepszą szczegółowością (np. cyferki od 13 do 19)
Ktoś by mógł powiedzieć, że przy iso 12800 to z EM1 na krótszym czasie i dlatego. To jeszcze na zbliżonym czasie porównanie co prawda z E-M5 ale matryca ta sama co w E-PL5
RAW-y tu pobrane. (można samemu sprawdzić)
Ostatnio edytowane przez And.N ; 30.09.14 o 13:37
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Matryca E-M1 pracuje gorzej nie tyle przy wysokich czułościach, co przy długich czasach. Było na forum porównanie.
EDIT: Znalazłem - https://forum.olympusclub.pl/threads...h-ekspozycjach
Na moje oko niewielkie są różnice między M1 a M5/PL5...Ponadto niskie szumy ważna rzecz, ale jak dla mnie ważniejsza jest dobra dynamika matrycy. Ważne jest to co można odzyskać np z cieni (PL-5 robi to tak jak APS-C 16mp w Soniaczu ) długie czasy, to już specyficzna fotografia, do 30sec niemal każda matryca radzi sobie dobrze...powyżej, to już nieco mniej ludzi fotografuje (choć mi się zdarza![]()
Pasjonat amator