Zobacz wyniki ankiety: Która wersja obróbki jest lepsza?

Głosujących
30. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • wersja Helmutha

8 26,67%
  • wersja Andtor2

8 26,67%
  • wersja Hadesa

14 46,67%
Strona 13 z 13 PierwszyPierwszy ... 3111213
Pokaż wyniki od 121 do 125 z 125

Wątek: Pojedynek: Hades-Andtor2-Helmuth

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria

Odp: Pojedynek: Hades-Andtor2-Helmuth

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Czekałem na opis obróbki zwycięzcy pojedynku ale skoro się nie pojawia to się wyrwę przed szereg i przedstawię swoją.
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta

Jutro opublikuje przepis na wykonanie obróbki.
    no co Ty andtor2 - wspomniane "jutro" było dopiero przedwczoraj - jeszcze czasu a czasu

kawał dobrego przepisu - gratuluję - plus już poszedł
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gulasz Zobacz posta
    no co Ty andtor2 - wspomniane "jutro" było dopiero przedwczoraj - jeszcze czasu a czasu
    Niby tak, szczęśliwi czasu nie mierzą
    kawał dobrego przepisu - gratuluję - plus już poszedł
    Czy to dobry przepis, po wynikach ankiety można by dyskutować Sam też nie jestem zbyt zadowolony z efektu
    W każdym razie (tak mi się zdaje), że dość dokładnie opisałem co było zrobione.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria

nie śledziłam Waszych obszernych dyskusji na temat prac
    ale mi osobiście w każdej czegoś brakuje
    Twoja i hadesa IMO przegięta , u healmutha można było jeszcze ciut zaszaleć...
    niemniej przepis jaki zamieszczasz na pewno pomoże laikom odnaleźć jakieś nowości w temacie obróbki
    sama na tym się nie znam i co chwilę odkrywam jakieś nowe narzędzia które mogą zdziałać cuda z RAWA

póki ta zabawa cieszy to jest dobrze
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

nie śledziłam Waszych obszernych dyskusji na temat prac
    ale mi osobiście w każdej czegoś brakuje
    Twoja i hadesa IMO przegięta , u healmutha można było jeszcze ciut zaszaleć...
    niemniej przepis jaki zamieszczasz na pewno pomoże laikom odnaleźć jakieś nowości w temacie obróbki
    sama na tym się nie znam i co chwilę odkrywam jakieś nowe narzędzia które mogą zdziałać cuda z RAWA

póki ta zabawa cieszy to jest dobrze
    Jeśli chodzi o przegięcie, pewnie masz tu trochę racji. Powiem tylko jakby to był plik .orf to otworzyłbym go najpierw w programie Olympus Viewer i zobaczył jak ogólnie kolorystycznie zinterpretuje go program dedykowany (po podniesieniu ekspozycji i rozjaśnieniu cieni). Nie chcę się tu usprawiedliwiać i szanuję wybór głosujących.
    Miało być ładnie i wszystkie programy dozwolone, a "ładność" każdy inaczej postrzega
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Zwykle wywołuję orf-a w OV i dalej obrabiam w Gimp-ie. Tym razem plik nie dawał się otworzyć w OV, więc otworzyłem go w Raw Therapee. Mam bardzo małe doświadczenie z tym programem ale postanowiłem zrobić w nim ile dam radę. Każdą zmianę dokumentowałem odpowiednim zrzutem z ekranu. Niestety, brak doświadczenia z RT spowodował, że kilkakrotnie wracałem do wcześniej wykonanych operacji, aż w którymś momencie coś mi się pop ...suło i nie wszystkie etapy mam udokumentowane. Nie mogę więc teraz ich odtworzyć.
    Wydaje mi się, że zasadnicze operacje udało mi się udokumentować więc przedstawię moją obróbkę a to czego nie mam, postaram się sprytnie ominąć
    Otworzyłem zdjęcie w profilu "Neutral" i użyłem przycisku "Wyrównaj poziomy"
    "Krzywą Tonalną 1" podbiłem cienie i osłabiłem światła. W sekcji "Kontrast wg precyzji detali", przesunąłem suwak 3 (na 3,13) i 4 (na 1,30)
    Zredukowałem szumy, zwiększyłem "Luminancję" (25), "Chrominancję" (30) i "Różnicę chrominancji czerwonych" (30)
    Zmniejszyłem jasność i podniosłem kontrast
    Ociepliłem balansem bieli (7000K) a w sekcji "Jaskrawość" zmniejszyłem odcienie pastelowe (-20)
    W sekcji "Tone mapping", zwiększyłem siłę (0,34)
    To byłyby te zasadnicze operacje. W międzyczasie, często poprawiałem jasność, kontrast i czerń. Chodziło mi o to, żeby wąwóz nie wyglądał jakby był oświetlony rozstawionymi reflektorami. Miało być jasno ale od światła słonecznego, wpadającego z góry.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA