cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Eh, teraz widzę, żem się popisał, tak to jest pisać na tablecie co uzupełnia słowa ...
Ale w temacie kolarzy - jutro mają śmigać przez Kraków, ale ze względu na upał odpuszczę.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Taci, o dici qualcosa che e meglio del silenzio.
---
Uczestnik I Rejsu PBO 2013 / Uczestnik II Rejsu PBO 2014 / Z Olympusclubem na Santorini / Golus Urlaub Racing Team / Buenos Aires - wczesna jesień, wczesną wiosną. / Sandomierz - czyli sprawdzamy dlaczego Ojciec Mateusz ma zawsze z górki? / Marrakech Express / Autobahn 1
Dawno nic nie wrzucałem. Wtrynię całą serię jako komplet bo stanowi historyjkę krótką o nieumiejętnym przewidywaniu![]()
W piątkowe południe chłopaki w pracy zapytali się dlaczego jeszcze jestem w biurze. Przecież Tosiek ląduje... Posprawdzałem doniesienia, racja, około 12 na EPKT wylądował jeden z największych samolotów transportowych świata Antonov 124 Rusłan. Szybkie sprawdzenie FL24, strona portu. Prawda, QFA... znowu coś fajnego mnie ominęło. Zacząłem czytać i wyszło mi, że będzie starował w sobotę rano, lądował znowu po południu i startował w niedzielę rano! Yupi! Trzy okazje by zobaczyć tego olbrzyma!
Szybki telefon do Romka1967, z emocjami wyłuszczyłem o co mi chodzi i ... powiedział, że o 7 rano w sobotę i niedzielę to mogę przyjechać przewrócić go na drugi bok w łóżku...
Drugi telefon do ahutty, umiarkowany entuzjazm, ale na ranek sobotni prawie dał się namówić...
Nie mam wprawy jak nasi oswojeni forumowi spotterzy i avgeeki ale myślę, że sobotnia cześć zdjęć Wam się spodoba.
GG182 - Sobota, 6:30 Ekipa w składzie ahutta, mój syn i ja zawitała na kierunku 09. Zwiększająca się temperatura powietrza nie wróżyła nic dobrego.
GG183 - Pełni napięcia i w coraz to gorszych warunkach pogodowych oczekiwaliśmy wraz z grupą pasjonatów startu Tośka. Opóźnienie 0,5h było brzemienne w skutkach. Mgła podniosła się z pasa startowego na kilka metrów i zgęstniała. Miałem za krótkie szkło, żeby zrobić sensowne zdjęcie samolotu na pasie. Mój syn jednak dał radę. Coś tam fajnego ma
GG184 - Hałas był ogromny, poczułem jak spadają mi skarpety z nóg. Nawet widać smugi kompensacyjne. Ech gdyby tej mgły nie było... Olbrzym na chwilę wyskoczył z białej kołderki...
GG185 - ... by za 1,5 sekundy zniknąć w nisko zawieszonych chmurach...
Lekcja #1: Zamiast sterczeć na platformie kierunku 09 jak wszyscy trzeba było pojechać na platformę gminną w Pyrzowicach. Wyższą ale bardziej oddaloną od pasa. Miałbym piękne zdjęcia wznoszącego się Rusłana, kładącego się na skrzydło...
GG186 - Około 15:00 w sobotę, przyjechałem na T27. Platforma był już nabita jak autobus, została górka. Godzinne opóźnienie pozwoliło na dotarcie większej ilości ludzi. Ktoś policzył, że było ponad 150 aut i ponad 500 osób. Z pewnością rekord. Na 0,5h przed przylotem zmienił się kierunek wiatru i zaistniało ryzyko, ze nie podejdzie z tej strony. Była by to porażka stulecia. Około 17:00 Tosiek ustawił się w osi pasa. Poszły w ruch wszelkiego rodzaju sprzęty rejestrujące obraz
GG187 - Znowu ogromny hałas. Majestatycznie Tosiek zaczął zbliżać się do pasa. Wydawało mi się, że leci bardzo, bardzo powoli.
