Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
a dla mnie drugie ciut ciemne można by kapkę przesunąć jeden suwak
ale fajne zdjęcie zwłaszcza 219
czy to jest ten budynek na Podwalu - między Basztową a Bagatelą ? czy źle kombinuje ?
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Tak, ale to nie ul. Podwale, a Dunajewskiego, czyli droga między Basztową a Podwalem.
---------- Post dodany o 13:17 ---------- Poprzedni post był o 13:16 ----------
Dziękuję za komentarz.
Też mi tak się wydawało. Za bardzo na wyższych partiach budynku się skoncentrowałem.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Dom czynszowy Towarzystwa Ubezpieczeniowego na Życie Feniks
Budynek zaprojektowany przez znanego krakowskiego architekta: Adolf Szyszko-Bohusz. Prace nad nim zakończono w 1932 r.
Wzbudzał wiele kontrowersji, głównie ze względu na swój wygląd. Pierwotny projekt komitet konserwatorski odrzucono i do prac wybrano mniej udany projekt. „Życzliwi” Krakusy nazwali budynek dom pod kominami. Dlaczego przekonajcie się sami, patrząc na poniższe zdjęcie z Narodowego Archiwum Cyfrowego.
Był wyjątkowy jak na tamte czasy:
- portal wykonano z tufu filipowickiego – jedyny w Krakowie z tego materiału,
- pierwszy klimatyzowany w Krakowie,
- ściany z czerwonego trawertynu – jedyne z tego materiału w Krakowie.
W 1942 przebudowano elewację na bardziej klasyczną, współczesną.
221.
222.
223. Obecnie Feniks to najstarszy klub dancingowy.
Specjalną uwagę przykuwa rzeźba kobiety trzymająca w jednej ręce kaduceusza, a w drugiej wieniec laurowy. Całość wykonana z aluminium w stylu art deco. Różnie określa się tę postać: Hygieją (bogini zdrowia) albo jej rzymską odpowiedniczką Salus, tudzież Hestią – od ogniska domowego, ale także od ubezpieczeń jak fach fundatorów. Jednak po pewnej dyskusji skłaniam się ku próbie nawiązania do firmy zlecającej czyli Feniksjany, ponieważ jej atrybuty nie są charakterystyczne dla wcześniej wymienionych bogiń. Krakusi mają własną nazwę "kobieta ze sztuczną szczęką".
224.
Przy robieniu tych zdjęć jedynie przy prostowaniu jakieś utrudnienia wychodziły. Ujęcie z ul. Św. Jana gdzie było kiedyś główne wejście do budynku celowo nieprostowane. W niektóre kadry wchodził mi daszek z hotelu naprzeciwko, więc niektóre fotki poszły do kosza.
Do co by dookreśliło tę opowieść to fotki detali z wnętrza.
PS. Źródło merytoryczne jak poprzednio.
Ostatnio edytowane przez Careme ; 14.02.16 o 20:47
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Małe uzupełnienie postu #600 - czyli dawny Bank Rolny.
Poniższe ujęcia uzupełniają czy też dopełniają widok bryły budynku.
225. Widok tylnej ściany budynku.
226. Widok z boku, od ul. Garncarskiej. Często widzę właśnie takie kadrowania budynków, czyli profilowe.
Z prostowaniem miałem więcej zabawy niż wcześniej. Prostowaniu poświęcę kolejny post, bo coś mi tu nie pasuje i dużo czasu spędzam nad korektą zdjęcia.
227. Bez prostowania i przycinania. Poprzednie 220 wg mnie mogło zostać niepoprostowane, ale przy całości budynku nie pasuje mi.
228. Dla kontrastu podaję też powyższą fotkę, ale w BW - w tym konkretnym przypadku ze względu na kolory właśnie wersja czarno-biała nie opisuje w pełni budynku.
Jakie jest Wasze zdanie odnośnie wątków poruszonych przy 227 i 228 (wyprostowane vs. niewyprostowane i kolor vs. czarno-białe)?
Moim zdaniem wyprostowane zdecydowanie lepiej. Niemniej jednak zastanowił bym się , czy bardziej naturalne efekty i mniej pracy nie dało by coś dłuższego (węższego) i pionowa panorama ?
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
prostowane spoko ale ciut więcej (kilka milimetrów) dołu bym widziała tam - i tylko i wyłącznie kolor - ewentualnie jakieś lepsze BW - to pozbawione jest wyrazistości i kontrastów
przy BW też wskazana zabawa suwakami dla lepszej jakości![]()
ten budynek z rynku fajnie sfotografowany
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Gulasz, sepi - dziękuję za komentarze.
Dół sprawdzę czy coś jeszcze da się wykroić z tego zdjęcia - jak się domyślacie przy takim prostowaniu ze zdjęcia robi się romb z krótszym bokiem na dole.
Z prostowaniem mam jeszcze ten problem, że niektóre zdjęcia po prostowaniu wydają mi się nienaturalne, za ostre kąty się tworzą, tak jak w tym przypadku poniżej.
Przedstawiam Wam budynek dawnej Fabryki Iskra i Karmański (obecnie Fabryka Kart Trefl-Kraków, a nie tak dawno jeszcze Krakowskie Zakłady Wyrobów Papierowych Trefl Kraków) - usytuowany przy Cieszyńskiej - wjazdy do fabryki widać na planie na zdjęciu nr 230. Zakład produkował farby i przybory papiernicze.
Co w nim specjalnego? To podobno jeden z nielicznych zachowanych przykładów industrialnej architektury w Krakowie pochodzący z początku lat 20. XX w. Pierwotnie nie był otynkowany.
229.
230.
![]()
231. Zdjęcie wyjściowe dla 230.
Korzystam z Capture 1 gdzie są 4 suwaki: Vertical, Horizontal, Amount, Aspect.
W przypadku powyższych zdjęć ruszałem każdy z nich, aby zachować odpowiednie proporcje np. okien. Prostowanie zdjęć jest względnie proste dla kadrów frontalnych budynku - po prostu prostowanie pionowe, ale zdjęcia narożne w mojej manipulacji wymagały użycia także i horyzontalnych.
A może inaczej do tematu prostowania takich ujęć powinien podejść?
229 dla mnie za kanciaste po wyprostowaniu
230 chyba coś pomiędzy bym próbowała zrobic