To 211-bardzo intrygujace.
To 211-bardzo intrygujace.
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
muszę chyba kiedyś wybrać się do FORUM na zdjęcia![]()
fajnei pokazane - choć jeszcze by się przydało lepiej poprostować (207) - sama nie umiem tzn głównie mi się nie chce odpalać gimpa a PS nie wiem jak się to robi![]()
211 - super !! bardzo ciekawe ujęcie - podoba się
208 IMO za jasne - lubię takie kadry
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Jak dla mnie to 202 i 206 najlepsze.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Zaskoczyliście mnie z tym 206. Dziękuję wszystkim za komentarze.
W zasadzie faktura ściany wklęsłej mi się spodobała i istotnie kolor, co w przypadku tego budynku nie jest powszechne.
Trochę kadr poprzekręcałem, żeby wyszło ciekawie. Normalnie widać to tak jak poniżej, łuk to sufit.
212. Hotel Forum c.d.
Z tej samego fotospaceru jeszcze dwa ujęcia mostów.
213. Z jednego mostku widać 3 pozostałe.
214. Próbowałem pobawić się w suwaczkami w tone mapping, ale chyba efektu HDR nie widać. Czy słusznie w ogóle to robiłem przyznam, że sam nie jestem pewien.
I na koniec awizuję co będzie w kolejnym poście. Garść zdjęć z wycieczki po wrocławskim Hydropolis, podczas której przekonałem się, że zapominam o prawidłowym kadrowaniu, a niektórych ujęć - nawet rzeźbom - nie należy robić.
Dowód powyższego poniżej.
Gwoli wyjaśnienia dodam, że koncentrowałem się na takim ustawieniu (co zajęło mi kilka minut ze względu na przeczekanie aż nikt w obiektyw nie będzie właził), aby reflektor od tyłu świecił na głowę Dawida - rzeźby, którą w proporcji 1:1 ze szkła w Hydropolis umieszczono.
![]()
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
HYDROPOLIS. AKT I
Zgodnie z zapowiedzią dziś pierwsza część (a właściewie pierwszy akt) zdjęć z wizyty we wrocławskim Hydropolis okrzykniętym wodnym centrum nauki. Byłem tam 2-3 dni po oficjalnym otwarciu razem z wycieczką co miało swoje minusy (zawsze ktoś w kadr właził
). Niestety nie wszystkie eksponaty działały, nie wszystkie zdjęcia nadają się do pokazania. Niektóre jednak będą celowo umieszczone, ale głównie jako przykłady ilustrujące.
Wszystkie zdjęcia wykonane XZ-2 w warunkach skrajnej miejscami ciemności. Czy XZ-2 poradził sobie, oceńcie sami.
Dla tej fotorelacji przyjmuję oddzielną numerację.
Zaczynami od mapy żeby się na terenie obiektu nie zgubić. Przewodniczka dysponując przenośnym elektronicznym megafonem objaśniała co i jak widzimy.
H1. Plan sytuacyjny
H2. Żeby się zgubić można było iść szlakiem wodnym, miejscami krętym...
H3. ... miejscami prostym.
Pierwsze pomieszczenie to sala multimedialna. Na ścianie wyświetlany był film, ale mnie bardziej zainteresował kręcący się glob zawieszony nad taflą wody (H4), na którym widać było przesuwające się chmury(H5 i H6), ale także inne prądy morskie itp.
H4.
H5.
H6.
Kolejną salą wartą uwagi jest model batyskafu w skali 1:1, który jako pierwszy dotarł na dno Rowu Mariańskiego. Niestety za duży, żeby ująć go w kadrze i za słabo oświetlony, żeby zdjęcia choćby szczegółu zrobić. Jedynie z wnętrza zdjęcia dodaję.
H7. Tylko 2 małe siedzenia dla członków załogi
H8. Rzut okiem na wnętrze.
Kolejna sala pokazywała różne statki wodne - od historycznych po współczesne, a ich zestawienie miało ukazywać ich wielkość (H9 i H10). Czy to na zdjęciach widać?
H9.
H10.
Następna sala to istne laboratorium doktora Bulgota (nazwa zmyślona przeze mnie). Niektórzy z obawą zerkali na eksperyment zagotowania się wody przy niskim ciśnieniu, przejście w lód, itp. (H11). Inni patrzyli na schemat elektrowni wodnej (H12).
H11.
H12.
Osobno należy wspomnieć o 'starożytnych' maszynach wykorzystujących wodę. Jedyne w miarę ostre zdjęcie wyszło mi przy młocie wprowadzonym w ruch przez koło wodne (H13). Inne mosiężne eksponaty to: śruba Archimedesa (niedziałający podczas mojej wizyty), zegar wodny, silnik parowy.
H13.
Na koniec tej wrzutki zdjęcie z innego pokoju. Wprowadzając w ruch duże rury usłyszeć można było dźwięki burzy, wiatru i innych zjawisk atmosferycznych.
H14.
C.D.N.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
HYDROPOLIS. AKT II
Druga porcja zdjęć z wycieczki.
Chyba największe wrażenie robi wisząca pod sufitem ławica ryb (1500 sztuk!), a wśród nich polujący rekin. Kilka zatem ujęć tej ekspozycji w różnych wariacjach.
H15
H16
H17
H18 Płynąc razem
H19.
Osobny pomieszczenie to strefa relaksu. Ściany wyklejone porostami amazońskimi będącym utrzymywane w fazie wegetatywnej. Na H20 zdjęcie takiej ściany, a na H21 zbliżenie. Mam nadzieję, że błyski nie pobudziły ich do życia. Sam relaks polegał na położeniu się na odpowiednio wyprofilowanej leżance i patrzeniu na panoramicznie wyświetlaną plażę (H22).
H20.
H21.
H22.
C.D.N.
HYDROPOLIS. AKT III Ostatni
Ostatnia wrzutka.
Droga rozgałęzia się (H24)
H24.
Sprawdźmy raz jeszcze co w sali z rurami widać (H25). Co to? Symulacja śniegu. Nie żartuję.
H25.
Spójrzmy na podłogi (H26) i na znaną juz Wam rzeźbę z zapowiedzi (H27)
H26
H27
W innej sali mapa Wrocławia . Kołka można przesuwać i za pomocą zakładek wybierać podgląd np. układu wodociągów itp.
I zagadka dla Wrocławianinów: którego dnia tygodnia wykonano zdjęcie dla tej ekspozycji?
H28
H29. Tryb nocnya tak naprawdę moment restartu.
H30
Wreszcie droga wodna się kończy, tak jak i niniejsza fotorelacja.
H31. KONIEC
![]()
H13 bardzo mi się podoba![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||