Strona 123 z 217 PierwszyPierwszy ... 2373113121122123124125133173 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.221 do 1.230 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Znalazłem kartę Samsung SecureDigital 32GB SDHC Class10 PLUS MB-SPBGC/EU.
    Czy ktoś używał/korzystał z kart tego producenta?
    Z opinii w internecie wynika, że sprawuje się dobrze przy zapisie filmów HD i zdjęć

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    A, no to rzecz fajna. Ciekawe czy udało się jakoś zastąpić pokładowy silnik, czy też to tam było, tylko nieaktywne.
    I było i nie było Jak pisałem, pewne ograniczenia dało się obejść, pewne zostały i przywaliły prosto w twarz ze zdwojoną siłą. Sztuczka polega na filmowaniu w cropie 1:1 co dzięki czemu można było pominąć skalowanie....

Jeśli tylko nie ma przy tym mocnych szumów w cieniach, to jest użyteczne.
    No własnie cała idea DualISO to rozwiązanie problemu szumu w cieniach na niskim iso w Canonie (podczas wyciągania z tych cieni). Przykład filmowy dałem wcześniej.

Jeśli są, to da się je łatwo usunąć (w filmie łatwiej niż w foto), ale w mało dynamicznych w sensie ruchu scenach, praktycznie statyw. No chyba, że od pół roku coś się zmieniło, bo jak pisałem porzuciłem zajmowanie się ML w jesień.
    Nie wiem czy dobrze rozumiem -w każdym razie z użyciem DualISO bez problemu można robić dynamiczne sceny.

Lepszy oczywiście, choćby cięte ostro 8 bitów kontra pełne 12. Ale w modelach niższych od 5DIII wybieranie międzyliniowe ograniczało użyteczność obrazu w ogóle, chyba że w rozdzielczości SD.
    Owszem line-skipping jest paskudny i tylko 5D3 standardowo tego nie ma. No chyba, że użyjemy cropa w ML, o którym wspomniałem wcześniej.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Sztuczka polega na filmowaniu w cropie 1:1 co dzięki czemu można było pominąć skalowanie....
    A, no to znałem już wcześniej. Piękne, tylko ze wszystkiego robi się tele

No własnie cała idea DualISO to rozwiązanie problemu szumu w cieniach na niskim iso w Canonie (podczas wyciągania z tych cieni). Przykład filmowy dałem wcześniej.
    Musze się temu przypatrzeć jak jest obecnie, na tamtym etapie spadała rozdzielczość, ponieważ aparat pracował w przeplocie 100/1600 przy 50Hz. Potem się to łączyło w 50Hz, ale rozdzielczość wynosiła 720p

Owszem line-skipping jest paskudny i tylko 5D3 standardowo tego nie ma. No chyba, że użyjemy cropa w ML, o którym wspomniałem wcześniej.
    To w szóstce znowu jest? Myślałem, że raz na zawsze zniknął w ff od czasów 5DIII. Ale nieładnie... No to fakt, to jeśli da się to obejść ML, to oprogramowanie to nabrało mocnego sensu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tasiek00 Zobacz posta
    Znalazłem kartę Samsung SecureDigital 32GB SDHC Class10 PLUS MB-SPBGC/EU.
    Czy ktoś używał/korzystał z kart tego producenta?
    Z opinii w internecie wynika, że sprawuje się dobrze przy zapisie filmów HD i zdjęć
    Ciągnąc OT - tak używam, Samsung 32GB SDHC Pro 80MB/s - jest ok - działa jak należy, służy mi niedługo ale i tak dłużej niż SanDisk Extreme, która się rozsypała i jest bezużyteczna. W ramach ostrzeżenia przed SanDiskiem polecam TEN wątek.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Musze się temu przypatrzeć jak jest obecnie, na tamtym etapie spadała rozdzielczość, ponieważ aparat pracował w przeplocie 100/1600 przy 50Hz. Potem się to łączyło w 50Hz, ale rozdzielczość wynosiła 720p
    Rozdzielczość spada (ale nie widać tak drastycznego spadku). Problemem jest........... powrót mory i aliasingu w 5D3 (no i reszcie też oczywiście, tylko tam to norma w sumie). Widać to głównie w mocno kontrastujących elementach oraz tych, które zazwyczaj na ten efekt są narażone (widać to na przykładzie, który dałem kilka postów wcześniej).

