Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Jaka szybka karta SD?

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jaka szybka karta SD?

Ostatnio podczas wyjmowania z aparatu moja SanDisk Extreme 30MB/s uległa awarii:

Jest to już 2 karta z tej serii która uległa uszkodzeniu (czemu one zawsze psują się w najgorszym momencie?!). Postanowiłem więc, że zmienię producenta. W oko wpadł mi taki oto Samsung:
    Parametry wyglądają całkiem dobrze, ale czy ktoś na forum używa może takiej karty i mógłby powiedzieć coś na jej temat?
    A może wybrać kartę jeszcze innej firmy lub spróbować przeprosić się z SanDiskiem?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Odp: Jaka szybka karta SD?

Cytat Zamieszczone przez Ar2 Zobacz posta
    moja SanDisk Extreme 30MB/s uległa awarii:
    A może spróbować przeprosić się z SanDiskiem?
    Zdecydowanie, mam kilka Sandisków - twoją padniętą używałem z GF1. Niby szybka z PM2, ale dopiero po włożeniu ExtremePro 95 MB/s PM2 zamienia się w bestię tj. extremalnie szybkie opróżnianie bufora przy 8 kl/s seriach. Dzisiaj te karty już są tańsze. Poza tym ztcp dobas pisał, że chyba jeszcze nikomu nie padła (oryginalna).
    Ja polecam! Przynajmniej do czasu rozpoczęcia sprzedaży tej nowej tj. 280 MB/s

Ps dzięki za ostrzeżenie.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Sandiska nie polecam nikomu i już nie kupię ich karty. Co z prędkości skoro są bardzo delikatne - mają strasznie słaby, kruchy delikatny plastik. Nie wiem czy to kwestia oszczędności, planowego postarzania produktów, czy braku wyobraźni "inżynierów", w sumie bez różnicy. O problemie pękających kart pisałem, chyba również na OC. Poniżej karta po zaledwie kilkukrotnym włożeniu/wyjęciu w slot Olympusa E-PL1.

Ostatnio edytowane przez Karol ; 4.03.14 o 01:05
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Sandiska nie polecam nikomu i już nie kupię ich karty. Co z prędkości skoro są bardzo delikatne - mają strasznie słaby, kruchy delikatny plastik.
    O, HD Video, mam i taką w XZ-1, dosyć często wyjmuję z aparatu do czytnika. Jesteś pewny, że to oryginał?

Ps chciałbym kupić sobie S500, fajny jest ten motor, ale zrezygnuję bo A klasa "poległa na Łosiu"
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jesteś pewny, że to oryginał?
    Kupiona w sklepie Fotozakupy.pl. Wewnątrz karteczka z (działającym) serialem do RescurePRO. Domniemywam więc, że oryginał, chociaż pytanie o możliwość reklamacji tej karty nie doczekało się odpowiedzi z owego sklepu.
    Facebook

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Kupiona w sklepie Fotozakupy.pl. pytanie o możliwość reklamacji tej karty nie doczekało się odpowiedzi z owego sklepu.
    Dlatego ja zawsze "przepłacam" za Sandiski i kupuję albo w B&H albo w lokalnym sklepiku, gdzie wiem, że mnie facet nie oszuka.
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dlatego ja zawsze "przepłacam" za Sandiski i kupuję albo w B&H albo w lokalnym sklepiku, gdzie wiem, że mnie facet nie oszuka.
    Przypuszczam, że zapłaciłem drożej niż w B&H i nie sądzę, żeby karta, którą kupiłem była podróbką, jakkolwiek w Fotozakupach już nie kupię.
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Ja od x lat używam kart Pretec i nie mam powodów do narzekania. Zarówno przy CF jak i SD.
    Co do fotozakupów, to ja na nich akurat nie mogę nic złego powiedzieć, ale nie twierdzę, że jakieś wpadki im się nie zdarzą. Jednak jak patrzę na to zdjęcie, to śmiem wątpić, by jakikolwiek sklep uwzględnił reklamację. Każdy powie, że to uszkodzenie mechaniczne i nie podlega gwarancji.
    The question is, who cares?

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Też miałem kiedyś problem z kartą CF SanDiska Extreme III. Oryginalna raczej, także z Rescue Pro. Tylko, że tam był problem z zapisem, a nie uszkodzeniem mechanicznym.

Karty Transcend SD Class 10 są niezłe.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Przez moje ręce przewinęło się już kilka kart sd: sandisk, pretec, kingston, toshiba, goodram
    Jak na razie od 10 lat działa kingston w starej nawigacji i nowa toshiba w aparacie. Wszystkie pozostałe albo się rozleciały (goodram od razu, kingston i sandisk dość szybko) albo przestały działać (pretec też szybko bo na drugi dzień po rozpakowaniu)
    Z 7 czy 8 kart CF działały lub działają wszystkie.
    Od kilku miesięcy mam nową toshibę 32GB w lustrzance i na razie złego słowa o trwałości powiedzieć nie mogę.
    bezbagnetowiec z mianowania