Ostatnio edytowane przez helmuth ; 16.02.16 o 22:56
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Na dworcu kolejowym spotkałem płaczącą dziewczynkę.
A może tylko bawiła się w chowanego i mrużyła?
Kto zrozumie emocje dzieci?
"Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
popatrzna.blogspot.com
A może bawi się w chowanego. Pamiętam jak za bajtla tak właśnie się bawiłem.![]()
Może, a może buczy i zerka ukradkiem, czy już podziałało?
Tak czy tak, żeźbiarka Laura Ford narobiła takich dziewczynek sporo.
Ta akurat płacze na dworcu w Goteborgu.
"Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
popatrzna.blogspot.com
A może ktoś jej zapałki zakosił?![]()
. A tak z ciekawości to czemu ona płacze? Co chciała przekazać autorka?
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
"Jeden z moich przyjaciół powiedział mi o swojej córce, która pewnego razu płakała i była niepocieszona, a równocześnie sprawdzała co chwilę w lustrze, czy jej rozpacz wygląda na należycie głęboką".
Dlatego płaczące dziewczynki są takie smutne, ale czy należy je brać aż tak całkiem poważnie?
W Goteborgu znalazłem tylko jedną, ale cała seria składa się z pięciu rzeźb i chyba wędruje po Europie.
popatrzna.blogspot.com
Co prawda jesteśmy klubem Olympusa, ale czasem możemy zerknąć na starszego / większego brata, no nie?
63.
Odwiedziłem Centrum Hasselblada. Jest ono poświęcone fotografii, nie aparatom, ale przed wejściem stoi pomnik Victora Hasselblada, załozyciela tej Firmy.
64.
Szwedzi są dumni z Volvo i z Hasselblada. Nawet jeśli Volvo Cars zostało sprzedane Chińczykom, a aparaty Hasselblada są chwilowo w dołku.
popatrzna.blogspot.com
Miałem okazję odwiedzić muzeum lotnictwa w Goteborgu. W momencie rozpoczęcia wojny Szwedzi zaczęli budować podziemny hangar dla swojej jednostki lotniczej, a w czasie zimnej wojny, gdy zagrożenie atakiem atomowym wydawało się całkiem realne, rozbudowali go znacznie. Teraz jednak jest to już tylko muzeum nastawione na odwiedziny rodzin z dziećmi.
65.
Po przejściu przez metrowej grubości wrota, korytarz hangaru stopniowo schodzi w dół, a czym bardziej oddalamy się od roku 1950, samoloty stają się większe. Pierwszym jest SAAB J29F. Niby konstrukcja szwedzka, ale wzorowana jeszcze na hitlerowskich Messersmitach.
66.
Kolejnym jest SAAB J32E Lansen. Jego prototyp został oblatany w 1952 roku i jest to pierwszy szwedzki samolot, który przekraczał prędkość dźwięku, ale tylko w locie nurkowym. Samoloty bojowe były używane do 1978 a maszyny pomocnicze służyły aż do 1997 roku.
67.
Następnym jest SAAB J35 Draken. Pierwszy myśliwiec produkcji szwedzkiej, który w locie poziomym mógł przekroczyć prędkość dźwięku. Prototyp tego samolotu został oblatany w 1955 roku a ze służby wycofano jego ostatnią wersje dopiero w 1999.
68.
Najnowszym prezentowanym w muzeum modelem jest SAAB AJ37 Viggen. Oblatany został w 1967 roku, a o dacie wycofania ze słuzby nic nie napisali. Może jeszcze lata, choć zapewne już nie ta sama wersja.
Może to i nienajnowocześniejszy ze wspołczesnych myśliwców, ale mimo wszystko to imponujące, że taki mały kraj jak Szwecja, mający około 8 milionów mieszkańców, jest w stanie dbać o swoje bezpieczeństwo i swój przemysł samodzielnie.
69.
70.
popatrzna.blogspot.com
Pozdrowienia z Goteborga;
Trafiłem tu na regaty seniorów w łodziach, które są mniej więcej rówieśnikami żeglarzy:
71.
Jeden z organizatorów powiedział mi, że oprócz przyjemności z żeglowania, uczestnikom zależy na zachowaniu tych starych łodzi przy życiu. Już nikt ich nie chce używać, więc inicjatywa ma charakter na poły muzealny. Goście mają szacunek do swojej historii.
72.
Same łodzie do regat nadają się tak sobie, załogi ruszają się troche niemrawo, ale najważniejsze jest dla nich to, że i oni i ich łodzie są ciągle jeszcze na chodzie.
73.
No i to, że sąsiedztwo młodszych i wiekszych braci nikogo nie peszy. Tylko pozazdrościć!
popatrzna.blogspot.com