GG188 - Tu złapałem trochę podłoża, by choć trochę pokazać jego wielkość. Ustawiłem się jak większość, w pewnym miejscu, najbliżej, że 100% pewnością ustawienia słońca ze plecami. W efekcie mam kilka z 1863487546544 zdjęć takich samych jak inni.
GG189 - Spottersiwszelkiego sortu
Lekcja #2: Postaraj się nabyć większe tele i zaopatrz się w drabinkę. Pozwoli ci to pójść w dużo mniej okupowane miejsce, obok radaru. O tej porze dnia było to ryzykowne bo samolot mógł lądować "pod słońce". Widziałem jednak zdjęcia tych którzy to zaryzykowali i powiem Wam, pozamiatane... Nie widziałem lepszych zdjęć z EPKT.
GG190 - Jadąc do domu, zatrzymałem się jeszcze przy płocie by z daleka złapać pootwieranego Rusłana. Postawili go w samotności, na płycie przy terminalu cargo. Przy hangarze do którego nawet by się nie zmieścił...
GG191 - Nawet samoloty lądujące na pasie (z perspektywy) nie dorównywały mu wielkością. On po prostu jest mega wielki
GG192 - Niedzielny poranek, znowu wyjechaliśmy o 6. Tym razem tylko z synem bo reszta albo przewracała się na drugi bok, albo była gdzieś daleko albo wyglądała jak zombie
Niestety pogoda była jeszcze gorsza niż w sobotę rano. Samolot wystartował o czasie ale w bardzo gęstej mgle...
GG193 - Gdyby się opóźnił start jak w sobotę to może by coś było z tego.
Lekcja #3: Jeśli dzień wcześniej w tym samym miejscu była pogoda do bani to trzeba było jechać na początek pasa. Inne miejsce daje szansę na lepsze zdjęcia. Też widziałem kilka zdjęć spotterów wytrawnych z tego ranka z platformy T27. Nawet butów nie jestem godzien im czyścić...
Lekcja #4 Rusłan pomimo swojej wielkości osiąga v1 i zaczyna rotację na tej samej wysokości pasa co inne, mniejsze samoloty. Błędne więc było moje założenie, że "pójdzie nisko"... teraz wiem. Poczytałem...![]()
---
Uczestnik I Rejsu PBO 2013 / Uczestnik II Rejsu PBO 2014 / Z Olympusclubem na Santorini / Golus Urlaub Racing Team / Buenos Aires - wczesna jesień, wczesną wiosną. / Sandomierz - czyli sprawdzamy dlaczego Ojciec Mateusz ma zawsze z górki? / Marrakech Express / Autobahn 1
Brawo!!!
Ciekawa relacja, i foty świetne.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Szkoda żem na wyjeździe...fajne fotki Grześ !!
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
A mówiłem "mam drabinę, mam drabinę", to żeś nie chciał. Ech...
The question is, who cares?
fajna relacja - za samolotami nie przepadam - ale przyjemnie się je u Ciebei w wątku oglądało i czytało o nich![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Dziękuję bardzo, milo mi Cię gościć
---------- Post dodany o 09:12 ---------- Poprzedni post był o 09:11 ----------
Dzięki, na drugi raz masz mi nigdzie nie wyjeżdżać
---------- Post dodany o 09:13 ---------- Poprzedni post był o 09:12 ----------
Masz, masz, krzywe nogi jak... dopisz sobie resztę![]()
Zabrać do plecaka już nie raczyłeś...
---------- Post dodany o 09:14 ---------- Poprzedni post był o 09:13 ----------
DziękiMoże Ci się odmieni?
Imo bardziej wdzięczne niż żelki
![]()
---
fajny kolos. Ja mam za oknem ścieżkę podejścia na wrocławskie lotnisko, czasami uda się zobaczyć jakieś wolno lecące giganty, zazwyczaj wojskowe. Tele by się jakieś przydało, bo 45-150 trochę za krótki.
Gratki za upór i wytrwałość. Szkoda, że pogoda nie dopisała, życzę więcej szczęścia następnym razem.