To w szóstce znowu jest? Myślałem, że raz na zawsze zniknął w ff od czasów 5DIII. Ale nieładnie... No to fakt, to jeśli da się to obejść ML, to oprogramowanie to nabrało mocnego sensu.
    Oczywiście, że jest W 6D jest to chyba najbardziej widoczne (biorąc pod uwagę Canony) -dla przykładu porównanie z D5200 i D800:

plik źródłowy: http://www.mediafire.com/download/nd...00_D800_6D.mp4

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Ciągnąc OT - tak używam, Samsung 32GB SDHC Pro 80MB/s - jest ok - działa jak należy, służy mi niedługo ale i tak dłużej niż SanDisk Extreme, która się rozsypała i jest bezużyteczna. W ramach ostrzeżenia przed SanDiskiem polecam TEN wątek.
    SanDiski (SD) poleciały mi już 3

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Sandiski, temat rzeka, ostal mi sie jeden w kolekcji.

Tluke bdb Excerie Toshiby, szybsze niz Sandisk, teraz z grupowych Samsunga i daje rade
    Co tam duzo gadac, Szajsung ze best do klepania kotleta w szczegolnosci

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar luzaczek82
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez redrum1906 Zobacz posta
    Czy do Makro jest coś tańszego a w dalszym ciągu przyzwoitego niż Zuiko 60 2.8 Makro?

Chyba, że budżetowo...KIT 14-42 lub 40-150+Raynox DCR-250?
    Podepnij coś manualnego,ja na przykład używam z powodzeniem takumara 50(M42)plus epl5

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria

A ktoś może używał na tym sigmy 150 mm macro 2.8, tej nowej wersjii?
    Ostatnio edytowane przez robtor ; 15.06.14 o 11:29 Powód: ort

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Podepnij coś manualnego,ja na przykład używam z powodzeniem takumara 50(M42)plus epl5
    Właśnie jestem ciekawy...
    Manual czy 40-150+Raynox...Cenowo podobnie.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez redrum1906 Zobacz posta
    Właśnie jestem ciekawy...
    Manual czy 40-150+Raynox...Cenowo podobnie.
    40-150 z Raynoxem DCR-250 da Ci możliwość uzyskania skal odwzorowania od 0.32 do nieco ponad 1.2 (1.2 uzyskasz z ogniskową 150mm i obiektywem naostzraonym na nieskończoność, naostrzenie obiektywu na mniejszą odległość spowoduje dalszy wzrost skali odwzorowania, ale w pzrypadku obiektywu nie-makro ten przyrost będzie niewielki) - zatem nieco więcej niż w przypadku 'gołego' obiektywu makro. dystans roboczy będzie narzucony pzrez makrokonwerter i wyniesie ok. 10-12cm. Nie mam pewności, czy pzry krótszych ogniskowych nie bedziesz miał winiety - trzeba by to sprawdzić empirycznie. Obiektywy manualne makro dają zazwyczaj możliwosć uzyskania nieco mniejszej maksymalnej skali odwzorowania - do 0.5 (te tańsze) lub do 1 (droższe). Obiektyw makro zapewni Ci jednak lepszą jakość obrazu. Nie będziesz miał AF, ale nie jest to zbyt dokuczliwe - przy makro i tak częściej ostrzy się manualnie. Filozofia pracy będzie nieco inna - w przypadku 40-150 z Raynoxem bedziesz zmieniał skalę pierścieniem ogniskowej i zmienie skali bedzie towarzyszyła tylko niewielka zmiana odległości roboczej. W przypadku obiektywu makro skalę bedziesz zmieniał pierścieniem ostrości i to odległość robocza będzie decydowała o zmianie skali. Co jest wygodniejsze - zależy od konkretnej sytuacji. Jeżeli masz już 40-150 - kupuj Raynoxa. Jeśli nie masz - wtedy można się zastanawiać. 40-150 zapewni Ci od razu amatorskie niezbyt długie tele, manualne makro pewnie rzadziej bedziesz wykorzystywał do innych niz makrofotografia celów.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)