Według nowego systemu punktowania, jaki mamy teraz, odpowiednio (miejsce / punkty):
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2
Prace które mają po 7 głosów zajmują ex aequo 3 miejsce i dostają równą ilość punktów czyli 15 (zgodnie z tym co powyżej)
Praca z 4 głosami zajmuje 5 miejsce i dostaje 10 punktów.
Chyba się nie mylę, że tak samo (na takiej samej zasadzie) przydzielałeś punkty za miejsca (w edycji na 3 fora), oczywiście tylko inną ilość punktów za dane miejsce.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 21.01.18 o 08:21 Powód: poprawiono wielkośc czcionki
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
To akurat słuszne pytanie było, bo we wczesniejszych poprawkach lokalnych bylo tak ze jak miales 2 prace na 2 miejscu, to praca z 4tym wynikiem dostawala punkt za wskoczenie nz podium..
Nowe punktowanie jest IMO lepsze![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Rzeczywiście kilka razy się tak zdarzyło. Mój błąd, powinienem traktować że praca zajęła 4 miejsce i już bez tego 1 punktu. Jestem jednak przekonany, że te pojedyncze punkty nie odegrały jakiejś istotnej roli w całościowym podsumowaniu cykli 10 popRAWek.
Zobaczymy. Będzie się dobrze sprawdzać, gdy będzie kilkunastu uczestników.
Edit.
W skrajnym przypadku może być tak, że za 2 głosy w ankiecie będzie można dostać 20 punktów, ale również tylko 1 punkt (ten za udział). Uzależnione będzie od liczby uczestników. Poprzednio punkty były uzależnione od ilości osób głosujących. Idealnego rozwiązania chyba tu nie ma. Możliwe, że obecne jest lepsze. Zobaczymy po całym cyklu.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 26.01.18 o 18:47
Po zakończeniu edycji 2/2018 naszła mnie refleksja, że w zasadzie popRAWka przestała się różnić od OR czy obecnego konkursu tematycznego.
Jest tylko jedna, mała różnica w zadaniu tematu. W popRAWce tematem jest zdjęcie.
Utrwaliła się niedobra (moim zdaniem) tendencja do przedstawiania interpretacji zadanego zdjęcia. Nie ważne co jest na zdjęciu, wielu uczestników stara się to pokazać inaczej niż inni. Nie chodzi o "dobrze" ale o "inaczej".
Stąd dążenie do pokazania atrakcyjnej wersji, nie zawsze oddającej charakter oryginału. Gdyby nie widzieć oryginału, zdjęcia te są nawet świetne ale np zamiana pełnego intensywnych barw zachodu słońca na delikatny poranek to chyba nie to o co chodziło pomysłodawcom popRAWki.
Dlatego złoszczą mnie teksty o robieniu takich wersji, które trafiają w gust oceniających. Wydaje mi się, że celem zabawy powinno być obrobienie zdjęcia tak, jak ja widzę to co jest na zadanym zdjęciu a nie tak jak podejrzewam, że spodoba się oceniającym.
Nic tu nie pomoże najprecyzyjniejszy regulamin. Po prostu ogół oceniających wybierze i tak "słit focię".
PS
Andtor, nie traktuj tego jak atak na Ciebie. Po prostu tak myślę i sądzę, że nie masz wielkiego wpływu na to, jak uczestnicu podchodzą do tej zabawy.
Może za mało zabaw, gdzie można się wykazać interpretacją tematu? Może nowa zabawa tematyczna coś zmieni? Chociaż podejrzewam, że trudniej jest wymyślić zdjęcie na temat, niż poruszać suwaczkami![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Cóż, taki jest "charakter" tej zabawy i od tego nie uciekniemy, jak nazywasz "słit focie". Można w tym uczestniczyć, bądź nie, jeśli to aż takie denerwujące jest. Nie zgodzę się tylko z twierdzeniem, że "popRAWka przestała się różnić"...Była taka od samego początku i nic się tu nie zmieniło w tym względzie.
Wystarczy choćby zajrzeć do wątku Archiwum popRAWki, co prawda nie z wszystkich początkowych edycji oryginały się zachowały.
Wypowiedź z wątku edycji 8/2010:
Galeria z pracami już nie działa, ale "ocaliłem" w wątku Archiwum popRAWki chociaż prace zwycięskie, można zobaczyć jak wyglądają i takie edycje (jak 8/2010) można mnożyć. Też można nazwać je "słit focie".
Edit2.
Przypomnę, że mamy taki rodzaj edycji jak:
czy umiemy lepiej -> to najbardziej popRAWkowa edycja i jednocześnie najbardziej ograniczająca pole manewru. Tu zadaniem naszym jest, opierając się głównie na wywoływarce, poprawienie wszelkich błędów technicznych na zdjęciu. Skupiamy się głównie na poprawkach ograniczając do minimum swoje "wizje" kadru. Zachowanie zawartości kadru min. 75%.
W edycji czy umiemy lepiej -> , niedozwolona jest konwersja do B&W, sepii, itp. Nie dodajemy winiety. Jak wyżej napisano skupiamy się na poprawkach, czyli takich rzeczach jak: balans bieli, prostowanie zdjęcia, szum, ostrość, kontrast, ekspozycja, nasycenie koloru, korekcja wad obiektywu (dystorsja, aberracje chromatyczne, perspektywa, winieta, flary, bliki). Dozwolone jest usuwanie tylko bardzo drobnych elementów w kadrze takich jak: plamki od zabrudzonej matrycy, w portrecie niedoskonałości skóry, itp.
Tylko wówczas byłyby narzekania głosujących (i tak są), że ileś tam prac bardzo podobnych do siebie i jak tu głosować ?...nudy![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.02.18 o 00:22
ja sama raz wygrałama na zdjęcie a w zasadzie jego obróbkę patrzeć teraz nie mogę
kosmos
w sumie to nigdy nie do końca wiadomo co się spodoba
ja tam robie foty wg sojego uznania... a przy okazji czasami widzę że trzeba było się nie krępować w działaniu suwaków bo ostrzejsze prace wyszły lepiej
innym razem te delikatniejsze dużo bardziej gadają
więc aż tak bardzo bym nie generalizowała
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
I oczywiście nauka przerabiania RAW'a na "dzieło".![]()
Na moje "dzieła" raz po raz ktoś głosuje, to znaczy, że aż takie straszne nie są.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Wydaje mi się, że taki jest, bo się taki stał. Cytat, który podałeś trudno ocenić. Nie wiadomo co było materiałem wyjściowym.
O ile sobie przypominam, było to zdjęcie zrobione przy zachodzącym słońcu i to światło korciło, żeby pokazać apokaliptyczną wersję. Nie mniej jednak, większość tamtych prac (edycji) nie była tak odjechana.
Mam wrażenie, że teraz każda (no prawie) edycja kończy się dość swobodną wersją, zrobioną pod kątem spodobania się a nie własnym spojrzeniem na oryginał.
Nie wyciągałbym aż tak daleko idących wniosków.![]()
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 5.02.18 o 00:26
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA