Doczytałem coś o sobie kilknaście postów wcześniej. Oczywiście dorzucę coś, nie musicie mnie dusić, tylko dojdę do siebie. Właśnie wróciłem z urlopu i na razie staram sie ogarnąć sporo rzeczy. W ciągu tygodnia coś będzie
![]()
Doczytałem coś o sobie kilknaście postów wcześniej. Oczywiście dorzucę coś, nie musicie mnie dusić, tylko dojdę do siebie. Właśnie wróciłem z urlopu i na razie staram sie ogarnąć sporo rzeczy. W ciągu tygodnia coś będzie
![]()
Dodałem![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Pytanie - czy może być DNG zamiast TIFFa ? zawsze to trochę mniejszy plik, choć i tak koło 70MB.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Jak dasz DNG, to trzeba będzie go jeszcze wywołać i może się okazać, że wyszło inaczej niż Ty myślałeś. JPG lub TIFF to już jest bitmapa po wywołaniu.
The question is, who cares?
Jeśli chodzi o DNG, oczywiście można wysłać, o ile wyeksportuje się go z LR z zaszytymi parametrami wywołania lub osobnym plikiem XMP (jeśli korzystacie z DNG to będziecie wiedzieli o co chodzi). Wtedy będzie 95% pewności, że wyjdzie jak trzeba.
Jeśli chodzi o TIFF, to oczywiście lepiej wysyłać skompresowany. Wystarczy zwykłe LZW.
JPEG to najprostsza metoda. Pamiętajcie tylko o tym by nie dawać zbyt dużej kompresji. 97% jest optymalne.
---
Ktoś wczoraj wysyłał pliki. Cały czas przychodził załącznik pt. "attachment". Nie wiem dokładnie od kogo, ale wygląda mi na to, że chyba o Bogdana. Jak już pisałem, spływają do mnie wyłącznie załączniki z poczty, więc nie widzę kto wysyła.
Dotarły pliki od AdamaBiega i Yamady.
Tak, ode mnie. Gmail nie przepuścił mi tifa, bo przekraczał 25 mega. Zaproponował przesłanie przez dysk google. Myślałem, że normalnie dotarło.
Kurcze ponowię jutro.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Przeglądówka zaktualizowana.
Z kronikarskiego obowiązku: mamy już 38 propozycji do kalendarza.
Fajnie![]()
The question is, who cares?