Wróbelki przecudne, zawsze z niecierpliwością czekam na ptasie kąpiele![]()
Wróbelki przecudne, zawsze z niecierpliwością czekam na ptasie kąpiele![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
I tak nie cierpię srok ....Jakby to był sympatyczny ptaszek to lud nie nazwałby go Sroka. Lota wszędzie i sro ka sie do!
Wróbelki lubiem, Twoje pięknie pokazane.
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Plus ja. I jest sporo prawdy w tym co wcześniej napisałeś. Prawda to, że srok jest coraz więcej. Ptaki na wolności ewoluują jak wszystko. Jedne radzą sobie lepiej inne mniej. Nie zgodzę się też z tezą iż ptaki zachowują się w kreślony sposób żeby przeżyć. Byłem kilka razy świadkiem jak sroka wywalała całe gniazdo wróbli na glebę wraz z pisklakami. Jestem przekonany, że zrobiła to tylko dla...no nie wiem czego. Zabawy? Podobne zachowanie widziałem też kiedyś wśród sójek. Te dwa gatunki mocno się wyspecjalizowały i nie tolerują innych gatunków. Obserwuję stado srok często z okna. Normalnie zrobiła się z nich banda. Małych ptaszków już prawie nie mam w pobliżu, ba nawet okoliczne koty się ich zaczynają bać. Sroka to bardzo ekspansyjny gatunek podobnie jak sójka.
Wróble piękne a szczególnie zdjęcie 235.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
cud miód ! kopalnia wiedzy a zdjęcia doskonałeświetnie rozwijasz swój wątek. dużo można się dowiedzieć
pozdr
Ciekawy wątek z pięknymi zdjęciami. Zasłużony plus poszedł![]()
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Dziękuję za odwiedziny
Były już projekty by powstrzymać eksmisję polskich jaskółek, ale sprawa nie jest prosta. Znam kilku gospodarzy i wiem, że jaskółki mają się u nich całkiem dobrze, ale nie będę pisał o szczegółach...
To zachowanie typowe dla tych gatunków, sroka jest wszystkożerna i w pewnych sytuacjach staje się drapieżnikiem, niestety często dobiera się do gniazd mniejszych ptaków, wypija zawartość jajek i zjada młode pisklęta, tak było zawsze, tylko w ostatnich latach zwiększyła się ich populacja i plądrują na większą skalę.
Dzisiaj jedna z mniejszych sikor: modraszka, posiada charakterystyczną niebieską "czapeczkę" na głowie, stąd nazwa.
Na zdjęciu nie jest zbyt intensywnie wybarwiona, ponieważ zdjęcia zrobiłem we wrześniu, w tym czasie ptaki nie mają jeszcze typowego wybarwienia, dodatkowo samica jest nieco bledsza od samca.
239.
Na zdjęciu modraszka starannie otwiera wyschnięte torebki wiesiołka i zjada cenne nasiona.
240.
Z ciekawostek: jest rekordzistką w ilości zniesionych jaj w jednym lęgu, potrafi ich znieść nawet 19.
241.
Pozdrawiam
19 jajek, gdzie ta malizna to mieści ?![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||