|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Mnie to nie przeszkadza. Dla zdjęć wybitnych jest Galeria Publiczna, gdzie żeby się dostać zdjęcie musi spełniać określone wymagania. I tam gnioty nie mają racji bytu. Niezrozumiałe jest dla mnie komentowanie zdjęć na forum, ale ok, tak wymyśliliście (nigdzie indziej nie spotkałam się z taką praktyką), a ja obiecałam, że więcej tego zwyczaju komentować (czyt. krytykować) nie będę, więc i nie skomentuję![]()
Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 12.01.14 o 19:21
Na Fotoferii jest system w miarę OK. Jest podział na 3 galerie - poczekalnia (Inferia), Galeria Niska i Galeria Wysoka.
Każda fota ląduje w poczekalni i tam sie waża jej dalsze losy. Glosuje sie na "publikuj" albo "nie publikuj". Jak po okresie "kwarantanny" jest przewaga glosow "publikuj", to fota pojawia sie w Galeri Niskiej i tam może być już oceniana punktowo.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
No owszem. Bardzo OK. A do Galerii Wysokiej trafiaja chyba foty ktore osiagnely jakis tam pulap ocen (ale to juz dziala podobnie jak u nas do publicznej trafiaja).
Glosowanie za tak/nie jest niejawne wiec jednak do galeri gdzie sie ocenia nie trafiaja foty ponizej sredniej tylko juz w jakis sposob wybijajace sie.
Moze warto by cos podobnego zrobic???
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Dyskusja o cudzym dziele w kadrze w wątku: https://forum.olympusclub.pl/threads...5%82o-w-kadrze
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Myślę, że poziom prac w galerii nie jest aż tak wielkim problemem.
Można je ocenić w skali od 0 do 5. I tu jest pies pogrzebany, bo każdy oceniający zgodnie ze swoim poczuciem estetyki, wiedzą itp. może przyznać dowolna ocenę z tego zakresu. Jednak autorzy zawsze domagają się pisemnych uzasadnień dla stawianych zer i jedynek.
Oczywiście przywołują tu znany argument "chcę się czegoś nauczyć więc mnie oświeć", ale o dziwo nie domagają się tacy autorzy uzasadnień do czwóreczek i piąteczek (a chyba uzasadnienie do wysokiej oceny mogłoby autora nauczyć więcej)
Podsumowując, skoro system działa tak, że można ocenić nie uzasadniając, to po co KAŻDORAZOWO trzeba bronić się przed atakiem rozjuszonych i poruszonych autorów kiepskich (dla oceniającego) prac domagających się elaboratów pod każdą jedynką?
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
K@czy, jeśli o mnie chodzi to możesz sobie stawiać pod moimi zdjęciami 0 i 1 bez uzasadnienia, tylko wiedz, że dla mnie taka ocena nie ma żadnego znaczenia. Traktuję ją jako odreagowanie frustrata. Jeśli ci to nie przeszkadza to ok.
Kiedyś ktoś napisał w swoim blogu, że oceniać zdjęcia ma prawo każdy, tylko nie każda opinia jest tyle samo warta.
Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 12.01.14 o 21:15